Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

“Romantična” prijevara: Predstavila se kao pripadnica američke vojske i opelješila 69-godišnjaka za 4.000 eura

8. prosinca 2022. u 10:16

Zadarska policija provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare na štetu 69-godišnjaka.

– Riječ je o internetskoj prijevari kojom je oštećen za više od 30 tisuća kuna. Naime, oštećeni je tijekom studenog ove godine putem društvene mreže komunicirao s ženskom osobom koja mu se predstavila kao pripadnica američke vojske u misiji te ga obavijestila kako će mu dostaviti veću količinu novca na čuvanje,  uz obećanje da će ona naknadno, sljedeće godine doći u Hrvatsku zbog kupnje nekretnine. Radi dostave novca u Hrvatsku oštećeni je kontaktirao s nepoznatom muškom osobom koja mu je trebala poslati novac te je putem elektroničke pošte dobio obavijest da će mu paket s novcem biti dostavljen na adresu nakon uplate 4.000 eura za carinjenje, nakon čega je oštećeni uplatio traženi novčani iznos. Međutim, nakon što je uplatio novac ponovno je primio zahtjev za daljnju uplatu  novca, oštećeni je shvatio da je prevaren te je događaj prijavio policiji. – izvijestili su iz PU zadarske.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža.

Ukoliko nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!

Objava “Romantična” prijevara: Predstavila se kao pripadnica američke vojske i opelješila 69-godišnjaka za 4.000 eura pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Betonizacija ili revitalizacija? “Ništa od Hyatta, izgradit će 220 već prodanih stanova i pobjeći iz Zadra”, “Na krovu je park, radi se i jezerce. Projekt je zelen”

8. prosinca 2022. u 10:12

Od 2015. pišemo o podizanju hotela u nekadašnjoj zgradi Maraske.

Žuta višekatnica bivše zadarske tvornice likera jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada koji daje posebnu vizuru na samom ulazu u luku.

Njezina preobrazba u luksuzan hotel zaziva dolazak elitnog turizma na naše područje. Karta je to s kojom je investitor brzo kupio i vlastodršce i javnost.

No, otvara se pitanje radi li se ovdje o revitalizaciji zapuštenog prostora ili pak betonizaciji koja će kao pošast današnjice zanemariti i poharati gradski ambijent s ciljem ubiranja što veće dobiti investitora.

Hoće li projekt donijeti dramatičnu promjenu pitoreskne vizure, posebice sada, kada se uz izgradnju hotela pojavio i plan podizanja dvjesto brendiranih stanova?

Gradski vijećnici koji su prisustvovali sastanku s predstavnicima turske Dogus grupe na temu dizajnerskih izmjena projekta Maraska, nemaju usuglašeno mišljenje.

Na sastanku s Dogusom prezentirano nam je novo idejno rješenje, odnosno sve što se radi na čestici. Uglavnom, projekt je u odnosu na onaj prošli puno prihvatljiviji i zeleniji. To znači da podrazumijeva puno više prirodnog terena, stabala, zelenih površina… Čak je i na krovu predviđeno podizanje jedne vrste parka koji će biti na raspolaganju korisnicima i stanarima. Također, unutar bloka planira se park s jezercem. Sve to će se puno bolje i ljepše nadovezati na urbanu sredinu s obzirom na to da se do same čestice nalazi i park Maraska. S druge strane, imamo i nekoliko površina u vlasništvu države koje su i dalje ostaju zelene oaze u parku. Tako da, puno primjereniji projekt nego što je bio prvotno, kaže nam Daniel Radeta iz SDP-a.

Mate Lukić, HSP-ov gradski vijećnik ne dijeli ovaj stav. Mišljenja je da je posrijedi prekomjerna stambena izgradnja.

Poprilično zanimljiva situacija. Svaki projekt koji smo mi do sada predlagali na gradskom vijeću nailazio je otpor vijećnika Enijevih nezavisnih i SDP-a. Sjećamo se kada je Meštović izjavio da HAK neće proći, da nema više zgrada i betonizacije u gradu, a jučer dođu Turci, kažu da će, karikiram, napraviti nebodere, zgrade, 220 stanova i oni su ‘za’, nemaju čak niti pitanja. Podržavaju projekt bezuvjetno, ostao sam u šoku. A isti ti Turci, došli su prije deset godina, obećali izgraditi Hyatt, krenuli su s pričom i onda su zadnje tri godine samo nestali. Sada imaju oporbu na svojoj strani, a ista im je radila ogromnu političku štetu. Odjednom ih podržava za nastavak gradnje – a što je to nego betonizacija? Dok sam ja postavljao pitanja, vijećnik Daniel Radeta se digao i rekao da podržava projekt. Očekivao sam barem od Enija da će se uključiti, ipak su njegovi glasno protiv betonizacije, ali pitanje je postavila jedino Adela Frank i to vezano za način prodaje stanova, kaže Lukić.

