Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Jeste li znali da i morski psi mogu biti pozitivni na kokain?

25. srpnja 2024. u 14:17

Morski psi u blizini brazilskoga grada zabave Rio de Janeira bili su pozitivni na kokain, donosi HRT. 

Predatori su konzumirali moćni stimulans zbog njegova stalnog ispuštanja iz neadekvatnih pogona za pročišćavanje otpadnih voda i tajnih lokacija proizvodnje te droge, napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u Science of The Total Environment.

Neki su možda napadali i pojeli paketiće kokaina koje su krijumčari izgubili na moru u blizini brazilske obale, jednog od najvećih svjetskih tržišta droge.

Od 13 primjeraka brazilskih oštronosih morskih pasa koje su znanstvenici testirali tijekom gotovo tri godine, svi su imali kokain u mišićnom i jetrenom tkivu, prema studiji Oswaldo Foundation Cruz, instituta za znanost, tehnologiju i zdravlje.

Znanstvenici nisu naveli kakve učinke kokain i ostale droge mogu imati na morske pse, premda su druge studije pokazale da potočna pastrva može postati ovisna o metamfetaminu.

Znanstvenici su u drugim studijama dokumentirali da ostali zagađivači poput antidepresiva, teških metala i lijekova za kontrolu rađanja također ulaze u rijeke, jezera i oceane.

Objava Jeste li znali da i morski psi mogu biti pozitivni na kokain? pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Sveučilište u Zadru produljilo poziv za prijavu na korištenje tri stana, stanovi se dodjeljuju na rok od 5 godina

25. srpnja 2024. u 14:09

Senat Sveučilišta u Zadru u akad. god. 2023./2024. od 16. srpnja 2024. donio je odluku o produžetku roka za podnošenje prijava za dodjelu stanova na korištenje do 30. rujna 2024.

Naime, riječ je o stanovima koji se dodjeljuju na korištenje na rok od pet godina.

Kako se navodi u Pozivu za podnošenje prijava, jedan stan je za potrebe privlačenja nužnog kadra u skladu s razvojnim potencijalima i potrebama vezanih uz studijske programe, a dva stana zaposlenicima na znanstveno-nastavnim/nastavnim radnim mjestima radnom mjestu višeg asistenta na Sveučilištu u Zadru.

Stanovi se nalaze u Zadru na adresi Krste Odaka 2a, u zgradi izgrađenoj na čest. zem. 38103/90 ko. Crno i to:

– stan na 3 katu, oznake B-37, površine 84,44 M2, sastoji se od hodnika, ostave, kuhinje i blagovaonice, terase, spremišta, kupaonice, 3 sobe, wc-a, dnevne sobe, oznake br. 78 i parkirnog mjesta PM 79

– stan na 3 katu, oznake B-49, površine 84,44 M2, sastoji se od hodnika, ostave, kuhinje i blagovaonice, terase, spremišta, kupaonice, 3 sobe, wc-a, dnevne sobe, oznake br. 77 i parkirnog mjesta PM 8o

– stan na 3 katu, oznake B-49, površine 85,18 m2, sastoji se od hodnika, ostave, kuhinje i blagovaonice, terase, spremišta, kupaonice, 3 sobe, wc-a, dnevne sobe, oznake br. 71 i parkirnog mjesta PM 85.

Objava Sveučilište u Zadru produljilo poziv za prijavu na korištenje tri stana, stanovi se dodjeljuju na rok od 5 godina pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Pogledajte nastajanje novog murala u Foši, oslikava ga poznati umjetnik Dragan Matković

25. srpnja 2024. u 13:56

Na derutnom zidu u Foši, prema riječima umjetnika koji ga oslikava, Dragana Matkovića, do kraja srpnja, završit će se novi mural u našem gradu.

On će prikazivati zračni prikaz Foše, okolnog mora i dio otoka, a obrise budućeg djela već je sada moguće vidjeti.

Rad na muralu Matković je započeo prije nekoliko dana, a sam kaže kako ovaj zahtjevan posao planira završiti, radeći nekoliko sati dnevno, do kraja mjeseca.

Inače, dodajmo informaciju kako je Dragan Matković poznat po svojim umjetničkim ali i tattoo radovima, u svim dijelovima naše županije.

Objava Pogledajte nastajanje novog murala u Foši, oslikava ga poznati umjetnik Dragan Matković pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

OŠ Sv. Filip i Jakov imat će dva razredna odjela učenika u produženom boravku

25. srpnja 2024. u 13:53

Oosnovna škola Sv. Filip i Jakov objavila je informaciju o formiranju dva razredna odjela učenika u produženom boravku.

– Obavještavaju se roditelji koji su podnijeli prijavu za upis djeteta u Produženi boravak učenika od prvog do četvrtog razreda da ćemo u školskoj godini 2024./2025. formirati dva razredna odjela učenika u produženom boravku. Svi učenici čiji su roditelji pravovremeno predali potpunu dokumentaciju će biti uključeni u isti, navodi se u obavijesti.

Detaljne informacije o sklapanju ugovora roditelji će dobiti putem maila koncem kolovoza.

Objava OŠ Sv. Filip i Jakov imat će dva razredna odjela učenika u produženom boravku pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Dan Općine Pakoštane 31. srpnja, navečer u Dragama nastupa Mate Bulić

25. srpnja 2024. u 13:41

U srijedu, 31. srpnja obilježava se Dan Općine Pakoštane, u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo poznati hrvatski bojovnik Miro Barešić (41) iz Draga te njegovi suborci Zdeslav Turić (22), Frane Bokanović (23) i Mile Pandžić (35).

