Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Zadarska policija nakon nove nesreće apelira na roditelje: Kaciga je obvezna tijekom vožnje!

25. srpnja 2024. u 14:48

Policijski službenici Policijske uprave zadarske nastavljaju s pojačanim nadzorom vozača vozila na dva kotača, a unatoč danim upozorenjima, vozači na osobnim prijevoznim sredstvima i nadalje se ne pridržavaju prometnih pravila.

Jučer, 24. srpnja oko 19.30 sati u Viru, dogodila se prometna nesreća u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba, ali policija protiv osobe kojoj je bila povjerena skrb o djetetu podnosi prekršajnu prijavu te će o događaju izvijestiti nadležnu instituciju.

Naime, dijete je upravljalo osobnim prijevoznim sredstvom – električnim romobilom, na kojem se kao putnik vozilo drugo dijete te zbog nepropisnog kretanja kolnikom dolazi do udara mopeda zadarskih registarskih oznaka u romobil.

U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba,a djeca na romobilu nisu koristila zaštitne kacige.

Preporučuje se roditeljima da se informiraju o načinu sudjelovanja u prometu na cestama osobnih prijevoznih sredstava vodeći računa o dobrobiti za svoju djecu.

Pravila koja moraju poštivati vozači osobnih prijevoznih sredstava usmjerena su na zaštitu njih samih.

  • Dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvom je 14 godina.
  • Vozači su se dužni kretati biciklističkom stazom ako postoji, a u ostalim slučajevima površinama za kretanje pješaka s tim da ne ugrožavaju i ne ometaju pješake.
  • Samo vozač se prevozi i obavezno koristi zaštitnu kacigu za glavu.
  • Prelazak preko obilježenog pješačkog prijelaza isključivo guranjem osobnog prijevoznog sredstva.
  • Vozač ne smije koristiti mobitel za vrijeme upravljanja, kao ni slušalice u oba uha.
  • Također, ne smije ostaviti osobno prijevozno sredstvo bez nadzora.
  • Ne smije upravljati pod utjecajem alkohola.
  • U uvjetima smanjene vidljivosti mora nositi reflektirajući prsluk.

Vozačima osobnih prijevoznih sredstava savjetujemo da se kreću površinama namijenim za kretanje pješaka, a ako je prisutan veći broj pješaka, sići sa vozila i gurati ga, kao i preko obilježenog pješačkog prijelaza, te uvijek i bez iznimke nositi zaštitnu kacigu za glavu.

The post Zadarska policija nakon nove nesreće apelira na roditelje: Kaciga je obvezna tijekom vožnje! appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

[VIDEO] Pogledajte kako je izgledao izlazak u Zadru prije 35 godina

25. srpnja 2024. u 14:34

Na TikToku je objavljen zanimljiv stari video iz Zadra. Na videu možemo vidjeti kako je izgledao izlazak u kultnom zadarskom Saturnusu davne 1989. godine.

Mladi uživaju i plešu na hitove toga vremena, Yeke Yeke od Mary Kantea, The Way You Make Me Feel Michaela Jacksona te The Only Way Is Up od Yazz.

Kako je to izgledalo, pogledajte na videu.

@bonndza Kako i na šta su ljudi nekad plesali i skakali. Diskoteka Saturnus. 1989. #80sclub #80s #clubbing #retro #1989 #fyp #balkantiktok #jugoslavija #hrvatska #zadar #pop #disco #rickastley #vhs #80sthrowback #balkan #klub ♬ original sound – Stanko Bondža

The post [VIDEO] Pogledajte kako je izgledao izlazak u Zadru prije 35 godina appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Premijer i ministri službeno dobili značajno povećanje plaća

25. srpnja 2024. u 14:11

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok će predsjednicima Republike, Vlade i Sabora plaća narasti za oko 70 posto.

“Osnovica godinama nije mijenjana, u međuvremenu su stvoreni preduvjeti za gospodarski rast, investicijski kreditni rejting, povećanje plaća u privatnom sektoru i državnim i javnim službama, praktički u svim mogućim segmentima.

Na početku trećeg mandata vrijeme je da se adresira i pitanje državnih dužnosnika, a ministar Habijan ima zadaću da do kraja godine predloži cjelovito rješenje uređenja dužnosničkih plaća”, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković.

Usvojenom odlukom visina osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika povećat će se s 516,29 na 947,18 eura bruto, odnosno za 83,45 posto, dok će plaće predsjednicima Republike, Vlade i Sabora narasti za oko 70 posto.

“Radimo u uvjetima kada imamo rast BDP-a 13 kvartala za redom, u uvjetima investicijskom kreditnog rejtinga, nikad veće zaposlenosti, odnosno manje nezaposlenosti”, rekao je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

Smanjenje omjera

Dodao je kako se od 2002. postupno smanjivao omjer službeničke i dužnosničke osnovice. “Od 2002. do 2009. godine službenička i dužnosnička osnovica su iste, rasle su s 561,74 na 718,74 eura.

Godine 2009. su obje smanjene, i to dužnosnička više od službeničke, koja je ostala ista sve do 2016., dok dužnosnička nastavlja padati za čak 28,2 posto. Od 2016. službenička osnovica raste dok dužnosnička stagnira”, pojasnio je ministar.

Usklađivanjem bi sada dužnosnička osnovica iznosila koliko i službenička, rekao je Habijan i naglasio kako su narušeni odnosi u plaćama između državnih dužnosnika i državnih službenika i namještenika.

Od listopada 2016. do danas kumulativna inflacija iznosila je 29,8 posto, prosječna sveukupna neto mirovina povećana je za 61 posto, medijalna neto plaća za 71 posto, prosječna neto plaća za 77 posto, a minimalna neto plaća za 103 posto, naveo je ministar dodavši kako istodobno dužnosničke plaće nominalno nisu povećane.

“Godine 2016. je bruto plaća od 3000 eura vrijedila gotovo tri prosječne plaće, medijalne oko 3,5 te 7,25 minimalne plaće. Danas vrijedi 1,64 prosječne plaće, medijalne oko dva te minimalne oko 3,6. Usklađivanjem osnovice bi se omjer otprilike vratio na one omjere koji su vrijedili 2016. godine”, rekao je Habijan.

Povećanje osnovice koštat će državu 9,9 milijuna eura godišnje, odnosno za ovu godinu će se izdvojiti 4,1 milijun eura, što je osigurano u državnom proračunu.

The post Premijer i ministri službeno dobili značajno povećanje plaća appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

[VIDEO] Veliki požar na Pelješcu, gase ga tri kanadera

25. srpnja 2024. u 13:53

Požar poviše mjesta Ponikve na Pelješcu buknuo je oko 11 sati, a županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović potvrdio je da u gašenju, uz kopnene snage, sudjeluju i tri kanadera CL-415.

