Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Za 5.000 kuna stambene štednje država daje “poticaj” od “čak” 20 kuna

8. prosinca 2022. u 10:47

Građanima koji su u ovoj godini uplatili pet tisuća kuna stambene štednje država će na to do kraja sljedeće godine isplatiti poticaj od 20 kuna, a onima koji nagodinu na svoje račune u stambenim štedionicama uplate isti iznos, poticaj će biti još manji, 15 kuna. Taj će poticaj na račune sjesti tek do kraja 2024. godine. Prijedlog odluke o iznosu državnih poticajnih sredstva za stambenu štednju koja će se prikupiti u sljedećoj godini objavljen je na Vladinom portalu eSavjetovanje, a njegova visina zapravo više nije nikakvo iznenađenje. Vlada će na iznos uplaćen u sljedećoj godini, ali maksimalno do pet tisuća kuna, isplatiti poticaj od 0,3 posto, da će on biti nizak, sugeriraju i poticaji za ranije godine, a na njega upućuju i glavni parametri na osnovu kojih se izračunava prosječna kamatna stopa na depozite stanovništva u devizama i prinos do dospijeća na državne obveznice izdane uz valutnu klauzulu.

Aritmetička sredina

U Ministarstvu financija izračunali su, na osnovu podataka Hrvatske narodne banke, da je prosječna kamatna stopa na nove devizne depozite stanovništva oročene na razdoblje od jedne do dvije godine u razdoblju od srpnja prošle godine do lipnja ove godine bila 0,06 posto. Tome su još dodali aritmetičku sredinu prinosa na državne obveznice od 0,26 posto i zaokružili državni poticaj na iznos od 0,3 posto.

Parametri za isplatu poticaja na stambenu štednju u tom su iznosu isplaćeni i za 2021. godinu, a formula po kojoj se oni izračunavaju uvedena je 2014. godine, po uzoru na model koji je vrijedio u određenom broju članica Unije. Kako je od tada padala kamata na depozite građana u bankama i prinosi na državne obveznice, tako je padao i državni poticaj za stambenu štednju. Nova formula donijela je za 2015. godinu poticaj od 4,9 posto na maksimalno pet tisuća kuna, odnosno 245 kuna. Otad je državni poticaj samo padao, pa je tako primjerice za 2019. godinu bio 1,2 posto, odnosno 60 kuna.

Daleko je to od iznosa koje je država isplaćivala u prvih petnaestak godina, kada je poticaj određen kao fiksni postotak koji nije ovisio ni o tome koliko kamate na štednju dobivaju građani u bankama niti kolike kamate plaća država. Tako je od početka poticanja stambene štednje država na maksimalan iznos od pet tisuća kuna isplaćivala poticaje od čak 25 posto, odnosno 1.250 kuna, što je bila kamata koja se nigdje nije mogla dobiti na štednju. Od 2005. godine fiksna je stopa smanjena na 15 posto, a od 2013. godine na deset posto, ali to je i dalje bila najpovoljnija kamata. Nakon primjedbi da građani koji su u vrijeme recesije državi plaćali i krizni porez na plaću u iznosu od tri i šest posto, zapravo plaćaju visoke kamate onima koji imaju novca za štednju, pa ga često zbog poticaja razbijaju u više polica, model je promijenjen i uvedena je formula za promjenjivi izračun poticaja po kojem on ovisi o tome koliku kamatu građani mogu dobiti za svoje devizne depozite u bakama, ali i tome kolike prinose država plaća na svoje zaduženje.

Kupnja nekretnina

Stambena štednja građanima više nije toliko privlačna kao u prvih desetak ili čak 15 godina, ali oni koji još uvijek tako štede zapravo sada samo dijele sudbinu ostalih štediša, jer i parametri za izračun poticaja pokazuju koliko su slabi prinosi koje građani dobivaju za novac koji polože u banke. Činjenica da je prosječna kamatna stopa na nove devizne depozite oročene na godinu ili dvije u razdoblju od druge polovine prošle godine do kraja prve polovine ove godine bila tek 0,06 posto objašnjava i praksu u kojoj oni koji imaju novac radije kupuju nekretnine i tako mu nastoje sačuvati vrijednost nego da ga polože u banku uz kamatu uz koju ne vrijedi ni razmišljati kako sačuvati vrijednost novca u situaciji kad će prosječna godišnja inflacija biti veća od deset posto.

The post Za 5.000 kuna stambene štednje država daje “poticaj” od “čak” 20 kuna appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

U talijanskoj salami od divlje svinje nađena Escherichia coli

8. prosinca 2022. u 10:15

Opoziva se talijanska salama od divlje svinje, s rokom upotrebe do 13. veljače 2023., zbog utvrđene verotoksin producirajuće bakterije Escherichia coli (VTEC), izvijestio je u četvrtak Državni inspektorat RH.

Riječ je salami LOT broja 22259, talijanskog proizvođača Antica Macelleria Falorni srl, Greve in Chianti, koju na tržište stavlja Salvia d.o.o. – specijalizirana trgovina Bonkulović delikatese iz Zagreba.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

The post U talijanskoj salami od divlje svinje nađena Escherichia coli appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Raspjevana večer u Arsenalu uz Željka Bebeka

8. prosinca 2022. u 10:04

U zadarski Arsenal stiže Željko Bebek, vječna glazbena legenda i nepresušan izvor hitova koji ne izlaze iz uha slušatelja, bilo da se radi o najnovijim zaraznim singlovima ili kultnim evergrinima.

Njegovi se nastupi uživo prepričavaju godinama, a onaj koji se priprema 17. prosinca u Ilirijinom Arsenalu s početkom u 22 sata, bit će zasigurno jedan veliki događaj za pamćenje.

Zadivljujuće pjevačke sposobnosti, jedinstvena boja glasa, osobit stil i poseban šarm, samo su neki od epiteta koji ga obilježavaju kao jednog od najznačajnijih i najdugovječnijih osobnosti glazbene scene. Željko Bebek iza sebe ima zavidnu dugogodišnju glazbenu karijeru frontmena najjačeg rock benda svih vremena, ali i zavidnu samostalnu karijeru.

U Arsenalu će otpjevati sve svoje najveće hitove: »Ima neka tajna veza«, »Selma«, »Na zadnjem sjedištu moga auta«, »Ne spavaj mala moja«, »Da je sreće bilo«, »Laku noć svirači«, »Gdje sam bio«, »Žuta ruža«, »Šta je ovo meni trebalo«, »Tijana«, »Ja po kafanama«, »Ono nešto naše«, »Ako voliš ovu ženu«…

Njegovi energični nastupi i bezvremenski hitovi povezuju publiku svih generacija i garantiraju večer za pamćenje.

«Pjevati, pjevati i samo pjevati, to mi je jedini plan«, ističe Željko Bebek.