Općina Pakoštane svečano će obilježiti svoj dan uz sljedeći porogram:

08.00 – polaganje vijenaca u čast poginulih branitelja na spomen obilježju u Miranjama Gornjim te mjesnim grobljima u Pakoštanima, Dragama i Vrgadi
09.00 – Sveta misa u crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima
10.00 – svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Pakoštane i dodjela priznanja u Općinskoj viječnici
20.00 – Drage – završnica 20. Memorijalnog turnira “Hrvatski vitez Miro Barešić” – riva Dugovača
22.00 – koncert Mate Bulića u Dragama
20.00 – Pakoštane – turnir u šijama i zabavni progrtam u centru Pakoštana
22.30 – vatromet

Objava Dan Općine Pakoštane 31. srpnja, navečer u Dragama nastupa Mate Bulić pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Donosimo točne lokacije novih osam kamera za nadzor prometa u našoj županiji

25. srpnja 2024. u 13:39

Kako se posljednjih dana aktualizirala priča o postavljanju novih kamera za nadzor brzine prometa i praznih kućišta, tako smo od PU zadarske zatražili informaciju gdje su sve postavljene nove kamere kod nas.

Tako smo od Ivane Grbin, glasnogovornice PU zadarske doznali da je postavljeno osam novih kamera, a u tijeku su pripreme za postavljanje još jedne.

Na području Policijske uprave zadarske postavljeno je osam novih kamera za nadzor brzine te su u tijeku pripreme za postavljenje još jedne kamere na državnoj cesti DC-110 u Preku, kazala nam je Grbin.

Spomenutih novih osam lokacija u našoj županiji su:

 • na državnoj cesti DC-106 u Rtini,
 • na državnoj cesti DC-106 u Jovićima,
 • na državnoj cesti DC-01 u Gračacu,
 • na državnoj cesti DC-502 u Zemuniku,
 • na državnoj cesti DC-106 u Dinjiškoj,
 • na državnoj cesti DC-306 u Viru,
 • na državnoj cesti DC-56 u Biljanima,
 • na državnoj cesti DC-08  u Turnju.

Svrha tehničkih uređaja za evidentiranje i dokazivanje brzine kretanja vozila na cestama je osigurati povoljno stanje sigurnosti na cestama, a njihovo korištenje je uređeno važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Na dionicama cesta gdje se nalaze kamere za nadzor brzine vidljivo je poboljšanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu te smirivanje prometa, dodala je Grbin.

Na Facebook stranici “Policija zaustavlja – Zadarska Županija” objavljeni su i detalji o pozicijama ovih kamera.

Facebook/Policija zaustavlja – Zadarska Županija

Iako je preporuka, svakako, uvijek se držati prometnih pravila i ograničenja brzina, vjerujemo da će ove informacije biti korisne, ne samo za izbjegavanje mogućih kazni, već i za dodatnu sigurnost vozača i svih ostalih sudionika u prometu.

To je, u konačnici, i cilj svih ovih kamera odnosno kućišta.

Objava Donosimo točne lokacije novih osam kamera za nadzor prometa u našoj županiji pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

U Vlašićima u nedjelju još jedno izdanje Sajma otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice”

25. srpnja 2024. u 13:19

U organizaciji Udruge Volim Vlašići, ove godine ponovno se održava dugo očekivani Sajam otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice”. Ovaj tradicionalni događaj, koji se održava već sedmu godinu zaredom, zakazan je za nedjelju, 28. srpnja, na sportskom igralištu u Vlašićima s početkom u 20.30 sati.

Sajam će okupiti brojne lokalne proizvođače, OPG-ove, tvrtke, udruge, zadruge i kućne radinosti s otoka Paga koji će posjetiteljima predstaviti bogatstvo i raznolikost svojih proizvoda. Ovaj događaj je idealna prilika za sve koji žele doživjeti autentični okuse i mirise otoka Paga te podržati lokalne proizvođače. Posjetitelji će imati priliku kupiti domaće proizvode poput sira, meda, vina, suvenira i mnogih drugih otočnih specijaliteta.

Kako bi osigurali da svaki posjetitelji uživa u cjelokupnom iskustvu, Udruga Volim Vlašići organizirala je bogat zabavni program uz nastup Klape Sol iz Paga i Kantadura iz Zadra koji će svojim izvedbama tradicionalne dalmatinske glazbe dodatno obogatiti večer i stvoriti nezaboravan ugođaj.

– Sajam otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice” podržavaju sve jedinice lokalne samouprave i turističke zajednice otoka Paga: Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag, Grad Novalja, TZ Grada Novalje, Općina Povljana, Općina Kolan, TZ Općine Kolan i TZ Općine Povljana. Njihova podrška ključna je za uspjeh ovog događaja koji doprinosi promociji lokalne kulture, tradicije i običaja već sedmu godinu za redom. Ove godine na Sajmu imamo 27 izlagača te vjerujemo da će svaki posjetitelj pronaći nešto za sebe, bilo da se radi o vrhunskim gastronomskim specijalitetima, slasticama pripremljenim po domaćoj recepturi ili suvenirima koje će ponijeti sa sobom za trajnu uspomenu. Ovim putem zahvaljujemo svima na odazivu i podršci te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na Sajmu u Vlašićima, izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

Dođite i uživajte u jedinstvenoj atmosferi Sajma otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice”, gdje ćete moći kušati i kupiti autentične otočne proizvode te uživati u bogatom zabavnom programu.

Veselimo se Vašem dolasku i zajedničkom slavlju otočne gastronomije, kulture i tradicije!

Organizator: Udruga Volim Vlašići.

Pokrovitelji: Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag, Grad Novalja, Općina Povljana, Općina Kolan, TZ Grada Novalje, TZ Općine Povljana i  TZ Općine Kolan.

Objava U Vlašićima u nedjelju još jedno izdanje Sajma otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice” pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

GALERIJA Zadarski Crveni križ pokaznom vježbom na Kolovarama obilježio Svjetski dan prevencije utapanja

25. srpnja 2024. u 13:12

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan prevencije utapanja i tim povodom Hrvatski Crveni križ, a u Zadru Gradsko društvo Crvenog križa obilježili su ga edukativno-pokaznom akcijom.

Služba spašavanja na vodi stoga je na plaži Kolovare nizom aktivnosti ukazala na važnost poznavanja plivanja kao i postupaka i ponašanja u situaciji kad se dogodi utapanje.

