Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Mate Lukić: Da se mene pita Jurica Dilber i svi oni koji ne poštuje branitelje ne bi bili na čelnim pozicijama

7. prosinca 2022. u 16:55

Ravnatelj Javne ustanove Zadarski sport na odlasku, Jurica Dilber našao se na meti gradskih vijećnika nakon što je ZADAR News objavio seriju članaka u kojima smo dokazali da Dilber radi protuzakonito.

Utvrdio je to i Državni inspektorat koji je podnio Općinskom sudu u Zadru prijavu protiv Dilbera zbog nezakonitog skidanja 10 posto od plaće šestorici djelatnika.

Dokumenti koje smo objavili dokazuju da je Jurica Dilber protuzakonito skinuo 10 posto od plaće šestorici djelatnika Zadarskog sporta, ali i da je radio protuzakonito. Tek nakon pisanja ZADAR Newsa posuo se pepelom i vratio im nelegalno uzeta sredstva.

– Djelatnici Javne ustanove Zadarski sport su dobri i vrijedni ljudi sigurno nisu zaslužili nikakva skidanja plaća. Javnost je slabo upoznata činjenicom da plaće u gadskim poduzećima i nisu baš velike.

DOKUMENT DRŽAVNOG INSPEKTORATA: Jurica Dilber protuzakonito je izabran za ravnatelja

Vidjeli ste da Zadarski sport na pročelju svoje zgrade nema zastavu Republike Hrvatske, grb Grada Zadra i zastavu Europske unije, što je također protuzakonito.

– To je sramotno i strašno. Zastave i grb moraju biti na zgradi. Nejasno mi je zašto je to Dilber radi i zašto ne poštuje branitelje – govori nam Lukić.

Očito je da Dilber radi protuzakonito. Je li točna informacija da ste za njegovu smjenu?

– Naravno, ako radi protuzakonito. Da sam ja gradonačelnik nitko ne bi radio protuzakonito, a ako tako radi i to se dokaže, morao bi otići – kaže nam Lukić koji zaziva nove izbore za Gradsko vijeće.

– Ovo sve vodi prema onome što sam predvidio prije godinu dana i javno rekao i točno sam predvidio sudbinu KK Zadar i velika je vjerojatnost novih izbora ove godine. Meni i mojoj stranci kao i nekim drugima koje će nas podržati je to prihvatljivo.

Državni inspektorat prijavio Dilbera sudu

Osim činjenice da Dilber nije organizirao legalne izbore kako bi djelatnici Zadarskog sporta imali svog predstavnika u Upravnom vijeću Javne ustanove Zadarski sport, baš kao što je i ustvrdio Državni inspektorat, dokazano je i kako je takvo protupravno Upravno vijeće sudjelovalo u izboru Dilbera za ravnatelja, a računovođa Ana Buljat i dalje prima nelegalnu naknadu za svoje učešće u UV-u.

Dilber pod istragom?

Navodno se tom činjenicom bave i nadležne institucije. Ako je to točno, nekome se definitivno ne piše dobro.

ZADAR News je u međuvremenu je došao u posjed još dodatne i obilate dokumentacije koja dokazuje da Dilber radi protuzakonito.

NASTAVLJA SE…

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Predstavljanje romana PANTA REI u Gradskoj knjižnici Zadar

2. prosinca 2022. u 19:39

Promocija psihološkog romana PANTA REI autorice Ivane Bulat održat će se u Gradskoj knjižnici „Zadar“ u ponedjeljak 5.12. s početkom u 18 sati.

Tema psihološkog romana PANTA REI je život i tijek misli osobe s poremećajem osobnosti.
Izbor navedene teme autorica, apsolventica tjelesno orijentirane psihoterapije, je donijela kao individualni doprinos razvijanju empatije i destigmatizacije osoba s teškoćama u području mentalnog zdravlja.

Roman PANTA REI je pisan u prvom licu kako bi se intenzivirali i čitateljima približili osjećaji i razmišljanja glavnog lika romana.

Ciljana publika romana su čitatelji koje zanima unutarnji svijet, svijet psihe u širem smislu riječi – ne samo suženo na psihostrukturu psihe koji karakterizira poremećaj osobnosti.
Glavni lik romana PANTA REI prolazi i kroz različite emocije i razmišljanja s kojima se može identificirati bilo koji pojedinac neurotipičnog karaktera.

Unutarnja previranja i razmišljanja glavnog lika romana otvara prostor i za sagledavanje unutarnjeg prostora , psihe čitatelja. U knjizi PANTA REI na vrlo emotivan način prikazan je život i tijek borbe osobe koja je svjesna svog poremećaja osobnosti i koja traži izlaz – iscjeljenje.

Glavni lik romana u prvom licu govori o stanicama na tom putu  i postavlja si mnoga pitanja s namjerom da  uspije početi živjeti normalan i sretan život. Neka od tih pitanja može postavljati i postavlja i osoba neurotipičnog karaktera.

Autorica vjeruje da roman PANTA REI može biti jedna vrsta pomoći u sagledavanju vlastite životne stvarnosti, mapa u sagledavanju unutarnje, psihološke strukture ličnosti.

Navedeno je uvijek prva stanica na putu iscjeljenja. 

Roman PANTA REI  generalno poziva na život. Na život vrijedan življenja. Na hrabrost autentičnog življenja. Ljubav prema sebi i prema daru života. 

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Jeremiah’s predstavili novi singl “Alibi”

2. prosinca 2022. u 19:33

Pobjednici 22. HGF-a i 9. Croatian Blues Challengea te najbolji mladi bend po izboru Fender Mega Music Awards, nakon video spotova “Black Pony Rider”, “Moving on”, “Monkey”, “Little Brains” i “Vegetation”, zadarsko – filipjanski bend Jeremiah’s predstavlja – “Alibi”.

“Tekst ove pjesme je nastao praktički u jednom dahu. Napisan je u nekih desetak minuta i nije se nadograđivao ni mijenjao tokom daljnjeg procesa stvaranja pjesme.
Aranžmanski i glazbeni aspekt pjesme je nastao zajednički na probi benda dan nakon napisanog teksta koji se odmah uklopio u naš stil.” kažu iz benda.