Saznavši da turski investitori već znaju da im kupci budućih elitnih stanova dolaze iz Mađarske, Austrije te hrvatske dijaspore, sumnjičav je prema njihovim namjerama.

Što oni žele napraviti? Dakle, prividno se nešto radi, već imaju kupce za dvjesto stanove, tu je lova čista, a projekt za hotel će samo nekom prodati i doviđenja. Da Hyatt stvarno stoji iza svega, hotel bi do ljeta zasjao. Turci muljaju, tu su već toliko godina, a što su napravili? I sad odjednom dolaze s 220 stanova za koje su unaprijed našli kupce…, zaključuje Lukić.

Objava Betonizacija ili revitalizacija? “Ništa od Hyatta, izgradit će 220 već prodanih stanova i pobjeći iz Zadra”, “Na krovu je park, radi se i jezerce. Projekt je zelen” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Pogledajte kako su HGSS-ovci dronom pronašli nestalu osobu kod Petrinje

8. prosinca 2022. u 09:48

U srijedu, 7. prosinca.2022. u 20:45 sati bespilotna letjelica Hrvatske gorske službe spašavanja detektirala je nestalu osobu u selu Gornja Mlinoga.

– Osoba je bila zadnji put viđena u popodnevnim satima, pronađena pothlađena i ozlijeđena. Ubrzo nakon pronalaska kreće zbrinjavanje i transport do tima hitne medicinske pomoći. U potragu je bilo uključeno 10 članova HGSS Stanice Novska s 2 K9 tima, 1 član HGSS Stanice Bjelovar i 5 djelatnika MUP-a. U potragu su bile uključene 3 bespilotne letjelice od čega 2 HGSS-ove i 1 MUP-ova. Potragu su dodatno otežavali kiša, gusta magla i mrak. – izvijestili su iz HGSS-a.

Bespilotne letjelice u sustavu zaštite i spašavanja opravdavaju svoju svrhu, sve češće vidimo na koji način ulaganje u moderne tehnologije i obuke doprinosi u ulozi spašavanja ljudskih života.

Objava Pogledajte kako su HGSS-ovci dronom pronašli nestalu osobu kod Petrinje pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

U Maškovića hanu VI. Manifestacija mladog maslinovog ulja

8. prosinca 2022. u 09:40

Pozivaju se svi zainteresirani maslinari s područja Biograda na Moru, Sv. Filip i Jakova, Pašmana, Tkona i Pakoštana na VI. Manifestaciju mladog maslinovog ulja u Maškovića Hanu.

Uzorci maslinovog ulja mogu se predati od ponedjeljka 12.12.2022. do subote 17.12.2022. u Maškovića Hanu na recepciji od 08.00 h do 14.00 h od ponedjeljka do petka te u subotu u vremenu od 09:00 h do 12:00 h .

Kotizacija u iznosu 350,00 kn plaća se prilikom predaje uzorka i pokriva troškove kemijske analize, organoleptičkog ocjenjivanja, nagradni fond, 1x ulaznicu za dodjelu te večeru na dan dodjele. Ukoliko natjecatelj predaje više uzoraka svaki dodatni plaća se 200 kn.

Zbog ograničenog broja natjecatelja (maksimalno 80 uzoraka i 40 natjecatelja, (maksimalno 2 uzorka po natjecatelju), organizator zadržava pravo da može skratiti rok prijave ukoliko se ranije zaprimi maksimalni broj natjecatelja.

Podjela diploma održat će se 29.01. 2023. godine. Više informacija o datumu održavanja, načinu dodjele diploma na internetskim stranicama i Facebook profilu TZO Pakoštane i Maškovića Hana ili info@maskovicahan.hr ,+385 23 333 230.

Potrebna količina uzorka za testiranje iznosi 0,5 litre maslinovog ulja, u čistoj staklenoj boci, najavljuju organizatori.

Objava U Maškovića hanu VI. Manifestacija mladog maslinovog ulja pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Kuglači Zadra na iskušenju u Češkoj, Marinović: “Nadam se pobjedi i prolasku!”

8. prosinca 2022. u 09:38

Nakon što su prije dvanaest dana u Mocirama kuglači Zadra odigrali neriješeno 4-4 protiv Rokycanyja u prvom susretu osmine finala Lige prvaka, u subotu 10. prosinca u 13 sati slijedi im uzvrat u Češkoj.

Jedan od stožernih igrača zadarske momčadi svakako je 32-godišnji Hrvoje Marinović koji u klubu s Mocira obnaša i dužnost trenera, priželjkuje prolazak iako smatra kako će biti na velikim iskušenjima.

