Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

STREET FOOD FAN ZONE Pratite EURO 2024. na Puntamici!

13. lipnja 2024. u 19:05

Doživite nogometnu euforiju uz 𝙎𝙩𝙧𝙚𝙚𝙩 𝙁𝙤𝙤𝙙 FAN 𝙕𝙤𝙣𝙚 na Puntamici: gledajte 𝙀𝙪𝙧𝙤𝙥𝙨𝙠𝙤 𝙣𝙤𝙜𝙤𝙢𝙚𝙩𝙣𝙤 𝙥𝙧𝙫𝙚𝙣𝙨𝙩𝙫𝙤 2024. na najbolji mogući način!

Nakon uspješnog proljetnog izdanja Street Food Festivala, Puntamika se sprema za još jedan veliki događaj – Street Food Fun Zone, posvećen praćenju EURA ovog ljeta!

Ovaj jedinstveni doživljaj gledanja nogometa bit će obogaćen neodoljivim mirisima i okusima ulične hrane koju će pripremati kuhari na tri kućice. Zamislite kako uživate u ukusnoj spizi dok s druge strane velikog ekrana imate – more!

Da, naša Fun Zone nalazi se prvi red uz more gdje se između utakmica možete i okupati i osvježiti!
Svakim danom, do kraja prvenstva, možete uživati u gledanju čak 𝟓𝟏 𝙪𝙩𝙖𝙠𝙢𝙞𝙘𝙚 na velikom ekranu , a posebna će poslastica biti onih dana kad igra Hrvatska reprezentacija – tada ćemo stvoriti nezaboravnu atmosferu, prepunu navijačke strasti i zajedništva, onako kako smo mi znamo stvoriti!

Ne propustite priliku biti dio ovog nevjerojatnog nogometnog iskustva – 𝙤𝙙 𝟏𝟒.𝟔. 𝙙𝙤 𝟏𝟓.𝟕., 𝙨𝙫𝙖𝙠𝙞𝙢 𝙙𝙖𝙣𝙤𝙢 𝙤𝙙 14 𝙙𝙤 24 𝙨𝙖𝙩𝙖. Vidimo se na Puntamici!

Objava STREET FOOD FAN ZONE Pratite EURO 2024. na Puntamici! pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

OTKAZANO Zbog ružnog vremena odgađa se večer “Poetske razglednice”

13. lipnja 2024. u 13:43

Obavještavamo Vas kako se zbog nepovoljne vremenske prognoze odgađa pjesnička večer “Poetske razglednice” najavljena za večeras, u četvrtak, 13. lipnja s početkom u 20 sati u atriju palače Cedulin.

O novom terminu održavanja ćemo Vas naknadno obavijestiti.

Objava OTKAZANO Zbog ružnog vremena odgađa se večer “Poetske razglednice” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Učenici osnovnih škola posjetili Zračnu luku Zadar

13. lipnja 2024. u 10:43

U sklopu provedbe projekta “Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar“ organiziran je edukativni obilazak Zračne luke Zadar za osnovne škole s područja Zadarske županije, kojem su se odazvale Osnovna škola Zemunik, Osnovna škola Krune Krstića (područni odjel Ploče) te Osnovna škola Šime Budinića.

Prvi posjet organiziran je 6. svibnja 2024. godine za učenike i nastavno osoblje Osnovne škole Zemunik, prilikom kojeg je sudjelovalo 55 učenika iz 2. i 3. razreda, uz pratnju 6 nastavnika.

Za Osnovnu školu Krune Krstića Zadar posjet je organiziran u dva termina, i to 13. svibnja 2024. za 72 učenika i 6 nastavnika te 16. svibnja 2024. za 50 učenika i 6 nastavnika.

Naposlijetku, 21. svibnja 2024. Zračnu luku Zadar posjetilo je 90 učenika i 11 nastavnika iz Osnovne škole Šime Budinića Zadar.

Svaki posjet trajao je između 45 i 60 minuta, a teme su bile usklađene s Nastavnim planom i programom za razrednu nastavu iz područja prometa i zaštite okoliša. Cilj ovih aktivnosti je informirati lokalnu zajednicu, posebno najmlađe, o osnovnim funkcijama zračne luke i važnosti primjene mjera zaštite okoliša kroz korištenje Sunčeve energije kao obnovljivog izvora energije.

Tijekom obilaska, učenicima i nastavnicima predstavljeni su ciljevi, aktivnosti i dosadašnji rezultati projekta. Sudionicima aktivnosti podijeljeni su promotivni paketi s oznakama vidljivosti koji sadrže notes, olovku, privjesak, staklenu bocu i kutiju za pohranu hrane te informativni letak.

Edukativni obilazak Zračne luke Zadar omogućio je učenicima stjecanje vrijednih znanja o održivom razvoju i važnosti ekološke odgovornosti, čime se potiče njihova svijest i ponašanje u skladu s principima zaštite okoliša.

Opisane aktivnosti provedene su u sklopu projekta “Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar“. Cilj projekta je zamijeniti dio postojećeg sustava prihvata i otpreme zrakoplova koji se napaja fosilnim gorivima s opremom na električni pogon te osigurati ekološki prihvatljiv sustav napajanja zrakoplova i opreme iz obnovljivih izvora energije s krajnjim ciljem smanjenja emisije štetnih plinova u okoliš. Provedba projekta trebala bi rezultirati s očekivanim smanjenjem emisija CO2 od 47,52%.

Ukupna vrijednost projekta je 16.330.740,41 €, ukupno je prihvatljivih troškova 12.830.602,02 €, od čega je 9.279.967,08 € bespovratnih sredstava. Razdoblje provedbe projekta je od 1.listopada 2021. do 31. listopada 2024. godine

Projekt sufinancira Europska unija u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpo

Objava Učenici osnovnih škola posjetili Zračnu luku Zadar pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

“VEČERAS PLEŠEMO” Godišnja produkcija najdugovječnijeg ansambla u Dalmaciji u HNK Zadar

13. lipnja 2024. u 09:30

U subotu, 15. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar s početkom u 19 sati biti će izvedena godišnja produkcija najdugovječnijeg ansambla u Dalmaciji pod nazivom Večeras plešemo. Zadarski plesni ansambl na kraju ove sezone predstavlja izbor iz cjelogodišnjeg rada unutar grupa kroz tradicionalnu javnu izvedbu.

