Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Hrvatski Lionsi o djeci s malignim bolestima

24. veljače 2024. u 08:22

Maligne bolesti kod djece, tema je  velikog skupa hrvatskih Lionsa, najavljenog za subotu, 02. ožujka u Zadru. Ta je tema  jedan od glavnih fokusa u djelovanju svih Lionsa u svijetu. Svojim aktivnostima žele pripomoći rješavanju problema koji prate oboljelu djecu i njihove roditelje, kako u praktičnim pitanjima, tako i u  zakonskim okvirima.

Sjednica će se održati u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 10,30 sati kad je,  na rasporedu predstava „Ja vidim“, Teatra Forno iz Osijeka, predstava koja problematizira tu, svima bolnu i osjetljivu temu.  Predviđeno je  i jedno takvo svjedočenje, a u nastavku će se predstaviti  „Krijesnice“ , udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. Stručno će predavanje  održati pedijatrica doc.dr.sc.prim. Branka Polić, predstojnica Klinike za dječje bolesti u Splitu.

Namjera je Lionsa da nakon skupa, u suradnji s udrugama djece s malignim bolestima  te stručnjacima iz te  zdravstvene domene,  na više načina pomognu bolesnoj djeci i njihovim obiteljima. Uz prikupljanje sredstava kojima bi im se olakšao odlazak i  boravak u jednom od četiri centra u Hrvatskoj te pomoglo udrugama koje u tim gradovima imaju stanove u najmu,  u planu je izraditi i provesti anketu u vezi potreba djece onkoloških bolesnika i tako prikupiti relevantne podatke koji bi se izložili saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku. Lionsi, tako, žele  aktivno sudjelovati u traženju izmjena zakonske regulative  i uvođenju obveznih prava na razini cijele države. Uključit će se, uz to, u sustavno praćenje djece koja su se izliječila od te opake bolesti, a prijete im ozbiljne dugotrajne posljedice te  potaknuti nabavu aparata za protonsko zračenje kakvoga za sada u nas nema,  a mogao bi značajno unaprijediti liječenje.  Jer, statistika je porazna – u Hrvatskoj  godišnje od malignih bolesti obolijeva 158 djece i mladih do 19 godina i umire njih  48,  u Zadarskoj županiji ih godišnje obolijeva 7 a umire dvoje.

Lionsi su, poznato je, najveća humanitarna udruga u svijetu i u svom se djelovanju, između ostalog fokusiraju na sljepoću i slabovidnost, dijabetes, karcinom kod djece, ekologiju i borbu protiv gladi. Hrvatski su Lionsi, pod vodstvom svog najvišeg dužnosnika, guvernera Milorada Stanića  u posljednjih nekoliko mjeseci održali tematske sjednice o slijepima i slabovidnima te o dijabetesu i sad je u Zadru na redu treća – Lionsi i maligne bolesti kod djece.  Kako svako njihovo okupljanje prati i humanitarna akcija, ovom će se prigodom pomoći dvojici dječaka, onkoloških pacijenata sa zadarskog područja. Jednome će se donirati laptop te, uz to,  prikupljati sredstva kojima bi se njima i njihovim roditeljima olakšala nabava skupih pripravaka i putovanja, odnosno dugotrajan boravak u nekom od centara, kakvog u Zadru nema.

Dio sredstava prikupit će se i na  obilježavanju 25 godina postojanja i djelovanja Lions kluba Zadar. Svečanost će se održati istog dana kad i sjednica, dakle, 2. ožujka u večernjim satima u hotelu A´ Mare. Zadarski će Lionsi tom prigodom predstaviti dio svojih humanitarnih aktivnosti u protekla dva i pol desetljeća.

Objava Hrvatski Lionsi o djeci s malignim bolestima pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV OSIGURALA SREDSTVA OD MILIJUN EURA ZA 20 RADNIH MJESTA

24. veljače 2024. u 08:20

Jučer, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije“. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom“, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren“, napominju iz Općine“.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

Objava OPĆINA SV. FILIP I JAKOV OSIGURALA SREDSTVA OD MILIJUN EURA ZA 20 RADNIH MJESTA pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

“PRIČAJ MI O ŽENI” Izložba povodom Međunarodnog dana žena

23. veljače 2024. u 12:46

Povodom 8. ožujka 2024., Međunarodnog dana žena, Narodni muzej Zadar poziva svoje sugrađane da sudjeluju u izložbi participativnog karaktera i doprinesu obilježavanju ovog dana postavljanjem izložbe fotografija Pričaj mi o ženi.

S obzirom na pozitivan odjek izložbe Čudesne žene zadarske iz 2022., želimo i ovaj put sugrađanima dati priliku da sudjeluju i daju poseban ton ovom važnom danu.

Do 01. ožujka 2024. pošaljite na natjecajnmz@gmail.com fotografiju žene koja ima posebno mjesto u vašem životu i napišite nam nekoliko riječi o njoj. Sve pristigle fotografije biti će izložene u prizemlju Kneževe palače od  05.03. do 12.03.2024. 

Pošaljite nam fotografije najvažnijih žena u vašem životu, vaših prijateljica, majki, cimerica, kolegica… napišite nam što one znače za vas u vašoj svakodnevnici i zahvalite im tako što će dobiti svoje mjesto u izložbi.

Objava “PRIČAJ MI O ŽENI” Izložba povodom Međunarodnog dana žena pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Napadač na Radetu zapalio kontejner u Ugljanskoj ulici

23. veljače 2024. u 09:53

Zadarska policija uhitila je 29-godišnjeg muškarca koji je u srijedu ujutro namjerno izazvao požar u Ugljanskoj ulici, a kako se neslužbeno doznaje riječ o F.Š. koji je prošli tjedan crnom smrdljivom tekućinom zalio SDP-ovog Danijela Radetu. Zbog tog slučaja u utorak je završio na sudu, priznao prekršaj i pušten na slobodu. Samo dan nakon puštanja 29-godišnjak je  zapalio kontejner u Ugljanskoj. Požarom je zahvaćena drvarnica te dijelovi fasade zgrade, vanjska jedinica klima uređaja, telefonski kabel i prozori na zgradi u Molatskoj ulici. U požaru je na štetu pravnih osoba te stanara zgrade nastala zasad neutvrđena materijalna šteta.