Ulaznice možete kupiti od ponedjeljka do pertka od 8 do 19 i subotom od 9 do 12 sati u Arsenalu po cijenama: 170 kn | 22,56 € – parter i 210 kn | 27,87 € – parter s barskim stolom bez sjedalica (Fan pit).

Cijene na galeriji iznose 250 kn | 33,18 € – VIP standard (uklj. barski stol bez stolica, od sredine do zida galerije), odnosno 300 kn | 39,82 € VIP premium – (uklj. stol sa stolicama, uz ogradu na galeriji).

Ulaznice je također moguće kupiti hotelu Ilirija – Biograd na Moru svakim danom od 7 do 21 sat te putem online sustava Eventim.hr. Osobe s invaliditetom imaju besplatan ulaz dok njihova pratnja placa puno cijenu ulaznice. Djeca nemaju besplatan ulaz.

Za dodatne informacije oko ulaznica obratite se na: info@arsenalzadar.com ili na tel: 023 253 821.

The post Raspjevana večer u Arsenalu uz Željka Bebeka appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Propao jučerašnji sastanak oporbe oko dogovora proračunskih amandmana

8. prosinca 2022. u 09:25

U Gradskoj vijećnici jučer u 11 sati trebao je biti održan sastanak oporbenih vijećanika radi dogovora oko amandmana na proračun. No, niti 20 minuta nakon navedenog termina u zgradi Gradske uprave nitko od pozvanih nije se pojavio, iz čega se odmah dalo naslutiti da od sastanka neće biti ništa.

Nešto kasnije to se i potvrdilo – sastanak je propao. Nazvali smo predsjednika Gradskog vijeća, Marka Vučetića, da nam pojasni o čemu je riječ, no na naše pozive i poruke nije se javljao. Podsjetimo, Vučetić nam je dan ranije izjavio kako mu je »cilj sastanka okupiti neformalnu većinu kako bi se suočili s činjenicom da su stvarna većina u Gradskom vijeću«.

Nismo dobili odgovor ni od nositelja Nezavisne liste, Enija Meštrovića, što je dodatno potkrijepilo sumnju da inicijativa oko udruživanja oporbe na izglasavanju proračuna nije uspjela. Nekolicina vijećnika možda se kasnije i našla na nekoj kavi i razgovarala o amandmanima, ali dogovora oko usaglašavanja amandmana nema jer ih je već u startu bojkotirao i SDP.

Prijedlog proračuna iznosi 104.211.775,18 eura

Naime, socijaldemokrati su zaključili da od ovog sastanka neće biti ništa jer glas preostalih oporbenih vijećnika iz Akcije mladih i NL Enija Meštrovića više nije niti bitan. SDP je na pregovorima s gradonačelnikom Brankom Dukićem već postigao dogovor s HDZ-om oko amandmana na proračun, a s obzirom na to da su im svi prijedlozi prihvaćeni, sastanku oporbe nisu se htjeli pridružiti smatrajući ga besmislenim. Prijedlog Proračuna Grada Zadra za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu već su doneseni, u što smo se sami uvjerili listajući dokument kojega je izradio Upravni odjel za financije.

Prijedlog proračuna Grada Zadra za 2023. godinu tako iznosi 104.211.775,18 eura, a prijedlog projekcije za 2024. godinu 104.983.746,14 eura, dok je prijedlog projekcije za 2025. godinu 93.052.689,77 eura.

Radeta: Nećemo dozvoliti manipulacije

U prijedlogu proračuna i projekcija sadržani su i vlastiti i namjenski prihodi i primitci, viškovi prihoda te s njima povezani rashodi proračunskih korisnika Grada Zadra, i to u iznosu od 18.972.090,68 eura za 2023. godinu, te 19.366.775,90 eura za 2024. i 19.884.223 eura za 2025. godinu, saznajemo u Gradu Zadru u kojemu napominju kako je značajan porast vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika uvjetovan obvezom uključivanja sredstava za rashode za zaposlene i materijalne rashode kod osnovnih škola, a sve prema uputama Ministarstva financija počevši još od izrade Proračuna za razdoblje 2020.-2022. godine.

Nakon analize prijedloga proračuna za iduću godinu, predsjednik zadarskog SDP-a, Daniel Radeta, stoga je zaključio kako nema smisla otići na sastanak s obzirom na to da se ostali oporbeni vijećnici ionako oko ničega ne mogu dogovoriti.

– Građanski odgoj u zadarskim osnovnim školama sastavni je dio proračuna za 2023. godinu. Prvi ozbiljan korak je napravljen, a na nama je obaveza da se program provede. Tražit ćemo konsenzus svih klubova u Gradskom vijeću i da se izrada ovog zadarskog programa građanskog odgoja prepusti struci, a to su upravo oni koji dolaze iz obrazovnog sustava, naših zadarskih škola i zadarskog Sveučilišta. Nećemo dozvoliti manipulacije s ničije strane, niti će politika imati ikakav utjecaj na kreiranje takvog programa. Ovom prilikom ne mogu, a da ne spomenem sve one koji su vjerovali u moj tim i u svaki korak koji smo zajedno napravili. Možda je nekad izgledalo kaotično, ali sve je imalo smisla i jasan cilj, zaključuje čelnik zadarskog SDP-a.

The post Propao jučerašnji sastanak oporbe oko dogovora proračunskih amandmana appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Potres magnitude 4 u Jadranskom moru

8. prosinca 2022. u 09:42

Potres magnitude 4 zatresao je Italiju.

Epicentar potresa bio je u Jadranskom moru 60-ak kilometara istočno od talijanskog obalnog grada Riminija, javlja EMSC.

The post Potres magnitude 4 u Jadranskom moru appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Filmski festival Sundance vraća se u Utah, u fokusu seksualnost i slava

8. prosinca 2022. u 09:40

Dokumentarci koji istražuju seksualnost i slavu kroz životne priče supermodela Brooke Shields, pjevača Little Richarda i spisateljice Judy Blume u programu su filmskog festivala Sundance koji će se održati sljedećeg mjeseca, a predstavljen je u srijedu.

Robert Retford je jedan od osnivača ovog najvećeg američkog festivala neovisnog filma koji se vraća u planine Utaha 19. siječnja, nakon što su dva prethodna izdanja bila prisiljena održati se online zbog covida.

Festival uobičajeno donosi niz drama, trilera, horora i komedija, neobičnih eksperimenata i važnih dokumentaraca.

Zvijezde uključujući Anne Hathaway, Emiliju Clarke, Jasona Momou i Chiwetela Ejiofora imaju dugometražne filmove koji su u programu, dok se Emilia Jones vraća na festival koji je prvi put prikazao njezin film “CODA”, dobitnika Oscara za najbolji film, s dva vlastita nova filma.

