Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ODRŽANA 7.SJEDNICA TZ ZADARSKE ŽUPANIJE “Zadarska županija ostvarila je najbolje rezultate u državi u komercijalnom prometu pretekavši pandemijsku godinu za čak 2 posto

23. ožujka 2023. u 16:32

Skupština Turističke zajednice Zadarske županije održala je u četvrtak 23. ožujka 2023. godine  svoju 7. sjednicu na kojoj je usvojeno Godišnje financijsko izvješće o poslovanju Turističke zajednice Zadarske županije za 2022. godinu i Izvješće o izvršenju Programa rada za 2022. godinu kao i Izvješće o radu Turističkog vijeća za 2022. godinu. 

Na sjednici je također usvojeno Izvješće neovisnog revizora o stručnom nadzoru nad radom TZ Zadarske županije za 2022. godinu sukladno članku 16. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, a članovima je predan i Revidirani godišnji financijski izvještaj za 2022. godinu neovisne revizorske kuće sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koje se svake godine objavljuje na mrežnim stranicama TZ-a.

Sjednicu je vodio predsjednik Turističke zajednice Zadarske županije župan Božidar Longin,  a direktorica Mihaela Kadija je članovima Skupštine obrazložila godišnje financijsko izvješće o poslovanju Turističke Zajednice Zadarske Županije za 2022. g. i Izvješće o izvršenju Programa rada za 2022. godinu.

Članovima Skupštine predočene su informacije o ostvarenom turističkom prometu u 2022. godini u Zadarskoj županiji. Ukratko, turistička godina u statističkom pogledu završila je izuzetno uspješno. Uspoređujući realizaciju s predpandemijskom 2019. godinom, Zadarska županija među najuspješnijima je u Hrvatskoj i to s 2% više noćenja u komercijalnom smještaju.

TZZŽ je ostvarila 11,3 milijuna kuna prihoda od turističke pristojbe što je 3% više nego što je planirano za tu godinu, te 1.67 milijuna kuna turističke članarine, što je 4,5% više.

Ostvareni su rashodi u iznosu 97.5% planiranog i to 13,76 milijuna kuna, a prijenos se koristi za ostvarivanje aktivnosti u prvoj polovici sljedeće godine i do značajnijih priljeva u srpnju i kolovozu.

Ukratko o izvršenju Programa rada i aktivnostima

U Zadarskoj je županiji u 2022. godini ostvaren turistički promet od 1.931.564 dolazaka,  odnosno 14.886.275 noćenja. U odnosu na 2021. godinu to predstavlja 26% više dolazaka te 17% više noćenja. Realizacija u odnosu na 2019. godinu je 96% u dolascima i 98% u noćenjima.

U ukupnoj strukturi domaći gosti su ostvarili 314.678 dolazaka i 3.685.638 noćenja dok su strani gosti ostvarili 1.616.886 dolazaka te 11.200.637 noćenja.

Turistička zajednica Zadarske županije sudjelovala je u 2022. i aktivno bila uključena u izradi strateških dokumenata na državnoj razini putem anketa i radionica, dok je za potrebe analize tržišta samostalno provela projekt istraživanja koji je pružio uvid u motivaciju i navike gostiju Zadarske županije. U tu svrhu se angažirala renomirana međunarodna tvrtka za istraživanje Ipsos d.o.o, treća agencija u svijetu za istraživanje tržišta, a rezultati će biti prezentirani javnosti putem medija. Govoreći o razvoju turističkog proizvoda značajno je istaknuti kako TZ Zadarske županije posljednjih godina intenzivno radi na razvoju i jačanju upravo outdoor odnosno aktivnog turizma koji je prepoznat kao proizvod s najvećim potencijalom. Posebice su brojne aktivnosti usmjerene na razvoj ciklo-turizma i pješačkog turizma, a svakako i na nautički te komplementarni ruralni turizam. Nastavljen je unos pješačkih i biciklističkih ruta na Outdooractive, najvećoj europskoj platformi za segment boravka u prirodi („outdoor“). U 2022. nastavilo se sa razvojem ciklo/pješačko-turističkih projekata diljem županije a s ciljem obogaćivanja  turističke ponude uređivanjem bike i pješačkih ruta što će poboljšati snalaženje ciklo-turista na destinaciji. Nastavilo se sa snažnom promocijom važnog turističkog proizvoda – nautičkog turizma između ostalog sudjelovanjem u serijalu u „Wind Masters Croatia“ za Nautical Channel gdje se prikazuju destinacije Zadarske županije, zatim putem dočeka gostiju s cruisera, a također i izradom sadržajne i korisne nautičke brošure. Značajne aktivnosti TZ Zadarske županije u 2022. bile su usmjerene na razvoj eno-gastro turizma.  Tako je, kao jedan od oblika suradnje s Udrugom vinara Zadarske županije, podržala nastojanja članova Udruge u podizanju razine znanja i kvalitete vlastitog rada, između ostalog i putem sommelijerskog tečaja, te sudjelovala je u uspješnom predstavljanju vinara Zadarske županije u u Zagrebu 19. ožujka. U organizaciji TZ Zadarske županije  te u suradnji sa Zadarskom županijom, upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove, u Zadru je 22. ožujka održano 1. izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije. Pored toga, TZ Zadarske županije je podržala Wine EnoGASTRO Vip Event, međunarodnu konferenciju vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca kao i Zadar Wine festival, najveći festival vina u Dalmaciji, 6. „Talent & Passion“ udruge JRE Hrvatska, kao i Grand Chapitre, susret prestižne udruge gastronoma.

Kao i prethodnih godina TZ Zadarske županije je kandidirala subjekte iz Zadarske županije za Projekt Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2022.

U 2022. godini nastavilo se s projektom označavanja kvalitete u obiteljskom smještaju „WELCOME“ i to organizacijom 5 besplatnih edukacija za male iznajmljivače. Edukacije su se, uz Zadar, održale na destinacijama s većim izazovima razvoja turizma, i to na otocima Dugi otok, Ugljan-Pašman, te u zaleđu – u Benkovcu i Gračac što je posebno oduševilo tamošnje iznajmljivače i druge vezane skupine.

Temeljem Javnog poziva Turistička zajednica Zadarske županije je dodijelila potpore za čak 55 događanja odnosno njihove marketinške aktivnosti. Dodijeljene su potpore i temeljem Javnog poziva namijenjenom razvojnim programima/projektima neposredno povezanih s turističkim proizvodom gdje je pravo na potporu ostvarilo 20 subjekata. Temeljem Javnog poziva namijenjenog programima DMK (agencijama) odobreno je i isplaćeno je 6 potpora.

Turistička zajednica Zadarske županije je još u prosincu 2021. godine započela sa snažnim aktivnostima promocije najvažnijih i najatraktivnijih turističkih proizvoda Zadarske županije na ključnim tržištima, a koje su se provodile sve do kraja 2022. godine. Snažna on-line kampanja, za koju su udružena sredstva na svim razinama sustava kako bi se time pojačao učinak, provodila se na vodećim portalima ključnih tržišta na kojima se željelo ojačati prepoznatljivost i prisutnost. Kampanja je bila podijeljena u 3 vala od kojih je val pozicioniranja bio najveći i najduži jer mu je glavni cilj bio stvoriti opću svijest i potaknuti ljude da posjete zadarsku regiju. Provodio se od veljače do svibnja na tržištu Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Belgije, Mađarske, Slovačke i Skandinavije. Uslijedio je val za poticanje rezervacija u razdoblju od svibnja do srpnja, ovisno o tržištu. Treći je val on-site kampanja koja je odrađena u srpnju i kolovozu, a ciljala goste koji su stigli na odredište i kojima se predstavljaju različite aktivnosti u kojima mogu sudjelovati. Četvrti val (See You Soon) provodio se od prosinca 2022. do kraja siječnja 2023. s ciljem što ranijeg poticanja potencijalnih posjetitelja na dolazak u destinaciju. Odabrana su tri ključna tržišta – Njemačke, Austrije i Nizozemske – s potencijalom za rani „booking“, te je kampanja provedena u suradnji s najvećim medijskim kućama na svakom tržištu. Korišteni su vizualno snažni formati o kojih se ističe digitalno vanjsko oglašavanje (DOOH) s preko 1.500.000 pregleda.