“Na terenu su sve postrojbe s Pelješca, aktivirali smo i Intervencijsku vatrogasnu postrojbu Dubrovnik i JVP Dubrovački vatrogasci te vatrogasci iz Slanoga”, rekao je Simović.

Jak vjetar otežava gašenje požara, ali u ovome trenutku objekti nisu ugroženi.

 

The post [VIDEO] Veliki požar na Pelješcu, gase ga tri kanadera appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Zadarska ginekologija dobila novi višenamjenski operacijski stol

25. srpnja 2024. u 13:34

Operativni zahvati na Odjelu za operacijski blok, Službe za ginekologiju Opće bolnice Zadar, sada se izvode na novom operacijskom stolu. Kirurški stol iz obitelji Maquet Meera zadovoljio je visoke kriterije naših liječnika.

– Ovo je prvi ovakav višenamjenski stol na našem Odjelu. Služi za glavninu zahvata koje ovdje izvodimo.

U odnosu na operacijske stolove koje smo imali do sada, ovaj ima znatno poboljšane karakteristike. Nudi nevjerojatnu fleksibilnost za podršku raznim kirurškim zahvatima.

Postiže optimalne nagibe koji su nam jako važni kod laparoskopskih zahvata. Može se nadopunjavati s dodatnim dijelovima kako bi mogli smjestiti pacijentice koje su više ili koje imaju veću tjelesnu težinu, kazao je voditelj Odjela za operacijski blok, Luka Matak, dr.med.

Operacijski stol Maquet Meera je mobilan, pa se za razliku od onih fiksnih može pomicati što uvelike olakšava čišćenje i proces sterilizacije. Vrijednost stola je 92.487,50 eura.

Investicija je itekako dobrodošla jer se na zadarskoj Ginekologiji, točnije u operacijskom bloku, godišnje izvede oko 1000 zahvata. Suprotno očekivanjima, ljeti je još intenzivnije, kaže nam dr. Matak, pa se tako radi gotovo više zahvata nego li tijekom hladnijeg dijela godine.

Služba za ginekologiju Opće bolnice Zadar već je utisnuta na svjetsku zdravstvenu mapu, zahvaljujući inovativnim metodama liječenja koje se ovdje provode.

Dr.Matak zahvaljuje Ravnateljstvu OB Zadar na podršci koju im pruža na tom putu, a koja se očituje i u vrijednim investicijama poput nabavke novog operacijskog stola.

The post Zadarska ginekologija dobila novi višenamjenski operacijski stol appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Frane Belinić: ’Bubanj mora govoriti za tebe, a ne ti za njega’

25. srpnja 2024. u 13:16

Svjetski, a naše – izraz je koji najbolje opisuje zadarskog bubnjara Frana Belinića. Posvećen ovom instrumentu od davne 1996. godine, ovaj talentirani glazbenik svakodnevno usavršava svoju tehniku, istražuje ritmove i pomiče vlastite granice. Njegova strast prema bubnjanju, rođena usred izazova djetinjstva u ratom pogođenoj Hrvatskoj, postala je njegov životni poziv.

Frane je uspio svoj talent transformirati u odličnu glazbenu karijeru, nastupajući na mnogim pozornicama, a kroz razgovor nam je otkrio više o počecima svoje karijere, izazovima bubnjarstva te o planovima za budućnost.

Koliko dugo se već baviš bubnjarstvom, kako je sve počelo i što te privuklo ovom instrumentu?

Sve je započelo davne 1996. godine. Iskreno, mucao sam još od rata i nisam pričao do svoje sedme godine. Strahote rata imale su velik utjecaj na mene, no upravo sam kroz bubnjanje nekako prebrodio svoj strah, prigrlio ga preko tog instrumenta.

Sjećam se da smo ‘96. bili u Zatonu i da je jedan čovjek udario po bubnjevima. Od tog me zvuka preplavila panika, nisam mogao govoriti, nisam mogao ništa. Godinu kasnije mi je jedan prijatelj posudio kazetu Iron Maidena, njihov drugi album »Killers«, a ja sam se odmah zaljubio u bubanj preko njihovih pjesama.

I tako je sve krenulo; kad bih udarao bubanj, mucanja je bilo sve manje i manje. Bubanj me, na neki način, izliječio. Zaljubio sam se u taj instrument sa sedam godina, a počeo sam ga svirati s osam godina.

Kako su izgledali počeci?

Prvo sam počeo svirati na – kanti od Jupola. Čak sam napravio cijele bubnjeve od tih kanti. Sav novac koji bi mi majka dala za marendu nosio bih u željezariju, gdje sam kupovao trake kojima bih lijepio bubnjeve. Također sam koristio rendgenske slike, koje su tada bile dostupne, kako bi bubnjevi imali bolji zvuk.

Činele smo izrađivali od prometnih znakova, ili bilo čega što je bilo metalno. Basevi su bili od starih veš mašina, i tako je sve krenulo. Majka mi je kupila prvi bubanj 2002. godine kada sam bio u petom razredu. Ozbiljnije je postalo 2005. kada je Škola primijenjene umjetnosti i dizajna imala školske dane, koji se uvijek održavaju tijekom svibnja.

Tada smo formirali školski bend i svirali pjesme poput onih od Parnog Valjka i sličnih izvođača. To je bilo, recimo, ozbiljnije jer smo imali probe u školi.

S tim istim školskim bendom napravio sam i »Tribute to Children of Bodom« jer sam zaista obožavao taj bend. Prva svirka tog tribute benda bila je 2005. godine ispred Nazora i može se pogledati na YouTubeu.

Je li ti je majka, još od vremena kada si svirao na kantama od Jupola, znala da ćeš jednog dana postati jedan od najboljih bubnjara u Hrvatskoj, a možda i šire?

Ona je to jedina znala od samog početka. Najviše me gurala, sjećam se da je dala cijelu svoju plaću za jednu moju činelu. Uvijek mi je govorila da ću uspjeti.

Njoj je bilo teško gledati svoje dijete kako muca i kako je u panici zbog rata i svega, a kada vidiš da ti dijete nešto spašava kao što je mene bubanj spašavao, te da onda ne guraš svoje dijete u tom smjeru, to bi čak bilo i pogrešno.

Koji stil sviranja preferiraš?

Svaki stil sviranja je dobar jer kroz svaki stil vježbaš. No, ja najviše preferiram kada za bubnjevima izgubim pet litara znoja, popijem pet litara vode i time obavim trening dok radim ono što volim – ekstremno sviranje, ekstremno bubnjanje.

Bilo da se radi o death metalu, black metalu, progresivnom metalu, postoji mnogo tih grana, ali tu se najviše vidim. Međutim, u taj extreme drumming uvijek dodajem i druge stilove – rumbu, sambu, latino, pop, jazz i tako dalje, ali bitno mi je da ima tog extremea, da su to velike brzine, da se znojiš i da težiš za onim što nikada nećeš dostići.

Koje su ti glazbene inspiracije i utjecaji na stil sviranja?

