Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

PETAR VUJAČIĆ NOVI JE IGRAČ KK ZADRA!

24. rujna 2023. u 13:40

Slovenski košarkaš Petar Vujačić novi je igrač KK Zadar. Ovaj 23-godišnji Slovenac igra na poziciji beka-šutera, visok je 196 centimetara, a u prošloj je sezoni nastupao za Mornar Barsko zlato, u kojemu je postizao u prosjeku 5,8 poena. Godinu dana ranije imao je izvrsnu sezonu u ABA 2 ligi, u kojoj je za Rogašku postizao prosječno 18,6 poena, uz 2,1 skoka i 3,6 asistencija po utakmici.

Petar je inače mlađi brat nekadašnjeg košarkaša Los Angeles Lakersa Saše Vujačića. U Zadar dolazi kao slobodan igrač, a ugovor je potpisan u trajanju od tri mjeseca.

Objava PETAR VUJAČIĆ NOVI JE IGRAČ KK ZADRA! pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

HUMANITARNA AKCIJA Djeci s pedijatrije OB Zadar stiže financijska pomoć

23. rujna 2023. u 12:34

Otvaranjem izložbe slika Silvijane Dražović, danas počinje humanitarna akcija za djecu na Odjelu za pedijatriju zadarske Opće bolnice. Od prodaje slika zadarske umjetnice, donacija i ulaznica za otvaranje izložbe, prihod ide za potrebe djece na pedijatriji. Akciju zajedno provode Lions klub Zadar, Silvijana Dražović i Hotel A´Mare.

Izložba se otvara danas, subota, 23.09.2023. u hotelu A´Mare u 18 sati.

Pozivamo vas da dođete i popratite ovaj lijepi humanitarni događaj.

Objava HUMANITARNA AKCIJA Djeci s pedijatrije OB Zadar stiže financijska pomoć pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Obavijest o provedbi adulticidne dezinsekcije komaraca na području grada Zadra

23. rujna 2023. u 08:29

Adulticidna dezinsekcija komaraca ULV metodom na području GRADA ZADRA provoditi će se od 25.09.2023. do 28.09.2023. godine prema priloženoj dinamici. U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju.

icon-file-pdf.png

Objava Obavijest o provedbi adulticidne dezinsekcije komaraca na području grada Zadra pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

BIENNALE NOVOG POKRETA Poznata umjetnica Marija Šćekić provodi zanimljiv projekt na području Paklenice

22. rujna 2023. u 15:43

Naša poznata plesna umjetnica i začetnica razvoja vertikalnog plesa u Hrvatskoj Marija Šćekić ove godine vraća se u Paklenicu sa novim projektom.  Biennale novog pokreta interdisciplinarni je i međunarodni projekt u koprodukciji Umjetničke organizacije Histeria Nova i Aeriosa Dance Society iz Kanade. Projekt se provodi na odabranim lokacijama Osječko-Baranjske, Ličko-Senjske, Zadarske i Šibenske županije u Hrvatskoj te u pokrajini British Columbia i gradu Vancouveru u Kanadi. Na području Starigrada-Paklenice i NP-a Paklenica odvija se 24.-27.rujna prema slijedećem programu:

U nedjelju 24.rujna održava se:

– 14.00-17.00h Radionica cijanotipije i toniranja cijanotipije pod vodstvom vizualne umjetnice Sarah Fuller, dvorana kod upravne zgrade JU NP Paklenica, Franje Tuđmana 14a;

– 19.00-20.00h Utjelovljeni krajolici, razgovor sa vizualnom umjetnicom Sarah Fuller, dvorana u zgradi Općine Starigrad, Trg Tome Marasović 1, Starigrad.

Ovo je jedinstvena prilika za upoznavanje tradicionalnog foto procesa cijanotipije kroz objektiv lokalne flore i teksture! Na radionici će se izrađivati kamuflaža od tkanine inspirirana ekosustavom Paklenice koja će se koristiti u site-specific vertikalnoj plesnoj predstavi u kanjonu Velike Paklenice.

Od 24.-27.rujna od 14.30-17.00h  u kanjonu Velike Paklenice održavat će se eksperimentalne plesne probe  pod umjetničkim vodstvom Julie Taffe i Marije Šćekić  (smjer Ljuska) da bi zadnji dan, 27.rujna s početkom u 18.30h bila održana plesna izvedba za specifičnu lokaciju u izvedbi plesača Aeriosa Dance Society (Meghan Goodman, Chandra Crown, Cara Siu, Alex Tom, Vince Virr). Nakon plesne izvedbe slijedi okrugli stol u posjetiteljskom centru Podzemni grad Paklenice s početkom u 20.00h, otvoreno za širu javnost.

Ponedjeljak 25.rujna je rezerviran za najmlađe za koje će se održati Radionica cijanotipije i vertikalnog plesa za djecu pod vodstvom vizualne umjetnice Sarah Fuller i plesača Ishite Raine i Alexa Toma. Radionica će se održati od 09.30-14.30h u kanjonu Velike Paklenice (penjački smjer Zava).

Nakon Starigrada-Paklenice projekt se nastavlja u Karlobagu 28.-29.rujna (Mediteranski vrt Kava) te potom u Đakovu i Osijeku 2-7.listopada. Cjelokupni program događanja može se pronaći na linku https://www.histerianova.com/biennale-hr.html

Projekt se bavi temom ljudskog nagona za preživljavanje kao filozofsko, egzistencijalno i antropološko pitanje o …“odgovornosti čovjeka da neprekidno traga za smislom, bude usmjeren na nešto izvan sebe, da otkrije i ostvari prave vrijednosti u sebi i pronađe osobni smisao“ (Viktor E.Frankl, Nečujan vapaj za smislom).

Cilj projekta je prikupiti i sačuvati informacije o radu pojedinaca, umjetnika a na simboličkoj razini i informacije o običnim ljudima čiji rad, koji proizlazi iz njihovog načina života, ostavlja veliki trag u njihovim ali i životima drugih.

Evo zanimljive prilike za posjet i upoznavanje Paklenice kroz potpuno nove, umjetničke forme.

Objava BIENNALE NOVOG POKRETA Poznata umjetnica Marija Šćekić provodi zanimljiv projekt na području Paklenice pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

“OBIČNI HEROJI” Predstava za kraj rujna

22. rujna 2023. u 14:18

Posljednji tjedan u rujnu obilježit će nova izvedba predstave HNK Zadar, OBIČNI HEROJI autora Rok Vilčnika rokgrea u režiji Matjaža Latina u srijedu, 27. rujna u HNK Zadar s početkom u 20:00 sati. Ulaznice su od 25. rujna u prodaji na blagajni HNK Zadar u terminu od 10 do 13 sati. Cijena ulaznice iznosi 8 eura, a na dan izvedbe ulaznice se mogu kupiti u terminu od 10 do 13 sati i od 18 do 20 sati.