Dokumentarni film “Pretty Baby: Brooke Shields” govori o globalnom supermodelu i glumici koja je stekla slavu već s 12 godina. Film se bavi objektivizacijom, seksualizacijom i komodifikacijom žena i mladih djevojaka.

“Judy Blume zauvijek” prikazuje kako je američka autorica fikcije za mlade bila napadnuta zbog seksualnog sadržaja i uvredljivog jezika 1980-ih, što ju je navelo da zauzme stav protiv zabrane knjiga i cenzure.

Oba filma “odražavaju trendove koje smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina biografski vođenog rada” koji gledateljima omogućuje “ponovno otvaranje povijesti i gledanje na nju iz druge perspektive”, rekao je predstavnik Sundancea John Nein.

Slično tome, “The Disappearance of Shere Hite” prati pionirsku feminističku autoricu “Izvještaja Hite“, čiji je bestseler o ženskom orgazmu iz 1976. izazvala seksualnu revoluciju, ali koja je bila prisiljena nestati iz javnosti nakon žestokih kritika.

A dokumentarac “Little Richard: I Am Everything” bavi se crnim queer porijeklom rock ‘n’ rolla preko pokojnog, flambojantnog pjevača, koji se odrekao homoseksualnosti i postao ponovno rođeni kršćanin u kasnijim godinama.

Još jedna istaknuta i aktualna tema na programu su filmovi o iranskim ženama.

Dokumentarni film “Joonam” i igrani filmovi “The Persian Version” i “Shayda” istražuju priče žena u Iranu i zajednicama njegove dijaspore, u vrijeme kada je zemlja potresena prosvjedima zbog strogog pravila odijevanja za žene.

Filmski festival Sundance 2023. održat će se od 19. do 29. siječnja.

The post Filmski festival Sundance vraća se u Utah, u fokusu seksualnost i slava appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Talijanski mediji: Hrvatski trener odbio ponudu iz Premiershipa jer želi ostati u Torinu

8. prosinca 2022. u 09:20

Hrvatski trener Ivan Jurić navodno je dobio dobru ponudu engleskog premijerligaša, ali ju je odlučio odbiti.

Talijanska La Stampa tvrdi da je Jurić na stolu imao ponudu Southamptona, no odlučio je ostati u Italiji. Talijani objašnjavaju kako je engleski klub htio Jurića dovesti kako bi im pomogao da pobjegnu iz zone ispadanja, s obzirom da su trenutno na predzadnjem, 19. mjestu.

Jurić to ipak nije htio prihvatiti, s Torinom mu ugovor vrijedi do 2024. godine, ali vjerojatno će mu se i produžiti.

The post Talijanski mediji: Hrvatski trener odbio ponudu iz Premiershipa jer želi ostati u Torinu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

 Domaći trijumfi zadarskih košarkaških ekipa u 6. kolu

8. prosinca 2022. u 09:12

Šesto kolo B skupine Prve ženske lige donijelo je nastavak dobrih igara zadarskih košarkašica i nove dvije pobjede kojima su »Plusice« i igračice Josipe Zanki preuzele prva dva mjesta na ljestvici drugog razreda hrvatske ženske košarke. ŽKK Zadar Plus je u Sukošanu bez većih problema svladao Otočac 75:58, dok su košarkašice Zadra na domaćem parketu stigle do uvjerljive pobjede protiv Salone rezultatom 87:60.

Kontrola rezultata

Dvotjedna stanka nije ostavila traga na košarkašicama Zadra koje su se od prve minute dominantno postavile na parketu protiv Salone i već nakon prve četvrtine sagradile visoku prednost od 20 poena (29:9), koju su mirno sačuvale do kraja susreta. Na veliki odmor se otišlo s plus 28 za igračice Josipe Zanki koje su u nastavku kontrolirale ritam utakmice i stigle do četvrte pobjede u sezoni, kojom su skočile na drugo mjesto na ljestvici. Zadranke je predvodila Paula Budija s 19 koševa, a dvoznamenkaste su bile i Bruna Jeličić, Josipa Zovko te Lola Zovko s 15, 12, odnosno deset poena, dok je najefikasnija u redovima gostujućeg sastava bila Mia Nekić s 20 koševa.

ZADAR 87 – SALONA 60

(29:9, 28:19, 21:15, 9:17)

ZADAR – Dvorana 3 ŠC Višnjik. Suci: Ivan Grbić i Frane Banović.

ZADAR: Budija 19, Mijić 2, Rogić 3, Jeličić 15, Stipić 10, Ražov 8, Klarica 7, Marijeta Lisica 2, Zovko 12, Vidaković 4, Mikulić 5, Marija Lisica.

SALONA: Domjanović, Radić 9, Orlandini 9, Rodić 10, Pivčević, Nekić 20, Ćoko 7, Katić, Stilinović 5, Miladin.

Rutinska pobjeda

Ništa teže do novog trijumfa nisu stigle ni košarkašice Zadar Plusa koje su na domaćem parketu u Sukošanu svladale Otočac rezultatom 75:58. Recept je bio sličan, čvrsta i lepršava igra od samog otvaranja susreta dovela je do visoke prednosti koja je već na koncu prve četvrtine (33:9) pokazala da će dva boda ostati u Dalmaciji. U nastavku su veću priliku dobile mlađe igračice, što je dovelo do manjeg opuštanja i samo četiri postignuta poena u drugoj dionici, no već je treća četvrtina vratila stvari na svoje mjesto, za zadržavanje stopostotnog učinka i petu pobjedu iz pet odigranih utakmica. Najefikasnija u domaćim redovima bila je Jalia Arnwine s 25 koševa, a pratile su je Lucija Štrmelj i Sanja Kovačević s 19, odnosno 11 poena, dok bolja od ostalih kod gošći bila Nika Glumičić s 18 koševa.

ZADAR P. 75 – OTOČAC 58

(33:9, 4:12, 20:13, 18:24)

SUKOŠAN – Dvorana OŠ Sukošan. Suci: Hrvoje Raspović i Darijan Jančijev.

ZADAR PLUS: Štrmelj 19, Župan, Colić 4, Kovačević 11, Arnwine 25, Trampus, N. Perić, Bodrožić 8, Dražić 8, Švenjak.

OTOČAC: Glumičić 18, Orešković, Bižanović, Rudelić, Matasić, Šimatović, Pleša 12, Malčić Gavrić 13, Prpić 9, Bogdanović 4, Jergović 2.


Tri igračice Zadra na kontrolnom treningu

Marija Vidaković, Lola Stipić, Josipa Uhoda, igračice Zadra, pozvane su na kontrolni trening regije Jug pod vodstvom Tatjane Jacović, instruktorice HKS-a,.