Najveća glazbena inspiracija mi je uvijek bila i uvijek će biti grčki bend Nile, a njihov bubnjar George Kollias je zapravo moj profesor. Upisao sam njegovu školu, koja je trebala biti održana u Ateni, ali je nažalost zbog Covida bila održana online.

Bio mi je idol, i iako svi znamo da se s idolima ne bi smjeli upoznavati, ja sam to napravio i – nisam požalio. Naravno, ima tu još puno drugih bubnjara – Nicko McBrain, Nicholas Barker, Dimmu Borgir, Jukka Nevalainen i mnogi drugi. U svakom od njih se nađe nešto što bi htio izvesti, ali na svoj način.

Kako održavaš motivaciju tijekom svih ovih godina?

Motivacija u sviranju bubnjeva dolazi iz stalne težnje da pomičem vlastite granice i postignem nešto što nitko drugi nije. Na primjer, trenutačno sviram na 296 BPM, a cilj mi je dosegnuti 300 BPM. Ekstremne brzine sviranja mogu biti iscrpljujuće, osobito jer otkucaji srca mogu skočiti na 100-110 pri visokim BPM.

Da bih se nosio s tim izazovima, odlučio sam isprobati sviranje s maskom koja pomaže smanjiti otkucaje srca i poboljšava izdržljivost. Trenutačno me ograničava toplina ljetnih mjeseci, ali na jesen ću nastaviti raditi na unapređenju svoje izdržljivosti s ciljem da postignem 300 BPM. Želim doseći razinu na kojoj ću moći ostati odmoran čak i pri ekstremnim brzinama.

Radio si kao profesor bubnjeva u Yamaha Music School Zadar i još uvijek si dio te škole kao vanjski suradnik, a uz to držiš privatne satove svojim učenicima. Imaš li možda neke veće planove za budućnost, poput osnivanja vlastite škole bubnjeva?

Imam puno svojih učenika koji privatno pohađaju moje satove, tako da je vrijeme da otvorim vlastitu školu bubnjeva. Taj bi se plan trebao realizirati do kraja ove godine. Želim svoje učenike voditi putem koji će im omogućiti da izbjegnu teškoće kroz koje sam ja prolazio.

Atmosfera će biti opuštena, bez stresa, a djeca i stariji će dobiti široko obrazovanje. Učenici će se osjećati kao kod kuće, jer je ljudima tako najlakše učiti. Također, ne može se svirati samo rock ili samo blues; treba učiti sve stilove kako bi se mogao razviti vlastiti, a plan mi je i surađivati s vanjskim bubnjarima, organizirati seminare i događaje, gdje će se, na primjer, spojiti bas i bubanj.

U mojoj će školi učenici ostati dok ne savladaju sviranje, a ne da ih se zadržava samo radi novca. Radio sam u Yamaha Music School, ali mi njihov način rada nije odgovarao. Oni rade po staroj knjizi iz 1965. godine i provode previše vremena na osnovama poput držanja palice.

Smatram da je važno poticati djecu, paziti na njihov entuzijazam i inspiraciju. To je živi instrument i ne može se naučiti svirati na elektronskim bubnjevima; moraš ga osjetiti, mora ti zglob raditi, a mozak to mora čuti. Zato sam odlučio napustiti Yamahu i sada radim samo kao vanjski suradnik.

Jednostavno, bubanj mora govoriti za tebe, a ne ti za njega. On vodi, a ti si tu da ga stvoriš i omogućiš mu da priča. Uz to, osim Yamahe, odavde do Zagreba, pa odavde do Dubrovnika te odavde do Rijeke i Pule – nema škole bubnjeva, tako da je vrijeme da se to promijeni.

Nedavno si imao uspješnu suradnju sa svjetskim glazbenikom Thomasom Bergersenom, za čiju si pjesmu »Immortal« napravio drum cover. Kako je došlo do toga i jesi li zadovoljan rezultatom?

Ovaj je projekt započeo prije pet godina. Sjećam se da je bila zima, i svaki put kad bih izvodio psa u šetnju, slušao sam »epic« glazbu poput one iz Gospodara prstenova i razmišljao – zašto ne bih dodao bubnjeve na ovo? Iako već postoje takve pjesme s bubnjevima, ono što sam slušao nije ih imalo, pa mi je to bio izazov.

Kontaktirao sam nekoliko glazbenika putem maila i Instagrama, ali nitko nije odgovorio. Jednog dana, Bergerson je imao live stream i pročitao moj mail. Pristao je na moj prijedlog, uz uvjet da ne mijenjam njegov ton i ritam, već da samo dodam bubnjeve.

Tako je nastao drum cover, a za samu izradu su mi trebala tri pokušaja. Prva snimka je propala zbog poplave 2020. godine, a druga snimka je izgubljena nakon što je grom udario u kuću prijatelja kod kojeg je bila na hard disku. Tek nas je treća sreća poslužila.

Prilikom snimanja nisam koristio čak ni metronom; toliko sam puta preslušao pjesmu da sam je savršeno znao odsvirati. Zatim sam kontaktirao Vladimira Miketu za snimanje spota, već sam imao viziju kako će izgledati i gdje ćemo snimati, a to je bilo na Rtu Ljubljana pored Ljupča.

Ovaj sam projekt napravio za generaciju koju ostavljam iza sebe – bitno je shvatiti da si putnik, da će tvoje vrijeme proći te da moraš ostaviti nešto iza sebe. Tako se u spotu pojavljuje moja kćer koja mi pruža krizantemu, a to je metafora koja znači da ona meni zapravo daje život.

Nakon što je cover izašao, dobio sam stvarno puno pozitivnih informacija. Uloženi trud se isplatio.

U kojim se sve projektima i bendovima nalaziš? Koji su ti najviše pomogli u vlastitom napretku?

Najviše sam napredovao s bendom Serpentslain, to je bend kojeg sam osnovao 2007. zajedno s Paulom Mateljanom, a ubrzo su nam se pridružili i Marko Ilić i Frane Herman – Kršlović. Tada smo imali brojne nastupe diljem Hrvatske.

Nakon nesuglasica, bend se raspao, ali Paulo, Marko i ja smo se jednom ponovno okupili na nekom druženju i odlučili ponovno pokrenuti Serpentslain iz čistog gušta. Ilić je kasnije otišao u Nizozemsku, pa smo Paulo i ja tražili nove članove.

Nakon nekoliko promjena, doveli smo Damira Tomića kao vokala, uz Alena Babina na gitari i Antu Šimunića na basu. Uskoro nastupamo u Sloveniji, a, iako smo dobili još ponuda za festivale, zbog osobnih i obiteljskih obaveza nismo mogli prihvatiti sve.

Svi članovi benda su obiteljski ljudi, pa imamo razumijevanja jedni za druge. Obitelj je na prvom mjestu, bend na drugom, a posao na trećem. Nedavno nam je izašao i novi EP pod nazivom »Cognitive Dissonance«. Također sam uključen u projekte Omnivore i Act of Denial.