Objava GALERIJA Zadarski Crveni križ pokaznom vježbom na Kolovarama obilježio Svjetski dan prevencije utapanja pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

FOTO Održana Ljetna škola robotike, djeca gradila i programirala različite robote

25. srpnja 2024. u 13:08

Udruga ROBOTIC je od 15. do 18. srpnja održala Ljetnu školu robotike za djecu 7 do 12 godina u sklopu koje su djeca imala priliku  ljetna jutra ispuniti zabavnim i zanimljivim edukativnim aktivnostima. Na radionicama koje su trajale četiri školska sata djeca su uz mentorstvo stručnog voditelja radionica gradila i programirala različite robote koristeći LEGO edukacijske setove osmišljene ciljano za rad s djecom.

Tako su djeca, samostalno ili u paru gradili i programirali LEGO QUADCOPTER robot koji simulira rad drona (više možete pogledati na https://www.facebook.com/reel/1029151758593499); slagali su romobil sastavljen od LEGO kockica i upravljali njime dajući mu naredbe preko računala te također gradili KARATE robota koji, kad mu se napišu ispravne naredbe, može samostalno pronaći i razbiti daske sastavljene od LEGO kockica (možete pogledati na: https://fb.watch/twNnEl9cQW/)

Roboti koriste senzore za percepciju svoje okoline te tako simuliraju pametne sustave koji se mogu autonomno kretati i snalaziti u prostoru. Na ovaj zanimljivi način djeca mogu učiti kompleksne pojmove i usvajati korisna znanja iz STEM područja koja su, kako se pokazalo, jako korisna u današnjem svijetu.

Udruga ROBOTIC od 29. srpnja organizira i drugi ciklus ljetnih radionica robotike na kojima će djeca također graditi i „oživjeti“ različite robotske sustave ali i izrađivati ukrasnu LED lampu s imenom koju će moći ponijeti kući kao uspomenu na radionice.

Također, od 5. kolovoza Udruga organizira i kreativno znanstvene radionice pod nazivom „Mali kreativci“ u sklopu kojih će naučiti što je hologram i samostalno izraditi hologram, naučiti i izraditi melem od maslinovog ulja i pčelinjeg voska, kroz zabavne i natjecateljske aktivnosti će učiti o osjetilima, učiti će kako nastaju tvari i izrađivati botune od mlijeka te izrađivati „ljigavce“ te na konkretnim primjerima učiti kako se može reciklirati plastika. Na zadnjoj radionici će samostalno izraditi samoodrživi terarij.

Sve izrađeno na radionicama „Mali kreativci“ djeca nose kući sa sobom kao uspomenu na radionice.

Objava FOTO Održana Ljetna škola robotike, djeca gradila i programirala različite robote pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Za plivački maraton Preko-Zadar do sad stiglo 70-ak prijava, najmlađi plivač ima 10 godina

25. srpnja 2024. u 12:59

Tradicionalno na “Oluju”, 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, održat će se još jedno izdanje tradicionalne plivačke manifestacije – plivački maraton Preko-Zadar.

U tijeku su prijave na maraton, a za sad ih je oko 70, saznajemo. Pliva se, dakle, iz Preka prema Zadru, a cilj je bazen Kolovare.

– Nadamo se dobrom vremenu i to nam je najbitnije i možda rekordu, rekla nam je Danijela Kurtin, trenerica u Plivačkom klubu Zadar koji organizira ovaj maraton.

U sklopu maratona je osam plivačkih kategorija, do 15 i tako do 70+, što pak znači da u njemu sudjeluju ljudi doslovno “od 7 do 77 godina”.

– Imamo i ove do 15 godina. Najmlađi, koliko sam do sad vidjela po prijavama, je moj plivač Matej Sinovčić koji ima 10 godina, i imamo najstarije, Čulina ili Kolanović, oni su 70 plus. Veliki je raspon godišta koji nam pliva. Broj sudionika nije ograničen, bitno je da svaki plivač ima svoju pratnju, tako da oni prate svog plivača i onda Lučka kapetanija i Obala i lučice nam nisu limitirali broj, samo je bitno da svaki plivač ima svoju pratnju da se nešto ne dogodi, u slučaju grča ili nesnage ili slabine, da oni mogu ući u brod i nastaviti do cilja u brodu, kazala je Kurtin.

Moramo dodati i da je ovo već 52. maraton i stvarno je riječ o dugoj tradiciji.

– Niti jedne godine nismo preskočili, čak ni u vremenu covida, odrađivali su u tim uvjetima koji su onda bili. Veselimo se ovom novom maratonu, dodala je Kurtin na kraju.

A svi vi koji biste se priključili, stignete se još prijaviti. Prijave su otvorene do petka, 02. kolovoza u 12:00, a prijaviti se možete preko stranice https://stotinka.hr/hrv/utrka/6879/prijava_na_utrku

PK Zadar

 

Objava Za plivački maraton Preko-Zadar do sad stiglo 70-ak prijava, najmlađi plivač ima 10 godina pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Svjetski dan je prevencija utapanja, a i dalje velik broj djece ne zna plivati: “Nepoznavanje plivanja je vrlo opasno”

25. srpnja 2024. u 12:28

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan prevencije utapanja i tim povodom Hrvatski Crveni križ, a u Zadru Gradsko društvo Crvenog križa obilježili su ga edukativno-pokaznom akcijom.

Služba spašavanja na vodi stoga je na plaži Kolovare nizom aktivnosti ukazala na važnost poznavanja plivanja kao i postupaka i ponašanja u situaciji kad se dogodi utapanje.

Bilo je to i radionica za djecu, mjerenje krvnog tlaka i šećera, izlaganje spasilačke opreme, edukacije građana o prvoj pomoći, a spasioci su izveli vježbu spašavanja utopljenika iz mora.