Trening će se održati u subotu 10. prosinca u Čistoj Velikoj, a riječ je o igračicama rođenima 2007./08.

– Poziv za regionalni kontrolni trening za igračica 2009./10. godišta dobila je i Luce Pavin, no zbog ozljede zadobivene na predkadetskoj utakmici Zadar – Šibenik nije u mogućnosti odazvati se ovom pozivu – kaže Marija Mazija, trenerica mlađih uzrasta Zadra.

The post  Domaći trijumfi zadarskih košarkaških ekipa u 6. kolu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Boston Celticsi deklasirali vodeći sastav Zapada, Sunsi na svom terenu doživjeli katastrofu. Priliku dobio i Šarić

8. prosinca 2022. u 09:08

PHOENIX Prošlosezonski finalisti NBA lige i momčad s trenutačno najboljim omjerom u čitavoj ligi, Boston Celticsi deklasirali su kao gosti dosada vodeći sastav Zapada Phoenix Sunse sa 125-98 u derbiju večeri u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Celticsi su već do poluvremena izgradili 27 koševa prednosti (69-42), sredinom treće četvrtine su vodili i s maksimalnih 45 razlike (94-49), pa su završnicu utakmice odigrali igrači s klupe, a domaći Sunsi su na kraju ublažili katastrofu.

Goste iz Bostona predvodili su Jayson Tatum i Jaylen Brown sa po 25 koševa, dok je igrač s klupe Sunsa Josh Okogie ubacio 28 poena. Priliku da odigra čitavu posljednju četvrtinu kod domaćih dobio je Dario Šarić te je za to vrijeme postigao četiri koša (šut za dva 1-2, trica 0-1, slobodna bacanja 2-2) uz šest skokova.

Celticsi su vodeći sastav lige s omjerom pobjeda i poraza 21-5, dok su Sunsi pali na 16-9 i sada dijele drugo mjesto Zapada s Memphis Grizzliesima.

Vrh Zapada preuzeli su New Orleans Pelicansi 104-98 domaćom pobjedom protiv Detroit Pistonsa kojom su stigli na omjer 16-8. Odličnu utakmicu kod domaćih odigrao je Zion Williamson sa 29 ubačaja i 10 skokova, dobro ga je pratio Trey Murphy sa 20 pogodaka, dok je Saddiq Bey sa 25 poena bio prvo ime Pistonsa kod kojih Bojan Bogdanović nije imao svoju večer. Naš je reprezentativac za 20:10 minuta provedenih u igri ubacio te pet koševa (šut za dva 0-4, trica 1-4, slobodna bacanja 2-2) uz tri skoka.

Los Angeles Clippersi neočekivano su izgubili kod najlošije momčadi čitave lige Orlando Magica, domaći su slavili sa 116-111 nakon produžetka. Clippersi su igrali u najjačem sastavu, u nekoliko navrata vodili i sa po 15 razlike, no loše odigrana završnica koštala ih je pobjede. U posljednjoj akciji četvrte četvrtine kod rezultata 99-99 Paul George je promašio tricu za pobjedu, da bi kod rezultata 112-111 za Magic sedam sekundi prije kraja produžetka Clippersi izgubili loptu jer nisu izveli aut u za to predviđenih pet sekundi. Nakon dva pogođena slobodna bacanja domaćih Clippersi su bacili loptu u aut i tako propustili posljednju priliku.

Prvi izbor ovogodišnjeg drafta Paolo Bancher predvodio je strijelce Magica sa 23 koša, po 20 su dodali Moritz Wagner (13 skokova) i Bol Bol (9 skokova). Kod Clippersa najefikasniji je bio Terrence Mann sa 19 koševa i 9 skokova, a naš Ivica Zubac je postigao 16 poena (šut za dva 6-9, slobodna bacanja 4-8) uz 13 skokova te jednu asistenciju i dvije blokade. No, podbacile su obje zvijezde, Kawhi Leonard je zabio samo 14, a George tek 11 koševa.

Ovim porazom Clippersi su pali na deveto mjesto Zapada sa 14-12, dok je Magic sa 6-20 i dalje na dnu Istoka i čitave lige.

Prvaci Golden State Warriorsi doživjeli su nevjerojatan poraz na gostovanju kod Utah Jazza u Salt Lake Cityju, domaći su slavili sa 124-123 zakucavanjem Simonea Fontecchija 1.4 sekunde prije kraja. No, Warriorsi su 13 sekundi prije kraja imali prednost 123-119, samo da bi Malik Beasley tricom smanjio na 123-122 osam sekundi prije isteka vremena, a onda su Alexander-Walker i Olynyk zajedničkim snagama “iščeprkali” loptu iz ruku Jordana Poolea na svojoj polovici, uslijedio je protunapad domaćih kojega je pobjedničkim zakucavanjem okrunio Fontecchio.

Jordan Clarkson je sa 22 ubačaja bio prvi strijelac Jazza, Beasley i Fontecchio su dodali po 18, dok su kod Warriorsa, koji su odmarali Stephena Curryja, Anthonyja Wigginsa i Draymonda Greena, najefikasniji bili Jordan Poole sa 36 i Jonathan Kuminga sa 24 poena.

Jazz je ovom pobjedom stigao na šesto mjesto Zapada sa 15-12, dok su Warriorsi 10. na Zapadu sa 13-13.

Još jednu sjajnu večer u dresu Memphis Grizzliesa imao je Ja Morant, on je u 123-102 domaćoj pobjedi protiv Oklahoma City Thundera upisao “triple-double” učinak sa 26 koševa, 13 skokova i 11 asistencija. Kod gostiju je Shai Gilgeous-Alexander također ubacio 26.

Drugi sastav Istoka i čitave lige su Milwaukee Bucksi koji su sa 126-113 na svom parketu svladali Sacramento Kingse. Ponovno je prvake iz 2021. predvodio Giannis Antetokounmpo sa 35 poena, dok je Domantas Sabonis ubacio 23 koša uz 12 skokova. Bucksi su sada na omjeru 18-6, dok su Kingsi sa 13-10 peti sastav Zapada.

The post Boston Celticsi deklasirali vodeći sastav Zapada, Sunsi na svom terenu doživjeli katastrofu. Priliku dobio i Šarić appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Matija Cvek na Dan zaljubljenih stiže u Rijeku

8. prosinca 2022. u 09:06

Hrvatski kulturni dom na Sušaku pobrinut će se za najljepše riječko Valentinovo 2023. uz koncert jednog od najtraženijih mladih pop-pjevača Matije Cveka uz pratnju grupe The Funkensteins. Matija Cvek glazbenik je čija je prepoznatljivost jedna od najbrže rastućih na hrvatskoj glazbenoj sceni. Polovinom travnja prošle godine objavio je debitantski album »Izbirljivo i slučajno«, koji se već u prvom tjednu našao na broju jedan najprodavanijih albuma, a izvrsne recenzije glazbenih kritičara i dalje pristižu.