Poznati po energičnim nastupima, od samog početka ih spaja progressive blues rock poslanje. Jeremiah’s su Jeremija Eškinja (bubanj), Roko Vodopija (gitara), Luka Ćetković (bas gitara) i – prvotni instrumentalni trojac iz Sv. Filip i Jakova. Kasnije su udvostručeni zadarskim snagama Frane Škara (klavijature, usna harmonika) i Juan Mirta (vokal) te filipjancem Antom Brzićem (vokal, gitara, truba). Back vokale su otpjevale Daria Baković, Nevija Kožul Peričić i Lucija Grabović iz grupe Seven and Counting. Kao i na prvom singlu (“Black Pony Rider”)sa nadolazećeg albuma ponovno u ulozi audio inženjera se nalazi zadarski Porinovac Jere Šešelja.

Autor spota je Vladimir Miketa, talentirani snimatelj sa dugogodišnjim iskustvom u filmskoj industriji. Između ostalog može se pohvaliti i radom na velikim snimateljskim projektima kao što su Game of Thrones, Vikings itd. Spot je snimljen u prostoru zadarskog skvota Nigdjezemska – prostor koji je ugostio mnoga domaća i inozemna imena alternativne glazbene scene. Urbanu vizuru koncertnog prostora Nigdjezemske set dresseri Lucia Miketa i Vice Rončević učinili su još zanimljivijom kombinacijama biljaka i svijetla.

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Dilber opet krši zakon: Postavio je zastave ispred krive zgrade

2. prosinca 2022. u 18:03

Nakon što je Državni inspektorat proslijedio zadarskoj policiji i Općinskom državnom odvjetništvu prijavu više osoba kako Jurica Dilber, ravnatelj Javne ustanove Zadarski sport krši Zakon o grbu zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske i nakon što je o tome više puta izviještena pročelnica za kulturu i sport u Gradu Zadru, Dina Bušić, Dilberu je naloženo da postavi zastave Europske unije, Republike Hrvatske i Grada Zadra na zgradu sjedišta ustanove kojom upravlja.

Adresa Javne ustanove Zadarski sport je Bruna Bušića 7

Kako je službena adresa Javne ustanove Zadarski sport Bruna Bušića 7, nije jasno iz kojega razloga je Dilber zastavu postavio protuzakonito u dvoršite ulice Bruna Bušića 3, odnosno ispred streljane i pored kuglane na Mocirama.

Zastave moraju biti postavljene na dvoranu Mocire, jedino ona se nalazi na adresi Bruna Bušića 7

Naime, spomenuta adresa na koju je Dilber danas protuzakonito postavio zastave, Bruna Bušića 3, nije službena adresa niti jednog trgovačkog društva ili javne ustanove u vlasništvu Grada Zadra, Zadarske županije ili Republike Hrvatske. Što će Dilber reći svojim nadređenima kada u Grad Zadar, policiju ili Državno odvjetništvo stigne nova prijava o novom nepoštovanju Zakona o grbu zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, ostaje nam za vidjeti.

Dokumenti Državnog inspektorata potvrđuju kako je Dilber protuzakonito izabran za ravnatelja

A kada je u pitanju Dilber, valja podsjetiti kako je jučer ZADAR News objavio ekskluzivan dokument Državnog inspektorata prema kojemu je Dilber kriv zbog kršenja niza zakona na štetu djelatnika Zadarskog sporta. Isti Državni inspektorat dokazao je i kako je članica Upravnog vijeća Zadarskog sporta, računovođa Ana Buljat na protuzakonit način postala članica Upravnog vijeća jer je djelatnici Zadarskog sporta nikad nisu izabrali da u ime njih bude u Upravnom vijeću. Za podsjetiti je i kako Buljat više od tri godine prima protuzakonitu naknadu, a upravo to Upravno vijeće koje je sastavljeno na protuzakonit način izabralo je Dilbera za ravnatelja Javne ustanove Zadarski sport što bi u prijevodu značilo da je Dilber protuzakonit ravnatelj.

DOKUMENT DRŽAVNOG INSPEKTORATA: Jurica Dilber protuzakonito je izabran za ravnatelja

NASTAVLJA SE…

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

DOKUMENT DRŽAVNOG INSPEKTORATA: Jurica Dilber protuzakonito je izabran za ravnatelja

30. studenog 2022. u 18:50

Državni inspektorat Zadar podnio je protiv Javne ustanove Zadarski sport i njenog ravnatelja Jurice Dilbera prijavu, odnosno optužni prijedlog Općinskom sudu u Zadru zbog niza utvrđenih nepravilnosti u radu, proizlazi to iz dokumenta koji ekskluzivno objavljuje ZADAR News.

Osim niza nepravilnosti i nezakonitosti, ali i činjenice da je Dilber protuzakonito skinuo 10 posto od plaće šestorici svojih djelatnika, u oči bode i činjenica kako je Državni inspektorat Zadar utvrdio kako je Jurica Dilber djelatnicu Anu Buljat protuzakonito delegirao u Upravno vijeće Javne ustanove Zadarski sport kao predstavnicu radnika, što je suprotno članku 164. Zakona o radu.

Dilbera je Državni inspektorat prijavio Općinskom sudu zbog niza utvrđenih nepravilnosti

Djelatnici Zadarskog sporta i ranije su za ZADAR News kazivali kako nitko od djelatnika nikad nije sudjelovao u izboru predstavnika djelatnika u Radničko vijeće, odnosno u izboru svog predstavnika u Upravno vijeće Javne ustanove Zadarski sport.

Računovođu Anu Buljat djelatnici nisu izabrali da bude njihova predstavica u Upravnom vijeću

– Jurica Dilber nije organizirao izbore prema kojemu bi mi izabrali svog predstavnika u Upravno vijeće Zadarskog sporta. Ana Buljat nije izabrana i to je ona sama potvrdila u razgovoru za vaš portal. Drago nam je da je to sad dokazao i Državni inspektorat. Tužno je što je Jurica Dilber sve u stanju napraviti da ostane ravnatelj – govore nam ogorčeni djelatnici Zadarskog sporta.

Državni inspektorat ustvrdio je kako je predstavnica djelatnika Ana Buljat izabrana u Upravno vijeće protuzakonito

A tko je Anu Buljat izabrao kao predstavnicu djelatnika Zadarskog sporta u Upravno vijeće te Javne ustanove možda je najbolje priznala i sama Buljat koja je u razgovoru za ZADAR News 13. listopada 2022. bila iskrena i rekla kako ne zna tko ju je, kada i na koji mandat imenovao u Upravno vijeće kao predstavnicu djelatnika. Više o tome možete pročitati ovdje.