– Velika je važnost ovakvih edukacija da što više prikažemo koliko je zapravo nepoznavanje plivanja opasno i koliko se loše situacije mogu dogoditi. U Hrvatskoj imamo velik broj djece neplivača nižih razreda. Po regijama se dijeli da unutrašnjost Hrvatske, na primjer, Osječko-baranjska županija ima preko 70 posto djece koja ne znaju plivati. Na zadarskom području, hvala Bogu, to je puno bolje, imamo odličnu suradnju s plivačkim klubovima Jadera i Zadar koji provode stvarno odlične obuke neplivača i taj je broj puno manji. Ali stalno naglašavamo važnost znanja plivanja, rekao nam je to Niko Vlatković, koordinator spasilačke službe za Zadarsku županiju.

Matija Lipar

– Utapanje se vrlo brzo može dogoditi, ono je tiho, nastupa naglo, dovoljne su sekunde nepažnje. Ako se ljudi nađu u nekoj lošoj situaciji, bitno je ne paničariti, maksimalno ostati pribran i mahati jednom rukom i na taj način pokazati da nešto nije u redu i prizvati u pomoć, napomenuo je Vlatković.

Spasilačka služba postoji na sedam kupališta u Zadarskoj županiji, zahvaljujući odličnoj suradnji koju imaju s koncesionarima kupališta i sveukupno ima od 35 do 40 spasilaca, saznajemo. Je li ih teško pronaći, pitali smo Vlatkovića.

– Problem je konstantan što se toga tiče, ali imao odlične suradnje s klubovima vodenih sportova u Zadru. Ne može svatko postati spasilac. Prije samog tečaja treba proći testiranja koja nisu laka, treba se pripremati za to, tečaj je dosta težak i intenzivan, traje tjedan dana. Tek nakon tog položenog tečaja oni mogu pristupiti poslu spasilaca, kazao je naš sugovornik.

Što se tiče samih intervencija, ovisi o kupalištu.

– U jeku sezone imaju svaki dan, ali hvala Bogu, to su manje intervencije i situacije su lakše, ali imamo i ovih težih situacija kada spasioci trebaju ozbiljno reagirati. Svjedoci smo mnogo situacija na moru. Ljudi jako često podcijene more, pogotovo naši turisti, ljudi iz unutrašnjosti. Bude svakakvih situacija. Svjedoci smo da se mala plovila i mali gumenjaci često pretrpaju s ljudima, više nego što može stati, zapute se na neku veću udaljenost. Znamo kako kod nas nastupaju naglo promjene vremena i onda dolazi do neželjenih situacija, upozorio je Vlatković.

U današnjim aktivnostima sudjelovala su i djeca iz Plivačkog kluba Zadar koja su učila o pružanju prve pomoći, a pratila su i vježbu izvlačenja utopljenika iz mora.

– Naša djeca, naši plivači i natjecatelji, naši rekreativci su polaznici tečaja za spasioce, bilo mladih bilo odraslih. Kako gledamo ovdje svi spasioci, to su naši bivši plivači. Pazimo da ljude što više osvijestimo koliko je bitno znati plivati jer smo grad na moru. Mogu se pohvaliti da sam autor programa obuke neplivača koji je verificiran od Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, kaže nam Danijela Kurtin, trenerica u Plivačkom klubu Zadar.

Ove godine dobili su, treći put po redu, natječaj “Hrvatska pliva” te je time sufinanciran program obuke neplivača i svim polaznicima je taj program besplatan, naglasila je.

I ona se slaže s činjenicom da ima velik postotak djece koja ne znaju plivati.

– To je nevjerojatno obzirom da smo grad na moru, ali u samom gradu gdje smo radili sa školama znaju plivati. Međutim, ova sela u Zadarskoj županiji, jako puno djece ne zna plivati, a ako i znaju, jako su slabi plivači tako da su isto opasni i mogu se vrlo lako utopiti, saznajemo od trenerice.

Inače, od 250 do 300 djece godišnje prođe kroz njihov program obuke.

– Ne proplivaju svi odmah, recimo 0d 80 do 90 posto djece propliva, ova ostala djeca pohađaju program još jedan put i onda to bude uspješnije. Imaju velike strahove pa ne ide to lako kao s nekom djecom, kazala je.

Objava Svjetski dan je prevencija utapanja, a i dalje velik broj djece ne zna plivati: “Nepoznavanje plivanja je vrlo opasno” pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Prekinuti optički kablovi između Zadra i Privlake, u dijelu županije ne rade telefoni, mobiteli ni internet

25. srpnja 2024. u 11:37

Kako doznajemo, korisnici fiksne i mobilne telefonije na području od Zadra do Privlake trenutno nemaju ni fiksnih ni mobilnih usluga.

Došlo je, naime, do prekida optičkih linija između Zadra i Privlake, zbog čega veliki broj korisnika nema fiksnih usluga, uključujući i govorne i internetske usluge ali i sve one druge povezane s njima.

Iz A1 Hrvatska neslužbeno smo doznali kako je u padu i 7 mobilnih baznih stanica, pa su ili u potpunom prekidu ili se koriste jako otežano i mobilne usluge.

Prema nekim saznanjima do prekida optičkih kablova došlo je uslijed nestručnih radova i kopanja na Žmirićima.

Objava Prekinuti optički kablovi između Zadra i Privlake, u dijelu županije ne rade telefoni, mobiteli ni internet pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

I u Benkovcu kolaps zdravstvenog sustava; Gradonačelnik Bulić: “Ja na to upozoravam zadnje dvije, tri godine”

25. srpnja 2024. u 11:27

Kolaps zdravstvenog sustava u Benkovcu! Naime, danima je ondje puna čekaonica pacijenata, a na uputnice se čeka i po nekoliko dana.

“Pada” sustav, a padaju s nogu i liječnica i medicinska sestra na kojima je sav teret posla jer su im kolegice otišle na specijalizaciju i rodiljni dopust.

“Za jedan običan papir mora se dolaziti tri dana. Čeka se po dva dana i ne može se ništa napraviti. Meni samo treba uputnica za Zadar”, kaže Nedjeljka Rogić.

Tako je u Benkovcu posljednja dva mjeseca, a priču o tome donio je Dnevnik Nove TV. 