Hit na hit

Veliki skok u njegovoj profesionalnoj karijeri dogodio se već nakon objave prvog singla, pjesme »Visine«, koja je postala veliki hit na YouTubeu u Hrvatskoj s gotovo 2 milijuna pregleda.

Nakon »Visina« nastavio je nizati hit do hita poput brze, pop-funk pjesme »Praviš me ludim«, koja je osvojila radijske postaje diljem Hrvatske, funk-pjesma »Probudi se«, koju je napravio u suradnji sa Sašom Antićem i Mladenom Badovincem, članovima popularne hip-hop grupe TBF, pop- swing balade »Ako nađem nekoga« napisane za crtani film »Korgi«, »Nasloni se«, suradnje s Matijom Dedićem.

Pjesmom »Ptice« osvojio je prvo mjesto na 68. Zagrebačkom festivalu, a njegov veliki hit u suradnji s Eni Jurišić »Trebaš li me« ne silazi s top-ljestvica.

Ovo je svakako njegova godina jer i dalje niže nagrade; na svečanoj dodjeli najveće hrvatske glazbene nagrade, Porin, osvojio je dva kipića – onaj za najbolji pop-album te za najbolju mušku izvedbu, za pjesmu »Ptice«. Matiju Cveka odlikuju iznimno kvalitetni live nastupi sa njegovim bendom The Funkensteins. Early bird ulaznice za valentinovski koncert do 31. prosinca moguće je kupiti po cijeni od 100 kn (13,27 eura), a od 1. siječnja do 13. veljače cijena će im biti 16 eura odnosno 20 eura na dan koncerta.

Jazz-album

Dodajmo i da je Matija Cvek prošlog tjedna održao rasprodan koncert u zagrebačkom Domu sportova kojim je zaključio uspješnu turneju »Izbirljivo i slučajno«. Uoči nastupa koji je bio kruna njegovog rada objavio je jazz- album »Izbirljivo i namjerno«, snimljen u suradnji s Brunom Bišćanom i Big Bandom Bjelovar, koji djeluje od 1979. godine. Kompozitor, aranžer i dirigent Bruno Bišćan uhvatio se albuma »Izbirljivo i slučajno« i uz nove aranžmane pretvorio ga u jazz-djelo »Izbirljivo i namjerno«.

– Dimenzija kroz koju je Bruno Bišćan sa svojim Big Bandom Bjelovar proveo moj prvi album, plijeni pažnju, zahtijeva koncentraciju i zrači kreativnošću, ali i ugodom. Zahvalan sam Bruni na ovom iskustvu te svim njegovim suradnicima, s guštom slušam ovaj album, rekao je Cvek, dok je Bišćan dodao:

– Suradnja s Matijom Cvekom premijerno je predstavljena u Bjelovaru 2021. godine i bila je prva takva suradnja s talentiranim autorom i solistom te novim aranžmanima pisanima baš za Big Band Bjelovar. Matija je prepoznao naš trud i umjetničku vrijednost projekta, te je predložio snimanje albuma. Naravno, jedan od glavnih motivirajućih faktora bila je oduševljenost publike projektom te se nadamo dugom nizu uspješnih suradnji.

 

U tijeku izbor za Cesaricu za Hit studenog

Počeo je izbor za Cesaricu za Hit studenoga. U konkurenciji su: »Ne moram ni ja« – Matija Cvek & The Funkensteins, »Ima li nas sutra« – Feminnem, »Priča o nama« – Franka, »Samo se ljubit’ isplati« – Jelena Rozga, »Sunce moje« – Mia. Glasovanje traje do 16. prosinca u ponoć na Facebook stranici Cesarica, Cesarica Viber chatbotu te na službenoj stranici cesarica.org.

The post Matija Cvek na Dan zaljubljenih stiže u Rijeku appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

U prodaju stiglo vinilno izdanje albuma “Call Me Up” mlade glazbenice Miriiam

8. prosinca 2022. u 09:02

U prodaju je stiglo vinilno izdanje albuma »Call Me Up« sjajne mlade glazbenice Miriiam koje je ishvalila kritika, ali i prigrlila šira javnost. LP je objavljen na 130 gramskom crnom vinilu, uz prateću duhovitu knjižicu.

U sklopu akcije »Wise Mustache« koja traje samo tijekom prosinca LP je moguće kupiti po cijeni od 130 kn (plus poštarina ako je potrebna) i to isključivo narudžbom mailom mudri.brk@gmail.com.

Od siječnja 2023. godine album će se naći i u prodaji u trgovinama po cijeni od 150 kn. Zagrebačka kantautorica Miriiam predstavila se prošle godine singlovima »Knot« i »Simple-Minded Love« i pratećim spotovima, a onda je u studenom objavila album prvijenac »Call Me Up« u izdanju prijateljskih diskografskih kuća Basic&Rough i Mudri Brk.

Album je do danas samo na Spotify servisu streaman više od 200.000 puta, a pjesme su s njega dospjele do radijskih postaja od SAD-a, Australije, Njemačke, Francuske, Nizozemske, UK-a, Brazila, Italije, Švedske, Španjolske do Portugala.

The post U prodaju stiglo vinilno izdanje albuma “Call Me Up” mlade glazbenice Miriiam appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Iz stana u Ulici bana Josipa Jelačića pucao u dvorište, policija ga uhitila

8. prosinca 2022. u 08:47

U jutarnjim satima u Zadru u Ulici bana Josipa Jelačića, 47-godišnjak je iz svog stana u dvorište zgrade ispalio nekoliko hitaca iz vatrenog oružja.

Osoba je uhićena te se nalazi pod nadzorom u službenim prostorijama policije. U ovom događaja nije bilo ozlijeđenih osoba.

U tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

The post Iz stana u Ulici bana Josipa Jelačića pucao u dvorište, policija ga uhitila appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Tomašević: U znak sjećanja na ubijenu obitelj Zec spomen ploča na Sljemenu

8. prosinca 2022. u 08:41

Gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je u srijedu, povodom 31. obljetnice ubojstva obitelji Zec, da će Grad Zagreb na mjestu ubojstva majke Marije i kćeri Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen ploču kao podsjećanje na počinjeni zločin.

“Iako su poznata imena tadašnjih pripadnika MUP-a, koji su 7. prosinca 1991. godine ubili Mihajla Zeca na kućnom pragu na zagrebačkoj Trešnjevci te odveli njegovu suprugu i kćer do planinarskog odmorišta Adolfovac, gdje su potom ubijene, za taj zločin nikad nisu odgovarali”, rekao je Tomašević.