Policijski službenici Policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje u svezi izbijanja požara u Ugljanskoj ulici u Zadru, koji je namjerno izazvan u ranojutarnjim satima 21. veljače 2024. godine.
 
Naime, provedenim očevidom na mjestu događaja utvrđeno je kako je požar izbio uslijed djelovanja toplinske energije otvorenog plamena ili dijelova gorive tvari na kontejnerima za otpad u Ugljanskoj ulici koji su u potpunosti izgorjeli, dok je požarom zahvaćena drvarnica te dijelovi fasade zgrade, vanjska jedinica klima uređaja, telefonski kabel i prozori na zgradi u Molatskoj ulici.
 
U požaru je na štetu pravnih osoba te stanara zgrade nastala zasad neutvrđena materijalna šteta.
  
Sumnja se kako je požar izazvao 29-godišnjak, koji je jučer uhićen te priveden u prostorije policije na kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela Dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.
 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni 29-godišnjak je danas predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru.

Objava Napadač na Radetu zapalio kontejner u Ugljanskoj ulici pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

“UNDER THE SKIN” Film koji postavlja pitanje zašto toliki broj cjepiva sadrži aluminij i što on radi pod kožom?

23. veljače 2024. u 09:06

Dokumentarni film UNDER THE SKIN Berta Ehgartnera stiže u Zadar. Ovim dokumentarnim filmom skreće se pozornost javnosti na temu koja se tiče svih nas: pitanje sigurnosti i kvalitete cjepiva kojima cijepimo našu zdravu djecu. Film će biti prikazan 24. veljače 2024. u HI Hostelu Zadar u 17 sati.

Niti jedna preventivna mjera ne zadire intenzivnije u mehanizme imunološkog sustava. Istovremeno, živimo u vremenu kada gotovo polovica populacije pati od alergija, autoimunih bolesti ili drugih poremećaja imunološkog sustava.

U ovom filmu poseban naglasak stavlja se na ulogu spojeva aluminija koji se koriste kao adjuvansi u cjepivima.

Zašto je cjepivu potreban ovaj otrovni metalni spoj i tko provjerava jesu li cijepljene osobe jednako zdrave kao i prije cijepljenja? O tome nedovoljno brinu institucije nadležne za sigurnost i kvalitetu lijekova. Ispada da su interesi korporacija iz nepoznatih razloga i potpuno neopravdano ispred interesa i zdravlja stanovništva.

Ulaz je slobodan, ali prijave na mail (udrugahura.split@gmail.com) su obavezne zbog ograničenog broja mjesta.

Objava “UNDER THE SKIN” Film koji postavlja pitanje zašto toliki broj cjepiva sadrži aluminij i što on radi pod kožom? pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Počela prodaja karata za koncert Aleksandre Prijović u Zadru

22. veljače 2024. u 19:20

Poznata i u zadnje vrijeme vrlo popularna srpska pop-folk pjevačica Aleksandra Prijović održat će koncert u dvorani Krešimira Ćosića 7. lipnja 2024. godine u sklopu svoje turneje Od istoka do zapada. Prodaja karata na eventim.hr već je krenula. Čini se da su pregovori između tima Prijović i ŠC Višnjik završili na obostrano zadovoljstvo.

Podsjetimo, u medijima se bila pojavila navodna zabrana održavanja tog koncerta u Zadru i to od gradonačelnika Branka Dukića što je on brzo demantirao i poručio kako nije za zabrane, ali i da takvu glazbu ne sluša. S druge strane, organiziranje koncerata, pa tako i ovog , ŠC Višnjik donosi nužne prihode i prema riječima direktora Denisa Karlovića želja im je u ovoj godini u Krešin dom dovesti najveće hrvatske i regionalne zvijezde.

Javnost je i dalje poprilično podijeljena oko pitanja trebaju li nam ovakvi sadržaji u gradu. No, kako sada stvari stoje čini se da će na kraju jedino pitanje biti hoće li Aleksandra Prijović napuniti Višnjik samo jednom ili više puta.

Objava Počela prodaja karata za koncert Aleksandre Prijović u Zadru pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Nagrađivana predstava “Juha od bundeve” ponovno u Kazalištu lutaka Zadar

22. veljače 2024. u 13:26

Nagrađivana predstava za koju se uvijek traži karta više “Juha od bundeve”, prema istoimenoj slikovnici Helen Cooper, na repertoaru je ove i sljedeće nedjelje (25. veljače i 3. ožujka) u 11 sati.

“Juha od bundeve” premijerno je izvedena 2016. godine, a režiju i dramatizaciju potpisuje Ana Prolić.

Priča je to o tri najbolja prijatelja: Mačku, Vjeverici i Patku koji žive u maloj kućici okruženoj velikim i slasnim bundevama. Svakog dana prijatelji zajedno pripremaju svoju poznatu juhu od bundeve i svatko ima svoju zadaću pri kuhanju. No, nestašni je Patak zažalio promijeniti rutinu, te je nastala svađa. Što se dalje zbilo pogledajte u predstavi!

Ulaznice su dostupne na blagajni kazališta, te online na stranici www.klz.hr

Objava Nagrađivana predstava “Juha od bundeve” ponovno u Kazalištu lutaka Zadar pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

U Zadru se predstavlja 21 vinarija Bregovite Hrvatske

22. veljače 2024. u 12:34

Na Zadar Wine Festivalu koji se u petak i subotu, 23. i 24. veljače 2024. godine, održava u Športskom centru Višnjik, sudjelovat će 21 vinarija iz Središnje bregovite Hrvatske.

Predstavit će bogatstvo vinske regije koja obuhvaća vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja i Moslavine te Plešivice.