OBIČNI HEROJI /HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR

Autor: Rok Vilčnik rokgre

Redatelj: Matjaž Latin
Scenograf: John Čolak

Kostimograf: Marija Šarić Ban

Glazba: Ivan Ivić

Oblikovatelj svjetla: Galen Matulina

Oblikovatelj tona: Renato Zafranović

Šminka: Petrunjela Bodypaint Art

Asistent redatelja: Vinko Radovčić

Izrada kostima: Vernarda Stipaničev
Inspicijent: Mimi Zadarski
Fotograf predstave: Željko Karavida K&K

ULOGE

Domagoj- Lino Brozić

Lobel, Batman- Dominik Karakašić

Zorka- Žana Bumber

Baka, Dr. Tecilažić- Ivica Jončić

Glas spikera –  Mimi Zadarski

Premijera: HNK Zadar,  26.04.2023.

Slovenski redatelj Matjaž Latin je do sada režirao više od 90 kazališnih predstava u Sloveniji i Hrvatskoj. Područje njegova stvaranja su uz kazalište, film i televizija, a uz režiju i gluma. Prva njegova suradnja  s HNK Zadar bila je uspješna i nagrađena predstava OSTAVLJAM TE  (2016.), te nakon toga predstava TARZAN (2018.) i HANIBAL PODZEMNI (2020.).

Dramski tekst višestruko nagrađivanog slovenskog dramatičara Rok Vilčnika, rokgre ( 1968. Maribor;dobotnik Nagrade Plemenito komediografsko pero 2020.- Noble Comedy Pen Award 2020 za komediju PRAVI HEROJI ) koji je napisao i dramu TARZAN, svojevrsna je crna komedija koja, kroz prizmu malog čovjeka koji se bori za preživljavanje, progovara o hrvatskoj zbilji u kojoj je sve na prodaju i gdje stjecanje profita predstavlja bit našeg postojanja.

Objava “OBIČNI HEROJI” Predstava za kraj rujna pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

DAN OPĆINE PREKO “100 godina otočke medicine”

22. rujna 2023. u 14:12

Povodom svečanog obilježavanja Dana Općine Preko i blagdana sv. Mihovila, Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Zadar, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Zadarskom županijom i Općinom Preko, organizira prvi znanstveno-stručni skup pod nazivom „100 godina medicine na otocima Zadarske županije“.

Cijeli program pogledajte u nastavku:

Plakat-100-godina-otocke-medicine

Objava DAN OPĆINE PREKO “100 godina otočke medicine” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Zadra za 2023. godinu

22. rujna 2023. u 13:36

Temeljem članka 12. Odluke o javnim priznanjima Grada Zadra (“Glasnik Grada Zadra”, broj 4/07–pročišćeni tekst i 11/09)    o g l  a š a v a    se  POZIV za podnošenje prijedloga  za dodjelu javnih priznanja Grada Zadra za 2023. godinu.

Pozivaju se fizičke i pravne osobe da podnesu svoje prijedloge za dodjelu javnih priznanja Grada Zadra.

Prijedlozi se mogu podnositi za:

  • proglašenje počasnim/om građaninom/kom Grada Zadra – fizičke osobe posebno zaslužne za promicanje vrijednosti demokratskog društva, položaja i ugleda grada Zadra i njegovih odnosa s drugim gradovima u zemlji i inozemstvu;
  • za dodjelu Nagrade Grada Zadra za životno djelo – fizičkoj osobi dugotrajnog radnog vijeka koja živi i djeluje u gradu Zadru ili koja djeluje i živi izvan grada Zadra, a njeno djelo je značajno za grad Zadar, za izvanredne rezultate naročite uspjehe i najviše zasluge postignute na području znanosti, gospodarstva,  kulture, zaštite i unapređivanju čovjekovog okoliša, športa, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti te za poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene kao i za djela humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti.
  • za dodjelu Nagrade Grada Zadra – građanima/kama grada Zadra, kao i drugim osobama izvan Zadra koji rade na promicanju ugleda grada Zadra (za postignuća nastala u posljednje tri godine), djelatnim skupinama od dva do pet suradnika, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana/ki i drugim pravnim osobama za zapažene rezultate i zasluge na području znanosti, gospodarstva, kulture, zaštite i unapređivanju čovjekovog okoliša, športa, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti te za poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene kao i za djela humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti.
  • za dodjelu Grba Grada Zadra – građanima/kama i drugim osobama, udrugama, trgovačkim društvima, ustanovama i drugim pravnim osobama za postignute uzorne uspjehe u radu, kao i za djela humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti.

Prijedlozi za dodjelu javnih priznanja podnose se u pismenom obliku s obrazloženjem i potrebnom dokumentacijom.

Prijedlog mora sadržavati pismenu suglasnost fizičke osobe koja se predlaže za javno priznanje, osim  prijedloga za posthumna priznanja.

U prijedlogu se točno mora navesti na koje se javno priznanje odnosi prijedlog. Isti predlagatelj ne može isti prijedlog predložiti za različita priznanja.

Prijedlozi se upućuju na slijedeću adresu:

G R A D   Z A D A R

Odboru za dodjelu javnih priznanja Grada Zadra

23000 ZADAR, Narodni trg 1,

najkasnije do 11. listopada, 2023. godine.

Objava Poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Zadra za 2023. godinu pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Županijska skupština odobrila Zavodu za hitnu medicinu nabavu 15 novih vozila za sanitet i hitnu

22. rujna 2023. u 13:24

U prvih šest mjeseci 2023. godine, Zadarska županija bez proračunskih korisnika ostvarila je 16 milijuna eura  prihoda uz 15 milijuna eura rashoda, odnosno imala je milijun eura više prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Čulo se to jučer na 14. sjednici Županijske skupštine na kojoj se, uz ostalo, raspravljalo o polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2023. godinu. Rezultat je rasta broja zaposlenih, povećanja broja turista te poboljšanja naplata županijskih prihoda, izvijestila je pročelnica za financije i proračun Bibijana Baričević.  

Na sjednici Županijske skupštine koja je održana u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku, vijećnici su dali suglasnosti Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije za nabavu sedam vozila za sanitetski prijevoz i osam vozila za potrebe izvanbolničke hitne medicine.
Usvojeno je i polugodišnje izvješće o poslovanju i ostvarenju financijskog plana Županijske uprave za ceste, kao i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća Županijskog vatrogasnog zapovjednika o stanju vatrogastva i zaštite od požara na području Zadarske županije za 2022. godinu.  

Županijska skupština izglasala je i odluku o donošenju Plana razvoja otoka Zadarske županije 2021. – 2027., čime se kreće u izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka Zadarske županije u svrhu provedbe Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027., kao dodatka Planu razvoja Zadarske županije 2021. – 2027.

U posljednjoj, 25. točki dnevnog reda Županijska skupština usvojila je prijedlog odluke kojom se dosadašnja vijećnica Vesna Sabolić imenuje za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Narodnog muzeja Zadar.

Objava Županijska skupština odobrila Zavodu za hitnu medicinu nabavu 15 novih vozila za sanitet i hitnu pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

JURE ZUBČIĆ O JUČERAŠNJOJ SKUPŠTINI: “Izvješća su puna grešaka i netočnih podataka!”