Kako komentiraš zadarsku alternativnu scenu i promjene kroz koje je prošla? Misliš li da se možemo vratiti na staro, kada su gradom žarile i palile česte metal svirke?

Zadarska alternativna scena nekad je bila živahna i raznovrsna, s brojnim svirkama na lokacijama kao što su Pet bunara, Citadela, Kapetanski i Providurova palača. Punk, black metal i death metal bili su uobičajeni, a Baterijada je bila posebno zanimljiva.

Imali smo i Miksofoniju i MMS koji nam je doveo veliko ime Amon Amarth. Nažalost, taj je žar postupno izblijedio, a današnje generacije koje žele izraziti svoju alternativnu stranu često nailaze na nerazumijevanje. Grad Zadar nije prepoznao potencijal svojih prostora, poput kasarne iza Gradske knjižnice, koja je mogla biti idealna za underground svirke.

Takvi su prostori često korišteni za političke događaje, dok su metal i punk scena zapostavljeni. Zadrani koji žele uživati u takvoj glazbi moraju putovati u splitsku Kocku. Stjepan Juras bio je ključna figura koja je organizirala Metalfest, na kojem sam bio bubnjarski tehničar, Underwall i ostale festivale u Zadru, dovodeći velika imena kao što su Sepultura, Behemoth, Moonspell, Hypocrisy, Graveworm i ostali.

Njegov odlazak iz Zadra zbog nedostatka podrške označio je velik gubitak za scenu. Iako je teško vratiti se na staro, vjerujem da se situacija može bar malo poboljšati. Potrebno je organizirati redovite svirke, barem jednom u mjesecu, kako bi se potaknula scena i pružila prilika lokalnim bendovima, bez obzira na njihov status.

Zadarska alternativna publika postoji, ali Grad Zadar mora poduzeti korake kako bi podržao i revitalizirao ovu dragocjenu kulturnu dimenziju grada. Mjesta poput Nigdjezemske pružaju priliku za takve događaje, ali to nije dovoljno.

Potrebni su redoviti koncerti, veći događaji i kontinuirana podrška kako bi scena ponovno oživjela.

I za kraj, koji bi savjet dao mladim bubnjarima koji su tek počeli sa sviranjem?

Nikad ne odustajte od svojih snova. Uvijek težite onome što volite i ne dopustite drugima da vam govore kako da radite stvari, jer vi najbolje znate kako ostvariti svoje ciljeve. Budite autentični.

Ne dopustite da vas obeshrabre oni koji tvrde da nećete uspjeti. Važno je ostati skroman i ne dopustiti da vas obuzme ego, jer ego može uništiti sve. I naravno – upišite moju buduću školu!

The post Frane Belinić: ’Bubanj mora govoriti za tebe, a ne ti za njega’ appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Andy Murray će na Olimpijskim igrama nastupiti samo u parovima

25. srpnja 2024. u 12:57

Dvostruki olimpijski pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji, iz Londona 2012. i Rija 2016. godine, britanski tenisač Andy Murray (37) odlučio je na Olimpijskim igrama u Parizu nastupiti samo u parovima.

Murray se u lipnju podvrgnuo operaciji otklanjanja ciste iz kralježnice te je zbog toga i na nedavnom Wimbledonu odustao od igranja u pojedinačnoj konkurenciji te nastupio samo u parovima, a ista će se situacija ponoviti i na OI gdje će Murray u konkurenciji parova igrati s Danielom Evansom.

“Odlučio sam odustati od singla kako bih se koncentrirao na igru parova s Danom. Treninzi su na odlični i jako dobro surađujemo u igri.

Veselim se što ću još jednom moći predstavljati Britaniju”, objavio je Murray.

Olimpijski turnir u Parizu bit će Murrayev posljednji nastup prije odlaska u igračku mirovinu.

The post Andy Murray će na Olimpijskim igrama nastupiti samo u parovima appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Sindikat umirovljenika Hrvatske dizanje plaća državnim dužnosnicima nazvao sramotnim

25. srpnja 2024. u 12:39

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) prozvao je u četvrtak Vladu zbog dizanja plaća državnim dužnosnicima za 60 posto neto, ocijenivši to sramotnim jer su umirovljenici gurnuti ispod linije siromaštva te su opet prevareni i poniženi.

SUH u priopćenju proziva Vladu da plaće državnim dužnosnicima diže “podlo, usred ljeta, nebu pod oblake”, dok su umirovljenicima predizborno samo obećavali neku siću, ocjenjujući da vladajuće nije briga što je relativna vrijednost mirovina za umirovljene temeljem rada, odnosno prosječni udio mirovine u prosječnoj plaći, pala na “bijednih” 35,6 posto.

“Kažete da je budžet napet te da nitko neće dobiti čak niti obećane korekcije, ali sebe, a osobito svoje ministre koji su ili završili fizičku kulturu ‘tu negdje’ ili teologiju, prevrednujete na duplo. E, pa gospodo državni dužnosnici, kako vas nije sram i pred regijom i pred Europom, umirovljenike gurnuti ispod linije siromaštva, a sebi graditi dvore”, kaže sindikat.

Osnovica plaće državnim dužnosnicima rast će za 83,45 posto, odnosno iznosit će 947 eura bruto umjesto 516 eura, koliko je bila dosad, a kad se pomnoži s koeficijentom, neto iznos plaća dužnosnika povećat će se za više od 60 posto, a za najviše državne dužnosnike i 70 posto.

Iz SUH-a pritom podsjećaju da je linija siromaštva za 2023. godinu iznosila 493,6 eura mjesečno, a prosječna je mirovina umirovljenih u svibnju ove godine iznosila 534,8 eura, a u tom prosjeku žene imaju 24 posto manje mirovine od muškaraca.

Stopa siromašnih među starijima od 65 godina još lani je bila 34,8 posto, žena 38,8 posto, a starih u samački, domaćinstvima čak 60 posto.

“Glad, siromaštvo, poniženost – to je život najvećeg dijela umirovljenika. I sad će Plenković imati više od 5,5 tisuća eura, a Milanović više od 6 tisuća eura, tj. deset puta više od prosječne mirovine, a 32 puta više od najniže”, navodi SUH.

“Narodu je zlo, 70 posto ih je protiv megalomanskog povećanja, posebno za novokomponirane ministre i državne tajnike DP-a. Glavno da su umirovljenici opet prevareni i poniženi. Da se počinju samospaljivati na trgovima”, kaže sindikat u priopćenju.

Podsjećaju da je Europska komisija višekratno upozorila vlasti da moraju podići mirovine te da su još lani u studenom obećali popraviti model usklađivanja na 85:15 posto, ali su to u međuvremenu preskočili jer su, kažu “važniji gladni trbusi novih koalicijskih partnera”.

Obrazloženje vladajućih da plaće dužnosnicima dižu kao potez, “kako bi novi ministri i dužnosnici manje krali”, SUH je ocijenio nepodnošljivim i bez “zrna morala”.