Trebaju mi dvije uputnice za Zadar, ali ne možeš doći na red da ih dobiješ”, kaže Radojka Juković.

“Internet svaki dan ne valja, ona pošalje lijekove, a oni dođu za tri dana do ljekarne”, kaže Branko iz Benkovca.

“Ovo je ludnica, kriva je Vlada. Sram ih bilo i predsjednika i premijera i ostale gore što su sebi digli plaće”, kaže Živko Rogić.

Snježana Livaja kaže da je kriva država što ne pošalje više liječnika.

Iz Županije kaže da su se poklopile su se specijalizacija i rodiljni dopust. Sav teret pao je na jednu liječnicu i medicinsku sestru u jednoj smjeni. Tvrde – za njih nitko nema sluha. Rade bez klime, same kupuju toaletni papir, prozori samo što ne padnu.

“Pa to vam je džaba, vi obavijestili kamen ili Dom zdravlja, ista stvar!”, kaže medicinska sestra Anka Ožaković.

“Pa palo je, sad već dva mjeseca, prošle godine sam radila sedam mjeseci ovako, sedam. Ali nisam spremna na ovo opet”, poručuje liječnica Nada Ivanić.

Četiri tisuće je liječničkih kartona, a pacijentima se treba i posvetiti.

“Misle da ja mogu raditi za dvije ili tri osobe. Pa to ne može nitko”, kaže liječnica.

Osim bez sluha za ove ljude, ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek, piše Dnevniku Nove TV da je ostala i bez glasa. Putem poruka je za Dnevnik Nove TV poručila da je dobila virozu. I to samo 10-ak minuta nakon što je bila na sastanku s gradonačelnikom u Benkovcu. Do kraja radnog vremena bila je i u svom uredu. Nitko drugi pred kamere nije htio jer poručuju – slaganje rasporeda posao je, ali i odgovornost ravnateljice.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić razgovarala je s gradonačelnikom Benkovca Tomislavom Bulićem.

Ravnateljica Doma zdravlja bila je kod njega na sastanku. Je li kod njega na sastanku ostala bez glasa? “Ne vjerujem, nije bila bez glasa. No, problemi zdravstvene skrbi u Benkovcu su veliki. Ja na to upozoravam zadnje dvije, tri godine. Oni su kulminirali zadnjih pola godine. Ostali smo praktički bez liječnika. Upozoravam nadležne i ravnateljicu”.

Na pitanje je li ravnateljica išta obećala, kaže: “Ništa konkretno. Osim da problem postoji i u drugim općinama. Mi smo ponudili stambeno zbrinjavanje za novog liječnika opće medicine, iako imamo i svojih problema. Treba nam pedijatar, logopedi… imamo more problema”.

Kaže da je i njemu slično govorio kamenu ili Domu zdravlja. “Upozoravao sam puno puta. Odnos prema Domu zdravlja je zapravo odnos prema ovom prostoru. NIsam kontaktirao ministra Beroša, pokušavam to riješiti na lokalnoj razini, ali udaram uvijek u zid. Činimo sve što možemo. Žao nam je da ovakav odnos imamo prema ovom prostoru. Da nije tragično bilo bi smiješno”.

Kaže da ipak ima jednu svjetlu točku u cijeloj priči, a to je skora energetska obnova zgrade.

Ljudima poručuje da se strpe.

“Meni su vezane ruke, ja tu ne mogu ništa napraviti”.

Iz Zadarske županije, pod čijom je kapom Dom zdravlja, poručuju da uskoro očekuju dolazak jedanaestero mladih liječnika, i da će nastojati “pokrpati” rad u ambulantama. Jer nije problem samo Benkovac. Problem su i Bibinje, i Obrovac, i Pag i ostali otoci.

Ministarstvo zdravstva trait će očitovanje o slučaju od Zadarske županije i Doma zdravlja.

“Političarima su puna usta povratka u ove krajeve, ali vidimo da nužna zdravstvena skrb šteka”, poručuje reporterka.

Objava I u Benkovcu kolaps zdravstvenog sustava; Gradonačelnik Bulić: “Ja na to upozoravam zadnje dvije, tri godine” pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Za jučerašnju nesreću u kojoj je žena izgubila nogu, policija kazneno prijavila 30-godišnjaka

25. srpnja 2024. u 11:19

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje na kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa.

Incident se dogodio prekjučer oko 17 sati u blizini otoka Vrgada, kada je osumnjičeni, kao voditelj brodice koja je bila u najmu, prekršio propise o sigurnosti brodskog prometa i zaštiti ljudskih života na moru, sukladno Pomorskom zakonu. Zbog toga je 23-godišnja putnica na brodu teško ozlijeđena.

Mlada žena je zadobila tešku ozljedu noge kada ju je zahvatio propeler brodice nakon što je skočila u more, dok je muškarac pokrenuo brod.

Odmah je prevezena u Opću bolnicu Zadar, gdje je zadržana na liječenju. Prema riječima liječnika Nediljka Jovića, žena je izgubila mnogo krvi te je pravo čudo što je preživjela, osobito s obzirom na to da je put do bolnice trajao oko sat vremena.

Velikogorički portal neslužbeno doznaje da je ostala bez noge.

Protiv 30-godišnjeg osumnjičenika podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Objava Za jučerašnju nesreću u kojoj je žena izgubila nogu, policija kazneno prijavila 30-godišnjaka pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Nakon odlaska dijela NO-a, u KK Zadru stavljaju fokus na poslovnu konsolidaciju i održivost poslovanja

25. srpnja 2024. u 10:16

Nastavno na odlazak nekih članova Nadzornog odbora KK Zadra, iz kluba su se odlučili javnosti obratiti putem priopćenja.

Isto donosimo u cijelosti.

“Nakon posljednjih događanja oko Kluba, KK Zadar se ovim putem u cilju informiranja zainteresirane javnosti očituje kako slijedi.