Radionicu o vinima Bregovite Hrvatske u petak u 17 sati vodit će sommelier Josip Orišković. Uz vina autohtonih sorti škrlet i pušipel sudionici radionice moći će kušati i pjenušac te vrhunska vina sorti sauvignon blanc, rajnski rizling, traminac, pinot crni i frankovka.

Vinsku regiju Središnja bregovita Hrvatska odlikuje velika raznolikost tala i sorti grožđa. Klimatski i pedološki uvjeti naročito pogoduju proizvodnji svježih, elegantnih, laganih i pitkih vina, ali i kompleksnih bijelih i crvenih vina te pjenušaca vrhunske kvalitete.

Na zadarskom festivalu Bregovitu će Hrvatsku predstavljati vina koja proizvode vinarije Bolfan, Bedekovich, Šimanović, Litterarii, Griffin Ivančić, Dvanajščak Kozol, Mladina, Kopjar, Štrigova, Horvat, Jakopić, Tomšić, Kojter, Đurinski, Miklaužić, Romić, Glavica, Florijanović, Seletković, Lagena i Voštinić – Klasnić.

Udruga Bregovita Hrvatska regionalna je organizacija za vinsku regiju Središnja bregovita Hrvatska. Njezini vinari nižu velike uspjehe na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina. Prošle su godine na Decanteru u Londonu osvojili 95 odličja – 3 zlatna, 29 srebrna i 63 brončana.

Objava U Zadru se predstavlja 21 vinarija Bregovite Hrvatske pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

MILENIJSKI PROJEKT NA VIRU Izgradnja kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže otoka vrijednosti 145 milijuna eura

22. veljače 2024. u 11:51

Virsko komunalno poduzeće Vodovod Vir sprema prijavu na pretpoziv Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja za dobivanje EU sredstava iz programskog razdoblja 2021. – 2027. Prijavit će se kompletna vodovodna i kanalizacijska mreža otoka procijenjene vrijednosti 145 milijuna eura bez pdv-a, javlja Virski list.

Projekt komunalnog poduzeća Vodovod Vir za podizanje kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira, odnosno cijelog sustava za sva naselja na otoku koja još nemaju vodu i kanalizaciju, spreman je već gotovo tri godine u ladicama državne tvrtke Hrvatske vode, a uskoro će se poslati na adresu Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja.

– Imamo sve građevinske dozvole i sve glavne projekte, kao što smo imovinski-pravno riješili gotovo sto posto trase projekta. Onih 0,15 posto trase koji nisu riješeni, nikako ne utječu na samo izvođenje ili prijavu projekta – ističe direktor virske vodovodne tvrtke Hrvoje Bašić, najavljujući prijavu na pretpoziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Na taj pretpoziv – raspisan sredinom siječnja s trajanjem do sredine ožujka – sve aglomeracije u Republici Hrvatskoj mogu kandidirati svoje projekte koji će se evaluirati u Ministarstvu. Iako je za te projekte predviđeno 600 milijuna eura (programsko razdoblje 2021. – 2027.), sredstva će ipak biti ograničena na nešto manje 300 milijuna eura, jer će druga polovica iznosa otići na nezavršene projekte iz prethodnog programskog razdoblja.

Po novim procjenama virski projekt košta 145 milijuna eura bez PDV-a (ranije oko 100 milijuna eura), ili nešto više od 180 milijuna eura ukupno, a uključuje podizanje vodovodne i kanalizacijske mreže za cijeli otok (ono što još nije napravljeno), potom uređaj za pročišćavanje za 53.000 ekvivalent stanovnika, opremu, mehanizaciju, vozni park, rezervne pumpe, troškove nadzora, otkupa zemljišta te troškove promidžbe i vidljivosti projekta. Od tog iznosa 109 milijuna eura pokriva EU, dok bi ostatak od 36 milijuna eura ravnomjerno podijelili (po 12 milijuna eura) Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, državna tvrtka Hrvatske vode i jedinica lokalne samouprave, odnosno Općina Vir. Kako su za rok građenja predviđene četiri godine, to znači da bi Općina Vir godišnje morala izdvajati 3 milijuna eura za ovaj projekt.

– Procjena vrijednosti projekta napravljena je vrlo realno, ali ćemo pravu cijenu ipak znati tek nakon procesa javne nabave. Očekujem ipak da bi ponude bile nešto manje, jer procjena od 145 milijuna eura uključuje i 10 posto nepredviđenih troškova – ističe direktor Bašić. Iako se ne zna pouzdano kada bi odluke o financiranju aglomeracija mogle biti donesene u Ministarstvu, očekuje se da bi u razdoblju od svibnja do srpnja trebale biti javno objavljene.

– Ako uzmemo u obzir sredstva koja su na raspolaganju, naš je projekt značajno skup. No optimist sam i nadam se najboljem, jer ako prođemo, imat ćemo riješenu kompletnu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu na otoku. Bit će tu još puno posla na provedbi projekta, odnosno provođenju javnih nabavi koji su postupci za sebe. Mogu završiti relativno lako i brzo, ali mogu potrajati jako dugo. Tek nakon toga dolazi gradnja s rokom od četiri godine. Nadam se najboljem – poručuje direktor Bašić.

Objava MILENIJSKI PROJEKT NA VIRU Izgradnja kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže otoka vrijednosti 145 milijuna eura pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

PAKOŠTANE 26-godišnjak podmetnuo požar na automobilu

22. veljače 2024. u 10:11

Policijski službenici Policijske postaje Biograd proveli su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Naime, sumnjiči ga se da je 14. veljače ove godine oko 01.40 sati u Pakoštanima na otvorenom prostoru namjerno, otvorenim plamenom izazvao požar na parkiranom neregistriranom automobilu u vlasništvu 20-godišnjaka.

 U događaju nije bilo ozlijeđenih osoba. Požar su gasili vatrogasci, a uslijed požara vozilo u potpunosti izgorjelo.

Na mjestu događaja policijski službenici su proveli očevid.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 26-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru.  