22. rujna 2023. u 12:27

Predsjednik županijskog SDP-a Jure Zubčić danas je, nakon jučerašnje Županijske skupštine, održao konferenciju za novinare na kojoj je ukazao na brojne nelogičnosti i pogreške koje su napravljene nakon što je cijela oporba napustila sjednicu, a HDZ u tom trenutku nije imao kvorum. Kao razlog napuštanja skupštine, Zubčić navodi kako se nije ispoštovao prijedlog snimanja sjednice i prijenosa uživo čija je snimka dostupna tek danas, a ističe i kako je 25 točaka dnevnog reda, kako su izmjerili, predloženo, raspravljeno i izglasano za 23 minute i 33 sekunde, odnosno za manje od minutu po točki.

“Agencija ZADRANOVA već sustavno podnosi dokumente upitne kvalitete, a u izvješću o razvoju županije navodi kako je broj liječnika medicine 175,63 pa me zanima tko to broj ljudi može izraziti decimalnim brojem. U Općoj bolnici Zadar je preko 180 liječnika, a pogreška je vjerojatno nastala jer je prepisana brojka članova operativne zaštite na 10 tisuća stanovnika. Tu je i podatak da je udio stanovnika priključenih na vodoopskrbu pao s 92 na 87 posto. Istovremeno Vodovod kaže da je povećan broj priključaka, a podaci kažu da imamo pad broja stanovnika. Tu imamo problema s elementarnom matematičkom logikom”, tvrdi.

Pogrešku su također našli i u izvješću Županijske uprave za ceste, gdje se navodi da Skupština donosi plan rekonstrukcije i gradnje cesta, iako takav plan nikada nije došao na sjednicu.

“Zadnji dokumenti s kolegija objavljeni su prije dvije godine. Mediji, vijećnici i javnost nemaju pristup dokumentima i aktima koji izlaze iz ureda župana, a pri tom župan na sjednici laže da se ima pristup. Mi svojim djelovanjem nismo ulazili u privatne stvari, imamo dobar razlog, indicije pa čak i dokaze da se radi o pogodovanju. Poslali smo upit Naturi Jaderi da nam dostavi popis svih koncesijskih odobrenja jer imamo podatak da je isto poduzeće lani prevozilo putnike do uvale Sakarun bez ikakvog odobrenja”, ističe Zubčić.

U svom obraćanju medijima dotakao se i točke Narodnog muzeja, pri čemu navodi kako smatraju da Vesna Sabolić nije izabrana za vršiteljicu dužnosti ravnateljice, nego za likvidatoricu muzeja:

“Na jučerašnjoj sjednici bile su dvije točke o Narodnom muzeju Zadar, jedna da se ide u njegovo razdvajanje i osnivanje Muzeja grada Zadra, a druga o razrješenju i imenovanju nove v. d. ravnateljice. Iako je Upravno vijeće, što se vidi u materijalima, izrazilo skepsku i protivilo se razdvajanju, vijećnica Vesna Sabolić glasala je za razdvajanje, da bi u sljedećoj točki bila imenovana za vršiteljicu dužnosti. Mi ćemo u gradu od 70 tisuća stanovnika, koji već ima dva državna muzeja, Arheološki muzej i Muzej antičkog stakla, razdvojiti muzejsku zbirku trećeg i to zbog svađe dvaju krila HDZ-a” kazao je dodavši kako će to razdvajanje napraviti nenadoknadivu štetu.

Objava JURE ZUBČIĆ O JUČERAŠNJOJ SKUPŠTINI: “Izvješća su puna grešaka i netočnih podataka!” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

GRAĐANSKI ODGOJ Radeta optužio Nekića za manipulaciju rezultatima ankete

22. rujna 2023. u 11:45

Gradski vijećnik i predsjednik GO SDP-a Daniel Radeta u današnjem priopćenju osvrnuo se na “anketu” koju gradski odjel za školstvo provodi među roditeljima djece osnovnih škola zbog uvođenja Građanskog odgoja. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kakva bi to anketa bila da HDZ i pročelnik Joso Nekić nisu napravili sve kako bi izmanipulirali rezultate ankete oko uvođenja Građanskog odgoja? 

Glavno pitanje ovih dana u uredu pročelnika i na širim sastancima HDZ-a u Medulićevoj bilo je;

Kako djeci i roditeljima, kroz anketu, unaprijed nametnuti mišljenje o uvođenju Građanskog odgoja u Osnovne škole kao lošoj ideji? 

Vrlo jednostavno, staviš termin održavanja u subotu!

Pozivam pročelnika Josu Nekića da pod hitno obustavi ovu HDZ-ovu promociju radne subote u zadarskim osnovnim školama i da sat Građanskog odgoja bude u okvirima radnog tjedna i smjenskog rasporeda po razredima.

Isto tako, Klub vijećnika SDP-a Zadar je osigurao sredstva za ozbiljnu anketu, koja neće biti podložna manipulacijama, te pozivam pročelnika da anketu provede u skladu s prihvaćenim amandmanom na Proračun Grada Zadra za 2023. godinu! 

Dokle god HDZ provodi ovakve i slične ankete koje nitko ne nadzire, niti se zna tko ih sastavlja, do tada za nas neće postojati ni rezultati!

Daniel Radeta

Objava GRAĐANSKI ODGOJ Radeta optužio Nekića za manipulaciju rezultatima ankete pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ZADAR SLAVI NOVOG SVJETSKOG PRVAKA Mateo Škara u Meksiku zlatni u tehničkoj disciplini Forme

22. rujna 2023. u 09:53

Mateo Škara, član Taekwondo kluba osoba s invaliditetom Donat, osvojio je naslov prvaka u tehničkoj disciplini Forme u kategoriji P-20 na Svjetskom prvenstvu koje se održalo u Meksiku. Mateo je na ovom natjecanju nastupio u sklopu parareprezentacije Hrvatske, a za ovaj veliki uspjeh pripremao se, kako kaže Đana Bajlo iz TK Donat, cijelu godinu.

– Ovog ljeta Mateo je trenirao i dva puta dnevno. Doduše, mi smo u klubu svi vjerovali u uspjeh ali ovo je prešlo sva naša očekivanja. U njegovoj kategoriji bilo je prijavljeno 17 natjecatelja, a on je s ocjenom 8,55 zasluženo osvojio zlatnu medalju – kaže Bajlo istaknuvši kako je još uvijek pod dojmom svega što se dogodilo u Meksiku.

Đana Bajlo, Taekwondo klub Donat

– Previše je tu emocija za sve nas koji smo uključeni u ovu priču otpočetka, a naročito za Matea kojemu, kao i njegovim roditeljima, ovim putem želim iskreno čestitati. Zahvaljujem se i cijelom timu koji je itekako pridonio ovom uspjehu ali i svima ostalima koji su nam pružili bilo kakvu vrst podrške – zaključila je Bajlo.  

Hrvatska parareprezentacija u taekwondou, koja je noćas u Meksiku ispisala povijest, boravit će u Zadru zadnjeg dana mjeseca rujna kada će se u organizaciji TK Donat održati međunarodno natjecanje koje će okupiti natjecatelje iz Taekwondo i Parataekwondo saveza. Bit će to ujedno i prilika za pozdraviti svjetskog prvaka, našeg sugrađanina, Matea Škaru.