– Očekuje nas težak uzvrat, nažalost, nismo kući odradili prvi susret onako kako smo trebali, ali vjerujem da ćemo u Češkoj uspjeti okrenuti sve u našu korist, iskreno se nadam da ćemo proći Rokycany! Česi su domaćinska momčad, igraju stvarno dobro na svojoj kuglani i sigurno nas očekuje veliko iskušenje. U slučaju da i ovaj put utakmica završi neriješeno, onda se gledaju setovi, a tu smo uspješniji od njih, naime, vodimo s 12,5 – 11,5. Moramo u uzvratu osvojiti 12 setova i ako na kraju rezultat bude 4-4, prolazimo dalje! Na put krećemo sutra ujutro i to u najjačem sastavu, dok je neizvjestan nastup našeg najiskusnijeg igrača Marija Baljaka, vidjet ćemo tko će biti u najboljoj formi. – zaključio je Marinović.

Objava Kuglači Zadra na iskušenju u Češkoj, Marinović: “Nadam se pobjedi i prolasku!” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zadranin Goran Špaleta jedini Hrvat u Parizu na najpoznatijoj SUP utrci na svijetu

8. prosinca 2022. u 09:30

Nautic Paddle u Parizu jedna je od najvećih standup paddleboarding (SUP) utrka na svijetu, koja se održava već deset godina. Ova utrka se organizira u sklopu Nautic Boat Showa u Parizu, koji se održava početkom prosinca u izložbenom centru Porte de Versailles, a svake godine na start izađe oko tisuću sudionika iz cijeloga svijeta.

Ove je godine na utrci sudjelovao i jedan Hrvat – Goran Špaleta, Zadranin sa zagrebačkom adresom, kineziolog, predavač, poduzetnik te finalist ovogodišnjeg reality showa Survivor.

Ukoliko ste ljubitelj vodenih sportova na otvorenome, SUP utrku Nautic Paddle u Parizu morate doživjeti barem jednom u životu uživo, jer prizori u kojima ćete vidjeti brojne entuzijaste, obitelji i prijatelje u genijalnim kostimima kako u zoru isplovljavaju na Seinu i prolaze pokraj najpoznatijih pariških povijesnih znamenitosti, ostavljaju bez daha!

Ruta veslanja krenula je od Nacionalne knjižnice Francuske (BNF) do Quai de Javel-Bas pa su veslači prešli čak 27 od ukupno 37 mostova glavnoga grada Francuske. Unatoč jakim strujama rijeke Seine u ovo doba godine te hladnoći na kakvu nismo navikli, zaista se isplatilo proći pokraj Instituta arapskog svijeta, katedrale Notre-Dame de Paris, muzeja Orsay, Nacionalne skupštine, Grand Palaisa, Eiffelovog tornja. Dužina utrke iznosila je zahtjevnih 11 kilometara.

– Veslanjem se bavim još od mladih dana, a posljednjih godina uživam otkrivajući sve čari SUP-a. Start u ranu zoru, zajedno s još tisuću natjecatelja iz cijeloga svijeta zaista je impresivan pa u toj dobroj energiji i među svim tim zanimljivim odjevnim kombinacijama na tren zaboraviš kako ne bi bilo poželjno upasti u hladnu Seinu tijekom utrke – poručuje Goran Špaleta.

Goran je na ovo natjecanje došao zahvaljujući Break a leg agenciji, koja organizira i Zadar Outdoor Festival. Natjecanje u SUP-u jedna je od natjecateljskih disciplina na kojoj možete sudjelovati i u sklopu ZOF-a, a promovira Hrvatsku kao idealnu destinaciju za sportske aktivnosti na otvoenome. Nautic Paddle u Parizu odlična je uvertira za najavu novog izdanja Zadar Outdoor Festivala 2023., na kojem će u nadolazećoj godini i Goran imati svoju vlastitu outdoor sportsku disciplinu, o kojoj ćete uskoro saznati sve detalje!

Objava Zadranin Goran Špaleta jedini Hrvat u Parizu na najpoznatijoj SUP utrci na svijetu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Na 3. Šibenik half-maratonu Tibor Novosel iz AK Rogovo osvojio odlično drugo mjesto

8. prosinca 2022. u 09:19

Proteklog vikenda u Šibeniku se održao tradicionalni 3. “Šibenik half-marathon” steps of Unesco World Heritage sites.

Na tom je polu-maratonu Atletski klub “Rogovo” iz Sv. Filipa i Jakova imao je tri predstavnika: Tibora Novosela, Željka Birkića i Željka Števanju.

Kako su izvijestili iz Kluba, Tibor je nastupao na utrci od 2.6 km i osvojio izvrsno 2. mjesto s vremenom 9:30 min.