Od početka godine su se kontinuirano provodile i kampanje u tisku (uz prijenos na digitalno), putem top globalnih medija, ali i na specijaliziranim medijima, kao i domaćem tržištu. Odrađena je promocija Zadarske županije u brojnim renomiranim izdanjima,  između ostalog, u britanskom i poljskom National Geographic Traveleru, The Guardianu, francuskim časopisima  Plein Air i Petit Futé, austrijskom magazinu Gute-Reise i njemačkom OutdoorWelten&Wander Magazinu, talijanskom portalu Turismo Itinerante, slovenskim medijima Dnevnik, Delo i Večer i mnogim drugima. U domaćim medijima oglašavala se eno-gastro ponuda i aktivni turizam s ciljem stvaranja motiva za dolaske domaćih gostiju u PPS razdoblju.

U 2022. TZ Zadarske županije nastavila je sa snažnim aktivnostima komunikacije putem društvenih mreža. Pored profila na Facebooku i Instagramu, u 2022. godini Zadar Region je aktivan i na Tik-Toku.

TZ Zadarske županije je u 2022. godini  nastavila s redovnim aktivnostima organizacije studijskih putovanja stranih novinara, blogera i agenata, pa je tako organiziran prihvat više od 100 predstavnika medija – novinara, blogera i influencera iz 19 zemalja. Također je na studijskim putovanjima u Zadarskoj županiji ugošćeno više od 150 predstavnika organizatora putovanja – agenata.

Udruženo oglašavanje je TZ Zadarske županije provela s nositeljima smještajne ponude te smo nastavili s podrškom strateškim projektima i marketinškim suradnjama s važnim avioprijevoznicima i organizatorima putovanja. Podržani su posebni projekti i programi koji su postigli veliku medijsku pozornost kao što je Cro Race, Svjetski odbojkaški FIVB Challenger Cup, Europsko prvenstvo mažoretkinja i Sport Media Festival.

U 2022. godini, TZ Zadarske županije je nastupila na 9 svjetskih turističkih sajmova, samostalno ili zajedno s regionalnim turističkim zajednicama Dalmacije i Like te turističkim subjektima i lokalnim TZ-ima Zadarske županije.

Nastavljeno je s unapređenjem web stranice www.zadar.hr kroz ažuriranje tekstova, objavljivanja vijesti, događanja i noviteta, a izvođena je adaptacija generalne tražilice na web stranici, kao i tražilice smještaja, te produkcije novog prikaza evenata.  

Za suradnike i partnere odnosno predstavnike turističkih zajednica, lokalne samouprave, kao i gospodarskih subjekata u županiji, u razdoblju od 14. do 17. studenog 2022. godine organizirano je sadržajno studijsko putovanje u Sloveniju, prvu državu na svijetu koja je u cijelosti proglašena Zelenom destinacijom svijeta. Ciljevi su bili upoznavanje s održivim turizmom Slovenije, načini poticanja razvoja u regijama u kojima nije moguće razvijati turizam temeljen na “suncu i moru”, cjelogodišnji turizam u kontinentalnom i ruralnom dijelu, te kako iskoristiti potencijale regije kroz promišljeni razvoj ruralnog turizma i osmišljavanje visokokvalitetne gastronomske ponude, outdoor aktivnosti, očuvanje tradicije i starih zanata.

Objava ODRŽANA 7.SJEDNICA TZ ZADARSKE ŽUPANIJE “Zadarska županija ostvarila je najbolje rezultate u državi u komercijalnom prometu pretekavši pandemijsku godinu za čak 2 posto pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Zadar protiv Igokee sutra traži „kartu“ za četvrtfinale Admiralbet ABA lige!

23. ožujka 2023. u 16:08

Da je netko navijačima Zadra na početku sezone ponudio da krajem ožujka momčad u AdmiralBet ABA ligi ima omjer 10-12, s realnim izgledima za ulazak u četvrtfinale, objeručke bi prihvatili ponudu. Košarkaši su već sada odradili zacrtani cilj ostanka u ligi, a u borbi za završnicu sutra igraju možda i ključnu utakmicu. Protivnik je Igokea m:tel, momčad koju su Zadrani dobili na gostovanju u prvom dijelu sezone i koja se ove godine nalazi neuobičajeno nisko u poretku. Nakon deset poraza ostvarili su dvije pobjede i sigurno se neće predati bez borbe.

– Očito su pojačali trening i sad dolazi ta superkompenzacija. Oni su ekipa koja dosta igra fizički, prijete skokom u napadu, unutarnju igru temelje na Tanaskoviću i Đorđeviću, možda više nego na Mariću, vanjske šutove na Milosavljeviću Jošilu, Amerikancu koji im stvara neku prednost i igru. Pojačali su se i s Nerančićem, doveli mladog Stankovića iz Partizana, koji je zadnju utakmicu odigrao odlično. To je jedan kompletan roster, bilo je samo pitanje vremena kad će se početi dizati. Morat ćemo fizički odgovoriti intenzitetom ako mislimo pobijediti, kaže trener Zadra Danijel Jusup.

S obzirom da bi pobjedom Zadar došao u dobru poziciju za ulazak u četvrtfinale, čini se da će prvi put ove sezone momčad u regionalnoj ligi igrati s određenim pritiskom.

– Naš stav je da se svaka mora dobiti, nevezano za stanje na tablici. Kad liga završi podvući ćemo crtu, i igrači i stručni stožer svjesni su što nosi svaka utakmica ali ne želim stavljati igračima mač nad glavu. Do sada smo u svaku utakmicu ušli odgovorno, tako ćemo i u ovu.

Još nije poznato hoće li i s kolikim doprinosom moći nastupiti Luka Božić, koji nakon distorzije zgloba još uvijek trenira po individualnom programu, a večeras će odraditi prvi trening s momčadi. Onaj tko zasigurno ima potencijal „povući“ u jednoj utakmici i kompenzirati Božićev mogući izostanak je Juan Davis. Amerikanac u zadarskim redovima sigurno još nije odigrao svoju najbolju utakmicu. Može li protiv Igokee donijeti prevagu?

– Mi se moramo postaviti kao tim, boriti se i staviti u poziciju da odlučujemo o rezultatu. Pobijedili smo u prvom dijelu sezone, ali u jednoj teškoj utakmici, a ova će biti sasvim „nova priča“. Gledamo samo sebe, borit ćemo se i odigrati najbolje što možemo, kaže Davis.

Zbog pripreme površine i održavanja automobilističke priredbe, veliko sjeverno parkiralište bit će zatvoreno od petka do nedjelje, pa će posjetitelji košarkaških utakmica vozila moći parkirati na parkiralištima na koja se ulazi iz Ulice Domovinskoga rata i iz Splitske ulice, te Ulice dr. Edvina Androvića.

Utakmica se igra u petak od 18 sati u Dvorani Krešimira Ćosića, uz izravan prijenos na Areni Sport 1.

Objava Zadar protiv Igokee sutra traži „kartu“ za četvrtfinale Admiralbet ABA lige! pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

OBAVIJEST Izgradnja javnog sustava odvodnje Diklo

23. ožujka 2023. u 14:37

U sklopu izvođenja radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH&Co.KG na  izgradnji javnog sustava odvodnje po projektima „Crpna postaja “Dražnice” u Diklu s pripadajućim tlačnim cjevovodom i gravitacijskim kolektorima“ i „Crpna postaja ″Diklo″ i “Diklo 1” u Diklu s pripadajućim tlačnim cjevovodom i gravitacijskim kolektorima“ izvode se radovi na području naselja Diklo. 