U tom smislu, kazao je, iznimno je bitno obilježiti ovu tužnu godišnjicu, ali isto tako i obilježiti to mjesto kao trajno sjećanje na počinjeni zločin, kako se nikad više ne bi ponovio. “Grad Zagreb će to napraviti, u proceduri je postavljanje spomen ploče na ovom mjestu”, kazao je Tomašević na komemoraciji koju su organizirali Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće.

”Trideset i jednu godinu nakon zločina koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u povijesti ovog grada, stojim ovdje kako bih odao počast žrtvama i kako bi još jednom upozorili što se ovdje dogodilo”, istaknuo je Tomašević na komemoraciji kod Adolfovca na Sljemenu, a građane Zagreba pozvao je da grade društvo bez diskriminacije po bilo kakvoj osnovi.

U znak sjećanja na zagrebačku obitelj Zec položeni su vijenci i ruže, a na komemoraciji na Sljemenu sudjelovali su, među ostalima,  i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić te veleposlanici Norveške i Srbije.

”Došli smo ovdje po hrabrost koja je nužna za prokazivanje zlonamjernog umanjivanja okolnosti ovog zločina, ovdje se učimo toj hrabrosti i solidarnosti u kojoj želimo jedni drugima biti oslonac”, naglasila je aktivistica Maša Samardžija, pročitavši poruku Antifašističke lige.

“Sve što se dogodilo te kobne večeri, izazvalo je muku i tišinu svih, i pripadnika srpskog naroda koji su se mogli osjećati ugroženo, i onih koji su osudili ubojstvo djeteta i njegovih roditelja ali to nisu imali snage reći izvan svoja četiri zida”, kazale je Samardžija.

The post Tomašević: U znak sjećanja na ubijenu obitelj Zec spomen ploča na Sljemenu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Izgleda da ćemo se morati naviknuti na malo hladnije domove

8. prosinca 2022. u 08:31

Europa će vjerojatno prebroditi ovu zimu bez redukcija plina unatoč smanjenoj opskrbi iz Rusije, ali čak ni navikavanje na hladnije domove i viši računi za grijanje možda neće biti dovoljni u godinama koje dolaze, smatraju analitičari.

„Kao u stakleniku, moram priznati… Zaista sam trošila puno plina”, rekla je Sofie de Rous koja je sve do ove godine grijala svoj dom na belgijskoj obali na ugodnih 21 stupnjeva Celzijevih.

No kao i milijuni drugih Europljana, ta 41-godišnja zaposlenica arhitektonske tvrtke morala je sniziti temperaturu na termostatu pošto su cijene energije skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine.

Postupno smanjenje dotoka ruskog plina u Europu izazvalo je trgovinski rat za LNG zbog čega su njegove cijene jako porasle.

Premda su neke zemlje poput Francuske i Španjolske zamrznule cijene za potrošače, druge poput Belgije dopustile su da opskrbljivači više ili manje prenesu više troškove na svoje kupce.

„U početku sam se malo uspaničarila”, rekla je de Rous, kojoj je račun za plin za kuću od 90 metara četvornih u Oostduinkerkeu skočio s mjesečnih 120 eura na 330 eura.

Spustila je temperaturu na termostatu na 18 stupnjeva i planira postaviti prozore s dvostrukim staklima i solarnu ploču.

Nebriga za potrošnju energije cijele jedne generacije Europljana naglo je prekinuta 2022. i svi sada paze na koliko im je stupnjeva postavljen termostat.

Plina je prije bilo u izobilju i bio je jeftin, a sada ga je malo i skup je.

Europska referentna veleprodajna cijena obično je malo fluktuirala, krećući se oko 20 eura po MWh. Ove godine skočila je na čak 300 eura da bi potom pala na oko 100.

„Ovo je najkaotičnije vrijeme koje sam doživio svih ovih godina”, rekao je AFP-u Graham Freedman, analitičar europskog tržišta plina pri energentskoj konzultantskoj kući Wood Mackenzie.

Velik pad u potrošnji

Rekordno visoke cijene energije prisilile su mnoge tvornice, osobito u njemačkom kemijskom sektoru koji jako ovisi o jeftinom ruskom plinu, da obustave proizvodnju.

No europske nacije uspjele su napuniti skladišta plina i još nitko nije ostao bez njega.

„Ideja o Europi bez ruske energije do veljače je bila nemoguća”, rekao je Simone Tagliapietra, znanstvenik instituta Bruegel u Bruxellesu.

Topla jesen omogućila je mnogim potrošačima da odgode početak grijanja i pomogla Europi da u boljoj poziciji dočeka zimu.

Europski potrošači i industrija smanjili su potrošnju oko 25 posto u listopadu u odnosu na isti mjesec u razdoblju od 2019. do 2021., po procjenama Bruegela.

U Njemačkoj, gdje se polovica kućanstava grije na plin, podaci pokazuju da je potrošnja pala 20 do 35 posto ovisno o tjednu.

„To je puno više nego li je bilo tko očekivao”, rekao je Lion Hirth, profesor energetske politike na Hertie školi u Berlinu.

„A to je posve suprotno onome što su govorili proroci smaka svijeta – da ljudi jednostavno ne reagiraju, da se jednostavno nastave grijati, ne mijenjaju ponašanje i ne reagiraju na cijene”.

U roku od nekoliko mjeseci Rusija je izgubila svojeg glavnog kupca plina, Europu, koja je 2019. kupila 191 milijardi metara prostornih ruskog plina, a ove godine 90 milijardi.

Wood Mackenzie prognozira da će isporuke plina iz Rusije iduće godine pasti na 38 milijardi prostornih metara.

EU je uspio uvesti velike količine LNG-a, ali samo tako što je ponudio platiti više od južnoazijskih zemalja kao što su Pakistan i Indija.

Te su zemlje zbog toga morale povećati svoju ovisnost o ugljenu, što ima negativne posljedice za globalnu borbu protiv klimatskih promjena.

Što će biti 2023.?

Sposobnost Europe da uvozi LNG ograničava manjak infrastrukture.

Francuska i Španjolska imale su na početku rata u Ukrajini po nekoliko terminala za prihvat LNG tankera, a Njemačka nijedan.

Premda se grade novi LNG terminali, iduće će se godine, suprotno od ove, Europa uglavnom morati snaći bez ruskog plina da bi napunila skladišta.

To bi moglo izazvati još žešći trgovinski rat između europskih i azijskih nacija za plin.

„Ključni faktor zasigurno će biti kakvo će biti vrijeme ove zime”, rekla je Laura Page, analitičarka za plin pri analitičkoj tvrtki Kpleru.

„Bude li zima u Aziji i Europi hladna… ta će se bitka intenzivirati”.

Problem je u tome što su zalihe LNG-a ograničene.