Prikazom rada svih plesnih studija od predškolskog, osnovno i srednjoškolskog, plesnih grupa za odrasle te profesionalnih članica Ansambla, Zadarski plesni ansambl na ovaj način čini vidljivim svoj identitet, vlastito nasljeđe te zacrtava umjetnički put produbljivanjem plesne prakse kroz studiozan rad i svjesno bavljenje tijelom.

Uz brojne plesne brojeve čiji su autori, voditelji i koreografi Lara Stanin, Martina Ružić, Patricia Gospić i Korina Oltran, izvest će se i kraće plesno djelo za koji koncept potpisuje Korina Oltran pod nazivom Priče koje pokreću/Female human animal, a koje je bilo izvedeno nedavno na otvaranju Festivala europske kratke priče u Zadru. Ova plesna minijatura govori o tome kako se i koliko različite umjetnosti isprepliću, o tome kako govoriti isto drugim umjetničkim sredstvom i koliko to postaje drugačije kroz interdisciplinarnost različitih umjetničkih medija.

Kao gosti večeri natupit će Baletna udruga Pirueta s voditeljicom Vinkom Zekić. Oni će se predstaviti koreografijom Dance of the Knights iz baleta Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva. Adaptaciju koreografije napravila je Noemi Pinto.

U jeku završnih kazališnih i plesnih izvedbi brojnih zadarskih grupa, skupina i ansambala, Zadarski plesni ansambl se pridružuje sa svojim prikazom različitih pristupa plesu prilagođenom različitim uzrastima i dosezima u svrhu nadogradnje vlastitih plesnih, koreografskih i izvedbenih vještina.

Objava “VEČERAS PLEŠEMO” Godišnja produkcija najdugovječnijeg ansambla u Dalmaciji u HNK Zadar pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

30 GODINA MATURE Okupila se “ratna” generacija 4. j razreda Hotelijersko-turstičke i ugostiteljske škole

13. lipnja 2024. u 09:12

Prošle subote okupili su se nekadašnji učenici 4.j razreda Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, smjer hotelijersko-turistički tehničar, kako bi proslavili 30. obljetnicu mature.

Prije samog okupljanja, na Gradskom groblju Zadar odali su počast svom nekadašnjem prerano preminulom kolegi, a potom su se uputili ispred škole u kojoj su proveli četiri godine u ne tako uobičajenim uvjetima. Naime, ovo je ratna generacija koja se obrazovala uz zvuk sirena i granatiranja.

No, dakako, bilo je tu i lijepih trenutaka koji su sastavni dio adolescencije i odrastanja, a kojih su se i ovom prilikom prisjetili.

Njihova razrednica bila je prof. Danica Kordić koja je u mirovini, a svojim je nekadašnjim učenicima uputila i poruku:

Tako mi je drago što ste se našli i lijepo proveli. Zaslužili ste. Uvijek mi je teško kad se prisjetim u kakvim okolnostima ste završili školu i stasali, na sreću, u dobre ljude. Niste imali ni svoju maturalnu ekskurziju, ni bezbrižnu mladost. Ali sam ponosna da ste uspjeli i pored svega što ste proživljavali. Želim vam sve najbolje u životu.

Objava 30 GODINA MATURE Okupila se “ratna” generacija 4. j razreda Hotelijersko-turstičke i ugostiteljske škole pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

KONCERTNI URED Hommage à Ljiljana Molnar Talajić, velikoj verdijanskoj sopranistici

13. lipnja 2024. u 08:48

Koncert Hommage à Ljiljana Molnar Talajić posveta je velikoj verdijanskoj sopranistici, nezaboravnoj Aidi, divi koja je sedamdesetih godina pjevala u svim najvećim svjetskim opernim kućama s najslavnijim opernim pjevačima, profesorici na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u čijem je razredu 2008. diplomirao zadarski bariton Mateo Jović. On će, uz pijanista Zorana Velića, u Koncertnoj dvorani braće Bersa, u utorak, 18. lipnja u 20 sati, izvesti djela Alessandra Scarlattija, Handela, Schumanna, Mozarta, Debussyja, Chopina, Wagnera kao i hrvatskih skladatelja Lisinskog, Odaka i Lhotke Kalinskog. Ulaz je slobodan.

Mateo Jović (Zadar, 1986.) se kroz studij opernih uloga u produkcijama Akademije posebno istaknuo u ulogama Mozarta (Almaviva, Don Giovanni). Nakon studija usavršavao se u Milanu kod Angela Lo Foresea i na brojnim drugim seminarima (M. Lipovšek, G. Leoni). 

U sezonama 2011. i 2012. bio je vanjski suradnik uglednog švicarskog komornog ansambla Basler Madrigalisten. Nastupio je na brojnim renomiranim pozornicama diljem zemlje i inozemstva, kao što su Tonhalle Zürich, Cankarjev dom Ljubljana, KD V. Lisinski, Muzej Mimara, HNK Zagreb, HNK Zadar, HNK Šibenik i druge. U više navrata nastupao je kao solist u sklopu Glazbenih večeri u Sv. Donatu.

Osnivač je muškog vokalnog ansambla Zaraton (2011.) koji njeguje izvođenje hrvatske sakralne glazbe. U više navrata snimao je za Hrvatsku televiziju i radio (emisije: Lutanja, Fjaka, Hrvatska uživo, Pjesma u pjesmi, Mladi za mlade). Član je Hrvatskog društva skladatelja od 2009. godine. Od 2012. do 2015. godine radio je kao glazbeni suradnik u programu Hrvatskog radija. Od 2020. godine član je Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. 

Osvojio je prvu nagradu na natjecanju mladih skladatelja i pjevača Europa u školi, dvaput drugu i jednom treću nagradu na natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, te posebno priznanje OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar za doprinos u razvijanju glazbene kulture.

Zoran Velić (Split, 1985.) glazbenu je naobrazbu započeo u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, u klasi prof. Kosovke Čudine. Diplomirao je 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đ. Stanettija i gostujućeg profesora K. H. Kammerlinga, kod kojeg je 2009. završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada. U prosincu 2012. godine nastupio je na humanitarnom koncertu “Koncert s predsjednikom” za udrugu “Most” u splitskom HNK. 