Objava PAKOŠTANE 26-godišnjak podmetnuo požar na automobilu pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

‘SLATKA SIMONA’ U KINO ZONI Stižu i redatelj Igor Mirković te glumica Tina Keserović!

22. veljače 2024. u 07:50

Nakon marokanskog ljubavnog trokuta viđenog u ”Plavom kaftanu” u petak u Kino Zoni za vas spremamo jedan poseban događaj. Na program nam stiže domaća vruća triler drama ”Slatka Simona”, ali i njezin redatelj i scenarist Igor Mirković te glumica Tina Keserović!

Ovo je priča u kojoj svatko laže svakome. Zeleni radi u opskurnoj firmi za seks-chat u Zagrebu i zavodi muškarce na internetu pod lažnim identitetom zavodljive slatke Simone. Negdje u Austriji živi tajanstveni Bobo, koji se upleo u Simoninu mrežu: piše joj danima i noćima, da bi na kraju poželio stvarnu vezu s njom. Simona potiče njegove želje, ali uvijek izbjegne susret. Ali kad Bobo odluči da će ostaviti sve zbog Simone i planira novi život s njom, seks-chat operateri shvate da je sve otišlo predaleko, da uništavaju život nepoznatog čovjeka. No, pokazat će se da ni Bobo nije govorio istinu…

Dvanaest dugih godina nakon dugometražnog igranog debija ”Noćni brodovi”, nekadašnji TV novinar i dokumentarist Igor Mirković (”Novo, novo vrijeme”, ”Sretno dijete”…) vraća se u kina s jednom posve drugačijom i za našu kinematografiju poprilično smjelom pričom. U vremenima gdje ljudi sve teže ostvaruju fizičku bliskost i zatvaraju se u svoje ‘mikrokozmose”, kontakt s ostatkom svijeta i uzbuđenja pronalaze u ‘virtualnom svemiru’, no to mjesto je i savršena scena za kojekakve prevare onih najnaivnijih.

Mirkovićev film je od premijere skupio pozitivne kritike, a među plejadom poznatih glumačkih imena poput Jerka Marčića, Tine Keserović, Jelene Miholjević, Paška Vukasovića i Tome Medvešeka našle su se i naše istaknute članice Zadarskog plesnog ansambla, Mateja Bilosnić i Josipa Štulić, koje će nam se nakon projekcije pridružiti u moderiranom razgovoru s Igorom Mirkovićem i Tinom Keserović.

”Slatka Simona” je na rasporedu u petak 23. veljače s početkom od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

Objava ‘SLATKA SIMONA’ U KINO ZONI Stižu i redatelj Igor Mirković te glumica Tina Keserović! pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

RADETA: “Šutnja je trajala predugo i sada imamo nasilnike i huligane koji nam kroje sudbine i od Zadra rade grad slučaj!”

21. veljače 2024. u 17:50

Šef zadarskog SDP-a Daniel Radeta u novom priopćenju osvrnuo se na napad na gradonačelnika Branka Dukića i vijećnika Matu Lukića i osudio takvo ponašanje. Cijelo priopćenje donosimo u nastavku:

“Ono što se danas dogodilo gradonačelniku Branku Dukiću i Mati Lukiću trebamo svi jasno i glasno osuditi! Uništavanje tuđe imovine je kazneno djelo, bilo to uništeno odijelo na osobi koja obavlja službenu dužnost ili Dukićev osobni automobil, kvalifikacija djela bi trebala biti ista, a primitivci propisno kažnjeni.

Ja nažalost nemam ingerenciju nad institucijama i jedino što mogu iz ove pozicije je osuditi ovaj događaj i ukazivati na nepravilnosti i propuste u njihovom radu. 

Zadnja dva mjeseca pokušavam obraniti svoju obitelj, dostojanstvo i dignitet, a nitko iz tih istih institucija ne reagira niti radi svoj posao. Ovo se mora zaustaviti i institucije moraju početi djelovati.

Šutnja je trajala predugo i sada imamo nasilnike i huligane koji nam kroje sudbine, uništavaju živote, imovinu i od našeg grada rade “grad slučaj”. 

Neće vam to proći!

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zadar,

Daniel Radeta”

Objava RADETA: “Šutnja je trajala predugo i sada imamo nasilnike i huligane koji nam kroje sudbine i od Zadra rade grad slučaj!” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Ožujak u HNK Zadar započinje hit predstavom “TIHA NOĆ”

21. veljače 2024. u 13:38

Hrvatsko narodno kazalište Split gostuje u HNK Zadar u utorak,  5. ožujka s hit predstavom TIHA NOĆ, nastalom prema tekstu Miljenka Smoje i Ivice Ivaniševića, a u režiji Gorana Golovka.

Ulaznice su već u online prodaji  na Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/tiha-noc-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-634404/event.html i na blagajni HNK Zadar, osigurajte ih na vrijeme! Cijena ulaznice iznosi 12 eura.

U predstavi igraju: Nenad Srdelić (Smoje), Nives Ivanković (Lepa), Donat Zeko (Servantes), Joško Ševo (Luiđi), Arijana Čulina (Bepina), Stipe Radoja (Roko Prč), Katarina Romac (Anđa), Marjan Nejašmić Banić (Prisidnik), Vicko Bilandžić (Sekretar), Luka Čerjan (Mali Mirko), Andrea Mladinić (Peškaruša), Filip Radoš (Don Karmelo), Maro Drobnić (Milicajac Mate), Elza Tudor Gančević (Tajnica), Andro Bilandžić (Anđin i Rokov stariji sin) i Petar Prcela (Anđin i Rokov mlađi sin).

Dramatizacija novelete “Kronika o našem Malom mistu” na kazališnoj pozornici oživljava dobro poznate, mnogima omiljene Smojine likove.

Groteskna koliko i neodoljiva priča o malomišćanskom sudaru dvaju nesukladnih, isključivih svjetonazora dostojanstveno je ostarjela u ovih nešto više od pola stoljeća koliko nas dijeli od premijere pa je ovo krasna prilika da, ostajući vjerni rukopisu i duhu pokojnog meštra, pokušamo vidjeti koliko se i kako naš svijet otada promijenio, jesu li Smojini junaci “otpravljeni “u povijest ili su još uvijek tu među nama, diktirajući nam ritam svakodnevice s jednako slijepom gorljivošću, iako s nešto manje izvornoga šarma.