Objava ZADAR SLAVI NOVOG SVJETSKOG PRVAKA Mateo Škara u Meksiku zlatni u tehničkoj disciplini Forme pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ŽUPANIJSKI OBJEKTIV Potpisan ugovor za izgradnju Skloništa za životinje u Zadru

21. rujna 2023. u 17:19

U Domu Zadarske županije potpisan je ugovor o početku radova na izgradnji novog Skloništa za životinje Zadarske županije. Ugovor su potpisali župan Božidar Longin i predstavnik odabranog izvođača Mato Butijer, direktor tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. iz Dubrovnika.

Projekt Skloništa za životinje koje će se graditi u Zadru (k.o. Bokanjac, kat. čest. 627/61) ukupno je vrijedan 2.187.339,35 eura s PDV-om. Sredstva su osigurana u proračunu Zadarske županije za 2023. godinu i projekcijama za 2024. godinu, a u financiranje izgradnje uključit će se i Grad Zadar.

„Ovo je drugi strateški projekt Zadarske županije koji potpisujemo u razdoblju od nepuna tri mjeseca, nakon ugovora za gradnju Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku. Do kraja ove godine očekujemo potpisivanje ugovora za još dva projekta, onaj izgradnje hospicija u Babindubu i za obnovu triju zgrada za potrebe Zadarske županije u krugu nekadašnje vojarne Stjepana Radića“, najavio je župan Longin dodavši da je Županija do sada u ovaj projekt uložila oko 70 tisuća eura za projektnu dokumentaciju, komunalni doprinos te izgradnju pristupne ceste.

„U ovom trenutku svakako treba spomenuti i udrugu Zadarske šapice koja je svojim volonterskim radom spasila mnoge simpatične psiće. Hvala im na tome. Sada je vrijeme došlo da u novom prostoru sustavno riješimo problem. No usprkos svemu ovome, moram istaknuti da je najvažnije kontinuirano raditi na promicanju odgovornog posjedovanja pasa. Pas nije plišana igračka, već živo biće sa svim svojim potrebama i osjećajima i stoga ga ne možemo ostaviti na cesti kada nam dosadi“, poručio je župan. 

Zahvalu udruzi Zadarske šapice uputio je i Ante Babić, zamjenik gradonačelnika Zadra podsjetivši da je Grad Zadar za izgradnju novog Skloništa za životinje u proračunu osigurao 300 tisuća eura, a svih ovih godina  bio je „tihi partner“ u zbrinjavanju životinja.

„Svi smo upoznati da je postojeći azil na Žmirićima, a posebice onaj prije nekoliko godina bio na rubu regularnosti, tako da je bilo jako teško nama kao institucijama pružiti im neku konkretniju pomoć. Zato još jednom čestitam udruzi i svim volonterima koji su tamo radili, jer je sav teret za zbrinjavanje do sada bio isključivo na njima. Grad je pomagao koliko je mogao, ustupili smo zemljište na korištenje, a tvrtka Nasadi pomogla je donacijom brzorastućih sadnica i vodom“, podsjetio je Babić.

Mato Butijer, direktor tvrtke Alfaplan građenje koja je nakon provedenog postupka javne nabave odabrana za izvođača radova najavio je da će s radovima započeti za dva do tri tjedna te očekuje da bi izgradnja trebala biti gotova do idućeg ljeta.  

„Pohvalio bih ovaj projekt azila za životinje, jer smo i mi u Dubrovniku imali velikih problema sa zbrinjavanjem životinja i svjesni smo koliko to znači za grad i županiju“, naglasio je  Butijer.

Sklonište za napuštene životinje jedan je od strateških projekata Zadarske županije na kojem se radilo nekoliko godina. Tijekom 2019. godine Ministarstvo državne imovine darovalo je zemljište Zadarskoj županiji namjenski za izgradnju Skloništa, a polovinom 2021. godine ishođena je građevinska dozvola. U međuvremenu je Županija financirala izgradnju pristupnog puta, a Grad Zadar u svom je ovogodišnjem proračunu predvidio sredstva u iznosu od 300 tisuća eura za sufinanciranje izgradnje ovog projekta.

Objava ŽUPANIJSKI OBJEKTIV Potpisan ugovor za izgradnju Skloništa za životinje u Zadru pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ŽUPAN LONGIN VIJEĆNICI MIŠKOVIĆ: “Ponosan sam na svoju djecu, sram Vas bilo!”

21. rujna 2023. u 15:22

S nekoliko stanki i standardnim prepucavanje, održana je sjednica Županijske skupštine. Iako je bilo najavljeno da će biti video prijenosa, kako su objasnili iz Županije, to nije bilo moguće zbog pravne procedure. Barem kad je aktualni sat u pitanju. Aktualac je kao i obično obilovao pitanjima oporbe, uglavnom kad su komunalni problem u pitanju. Nedavno je u medijima župan Longin bio glavni akter priča oko neplaćanja veza. Danas je SDP-ova Vedrana Mišković slično pitanje postavila županu, ali ovaj put akter je njegov sin. Riječ je o brodovima koji su vezani u Marini, a koji pripadaju tvrtki 3LMC d.o.o. iz Zagreba čiji je vlasnik županov sin Matija Longin.

“Na natječaju za ravnatelja Županijske lučke uprave podržavao je sadašnjeg direktora Tankerkomercove marine Roberta Motušića, ali je njegov odustanak, zbog navodnih nepravilnosti oko neplaćanja vezova u marini i oštećenja tvrtke kojoj je zaposlenik, spriječio njegov dolazak na mjesto na koje je u trećem mandatu izabran Davor Škibola”, kazala je Mišković.

Vijećnica je nakon pojašnjenja situacije, županu postavila konkretno pitanje:

“U Tankerkomercovoj marini na vezu je pet gumenih brodova koje su vlasništvo 3LMC iz Zagreba, tvrtke u vlasništvu županovog sina Matije Longina. Budući da je Motušić već uhvaćen u pogodovanju sinu USKOK-ovog optuženika Dominika Kovačevića, kojem je u marini besplatno držao brod, zanima me ima li 3LMC potpisan ugovor za vezove u marini, je li imala prošle godine i za koliko brodica?”

Na postavljeno pitanje vijećnica je dobila negativan odgovor uz županovu opasku i neugodnu kritiku:

“Na ovaj način dirate se u moju obitelj, to vam ne služi na čast. Firma 3LMC je tvrtka mog sina, Zadar Archipelago već godinama radi najbolje izlete na našem području, ponosan sam na svoju djecu. Ako je mom sinu to core business, ne može imati brod u marini, a da nije platio!”

Šef županijskog SDP-a Jure Zubčić nadovezao se i na projekt Luke Dugovača u Dragama:

“Projekt luke Dugovača, stanovnici Draga, čekali su jako dugo. Nažalost, izgleda da su dobili mačka u vreći. Broj komunalnih vezova se nije povećao. Komunalni vezovi dodijeljeni su ljudima koji tamo nikad prije nisu imali brod, što znači da se pogodovalo. Župane, ja Vas molim da pogledate kome se pogodovalo.”