Ana Buljat protuzakonito je primala naknadu više od tri godine

Kako je Jurica Dilber u veljači 2020. godine dobio novi četverogodišnji mandat temeljem izbora Upravnog vijeća Javne ustanove Zadarski sport u kojemu sjedi nezakonita predstavnica koju nikad nitko nije izabrao u to tijelo, a to je sada utvrdio i Državni inspektorat, očito je i kako je Jurica Dilber protuzakonito izabran za ravnatelja. Također, vrlo je vjerojatno i kako će Buljat morati vratiti novčanu naknadu koju je više od tri godine primala protuzakonito.

Na potezu je gradonačelnik.

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Piše Katarina Ćosić: Autorska glazbena prava

30. studenog 2022. u 17:19

AUTORSKA GLAZBENA PRAVA

Autori koji stvaraju glazbeno djelo su – tekstopisci, skladatelji i aranžeri.

Da bi glazbeno djelo doprlo do publike potreban je i doprinos umjetnika izvođača te diskografa (proizvođača fonograma).

Umjetnici izvođači izvode djelo u glazbenom studiju ili na koncertu sviranjem i/ili pjevanjem, dok diskografi vode brigu o glazbenom projektu i snimaju glazbeno djelo na podlogu, te organiziraju daljnju distribuciju snimljenog glazbenog djela.

Obzirom na uloženi rad, vrijeme i potrebno ulaganje za stvaranje glazbenog dijela, autorima, izvođačima i drugima koji sudjeluju u stvaranju glazbenog dijela zakonski pripada pravo isključivog raspolaganja nad glazbenim djelom – autori su nosioci autorskih, a izvođači i diskografi (autorskom pravu) srodnih prava.

Ponekad se više uloga objedinjuje u istoj osobi, kao što je to slučaj Arsena Dedića, koji je bio autor glazbe i teksta pjesme koju i sam pjeva.

PRAVNA REGULATIVA

Glazbeno djelo kao autorsko djelo uređeno je Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima.

Autor djela je fizička osoba koja je autorsko djelo stvorila.

Autorsko djelo je originalna intelektualna tvorevina iz književnog, znanstvenog ili umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu.

Autorska djela su, između ostalih, glazbena djela, s riječima ili bez riječi.

Ostvarivanje autorskog ili srodnih prava obuhvaća sljedeće radnje:

– davanje odobrenja za korištenje autorskih djela i predmeta srodnih prava (u daljnjem tekstu: predmeti zaštite), osim kad odobrenje nije potrebno

– naplatu cijene za korištenje predmeta zaštite, ako se koriste uz plaćanje naknade izražene kao cijene korištenja

– raspodjelu naplaćenog prihoda od prava nositeljima prava

– nadzor nad korištenjem predmeta zaštite

– pokretanje i vođenje postupaka zaštite u slučaju povrede prava koja se ostvaruju i

– druge radnje ostvarivanja autorskog i srodnih prava.

Ostvarivanje prava može biti individualno i kolektivno.

Prihod od prava je prihod koji za račun nositelja prava od korištenja predmeta zaštite ostvari sam nositelj prava ili osoba koju on ovlasti za ostvarivanje prava, uključujući organizaciju za kolektivno ostvarivanje prava, bez obzira na to proizlazi li takav prihod iz isključivog prava ili iz korištenja predmeta zaštite bez odobrenja nositelja prava, ali uz plaćanje naknade.

Kolektivno ostvarivanje prava obavlja se, u pravilu, putem organizacije za kolektivno ostvarivanje prava. Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava je organizacija koja je na temelju zakona, punomoći ili ugovora ovlaštena ostvarivati autorska ili srodna prava za dva ili više nositelja prava, neovisno o tome djeluje li u svoje ime ili u ime nositelja prava, za njihovu zajedničku korist, kojoj je to jedina ili glavna svrha i koja:

– pripada ili je pod kontrolom svojih članova i

– ustrojena je na neprofitnoj osnovi.

Nositelj prava ima pravo po svom izboru odabrati i ovlastiti organizaciju za kolektivno ostvarivanje prava u bilo kojoj državi članici Europske unije da upravlja onim pravima, kategorijama prava ili vrstama djela ili predmetima srodnih prava koje sam odabere, za države koje sam odabere, neovisno o tome koje države članice Europske unije je državljanin i u kojoj ima boravište ili poslovni nastan.

Odabrana organizacija za kolektivno ostvarivanje prava sa sjedištem ili poslovnim nastanom u Republici Hrvatskoj dužna je prihvatiti upravljanje takvim pravima, kategorijama prava ili vrstama djela ili predmetima srodnih prava kad je takvo upravljanje obuhvaćeno područjem njezine djelatnosti, osim ako ima objektivno opravdane razloge odbiti takvu ovlast.

Prije početka korištenja predmeta zaštite pravna odnosno fizička osoba dužna je podnijeti zahtjev za odobrenje korištenja određene vrste predmeta zaštite odgovarajućoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava. U zahtjevu se navodi vrsta i okolnosti korištenja, kao što su način, prostor i vrijeme korištenja te ostali podaci o kojima ovisi visina naknade.

Nositelj autorskog ili srodnog prava čije pravo je protupravno povrijeđeno ima pravo na zaštitu tog prava. Pravo na zaštitu ovlašćuje nositelja prava da od osobe koja je njegovo pravo povrijedila, ili njezina sveopćeg sljednika, zahtijeva prestanak radnje koja to pravo vrijeđa i propuštanje takvih ili sličnih radnji ubuduće (u daljnjem tekstu: prestanak uznemiravanja), popravljanje nanesene štete (u daljnjem tekstu: naknada štete), plaćanje naknade za neovlašteno korištenje, plaćanje zakonom određenog penala, vraćanje ili naknađivanje svih koristi koje je bez osnove stekla od povrijeđenog prava (u daljnjem tekstu: povrat stečenog bez osnove), utvrđenje učinjene povrede, kao i objavu pravomoćne presude kojom je sud, makar i djelomično, udovoljio zahtjevu usmjerenom na zaštitu prava.