Objava Ožujak u HNK Zadar započinje hit predstavom “TIHA NOĆ” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

“NIŠTA IM NEĆE BIT” Predstava koja razotkriva tajne obiteljskog života uz smijeh i emocije

21. veljače 2024. u 13:35

U ponedjeljak, 26. veljače u 20 sati pogledajte romantičnu komediju Kazališta Moruzgva, “Ništa im neće bit’ “koja će vas nasmijati, dirnuti i potaknuti na razmišljanje o ljubavi, odnosima i novim počecima. Nastala iz pera majstorice kratke proze Tanje Mravak, ova predstava razotkriva tajne obiteljskog života i donosi smijeh i emocije na pozornicu te pred gledatelje stavlja niz sitnica svakodnevnog obiteljskog života u kojima se svi mogu prepoznati.

Riječ je o predstavi koja je osvojila srca publike u rasprodanim dvoranama diljem Hrvatske te u samo 5 mjeseci broji 50 izvedbi.

Ecija Ojdanić i Frano Mašković briljiraju u glavnim ulogama, donoseći nam neodoljivu kemiju i vješto izvedene komične trenutke. Njihova igra iznosi na površinu sve emocije i sukobe, ali i nade za novo poglavlje u njihovom životu.

Ulaznice su u online prodaji na sustavu Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/nista-im-nece-bit-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-634048/event.html i na blagajni HNK Zadar. Cijena ulaznice iznosi 12 eura.

Objava “NIŠTA IM NEĆE BIT” Predstava koja razotkriva tajne obiteljskog života uz smijeh i emocije pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

“SLATKA SIMONA” Uzbudljivi triler koji pokazuje koliko je moguća ljubav u virtualnim svemirima

21. veljače 2024. u 13:25

Redatelj Igor Mirković dolazi u Zadar na posebnu projekciju svojega filma „Slatka Simona“. Projekcija će biti održana u petak 23. veljače s početkom od 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u organizaciji Kino Zone, a uz redatelja dolaze i glumica Tina Keserović te domaće snage Josipa Štulić i Matea Bilosnić. Nakon projekcije bit će održan razgovor s filmskom ekipom.

„Slatka Simona“ redatelja i scenarista Igora Mirkovića uvodi gledatelje dublje u priču koja se vrti oko seksa, laži i interneta. Smješten u zavaravajući svijet cyber-sexa, uzbudljivi triler pokazuje koliko je moguća ljubav u virtualnim svemirima.

U filmu, nastalom u produkciji Ivana Maloče (Interfilm), glavne uloge igraju Maja Jurić, Tina Keserović, Toma Medvešek i Jerko Marčić, a u distribuciji Duplicata u domaćim kinima ga je dosad vidjelo više od 4.000 gledatelja.

„To je film o ljudima koji se zaljubljuju tipkajući i vole se u virtualnim svemirima, a da se nikada nisu vidjeli. Sasvim sigurno nikada niste vidjeli sličan film na našem jeziku, a mislim da ni oni koji znaju što sam dosad radio nikada ne bi očekivali ovakav film“, kazao je redatelj Igor Mirković.

U trileru „Slatka Simona“, glavni junaci su Zeleni (Toma Medvešek) i Jana (Tina Keserović), koji rade kao animatori na seks chatu u opskurnoj agenciji i zavode na internetu pod lažnim identitetom Slatke Simone (Maja Jurić). Tajanstveni klijent Bobo (Jerko Marčić) upleo se u mrežu Simone: opsesivno joj šalje poruke i na kraju poželi stvarnu vezu s njom.

„Doista sam upoznao ljude koji su radili na takvim poslovima i njihove priče bile su mi inspiracija. Možda će djelovati nevjerojatno ili pretjerano, ali da – one se u zbilji događaju“, kaže Mirković.

Intrigantni film, koji podjednako razotkriva što se skriva iza obje strane seks chatova, sniman je u zimu 2022. na lokacijama u Zagrebu, Samoboru i Mrkoplju, dok je zadnja klapa snimljena u gradu Wolfsbergu u Austriji.

Nakon što je uspješnu novinarsku karijeru zamijenio ulaskom u filmske vode, Igor Mirković snimio je hvaljene dokumentarce „Orbanići Unplugged“, „Novo, novo vrijeme“ i „Sretno dijete“. Kao redatelj dugometražnog igranog filma debitirao je s romantičnom dramom „Noćni brodovi“. Publici je poznat i kao jedan od redatelja i scenarista, uz Gorana Kulenovića, TV serije „Crno-bijeli svijet“. Igor je jedan od osnivača i direktor Motovun film festivala, odnosno Cinehill festivala. „Slatka Simona“ njegov je drugi dugometražni igrani film.

Direktor fotografije je Ivan Zadro, scenografkinja Željka Burić, kostimografkinja Ivana Zozoli Vargović, majstorica maske Sanja Hrstić, montažer Tomislav Pavlic, izvršni producent Bojan Kanjera i producent Ivan Maloča.

Uz glavne glumce Maju Jurić, Tinu Keserović, Tomu Medvešeka i Jerka Maričića, u filmu glume Nela Kocsis, Kristijan Ugrina, Paško Vukasović, Luka Knez, Darko Stazić, Nikolina Prkačin i drugi.

„Slatka Simona“ nastala je u produkciji Interfilma, a film su financijski poduprli Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Hrvatska radiotelevizija (HRT). 

Fotografije iz filma, video najavu i plakat možete preuzeti na OVOM LINKU.

Pjesmu „Žena iz sna“ iz filma „Slatka Simona“ pogledajte na OVOM LINKU.