U sklopu radova izvode se još četiri podmorska ispusta oborinskih voda i incidentnog preljeva (dva su izvedena prošle godine). Tijekom izvođenja radova moguće je zamućenje mora, ali isto ne utječe na zagađenje okoliša. 

Završetak radova na ispustima predviđen je prije početka turističke sezone, odnosno do 15.05.2023. godine.

Za izvođenje predmetnih radova angažirana je plovna jedinica s bagerom na palubi za dio radova ispod razine mora. 

Dolazak plovne jedinice očekuje se do 27.03.2023. godine.

Objava OBAVIJEST Izgradnja javnog sustava odvodnje Diklo pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

12. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE ZADARSKE ŽUPANIJE Nakon nekoliko godina u Centru u Poličniku, vijećnici se vraćaju “doma”

23. ožujka 2023. u 14:16

12. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 30. ožujka, u četvrtak 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Doma županije u Zadru, na adresi Božidara Petranovića br. 8. Vijećnici se nakon dugo vremena, vraćaju svom matičnom boravku.

Dnevni red 12. sjednice Županijske skupštine možete pogledati u nastavku.

Dnevni_red_12._sjednice_ZS

Objava 12. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE ZADARSKE ŽUPANIJE Nakon nekoliko godina u Centru u Poličniku, vijećnici se vraćaju “doma” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Najpoznatiji zabavni park u Njemačkoj i Europi, dio posvećuje Hrvatskoj!

23. ožujka 2023. u 13:51

Europa-Park u Rustu, najpoznatiji zabavni park u Njemačkoj i drugi najposjećeniji u Europi kojeg godišnje posjeti oko 6 milijuna gostiju, najviše iz Njemačke, Francuske i Švicarske, posebnu cjelinu posvećuje Hrvatskoj! Park se proteže na gotovo milijun kvadratnih metara i ima preko 100 zabavnih atrakcija među kojima su i adrenalinski roller coasteri te posjetiteljima nudi mogućnost raznih doživljaja u svojih 16 velikih cjelina.

Obitelj Mack, vlasnici Europa-Parka odlučili su kao novu atrakciju i novost izgraditi novu tematsku cjelinu koja će biti posvećena Hrvatskoj i u potpunosti otvorena 2024. godine. Osim toga, već za ovu sezonu koja započinje 25. ožujka, u parku se otvara hrvatsko kino pod nazivom „Traumzeitdome Kroatien“. Kino, odnosno film u 3D tehnologiji posjetiteljima će pružati mogućnost virtualne posjete Hrvatskoj kroz prikazivanje najpoznatijih hrvatskih znamenitosti poput dubrovačkih zidina, hrvatskih otoka, nacionalnih parkova, parkova prirode, a gledatelje će kroz film i svoje izume voditi Nikola Tesla.

Uoči samog otvorenja nove sezone, u Europa-Parku održala se konferencija za inozemne medije na kojoj je prezentiran projekt hrvatske tematske cjeline te je prikazan dio filma o Hrvatskoj. Kao posebni gosti na otvorenju nove sezone Parka sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio te generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić.

foto: Osobna arhiva

„Lokacija parka na samoj njemačko-francuskoj granici, pored gradova Freiburg i Stassbourg čini ga idealnim mjestom za predstavljanjem Europe, njenih zemalja i njihovih kultura. Velika nam je čast što se nakon desete godišnjice priključivanja Hrvatske Europskoj uniji te posebno u godini ulaska Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu u ovako velikoj zabavnoj destinaciji otvara cjelina posvećena Hrvatskoj. Ovo je odlična mogućnost dodatne promocije naše zemlje u samom srcu Europe“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Svaka cjelina u parku na kreativan i originalan način predstavlja jednu europsku zemlju kroz koju posjetitelj dobiva uvid u glavne karakteristike te zemlje putem tipične arhitekture i gastronomsku ponudu. „Iznimno mi je drago da se otvara prostor posvećen Hrvatskoj, pogotovo ako znamo da je Europa-Park jako popularan u Njemačkoj, ali i okolnim zemljama te će ovo zasigurno imati pozitivne efekte na promociju Hrvatske u Njemačkoj, Švicarskoj i Francuskoj. U sklopu hrvatskog prostora pruža nam se idealna prilika na kreativan način doći u izravan kontakt s novim potencijalnim klijentima i obiteljima koji su naša primarna ciljna skupina gostiju“ zaključio je Romeo Draghicchio, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj. Inače, Europa-Park ujedno je i najveći njemački hotelski resort sa 5.800 kreveta te 2.000 dodatnih smještajnih jedinica u samome Rustu, veliki broj restorana, barova, konferencijskih dvorana te 23 sata.

Objava Najpoznatiji zabavni park u Njemačkoj i Europi, dio posvećuje Hrvatskoj! pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Parni valjak feat. Igor Drvenkar – „Moja glava, moja pravila“

23. ožujka 2023. u 13:40

“Nastavljamo dalje” poručuju članovi Parnog valjka. Nakon nekoliko mjeseci nagađanja i iščekivanja, jedan od naših najvećih rock bendova predstavlja novu autorsku pjesmu “Moja glava, moja pravila” za koju je objavljen i prateći videospot. Pjesmu je otpjevao jedan od najkvalitetnijih mladih vokala Igor Drvenkar  koji je oduševio javnost svojim izvedbama u TV showu ”A-strana” te u mjuziklima “Ljepotica i zvijer” i “Jesus Christ Superstar”, a sada je pred njim jedno novo poglavlje:

“Zamislite situaciju da se iz publike odjednom nađete na bini, uz najveći bend na ovim prostorima. Svako jutro se štipam kako bih se uvjerio da ovo nije neki san i svjestan sam odgovornosti koju ova ulogu nosi”, poručuje Igor.

Glazbu i stihove za novi singl “Moja glava, moja pravila” potpisuje Husein Hasanefendić Hus, autor bezvremenskih pjesama Parnog valjka koje su odgojile generacije slušateljica i slušatelja. Pjesma je nastala prije nekoliko mjeseci, tražila je svoj glas i u kadru se pojavio upravo Igor Drvenkar, koji je svojom energijom, pristupom i glasom osvojio simpatije članova benda.

Uz glazbene prijatelje i vjernu publiku, Parni valjak je prošle godine s dva dostojanstvena koncerta “Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći…Aki”, održana 26. ožujka u zagrebačkoj Areni, a zatim 25. lipnja u pulskoj Areni, odao počast svom prijatelju i frontmenu Akiju Rahimovskom. Bili su to jedni od najemotivnijih koncerata u povijesti hrvatske glazbe, kojima se tada slavio život Akija, legendarnog frontmena koji je zadužio cijelu glazbenu scenu svojim impresivnim vokalom i nevjerojatnom energijom.

“Prelomili smo svoje dileme, nastavljamo dalje, jer bez sviranja nemamo svrhu. Aki će duhom uvijek biti prisutan u nama, a u Igoru smo prepoznali izvrsnog čovjeka s kojim krećemo u novu avanturu”, poručuju članovi benda i potvrđuju nastavak svoje aktivnosti.

Objava <strong>Parni valjak feat. Igor Drvenkar – „Moja glava, moja pravila“</strong> pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ŠAPICE SLAVKA SOBINA STIŽU U ZADAR Imamo prijedloge za savršen obiteljski proljetni odmor

23. ožujka 2023. u 13:30

Zadar, 23. ožujka 2023. – Kako prihvatiti strah i naučiti hrabro koračati dalje – tema je četvrtog nastavka slikovnica Šapice, divne i poučne priče o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju drugačijih koju potpisuje poznati glumac Slavko Sobin. Mali gosti Family Hotela Diadora u zelenom i sunčanom Falkensteiner Resortu Punta Skala družit će se sa Šapicama i Slavkom 22. travnja na čitanju i potpisivanju slikovnice.