Željko Birkić i Željko Števanja su nastupali na utrci polumaraton, Željko Birkić je istrčao 21 km za 01:25;48 min te osvojio ukupno 12. mjesto i 2. mjesto u kategoriji M-45, dok je Željko Števanja istrčao za 01:51;51 min i osvojio 57. mjesto u ukupnom poretku i 12. mjesto u kategoriji M-45 te ujedno istrčao i svoj prvi službeni polumaraton.

Objava Na 3. Šibenik half-maratonu Tibor Novosel iz AK Rogovo osvojio odlično drugo mjesto pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Za dobro jutro: U dvorištu zgrade u Jelačićevoj pucao iz vatrenog oružja

8. prosinca 2022. u 08:58

U jutarnjim satima u Zadru u Ulici bana Josipa Jelačića, 47-godišnjak je iz svog stana u dvorište zgrade ispalio nekoliko hitaca iz vatrenog oružja.

Osoba je uhićena te se nalazi pod nadzorom u službenim prostorijama policije. U ovom događaja nije bilo ozlijeđenih osoba.

U tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja, priopćeno nam je iz zadarske policije.

Objava Za dobro jutro: U dvorištu zgrade u Jelačićevoj pucao iz vatrenog oružja pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Novi potres od 4.3 prema EMSC-u zatresao Italiju

8. prosinca 2022. u 08:52

Potres magnitude 4,3 zatresao je Italiju.

Epicentar potresa bio je u Jadranskom moru 60-ak kilometara istočno od talijanskog obalnog grada Riminija, javlja EMSC,  a prenosi N1.

🔔#Earthquake (#terremoto) M4.3 occurred 62 km E of #Rimini (#Italy) 5 min ago (local time 08:08:21). More info at:
📱https://t.co/LBaVNedgF9
🌐https://t.co/eAYidcxGMl
🖥https://t.co/EyCH0GUwPu pic.twitter.com/JlyOiJYssw

— EMSC (@LastQuake) December 8, 2022

 

 

Objava Novi potres od 4.3 prema EMSC-u zatresao Italiju pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Podignuta optužnica protiv okrivljenog 22-godišnjaka zbog kaznenog djela protiv spolne slobode

8. prosinca 2022. u 08:42

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je 30. studenog 2022., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (2000.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv spolne slobode – teško kazneno djelo protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2. u svezi st. 1. toč. 3. i čl. 153. st. 2. Kaznenog zakona.

Kako se navodi u priopćenju ŽDO-a, okrivljenom 22-godišnjaku se stavlja na teret da je počinio navedeno kazneno djelo početkom srpnja 2022. godine u Biogradu na Moru, na štetu strane državljanke.

Objava Podignuta optužnica protiv okrivljenog 22-godišnjaka zbog kaznenog djela protiv spolne slobode pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

U Muzeju antičkog stakla održana Zlatna večer matematike

8. prosinca 2022. u 08:40

U Zadru je obilježena Zlatna večer matematike, koju od 2013. godine organizira Agencija za odgoj i obrazovanje i Splitsko matematičko društvo u suradnji s učiteljima i nastavnicima matematike osnovnih i srednjih škola te odgajateljima dječjih vrtića.

To je javni događaj otvoren za sve ljubitelje matematike od vrtićke dobi, učenike, studente, roditelje i sve one koje u matematici prepoznaju izazov.

Ovogodišnje teme bile su “Matematika u staklenoj boci” i “Matematika ujedinjuje”.

Županijsko stručno vijeće matematike Zlatnu večer matematike organiziralo je u Muzeju antičkog stakla.

– Jedno od jedanaest prijavljenih predavanja održali su učenici 7.f razreda Laura Sara Peša, Marul Nekić i Fani Hromin. Svojim izlaganjem su sudionicima skupa predstavili društvenu igru Eko Mat koju su osmislili zajedno sa učenicima Ameli Mazija (7.a), Sara i Helena Kalcina (7.b), Marta Vuletić (7.f), Roko Korenov (7.f) te pod mentorstvom učiteljice matematike Suzane Jurin.

Ovi učenici su članovi sekcije Matematičke rukotvorine koju vodi učiteljica Suzana Jurin pri našoj Učeničkoj zadruzi Iskrice. Društvena igra Eko Mat ujedinjuje matematiku, prirodu koja nas okružuje, brigu o komunalnom otpadu te potiče edukaciju kroz igru. Ona je dio Eko projekta „Probudi se – Pokreni se“, čiji su nositelji naša škola i Udruga Eko – Zadar. Laura Sara, Marul i Fani su svojim zabavnim i zanimljivim izlaganjem osvojili simpatije svih prisutnih. Čestitamo izlagačima i svima uključenima u izradu društvene igre Eko Mat! – izvijestili su iz Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.