Objava “SLATKA SIMONA” Uzbudljivi triler koji pokazuje koliko je moguća ljubav u virtualnim svemirima pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

HDZ o Radeti i SDP-u: “Verbalne i fizičke napade koje HDZ osuđuje najgrublje koriste za promašeni napad na HDZ, a sve kako bi prikupili koji politički bod”

21. veljače 2024. u 11:47

Zadarski HDZ na svojem Facebook profilu objavio je poduži status o Danijelu Radeti (SDP). U HDZ-u kažu da se u njegovom slučaju radi o najprizemnijem političkom obračunu i jeftinom prikupljanju političkih poena te ponavljaju kako su čelni ljudi HDZ-a osudili napade na Radetu. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Zašto Daniel Radeta laže i obmanjuje javnost? Osim što je to čuo i vidio kako se radi na zadnjem skupu krajnje ljevice nekidan u Zagrebu?

Jer se nada kako će sto puta izgovorena laž postati istina. Svjestan stava građana o njegovoj potpunoj destruktivnosti u ovom sazivu Gradskog vijeća, on agresivnim laganjem i falsificiranjem istine skreće pozornost sa činjenice da je odgovoran za nestabilnost i blokiran proračun Zadra makar su u isti taj proračun uvršteni svi njegovi prijedlozi. Alat je pronašao u svojoj „raspravi s muralom“ kojom uporno od Zadra pokušava napraviti grad slučaj. Poslije 80 godina nestanka fašizma, on je Zadar proglasio – fašističkim! Koristeći se poznatim mu stranačkim alatom ideoloških podjela, u različitim prilikama i medijima izriče niz laži, manipulacija i, naravno, optužbi na račun HDZ-a kao jedinog odgovornog za napade na njega.

A što su tome rekli HDZ, gradonačelnik i predsjednik GO HDZ-a Šime Erlić?

– Nedopustivo je da se razlike u političkim stavovima i svjetonazorima rješavaju nasiljem. Stoga ovim putem izražavamo podršku predsjedniku SDP Zadar Danielu Radeti i vjerujemo kako su ovakvi slučajevi iznimka koje će uspješno riješiti nadležne institucije. (HDZ Zadar, 16.1.2024.)

– Žalosno je da se gradskom vijećniku prijeti, a kamoli fizički napada. Za to ne postoji opravdanje… Bilo kakav oblik nasilja i prijetnji je nedopustiv. Zato potpora vijećniku Radeti u zaštiti njegovih prava i sigurnosti, unatoč našim potpuno različitim pristupima političkom i javnom djelovanju. On ima pravo na svoje stavove, a mi se možemo ili ne složiti s tim, ali nikako odgovarati nasiljem. (gradonačelnik Branko Dukić, 16.1.2024.)

– Mi u HDZ-u smo izuzetno jako i čvrsto rekli da osuđujemo svaki oblik napada na bilo koga u gradu, bilo koji oblik nasilja je nedopustiv posebno prema političarima koji su izabrani od građana da izražavaju svoje mišljenje. Možemo se ne slagati s nekim mišljenjima ali upotreba sile i nasilje nije u redu. Nadam se da će se situacija smiriti i da neće biti daljnjih incidenata. Na policiji je da reagira, moramo smiriti strasti, koje su se u zadnje vrijeme prilično raspirivale i generalno smanjiti taj oblik sukoba koji je trenutno na sceni jer to ne ide u korist nikome. Moramo u fokus staviti teme od razvojnog karaktera i voditi odgovornu politiku prema građanima. Politika HDZ-a najoštrije osuđuje napad i apeliramo prema policiji da se to što prije taj slučaj ispita i razriješi. (predsjednik GO HDZ Zadar Šime Erlić, 19.2.2024)

A ovo su komentari i laži SDP i Daniela Radete na navedene izjave:

– Očito imaju i svojeg nalogodavca. Znamo gdje se nalazi. Nalazi se u Medulićevoj ulici, a to su stranačke prostorije HDZ-a i jasno je da su svi ovi napadi na mene i moju obitelj orkestrirani (Daniel Radeta,17.01.2024.)

– HDZ je prikriveni pokrovitelj nasilja…Izvršna vlast u gradu vjerojatno i ne želi i neće reagirati: njima ovaj linč prema meni itekako odgovara. Njihovi ciljevi su jasni: žele me ušutkati, žele me spriječiti u onome što radim. (Daniel Radeta, 29.1.2024.)

– Nemam prije svega povjerenja u izvršnu vlast u gradu koja nije jasno osudila događaje, koja nije jasno stala iza mene. (Daniel Radeta, 19.2.2024.)

– Erlić je svojom izjavom upravo javno pozvao da se u Zadru krše zakoni i Ustav, i da se organizirani napad na oporbene političare tretira kao opravdani napad koji je političar inicirao…. Svakim novim danom i svakim novim napadom potvrđuje se teza kako su vi ovi napadi povezani i dobro organizirani, a imaju samo jedan cilj, moju eliminaciju….Ministar Šime Erlić nikada nije izrekao stav i dao odgovor na ono što upozoravam mjesecima… i stoji li iza svih ovih napada HDZ kao organizacija? (Daniel Radeta, 19.02.2024.)

Tko je ovdje lud?! Dok zadarski GO HDZ-a i gradonačelnik Dukić javno najoštrije osuđuju verbalni i fizički napad na gradskog vijećnika SDP-a i daju mu potporu u zaštiti njegovih prava i sigurnosti unatoč potpuno različitim pristupima političkom i javnom djelovanju, Daniel Radeta, Peđa Grbin i njihovi stranački drugovi izvrću činjenice i obmanjuju javnost. Verbalne i fizičke napade koje HDZ osuđuje najgrublje koriste za promašeni napad na HDZ, a sve kako bi prikupili koji politički bod.

Na sreću zadarskog SDP-a, odgovornih ima, makar na drugoj strani. Gradonačelnik Dukić i GO HDZ-a Zadar osudili su napad na SDP-ovog vijećnika jasno, nedvosmisleno i bez ikakvog politiziranja. Je li moguće da je došlo do toga da mi moramo braniti zadarske SDP-ovce i od njihove vlastite stranke?!