C:\Users\bghfg\Dropbox\My PC (tgth)\Downloads\tallie-robinson-yZlNNzVHsYg-unsplash.jpg

UGOVOR O KORIŠTENJU GLAZBENOG AUTORSKOG DJELA

Individualno ostvarivanje prava je ostvarivanje prava koje se odnosi na pojedinačno korištenje određenog predmeta zaštite prema odgovarajućem ugovoru između nositelja prava i korisnika predmeta zaštite, koje obavlja sam nositelj prava osobno ili putem zastupnika.

Kolektivno ostvarivanje prava obavlja se, u pravilu, putem organizacije za kolektivno ostvarivanje prava.

Cijena korištenja i drugi uvjeti korištenja predmeta zaštite utvrđuju se, prije svega, ugovorom između organizacije za kolektivno ostvarivanje prava i korisnika predmeta zaštite ili ugovorom između organizacije za kolektivno ostvarivanje prava i komore korisnika predmeta zaštite. Ako korisnici nisu organizirani putem komore ili iz okolnosti proizlazi da će interesi korisnika biti bolje zastupani putem nekog drugog reprezentativnog udruženja korisnika predmeta zaštite, organizacija za kolektivno ostvarivanje prava može sklopiti ugovor s drugim reprezentativnim udruženjem korisnika.

C:\Users\bghfg\Dropbox\My PC (tgth)\Downloads\jamakassi-wejxKZ-9IZg-unsplash.jpg

KOLEKTIVNE ORGANIZACIJE

 

Udruge za kolektivno ostvarivanje prava u glazbi su udruženja autora (HDS ZAMP), umjetnika izvođača (HUZIP) i diskografa (ZAPRAF), koje služe kao poveznica između autora odnosno nositelja srodnih prava i korisnika djela.

Važno je naglasiti da za kolektivno ostvarivanje prava Zavod može izdati odobrenje samo jednoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava za pojedinu vrstu prava i pojedinu kategoriju nositelja prava.

U slučaju kada korisnik želi koristiti glazbu u poslovne svrhe (npr. da bi se veći broj gostiju privuklo u poslovni objekt i učinilo njihov boravak ugodnijim ili u svrhu promocije novog poslovnog projekta), korisnik je u obvezi platiti naknadu autorima i nositeljima prava za takvo javno i komercijalno korištenje glazbe, budući da je korisnik ostvario prihod i to zahvaljujući korištenju tuđeg autorskog prava.

Korištenje prihoda organizacije za kolektivno ostvarivanje prava propisano je zakonom i internim pravilima udruga. Dio prikupljenih prihoda služi za pokrivanje troškova koje udruga ima da bi prikupila podatke o djelima i autorima, podatke o izvođenju djela na radiju i televiziji, izdala račune za naknade ovisno o načinu i opsegu korištenja djela, te obračunala i isplatila pripadajuće naknade svojim članovima.

Naravno, najveći dio prikupljenih naknada raspodjeljuje se autorima i nositeljima srodnih prava, a dio prihoda se izdvaja u posebne fondove za poticanje kulturnog stvaralaštva, što je u Hrvatskoj zakonska obveza.

C:\Users\bghfg\Dropbox\My PC (tgth)\Downloads\obi-pixel6propix-uUNtBBG9pcY-unsplash.jpg

DIGITALNA PRAVA U GLAZBENOJ INDUSTRIJI – AKTUALNOSTI

Na nedavno održanoj Prvoj međunarodnoj konferenciji o digitalnim pravima u glazbenoj industriji u organizaciji Hrvatske diskografske udruge (HDU) i ZAPRAF-a raspravljalo se o legislativnim promjenama u glazbenoj industriji u internetskoj eri.

Novim Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima modernizira se nacionalni sustav zaštite autorskog i srodnih prava u skladu s potrebama digitalnog društva i razvojem pravnog okvira Europske unije.

Nacionalni propisi usklađeni su s Direktivom 2019/790 o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu (predmetnu direktivu nije implementiralo u svoje sustave 8 članica EU, među kojima i Švedska, kao jedna od najmoćnijih glazbenih velesila) te s Direktivom 2019/789 o utvrđivanju pravila o ostvarivanju autorskog i srodnih prava koja se primjenjuju na određene internetske prijenose organizacija za radiodifuziju i reemitiranja televizijskih i radijskih programa.

Zakon uvodi niz novina koje omogućavaju prilagodbu digitalnom i prekograničnom okruženju te se uvode mjere za olakšavanje licenciranja za korištenje djela zaštićenih autorskim i srodnim pravima kako bi se osigurao širi pristup sadržajima.

Međutim, stručnjaci iz glazbene industrije na održanoj Prvoj međunarodnoj konferenciji o digitalnim pravima u glazbenoj industriji upozorili su na to da je Hrvatska implementirala Direktivu u zakon, ali je jedina članica EU koja ju je išla mijenjati.

Pandorina kutija je tako otvorena zakonskom odredbom koja regulira da se ugovori o iskorištavanju glazbenih izvedaba umjetnika izvođača koji su između umjetnika izvođača i proizvođača fonograma sklopljeni prije stupanja na snagu ovoga Zakona moraju uskladiti s odredbama zakona u roku od tri godine od dana stupanja na snagu istog, u protivnom će se smatrati da proizvođač fonograma nije stekao prava iskorištavanja glazbenih umjetničkih izvedaba na internetu te da se prava umjetnika izvođača u vezi s iskorištavanjem glazbenih umjetničkih izvedaba na internetu ostvaruju kolektivno. Prethodno znači da će diskografi ostati bez stečenog prava, dok glazbenici neće imati pravo raspolaganja prihodima jer će isti ići u kolektivnu blagajnu.

Glazbenu industriju čekaju brojni izazovi…

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

VIDEO – Zoran Jelenković predstavio novu pjesmu “Sjećaš se”. Ovdje pogledajte video spot

29. studenog 2022. u 11:10

Zadarski kantautor, Zoran Jelenković, snimio je novu pjesmu i za nju napravio video uradak. Pjesma se
zove „Sjećaš se“. Pjesma „Sjećaš se“ je prema Zoranovim riječima , u glazbenom žargonu, izvučena iz
ladice jer je zahtjevala godine iskustva i inspiracije da bi se dobio željeni finalni karakter pjesme. „Sjećaš
se“ je jednostavna glazbena ljubavna priča koja govori o prolaznosti života i o mladenačkim ljubavima
koje se nikad ne zaboravljaju, što je inače neiscrpna inspirativna tema mnogih njegovih pjesama.