The post Sindikat umirovljenika Hrvatske dizanje plaća državnim dužnosnicima nazvao sramotnim appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Božena Krce Miočić: ’Poluotok je postao žrtvom naših turističkih ambicija’

25. srpnja 2024. u 12:21

Unatoč velikim gužvama u prometu u staroj gradskoj jezgri, kao i sve višim cijenama u turizmu, posjetitelji Zadra našoj su destinaciji, ako je suditi po rezultatima istraživanja Turističke zajednice grada Zadra, u suradnji s tvrtkom Feel IQM, dali vrlo visoke ocjene. Projekt temeljen na održivom razvoju i umrežavanju lokalnih dionika, mjeri online reputaciju destinacije na osnovi recenzija, ocjena i komentara gostiju tijekom boravka u Zadru.

Na osnovu analize 22.682 recenzije u tekućoj godini, ukupan stupanj zadovoljstva gostiju turizmom u Zadru iznosi visokih 89,2/100. Svjesni važnosti zadovoljstva gostiju, rezultati online reputacije važan su pokazatelj daljnjeg razvoja turizma destinacije.

U 16 gradskih hotela je zadovoljstvo gostiju bilo na nivou 85,5/100, u 11 hostela na razini 85/100. što se tiče brojnih gradskih ljepota i atrakcija dobili smo ocjenu 94/100, a ništa lošije nisu prošle niti gradske plaže s ocjenom 87/100.

Naposljetku, gosti su izuzetno zadovoljni hranom i uslugom u restoranima koju su ocijenili s visokih 90,5/100, što je temeljeno na 8.542 recenzije.

Apsolutni prioritet i cilj Turističke zajednice grada Zadra je održavanje visoke kvalitete u svakom segmentu turističkog poslovanja, s namjerom postizanja destinacijske ocjene kvalitete od najmanje 89/100.

Neiskorišteni potencijali

Ove je rezultate, ali i trenutnu sliku gradskog turizma prokomentirala izvanredna profesorica Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru Božena Krce Miočić, koju smo, između ostaloga pitali i ima li grad zapravo dovoljno turističkih sadržaja, što misli o njihovoj kvaliteti, ali i prevelikoj orijentaciji grada na turizam kao glavni gospodarski oslonac.

– Drago mi je da su turisti koju su posjetili Grad Zadar zadovoljni destinacijom. No, ta informacija o zadovoljstvu trebala bi biti nadopunjena s nekim podacima. Prvo pitanje koje trebamo sebi postaviti tko je taj gost koji je zadovoljan destinacijom, je li to upravo onaj gost kojeg mi želimo u destinaciji.

Sljedeće pitanje koje trebamo postaviti je hoće li nas taj turisti preporučiti i hoće li se vratiti jer se upravo time mjeri zadovoljstvo u turizmu.

Nadam se da će ovi podaci biti uključeni u ovogodišnji izvještaj o integriranom upravljanju destinacijom. Iako je vidljiv napredak u razvoju dodatnih sadržaja, iskreno smatram da naš grad nije iskoristio svoj puni potencijal, istaknula je Krce Miočić.

Ponovno se ovdje pojavljuje i pitanje tko je naš turist. Želimo li da Zadar bude destinacija visoke kvalitete s pratećim sadržajima i uslugama ili grad za prosječni, masovni turizam s obiljem konfekcijskih suvenirnica, restorana i orijentacijom na kupališne goste.

– Ako je naš turist visoke i više platežne moći i želi ponudu kvalitetnih hotela, vrhunskih restorana, kvalitetnih barova, tematiziranih ruta i personalizirane usluge onda ću reći da nećemo zadovoljiti njegove potrebe.

No, naš turist je niže do srednje platežne moći koji pretežito boravi u privatnom smještaju, čija je izvanpansionska potrošnja usmjerena prema trgovinama hranom jer neke od obroka spremaju sami, pa tek potom na restorane i cafe barove onda je i naša ponuda definirana takvom potražnjom, pojasnila je prof. Krce Miočić.

Sunce i more

Kada pričamo o sezonskoj i izvansezonskoj ponudi onda moramo naglasiti da je sezona u odnosu na prije 20 godina značajno produžena, ali još uvijek je to relativno kratka sezona. To je, dodaje, ponovno uvjetovano privatnim smještajem kao prevladavajućim oblikom smještaja.

– Kada gledamo popunjenost smještaja u našoj županiji na razini godine ona ne prelazi 20 posto, jer je glavnina prometa u srpnju i kolovozu kada popunjenost prelazi preko 80 posto. I onda vam se nameću pitanja za koga raditi ponudu izvan sezone kada nema turista i zašto bi netko došao u destinaciju u kojoj nema ponude.

To je kao ono pitanje što je prije nastalo kokoš ili jaje. Moje mišljenje je da mi trebamo raditi u dva smjera – jasno definirati tko su naše ciljne skupine turista i onda sukladno tome za njih razvijati dodatne ponude koje neće biti od lipnja do rujna nego će se protezati najmanje od ožujka od studenog.

Moram napomenuti da sezonalnost kao takva će uvijek postojati, na nama je da je probamo smanjiti, naglasila je Krce Miočić.

Upitali smo je smatra li da se turistima u špici sezone nudi dovoljno, pored sunca i mora. Ili možda prevladava stav da ništa više osim toga i nije potrebno, jer godinama je naš turizam bio definiran upravo tim stavom što će turistu išta drugo osim sunca i mora.

Potrebno je, ističe profesorica, promijeniti okvir razmišljanja u destinaciji da bi svi postali svjesni kako sunce i more nisu dostatni. A posebice u svjetlu vrlo jasnih učinaka zatopljenja izazvanih klimatskim promjenama.

– Naravno da su sunce i more privlačni faktori koji su tu i ne treba ih se odricati, dapače, treba ih znati mudro koristiti. No, naša prava snaga leži u spoju prirodnih ljepota, kulturne baštine i gastronomije upakiranih u autohtoni turistički proizvod.

A tu, uz sav napredak koji je vidljiv još uvijek trebamo dosta raditi. Iznimno je važno za današnje turiste stvarati održive turističke proizvode koji poštuju lokalnu kulturu, je oni žele učiti i ne žele ugrožavati prirodu i lokalnu zajednicu, naglasila je Krce Miočić, dodavši kako je Poluotok postao žrtvom naših vlastitih turističkih ambicija.

Gdje je granica?

– Mislim da je ovdje potrebno unaprijediti znanje svih dionika u turizmu kako razviti turizam da svi budu zadovoljni i turisti i lokalna zajednica i turistička privreda, dodala je. Poluotok je danas, napose u špici sezone, očito krojen prema interesima turista, što se vidi u sve većem broju suvenirnica, restorana i općenito sadržaja koji nisu atraktivni lokalnom stanovništvu.