U travnju 2014. godine izveo je Mozartov koncert u A-duru KV 414, u splitskom HNK, pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja. U prosincu 2018. godine nastupio je sa Chopinovim djelom Andante spianato i Velika briljantna poloneza u Es-duru na Novogodišnjem koncertu u splitskom HNK, a orkestrom je dirigirao Hari Zlodre. U studenom 2020. godine održao je solistički recital pri ciklusu Pleyel Svetislava Stančića u Zagrebu. Nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom pod ravnanjem Ivana Repušića, zatim sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja te Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Kao solist nastupio je i uz i Zagrebačke soliste. Usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga – K. H. Kammerlinga, K. Bogina, V. Krpana, Đ. Tikvice, A. Valdme, K. Gekića, D. Cikojevića, I. Kordić, C. Stanczyka.
Član je udruge MAG (mladi akademski glazbenici), a zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku.

Objava KONCERTNI URED Hommage à Ljiljana Molnar Talajić, velikoj verdijanskoj sopranistici pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

OTVARA SE VIRSKO LJETO U subotu od 18 do 24 sata spektakl na otoku Viru!

12. lipnja 2024. u 23:05

Tradicionalna sezonska manifestacija „Virsko ljeto“ otvorit će se u subotu 15. lipnja na spektakularan način: od 18 sati na Trgu svetog Jure na velikom ekranu pratit će se prva utakmica Vatrenih na EURU 2024. protiv Španjolske, potom slijedi koncert klape Puntamika od 20.30 sati, pa nastup atraktivnih Učiteljica u 22 sata, a sve će završiti velikim vatrometom u ponoć.

Događaj organiziraju destinacijska menadžment kompanija Vir turizam i virska Turistička zajednica, a ulaz je kao i uvijek slobodan.

Objava OTVARA SE VIRSKO LJETO U subotu od 18 do 24 sata spektakl na otoku Viru! pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

50 GODINA SVEĆENIŠTVA MONS. PULJIĆA

12. lipnja 2024. u 13:57

Umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić u nedjelju, 16. lipnja, proslavlja 50 godina svoga svećeništva.

Mons. Puljić predvodi zahvalno misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 19 sati. Na misi propovijeda zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, predsjednik HBK.

Svi su vjernici dobrodošli sudjelovati u tom zahvalnom misnom slavlju zlatnog svećeničkog jubileja mons. Želimira Puljića.

Objava 50 GODINA SVEĆENIŠTVA MONS. PULJIĆA pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Arheološki muzej Zadar organizira veliku manifestaciju – TEMPUS FUGIT

12. lipnja 2024. u 12:53

Od 14 – 16. lipnja 2024. godine  Arheološki muzej Zadar organizira veliku manifestaciju pod nazivom `TEMPUS FUGIT`, povodom proslave 10. obljetnice stalnog postava antike i Europskih dana arheologije, koji se u tom periodu održavaju diljem Hrvatske i Europe.

U Arheološkom su pripremilibogati program koji se sastoji od niza stručnih predavanja, izložbi, radionica za odrasle i djecu, prezentacije rimske kuhinje, izrade antičkih frizura, antičke igre i gladijatorske borbe, s ciljem popularizacije arheologije te upoznavanja publike sa svakidašnjim životom stanovnika antičkog Jadera, njihovim običajima i kulturom.

Program će se odvijati u prostorijama Arheološkog muzeja Zadar i na Forumu ispred muzeja, te je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija, vlastitim sredstvima, te sredstvima Turističke zajednice grada Zadra.

PROGRAM MANIFESTACIJE ´TEMPUS FUGIT´:

Petak 14.6.2024.

Mjesto održavanja stalni postav Arheološkog muzeja Zadar

11:00 – 13:00 Okrugli stol povodom 10. obljetnice stalnog postava antike.

Izlagači: dr. sc. Kornelija A. Giunio muzejska savjetnica AmZd, Marina Brkić i Donata Smokrović voditeljice Odjela za marketing i odnosa s javnošću AmZd, arhitekti Igor Pedišić i Iva Letilović, prof. Siniša Bizjak sa Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, prof. dr. Vlasta Ćosović sa PMF-a Sveučilišta u Zagrebu

13:00 – 14:00Izložba fotografija ´Novo ruho´ Konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenim spomenicima antičkog postava, autorica viša konzervatorica-restauratorica Martina Rajzl, Arheološki muzej Zadar

Mjesto održavanja Forum u Zadru

18:00 – 19:30 Izrada antičkih frizura, učenici Obrtničke škole Gojka Matuline u Zadru

18:30 – 20:00Oslikavanje rimske freske na platnu, učenici Privatne osnovne škole Nova Zadar, voditelj profesor Tomislav Bišćan

18:30 – 20:00 – Izrada antičkog nakita od gline, učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, voditeljica Lea Ljuba Kocijan

19:30 – 20:00 –  Prezentacija izrade antičkog kozmetičkog preparata, voditeljica:izv. prof. dr. sc. Diana Sorić, odjel za filologiju Sveučilišta u Zadru

*18:00 – 22:00 Radionica izrade suvenira za djecu, autor: muzejski tehničar Frane Šunić Arheološki muzej Zadar, voditeljice: Marijana Šušak i Anđela Buljubašić 

*18:00 – 22:00Prezentacija antičkih društvenih igara, autori: Anamarija Eterović i Berislav Štefanac Muzej antičkog stakla u Zadru, voditelj: Dario Poznić

*18:00 – 22:00Štandovi s degustacijom i prodajom vina OPG Odžaković, maslinovog ulja OPG DEMO,  srebrnog nakita AGart, Dalnature eteričnih ulja, hidrolata i sapuna

Subota, 15.6. 2024.

Mjesto održavanja lapidarij Arheološkog muzeja Zadar

20:00 – 21:00 Prezentacija kulinarskih i prehrambenih običaja starih Rimljana, autorica: doc.dr.sc. Ankica Bralić Petković, Odjel za filologiju Sveučilišta u Zadru

20:00 – 21:00 Izložba `Veni Vidi Gustavi`, autorica: muzejska savjetnica Timka Alihodžić, Arheološki muzej Zadar

Mjesto održavanja Forum u Zadru

18:00 – 22:00 Prezentacija rimske vojne opreme i gladijatorske igre, studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, voditelj: Domagoj Marić

19:00 – 20:00 Animacija na štulama, izvođačica Mirela Milat

21:00 – 22:00- Izvedba vatreni show, izvođačica Acrofunkers

*18:00 – 22:00 Radionica izrade suvenira za djecu, autor: muzejski tehničar Frane Šunić Arheološki muzej Zadar, voditeljice: Marijana Šušak i Anđela Buljubašić 

*18:00 – 22:00Prezentacija antičkih društvenih igara, autori: Anamarija Eterović i Berislav Štefanac Muzej antičkog stakla u Zadru, voditelj: Dario Poznić

*18:00 – 22:00 Štandovi s degustacijom i prodajom vina OPG Odžaković, maslinovog ulja OPG DEMO,  srebrnog nakita AGart, Dalnature eteričnih ulja, hidrolata i sapuna

Nedjelja 16.6.2024.