On voli pjevati na tu temu jer mu emotivno predstavlja zadovoljstvo, a vjeruje i mnogim drugima i kako sam
kaže, pjesma „Sjećaš se“ je rađena pomalo u retro varijanti kao „sentiš za dušu“. Gradacijom refrena
autor postiže žal, malu dozu ljutnje, što sve lijepo, ljubavno i emotivno brzo prolazi kroz etape ljudskog
života i osim u uspomenama ne može trajati vječno, tako da bi se mogle nazvati i tužno lijepim
uspomenama – kaže nam Zoran.

Autor glazbe, stihova i aranžmana je Zoran Jelenković koji se zahvaljuje svim glazbenicima i snimateljima
koji su sudjelovali na ovom studijskom projektu. Uz Zorana koji je svirao klavir i sintesajzer sudjelovali su
i sinovi Šime Jelenković kao prateći vokal, te Ivan Jelenković na bubnju i udaraljkama. Električnu gitaru je
svirao Kristofor Josip Jurjević, a bas gitaru Pave Ruić. Kao prateći vokal na pjesmi sudjeluje i Glorija Zrilić.

Za pjesmu „Sjećaš se“ napravljen je i video uradak koji se snimao na lokacijama u gradu Zadru i u
Kneževoj palači. Snimatelj je Marko Lokas, a režija Marko Lokas – Zoran Jelenković. Zoran se također
zahvaljuje i modelima iz modne agencije „Colors“ Ane Gojanović iz Zadra, Lani Perinović i Stipanu
Marčini kao i samoj Ani Gojanović.

I za kraj Zoran se zahvaljuje svim pratiteljima njegove glazbe te mu je želja da pjesma „Sjećaš se“ ostavi
trag, kao i njegove ostale uspješnice na ovu temu.

Autor glazbe – Zoran Jelenković
Autor teksta – Zoran Jelenković
Autor aranžmana – Zoran Jelenković
Glazbeni producent – Zoran Jelenković
Tonski snimatelj – Zoran Jelenković

Gitara – Kristofor Josip Jurjević
Bas gitara – Pave Ruić
Bubanj/udaraljke – Ivan Jelenković
Prateći vokali – Šime Jelenković, Glorija Zrilić
Klavir i sintesajzer – Zoran Jelenković

Snimatelj spota – Marko Lokas
Režija spota – Marko Lokas, Zoran Jelenković
Modeli na spotu – Lana Perinović i Stipan Marčina
Modna agencija – „Colors“ Zadar (Ana Gojanović)
Photo – Petar Sikirić

Zoran Jelenković
Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

VIDEO – Grdović u Zagrebu napunio The Best, Turistička zajednica Grada Zadra ignorira ga već 12 godina

29. studenog 2022. u 14:23

U subotu 26. studenoga u klubu The Best održana je još jedna u nizu Noći zadarskih studenata na kojoj je nastupio legendarni zadarski kantautor Mladen Grdović koji je do dugo u noć za one koji su imali priliku ući u The Best izvodio svoje bezvremenske hitove. I ovaj put, kada je u pitanju Grdović, tražila se karta više pa su tako mnogi koji nažalost nisu uspjeli ući u nikad puniji The Best koncert slušali ispred dvorane.

Mladen Grdović svojom nastupom s grupom Romantic još jednom je napravio totalni urnebes i raspametio publiku koja je s njim pjevala do ranih jutarnjih sati. A kada je u pitanju Grdoviću vjerna publika, zbog najpoznatijeg zadarskog glazbenika najvjerniji fanovi potegli su iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bilo je tu Hrvata iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Svi oni tu su zbog dalmatinske pjesme i dobre zabave.

Zbog Grdovića došli u Zagreb iz Slovenije, Austrije i Njemačke

– Tu smo zbog Mladena Grdovića, ikone i legende. Nije nam bilo daleko potegnuti do Zagreba iz Beča – govori nam jedan bračni par koji je zbog Grdovića na koncert krenuo popodne. Isto je i s mladim bračnim parom iz Širokog Brijega. Oni su, naime, na koncert krenuli dan ranije, prespavali u hotelu i oduševili se.

– Došli smo dan ranije kako bi se mogli opustiti, prošetati malo Zagrebom i uživati u koncertu. Moja rodbina je iz Zadra i gdje god imam priliku, odem poslušati Mladena Grdovića, ipak je on kralj dalmatinske pisme – govori nam Marko uz odobravanje supruge Marije koja također ne skriva kako je veliki Grdovićev fan.

– On je jednostavno kalj, takav pjevač i glazbenik kao što je on jedinstvena je pojava. Ima dušu, ima sve, baš sve što treba imati legenda. Obožavam ga – govori nam Marija.

Mario Paleka protiv Arbanasa i zadarskih legendi

Za sve one koji Grdovića žele pogledati u rodnom mu Zadru, to će pričekati. Iako su se Zadrani nadali kako će Grdović nastupiti na zadarskom Adventu, to se ni ove godine nažalost neće dogoditi. Odluka je to direktora Turističke zajednice Grada Zadra, Marija Paleke koji je ako je vjerovati izvorima ZADAR Newsa, rekao da kako u Zadru, dok je on osoba koja odlučuje tko će nastupati na Adventu u Zadru, a tko neće, za Grdovića ipak neće biti mjesta. Da stvar bude još gora, Paleka je takvu izjavu dao u prisustvu više Zadrana, ali s naglaskom kako za “Arbanase” ove godine nema mjesta na Adventu. Iako je lani nastupio na Adventu, ove godine na listi izvođača nema ni legendarnog Đanija Maršana, ali ni drugih poznatijih glazbenika koji su svojim višedesetljenim umjetničkim radom proslavili Zadar i Dalmaciju. A kada je u pitanju sam Grdović, ovo je 12. godina otkako Turistička zajednica Grada Zadra uporno odbija uvrstiti najtraženiju zadarsku glazbenu ikonu u svoj Božićno – Novogodišnji program.