„Nema dovoljno plina na svijetu u ovome trenutku da bi se nadoknadio gubitak opskrbe iz Rusije”, rekao je Freedman iz Wood Mackenzieja.

Novi LNG terminali neće proraditi prije 2025., što znači da će se Europljani morati naviknuti živjeti u domovima zagrijanima na samo 18 stupnjeva.

The post Izgleda da ćemo se morati naviknuti na malo hladnije domove appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Amazonsku prašumu preuzimaju trgovci ljudima i drogom

8. prosinca 2022. u 08:30

Brazil se izlaže riziku gubitka kontrole nad svojim područjem amazonske prašume u korist organiziranog kriminala i trgovaca ljudima koji tu regiju koriste za krijumčarenje droge, upozorio je u srijedu sudac Vrhovnog suda Luis Roberto Barroso.

Barroso je pozvao i međunarodnu zajednicu da doprinese financiranju i idejama za poticanje održivog razvoja koji bi očuvao amazonsku prašumu, najveću na svijetu, i pomogao 25 milijuna ljudi koji tamo žive.

Amazona apsorbira goleme količine stakleničkih plinova odgovornih za globalno zatopljenje i njihovo se očuvanje smatra ključnim za borbu protiv klimatskih promjena.

“Postoji stvarni rizik od gubitka suvereniteta Amazone, ne u korist bilo koje druge zemlje, već u korist organiziranog kriminala”, rekao je sudac koji je sudjelovao i na nedavnim klimatskim razgovorima Ujedinjenih naroda COP27 u Egiptu (u studenom).

Ocijenio je i da međunarodno financiranje ne ugrožava brazilski suverenitet nad Amazonom kao što je to izjavio krajnje desničarski predsjednik Brazila Jair Bolsonaro.

Naprotiv, potrebna je strana potpora kako bi se zaustavila degradacija prašume i pomogla brazilskoj državi da uspostavi red i zakon u Amazoniji.

“Brazilske vlasti morat će biti vrlo predane suprotstavljanju zločinima protiv okoliša kao što su ilegalna sječa i rudarenje, krčenje šuma, otimanje zemlje i ubojstvo branitelja šume”, rekao je Barroso.

Pod Bolsonarovim vodstvom, ilegalne aktivnosti su porasle u Amazoniji, potaknute smanjenjem zaštite okoliša i smanjenim financiranjem agencija za provedbu.

Bolsonarova vlada također je paralizirala Amazonov fond u koji su Norveška i Njemačka doprinijele više od milijardu dolara za potporu održivim projektima u regiji.

Fond će se ponovno pokrenuti kada novoizabrani predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je porazio Bolsonara na izborima u listopadu, preuzme dužnost u siječnju. Lula je obećao stati na kraj nekažnjivosti zločina u Amazoniji.

The post Amazonsku prašumu preuzimaju trgovci ljudima i drogom appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Opet oblačno i tmurno, a pripremite se i na pljuskove

8. prosinca 2022. u 08:14

Jednaka prognoza vremena prat nas već danima pa će tako i u četvrtak biti promjenljivo i pretežno oblačno mjestimice s kišom. Na Jadranu će biti i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti i izraženiji.

Državni hidrometereološki zavod, tako prognozira da će ujutro na kopnu biti magle, dok će na većem dijelu Jadrana puhat slaba i umjerena bura koja će postupno okrenuti na jugozapadnjak, a navečer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 3 do 8, na Jadranu između 13 i 17 stupnjeva Celzijusovih.

Oblačno i kišno vrijeme nastavlja se i do kraja tjedna, iako će tempereture biti malo veće, kiša će i dalje padati.

– U petak na kopnu kišovito, ponedje uz obilniju oborinu, te s malo višom temperaturom uz jugozapadni i južni vjetar. Povremena kiša i u subotu, glavninom u noći i ujutro te prema kraju dana, pri čemu će zapuhati sjeverni vjetar s kojim će zahladnjeti pa tijekom nedjelje treba računati na susnježicu i snijeg, i to ne samo u višim predjelima, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a dodavši kako će i na Jadranu kraj tjedna biti kišan te najprije topliji uz jugo.

– Pa od subote uz buru hladniji na sjevernom Jadranu, u nedjelju i drugdje. Pritom lokalno veća količina kiše, a može biti i jačih pljuskova s grmljavinom, kazao je Mikec.

The post Opet oblačno i tmurno, a pripremite se i na pljuskove appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Popis namirnica protiv starenja koje jamče zdrav život

8. prosinca 2022. u 07:51

Prehrana je to koja uključuje namirnice bogate vitaminima i prirodnim antioksidansima, mahunarke i cjelovita vlakna, ne zaboravljajući zdrav način života i puno bavljenja sportom.

Među namirnicama protiv starenja nalaze se esencijalne masne kiseline, dobre masnoće koje prije svega sadrži riba i idealne su za držanje kolesterola na odstojanju, a istovremeno održavaju elastične stijenke vena.

Također potiču metabolizam, povećavajući njegovu učinkovitost, posebno u sagorijevanju masti i ugljikohidrata.

Među namirnicama najbogatijim omega 3 je masna riba poput inćuna, skuše, haringe i lososa.

Dobri izvori su i tofu, orasi i neka biljna ulja poput ulja lješnjaka.

Cjelovite žitarice, nerafinirane, izvrstan su izvor antioksidansa i vitamina, posebice E i B kompleksa, ali i cinka, bakra i selena, idealnih za suzbijanje strašnih slobodnih radikala.

Sa druge strane, mahunarke su bez posebnih kontraindikacija i uključene u plan uravnotežene prehrane među najboljim su namirnicama za ubrzavanje metabolizma, a što olakšava mršavljenje.

Potom, vitamin C koji ne samo da sprječava stvaranje slobodnih radikala, već igra važnu ulogu u proizvodnji aminokiselina, kolagena i hormona.

Među najbogatijim namirnicama su peršin, limun, potočarka, naranče, paprika, rajčica i brokula.