Mjesto održavanja lapidarij Arheološkog muzeja Zadar

18:00 – 20:00Radionica izrade mozaika, voditelj: Matko Kezele, mozaičar i restaurator

Mjesto održavanja Forum u Zadru

19:00 – 20:30 Izrada antičkih frizura,  Frizerski salon IDEA, Zadar

19:00 – 20:30 Radionica izrade keramike, voditeljica: viša konzervatorica-restauratorica Zdenka Vrgoč, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru

20:30 – 22.00Interaktivna predstava ´Dolazak Cara i Carice u Jader´, Dioklecijanova legija Udruga za promicanje antičke kulturne baštine iz Splita

*18:00 – 22:00Radionica izrade suvenira za djecu, autor: muzejski tehničar Frane Šunić Arheološki muzej Zadar, voditeljice: Marijana Šušak i Anđela Buljubašić 

*18:00 – 22:00Prezentacija antičkih društvenih igara, autori: Anamarija Eterović i Berislav Štefanac Muzej antičkog stakla u Zadru, voditelj: Dario Poznić

*18:00 – 22:00 Štandovi s degustacijom i prodajom vina OPG Odžaković, maslinovog ulja OPG DEMO,  srebrnog nakita AGart, Dalnature eteričnih ulja, hidrolata i sapuna

Objava Arheološki muzej Zadar organizira veliku manifestaciju – TEMPUS FUGIT pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Članovi KSV Zadar u Rijeci osvojili ukupno 15 medalja

12. lipnja 2024. u 11:55

Članovi kluba skokova u vodu Zadar nastupili su na prvenstvu Hrvatske za kadete i juniore u skokovima u vodu. Natjecanje se održalo u  Rijeci. KSV Zadar predstavljalo je osam natjecatelja: Marko Huljev, Mikula Miočić, Dolores Benković, Anika Miočić, Petra Boltužić, Ivor Majica, Marko Profaca i Zvonimir Botunac. Ukupno su osvojili 15 medalja od čega 1 zlatnu, 12 srebrnih i 2 brončane.

U kategoriji juniora Marko Huljev osvojio je 2 srebra sa daske 1m i 3m. Mikula Miočić osvojio je 3 mjesto s tornja i 4 mjesto sa daske 1m i 3m. Marko Profaca osvojio je 2 mjesto s tornja i 6 mjesto s daske 1m. U disciplini sinkro daska 3m par Huljev – Miočić osvojio je 2. mjesto.

U kategoriji juniorki Dolores Benković osvojila je jedno zlato i jednu broncu. Prvo mjesto ostvarila je sa daske 1m i  dok je 2 mjesto osvojila na disciplini daska 3m.

U kategoriji mlađih juniora Zvonimir Botunac osvojio je 4 medalje. Drugo mjesto osvojio je sa daske 3m i tornja dok je treće mjesto osvojio sa daske 1m i u disciplini sinkro daska 3m u paru sa Gino Longin.

U kategoriji kadetkinja Anika Miočić osvojila je 2 mjesto sa daske 3m, 3 mjesto sa daske 1 i četvrto mjesto sa tornja. U istoj kategoriji Petra Boltužić osvojila je drugo mjesto sa daske 1m i tornja dok je sa daske 3m osvojila 5. mjesto. Sinkro par Anika Miočić-Petra Boltužić osvojio je 2 mjesto sa daske 3m.

U kategoriji kadeta Ivor Majica osvojio je 2. mjesto sa tornja, daske 3m i daske 1m.

Za nekoliko dana Marko Huljev u pratnji trenera Marka Sutlovića putuje u Beograd na Prvenstvo Europe za seniore na kojem će nastupiti sa daske 1m.

Objava Članovi KSV Zadar u Rijeci osvojili ukupno 15 medalja pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Lovro Mazalin produžio vjernost Zadru za još jednu godinu

12. lipnja 2024. u 11:24

Član šampionske momčadi Zadra iz prošle sezone Lovro Mazalin produžio je ugovor s klubom za još jednu godinu!

Ovaj 26-godišnji Petrinjac u Zadar je stigao prošle godine, potpisavši ugovor na 1+1 sezonu, koji je na obostrano zadovoljstvo produžen.

Mazalin je bio važan kotačić momčadi Danijela Jusupa, u AdmiralBet ABA ligi i domaćem prvenstvu postizao u prosjeku po 10,5 poena te je pod košem izvrsno surađivao s Lukom Božićem.

Svojim zalaganjem i ponašanjem ispunio je visoka očekivanja navijača i zadobio povjerenje struke te će i sljedeće sezone nositi zadarski dres.

U klubu se intenzivno radi na slaganju momčadi za sljedeću sezonu te se uskoro mogu očekivati daljnje novosti.

Objava Lovro Mazalin produžio vjernost Zadru za još jednu godinu pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

RAZBOJNIŠTVO U ARBANASIMA Dva Zorro-a opljačkali 27 -godišnjeg Bangladešanina

12. lipnja 2024. u 10:31

U ponedjeljak, 10. lipnja oko 23.15 sati u Zadru na predjelu Arbanasa, dva nepoznata maskirana počinitelja su uz primjenu sile otuđili novac od 27-godišnjeg državljanina Bangladeša.

U događaju nije bilo ozlijeđenih osoba, a u tijeku je kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela razbojništva.

Objava RAZBOJNIŠTVO U ARBANASIMA Dva Zorro-a opljačkali 27 -godišnjeg Bangladešanina pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Mladi preuzimaju kormilo u donošenju odluka u Zadru!

12. lipnja 2024. u 09:14

Želiš bolji Zadar? Vrijeme je da se čuje tvoj glas! Dođi i podijeli svoje ideje na događanju za mlade.

Započela je provedba projekta pod nazivom ZD-154-ML koji će omogućiti da se glas mladih koji žive ili borave u Zadru čuje u procesu donošenja odluka i oblikovanja politika za mlade. Grad Zadar želi razviti Program za mlade Grada Zadra koji će biti usmjeren ka poboljšanju kvalitete života mladih te adresiranju potreba i interesa mladih.