– Mi godinama govorimo da smo otišli predaleko. Nije problem kad vi imate razvijen turizam koji čini do deset posto BDP-a i koji je alat za plasiranje vlastite proizvodnje kao nevidljivi izvoz. Kod nas taj udio raste iz godine u godinu, prelazi 20 posto BDP-a, potiče uvoz kako bi se mogao odvijati, postaje monokultura i to je onda problem.

Takav turizam negativno utječe na lokalnu zajednicu kroz niz aspekata. Želite li vi živjeti u gradu u kojem je sve skuplje najmanje za 50 posto u ljetnim mjesecima. U kojem ne možete ostvariti cjelogodišnji najam stana.

U kojem cijene nekretnina nekontrolirano rastu zbog turističkog rentijerstva, i mlade obitelji si ne mogu priuštiti kupnju stana. U kojem je Poluotok, kao najvrijedniji dio grada, sablasno prazan u zimskim mjesecima, pita se Krce Miočić, koja se osvrnula i na bujanje smještajnih kapaciteta i porast crnog tržišta.

– Novi zakon o turizmu je previdio da lokalna zajednica mora znati granice održivog rasta turizma. Po meni nije ovdje samo pitanje koliko nego i kakvog smještajnog kapaciteta.

Kada bi Zadar dobio pet novih hotela kategoriziranih s četiri i pet zvjezdica u kojima bi bilo 2.000 novih ležaja to bi utjecalo na promjenu kvalitete destinacije i na mogućnost produženja sezone. No, ako se i dozvoli novih 2.000 ležaja u privatnom smještaju to je potpuno drugi negativan efekt na destinaciju.

Zadar se već godinama muči s manjkom kvalitetnih smještajnih kapaciteta u hotelskom kućama, a problem se tako uskoro neće niti riješiti, jer osim hotela »Hyatt Maraska« u najavi nema otvaranja novih hotela.

Bivši hoteli »Zagreb« i »Beograd« nakon godina propadanja tako i dalje čekaju bolju budućnost, a isto je i s zgradom bivšeg Zavoda za javno zdravstvo, koja je prodana privatnom investitoru, koji godinama ništa nije započeo.

Pogreške i ispravci

Dok je diljem Mediterana sve više stanovništva nezadovoljno masovnim turizmom i svim njegovim negativnim posljedicama na lokalne zajednice, u Hrvatskoj se još uvijek malo toga čini da se pametnim gradskim politikama spriječi da strano tržište kroji cijene i troškove života u turističkim destinacijama.

Najjasnije se to vidi na cijenama nekretnina, koje su iz godine u godinu sve skuplje, napose zbog činjenice da se veliki dio novogradnje ili gradi izravno za turizam ili se kupljeni stanovi kategoriziraju kao smještajne jedinice u turizmu.

– Smatram da je temeljna greška u razvoju turizama napravljena kada je dozvoljeno da se u stambenim zgradama dozvoli otvaranje i kategorizacija apartmana.

Jedna stvar je privatni smještaj koji ima domaćina koji se brine o gostu, koji živi turizam, a sasvim druga je kada vlasnik apartmana ni ne vidi gosta, istaknula je Krce Miočić, naglasivši kako je ovakav način rada posebno negativan u kontekstu kada je vlasnik apartmana žitelj neke druge zemlje i iznajmljuje apartmane koji su u Zadru, u svojoj zemlji ostvarujući prihod koji neće potrošiti u Hrvatskoj.

Jasno se treba, rezimirala je Krce Miočić, napokon nedvosmisleno odlučiti u kojem smjeru želimo u budućnosti razvijati naš turizam.

– Po mom mišljenju mi moramo jasno na temelju znanstvenih činjenica utvrditi što je to dosta u kojem obliku smještaja. Što želimo, a što ne i čega smo se spremni odreći. To je iznimno teško, jer su ljudi uložili sredstva u svoje apartmane, to je dodatan izvor prihoda, neke obitelji ne bi mogle preživjeti bez tih prihoda i slično.

Istovremeno moramo biti svjesni da turizam visoko vrednuje samo kvalitetan prostor i kulturne atrakcije i da će nam uništavanjem resursa koje imamo padati vrijednost.

Svi su više no svjesni problema prekomjernog turističkog razvoja i navode niz izazova s kojima se susreću, ali na pitanje bi li se odrekli dijela kapaciteta, a time i dobiti kako bi unaprijedili, da ne kažem sačuvali destinaciju, nisu baš pokazali oduševljenje, dapače, zaključila je Krce Miočić.

The post Božena Krce Miočić: ’Poluotok je postao žrtvom naših turističkih ambicija’ appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Trojica crnogorskih političara proglašeni nepoželjnima u Hrvatskoj

25. srpnja 2024. u 12:03

Hrvatska je crnogorske političare Andriju Mandića, Milana Kneževića i Aleksu Bečića proglasila nepoželjnima u Hrvatskoj zbog narušavanja dobrosusjedskih odnosa, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u četvrtak.

Andrija Mandić predsjednik je crnogorske skupštine, čelnik prosrpske i proruske desnice, Milan Knežević je zastupnik također blizak Beogradu, a Aleksa Bečić potpredsjednik vlade iz redova Demokrata.

MVEP piše kako su proglašeni nepoželjnima u Hrvatskoj zbog „sustavnog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa” i „kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutarnje političke svrhe”.

Ministarstvo žali što je većina u crnogorskoj skupštini „odlučila zanemariti kontinuirane pozive RH da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i europski put Crne Gore”.

„U tom kontekstu, djelovanje spomenutih političkih dužnosnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim” niti je sukladno crnogorskom putu prema Europskoj uniji, upozorio je MVEP.

Ministarstvo poručuje kako su dobrosusjedski odnosi „jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterija za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore”.

„Hrvatska podržava europsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Europskoj uniji i zalagala se za napredak na europskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s europskim vrijednostima i u europskom duhu te da će svoje napore usmjeriti na daljnje ispunjavanje uvjeta i mjerila u pristupnom procesu”, stoji u priopćenju.

MVEP nije dao točan razlog za ovu odluku, no pretpostavlja se da je ona vezana za rezoluciju o Jasenovcu koju je skupština Crne Gore izglasala krajem lipnja. Riječ je o odluci prosrpskih stranaka u Crnoj Gori kao odgovor na rezoluciju u Srebrenici u Ujedinjenim narodima.

Hrvatski politički vrh, ali i crnogorski političari, to su ocijenili kao pokušaj Srbije da pogorša odnose između Zagreba i Podgorice i europski put Crne Gore, europskom članstvu najbliže zemlje.  Za rezoluciju je glasao 41 zastupnik, između ostalih iz redova stranaka Mandića, Bečića i Kneževića.

The post Trojica crnogorskih političara proglašeni nepoželjnima u Hrvatskoj appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Ivica Smolić ulovio dvije orade od tri kilograma

25. srpnja 2024. u 11:46

Ponovno nam se javio Ivica Smolić, pažljivim pratiteljima ovih stranica poznat po svojim kapitalnim ulovima. Ovoga su mu puta na meti bile kraljice.