Objava U Muzeju antičkog stakla održana Zlatna večer matematike pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Opet se treslo: Noćas potres od 2.5 pod Richteru kod Petrinje

8. prosinca 2022. u 08:34

Noćas, 8. prosinca 2022. godine u 0 sati i 28 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su slab potres s epicentrom kod Petrinje.

Magnituda potresa iznosila je 2.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na III stupnja EMS ljestvice.

Objava Opet se treslo: Noćas potres od 2.5 pod Richteru kod Petrinje pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Potres magnitude 5.5 na Kavkazu

8. prosinca 2022. u 08:30

Na području ruskog Kavkaza došlo je do potresa jačine 5.5 po Richteru, javlja EMSC. Epicentar je zabilježen u ruskoj republici Dagestan, 85 kilometara od njezinog glavnog grada Makhachkale.

Potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara, a informacije o šteti i ozlijeđenima još nisu poznate, javlja Index.

Objava Potres magnitude 5.5 na Kavkazu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Vrijeme danas: Na Jadranu pljuskovi s grmljavinom, puhat će slaba i umjerena bura

8. prosinca 2022. u 08:26

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti promjenjivo i pretežno oblačno mjestimice s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti i izraženiji.

Ujutro na kopnu ponegdje magla. Na većem dijelu Jadrana puhat će slaba i umjerena bura koja će postupno okrenuti na jugozapadnjak, a navečer na jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka od 3 do 8, na Jadranu između 13 i 17 °C.

Objava Vrijeme danas: Na Jadranu pljuskovi s grmljavinom, puhat će slaba i umjerena bura pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

U Čakovcu ukrali dijelove uređaja za magnetsku rezonancu

7. prosinca 2022. u 20:00

Muškarac i žena osumnjičeni su za krađu dijelova uređaja magnetske rezonance iz poliklinike u Čakovcu, objavila je danas policija. Sumnja se kako su krađu počinili 56-godišnjak s područja općine Nedelišće i 49-godišnjakinja s područja općine Petrijanec. Kako doznaje Danica.hr, predmete su ukrali iz Poliklinike Medikol u Čakovcu.

– Sumnja se kako su u četvrtak, 1. prosinca, nešto poslije 11 sati u Čakovcu iz otvorenog dvorišta privatne zdravstvene ustanove sa sjedištem u Zagrebu, ukrali raznu metalnu građu te dijelove uređaja magnetske rezonance, piše policija.

Materijalna šteta procijenjena je na 2100 kuna, prenosi Index.

– Tijekom istraživanja policijski službenici pronašli su ukradene predmete te ih vratili poliklinici. Protiv osumnjičenika podnijet će se posebno izvješće državnom odvjetništvu, piše u policijskom priopćenju.

Objava U Čakovcu ukrali dijelove uređaja za magnetsku rezonancu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

HNB: Vidiljiv je rast domaćih kamatnih stopa.

7. prosinca 2022. u 19:39

Zaokret u monetarnim politikama vodećih gospodarstava počeo se postupno odražavati na rast domaćih kamatnih stopa, pa se tako nastavio rast prinosa na dužničke vrijednosne papire države, počeli su rasti i troškovi financiranja poduzeća, dok se kod kreditiranja stanovništva još uvijek ne primjećuje znatnija promjena financijskih uvjeta, konstatirao je Savjet Hrvatske narodne banke (HNB).

Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici u srijedu raspravljao je o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima te usvojio projekciju monetarne politike i polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2022., priopćeno je iz HNB-a.

Kako ističu, slabiji izgledi globalnog gospodarskog rasta i naglašeni inflatorni pritisci potaknuli su središnje banke diljem svijeta na brzo i snažno pooštravanje monetarne politike, što se počelo sve više nepovoljno odražavati i na hrvatsko gospodarstvo.

Negativni inozemni šokovi do sada su više utjecali na domaći prerađivački sektor, zbog njegove osjetljivosti na visoke troškove energije i ograničenja u globalnim lancima opskrbe, dok je uslužni sektor do sada nadvladao poteškoće koje su zahvatile svijet, zahvaljujući snažnoj potražnji nakon ukidanja većine epidemioloških mjera.

U takvim se uvjetima realni BDP Hrvatske u trećem tromjesečju ove godine smanjio u odnosu na prethodno tromjesečje za 0.4 posto, zbog čega se godišnja stopa njegova rasta usporila na 5.2 posto, uz izgledni nastavak slabljenja gospodarske aktivnosti do kraja godine, konstatirali su u Savjetu HNB-a.