Zadrani obožavaju Grdovića, Višnjik je punio više puta

Ipak, da Zadrani obožavaju Grdovića potvrđuje i činjenica kako je zadarski glazbenik u organizaciji s Croatia Recordsa više puta punio dvoranu Višnjik povodom koncerata na kojima je obilježavao svoju dugogodišnju karijeru.

I dok Splićani na primjer angažiraju uglavnom svoje lokalne legende za Advent, Zadrani na čelu s najnesposobnijim direktorom Turističke zajednice, Marijom Palekom još jednom su se odlučili ne angažirati istinske ikone poput Grdovića i Maršana. A kako su i Grdović i Maršan Arbanasi, ona Palekina izjava od ranije kako u Zadru neće biti mjesta za Arbanase očito nije slučajna.

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Nepismeni Rubeša prijavio novinara Hrvoja Bajla HND-ovom Vijeću časti zbog priloga o tome kako je uhićen s kilogramom droge

26. studenog 2022. u 18:16

Predsjednik zadarske političke stranke Akcija mladih, koja je od prosinca prošle godine koalicijski partnera HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Zadra, Ante Rubeša, prijavio je novinara, glavnog urednika i osnivača portala ZADAR News, Hrvoja Bajla Novinarskom vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva zbog, kako je naveo, medijskog linča.

Rubeša kuka HND-u da ga ZADAR News medijski linčuje

U prijavi koju je napisao nepismeno, Rubeša traži od HND-ovog tijela da mu pomogne jer novinar Hrvoje Bajlo o njemu piše s “izrugujućim stilom”.

Konkretno, Rubešu koji je u Gradsko vijeće ušao na široj SDP-ovoj listi, da bi na kraju na izglasavanju proračuna prebjegao HDZ-u i iz svega iznudio funkciju predsjednika Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Zadar, jako je zasmetao istraživački podcast urednika ZADAR Newsa u kojemu je razotkriveno kako je upravo Rubeša, koji je godinama optuživao HDZ-ovce da su dileri i narkomani, 2003. godine uhićen s kilogramom droge. Iako u podcastu Bajlo navodi svoje izvore vrlo konkretno i precizno, Rubeša u kuknjavi HND-u laže i tvrdi kako se radi o “lažima” koje se o njemu pišu.

U Gradsko vijeće ušao je na listi SDP-a pa prebjegao HDZ-u u zamjenu za funkciju predsjednika Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Zadar

Zbog čega Rubeša nije u zakonskom roku napisao demanti na objavljeni podcast sukladno Zakonu o medijima ili podnio tužbu protiv urednika ZADAR Newsa ako je smatrao da je oklevetan? Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovore zna jedino Rubeša koji se, eto, odlučio obratiti HND-u, a ne zaštititi svoja prava pravnim putem.

Hrvoje Bajlo – autor teksta i glavni urednik portala ZADAR News

Hrvoje Bajlo: Rubeša radi sve da zaustavi slobodno pisanje ZADAR Newsa, u tome neće uspjeti

– Radi se o pokušaju Ante Rubeše da me diskreditira kao novinara. Ovo, naime, nije prvi put da Rubeša radi ovakve svinjarije, a zna da je u krivu. Njegov cilj je da ja više ne pišem o njemu i njegovoj trgovačkoj grupi. Mediji su pisali o mojim prijavama protiv njega više puta. Osim što mi je nekoliko puta prijetio i fizički nasrtao na men, o čemu sam uvijek informirao policiju i o čemu postoje policijski zapisnici, on je, naime, u posljednjih nekoliko godina preko nekolilo zajedničkih prijatelja i poznanila vršio pritisak na mene da ga javno ne spominjem, odnosno da ne otkrivam neke stvari koje bi ga kao javnu osobu dovodile u neugodnu situaciju. Nudio je on meni svakojake vrste suradnje, ali to me nije zanimalo. Kad na takve ponude ne pristanete i kad samo radite svoj posao, onda vam takvi niži oblici života počnu prijetiti i uvlačiti vas u probleme s kojima nemate ništa. To vam je otprilike to. ZADAR News jednako piše o HDZ-ovcima, SDP-ovcima, navodno nezavisnima i onima koji se tako javno prezentiraju. Zapravo, ne postoji politička stranka ili grupacija koja nije bila dio ZADAR Newsovih, odnosno mojih tekstova i objava u bilo kojem obliku. Ako ste se odlučili baviti javnim poslom, pristsjete i na to ds se o vsma piše i da se o vama donose vrijednosni sudovi i mišljenja o onome što radite. Rubeša i njemu slični teško se nose s objavama koje su dokazane i koje im ne idu u prilog pa onda posežu za ovakvim glupim i neosnovanim prijavama. Zašto me nije tužio i dobio financijsku odštetu ako misli da sam ga oklevetao? Zato jer zna da sam u pravu i da je ono što je objavljeno istina – kazao je Hrvoje Bajlo.

Rubeša je gledao uživo podcast o sebi

Iz prijave HND-u i screenshotovima koje im je poslao također je razvidno kako je Rubeša pomno pratio objave na ZADAR Newsu i kako je spornu emisiju o samome sebi gledao uživo.

– To vam je ona mantra da netko ne čita neki portal i da nije bitno što je objavljeno. Da to nije tako potvrđuju višemilijunski broj pregleda na ZADAR Newsu, odnosno na našem Facebooku i YouTube-u kanalu. Iz ove prijave HND-u razvidno je da je Rubeša i dalje veliki fan ZADAR Newsa i da nas ne prati samo iz dana u dan nego iz sata u sat. U jednom screenshotu kojega je poslao HND-u vidljiva je i najava podcasta o njemu, dok je u drugom vidljivo kako Rubeša gleda emisiju uživo za vrijeme njenog premijernog emitiranja – rekao je Bajlo.

Nepismeni Rubeša piše “nad menom” i “s menom”, cijeli grad mu se smije

A kako je doslovno glasila Rubešina nepismena prijava s kojom se od jučer sprda cijeli grad i koja je samo na Facebooku pregledana više od 30 tisuća puta, možete pročitati u tekstu ispod ovoga.

– Poštovani, obraćam Vam se povodom medijskog linča koji nad menom i svima koji imaju veze s menom, u javnosti provodi Hrvoje Bajlo, urednik Zadar News portala. Sve ono što mi stavlja na teret u svojim tekstovima, koje piše izrugujućim stilom je čista laž stoga Vas molim za pomoć. Unaprijed zahvaljujem!