Pravi alat za mutni lov

– Nova puška zadarskog renomiranog proizvođača podvodnih pušaka Nevena Grubelića Gladiator 80 je točno ono što mi je falilo. Mala je to puška za mutan lov, idealna za ovo doba godine i za moje terene.

Orade su se izmrijestile i gladne došle u sami kraj, što nijedan podvodni ribolovac ne propušta, priča nam Ivica.

– Budući da puška za podvodni ribolov može biti najselektivniji alat, u ribolovu mojim taktikama dok mi riba prilazi, uvijek pažljivo biram što ću uloviti.

Adrenalin vrišti i ide na najjače u trenutku kad riba gladna prilazi. Tada je i vrlo neoprezna.

Dugogodišnjom praksom sam uspio doći do onih najfinijih finesa i detalja po kojima procjenjujem pravi trenutak za ribolov, nastavlja Ivica svoju priču.

Prava oprema i iskustvo

– Godinama sam usavršavao pravi tajming i na kraju došao do saznanja da je to točno ta sekunda njezinog neopreza koja meni otvara šansu za šut da nasamarim kraljicu mora.

A toga je dana riba bila u ofenzivi.

Dolazile su jedna za drugom, tako da sam uspio nastrijeliti dvije na istom mjestu i to u razmaku od samo sat vremena.

Uz opremu Dive in zadarske renomirane tvrtke za proizvodnju ronilačkih odijela i opreme, riba mi jednostavno prilazi bez straha i opreza, tako da sad imam sve potrebno za uspješan lov.

A ove dvije orade su težile, jedna ravno tri, a ova druga 2,8 kilograma, ispričao nam je Ivica Smolić.

The post Ivica Smolić ulovio dvije orade od tri kilograma appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Žena koju je zarezao propeler brodića kod Vrgade ostala bez noge!

25. srpnja 2024. u 11:29

U utorak 23. srpnja se u moru kod Vrgade dogodila teška nesreća kada je preko noge žene prešla brodica. Kako pišu Kronike Velike Gorice, ozlijeđena žena ostala je bez noge.

Ozlijeđena žena je nakon nesreće u sat vremena prebačena u zadarsku bolnicu te je izgubila puno krvi.

Do nesreće je došlo kada je njen prijatelj u šali pokrenuo brodić nakon što je ona skočila u moru. Zadarska je policija u četvrtak objavila kako je protiv muškarca podnesena kaznena prijava.

The post Žena koju je zarezao propeler brodića kod Vrgade ostala bez noge! appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

NBA prodao televizijska prava za čak 77 milijardi dolara

25. srpnja 2024. u 10:57

Američka profesionalna košarkaška NBA liga dogovorila je prodaju televizijskih prava za sljedećih 11 godina ESPN-u koji je u vlasništvu Walt Disneya, NBC Universalu koji je u vlasništvu Comcasta te amazon.com-u i to za 77 milijardi dolara.

Taj novi ugovor početi će teći od sezone 2025/26.

Liga je ujedno odbila ponudu TNT-a, koji je u vlasništvu  Warner Bros Discoveryja, jer je bila niža od ponude Amazona pa će nakon više od četiri desetljeća završiti suradnja NBA-e i TNT-a.

“Ovaj novi globalni medijski sporazum s Disneyem, NBCUniversalom i Amazonom maksimizirati će dostupnost NBA utakmica za navijače kako u SAD-u tako i diljem svijeta.

Ovi partneri distribuirati će naš sadržaj diljem širokog spektra platformi te nam pomoći transformirati iskustvo gledanja utakmica u sljedećoj dekadi”, objavio je povjerenik NBA lige Adam Silver.

Prema novom sporazumu Disney će prenositi 80 utakmica ligaškog dijela sezone, NBCUniversal 100 utakmica, a Amazon 75 utakmica.

Ekskluzivni vlasnik prava prijenosa finala doigravanja ostaje ABC, koji drži ta prava od 2003. godine.

The post NBA prodao televizijska prava za čak 77 milijardi dolara appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Predstečajna nagodba nije rješiva preko noći

25. srpnja 2024. u 10:52

Iz Košarkaškog kluba Zadar je jutros stigla reakcija na priopćenje Udruge Grad košarke u kojem je informirana javnost da je ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora kluba podnio Dario Kljajić, kao što je i izraženo nezadovoljstvo događanjima na nedavno održanim sjednicama Nadzornog odbora. Priopćenje kluba s Višnjika prenosimo dolje u cijelosti.

Nakon posljednjih događanja oko Kluba, KK Zadar se ovim putem u cilju informiranja zainteresirane javnosti očituje kako slijedi.

Ponajprije, držimo bitnim istaknuti da je jedan od primarnih ciljeva Kluba poslovna i financijska konsolidacija, odnosno osnaženje i revitalizacija Kluba kao temelja za napredak kako na “parketu” tako i u organizacijskom te poslovnom smislu. Dakle, odgovorno poslovanje u punom smislu te riječi.

Među odlučujućim zadacima u okviru konsolidacije poslovanja je svakako i ispunjavanje obveza iz predstečajne nagodbe. Riječ je o problemu koji nije rješiv “preko noći” jer da jest onda bi zasigurno već ranije bio riješen. Uprava trenutno radi na iznalaženju održivog modaliteta podmirenja obveza iz predstečajne nagodbe imajući u vidu sve klupske i vanklupske čimbenike koji se posredno ili neposredno reflektiraju na isto.

Sve obveze prema igračima, trenerima i radnoj zajednici su uredno ispunjene.

U početku trenutne poslovne godine, odnosno ususret početku predstojeće natjecateljske sezone fokus Kluba, kao i zainteresirane javnosti, je u bitnom bio usmjeren i na formiranje održivog proračuna seniorske momčadi kako bi se stručnom stožeru na čelu s trenerom g. Jusupom koji uživa podršku Kluba i upravljačkoj strukturi omogućilo kreiranje pobjedničkog rostera za predstojeću natjecateljsku sezonu. S tim u vezi, NO je usvojio od strane Uprave prezentirani, obrazloženi i predloženi financijski plan koji je izrađen na temelju prethodne poslovne i financijske analize u korelaciji s očekivanom projekcijom prihoda i rashoda.

Nastavno na navedeno, interes i resursi Kluba su u bitnom usmjereni i na niz radnji u cilju unaprjeđenja i osnaženja omladinskog pogona koji je oduvijek bio temelj Kluba.

U ovom trenutku želimo osnažiti što bolji Zadar, zajedno sa svim ljubiteljima i navijačima Kluba da imamo što bolji početak nove sezone kako na parketu, tako i u samoj organizaciji KK Zadra.