Ponajprije, držimo bitnim istaknuti da je jedan od primarnih ciljeva Kluba poslovna i financijska konsolidacija, odnosno osnaženje i revitalizacija Kluba kao temelja za napredak kako na “parketu” tako i u organizacijskom te poslovnom smislu. Dakle, odgovorno poslovanje u punom smislu te riječi.

Među odlučujućim zadacima u okviru konsolidacije poslovanja je svakako i ispunjavanje obveza iz predstečajne nagodbe. Riječ je o problemu koji nije rješiv “preko noći” jer da jest onda bi zasigurno već ranije bio riješen. Uprava trenutno radi na iznalaženju održivog modaliteta podmirenja obveza iz predstečajne nagodbe imajući u vidu sve klupske i vanklupske čimbenike koji se posredno ili neposredno reflektiraju na isto.

Sve obveze prema igračima, trenerima i radnoj zajednici su uredno ispunjene.

U početku trenutne poslovne godine, odnosno ususret početku predstojeće natjecateljske sezone fokus Kluba, kao i zainteresirane javnosti, je u bitnom bio usmjeren i na formiranje održivog proračuna seniorske momčadi kako bi se stručnom stožeru na čelu s trenerom g. Jusupom koji uživa podršku Kluba i upravljačkoj strukturi omogućilo kreiranje pobjedničkog rostera za predstojeću natjecateljsku sezonu. S tim u vezi, NO je usvojio od strane Uprave prezentirani, obrazloženi i predloženi financijski plan koji je izrađen na temelju prethodne poslovne i financijske analize u korelaciji s očekivanom projekcijom prihoda i rashoda.

Nastavno na navedeno, interes i resursi Kluba su u bitnom usmjereni i na niz radnji u cilju unaprjeđenja i osnaženja omladinskog pogona koji je oduvijek bio temelj Kluba.

U ovom trenutku želimo osnažiti što bolji Zadar, zajedno sa svim ljubiteljima i navijačima Kluba da imamo što bolji početak nove sezone kako na parketu, tako i u samoj organizaciji KK Zadra”, navode iz kluba.

Objava Nakon odlaska dijela NO-a, u KK Zadru stavljaju fokus na poslovnu konsolidaciju i održivost poslovanja pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Škola nogometa NK Arbanasi upisuje nove polaznike

25. srpnja 2024. u 10:09

Praktički sa završetkom natjecateljske sezone 2023./24 započeli su upisi u Školu nogometa NK Arbanasi.

Nakon još jedne vrlo uspješne godine pripreme za nadolazeću sezonu u punom su jeku. Očekuje se veliki odaziv novih polaznika zbog čega su u Školi nogometa napravljene predradnje kako bi se stekli organizacijski preduvjeti za upise s obzirom da je interes u ovome trenutku jako velik.

To i ne čudi s obzirom da Arbanasi imaju čak četiri momčadi koje se natječu u Dalmatinskoj nogometnoj ligi, po dvije u Prvoj, a isto toliko i u Drugoj.

Uz to čak sedam momčadi natjecalo se u Međužupanijskoj nogometnoj ligi što čini najveći broj natjecateljskih momčadi koje jedna Škola nogometa ima na području Zadarske županije.

Škola nogometa NK Arbanasi jedna je od najstarijih školi nogometa na području Dalmacije, ali i cijele Republike Hrvatske.

Nastala je davne 1910 godine, a ta tradicija uz stručan i predan rad educiranih trenera čini ovu Školu nogometa jednom od najpoželjnijih za odabir, kako onih najmlađih predškolaca, tako i nešto starijih kategorija.

Uz to dva igrališta u centru grada Zadra sa vlastitim svlačionicama nešto su što nitko nema na području Zadarske županije.

Zato, ne čekajte dugo, vrata Škole NK Arbanasi otvorena su Vam širom.

Prijave i sve dodatne informacije mogu se dobiti od naših trenera Josipa Petanija (091/927-9814) i Danila Paunovića (091/768-0044).

Objava Škola nogometa NK Arbanasi upisuje nove polaznike pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

GALERIJA Na ispunjenom Trgu svetoga Jure održan 12. Vir fest, festival mladih pjevača amatera

25. srpnja 2024. u 10:01

Dvanaesto izdanje Vir festa nadmašilo je sva očekivanja organizatora, domaćina i publike: na ispunjenom Trgu svetoga Jure pred više od tisuću i pol gledatelja najviše razloga za slavlje imali su Sofia Makar koja je dobila glavnu nagradu žirija te Roko Serdarević kojemu je pripala prva nagrada publike.

Desetogodišnja Zagrepčanka Sofia došla je na najpopularniji festival mladih pjevača amatera sa svojom bakom Janom i osvojila glavnu nagradu i srca žirija.

– Presretna sam, ovo mi je bilo prvo festivalsko natjecanje u Viru. Spremala sam se tjedan dana uvježbavajući pjesmu i nastup. Ako bih svoju sreću sada morala ocijeniti od jedan do deset, onda bih rekla da sam sretna kao tisuću – presretna je bila pobjednica Vir festa 2024. Mlada Zagrepčanka pjesmu „Perfect“ otpjevala je kao da joj je engleski materinji jezik, i to s puno emocija i strasti, dok je Roko iz Škabrnje jednako strastveno i energično osvojio publiku s eurovizijskim ultimativnim hitom „Rim Tim Tagi Dim“.

– Baš sam prezadovoljan. Dobro je ispalo – dodao je pobjednik po izboru festivalske publike. Nastupilo je 14 mladih izvođača na pozornici koja je i ove godine ponudila prepoznatljivi scenski spektakl s obiljem svjetlosnih i vatrenih efekata, a pjevače je bez greške pratila sjajna grupa Vista iz Zadra.