Osim što će se tijekom projekta ispitivati potrebe mladih, on je izvrsna prilika za učenje i razvijanje vještina jer će mladi moći sudjelovati u kreativnim i inovativnim radionicama, seminaru o zagovaranju i studijskom posjetu u gradove koji kvalitetno uključuju mlade u procese donošenja odluka i sustavno provode politike za mlade.

Ako si mlada osoba i zanima te kako se možeš uključiti i pridonijeti izradi Programa za mlade, ili samo želiš upoznati vršnjake i naučiti nešto novo, ispuni prijavnicu i sudjeluj na početnoj konferenciji projekta.

Početna konferencija projekta ZD-154-ML održat će se 20. lipnja 2024. godine s početkom u 11:00 sati na Odjelu za mlade Gradske knjižnice Zadar, na adresi Stjepana Radića 11b, Zadar.

Sudjelovanje možeš potvrditi ispunjavanjem prijavnice: https://forms.gle/ZMB4z6YPj2fy5U7d6

Program početne konferencije:

11:00   Uvodni pozdrav gradonačelnika

11:15   Predstavljanje aktivnosti projekta, Youthpass i Erasmus+ programa

11:45   Kviz: Aktivno građanstvo i sudjelovanje mladih u demokratskim procesima

12:30   Impuls mladih: područja Programa za mlade

12:45   Panel rasprava Program za mlade: Izazovi i prilike

13:30   Umrežavanje uz osvježenje

14:00   Youthpass: Grupna refleksija

14:30   Završetak

Više informacija o projektu možete pronaći na www.udrugaprizma.hr/ZD-154-ML

Projekt pod nazivom ZD-154-ML sufinancira Europska unija kroz program Erasmus+.

Objava Mladi preuzimaju kormilo u donošenju odluka u Zadru! pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Čistoća sa Zadarskim azilom organizira prikupljanje otpadnog tekstila za pse iz Azila

12. lipnja 2024. u 08:22

Čistoća d.o.o., u suradnji sa Zadarskim azilom, organizira prikupljanje otpadnog tekstila za potrebe štićenika Azila. Ukoliko imate deke, plahte, tapetiće, ručnike, krpe koje vama više ne trebaju, odvojite ih za one kojima su itekako potrebni, pomozite im i razveselite ih. Njuškice će vam biti zahvalne!

U razdoblju od 14. do 30. lipnja 2024. samo za njih u reciklažnom dvorištu u Gaženici bit će postavljen spremnik u koji možete donijeti i odložiti navedene, potrebne stvari.

Pomozimo im zajedno da im u njihovom privremenom domu bude ugodno i udobno, zadovoljstvo će biti obostrano.

I unaprijed veliko vau-vau hvala!

„Kako odrastate, otkrit ćete da imate dvije ruke: jednu da pomognete sebi, a drugu da pomognete drugima.“ 

Audrey Hepburn

Objava Čistoća sa Zadarskim azilom organizira prikupljanje otpadnog tekstila za pse iz Azila pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

“DOMU MOM” Domoljubni koncert prepun ponosa i slave u Krešinom domu ovog studenog

11. lipnja 2024. u 15:31

Najljepše domoljubne pjesme što ih Hrvatska ima, odjekivat će dvoranom Krešimira Ćosića 30. studenog 2024.

U ŠC Višnjik danas je na press konferenciji najavljen domoljubni koncert „Domu mom“, u organizaciji Laudato TV-a..Prvi ovakav koncert održan je 13. siječnja ove godine u Areni Zagreb pred 18.500 ljudi. Izniman interes i reakcije publike potaknuli su organizatore na održavanje ovog koncerta i u drugim gradovima Hrvatske, a prvi dogovor postignut je sa ŠC Višnjik.

“Ideja o organizaciji ovog koncerta došla je kao rezultat uspjeha više koncerata duhovne glazbe pod nazivom „Pogledaj srcem“ koje organiziramo već 10 godina. Željeli smo iskazati domoljublje, zahvalnost i ponos što imamo Domovinu te smo na jednom mjestu htjeli okupiti, kako Hrvate u Domovini tako i izvan nje”, naglasila je Ksenija Abramović, glavna producentica koncerta posebno ističući kako je 13. siječanj simboličan datum jer je prije 32 godine na taj dan Vatikan odnosno Papa Ivan Pavao II. priznao Hrvatsku.

Prema riječima organizatora do sada je prodano oko tri tisuće ulaznica. Pozornica za ovaj glazbeni spektakl bit će postavljena u središtu dvorane kako bi publika sa svih strana mogla pratiti program na bini, čime se višestruko povećava kapacitet dvorane.

Abramović je istaknula kako je cilj koncerta okupiti i povezati Hrvate sa svih strana svijeta kroz pjesmu, zajedništvo i ljubav prema domovini.

Na press konferenciji s radošću su koncert najavili i Tomislav Bralić te Mate Bulić.

NA POZORNICI ĆE SE IZMIJENITI VIŠE OD 20 IZVOĐAČA!

Koncertni repertoar obogatit će preko dvadeset izvođača koji će pjevati domoljubne pjesme i pjesme svoga kraja. Svi će posjetitelji moći uživati u dobro poznatim pjesmama, a večer će biti u znaku ponosa i slave. Svoje sudjelovanje tako su već potvrdili: Mate Bulić, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Ivica Sikirić Ićo, Meri Cetinić, Tiho Orlić, Dražen Žanko, Šima Jovanovac, Mirko Švenda Žiga, Ivana Kovač, Adalbert Turner Juci, Zaprešić Boys, Lucija Zovko, klapa HRM-a Sveti Juraj, Jure Brkljača, Pava Ravenščak, Dino Petrić, folklorni ansambl Jedinstvo iz Splita. Organizatori koncerta najavili su i jednog gosta iznenađenja.

Program će započeti blagoslovom i molitvom za Domovinu koju će predvoditi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Ulaznice se mogu kupiti na platformi Eventim.hr te u galeriji Laudato kod sv. Šime u Zadru.

Kupnjom ulaznica pomaže se organizacija koncerta i rad obiteljske televizije Laudato TV.