Osvrnuvši se na inflaciju potrošačkih cijena, koja je u prvih deset mjeseci 2022. primjetno ubrzala te u listopadu na godišnjoj razini dosegnula 13.2 posto, iz HNB-a su naveli da je ubrzanje domaćih proizvođačkih (u listopadu na godišnjoj razini porasle su 17.9 posto) i potrošačkih cijena ponajprije rezultat visokih cijena energenata te prehrambenih i industrijskih sirovina na svjetskom tržištu, a u istom su smjeru djelovali i pritisci proizašli iz i dalje djelomično prisutnih zastoja u globalnim lancima nabave.

Ubrzavanju inflacije je pridonijela i snažna potražnja za uslugama nakon ukidanja epidemioloških mjera, što se uvelike odnosi na turističku potražnju nerezidenata, kazali su. Pritom se porast potražnje za turističkim uslugama događa u uvjetima porasta ulaznih troškova, nedostatka kvalificirane radne snage i rasta plaća u ugostiteljstvu. Intenzitet rasta opće razine cijena donekle je ublažen ograničavanjem cijena nekih energenata i osnovnih prehrambenih proizvoda.

Poskupljenje energenata pogoršalo je u trećem tromjesečju saldo na računu roba, no učinak tog pogoršanja na ukupan saldo tekućeg i kapitalnog računa bio je najvećim dijelom ublažen iznimno dobrim rezultatima ostvarenim u turističkoj djelatnosti, istaknuli su.

Kod kredita stanovništvu nema znatnijih promjena financijskih uvjeta

Ujedno su u priopćenju istaknuli da se zaokret u monetarnim politikama vodećih gospodarstava počeo postupno odražavati na rast domaćih kamatnih stopa, pa se tako nastavio rast prinosa na dužničke vrijednosne papire države, a počeli su rasti i troškovi financiranja poduzeća. No kod kreditiranja stanovništva još uvijek se ne primjećuje znatnija promjena financijskih uvjeta, napomenuli su. U procesu ulaska Hrvatske u europodručje zbog usklađivanja monetarnog instrumentarija povećat će se višak likvidnosti domaćeg bakarskog sektora, a to će ublažiti pogoršanje uvjeta financiranja domaćeg gospodarstva zbog očekivanog zaoštravanja monetarne politike ESB-a, naveli su iz HNB-a.

Ukupno financiranje poduzeća se na godišnjoj razini nastavilo ubrzavati, ponajprije odražavajući intenziviranje zaduživanja kod domaćih kreditnih institucija. Istovremeno se nastavio i rast plasmana stanovništvu, pri čemu se glavnina kreditne aktivnosti stanovništva i dalje odnosi na stambene kredite.

Iz HNB-a su istaknuli i da je tečaj kune prema euru bio stabilan, pa nije bilo potreba za deviznim intervencijama središnje banke. Tijekom ljetnih mjeseci su se pojavili aprecijacijski pritisci, no oni su bili ublaženi povremenom potražnjom poduzeća za devizama, osobito izraženom u energetskom sektoru zbog skupljih sirovina i energenata. Sudjelovanje u europskom tečajnom mehanizmu i skoro uvođenje eura dodatno su usidrili očekivanja tržišta u pogledu kretanja tečaja, naveli su.

U okviru priprema za uvođenje eura Savjet HNB-a donio je Odluku o provođenju operacija monetarne politike i Odluku o pravilima za puštanje likvidnosti u američkim dolarima, s primjenom od 1. siječnja 2023. Tim odlukama u nacionalnu se regulativu implementiraju smjernice Europske središnje banke kojima se regulira povođenje operacija monetarne politike Eurosustava.

Savjet HNB-a razmatrao je i najnovije ocjene i projekcije ključnih makroekonomskih veličina koje su, obzirom na činjenicu da Hrvatska uskoro postaje članicom europodručja, prvi put izrađene uvažavajući pretpostavke i procedure Europske središnje banke (ESB). Slijedeći ustaljene prakse Eurosustava, guverner HNB-a Boris Vujčić makroekonomske projekcije za Hrvatsku predstavit će domaćoj javnosti nakon što ESB objavi makroekonomske projekcije za europodručje, navodi se u priopćenju. Savjet HNB-a dao je suglasnost Nadzornom odboru Partner banke da Petar Repušić obavlja funkciju predsjednika uprave, a Luka Čulo funkciju člana uprave te banke, zaključuje se.

Objava HNB: Vidiljiv je rast domaćih kamatnih stopa. pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Raspisan natječaj za Prvi Festival glazbe “Glas kantautora” Zadar 2023.

7. prosinca 2022. u 19:08

Udruga „Stihovi i Note“ raspisala je javni natječaj za 1.Festival glazbe „Glas kantautora“ Zadar 2023. koji će se održati 28.rujna 2023. u koncertnoj dvorani Kneževe palače ili u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2023.