ISTINA I NEPOBITNE ČINJENICE: HDZ je PRVI I JEDINI osudio napade na predsjednika gradske organizacije SDP-a Daniela Radetu. Jasno dao do znanja da sloboda izražavanja mišljenja predstavlja jedan od najvažnijih stupova demokratskog društva. HDZ je predan borbi protiv bilo kakve netolerancije u društvu. Svo ovo vrijeme SDP-ov koalicijski partner Akcija mladih osuđuje Radetu, a nezavisni Enija Meštrovića ni riječi ovoj temi.

LAŽNE VIJESTI, KLEVETA, IZVRTANJE ČINJENICA, PODMETANJA I LAŽI KOJIMA SE KORISTI SDP I DANIEL RADETA nemaju nikakve veze sa pravom na slobodu izražavanja mišljenja već se radi o najprizemnijem političkom obračunu i jeftinom prikupljanju političkih poena.”

Objava HDZ o Radeti i SDP-u: “Verbalne i fizičke napade koje HDZ osuđuje najgrublje koriste za promašeni napad na HDZ, a sve kako bi prikupili koji politički bod” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

JE LI AUTOR TRANSPARENTA SUDJELOVAO U NAPADU? Radeta o propustima policije, još nije dao službenu izjavu

21. veljače 2024. u 10:55

Jutros ispred ulaza u prostorije SDP-a na Trgu Pet bunara osvanuo je transparent na kojem piše “nisu kemikalije, nego fekalije”. Podsjetimo, predsjednika zadarskog SDP-a Danijela Radetu maskirani je muškarac zalio u prošli petak ispred stranačkih prostorija smrdljivom tekućinom. Policija je jučer izvijestila kako je identificirala počinitelja i privela ga na sud. Riječ je o F.Š. (29) koji je jučer doveden pred suca, priznao je prekršaj te je pušten na slobodu uz zabranu prilaska Radeti. Radeta u današnjem priopćenju najavljuje kako će nadležnim institucijama navesti 14 propusta policije vezano za taj slučaj. Smatra kako je protiv njega organizira politički progon “u kojem nasilnici ne prezaju napadima s kemikalijama, šakama, crnim maskama i raznim ostalim prijetnjama”. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Da su nam grad i država u potpunosti institucionalno nefunkcionalni potvrđuje i ovaj zadnji, deveti u nizu napada, u zadnja dva mjeseca. Prošlo je 5 dana, a ja još nisam imao priliku dati službenu izjavu niti me itko zvao iz policije. S obzirom da mi se sve ovo događa zbog javnog djelovanja, osjećam se dužnim javno reagirati zbog svih propusta koji su napravili, oni, koji bi trebali provoditi i braniti zakon.

U dopisu kojeg ću danas proslijediti glasnogovorniku suda, ravnateljstvu policije, Oboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Državnom odvjetništvu RH, navest ću 14 propusta policije samo u ovom zadnjem slučaju kada mi je prišla nepoznata osoba u sred bijela dana i u lice sasula 5 litara kemikalija. Sve propuste ću također objaviti i javno.

Za početak, od institucija tražim odgovor na samo jedno pitanje. 

Može li se itko baviti politikom u Zadru pored svih ovih propusta, kada protiv sebe imate organizirani politički progon u kojem nasilnici ne prezaju napadima s kemikalijama, šakama, crnim maskama i raznim ostalim prijetnjama? 

I ako je odgovor NE, kako se to zove u kaznenom zakonu?

Objava JE LI AUTOR TRANSPARENTA SUDJELOVAO U NAPADU? Radeta o propustima policije, još nije dao službenu izjavu pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Sunset Sports Media Festival ponovno okuplja svjetske stručnjake, sportske i medijske zvijezde

21. veljače 2024. u 09:52

Poznati su prvi govornici trećeg izdanja Sunset Sports Media Festivala koje će od 6. do 8. lipnja u Zadru okupiti brojne vrhunske sportaše i istaknute stručnjake iz područja medija, marketinga i poslovanja. Bogati program Festivala donosi poučne panele i predavanja, a na prvom popisu potvrđenih velikih imena našli su se Frank Grillo, hollywoodska akcijska zvijezda čiji se dokumentarni serijal o borilačkim kulturama diljem svijeta upravo prikazuje na Netflixu, Jeffrey Gertulla, izvršni potpredsjednik CBS Sports Digitala i čovjek koji je zajedno s našim Pete Radovichem producirao posljednji Super Bowl, najgledaniji TV sadržaj u povijesti televizije, te Guillem Balague, pisac i TV novinar sa CBS Sportsa koji je tijekom svoje karijere napisao ekskluzivne autobiografije Lionella Messija, Pepa Guardiole i  Diega Maradonne.

Prošlogodišnje izdanje okupilo je niz sportaša i stručnjaka iz svijeta sporta, medija i biznisa. Festival je privukao rekordan broj domaćih i stranih sudionika te na svim razinama ostvario svoje ciljeve, opravdavajući status jedinstvenog događaja koji je ključan za napredak i daljnji razvoj svih uključenih entiteta, a nevjerojatnom sinergijom stručnjaka stvoreni su temelji za novu eru sportsko-medijske industrije, kao i promocije Hrvatske na jedinstven način.

“Na tragu izuzetno uspješnog prošlogodišnjeg odaziva, trećim izdanjem susreta opet težimo nadmašiti sva očekivanja. Festival je postao epicentar povezivanja svih segmenata sportsko-medijske industrije; od sportaša i čelnika klubova do medijskih kuća i stručnjaka za marketing. Trend globalizacije sporta danas je jači nego ikad, a Sunset Sports Media Festival želi ostati ključno odredište za sve one koji žele pratiti najnovije trendove i inovacije u svijetu sporta i medija. Dolaskom velikih imena i najkvalitetnijih govornika i ove godine donosimo nezaboravne trenutke, poučne razgovore i raznolikost koja će zadovoljiti sve posjetitelje“, izjavio je Damjan Rudež, direktor Sunset Sports Media Festivala i proslavljena NBA zvijezda.