Objava “DOMU MOM” Domoljubni koncert prepun ponosa i slave u Krešinom domu ovog studenog pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ANTE RUBEŠA PORUČIO DUKIĆU: “Ovo nije ucjena. Ne tražimo ništa za sebe već za građane”

11. lipnja 2024. u 14:10

Vijećnici Akcije mladih Ante Rubeša, Marjana Botić i Roko Tadin danas su na iniciranom radnom sastanku s gradonačelnikom Brankom Dukićem ponudili svoje rješenje za izlazak iz proračunske krize. Rubeša je kazao kako je Klub vijećnika Akcije mladih glasao protiv proračuna zbog ne prihvaćanja amandmana te istaknuo kako se ne smatraju krivima za blokadu proračuna.

“Klub vijećnika akcije mladih je glasao protiv proračuna, ali sebe ne smatramo krivi za blokadu proračuna. Vi iz HDZ-a ste najveći krivci za to i zato smatramo da je neozbiljno nama slati pisma što se događa u školama, vrtićima, sportskim klubovima i kulturnim organizacijama. Činjenica je da je Grad Zadar ima veliki proračun, a da mi koji živimo u Zadru imamo najmanje koristi od njega”, kazao je Rubeša.

Rubeša je naglasio kako ovo nije ucjena te da ne rade za sebe već za građane te poručio:

“Ako ste preko noći pronašli 7 milijuna eura prostora u proračunu, pretpostavljamo da će se pronaći i 3 i po milijuna što je ukupan iznos naših 21 amandmana. Obrt Dadilje, besplatni pokaz srednjoškolcima i umirovljenicima što je i prilika da se podigne stabilnost i osiguraju radnička prava u gradskoj prijevozničkoj tvrtki, stanove za najam i za mlade, podizanje broja stipendija nisu uvjeti i prohtjevi gradonačelniče već potrebe koje su uzimajući visinu proračuna već odavno trebale biti primijenjene.”

Vijećnik Rubeša posebno se dotaknuo problema prostornog plana:

“Postojeći prostorni plan trenutno vrši urbicid u prostoru, devastirana je Puntamika, Vitrenjak, Belafuža, Maraska, penetrira se u park Žmirići. Iako su odrađene sve predradnje u obliku javnog uvida i vremena za prigovore, postoji bojazan i osnovana sumnja da se konačni prijedlog prostornog plana u obliku točke dnevnog reda neće pojaviti za vrijeme ovog saziva u kojem se navodno ne zna većina. Mi smo kao klub vijećnika predali svoje prigovore a oni se sastoje od dvije osnovne stvari h2 (ha pola) i 30 % okrupnjene zelene površine, a za mjesta veće gustoće (uži centar Grada) 40 % okrupnjene zelene površine. Smatramo da h2 zadovoljava osnovni uvjet urbanizacije prostora jer onaj tko gradi obiteljsku kuću na dva kata se mora udaljiti tri metra od ceste i susjeda a onaj što gradi zgradu od 50 metara se mora udaljiti najmanje 25 metara od ceste i susjeda. U tih 25 metara onda ima mjesta i za parking, zeleni park, autobusnu stanicu, dječje igralište i prostor za rekreaciju građana – kazao je Rubeša, ističući i potrebu da Mornarica zauvijek ostane sportsko rekreacijska zona u centra grada.”

foto: noviradio.hr

Gradonačelniku Branku Dukiću nije preostalo ništa drugo osim da o svemu dobro razmisli do iduće sjednice Gradskog vijeća kada bi trebao imati odgovor na prijedloge vijećnika Akcije mladih.

“Uzet ćemo nekoliko dana i proučiti o čemu se radi, ništa od ovoga što je rečeno ne zvuči neizvedivo” zaključio je gradonačenik. 

Objava ANTE RUBEŠA PORUČIO DUKIĆU: “Ovo nije ucjena. Ne tražimo ništa za sebe već za građane” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ŠC Višnjik ponovno će ugostiti najveću developersku konferenciju u ovom dijelu Europe – Infobip Shift

11. lipnja 2024. u 11:54

Infobip Shift, najveća developerska konferencija u ovom dijelu Europe, održat će se u Zadru od 15. do 17. rujna ove godine. Program omiljenog tehnološkog događaja tako će prvi puta obuhvatiti tri dana te četvrtu godinu zaredom okupiti tisuće predstavnika globalne IT industrije.

Program konferencije počinje već u nedjelju 15. rujna kada će sudionici moći prisustvovati nekoliko manjih, tematski različitih i neformalnih tehnoloških događaja na više lokacija u Zadru, a nastavlja se tijekom iduća dva dana u ŠC Višnjik.

„Infobip Shift se trudi svake godine posjetiteljima ponuditi nešto novo u odnosu na prethodno izdanje te napraviti iskorak u programu, produkciji i popratnom sadržaju. Proširenje na tri dana nam se tako čini kao logičan potez koji će omogućiti sudionicima više prilika za druženje s kolegama iz industrije, a upravo je mnogima stvaranje novih poznanstava važan razlog za dolazak na Shift. Naravno, jednako važna su i predavanja renomiranih govornika, kojih ćemo okupiti više od 80 na šest pozornica“, ističe Nikola Radišić, voditelj Shiftovog tima u Infobipu, te dodaje: „Naša želja je kontinuirano ulagati u konferenciju i time podizati vrijednost koju posjetitelji Infobip Shifta dobivaju. Proširenjem programa događaju dajemo dimenziju više, a kvalitetom programa želimo postaviti nove standarde kada su tehnološka događanja u pitanju“.

Microsoft, Spotify, Reddit…

Organizatori ističu kako popis govornika još nije finaliziran, ali da već sada mogu potvrditi predavanja stručnjaka iz tehnoloških divova poput Microsofta, Spotifyja i Reddita, kao i kompanija dobro poznatih developerima kao što su Postman, JetBrains i JFrog. Uz predavanja, konferencija uključuje i radionice, EXPO dvoranu s 30 izlagača, te unutrašnje i vanjske prostore za sastanke i opuštanje između predavanja.

„Teme koje će se ove godine obrađivati na Infobip Shiftu uključuju sveprisutni AI i sve važniju cyber sigurnost, ali i teme koje su developerima uvijek aktualne poput programerskih alata, front-end i back-end razvoja te programiranja u cloudu. U oblikovanju programa vodili smo se relevantnim temama u industriji, ali i povratnim informacijama koje smo dobili od lanjskih posjetitelja. Nemoguće je udovoljiti svačijem ukusu, ali potrudit ćemo se da svi posjetitelji Shift napuste s novima znanjima i vještinama“, ističe Radišić.