– Bilo je fantastično. Publika je bila nikad brojnija i naprosto sjajna. Ovo nam je velika podrška i poticaj da trinaesto izdanje Vir festa bude još bolje – kazao je umjetnički direktor Festivala Zdenko Sarađen, čija je glazbena udruga Melodija bila organizator Vir festa, dok su podršku Sarađenu i Melodiji pružili destinacijska menadžment kompanija Vir turizam i virska Turistička zajednica. Direktor Vir turizma Kristijan Bašić, voditeljica marketinga Vir turizma Barbara Buškulić i direktor virskog TZ-a Srđan Liverić sudjelovali su u žiriranju i podjeli nagrada te birali riječi govoreći o festivalu koji je tijekom godina znatno prerastao početnu ideju okupljanja mladih pjevača iz Zadarske županije i Dalmacije. Na ovogodišnjem Vir festu održanom u utorak na otoku Viru sudjelovali su pjevači iz cijele Hrvatske.

– Vidjeli smo da spoj zabave, natjecanja i spektakla sjajno funkcionira te da je publika na Viru odlično prihvatila takav festivalski koncept. Mladi su pokazali da znaju pjevati, pa se nadam da će im Vir fest biti odskočna daska i daljnji motiv za bavljenje glazbom – poručio je direktor Liverić. Nastupili su još Nikola Pavičin (druga nagrada žirija), Nika Marinović (treća nagrada žirija), Viktor Kolmar (druga nagrada publike), Sofia Lovrić (treća nagrada publike), Vita  Zorica (nagrada za scenski nastup), Greta Veleslavić (najbolji debitant), Luca Bašić, Mia Nikolić, Marija Hren, Tara Lozić, Marta Hren i Lea Pućo. U dodatnom programu nastupile su pjevačice Matea Mandić i dvostruka uzastopna pobjednica Vir festa Nina Vujević.

Objava GALERIJA Na ispunjenom Trgu svetoga Jure održan 12. Vir fest, festival mladih pjevača amatera pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Požurite po ulaznice za večerašnji koncert Zadarskog komornog orkestra

25. srpnja 2024. u 09:55

Večerašnji koncert Zadarskog komornog orkestra gotovo je rasprodan, pa vas pozivaju da požurite kupiti svoju ulaznicu, ako to još niste učinili.

Možete ih kupiti na sljedeće načine:

 • putem web stranice kuzd.mojekarte.hr,
 • na info-pultu Providurove palače od utorka do subote od 11 do 13 i od 19 do 21 sat te ispred koncertnog prostora uoči svakog koncerta sat vremena prije početka programa. Ponedjeljkom i nedjeljom ulaznice se prodaju samo na mjestu održavanja koncerta,
 • na benzinskim postajama Petrol i Crodux (ulaznice kupljene na benzinskim postajama printane su na standardnim POS printerima za ispis računa).

Zadarski komorni orkestar ambicioznim izvedbama simfonija iz godine u godinu hrabro kroči prema dvadesetoj obljetnici zajedničkog djelovanja svoga šefa dirigenta, Ivana Repušića.

Uz “Šestu simfoniju Petra Iljiča Čajkovskog”, na programu je”Beethovenov Koncert za violinu, violončelo, klavir i orkestar” s troje atraktivnih solista – violinist Roman Simović, koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra koji je svojim dugogodišnjim prisustvom i radom ostavio neizbrisiv pečat na orkestar i zadarsku publiku, pijanistica Katja Repušić, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu i violončelist Uladzimir Sinkevich, član Berlinske filharmonije.

Koncert se večeras od 21 sat održava u crkvi sv. Krševana.

Objava Požurite po ulaznice za večerašnji koncert Zadarskog komornog orkestra pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Konačno znamo kako skuhati najbolju kavu, ovisno o vrsti i načinu kako je pripremate

25. srpnja 2024. u 08:57

Ako ste baš vi ti koji kuhate kavu svako jutro, doma ili u firmu, ne bi bilo loše pročitati ove savjete kako bi vaša kava bila baš najbolja.

Kava je nezaobilazan dio jutarnjeg rituala mnogih ljudi diljem svijeta. Postoji mnogo načina za pripremu kave, ali nekoliko metoda ističe se kao najbolji načini za postizanje savršenog okusa i arome.

U ovom članku, istražit ćemo tri najpopularnija načina pripreme kave: espresso, french press i filter kava.

Image by senivpetro on Freepik

Espresso

Espresso je srce mnogih popularnih kava kao što su cappuccino, latte i macchiato. Ova metoda pripreme zahtijeva posebnu espresso mašinu koja koristi pritisak za prolazak vruće vode kroz fino mljevenu kavu.

Postupak je brz i rezultira bogatim, koncentriranim okusom.

Kako pripremiti espresso:

Odaberite kvalitetnu kavu: Svježe pržena zrna su ključna za dobar espresso.

Mljevenje kave: Kava mora biti fino mljevena. Prava konzistencija je presudna za dobar espresso.

Tamping: Ravnomjerno pritisnite mljevenu kavu u portafilter kako bi se osigurao ravnomjeran prolazak vode.

Ekstrakcija: Stavite portafilter u mašinu i pokrenite ekstrakciju. Idealno, espresso bi trebao teći u tankom, neprekinutom mlazu i trajati oko 25-30 sekundi.

Image by freepik

French Press

French press, poznat i kao klip kafa, je metoda koja omogućava maksimalnu kontrolu nad procesom pripreme kave. Ova metoda koristi grubo mljevenu kavu i omogućava da se svi okusi kave oslobode tijekom dužeg vremena infuzije.

Kako pripremiti kavu u french pressu:

Grubo mljevenje kave: Zrna trebaju biti grubo mljevena, slično kao krupna sol.

Zagrijavanje vode: Voda bi trebala biti oko 93-96°C. Previše vruća voda može izvući gorke okuse.

Dodavanje kave i vode: Stavite mljevenu kavu u french press, prelijte je vrućom vodom i promiješajte.

Infuzija: Ostavite kavu da se infuzira oko 4 minute.

Pritisnite klip: Polako pritisnite klip prema dolje kako biste odvojili talog od tekućine.

Image by freepik

Filter kava

Filter kava, također poznata kao drip kava, koristi papirnate ili metalne filtere za odvajanje taloga od kave. Ova metoda je popularna zbog jednostavnosti i dosljednosti.