Zubčić je naglasio i kako se vide velika odstupanja u izgledu projekta prilikom otvaranja javnog nadmetanja i kad je realiziran. Naime, projekt je, u urbanističkom planu tog područja izgledao potpuno drugačije od realizacije.Tko je izdao potrebne dozvole da se projekt realizira na način protivan urbanističkom planu?

“Zaista ne znam o tom pogodovanju ništa. Ako nije izvedeno po projektu tu je pročelnik Laštro. Ukoliko on ne zna, raspitat ćemo se. Ja sam neki dan bio tamo, došao sam nenajavljeno vidjeti kakva je situacija sa vezovima u Dugovači i ono što sam tamo vidio, mislim da je sve na svome mjestu. Da li je možda kroz sezonu bilo više pritiska to sad ne mogu reći, pratit ćemo to preko naše Lučke uprave. Ne vidim tu nikakav proble, a ako je itko dobio vez mimo ikakvih pravila, mi ćemo to riješiti”, odgovorio je župan.

KOLAPS ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZADARSKE ŽUPANIJE?

Gorući problem pedijatara nije bila nezaobilazna tema skupštine pa je Zubčić priupitao župana da se oglasi o stanju zdravstvenih djelatnika u Općoj bolnici Zadar, te što kani poduzeti u vezi s tim:

“Nas u SDP-u najviše žulja što je kompletna županijska administracija nesposobna riješiti problem. Jedino rješenje do kojeg ste vi došli je da tužite specijalizante. Kao da gledamo lošu komediju. Niti u jednom trenutku niste našli za shodno naći odgovornost u ravnateljici Renati Bek koja u pet mandata nije nabavila ultrazvuk za pregled kukova jednomjesečnih beba već su roditelji prisiljeni ići kod privatnika na pregled, jer je najbliži takav ultrazvuk u Biogradu, a nemaju svi roditelji tu mogućnost da primjerice s Vira putuju u Biograd na pregled. U skladu s HDZ-ovom tihom privatizacijom zdravstva. Ne vidite krivnju u Renati Bek kad je 43 liječnika obiteljske medicine starije od 60 godina, a svega ih je 11 na specijalizaciji, kazao je Zubčić dodajući kako pravi slom zdravstvenog sustava tek slijedi.”

Evo što je župan rekao na to:

“Nedostatak liječnika nije samo u Zadarskoj županiji već i u cijeloj Europskoj uniji. Činimo sve u našoj moći da pružimo što kvalitetniju skrb. Donosimo niz mjera kako liječnike privući i zadržati. Svjesni smo niza problema koji su dio primarne zaštite posebice kada su u pitanju pedijatri. Mislim da ćemo naći rješenje, ono što je sigurno je da će sva predškolska djeca imati pedijatra. Nema nikakvog kolapsa u sustavu. Znam da ima problema, rješavamo ih svaki dan, ne bježim od problema. Još jednom ću vam reći, liječnici su preopterećni i to je činjenica, ljeti ne možemo servisirati sve ljude, da imamo ne znam koliko liječnika – ne možemo. Na svakom sastanku s Vladom i ministarstvom ističem kako je to prvi problem na obali. Ne možemo sami servisirati toliki broj ljudi, moramo dobiti pomoć u zdravstvu s kontinetna u ljetnim mjesecima. Mislim da je tu rješenje.”

Vijećnik, liječnik dr. Ivica Žuvela i sam specijalist ginekologije koji nije mogao dobiti mjesto u zadarskoj bolnici, nabrojao je javnosti manje-više poznata imena svojih kolega koji su iz županijskih institucija prešli u privatni sektor. Popis sigurno nije potpun, a navedenih imena sjetio se 3 minute prije izlaska za govornicu:

“Ante Anić, Ivan Škifić, Marina Škifić, Ana Bašić, Silvio Bašić, Sandra Bašić Kinda, Emil Kinda, Krešo Ivanac, Monika Ačimović, Marija Krpina, Dora Perinčić, Vanja Troskot-Biloglav, Zoran Kranjčec, Vedran Basioli, Maja Grgec, Damir Kasap, Željka Juko Kasap, Ivana Patrk, Ivica Glavan, Robert Perinčić, Ilva Marić, Edita Tadić, Danijela Štefanić- Mitrović, Ivica Vlatković, Antun Zoran Savić…”

Listi liječnika koji su otišli, Marko Pupić Bakrač pridodao je dvoje svoje djece: Ana Pupić Bakrač i Jure Pupić Bakrač.

foto: noviradio.hr

Žuvela je na Aktualnom satu analizirao i kronične bolest Doma zdravlja. Dodao je kako ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek kaže kako joj se nitko nije obratio s problemima, na što on argumentirano potvrđuje:

“Jedna kolegica mi kaže da ju je zvala barem 10 puta da ime višak pacijenata, a nema ni zamjenu. Dok je druga rekla ravnateljici kako ona prekovremenim radom mora nadoknađivati njezinih 15 godina nerada. Nije istina da se nije ukazivalo na probleme, ukazivalo se itekako, ali ništa se nije napravilo”, naglasio je Žuvela.

Kažimo i kako je nakon aktualnog sata oporba napustila skupštinu, a uslijedila je stanka od sat vremena zbog nedostatka kvoruma. No HDZ-ova vijećnica Marija Orlović Kolčeg spasila je kvorum nakon čega su vladajući  izglasali 22 točke dnevnog reda za 23 minute i 33 sekunde

Objava ŽUPAN LONGIN VIJEĆNICI MIŠKOVIĆ: “Ponosan sam na svoju djecu, sram Vas bilo!” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ŠC Višnjik domaćin Svjetskog prvenstva u mažoret sportu

21. rujna 2023. u 12:35

Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održat će se Svjetsko prvenstvo u mažoret sportu. Prvi dan ovoga velikoga događaja bit će četvrtak, 28. rujna 2023. kad će sudionice i sudionici imati okupljanje u Zadru, a najavljeno je da će u 18 sati biti održan mimohod gradskim ulicama i trgovima.

Početak natjecanja bit će u petak, 29. rujna u Dvorani Krešimira Ćosića, a organizator je najavio da će u devet sati biti svečano otvaranje prvenstva. Drugi natjecateljski dan bit će subota, 30. rujna, početak u devet sati. Trećega dana, u nedjelju, 1. listopada, natjecanja će početi u 10 sati, a nakon završetka natjecanja održat će se podjela medalja i nagrada, te svečano zatvaranje.

Objava ŠC Višnjik domaćin Svjetskog prvenstva u mažoret sportu pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

(VIDEO) AKTUALAC ŽUPANIJE SKUPŠTINE SDP-ova Vedrana Mišković pita župana Longina: Plaća li tvrtka vašeg sina vez u Marini???

21. rujna 2023. u 12:06

S nekoliko stanki i standardnim prepucavanjem jutro je započela sjednica Županijske skupštine. Iako je bilo najavljeno kako će biti video prijenosa ono zbog, kako su objasnili iz Županije, pravne procedure nije bilo moguće. Barem kad je aktualni sat u pitanju. A aktualac je kao i obično obilovao pitanjima oporbe uglavnom kad su komunalni problem u pitanju. Nedavno je u medijima Župan Longin bio akter priča oko neplaćanja veza, a danas je SDP-ova Vedrana Mišković slično pitanje postavila također županu ali ovaj put akter je njegov sin. Riječ je o brodovima koji su vezani u Marini a koji pripadaju tvrtki  3LMC d.o.o. iz Zagreba čiji je vlasnik županov sin Matija Longin.