Demo snimke potrebno je dostaviti isključivo na e-mail adresu udruge: stihovizdnote@gmail.com Cilj festivala je promicati vrijednost kantautorskog stvaralaštva te kantautorima kroz ovaj festival omogućiti da se probiju do šireg broja slušateljstva. Festival je zabavne glazbe (šansona, pop, rock glazba). Tekstovi slobodna tema (ljubavne ili druge tematike). Festival je natjecateljskog karaktera. Dodijelit će se nagrada za najbolji tekst, nagrada za najbolju glazbu, nagrada za najbolju interpretaciju i nagrada Glas kantautora.

UVJETI NATJEČAJA

Nove autorske neobjavljene skladbe ili objavljene (ponuđene iz autorske arhive) ali da nisu bile izvođene na nekim od festivala i skladbe koje nisu objavljene na nosaču zvuka, trajanje skladbi do 3:50 min. PRIJAVA MORA SADRŽAVATI: tekst pjesme u Word formatu, kratka biografija kantautora i kontakt podaci (mob. e-mail, adresa), info skladbe, ogledna demo snimka koja ne treba biti studijski obrađena ali glazbeno što sličnija izvedbenoj verziji (može se poslati i gotova snimka ukoliko već postoji u mp3 formatu s rezolucijom od najmanje 256 kbps). Prijave koje ne ispunjavaju gore navedene uvjete neće biti razmatrane od strane organizatora. REZULTATI NATJEČAJA: bit će javno objavljeni 21 ožujka 2023.  Izabrani kantautori i osobno će se obavijestiti.

KRATKE SMJERNICE

Na pozornici kantautori mogu nastupati solo  (sam se prati na jednom od harmonijskih instrumenata, gitara, klavir), duo (istovremeno dva izvođača), trio (kombinacija izvođenja u troje uz npr. gitaru i neki solistički instrument, kvartet (kombinacije sa četiri izvođača, npr. udaraljke “Cajon kit” u kombinaciji sa drugim instrumentima akustičnog karaktera). U svakoj kombinaciji mora nastupiti autor. Sva izvođenja će biti u unplugged verziji (elektro akustični instrumenti) sa primjerenim razglasom. Elektro klavir će biti stalno dostupan na pozornici. Za sva pitanja stojimo na raspolaganju pozivom na kontakt broj: 099 405 9329 , upitom na mail  stihovizdnote@gmail.com. Organizator festivala je Udruga „Stihovi i Note“. Izvršni ravnatelj festivala je Davor Petrović, umjetnički ravnatelj Vesna Benić.

Objava Raspisan natječaj za Prvi Festival glazbe “Glas kantautora” Zadar 2023. pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Studija pokazala da svakodnevno tuširanje nije potrebno i troši previše energije

7. prosinca 2022. u 18:47

Na pitanje je li svakodnevno tuširanje kojim se rasipaju litre vode doista potrebno u vrijeme rasta troškova za potrošnju energije, dermatolozi odgovaraju ne, ali uz uvjet da se poštuju neki higijenski propisi. Prema studiji koju je nedavno objavio institut Ifop, tri četvrtine ispitanih Francuza (76 posto) odgovorilo je da svakodnevno peru cijelo tijelo, otprilike kao i njihovi susjedi Nijemci (77 posto), a nešto manji čistunci su Englezi (68 posto) te Talijani (53 posto).

Međutim, svakodnevno tuširanje utječe na potrošnju vode i energije te na okoliš. Prema podacima Informacijskog centra za vodu (CIEAU), prosječnim tuširanjem potroši se oko 57 litara vode. Je li onda opravdano tuširati se svakog dana? – Nije obvezno, kaže dermatologinja Marie Jourdan iz Pariza. Koža je organ koji se obnavlja: ona se na neki način sama čisti. Površina kože prekrivena je emulzijom vode i masnoće koja tvori hidrolipidni film, prvi sloj zaštite od zaraznih agenasa i onečišćenja. Taj zaštitni film jednako je važan u sprečavanju dehidracije.

– Koža je ekosustav kao i svaki drugi i dobro je očuvati njezinu ravnotežu, napominje Jourdan. Ako je koža pretrpana agresijom poput onečišćenja i znojenja, treba je očistiti. Ali općenito, svakodnevno sapunjanje zona u kojima se najviše znojimo i koje su podobne za kolonije bakterija, a to su pazusi, prsti na nogama i intimni dijelovi, trebalo bi biti dovoljno Naprotiv, pretjerano pranje isušuje kožu, mogući su ekcemi, upozorava Jouran.

Od 19. stoljeća i radova Louisa Pasteura, poznato je da se pranjem uništava velik dio bakterija koje su odgovorne za epidemije. – No danas se suočavam s ljudima koji se pretjerano peru, nekoliko puta na dan, često u strahu od virusa, kaže Laurence Netter, dermatologinja i venerologinja iz Pariza. – Prijeti im opasnost da promijene hidrolipidni sloj koji čuva kožu, kaže Netter. Dermatolozi stoga preporučuju ljudima da zone tijela koje su najviše izložene znojenju peru koristeći minimalnu količinu kemijskih pjene za tuširanje.