Kako pripremiti filter kavu:

Srednje mljevenje kave: Mljevena kava bi trebala biti konzistencije šećera.

Zagrijavanje vode: Kao i kod french pressa, voda bi trebala biti oko 93-96°C.

Priprema filtera: Isperite papirnati filter toplom vodom kako biste uklonili papirnati okus.

Dodavanje kave i vode: Stavite mljevenu kavu u filter i polako prelijte vodu, počevši od sredine i krećući se prema vanjskim rubovima. Ovaj postupak se naziva “blooming” i omogućava kavi da oslobodi ugljični dioksid.

Ekstrakcija: Voda će polako prolaziti kroz kavu i filter, proizvodeći čistu i aromatičnu kavu.

Zaključak

Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i specifičnosti koje utječu na konačni okus kave.

Espresso je idealan za one koji vole bogat i snažan okus, french press omogućava punu kontrolu i bogatu teksturu, dok je filter kava jednostavna i dosljedna.

Koji god način odaberete, važno je koristiti kvalitetnu kavu i ispravne tehnike kako biste postigli najbolji mogući okus, piše Metro portal.

Objava Konačno znamo kako skuhati najbolju kavu, ovisno o vrsti i načinu kako je pripremate pojavila se prvi puta na 023.hr.

Pročitaj više na portalu Portal 023.hr Portal 023.hr  

Za turiste s električnim vozilima Hrvatska je prava katastrofa, među pet najgorih smo zemalja u EU

25. srpnja 2024. u 08:38

Veliki dio turista u Hrvatsku stiže automobilima, a dio njih, posljednjih godina ima električni pogon. Električni automobili za punjenje trebaju određeno vrijeme.

Broj punjača je ograničen, a priljev vozila tijekom ljeta, odnosno turističke sezone – velik, što stvara gužve na punionicama.

Ovih dana možemo vidjeti medijske izvještaje u kojima se turisti žale da nakon što provedu sate u kolonama na cestama, gube dodatno vrijeme čekajući i po sat vremena mjesto na punjaču, kako bi napunili baterije za nastavak puta.

Hrvatska ima manje punionica od Slovenije

Prema podacima koji se navode u izvješću Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), Hrvatska ima 1074 javne punionice, što je 0,2 posto od ukupnog broja punionica u EU, te je među pet zemalja s najmanje punionica zajedno s Estonijom, Latvijom, Ciprom i Maltom.

Slovenija ima nešto veći broj punionica – oko 1600. Slovačka 2380, Češka oko 4600, a od  površinom manjih zemalja uvjerljivi rekorder je Nizozemska, gdje je instalirano oko 144 tisuće punionica, što je gotovo 23 posto europske mreže. Nizozemci imaju više punionica nego Njemačka ili Francuska.

Ipak, čini se da je u Hrvatskoj glavni problem sezonalnost. Tijekom ljeta iz inozemstva stigne gotovo deset puta veći broj električnih vozila nego što ih je inače na cestama.

“U jeku turističke sezone čeka se posvuda, pa i u redu za sladoled”

Josip Vukušić, tajnik Hrvatske nacionalne udruge vozača električnih vozila “Strujni krug”, za FORBES Hrvatska kaže da je pokrivenost glavnih cestovnih ruta punionicama zadovoljavajuća te da se može putovati bez većih poteškoća.

“Ipak, do kraja 2026. godine dobro će doći postavljanje novih 56 novih ultra brzih punjača koji će dodatno optimizirati vrijeme punjenja. Naši članovi nemaju problema s punjenjem tijekom špice turističke sezone jer planiraju svoja putovanja tako da zaobilaze hubove pod najvećim pritiskom turista, te se pune na alternativnim rutama ili mjestima”, kaže Vukušić.

Dodaje i da, prema njihovim procjenama, kroz Hrvatsku godišnje prođe oko 70 tisuća turista s električnim automobilima, dok je trenutno u zemlji registrirano oko osam tisuća električnih vozila.

“Hrvatska, kao turistička zemlja, suočava se s problemom sezonalnosti, što rezultira gužvama na naplatnim postajama, autocestama, kao i na mjestima za točenje goriva poput Zira ili Jasenica gdje se zna čekati i do 45 minuta. U jeku turističke sezone čeka se posvuda, pa tako i u redu za sladoled”, kaže.

Pred EU, pa tako i Hrvatskom je veliki zadatak izgradnje mreže punionica za električna vozila koji si je sama postavila. Krajem 2023. godine, u EU je bilo dostupno 632.423 javnih punionica, a na cestama je bilo oko tri milijuna električnih vozila. Prošle godine  ukupno je instalirano oko 153.000 novih javnih punionica.

Rast broja električnih vozila na cestama nije pratio razvoj infrastrukture

Europska komisija kao cilj je postavila 3,5 milijuna punionica do 2030. godine kako bi se podržala razina elektrifikacije potrebna za postizanje smanjenja CO2 od 55 posto za osobne automobile. Postizanje ovog cilja zahtijevalo bi instalaciju gotovo 2,9 milijuna javnih punionica u sljedećih sedam godina, odnosno 410 tisuća godišnje ili gotovo osam tisuća tjedno.

Projekcije ACEA-e ukazuju na znatno veći potreban broj punionica – smatraju da će ih do 2030. biti potrebno 8,8 milijuna. To bi zahtijevalo instalaciju 1,2 milijuna punionica godišnje, odnosno više od 22 tisuće tjedno.

Primjećuje se da, zapravo, prodaja električnih vozila nadmašuje rast mreže punionica.  U posljednjih sedam godina, prodaja električnih vozila nadmašila je rast mreže punionica više od tri puta. ACEA je izračunala da se između 2017. i 2023. godine, prodaja električnih automobila povećala više od 18 puta, dok je broj javnih punionica u EU porastao tek šest puta, piše Forbes Hrvatska.

Objava Za turiste s električnim vozilima Hrvatska je prava katastrofa, među pet najgorih smo zemalja u EU pojavila se prvi puta na 023.hr.

❌