„Poznato je da je Roberto Motušić, direktor Tankerkomerca i, kao favorit lokalne HDZ-ove nomenklature najizgledniji kandidat za ravnatelja LUZ, odustao od kandidature nakon što je utvrđeno da je, djelujući na štetu pravne osobe, tvrtke Tankerkomerc, pogodovao sinu Uskokova optuženika Dominika Kovačevića. Njegov je brod, naime, bio smješten u Marini bez ikakvog ugovora između vlasnika broda i Marine, dakle bez naknade. Stavimo li to u kontekst pravomoćne sudske odluke kojom Marina postaje državno vlasništvo, stvari postaju još ozbiljnije. U isto vrijeme je, prošlo ljeto, u Marini bilo na vezu 5 gumenih brodica, koje su prema podacima iz javno dostupnog registra brodica u vlasništvu poduzeća 3LMC d.o.o. iz Zagreba, za koje sam sam uvidom u sudski registar utvrdila da je vlasnik vaš sin, Matija Longin. Budući da je, kako sam rekla, Motušić već uhvaćen da radi na štetu pravne osobe kojoj je direktor, a u kontekstu Vaše podrške njegovoj kandidaturi za ravnatelja LUZ zanima me ima li tvrtka 3LMC d.o.o. za 2023.g. potpisan ugovor o vezovima sa Marinom i za koliko brodica te, isto tako,  je li imala potpisan takav ugovor prošle godine. Jesu li, dakle, uredno plaćene naknade za sve brodice tvrtke 3LMC koje su koristile vezove u Marini prošlo i ovo ljeto?

Uskoro očekujemo i odgovor župana Longina.

U nastavku pogledajte i video prIvezanih gumenjaka:

Objava (VIDEO) AKTUALAC ŽUPANIJE SKUPŠTINE SDP-ova Vedrana Mišković pita župana Longina: Plaća li tvrtka vašeg sina vez u Marini??? pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

💾

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

5. DANI OTVORENIH VRATA MEDICINSKE ŠKOLE ANTE KUZMANIĆA U ponedjeljak 25. rujna dođite se upoznati sa radom škole, nastavnicima i saznajte kako se izvodi nastava iz stručnih predmeta

21. rujna 2023. u 12:00

Medicinska škola Ante Kuzmanića, regionalni centar kompetentnosti u sektoru zdravstva, peti put organizira Dan otvorenih vrata, u sklopu projekta Medicinska +. Dan otvorenih vrata održat će se u ponedjeljak 25. rujna, od 10 do 14 sati, u prostorijama Medicinske škole, dr. Franje Tuđmana 24G.

Ravnateljica škole Anita Basioli istaknula je kako su i ove školske godine imali jako veliki interes za sva odjeljenja u školi, a već prošle godine upisan je jedan dodatan razred medicinskih sestara i tehničara. U tom  ritmu nastavili su i ove godine, kad su medicinske sestre i tehničari u pitanju, a upisali su i jedan razred farmaceutskih tehničara. „Obzirom na interes nadamo se kako ćemo se sljedeće godine povećati za još jedan razredistaknula je Basioli.

Za sve one koji se žele dodatno upoznati sa školom, nastavnicima i predmetima Medicinska škola još jednom je pripremila Dan otvorenih vrata koji se održavaju 25. rujna od 10 do 14 sati. Koordinatorica projekta Medicinska + Elma Filipović Majica istaknula je kako su pripremili vrlo zanimljiv program.

„Pored kabineta koji će moći učenici obići sa svojim roditeljima tu će biti i mjerenje tkala te razine šećera u krvi. Imat ćemo i zanimljiva predavanja, jedno od njih će biti i predavanje iz struke koje će održati doc.dr. Ivana Gusar. Pozivamo sve da nam dođu i da vide kako radimo i što sve imamo u školi“ istaknula je Mjica.

Dodala je kako je projekt Medicinska + pri kraju, a trebao bi završiti 29. priosinca 2023 godine. U sklopu projekta provedene su razne edukacije kako za nastavnike tako i za učenike. Nabavili smo za učenike vrlo sofisticiranu opremu, a obišli smo i  osnovne škole s radionicom „Budi i ti“ u sklopu koje smo predstavili struku  medicinskih sestara i tehničara, zajedno s djelatnicima škole i našim učenicima. Jedan jako bitan rezultat ovog projekta su digitalni obrazovni sadržaji. Tri od deset su već dostupni na platformi Izzi tako da i učenici i roditelji mogu vidjeti kako izgledaju današnja predavanja u vremenu kada za edukaciju nisu dovoljne samo knjige.

Projekt je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, a njegov završetak se očekuje u prosincu ove godine.

Objava 5. DANI OTVORENIH VRATA MEDICINSKE ŠKOLE ANTE KUZMANIĆA U ponedjeljak 25. rujna dođite se upoznati sa radom škole, nastavnicima i saznajte kako se izvodi nastava iz stručnih predmeta pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

U ZADARSKI TIC PO INFORMACIJE DNEVNO DOLAZILO I DO 600 TURISTA Može li se autobusom do Dugog otoka? A do Kornata? Može li se brodom do Nacionalnog parka Plitvice?

21. rujna 2023. u 10:46

„Može li se autobusom do Dugog otoka? A do Kornata? Može li se brodom do Nacionalnog parka Plitvice? Koja je ovo rijeka (za zadarski kanal)? Je li ovo (pokazujući na Ugljan) – Italija?“

Ovo je samo dio pitanja na koja su tijekom ljeta, uvijek sa smiješkom, odgovarale djelatnice Turističkog informativnog centra u Zadru, a smiješnih i zanimljivih situacija bilo je i drugim gradskim turističkim uredima, kao i u luci Gaženica pri iskrcaju gostiju s kruzera. No takve su situacije rijetke, a odgovori su nekad koncizni i kratki, a katkad bivaju dugi i po desetak minuta, ovisno o raspoloženju gostiju.

Taj prvi susret je jako bitan i često bude presudan u stvaranju dojma kojeg turisti dobiju u našem gradu, kaže nam voditeljica zadarskog TIC-a Ivana Kolega, koju smo zajedno s kolegicom Lucijom Grubić zatekli kako „kasnim pticama“ u posezoni daju informacije o atrakcijama koje mogu najlakše obići u jednom poslijepodnevu.

Otkada je preselio u prostor palače Cedulin, TIC je epicentar turističkog informiranja u gradu, bilo da se radi o turistima ili iznajmljivačima. Ove godine su informatorice u srpnju pružile informacije preko 12 tisuća, a u kolovozu skoro 17 tisuća turista.

– To znači da smo ovdje svakog dana u srpnju imali oko 400, a u kolovozu 500 do 600 gostiju, bez virtualnog dijela u kojemu odgovaramo na poruke, mailove, telefonske pozive ili analiziramo podatke. Bili smo otvoreni svaki dan od 8 do 22 sata, a u onim najintenzivnijim satima radilo je po pet informatorica sa znanjem do pet svjetskih jezika, kaže Kolega.