Za one koji planiraju obiteljski Uskrs na moru, evo savršen prijedlog – klince će oduševiti uzbudljivi program za izviđače. Mali izviđači istraživat će okolicu, učiti o biljkama i životinjama, naučiti kako ih zaštititi, steći nova znanja i vještine, a sve u skladu s Montessori pristupom.

Zabavno-edukativni Happy Kiddos vikendi uključuju i posebne edukativne radionice prema franšizi Lane Marasović, certificirane ORFF Schulwerk učiteljice za one najmlađe do 4 godine i njihove roditelje. One malo veće zasigurno će zainteresirati Lego© Robotika i 3D modeliranje te brojni zabavni pokusi uz koje mogu koristiti ruke i um kako bi stvorili i sagradili različite stvari uz pomoć certificiranih učitelja Tinker Labsa. Kako se bolje i kvalitetnije hraniti, veliki i mali mogu saznati na interaktivnim radionicama u suradnji sa savjetovalištem za prehranu Nutricionizam.hr. Zaljubljenici u nogomet na svoje će doći u kampu s nogometnim klubom FK Austria Wien.

Mališani jednostavno obožavaju Funtastične vikende. Kako i ne kada ih tamo čeka vikend pun zabave i smijeha na Proljetnim funtastičnim vikendima u Falkensteiner Clubu Funimation Borik i Falkensteiner Premium Campingu Zadar, jedinom kampu s pet zvjezdica u Dalmaciji.

I ovdje uskršnji vikend malima i velikima donosi pregršt iznenađenja. Od najvećeg zeca u Hrvatskoj (visokog čak 3,75 metara) koji stiže na uskršnje jutro, uzbudljive potrage za mrkvama i uskršnjim jajima, do izrade kolača i raznih zanimljivih radionica – zabava je ovdje zagarantirana!

Tjedan dana kasnije na red dolazi svima omiljeni Falky Family weekend uz interaktivnu predstavu, obiteljsku olimpijadu, igre izazova i pregršt smijeha i veselja!

Za one željne boravka u prirodi, savršen su prijedlog mobilne kućice u Premium Campingu Zadar koje pružaju iskustvo odmora na višoj razini uz poseban doživljaj kampiranja, tik uz more, a sve uz posebnu blagdansku ponudu.

Odmor više nije rezerviran samo za dane vikenda. Spakirajte kofere i ostavite svakodnevicu iza sebe, a za dodatni užitak u odmoru Falkensteiner vam poklanja 15% popusta na sva noćenja tijekom tjedna. Duži boravci su dobrodošli, a ponuda se može kombinirati i s noćenjima tijekom vikenda.

Objava ŠAPICE SLAVKA SOBINA STIŽU U ZADAR Imamo prijedloge za savršen obiteljski proljetni odmor pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ZADAR ČITA 2023. U petak gostovanje novinara Jurice Pavičića, a u subotu predavanje psihologinje Ljubice Uvodić-Vranić na temu “Smijeh je lijek”

23. ožujka 2023. u 12:57

Tjedan manifestacije Zadar čita 2023. u Gradskoj knjižnici Zadar zaokružit će se gostovanjima književnika i novinara Jurice Pavičića i psihologinje Ljubice Uvodić-Vranić.

Susret s nagrađivanim hrvatskim romanopiscem, scenaristom, piscem kratkih priča i novinarom Juricom Pavičićem održat će se u petak, 24. ožujka u 19 sati. Autor će predstaviti svoj čitani i popularni roman „Mater Dolorosa“. Razgovor će moderirati novinarka Ana Marušić.

U subotu, 25. ožujka u 11 sati predavanje „Smijeh je lijek“ održat će psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić, specijalista psihologije rada, zaposlena i nasmijana YouTuberica, osnivačica Udruge za unapređivanje obiteljskog života “Petkom u pet” te autorica brojnih knjiga iz područja psihologije od kojih izdvajamo: „Avantura osobne promjene“, „101 priča iz Eko taksija“, „Prijatelju, kako si?“, „Neizgovorena pitanja i psihologični odgovori“.

Događanja se održavaju u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, a ulaz je slobodan.

Objava ZADAR ČITA 2023. U petak gostovanje novinara Jurice Pavičića, a u subotu predavanje psihologinje Ljubice Uvodić-Vranić na temu “Smijeh je lijek” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

USKORO SANACIJA Stigao odgovor iz Odvodnje d.o.o.

23. ožujka 2023. u 12:49

Obzirom na pritužbe građana u vezi radova na izgradnji kanalizacijskog sustava između ulica Ante Tresića Pavičića i Karlovačkog prilaza u naselju Crvene kuće gdje su cijevi postavljene već 3 tjedna, a sve stoji otkopano, i trenutno se više ništa ne radi, proslijedili smo upit Odvodnji d.o.o. koji su nam, prema povratnoj informaciji izvođača radova, odgovorili:

“Očitovanjem Izvođača obaviješteni smo kako kolektor MK2 prolazi ulicama Ante Tesića Pavičića, Karlovačkim prilazom i Ličkom ulicom. Istovremeno su se odvijali radovi na predmetnom dijelu i Ličkoj ulici. Zbog nepredvidivih poteškoća na Ličkoj ulici, sva mehanizacija se prebacila na istu. Trenutno se zatrpava dio kanala u Ličkoj ulici i po završetku bi se pristupilo montaži preostalog cjevovoda i zatrpavanju kanala između ulica A.T. Pavičića i Karlovačkog prilaza.”

Objava USKORO SANACIJA Stigao odgovor iz Odvodnje d.o.o. pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Brnjac: “Za velike sportske manifestacije u ovoj godini više od 4,6 milijuna eura”

23. ožujka 2023. u 11:28

Ministarstvo turizma i sporta raspisalo je Natječaj za sufinanciranje organizacije velikih sportskih manifestacija u 2023. godini ukupne vrijednosti 2.061.418,00 eura. Cilj ovog natječaja je poticanje i potpora organizacije velikih sportskih manifestacija koje se odvijaju na području Republike Hrvatske, ali i promidžba sportskih vrijednosti i popularizacije sporta među građanima, unaprjeđenje sustava sporta te međunarodne sportske promocije naše zemlje.

”Organizacija velikih sportskih manifestacija ima višestruke pozitivne učinke kako na sam sustav sporta kroz promociju njegovih vrijednosti, tako i na turističku sliku Hrvatske kao destinacije poželjne za aktivni i sportski turizam. Ova je Vlada višestruko povećala ulaganja u sve segmente sporta te je u posljednjih pet godina iz Državnog proračuna sufinancirano više od 90 sportskih događaja sa 17,5 milijuna eura. Osim manifestacija koje će se sufinancirati putem natječaja, u ovoj godini smo u Državnom proračunu osigurali sredstva i za izravno sufinanciranje organizacije četiri velika međunarodna natjecanja – Svjetskog prvenstva u reliju (WRC), biciklističke utrke Cro Race te europskih prvenstava u hrvanju i kajak-kanu maratonu za koje je izdvojeno dodatnih 2,6 milijuna eura”, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Natječaj je otvoren danom objave na mrežnoj stranici Ministarstva turizma i sporta, odnosno od 22. ožujka do 22. travnja 2023. godine. Postupak prijave na Natječaj podnosi se otvaranjem korisničkog računa putem Nacionalnog informacijskog sustava u sportu na pripadajućoj poveznici https://issobrasci.gov.hr/, a više informacija može se pronaći ovdje.