– Ako se naviknemo tuširati svaka dva ili tri dana, neće biti problema, osim ako nismo osoba koja se mnogo znoji i k tomu je sportaš, kaže Netter. – Takva bi praksa bila idealna da pomiri higijenu, zdravu kožu i manju potrošnju energije. Kupanje u kadi bilo bi bolje zaboraviti. Za kupku je potrebno između 150 i 200 litara vode. To jest praksa za opuštanje, no često je voda pretopla ili traje predugo, a to isušuje kožu i stvara neravnotežu u sastavu epiderme.

Nasuprot “higijenističkom pristupu” stoji “pokret neopranih” koji zagovara manje pranja iz ekoloških razloga i radi zaštite kože i zadnjih desetak godina taj pokret jača u Sjedinjenim Državama. Francuz Alexandre Mounier (31), kaže da se nije poveo za tim pokretom, no drži se svog načela. -Tuširam se triput na mjesec, onda kada sam prljav ili sam se oznojio. A pogotovo danas, svaka je kapljica važna, dodaje i otkriva da mu još nitko nije dobacio “smrdiš!”.

Objava Studija pokazala da svakodnevno tuširanje nije potrebno i troši previše energije pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Žena u Vinkovcima ostavila upaljenu svijeću na advenskom vijencu i izazvala požar. Šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna

7. prosinca 2022. u 18:25

Svijeća s adventskog vijenca koja je pala na trosjed prouzročila je požar u obiteljskoj kući sinoć u Vinkovcima, no nitko nije ozlijeđen, izvijestila je policija, a vlasnici štetu procjenjuju na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Iz policije su naveli da je sinoć oko 21:40 izbio požar u pomoćnoj prostoriji obiteljske kuće u Vinkovcima, koju koristi 39-godišnjakinja, a očevidom je utvrđeno kako je izvor požara plamen svijeće s adventskog vijenca. Naime, 39-godišnjakinja je bez nadzora ostavila upaljene svijeće na adventskom vijencu koji se nalazio na stoliću uz trosjed.

Svijeća je pala na trosjed i planula je vatra koja je zahvatila i dijelove drugog namještaja u prostoriji. Požar su lokalizirali pripadnici vinkovačke Javne vatrogasne postrojbe te se nije proširio na druge prostorije obiteljske kuće. U požaru nitko nije ozlijeđen, a vlasnik obiteljske kuće procijenio je nastalu materijalnu štetu na iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna, naveli su iz policije.

Objava Žena u Vinkovcima ostavila upaljenu svijeću na advenskom vijencu i izazvala požar. Šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

FIFA kaznila HNS s 50.000 franaka zbog vrijeđanja Milana Borjana

7. prosinca 2022. u 17:42

Disciplinska komisija Međunarodne nogometne federacije (FIFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) sa 50.000 švicarskih franaka zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Svjetskog prvenstva u Katru protiv Kanade. Dio hrvatskih navijača je na toj utakmici vrijeđao kanadskog vratara Milana Borjana, koji ima srpske korijene i koji je ranije imao neprimjerene izjave o Domovinskom ratu. Na tribinama se pojavio i plakat uvredljivog sadržaja.

– Hrvatski nogometni savez kažnjen je novčanom kaznom od 50.000 švicarskih franaka zbog kršenja članka 16. Disciplinskog kodeksa FIFA-e (uporaba riječi i predmeta za prenošenje poruke koja nije primjerena sportskom događaju) u vezi s ponašanjem hrvatskih navijača tijekom utakmice protiv Kanade, objavila je FIFA.

Kažnjeni su i Nogometni Savezi Srbije i Saudijske Arabije. Srbi su kažnjeni sa 20.000 švicarskih franaka zbog “kršenja članka 11. Disciplinskog kodeksa FIFA-e i članka 4. Pravilnika za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. u vezi sa zastavom istaknutom u svlačionici nakon utakmice s Brazilom,” navodi se. Naime, nakon utakmice protiv Brazila u svlačionici koji je koristila srpska reprezentacija izvješena je zastava na kojoj je mapa Kosova obojenog u boje srpske zastave, uz slogan: “Nema predaje.” Nogometni savez Saudijske Arabije dobio je dvije novčane kazne od 15.000 švicarskih franaka zbog nedoličnog ponašanja igrača koji su zaradili šest žutih kartona tijekom susreta protiv Argentine i Meksika.

Objava FIFA kaznila HNS s 50.000 franaka zbog vrijeđanja Milana Borjana pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

❌