Osim na pitanja poput onih s početka teksta, najčešće daju osnovne informacije ili pružaju pomoć ako se gosti izgube, ili ako su izgubili dokumente ili prtljagu. Dio posla obavlja se na terenu, pa tako studentice obično dočekuju goste s kruzera u Gaženici.

– Uz plan grada, kojeg će gotovo svaki turist uzeti, dijelimo i brošure kako bismo ih potaknuli na obilazak UNESCO-ve baštine ili degustiranje domaćih specijaliteta. Gastronomska i UNESCO brošura ove su godine novost u ponudi, rado se listaju i uzimaju. Također, u TIC-u su izloženi i suveniri iz gradskih muzeja kako bi stranci dobili ideju za originalni suvenir koji će ih u njihovim domovima podsjećati na boravak u Zadru. Od letaka i plakata tu je i onaj o odijevanju u gradskom središtu, kojim se goste poziva da izvan plaža ne hodaju u kupaćim kostimima ili bez odjeće, dodaje Kolega.

Osim na fizičkoj lokaciji na adresi Jurja Barakovića 5 na pola puta između Mosta i Narodnog trga, vrlo važna je i virtualna pozicija na platformi Google Maps pod nazivom „Tourist Information Zadar – Zadar City Tourist Board”. Dosad je svoj osvrt ostavilo gotovo pet stotina korisnika uz visoku ocjenu 4,5, a samo tijekom srpnja i kolovoza ove godine ostvareno je dva milijuna impresija i 100 000 klikova na lokaciju, što je čini jednom od najposjećenijih Google Maps pozicija u Zadru. Pritom je ostvareno 10.000 neposrednih interakcija s gostima, bilo telefonskih poziva ili pisanih upita gostiju putem direktnih poruka.

„Punom parom“ su radili i ostali turistički uredi na području grada Zadra. U Diklu je tijekom srpnja i kolovoza informacije potražilo 900 gostiju i iznajmljivača, u Petrčanima oko 800, Molatu 700, a interesa je bilo čak i u manjim otočnim sredinama, Malom Ižu, Istu, Olibu…

– Čestitam svim djelatnicama u TIC-u koje su iznijele veliki obim posla u ovoj sezoni. To nije nešto što se može „odraditi“ bez punog angažmana. Svakom gostu potrebno je posvetiti po nekoliko minuta, a evo i u posezoni posao se nastavlja s velikim brojem turista koji nam i dalje dolaze. Zahvalio bih na strpljenju i iznajmljivačima, koji su često u situaciji da moraju sačekati da gosti dobiju punu informaciju i tek onda dobiti ono po što su došli, kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka.

Objava U ZADARSKI TIC PO INFORMACIJE DNEVNO DOLAZILO I DO 600 TURISTA Može li se autobusom do Dugog otoka? A do Kornata? Može li se brodom do Nacionalnog parka Plitvice? pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

TZ RAVNI KOTARI Ovaj vikend dođite u Ravne kotare na Dane agroturizma

21. rujna 2023. u 10:32

„Dani agroturizama Ravnih kotara“ jedinstvena je eno gastronomska manifestacija koja je prirasla srcu svim posjetiteljima te postala svojevrsna tradicija koju iz godine u godinu svi vjerno iščekuju….Manifestacija je ovo u sklopu koje će lokalni agroturizmi, konobe, vinarije, OPG-ovi ali i mnogi drugi nuditi i promovirati domaća autohtona jela i namirnice…

TZ Ravni Kotari pozivaju sve one koji nestrpljivo očekuju ili one koji su prvi put saznali za manifestaciju, koja promovira ruralni poljoprivredni i gastronomski identitet Ravnih kotara kroz ponudu autentičnih jela i doživljaja, da zabilježe vikend 23. i 24. rujna 2023. kada će agroturizmi Ravnih kotara otvoriti svoja vrata te nuditi svoje delicije…

Objava TZ RAVNI KOTARI Ovaj vikend dođite u Ravne kotare na Dane agroturizma pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

PU ZADARSKA Osumnjičen za krađu i oštećenje tuđe stvari

21. rujna 2023. u 10:19

Policijski službenici Policijske postaje Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči da je sredinom kolovoza ove godine u Bibinjama otuđio električni romobil 19–godišnjeg vlasnika.

Također ga se sumnjiči da je 16. kolovoza ove godine u Bibinjama oštetio tri parkirana automobila, na automobilu 58-godišnjakinje je razbio staklo dok je na automobilu 47-godišnjakinje oštetio limariju te na automobilu u vlasništvu trgovačkog društva oštetio staklo.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog kaznenog djela krađa i kaznenog djela oštećenje tuđe stvari.  

Objava PU ZADARSKA Osumnjičen za krađu i oštećenje tuđe stvari pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA Otkrijte što će se događati 29. rujna u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku

21. rujna 2023. u 09:40

Zadnji petak u rujnu rezervirajte za Europsku noć istraživača koja će se istodobno održati u 26 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku!

Za one koji još ne znaju, organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Reconnect science with the blue society – Blue-connect, koji za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

Kao i prošle godine, istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, predavanja, eksperimente, izložbe, kvizove i igre.

Kako izgleda postati istraživač na jedan dan, moći ćete saznati na popularnim gradskim lokacijama u pet mediteranskih gradova:

PULA: Fakultet prirodnih znanosti u Puli, Zagrebačka 30

Tijekom Europske noći istraživača ove godine će biti predstavljeni organizmi čija se prisutnost povezuje s klimatskim promjenama (rebraš morski orah), organizmi koji su osjetljivi na promjene bioloških čimbenika uslijed klimatskih promjena (puževi, školjkaši, koralji i sl.) te će biti predstavljeni termofilni rakovi – crvenopjegava rakovica i kosmati rak samac, koji su sve prisutniji u sjevernom Jadranu uslijed globalnog zagrijavanja.

Izdvajamo sljedeće radionice:

– Klimatske promjene:  More danas i za 50 godina. Prikazat će se dvije situacije prikaza stanja mora i organizama u njemu kakva je ona danas te predikciju koja će se vrlo vjerojatno dogoditi za 50 godina od danas (promjene ekoloških čimbenika; pH, temperatura i salinitet) te kako će navedeno utjecati na organizme koji izgrađuju kućice, ljušture i skelete.

– Priča o invazivnom rebrašu morskom orahu: Žive jedinke bit će prikazane u jednom malom kreisel bazenu (5 L). Za ovu nam je radionicu potreban kreisel bazen te će biti potreban i mikroskop na kojem će biti prikazana njihova hrana. Bit će prikazano i koliko litara morske vode ova vrsta profiltrira u 1 sat. Osim toga, prikazat će se i koliko jajašaca jedna jedinka ove vrste proizvodi tijekom razmnožavanja.

– Posjetitelji s juga: U radionici će biti prikazani crvenopjegava rakovica i kosmati rak samac kao primjeri vrsta koje se s južnog Jadrana sele prema sjevernom Jadranu zbog zagrijavanja mora.