Objava Brnjac: “Za velike sportske manifestacije u ovoj godini više od 4,6 milijuna eura” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Nazvao policiju da prijavi napad pa ih vrijeđao i omalovažavao

23. ožujka 2023. u 11:21

Policijski službenici Policijske postaje Zadar jučer su na Općinski sud prepratili 35-godišnjeg hrvatskog državljanina uz Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Jučer, 22. ožujka oko 12 sati muškarac je nazvao policijsku postaju te dojavio kako ga je nešto ranije na Ravnicama fizički napala nepoznata muška osoba, kojom prilikom nije ozlijeđen.

Tijekom razgovora vrijeđao je i omalovažavao dežurnu policijsku službenicu koja je telefonski zaprimala njegovu dojavu.

Nakon što je prostorijama policije zaprimljena njegova prijava vezana za događaj na Ravnicama, policijski službenici su nad 35-godišnjakom proveli kriminalističko istraživanje zbog vrijeđanja policijske službenice, tijekom čega je 35-godišnjak vrijeđao i omalovažavao policijske službenike koji su postupali  te se pokušao udaljiti iz službenih prostorija zbog čega su nad njim uporabljena sredstva prisile.

Objava Nazvao policiju da prijavi napad pa ih vrijeđao i omalovažavao pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

BOLESTAN ZDRAVSTVENI SUSTAV Leon, dijete s dijagnozom iz spektra autizma, čekao više od godinu dana na pregled kod stomatologa, a KBC Zagreb ga uopće nije uvrstio na listu čekanja!

23. ožujka 2023. u 11:01

Još jedan nevjerojatan propust našeg zdravstvenog sustava. Leon, dijete s dijagnozom iz spektra autizma, inače sin Doris Bailo, predsjednice Udruge Cukrići, čekao je više od godine dana na pregled kod stomatologa u KBC-u Zagreb. No, na kraju se uspostavilo da Leon uopće nije bio uvršten na listu čekanja. “Tko je odgovoran zbog pogreške ? Što je s drugom djecom i odraslima i je li naše dijete zaista jedino kojem je učinjena greška? Hoće li se isto, možda sutra, ponoviti nekom drugom ? Što je s roditeljima koji nisu u mogućnosti obratiti se nadležnima i odgovornima i koji, kao i moj suprug i ja, slijede upute dane u KBC-u – čekajte dok vas kontaktiramo i budite spremni da će se čekanje odužiti!”, ističe Leonova majka Doris u dopisu koji objavljujemo u cijelosti:

“Posljednjih nekoliko mjeseci više puta sam se obraćala nadležnim predstavnicima institucija u našoj županiji i šire pokušavajući dobiti odgovore zbog predugog čekanja našeg djeteta na stomatološku skrb u općoj anesteziji.

Dobivena je podrška od brojnih udruga i predstavnika institucija i Zadarska županija u suradnji s Općom bolnicom Zadar se aktivirala i počela provoditi postupke potrebne za otvaranje stomatološke ambulante za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom.

Zahvalna od srca na tome, svima.

No, ovaj put Vam se obraćam zbog priznate pogreške zdravstvenog sustava i problema koje je ta pogreška donijela. Sumnjam da je pogreška napravljena samo u slučaju našeg djeteta i da se ista ta pogreška ne bi mogla i ponoviti ukoliko kao roditelj i kao prijatelj obitelji djece s teškoćama i osoba s invaliditetom ne upozorim na istu.

Da bolje predstavim problematiku – naše dijete, zbog dijagnoze iz spektra autizma, upućeno je na pregled stomatologa u KBC Zagreb. Na pregledu smo bili 12.1.2022. Dobili smo upute što da radimo u slučaju zubobolje kod našeg djeteta (primjena antibiotika/analgetika) te zamolbu za strpljenje s obzirom da su Liste čekanja izrazito velike i da ne postoji mogućnost postupka sanacije kod našeg djeteta u nekom kraćem roku (cca do 6 mjeseci) jer da neka djeca čekaju i po 2,5 godine – djeca u boli koju roditelji saniraju (privremeno) primjenom antibiotika i analgetika, iz mjeseca u mjesec.

Sina smo i dalje vodili kod stomatologa kod kojeg je upisan u Zadru no zbog specifičnosti dijagnoze, stomatolog mu nije mogao sanirati zube. Ne odustajemo i dalje voditi sina na preglede kod stomatologa no za sada mu je potrebna pomoć sanacije zubi u općoj anesteziji.

U dopisu koji mi je dostavljen 21.3.2023. godine predstavnica Regionalnog ureda Zagreb dr.med. Jadranka Car-Mikuljan, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, navodi:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje proveo je temeljem Vaše predstavke, dana 8. i 9. ožujka 2023. godine, izvanrednu ciljanu kontrolu izvršavanja ugovornih obveza vezanih uz pružanje zdravstvene zaštite malodobnoj osiguranoj osobi L.B., budući da isti nije uvršten na Listu čekanja za obavljanje zdravstvene usluge ni nakon više od godinu dana od dana obavljenog pregleda u Ustanovi.

Provedenom kontrolom utvrđeno je da Ustanova nije vodila Listu čekanja sukladno ugovornim obvezama te je zbog utvrđenih nepravilnosti Ustanovi predloženo izricanje ugovorne mjere iz naše nadležnosti.

Tko je odgovoran zbog pogreške ? Što je s drugom djecom i odraslima i je li naše dijete zaista jedino kojem je učinjena greška? Hoće li se isto, možda sutra, ponoviti nekom drugom ? Što je s roditeljima koji nisu u mogućnosti obratiti se nadležnima i odgovornima i koji, kao i moj suprug i ja, slijede upute dane u KBC-u – čekajte dok vas kontaktiramo i budite spremni da će se čekanje odužiti !

Ne vjerujem da je ovo pogreška jednog ili dvoje zaposlenika s obzirom  da jedan zaposlenik pokriva više poslova. Problem je puno dublji i odgovornost bi trebala biti na nadležnima a nikako na samim zaposlenicima bolnice. 

Izricanje ugovorne mjere iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nimalo ne ublažava napravljenu štetu, pretrpljenu bol našeg djeteta i druge djece i odraslih i mrcvarenje naše obitelji.

Naša zahvalnost prema djelatnicima zdravstvenog sustava je ogromna, zaista, ali ovakve pogreške se ne smiju događati. Što nam vrijedi i isprika, ako ikada i osvane ? Hoće li isprika ublažiti svu onu bol koju je naše dijete prolazilo i svu onu nemoć koju smo mi u tim trenutcima osjećali ? Hoće li isprika pomoći meni da se osjećam manje grozno jer sam bila tiha majka – nesavjesna majka jer sam poštovala upute zdravstvenog osoblja ?

Ovim putem izražavam svoje apsolutno razočaranje i nepovjerljivost prema ovakvom zdravstvenom sustavu i nevjerojatan strah za budućnost našeg djeteta ili bilo kojeg građanina RH. Ovakve situacije se ne smiju događati jer su posljedice neoprostive i nepopravljive i molim sve naše sugrađane da ne budu tihiSvijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog ljudi koji ništa ne poduzimaju.

Doris Bailo, mama”

Objava BOLESTAN ZDRAVSTVENI SUSTAV Leon, dijete s dijagnozom iz spektra autizma, čekao više od godinu dana na pregled kod stomatologa, a KBC Zagreb ga uopće nije uvrstio na listu čekanja! pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA Radovi na rekonstrukciji raskrižja ulice Vlatka Mačeka; zatvara se promet u oba smjera

23. ožujka 2023. u 09:09

Iz Gradske uprave obavještavaju vozače u cestovnom prometu da će zbog izvođenja radova na rekonstrukciji raskrižja ulica Vlatka Mačeka, Šestanski prolaz, Braće Miroslava i Janka Perice i Put Kotlara u Zadru od 23. ožujka 2023.g. (četvrtak) s početkom od 9,00 sati do 6. travnja 2023.g. na snazi biti privremena regulacija prometa.