Za raznovrsniju prehranu donosimo popis namirnica koje su posebno prikladne za promicanje psihofizičke dobrobiti i dugovječnosti:

  • Avokado: karakterizira ga posebna koncentracija mononezasićenih masti i esencijalnih masnih kiselina. Nadalje, također je bogat izvor vitamina E koji je koristan za sprječavanje starenja kože.
  • Đumbir: poznat i kao “korijen zdravlja”, ima izvanredan protuupalni učinak i valjan je saveznik protiv poremećaja koji pogađaju probavni sustav.
  • Šumsko voće: ribiz, maline, borovnice i kupine bogate su antioksidativnim tvarima koje se mogu suprotstaviti djelovanju slobodnih radikala i pospješiti cirkulaciju krvi.
  • Cjelovite žitarice : u usporedbi s rafiniranima, bogatije su vlaknima, vitaminima, mineralnim solima i esencijalnim masnim kiselinama što ih čini idealnim za zdravlje srca i crijeva.
  • Krstašice: prokulica, cvjetača, repa, brokula i kupus su namirnice koje treba jesti često kako bi se eliminirali toksini i iskoristili blagotvorni učinci na naše tijelo.
  • Češnjak: osim što potiče smanjenje kolesterola, to je namirnica koja može zaštititi kardio-cirkulacijski sustav i spriječiti nastanak raka.
  • Orasi: dobar izvor minerala, vlakana i esencijalnih masnih kiselina, pomažu u borbi protiv hiperkolesterolemije i poboljšavaju rad probavnog i imunološkog sustava.
  • Soja: ima visoku koncentraciju izoflavona. Pospješuje dobrobit žena i pomaže u smanjenju kolesterola i borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.

The post Popis namirnica protiv starenja koje jamče zdrav život appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Kolnici mjestimice mokri, vlažni i skliski

8. prosinca 2022. u 07:57

Prometna nesreća dogodila se na autocesti A6 između čvora Čavle i čvora Orehovica u smjeru Rijeke, promet ide po dvije prometne trake pa iz Hrvatskog auto-kluba korisnike mole za strpljenje.

Kolnici su mjestimice mokri te vlažni i skliski. Mogući su odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali. Ponegdje ima magle. Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, a povremeni zastoji mogući su na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva privremeno je zatvoren izlazni krak čvora Matulji iz smjera graničnog prijelaza Rupa u smjeru Opatije i Pule. Promet je na čvoru Jurdani preusmjeren na državnu cestu DC8 za Pulu/Opatiju i Matulje.

Na graničnom prijelazu Bajakovo/Batrovci teretna vozila na izlaz čekaju dva sata.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

The post Kolnici mjestimice mokri, vlažni i skliski appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Danas konačna odluka o proširenju šengenskog prostora

8. prosinca 2022. u 07:54

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a i šengenskog prostora u četvrtak odlučuju o proširenju tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola na tri zemlje – Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Na stolu su prijedlozi dviju odluka, jedne o ulasku Hrvatske, a druge o ulasku Bugarske i Rumunjske.

Za odluku je potrebna suglasnost svih zemalja EU-a koje su članice šengena, dok četiri vanjske članice koje su izvan EU-a o tome ne odlučuju.

Na dva pripremna sastanka Odbora stalnih predstavnika (Corepera), prvom održanom 1. prosinca i drugom jučerašnjem nije bilo primjedbi u pogledu hrvatskog članstva.

Hrvatska je sigurna

Vlade onih članica koje za svoja stajališta trebaju dobiti odobrenje svojih parlamenata dobile su zeleno svjetlo za Hrvatsku. I po više diplomatskih izvora Hrvatska je “sigurna”, ali oprez nije naodmet sve dok se odluka ne izglasa.

Za Bugarsku i Rumunjsku, međutim, konsenzus ne postoji. Najveća prepreka je Austrija koja se protiv ulasku obiju zemalja i nema naznaka da bi to stajalište mogla promijeniti.

Nizozemska, pak, podržava ulazak Rumunjske, ali ne i Bugarske.

Češko predsjedništvo EU-om predložilo je u utorak navečer da se Rumunjsku primi u šengenski prostor od 29. listopada sljedeće godine, a da se za Bugarsku do 31. srpnja 2023. odluči o tome ispunjava li šengensku pravnu stečevinu.

Ako bi Vijeće to tada potvrdilo, Bugarska ušla zajedno s Rumunjskom, a ako ne, onda na neki kasniji datum.

U tom bi slučaju Rumunjska morala pripremiti i opremiti svoju granicu s Bugarskom da bude vanjska šengenska granica do ulaska potonje u šengen.

Međutim, ni za taj prijedlog nije bilo konsenzusa i češko je predsjedništvo odlučilo staviti na glasanje prvotni prijedlog da se Bugarsku i Rumunjsku primi istodobno.

U srijedu su u zajedničkom pismu Vijeću EU-a, ministrima unutarnjih poslova, čelnici četiriju najvećih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu – pučana, socijaldemokrata, liberala i zelenih – pozvali da se donese pozitivna odluka za ulazak u šengen za sve tri zemlje.

The post Danas konačna odluka o proširenju šengenskog prostora appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Upoznajte Društvo ljubitelja kružnih tokova kojim predsjeda “Gospodar prstenova”

8. prosinca 2022. u 07:50

U Velikoj Britaniji postoji jedno vrlo neobično udruženje: Društvo ljubitelja kružnih tokova Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovo neobično udruženje započelo je kao šala još na Božić 2002. kada se Kevin Beresford, vlasnik jedne male tvrtke za tiskanje i printanje, zapitao kakav bi poklon mogao dati svojim klijentima.

Zaključio je kako su se svi već zasitili tradicionalnih kalendara, te su nakon sesije mozganja on i njegovi zaposlenici došli na veoma unikatnu ideju, a to je kalendar sa kružnim tokovima grada Redditcha. Na kalendaru se nalazilo 12 ponajboljih tokova koje okrug Worcestershire može ponuditi.

Kalendar je bio samo početak onoga što se uskoro razvilo u pravo udruženje, dok su Kevina, predsjednika udruženja, od milja prozvali “Gospodar prstenova”.

“Naš se kalendar počeo prodavati “Gospodar prstenova”, tako da sam se zaista počeo interesirati. Taj interes prerastao je u strast”, rekao je Kevin, kako prenosi Lad Bible.

“Ljudi vide kružne tokove kao nešto svakodnevno, no zapravo su prazna platna“, pojasnio je.

“Svih nas bi trebali privlačiti ove predivne umjetničke kreacije“, zaključio je, te se požalio kako vozači često samo prolaze kroz njih bez da se dive njihovoj unikatnoj arhitekturi.

Pokazalo se da njegova strast ima i pozitivnu stranu, te se osvrnuo na istraživanja provedena u Pennsylaniji koja su dokazala da kružni tokovi bolje utječu na sam tok prometa nego što to čine semafori, te uz to štede čak i do 40% goriva, kao što reduciraju šanse za prometne nezgode.

Zbog svoje velike ljubavi prema kružnim tokovima cijenu je platila njegova druga ljubav, odnosno žena, s kojom se razveo, te je izjavio: “Sada me barem nitko neće sprečavati da posjećujem kružne tokove kada god hoću“. Kevinovu web stranicu možete posjetiti ovdje, kao i stupiti u kontakt sa britanskim “Gospodarom prstenova”.

The post Upoznajte Društvo ljubitelja kružnih tokova kojim predsjeda “Gospodar prstenova” appeared first on Zadarski list.

❌