Poseban program održat će se u dvorani Infobipovog Startup Tribea. Uz štandove najzanimljivijih domaćih i međunarodnih nadolazećih kompanija, održat će se paneli i predavanja važni za sve koji pokreću startup ili o tome razmišljaju. Pitching natjecanje postavit će startupe pod svjetlo reflektora gdje će predstaviti svoj proizvod stručnom žiriju, ali i nizu investitora iz cijelog svijeta koji će pomoći savjetom, a možda i ulaganjem.

Globalno prepoznatljiv brand

Domaći Infobip Shift narastao je u jednu od najvećih developerskih konferencija u Europi, a zajedno s američkim izdanjem u Miamiju čini globalno prepoznatljiv brand među IT profesionalcima.  Iz Infobipa ističu kako i ove godine u Zadar stižu posjetitelji iz SAD-a, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Finske i brojnih drugih svjetskih zemalja.

„Ponosni smo što, prateći rast Infobipa na međunarodnom tržištu, šira tehnološka zajednica sve više prepoznaje i Shift kao kvalitetan događaj koji vrijedi posjetiti. Naš cilj ostaje isti – osnaživati i podupirati developerski i startup ekosustav. Ne sumnjam da ćemo i ove godine u Hrvatskoj održati događaj koji može stati uz bok vodećim tehnološkim konferencijama u svijetu“, zaključio je Nikola Pavešić, Infobipov direktor za odnos s developerima i startupe.

Dojmove s prošlogodišnjeg izdanja možete vidjeti u videu, a više informacija o konferenciji, programu i ulaznicama nalazi se na internetskim stranicama Infobip Shifta.

O Infobipu:

Infobip je krenuo kao mala startup kompanija iz Vodnjana u Istri. Danas, s preko 15 godina iskustva u IT industriji, globalno zapošljava oko 3400 ljudi te posluje na šest kontinenata kroz više od 70 ureda. Razlog ovolikom uspjehu su Infobipova komunikacijska platforma i usluge za poslovne subjekte koje mogu doprijeti do gotovo 7 milijardi korisnika i stvari u više od 190 zemalja. Time je omogućena besprijekorna mobilna komunikacija poslovnih subjekata s njihovim krajnjim korisnicima – na svakom kanalu i uređaju, u svakom trenutku i bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta nalaze. Kompanija surađuje i u partnerstvu je s vodećim mobilnim operatorima, kompanijama koje razvijaju messaging aplikacije, bankama, e-commerce kompanijama, društvenim mrežama i tehnološkim kompanijama. Infobip je u svijetu prepoznat kao dobitnik brojnih nagrada za kvalitetu usluga koje provodi pri čemu surađuje s najvećim svjetskim chat aplikacijama poput WhatsAppa, Vibera, Telegrama te s globalno poznatim brendovima poput Virgin Megastore, Strave, Ubera, Zendeska, Burger Kinga i mnogim drugima.

Objava ŠC Višnjik ponovno će ugostiti najveću developersku konferenciju u ovom dijelu Europe – Infobip Shift pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

“ŽUPANIJSKI OBJEKTIV” Radni posjet ministara Piletića i Erlića našoj županiji

11. lipnja 2024. u 11:38

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić obišao je zgradu nekadašnjeg Doma za odgoj djece i mladeži koja je dio projekta „Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“.

Ministar Piletić je naveo kako će za sve radnike Centra za socijalni rad koji su u Zadru djelovali na tri lokacije sada biti omogućeni kvalitetniji prostor za rad:

„Jedinstveni prostor za cijeli tim u Zadru i bolje uvjete rada djelatnicima Obiteljskog centra, a isto tako i za pružanje izvaninstitucionalnih usluga bit će izgrađena i stavljena u pogon kuhinja Doma Sv Frane kako bi za korisnike koji ne koriste uslugu smještaja omogućili pripravu i dostavu obroka.”-rekao je ministar Piletić koji je danas boravio u radnom posjetu Zadarskoj županiji.

Zgradu su obišli i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, državna tajnica Marija Pletikosa te djelatnici Centra za socijalnu skrb i Doma za odrasle osobe sv. Frane.

„Kroz projekte deinstitucionalizacije i europska ulaganja realizirana su 74 projekta kojima se modernizira i unaprjeđuje sustav socijalne skrbi i usklađuje s europskim normama i standardima. Novim ulaganjima sve će ustanove i institucije biti prilagođene modernim standardima“, rekao  je ministar Šime Erlić.

Župan Božidar  Longin zahvalio je Vladi RH koja zajedno sa Županijom i Gradom skrbi o našem području te istaknuo sinergiju između lokalne i regionalne samouprave sa ministarstvima. Naglasio je kako je Zadarska županija socijalno osjetljiva te podsjetio da je naša županija prva u Hrvatskoj krenula sa sufinanciranjem smještaja u privatnim  domovima za stare i nemoćne te da trenutačno imamo 400 korisnika te subvencije.  
Ukupna vrijednost projekta „Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“ je oko tri milijuna eura, a financirana je EU sredstvima.
U novoj zgradi na Voštarnici bit će smješten Županijski zavod  za socijalni rad Zadar, Obiteljski centar, te kuhinja Doma Sv. Frane kako bi za korisnike koji ne koriste uslugu smještaja omogućili pripravu i dostavu obroka.

Foto: noviradio.hr

U nastavku posjeta, ministri Piletić i Erlić u pratnji župana Longina, zamjenika župana Šime Vickovića i gradonačelnika Dukića sudjelovali su na svečanosti otvaranja novoizgrađene kuće za potrebe programa zajedničkog stanovanja korisnika Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar. Kuća je vrijedna 630 tisuća eura, a namijenjena je djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djeci s problemima u ponašanju, a njezina izgradnja financirana je bespovratnim sredstvima kroz projekt „Bolje sutra za sretnija jutra“.

Naime, kao pravni sljedbenik Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar od 1. srpnja 2021. godine samostalno je krenuo u proces deinstitucionalizacije potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Za bolje sutra, za sretnija jutra”, koji je za cilj imao transformaciju Doma širenjem socijalnih usluga prvenstveno usmjerenih na pružanje socijalnih usluga organiziranog stanovanja uz povremenu i sveobuhvatnu podršku i širenje ostalih socijalnih usluga.
 