Promet u Ulici Vlatka Mačeka od ulice Put Vukića do ulice Put Kotlara zatvara se u oba smjera. Preporučuje se obilazni pravac u smjeru istoka (centar-luka Gaženica) ulicama Ante Starčevića, Franka Lisice, Biogradska cesta, a obilazak prema centru ulicama Franka Lisice odnosno Biogradskom, Gaženičkom i Bregdetti u smjeru zapada.

“Pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju znakove privremene regulacije prometa, a za prolaz koriste obilazne pravce”, stoji u obavijesti.

    

Objava PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA Radovi na rekonstrukciji raskrižja ulice Vlatka Mačeka; zatvara se promet u oba smjera pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

HAMLET U SELU MRDUŠA DONJA Predstava koja je ispunila sva očekivanja publike

23. ožujka 2023. u 09:05

Premijerno izvedena na 28. Zadarskom kazališnom ljetu predstava je ispunila  sva očekivanja publike i kritike te je s razlogom uvrštena u program dramske pretplate HNK Zadar bit će prikazana u HNK Zadar u ponedjeljak, 27. ožujka, 2023.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja neprijeporno je jedna od najboljih i najvažnijih suvremenih hrvatskih drama. Brešan je u njoj bespoštedno prikazao tragične posljedice do kojih dovodi totalitaristička ideologija u sprezi s neiskorjenjivim primitivnim mentalitetom. Budući da su samo dvije stvari beskonačne, kako kaže Einstein, a to su svemir i ljudska glupost, Brešanov komad nažalost postaje posebno relevantan u naše doba kada se znanje obezvređuje, a poput šumskog se požara šire dezinformacije koje otvaraju prostor za potencijalno pogubne ideologije i ozbiljne manipulacije. Ova će predstava, uz lutkarske elemente i balans između komedije i tragedije, pokazati izuzetnu vitalnost i aktualnost ovog klasika suvremene hrvatske drame.

Objava HAMLET U SELU MRDUŠA DONJA Predstava koja je ispunila sva očekivanja publike pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

DOM ZA ODRASLE SV. FRANE ZADAR Sve je lakše uz novo teretno vozilo

23. ožujka 2023. u 08:44

Primopredaja vozila u sklopu projekta „Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“ održana je u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područni ured Zadar.

Nabavljeno teretno vozilo sa dva reda sjedala marke FORD CONNECT KOMBI N1, u ukupnoj vrijednosti od 29.980,20 eura, koristit će partner na projektu Dom za odrasle osobe sv. Frane Zadar za potrebe pružanja izvaninstitucijskih usluga. Navedeno uključuje uslugu pomoći u kući, odnosno dostave obroka za stare i nemoćne.

Projekt „Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“ sufinancira se bespovratnim sredstvima EU-a u iznosu od 1.976.685,75 EUR kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Podršku u provedbi projekta pruža Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike sufinanciranjem projekta te Ministarstvo državne imovine i Grad Zadar osiguranjem nekretnina za prijelaz korisnika partnera Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar (novi naziv Doma za odgoj djece i mladeži Zadar).

Aktivnosti projekta uključuju rekonstrukciju i opremanje zgrade koju je ranije koristio Dom za odgoj djece i mladeži Zadar. U tu zgradu će se po uređenju smjestiti Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Zadar (novi naziv Centra za socijalnu skrb Zadar). Cilj projekta je promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pruža tehničku pomoć u provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Objava DOM ZA ODRASLE SV. FRANE ZADAR Sve je lakše uz novo teretno vozilo pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Nenadu Šestanu uručen počasni doktorat Sveučilišta u Zadru

23. ožujka 2023. u 08:07

Na Sveučilištu u Zadru sinoć je dodijeljen počasni doktorat prof. dr. sc. Nenadu Šestanu, hrvatskom znanstveniku, redovitom profesoru na Sveučilištu Yale, neurobiologu koji je svojim proučavanjem funkcije ljudskog mozga ostavio dubok trag u svjetskoj znanosti, a posebno je zaslužan za razvoj i unaprjeđenje istraživanja i usavršavanja novih znanstvenika u području neuroznanosti u Hrvatskoj.

Senat Sveučilišta u Zadru donio je odluku o počasnom doktoratu u siječnju 2021. godine. Zbog pandemije koronavirusa naslov mu te godine nije mogao biti uručen te je priređen sinoć, uz proslavu 21. Dies academicusa.

Šestan je rođen 1970. u Zadru. Diplomirao je 1995. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (M.D.). Nakon završetka studija medicine u Hrvatskoj otišao je u SAD te je na Sveučilištu Yale pod mentorstvom akademika Paška Rakića 1999. obranio je doktorsku radnju iz područja neurobiologije. Godine 2002. izabran je za docenta, godine 2008. za izvanrednog profesora te 2012. za redovnog profesora u trajnom zvanju na Odjelu za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale. Od 2016. je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Glavno područje interesa mu je način na koji geni kontroliraju razvoj neurona i sinaptičke veze u kori velikog mozga te kako genetske mutacije uzrokuju bolesti koje dovode do teškoća u razvoju ljudskog mozga. Takve bolesti, za koje još uvijek ne postoje detaljna i potpuno jasna objašnjenja, su autizam, poremećaji intelektualnog razvoja i Touretteov sindrom.

– Sveučilišna tradicija je dodjeljivati počasni doktorat osobama iznimnih postignuća i zasluga, osobama koje su na čast sveučilišnoj zajednici i hrvatskoj državi, osobama koje su vrijedne najvišeg poštovanja. Znamo da niste očekivali i tražili potvrdu svog rada i osobe, ali prema našim mjerilima vi ste vijorili na vrhu i zasjenili sve druge prijedloge. Kao dijete Zemunika, zadarski učenik, hrvatski studenti, svoj fascinantni istraživački duh zamršen još u djetinjstvu pretvorili ste u strast te uspjeli svoje snove ostvariti u konkurentnom okružju cijelog svijeta. Uzor ste i poticaj našim studentima, učenicima i nastavnicima, kojima pokazujete da se ne smiju zadovoljiti osrednjošću te da se isplati slijediti svoje snove, rekla je uoči dodjele naslova rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Odluka da se počasni doktorat Sveučilišta u Zadru dodijeli dr. Šestanu predstavlja priznanje znanstveniku za nove i originalne doprinose u području neuroznanosti, a s druge je strane uspio održati i značajno razviti laboratorij u kojem radi, a koji predstavlja znanstveno-istraživačku ustanovu koja je i mjesto susreta znanstvenika sa svih strana svijeta. Ujedno je taj laboratorij i mjesto koje povezuje i pruža priliku za rad velikom broju perspektivnih mladih znanstvenika iz Hrvatske.

Dodjelu počasnog doktorata Šestan je vrlo emotivno doživio, zahvaljujući svojim roditeljima Anđelki i Ivici, a zatim supruzi i kćeri koji su ga došli podržati u ovom trenutku.

– Moj put je bio čudan, s obzirom da sam bio dijete koje nije moglo mirovati u školskoj klupi, ali sam imao sreću da su profesori u srednjoj školi prepoznali moje talente, otvorili mi vrata u trenutku kad me nitko nije vidio kao znanstvenika. Naravno, ključna je bila i majčina želja da postanem liječnik, zbog čega mi je kupila medicinsku enciklopediju. Bila mi je dosadna dok sam je listao, sve do slova „M“, kada sam našao članak o mozgu koji je potpisao naš veliki znanstvenik Ivica Kostović. U to vrijeme Josip Sokolić izveo je prvu transplantaciju srca u Jugoslaviji i ja sam se počeo pitati bi li se i mozak mogao transplantirati. Tako je krenulo neko moje zanimanje za ovaj poziv, rekao je Šestan nakon primanja nagrade.