Tijekom trodnevnog programa ispunjenog predavanjima i panelima raznovrsne tematike, posjetitelji će u opuštenoj atmosferi imati priliku susresti brojne sportske zvijezde i renomirane stručnjake te otkriti niz zanimljivosti iz svijeta sporta, medija i businessa koji ih prati. Impresivnom popisu festivalskih predavača i panelista pridružit će se i poznata srpska tenisačica Bojana Jovanović, Dino Ruta, voditelj katedre za sportski menadžment na Bocconiju i direktor programa FIFA Master Classa, Matteo Zuretti, glavni direktor za međunarodne odnose i marketing u udruzi igrača NBA-a koji će zajedno s Boštjanom Nachbarom, direktorom u udruženju igrača Eurolige podijeliti svoja stručna iskustva i uvide o upravljanju igračima u današnjem okruženju koje se suočava s nizom izazova zbog promjena u dinamici sportske industrije, tehnoloških inovacija, društvenih trendova i ekonomskih faktora.

Treće izdanje Sunset Sports Media Festivala koje će se održati u gradu s najljepšim zalaskom sunca na svijetu, osim inspirativnih predavanja i panela te projekcije filmova sportske tematike pratit će uzbudljiv i raznolik zabavni program koji će uskoro biti objavljen na službenoj web stranici Festivala. U međuvremenu, pratite sve novosti na FB i IG profilima te osigurajte svoju Super Early bird kotizaciju na vrijeme i pridružite se uzbudljivoj atmosferi ovog jedinstvenog događaja.

Objava Sunset Sports Media Festival ponovno okuplja svjetske stručnjake, sportske i medijske zvijezde pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

29-godišnji F.Š. koji je zalio Radetu smrdljivom tekućinom priznao prekršaj i pušten na slobodu

20. veljače 2024. u 17:52

Zadarska policija provela je kriminalističko istraživanje te osumnjičila 29-godišnjaka da je na Trgu Petra Zoranića u petak 16.veljače maskiran izlio smrdljivu tekućinu na predsjednika zadarskog SDP-a Danijela Radetu, a dio je završio i na predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu i još nekoliko članova stranke. Zbog počinjenog prekršaja protiv javnog reda i mira na naročito drzak i nepristojan način. 29-godišnjak je danas doveden na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru. Zakonom je za taj prekršaj propisana novčana kazna u iznosu od 700 do 4000 eura ili kazna zatvora do 30 dana.

Poslijepodne je stiglo i priopćenje glasnogovornika Općinskog suda koje prenosimo u cijelosti:

“Obavještavam Vas da je dana 20. veljače 2024. Policijska uprava Zadarska podigla optužni prijedlog protiv F. Š. (1995) zbog počinjenja prekršaja iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te ga je istog dana dovela pred dežurnog suca Prekršajnog odjela Općinskog suda u Zadru.

Podnesenim optužnim prijedlogom F.Š. se tereti da je dana 16. 02. 2024.g. oko 17.30 sati u Zadru, na Trgu Petra Zoranića, dakle na neograničenom javnom mjestu dostupnom većem broju građana i slučajnih prolaznika, koji su se zaista i nalazili na navedenom prostoru te kojim prostorom se tada kretao i oštećeni Daniel Radeta zajedno sa svojim suradnicima Peđom Grbin, Sabinom Glasovac , kao i još drugim osobama, a isti su se kretali u pravcu Kneževe plače u Zadru, gdje je u 18,00 sati bio zakazan skup političke stranke SDP-a “Borba za dostojanstvo”, kada je od strane okrivljenoga F.Š., na naročito drzak i nepristojan način narušen javni red i mira i to na štetu Daniela Radete, tako što je okrivljeni, s prethodno smišljenim planom, odjeven u crnu jaknu i ogrtač sa kapuljačom crne boje, prekrivši lice PVC maskom crne boje sa gumicom i držeći u svojoj desnoj ruci višebojnu PVC kantu zapremnine 4,7 litre, ispunjenu tekućinom sivo-smeđkaste boje, neugodnog mirisa, prišao oštećenom Danielu Radeta te je iznenada, ničim izazvan od strane oštećenoga Daniela Radeta, zalio istoga po odjeći i djelomično po licu navedenim sadržajem iz PVC kante koju je nosio u ruci, nakon čega je pobjegao s mjesta događaja, udaljivši se u pravcu Sveučilišta u Zadru te je dolaskom u Perivoj Vladimira Nazora u Zadru, u grmlju odbacio PVC kantu, PVC masku i ogrtač u koji je bio odjeven, udaljivši se dalje u nepoznatom pravcu.

Sudac je nakon ispitivanja okrivljenika, koji je u potpunosti priznao prekršaj koje mu se stavlja na teret, istog pustio na slobodu do okončanja postupka te mu je određena mjera opreza zabrane približavanja Danielu Radeti na udaljenost od 50 m kao i zabrana uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze s njim.” 

Objava 29-godišnji F.Š. koji je zalio Radetu smrdljivom tekućinom priznao prekršaj i pušten na slobodu pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

OBAVIJEST RODITELJIMA U četvrtak počinju upisi u prve razrede osnovne škole

20. veljače 2024. u 15:43

Iz zadarske županije izvijestili su  roditelje djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole da će u četvrtak, 22. veljače 2024. godine, u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole biti otvorene prijave za redovan upis u prvi razred osnovne škole. Do 31. ožujka 2024. godine preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći će podnijeti prijavu za upis svog djeteta u prvi razred osnovne škole.

U sustavu će biti vidljivi opći podaci o djetetu i škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditeljima će na odabir biti ponuđeni sadržaji koji postoje u dodijeljenoj školi (npr. izborni predmeti, komercijalni program – produženi boravak i sl.)

Više detalja dostupno je na poveznici: tinyurl.com/upisi-osnovne-skole

Objava OBAVIJEST RODITELJIMA U četvrtak počinju upisi u prve razrede osnovne škole pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

❌