The post Predstečajna nagodba nije rješiva preko noći appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

U Viru ukraden električni romobil

25. srpnja 2024. u 10:33

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave zadarske evidentirana je 1 krađa, 1 narušavanje javnog reda i mira te 11 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

U srijedu, 24. srpnja u Viru nepoznati počinitelj je otuđio električni romobil s pripadajućim punjačem u vlasništvu 48-godišnjaka.

Materijalna šteta je nekoliko stotina eura. Protiv nepoznatog počinitelja se državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog krađe.

The post U Viru ukraden električni romobil appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Ugrozio život ženi koju je zahvatio propeler brodića kod Vrgade. Dobio kaznenu prijavu

25. srpnja 2024. u 10:21

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Ugrožavanje posebnih vrsta prometa.

Sumnjiči ga se da se u utorak, 23. srpnja oko 17 sati u blizini otoka Vrgada  kao voditelj brodice koji je odgovoran za plovilo i posadu broda,  tijekom korištenja plovila u najmu, nije pridržavao propisa o sigurnosti brodskog prometa te drugih propisa i pravila iz sigurnosti plovidbe i zaštite ljudskih života na moru, sukladno odredbama Pomorskog zakona, uslijed čega je u moru, u neposrednoj blizini plovila došlo do ozljeđivanja 23-godišnje hrvatske državljanke, putnice s plovila.

Ozlijeđenoj 23-godišnjakinji u Općoj bolnici Zadar utvrđene su teške tjelesne ozljede te je zadržana na daljnjem liječenju.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog 30-godišnjaka, Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, podnosi se kaznena prijava.

The post Ugrozio život ženi koju je zahvatio propeler brodića kod Vrgade. Dobio kaznenu prijavu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Po Pašmanu vozila pijana i bez vozačke

25. srpnja 2024. u 10:10

Noćas u 04.45 sati na Pašmanu policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su u kontroli prometa zaustavili automobil zagrebačkih registarskih oznaka s kojim je upravljala 26-godišnja hrvatska državljanka.

Alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija alkohola od 1,65 g/kg te je utvrđeno kako vozilom upravlja prije položenog vozačkog ispita, tj. prije stjecanja prava na upravljanje.

Vozačica je isključena iz prometa te prekršajno sankcionirana sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

The post Po Pašmanu vozila pijana i bez vozačke appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Na Viru vozila “na gljivama”

25. srpnja 2024. u 10:00

U utorak, 23. srpnja u 22.50 sati na Viru policijski službenici Policijske postaje Zadar su u kontroli prometa zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljala 20-godišnja hrvatska državljanka.

Vozačica je odbila testiranje na prisutnost droge u organizmu,a u daljnjem postupanju policijski službenici su od nje oduzeli oko 5,1 grama marihuane te 0,8 grama halucinogenih gljiva psilocibin.

Zbog utvrđenih prekršaja, 20-godišnjakinja je uhićena te se nadležnom sudu podnosi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

The post Na Viru vozila “na gljivama” appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Kolaps zdravstvenog sustava u Benkovcu! Čekaonica danima puna, a sve pacijente prima jedna dokorica

25. srpnja 2024. u 09:51

Kolaps zdravstvenog sustava u Benkovcu! Čekaonica je danima puna pacijentima, a na uputnice se čeka i po nekoliko dana. “Pada” sustav, a padaju s nogu i liječnica i medicinska sestra na kojima je sav teret posla jer su im kolegice otišle na specijalizaciju i rodiljni dopust, piše Dnevnik.hr.

– Za jedan običan papir mora se dolaziti tri dana. Čeka se po dva dana i ne može se ništa napraviti. Meni samo treba uputnica za Zadar, kaže Nedjeljka Rogić.

– Ovo je ludnica, kriva je Vlada. Sram ih bilo i predsjednika i premijera i ostale gore što su sebi digli plaće, govori Živko Rogić.

Osim mještana, ogorčene su i liječnica i medicinska sestra.

– Pa palo je, sad već dva mjeseca, prošle godine sam radila sedam mjeseci ovako, sedam. Ali nisam spremna na ovo opet. Misle da ja mogu raditi za dvije ili tri osobe. Pa to ne može nitko, poručuje liječnica Nada Ivanić.

Ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek, nije mogla pred kamere jer je, kako je rekla, izgubila glas.  I to samo 10-ak minuta nakon što je bila na sastanku s gradonačelnikom u Benkovcu. Do kraja radnog vremena bila je i u svom uredu.

Kulminacija problema

Nitko drugi pred kamere nije htio jer poručuju – slaganje rasporeda posao je, ali i odgovornost ravnateljice.

Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić rekao je kako na ovaj problem upozorava već nekoliko godina.

– Problemi zdravstvene skrbi u Benkovcu su veliki. Ja na to upozoravam zadnje dvije tri godine. Oni su kulminirali zadnjih pola godine. Ostali smo praktički bez liječnika. Upozoravam nadležne i ravnateljicu, rekao je Bulić.

Govori da je i njemu slično govorio kamenu ili Domu zdravlja.

– Upozoravao sam puno puta. Odnos prema Domu zdravlja je zapravo odnos prema ovom prostoru. NIsam kontaktirao ministra Beroša, pokušavam to riješiti na lokalnoj razini, ali udaram uvijek u zid.

Činimo sve što možemo. Žao nam je da ovakav odnos imamo prema ovom prostoru. Da nije tragično bilo bi smiješno, kazao je benkovački gradonačelnik.

The post Kolaps zdravstvenog sustava u Benkovcu! Čekaonica danima puna, a sve pacijente prima jedna dokorica appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Kamala Harris će ubrzo biti i službeno nominirana za predsjedničku kandidatkinju

25. srpnja 2024. u 09:42

Odbor za pravila Demokratske stranke prihvatio je u srijedu plan da se Kamalu Harris službeno nominira za predsjedničku kandidatkinju već 1. kolovoza prije stranačke konvencije u Chicagu od 19. do 22. kolovoza, dok bi Harris trebala izabrati potpredsjedničkog kandidata do 7. kolovoza.

Harris, koja će, bude li izabrana, postati prva predsjednica u američkoj povijesti, već održava predizborne skupove, a njezin stožer je rekao da je prikupio više od 100 milijuna dolara od nedjelje navečer.

Harris je preuzela tijesno vodstvo pred republikancem Donaldom Trumpom u predsjedničkoj utrci, prema novoj anketi Reuters/Ipsos.

Harris vodi pred Trumpom s 44 naprema 42 posto podrške među registriranim glasačima u nacionalnoj anketi provedenoj u ponedjeljak i utorak, koja je uslijedila nakon Nacionalne konvencije republikanaca na kojoj je Trump u četvrtak službeno prihvatio nominaciju svoje stranke i objave američkog predsjednika Joea Bidena u nedjelju da napušta utrku i podupire kandidaturu Kamale Harris.

The post Kamala Harris će ubrzo biti i službeno nominirana za predsjedničku kandidatkinju appeared first on Zadarski list.

❌