Tijekom doktorskog studija na sveučilištu Yale, pod mentorstvom akademika Paška Rakića, Šestan je otkrio novu ulogu signalizacije određenih bjelančevina u regulaciji razvoja neurona moždane kore. Jedan od prvih znanstvenika koji su primijenili genomske metode u proučavanju razvoja ljudskog mozga i povezanih poremećaja. Za svoja je istraživanja ljudskog mozga svojedobno je dobio 15 milijuna dolara iz tzv. “science stimulus package” američkog predsjednika Baracka Obame.

– Moj uspjeh je u prvom redu uspjeh kolega s kojima sam imao privilegij raditi. Dobri ste onoliko koliko su dobri ljudi kojima ste okruženi. Ako ste samo, ne možete riješiti probleme koji su veliki. Ja sam u svom laboratoriju okružen s 40 ljudi, od toga 27 profesora. Svi su oni uz mene ostvarili svoj san, svaki dan rada s njima je veliko zadovoljstvo, rekao je Šestan, ističući na kraju:

– Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!

Dr. Šestanu uručena je diploma počasnog doktora, upisan je u knjigu počasnih doktora te mu je kao prigodan dar uručena skulptura, rad zadarske umjetnice Zvonimire Karavida. Nakon dodjele održan je razgovor u kojemu je Šestan odgovarao na pitanja o svojoj karijeri i razmišljanjima.

Objava Nenadu Šestanu uručen počasni doktorat Sveučilišta u Zadru pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Biogradska bolnica dobila donaciju gospodarstvenika za dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

22. ožujka 2023. u 17:36

Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat suradnje javnog sektora i gospodarskih subjekata. Naime, na inicijativu HGK – Županijske komore Zadar, gospodarstvenici iz Zadarske županije priključili su se akciji prikupljanja donacija za hidraulični mobilni operacijski stol i bronho-fiberskop s kojima će rad biogradske bolnice dobiti na dodatnoj kvaliteti.

Tim je povodom u prostorijama bolnice izvršena primopredaja hidrauličnog mobilnog operacijskog stola, kojem su uz ravnatelja bolnice Matu Kutlešu sa suradnicima, nazočili župan Božidar Longin i predsjednik Upravnog vijeća bolnice Šime Mršić, predsjednik HGK – Županijske komore Zadar Denis Ikić te predstavnici tvrtki koje su se uključile u donatorsku akciju – Ilirije, Tankerske plovidbe, ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d. d, Bure d.o.o.  i Vrane d.o.o., a dodatnu financijsku pomoć za nabavu opreme osigurao je i Grad Biograd. Donacijama je prikupljen iznos od 66,5 tisuća eura temeljem sklopljenih ugovora, a preostala sredstva za uređaje osigurat će se iz decentraliziranih sredstava, najavio je ravnatelj Kutleša.

„Hidraulični mobilni operacijski stol, vrijedan 90.250,00 eura, s priključcima za ruke i noge svojom će funkcionalnošću olakšati rad tima za operaciju te skratiti i olakšati sam operacijski zahvat. To će u konačnici omogućiti brži i kvalitetniji oporavak pacijenta budući se povećava broj izvršenja operativnih zahvata. Što se tiče bronho-fiberskopa, u tijeku je postupak nabave s procijenjenom vrijednosti 14.362,73 eura kuna bez PDV-a, a riječ je o uređaju s kojim bi se olakšao rad i smanjila mogućnost komplikacija hospitaliziranih pacijenata“, najavio je Kutleša zahvalivši svima koji su se uključili u ovu donatorsku akciju, Županijskoj gospodarskoj komori koja ju je inicirala te Zadarskoj županiji koja kao osnivač kvalitetno prati rad Specijalne bolnice za ortopediju.

„Ponosimo se našim zdravstvenim ustanovama u čiji rad i opremu konstantno ulažemo, posebice uz odličnu suradnju koju imamo s Ministarstvom zdravstva. Naravno da su potrebe u zdravstvu uvijek veće i zato je hvalevrijedno da se u nabavu opreme uključuju gospodarski subjekti koji se za te prigode uvijek rado odazovu. Zato zahvaljujem svima koji su i ovaj put nesebično pružili potporu kako bi pacijenti biogradske bolnice, ali i zdravstveno osoblje imali što bolje uvjete. Biogradska bolnica radi kvalitetno i radimo na tome da napravimo iskorak u zdravstvenom turizmu, odnosno da postane jedan renomirani rehabilitacijski centar“, poručio je župan Božidar Longin.

Ravnatelj Kutleša je okupljene izvijestio o sve boljim rezultatima poslovanja biogradske bolnice. Tako je bolnica u prošloj godini za provedenu zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja uspjela ispostaviti račune u većem iznosu od ugovorenog limita od strane HZZO-a, što se godinama nije uspijevalo. Uz to, u 2022. godini obavljeno je 1639 operativnih zahvata, što je rekord bolnice.

„Zbog smanjenog rada ortopedije kao elektivne djelatnosti u drugim zdravstvenim ustanovama u široj regiji povećao se broj pacijenata iz drugih županija. U 2022. godini bilježimo udio od 55,08 posto hospitaliziranih pacijenata iz drugih županija od čega najveći broj pacijenata iz tri preostale dalmatinske županije. U svrhu pružanja dostupnije zdravstvene skrbi pacijentima koji gravitiraju Splitu sklopljen je ugovor o poslovnoj suradnji s Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, koji osigurava prostor, a naša ustanova liječnike ortopede za potrebe pružanja specijalističkih i kontrolnih pregleda i to svaki ponedjeljak jednom tjedno“, dodao je Mate Kutleša.

Objava Biogradska bolnica dobila donaciju gospodarstvenika za dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

PK ZADAR 2 odličja sa grand prix Victoria-Primorje u Rijeci

22. ožujka 2023. u 17:17

Protekli vikend PK Zadar je sudjelovao na 14. Međunarodnom mitingu Grand Prix Victoria – Primorje u Rijeci. Ovo najpopularnije natjecanje u plivačkom kalendaru, ove je godine privuklo rekordnih 700 plivača i plivačica iz 66 klubova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije i Ukrajine.
Za PK Zadar su nastupili: Mia Klasić, Tibor Harapin, Adrian Šaponja, Lovre Dellavia, Karla Sorić, Rita Herceg, Nora Stipanov, Matea Grbin, Cvita Knežević, Danica Sorić, Sara Zrilić, Mia Šarić, Niko Baričević, Petar Jukić, Ivano Kuman i Lena Brok u pratnji trenera Željka Olujića i Ivana Karavide.
Nastpalo se u 3 kategorije: opća kategorija (M ’04 i stariji, Ž ’05 i starije), juniori (M ’05/’06, Ž ’06/’07) i mlađi juniori (M ’07/’08, Ž ’08/09) a plivale su se jutarnje kvalifikacije i popodnevna finala. Plivači „Zadra“ nastupili su u 3B (Rita Herceg) i 2C finala (Mia Šarić, Lovre Dellavia). “Victoria – Primorje” je za sve plivače bilo prvo natjecanje u 50 metarskom bazenu ovakve konkurencije u Hrvatskoj, a ulazak u finala predstavlja veliki uspjeh za naše plivače.
Najuspješnija je bila juniorka Rita Herceg koja je uzela 2 odličja. Prvog dana natjecanja, u B finalu na 100m prsno (1:17.38), osvojila je broncu i isplivala najveći broj bodova (569). Nakon jutarnjih kvalifikacija, drugog dana natjecanja, juniorka Rita Herceg je izborila 2 B finala. U disciplini 200m prsno (2:48.37), osvojila je srebro i 564 boda. Drugu finalnu utrku 50m prsno, isplivala je u vremenu (35.71) te zauzela četvrto mjesto. U mlađe juniorskoj konkurenciji istakli su se Lovre Dellavia i Mia Šarić koji su plivali C finala. Lovre je na 50m prsno (33.35) zauzeo 13. mjesto, a Mia na 50m leđno (34.56) 16. mjesto u ukupnom poretku mlađih juniorki.
Uspješnim nastupom ekipe zadovoljni su i njihovi treneri; treninzi se nastavljaju prema ljetu kada plivači prve ekipe imaju glavno natjecanje, ljetno prvenstvo Hrvatske.
Nastupima na ovom natjecanju, Rita Herceg je potvrdila svoju poziciju u reprezentaciji te dobila poziv na Susret reprezentacija Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije koje se održava 25.-26.03. u Sarajevu. Rita će nastupiti u svoje 3 glavne discipline (50,100 i 200m prsno). Sretno!