„U tijeku je i rekonstrukcija stana na Relji namijenjenog djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a provodimo i uslugu poludnevnog boravka u šest gradskih škola. Teren na kojem danas stoji moderna katnica dobili smo od Grada Zadra još 2019. godine“, podsjetila je ravnateljica Liana Brkić.  

Projekt ima za cilj pružanje sigurnog okruženja, po uzoru na obiteljsko okruženje i produktivniju integraciju u društvo.  Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar trenutačno ima 160 korisnika kroz usluge organiziranog stanovanja u 5 stambenih jedinica.
U novoj stambenoj jedinici u Crnom smještena su dva stana za 12 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djece s problemima u ponašanju.  
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić naglasio je kako je izgradnja ove kuće primjer dobre suradnje između nadležnog ministarstva i korisnika na terenu u Zadru.

„Na području mjesnog odbora Crno nismo osigurali samo smještaj za djecu korisnike usluga Centra, već i zemljišta na kojem će se graditi stambene jedinice za mlade obitelji. Do kraja će se mjeseca raspisati natječaj za prodaju 25 čestica“, najavio je Dukić dodajući kako je  Grad Zadar zajedno sa Županijom i resornim ministarstvom već napravio puno posla po pitanju poboljšanja socijalnih usluga. „Početak je to zamaha započet izgradnjom i otvorenjem Centra Mocire, a nastavljen izgradnjom jedinica za organizirano stanovanje, i uređenjem zgrade bivšeg Doma za odgoj mladeži“, zaključio je gradonačelnik.

Na kraju posjeta u Poličniku potpisan je ugovor sa Zadarskom nadbiskupijom o davanju na korištenje građevinskog zemljišta za izgradnju Doma za starije i nemoćne osobe.

Podsjetimo, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je odluku o financiranju projekata gradnje i opremanja 18 centara za starije vrijednu 103.107.439 eura. Prvim bespovratnim EU sredstvima odobrenim za unaprjeđenje brige i skrbi o starijim osobama domovi će se graditi u 10 gradova i osam općina. U Zadarskoj županiji gradit će se Dom za starije i nemoćne u sv. Filipu i Jakovu, a potpisanim ugovorom sa Zadarskom nadbiskupijom stvoreni su uvjeti da se jedan takav dom sagradi i u Općini Poličnik.

Objava “ŽUPANIJSKI OBJEKTIV” Radni posjet ministara Piletića i Erlića našoj županiji pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Poetske razglednice u atriju palače Cedulin

11. lipnja 2024. u 11:18

U neka, ne tako davna vremena, slali smo s putovanja dragim prijateljima i rođacima (a ponekad i sebi) razglednice. Danas šaljemo selfije! Promijenio se medij, ali je ideja ostala ista. Bili smo ovdje! Bilo nam je lijepo! Još jedna od “obaveza” turista bila je i ostala kupovina suvenira. Mali magneti, vakumirane slastice, boce ulja i vina — sitnice koje nosimo kući kao sjećanje na putovanje. Zašto s putovanja u Zadar ne ponijeti knjigu? Originalan suvenir, plemenitu riječ ili sliku? 

Slikom i riječju o Zadru i Zadranima govorimo na pjesničkoj večeri “Poetske razglednice” u organizaciji Sveučilišta u Zadru, udruga ZaPis i Panacea te Turističke zajednice grada Zadra, koja će se održati u atriju palače Cedulin u četvrtak, 13. lipnja s početkom u 20 sati i uz besplatan ulaz.

Na događanju će se predstaviti niz zadarskih izdanja na raznim jezicima, poput: Poetska razglednica / Poetic Postcard; Optimist oko Zadra / Optimist around Zadar; Križarska opsada Zadra 1202. / Crusader siege of Zadar 1202.; More života / Il mare della vita ; Neka bar vedrina ogrne / Que nomes la claror agomboli; Intimni pogon / Fábrica íntima; Moj jezik s ruba svijeta / Meine Sprache vom Ende der Welt / A miña lingua fisterra; Die Poetik der Wunde.

Uz moderatore Rafaelu Božić i Franu Herendu te glazbenu podršku Marija Padelina, predstavit će se gosti Marin Franić, Alejandro Martínez Vicente, Danijela Berišić Antić, Nikola Vuletić i Emilija Mijatović. Stihove će čitati Danijela Berišić Antić, Emilija Mijatović, Laura Kršlović, Ana Milinović, Marina Veverec i Patricia Jurišić.

Objava Poetske razglednice u atriju palače Cedulin pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Premijera predstave “SHAKESPEARE, TI I JA” Glumačkog studija HNK-a Zadar

11. lipnja 2024. u 10:32

Hrvatsko narodno kazalište Zadar Vas poziva na premijeru predstave “Shakespeare, ti i ja,” Glumačkog studija HNK Zadar koja je ujedno i posljednja produkcija u kazališnoj sezoni 2023./2024.

Naš kreativni tim vrijedno je radio kako bi vam omogućio jedinstveno kazališno iskustvo.

Autorski projekt: Žana Bumber
Koreografija: Patricia Gospić
Scenografija: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar (aranžersko-scenografski odjel, 3. D razred)
Kostimografija: Anita Goreta
Fotograf predstave: Željko Karavida

“Predstava “Shakespeare, ti i ja” nastala je iz ljubavi prema liku i djelu barda svjetske književnosti Williama Shakespearea.

Kako “Romea i Juliju”, San Ivanjske noći” i “Hamleta” sažeti u 15 minuta, začiniti ih humorom i osuvremeniti ih da se naša tinejdžerska publika prepozna u Shakespeareovim likovima? Kako ih “zaljubiti” u Shakespearov stih kroz klasičan prikaz “Macbetha” i “Oluje”? I na koncu, kako promovirati važnost čitanja generacijama koje dolaze koristeći tehnologiju koja ih okružuje, primjerice audio knjige?Odgovore na ova pitanja pronašli smo stvarajući predstavu “Shakespeare, ti i ja”, a pri tome smo se jako dobro zabavili.

Nadamo se da ćete i Vi.” Žana Bumber, voditeljica Glumačkog studija HNK Zadar


Nakon predstave pridružite nam se na svečanoj podjeli diploma kojom ćemo obilježiti trud i posvećenost naših mladih glumaca.

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar od srijede, 12. lipnja! Cijena ulaznice iznosi 5 eura.

Objava Premijera predstave “SHAKESPEARE, TI I JA” Glumačkog studija HNK-a Zadar pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

❌