– Plastik is not fantastic: Prikazat će se razni oblici plastičnog otpada pronađeni na moru, morskoj obali, ali i u organizmima. Tijekom radionice bit će objašnjeno podrijetlo plastičnog otpada te koji su sve mogući načini njegova unosa u more.

RIJEKA: Exportdrvo

Rijeka će svoje istraživače, kao i prethodne godine, ugostiti u Exportdrvu na riječkoj Delti. U realizaciji programa sudjeluje  gotovo stotinu znanstvenika s 10 sastavnica Sveučilišta u Rijeci, na 19 znanstvenih postaja.

Posjetitelji će i ove godine imati priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama, predavanjima i drugim aktivnostima, kroz koje će se na razumljiv i zabavan način predstaviti najnovija znanstvena otkrića i dostignuća. 

Što nas razlikuje od banane?, Što vinske mušice rade u laboratoriju?, Kako nastaju galaksije?, Što je fluorescencija te kako se koristi u medicini?, Zašto dolazi do poplava?, Kako funkcioniraju bespilotne letjelice?, Kako različite stvari iz naše okoline izgledaju kada ih povećamo desetke tisuća puta?, Zašto vam se noge pokreću i tko im to nalaže?, Kako prikupljati energiju okoline i njome napajati male uređaje?, samo su neka od pitanja na koja ćete moći dobiti odgovore tijekom održavanja Noći istraživača u Rijeci.

Lani je, unatoč nezapamćenom kišnom tjednu i poplavama u Rijeci, zbog kojih je manifestacija čak i odgođena za jedan dan, posjećenost bila iznimno velika te je popularno-znanstvene sadržaje u Exportdrvu popratilo više od 1300 posjetitelja. Nadamo se da će Rijeku ove godine zaobići sve vremenske neprilike te da će ukupni broj posjetitelja ovog edukativno-zabavnog događanja biti još i veći.

ZADAR: Sveučilište u Zadru – obnovljena zgrada stare Tehničke škole, Sveučilište u Zadru – Pomorski simulator, Riva ispred Sveučilišta u Zadru, Trg pet bunara, Trg Petra Zoranića, Poljana Šime Budinića, Pomorska škola Zadar, Kazalište lutaka Zadar

Zadnjeg petka u rujnu zadarski poluotok postaje učionica i laboratorij na otvorenom. Znanstvenici Sveučilišta u Zadru, zajedno sa svojim kolegama iz brojnih zadarskih škola i vrtića, pripremili su raznolik program povodom ovogodišnje Europske noći istraživača: puno zanimljivih eksperimenata, igara, radionica, kvizova, natjecanja i brojnih drugih aktivnosti, njih preko 60.

Djeca, mladi, ali i odrasli, svoje će istraživanje započeti u obnovljenoj Tehničkoj školi. Tamo će moći mjeriti, snimati, digitalizirati i raditi sve drugo što znanstvenici rade. Moći će istraživati plemenite periske i jezične frazeme, a pri izlasku iz zgrade imat će priliku zastati i pogledati zvijezde i planete. Laganom šetnjom uz bedem, stići će do sljedeće postaje svog istraživačkog puta. Na Trgu Pet bunara i Trgu Petra Zoranića čekat će ih mnoštvo znanstvenih i glazbenih iznenađenja, koja će trebati detaljnije analizirati. Ako se nakon toga odluče krenuti dalje prema Poljani Šime Budinića, iznenadit će ih zabavna igra u znanstvenom parku; a ako krenu prema moru, moći će napraviti đir brodom u Pomorskom simulatoru. U Pomorskoj će školi naučiti nešto o zaštiti mora i morskog ekosustava, u Kazalištu lutaka će pogledati predstavu, a ispred Sveučilišta na Rivi će ih dočekati podmornica kojom će istraživati dubine Jadranskoga mora. Zadarski muzeji će također otvoriti svoja vrata tijekom ove noći pa će posjetitelji imati priliku istraživati blaga koja se u njima čuvaju.

Pozivamo sve znatiželjne istraživače – male i velike, mlade i one malo starije – da s nama 29. rujna zakorače u nevjerojatan svijet znanosti.

SPLIT: Prokurative, Francuska alijansa i Pravni fakultet

Istraživači Sveučilišta u Splitu i projektni partneri s triju istraživačkih instituta: Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranskog instituta za istraživanje života i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, i ove su godine pripremili niz zanimljivih aktivnosti na više od 30 štandova:

Zanima li vas kako trenutačno zamrznuti vodu?, Kako napraviti dugu u čaši?, Zašto ne biste naučili sami izraditi nevidljivu tintu?, Kako sok crvenog kupusa može poslužiti kao indikator i za kiseline i za lužine?, Mogu li mora i oceani pružiti odgovor na rastuću potrebu za opskrbom svježom vodom primjenom tehnologije desalinizacije?, samo su neka od pitanja na koja možete dobiti odgovor kroz zabavne i jednostavne pokuse i radionice.

Imat ćete priliku saznati koja je poveznica između forenzike i očuvanja biološke raznolikosti i zaštite divljih životinja te koje predmete iz svakodnevne upotrebe možemo iskoristiti za prikupljanje otisaka prstiju. Okušajte se u forenzičkom radu i saznajte na koji način forenzičari identificiraju krivolovce pomoću bioloških tragova i što je potrebno za otkrivanje, vizualizaciju i dokumentiranje otisaka prstiju.

Otkrijte razlike između dronova, što su to podvodni dronovi i kako se mogu koristiti u eko akcijama čišćenja podmorja, i koja je primjena robotske ruke drona.

DUBROVNIK: Sveučilište u Dubrovniku, Ćira Carića 4

Znanstvenici Sveučilišta u Dubrovniku pripremili su niz interaktivnih radionica:

– Od pjata do vrata – okušajte se u izradi malih predmeta od smjese dobivene iz ljuštura mušula i kamenica;

– Plovim brodom pažljivo i more čuvam marljivo! – imat ćete priliku upravljati brodskim uređajima te voditi navigaciju broda i na taj način osjetiti kompleksnost zadataka s kojima se svakodnevno susreću časnici na brodovima;

– Zaronite s nama u svijet podvodne robotike – upoznat ćete se s podvodnim robotima, njihovim radom, senzorima i algoritmima koji ih pokreću;

– Zakiseljavanje mora – što zapravo znamo? – zanima li Vas što se događa s ljušturama i kućicama morskih organizama kada pH mora postane prenizak?;

– Kako znanost može biti zabavna – bojanjem različitih otopina određivat ćete njihovu kiselost i naučiti kako se boje koriste u laboratorijskim istraživanjima;

– Rani razvoj ježinaca –vidjet ćete kako su ježinci modelni organizmi za provođenje različitih biokemijskih, toksikoloških, ekoloških i molekularnih studija.

Ovo je samo mali dio onoga što Vas čeka u petak, 29. rujna, a detaljan program pronađite na našoj mrežnoj stranici: https://jaistrazujem.hr/program/

*Fotografije: najave aktivnosti

Objava EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA Otkrijte što će se događati 29. rujna u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

❌