Objava PK ZADAR 2 odličja sa grand prix Victoria-Primorje u Rijeci pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Rektorica Vican nagradila najbolje studente i zaposlenika Sveučilišta u Zadru

22. ožujka 2023. u 17:15

Dodjelom nagrada rektorice studentima i zaposlenicima za postignuća u 2022. godini, danas je na Sveučilištu u Zadru nastavljena proslava 21. Dies academicus. Svima koji su se u prošloj godini istaknuli u svom studentskom, znanstvenom i stručnom radu, kao i u izvannastavnim aktivnostima, nagrade je dodijelila rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

– Blagodat naše sveučilišne tradicije jest ovaj godišnji čin dodjeljivanja nagrada najboljima među zaposlenicima i među studentima. Čini nas to uvijek pomalo napetima, ali kad se sve izvrednuje, pretvori se to u posebnu radost i posebno zadovoljstvo i meni koja sam u prilici udijeliti nagradu i vama koji ste nagradu zaslužili.  Velika mi je čast stajati ovdje pred vama i kazati vam da su odrazi vaših radnih uspjeha u dubokoj posvećenosti poslu, spremnosti da u svakom trenutku ne štedite sebe, da svojim redovitim obvezama dajete dodanu vrijednost, dajete oduška svojoj kreativnosti.  Dobru reputaciju zavrijedili ste što svoj radni elan ustrajno pokazujete, bez prenemaganja, iako je bilo teških i kriznih dana i situacija.  Pokazali ste da se iskreno trudite i da vas takvom ponašanju vode unutarnji motivi. Širite osjećaj dobra u komunikaciji na radnom mjestu i izvan radnog vremena, a studenti izvan svih svojih studijskih obveza, istaknula je rektorica Vican.

Svi oni koji su dobili nagradu, kao i drugi koji svoje vlastite potencijale stavljaju pred nove izazove, postaju ispunjeniji i bolji, naglasila je u svom govoru.

– Činite to s ljubavlju koju svi vide jer se ta ljubav ne može sakriti. Želim vam da zadržite tu motivaciju, da jačate svoju vjeru u sebe i da je rasplinjujete oko sebe, podupirući druge da se ne iscrpljujete u traženju razloga kad se nešto ne može, nego u traženju razloga da se hoće i može bolje. Našoj sveučilišnoj zajednici ste ponos i radost. Želim vam da ustrajete u svojoj predanosti radu, rekla je rektorica.

Uime studenata rektorici je na nagradama zahvalila studentica povijesti Ivana Protrka.

– Hvala Vam što ste prepoznali naš trud i angažman . Naše sveučilište sa svojim djelatnicima daje primjer nama studentima i uči nas da jedino upornošću i požrtvovnošću možemo ostvariti uspjeh. Vjerujem da će ova nagrada svima nama, našim prijateljima, obiteljima i profesorima, biti poticaj za daljnji rad, rekla je Protrka.

Uime zaposlenika rektorici je zahvalio doc. dr. sc. don Zdenko Dundović s Teološko-katehetskog odjela, koji je nagrađen za izvrsna znanstvena ostvarenja u području humanističkih znanosti. Svečanost su s nekoliko izvedenih skladbi, uključujući studentsku himnu Gaudeamus igitur, uveličali Dražen Habuš, Marino Perović i Tajna Zorca.

Nagrađeni studenti i sportaši: Ivana Protrka, Mateja Šušić, Tajna Zorica, Natalija Križanec, Arijana Ergović, Luna Kunecki, Marija Gulam, Nola Raguž, Mauro Jurac, Ana Šalov, Bruno Martić, ženska badminton ekipa, muška košarkaška ekipa, muška odbojkaška ekipa, Josip Milković, Vesna Bogdanović , Roko Marčina, Akademski zbor Sveučilišta u Zadru, Dora Štublin, Antonela Čelan i Ilija Žamić.

Nagrađeni djelatnici: doc. dr. sc. don Zdenko Dundović, Ivana Morić Filipović, Damir Jelić i Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru.

Objava Rektorica Vican nagradila najbolje studente i zaposlenika Sveučilišta u Zadru pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Objavljeni rezultati natječaja za 1. Festival glazbe “Glas kantautora” Zadar 2023.

22. ožujka 2023. u 17:11

Nakon javno raspisanog natječaja koji je bio otvoren do 15. ožujka za 1. Festival glazbe “Glas kantautora” Zadar 2023. udruga “Stihovi i Note” s današnjim danom objavila je službene rezultate natječaja. Od ukupno pristiglih 34 prijava jedna nije ispunila uvjete natječaja, a odabrano je 14 kantautora i to:

1. DAVOR SOLANOVIĆ – “Ostavljaj  me polako” – Osijek

2. LANA ŠKRGATIĆ PUŽ – “Samo u tami” – Zagreb

3. PETAR NIŽIĆ – “Sve što imama” – Split

4. STIPE ŠARIĆ – “Bal pod maskama” – Rakitno, BiH

5. ELKAN PETROV – “Zadarsko jugo” – Zadar

6. NINA VIGUC – “Putujem” – Zagreb

7. DAMIR KRAJAČIĆ KRAYA – “Nevera” – Zagreb

8. MARIO PADELIN –“Ne budi me” – Zadar

9. DOMINIKA – “Sanjam” – Zagreb

10. DAMIR VUJČIĆ –“Da te nisu susreli” – Split

11. ANITA ŠUNJI –“Nešto lijepo ostani” – Mostar

12. DRAŽEN ČUTURIĆ –“Morski akvarel” – Zagreb

13. SONJA AGATA BIŠĆAN –“Na tren” – Strasbourg

14. KREŠIMIR KRNIC –“Valcer a ne blues” – Zagreb

Festival “Glas kantautora” održat će se 28.09.2023. u Koncertnoj dvorani Kneževe palače ili u Polivalentnoj dvorani Providurove palače Zadar. Na festivalu se izvodi zabavna glazba (šansona, pop, rock glazba) i natjecateljskog je karaktera. Dodijelit će se nagrada za najbolji tekst, nagrada za najbolju glazbu, nagrada za najbolju interpretaciju i nagrada “Glas kantautora”. Na pozornici kantautori mogu nastupati solo  (sam se prati na jednom od harmonijskih instrumenata, gitara, klavir), duo (istovremeno dva izvođača), trio (kombinacija izvođenja u troje uz npr. gitaru i neki solistički instrument, kvartet (kombinacije sa četiri izvođača, npr. udaraljke “Cajon kit” u kombinaciji sa drugim instrumentima akustičnog karaktera). U svakoj kombinaciji mora nastupiti autor. Sva izvođenja će biti u unplugged verziji (elektro akustični instrumenti) sa primjerenim razglasom. Elektro klavir će biti stalno dostupan na pozornici.

Ravnatelj festivala Davor Petrović i umjetnička ravnateljica Vesna Benić  zahvaljuju svima koji su poslali svoje prijave, a kantautore  koji nisu odabrani ohrabruju da nastave sa svojim kreativnim glazbenim stvaralaštvom te ovim putem  čestitaju izabranima.

Objava <strong>Objavljeni rezultati natječaja za 1. Festival glazbe “Glas kantautora” Zadar 2023.</strong> pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

❌