Podcast o Rubešinom hapšenju s kikogramom droge i dalje možete pogledati

Za one koji su propustili podcast o tome kako je Rubeša uhvaćen s kilogramom droge 2003. godine, ispod ovog teksta nalazi se podcast koji je emitiran na našem YouTube kanalj i kojega možete opet pogledati.

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

VIDEO – Pogledajte kako HDZ-ovac Jurica Dilber terorizira djelatnike Zadarskog sporta i uništava javno dobro. U obranu mu je stao jedino notorni Ante Rubeša

24. studenog 2022. u 20:47

Pogledajte emisiju o tome kako je HDZ-ovac Jurica Dilber uništio Park Radosti, dvorane Ravnice i Mocire i kako mjesecima maltretira djelatnike Javne ustanove Zadarski sport.

Puno više u video prilogu:

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Daniel Radeta: Ako ste za suradnju oko proračuna, tražimo ostavku Jurice Dilbera

23. studenog 2022. u 00:37

Kao što je najavljeno, HDZ i SDP izglasali su danas rebalans proračuna u koji je uvršten bazen iz Splita.

– Zahvaljujem svima koji će podržati zajednički rebalans, a onima koji su otišli – njima na dušu, istaknuo je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Daniel Radeta, piše 057info.

Sada slijede pregovori za proračun za 2023. godinu.

Očajni djelatnici Zadarskog sporta: Jurica Dilber nas terorizira i maltretira. Imamo dokaze o njegovoj zlouporabi pozicije ravnatelja

– Svjesni ste da nemate većinu, a nemamo ni mi. No prije bilo kakvih razgovora o proračunu, otvorit ću temu Mocira o kojoj su danas pisali mediji. Imamo ravnatelja koji se u 15 godina jednom pojavio na sjednici, nikada nije branio stavove. Pratim rad te ustanove dulje vrijeme, jako puno novaca ulupalo se u Zadarski sport, međutim oni su malo vratiti u taj isti sport. Uvjeti u dvorani su grozni, opasna je po život, pa je sportaše dočekala obavijest o privremenom zatvaranju. Ako želite da nastavimo suradnju oko proračuna, tražimo ostavku Jurice Dilbera, poručio je Radeta na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Jurica Dilber invalidima i ratnim veteranima protuzakonito skinuo 10% od plaće, očekuje se reakcija gradonačelnika Branka Dukića

ZADAR News prvi je pisao o problematičnom direktoru Dilberu

Inače, mediji su danas, nakon što je ZADAR News mjesecima upozoravao na to, objavili kako je dvorana Mocire zatvorena za sve korisnike zbog prokišnjavanja. Kako doznajemo, gradske službe, pročelnički uredi, pa i sam gradonačelnik bili su upoznati s nepravilnostima u radu Zadarskoj sporta i prije nekoliko mjeseci.

Dilber vratio 10 posto od plaće svim djelatnicima osim jednome; Djelatnici Zadarskog sporta tvrde: Od nas posuđuje novac koji nam onda ne vrati

Emisiju o Jurici Dilberu moći ćete pogledati na našem YouTube kanalu

Za podsjetiti je i podatak kako je ravnatelj te ustanove na odlasku, Jurica Dilber svojim djelatnicima dao opomene pred otkaz, da bi nakon otkrića ZADAR Newsa o spornim nelegalnim odlukama iste povukao, a djelatnicima vratio plaće.

U srijedu u poslijepodnevnim satima moći ćete pogledati posebnu emisiji o Jurici Dilberu koju ćemo emitirati na našem YouTube kanalu na koji se možete besplatno pretplatiti klikom ovdje.

Djelatnici Zadarskog sporta: Dilber nas tjera da se penjemo po krovu Mocira što je suprotno Zakonu o radu, pomozite nam

 

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Šeik iz Dubaija poslao privatni avion po Mladena Grdovića. Zadarska legenda u Abu Dhabiju družila se s Michelom Salgadom

22. studenog 2022. u 18:03

Mladen Grdović pojavio se u blizini Vatrenih, hoće li doći i u Dohu? Druži se s Michelom Salgadom, nekadašnjim kapetanom Reala koji je deset godina nosio dres kraljevskog kluba kao desni bek, pišu Sportske novosti. 

U nedjelju navečer javili su se Luki Modriću iz Dubaija. U video poruci Grdović i Salgado iz taksija poručili su kapetanu Vatrenih:

– Evo ja i Salgado, zvijezda Reala. Luka Modrić ciao – govori Grdović, na što Salgadu dodaje:

-Volim Luku, on je moj prijatelj. Luka… svi navijači Real Madrida vole Luku.

Zadarska glazbena legenda pratio je Vatrene do finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, i sada se na YouTubeu može pogledati video fešte u taboru hrvatske reprezentacije kad se popeo na stol u slavlju plasmana u finale Svjetskog prvenstva. Tada je stigao na poziva igrača koji su htjeli baš njega, a prijatelj je s Modrićem.

Grdović je sad sletio u Dubai, prije toga bio je na Formuli 1 u Abu Dhabiju, šeik iz Emirata poslao je po njega privatni zrakoplov te je u nedjelju održao koncert u Dubaiju. Kamo će dalje? Doha nije daleko. Ako ne dođe na Maroko, možda kasnije? Grdović i Salgado poželjeli su Modriću uspješno Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Novi svjedok pokajnik

20. studenog 2022. u 02:40

Vrhovno sud Republike Hrvatske, kao što je već poznato, srušio je oslobađajuću presudu Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću, prvoosumnjičenom i drugoosumnjičenom u aferi Remorker. Što to u prijevodu znači izuzev novog suđenja koje će se ponoviti na Županijskom sudu u Zagrebu, ostaje nam za vidjeti.

Sama poruka Vrhovnog suda kako ne prihvaća oslobađajuću presudu koju je donio Županijski sud zbog bitnih nedorečenosti i nelogičnosti u samoj presudi i više je nego jasna, pa će i Kalmeta i Livaković imati dodatan problem sudu nanovo objasniti što su radili, odnosno morat će se dobro potruditi ako žele srušiti USKOK-ovu optužnicu.

Nacional i Provjereno objavili snimke koje dokazuju kako je Drago Tadić priznao da je na sudu lagao u korist Kalmete

Kalmeti i Livakoviću uskoro kreće novo suđenje

Iako su mnogi ljudi bliski Kalmeti uvjereni kako USKOK nema nikakve šanse u ponovljenom suđenju, oni oprezniji najavljuju kako bi na novom suđenju moglo doći do novog obrata. Jedan obrat se već dogodio i to u slučaju USKOK-ovog svjedoka pokajnika koji to u konačnici nije postao, Drage Tadića, koji se nakon nagodbe s USKOK-om na suđenju odlučio ne sjetiti bitnih stvari koje je na ispitivanju u USKOK-u rekao i zbog čega je dobio oprosnicu.

Nakon nagodbe s USKOK-om, Tadić nije procesuiran za izvlačenje novca iz Osijek Koteksa kojemu je bio na čelu. Nije procesuiran ni za davanje mita čelnim ljudima HAC-a koji su mu zauzvrat osigurali unosne poslove na gradnji autocesta. U USKOK-u je Tadić nonšalantno svjedočio o svojim kontaktima s Josipom Sapunarom i Milivojem Mikulićem, članovima Uprave HAC-a, te opisao kako im je u više navrata davao novac.

Drago Tadić je dobio oprosnicu pa je na sudu promijenio iskaz, razotkrila ga je novinarka Provjerenoga Ana Malbaša

Tadić je tada USKOK-u pričao vrlo detaljno, a među ostalim, spomenuo je i tvrtku Zelot. Iako je 2013. USKOK-u rekao kako mu je upravo Josip Sapunar rekao da iza Zelota stoje on, Kalmeta i Livaković, u rujnu 2018., na suđenju, taj ključan detalj koji je rekao USKOK-u nije ponovio.

– To je bilo čisto izvlačenje novca za Sapunara, Livakovića i Mikulića. Sapunar mi je rekao da se novac plaća po nalogu iz Ministarstva, Kalmete i Livakovića – govorio je USKOK-u Tadić, ali to na suđenju nije ponovio. Naknadno je Tadić “zaboravio” taj bitan detalj i iznenada počeo objašnjavati da mu je Sapunar samo spomenuo “ministarstvo”, pa je na temelju toga zaključio da se radilo o Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, odnosno ministarstvu kojemu je na čelu bio Božidar Kalmeta.

U travnju 2021. godine, emisija Provjereno i novinarka Ana Malbaša objavili su audio snimku Drage Tadića koji je priznao kako je svoje svjedočenje promijenio u korist Kalmete jer su mu Vladimir Šeks i Ivan Turudić obećali povoljnije uvjete u svom predmetu.

Tadić je priznao da su ga na promjenu iskaza nagovorili Šeks i Turudić

– Dođe ti meni poruka, to ti je živa istina. Kaže, neće ti Turudić pretvoriti iz ove kazne odlaska u zatvor u uvjetno ako ne budeš svjedočio u korist Kalmete. I sad, što ćeš, došlo svjedočenje u devetom mjesecu. Ponovno sutkinja pozvala, dođe taj stariji odvjetnik kod mene i kaže: ‘Drago, idi svjedočiti, nemamo više što. Ako ti hoće, hoće, ako neće, ništa.’ Ja kažem dobro i odem svjedočiti stvarno u korist Kalmete.

Odem u WC i dođe Kalmeta za mnom i kaže on meni: ‘Drago, prijatelju moj, ovo ti nikad neću zaboraviti. Nikad ti neću zaboraviti, ti si moje, šta god trebaš.’ Kažem: ‘Ne morate mi zahvaljivati, već vi znate da imam dolje neki zahtjev da je uvjet mog svjedočenja bio zahtjev, u ovoj zgradi. Recite svom prijatelju gospodinu koji je tražio da svjedočim da donese, da ispoštuje dogovor.’

A on ispoštuje, smanji mi tri mjeseca, s 24 skine mi na 21 mjesec. Smanjio tri mjeseca. Eto, to ti je bilo – rekao je Drago Tadić na snimci.

Rekao je Tadić novinarki Malbaši i zašto je to sudac Ivan Turudić tražio te pokušali doznati koji je njegov interes bio u tome svemu.

– Oni su prijatelji veliki, njih dvojica. Nije on od mene tražio, takve su poruke došle jer su Turudić i Šeks najbolji prijatelji. Šeks i Kalmeta su, Šeks se mene to nije usudio pitat. Poslali su mi preko indirektne poruke da će oni meni pomoć, ako ja ovome pomognem. Ja sam ovome pomogao, ali meni se nije pomoglo – zaključio je.

Nove snimke i novi svjedok pokajnik?

Kako će se na ponovljenom suđenju ponašati Drago Tadić, ostaje nam za vidjeti, a ono o čemu se sve glasnije priča u kuloarima jest i informacija da bi novi proces mogao iznjedriti i novog svjedoka pokajnika. Tko je novi svjedok pokajnik, protiv koga će svjedočiti da bi sebi ublažio kaznu, postoji li uopće on ili se samo radi o sve glasnijim naklapanjima i mitu, ostaje nam za vidjeti. Ostaje nam također za vidjeti i što je novoga na novim snimkama koje navodno postoje i koje javnost još uvijek nije čula. Sve u svemu,očekuje nas zanimljiv i dinamičan period kada je u pitanju novo suđenje Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću.

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Djelatnici Zadarskog sporta: Dilber nas tjera da se penjemo po krovu Mocira što je suprotno Zakonu o radu, pomozite nam

17. studenog 2022. u 17:52

Ravnatelj Javne ustanove Zadarski sport koji je kaznio svoje djelatnike oduzimanjem 10 posto od plaće, pa im taj isti iznos vratio, o čemu je jedini pisao ZADAD News, danas opet postupa protuzakonito i na štetu svojih djelatnika.

Što će reći Državni inspektorat?

Kako doznaje ZADAR News od djelatnika sa Ravnica, jedne od dvorana s kojima upravlja Dilberov Zadarski sport, ravnatelj je natjerao dvojicu djelatnika da se popnu na krov dvorane Mocire, što je u suprotnosti s pravilnikom o Zakonu o radu, odnosno dijelu koji se odnosi na zaštitu na radu.

Djelatnici Zadarskog sporta ne smiju se penjati po krovu, a Dilber ih tjera upravo na to

– Ravnatelj maltretira i terorizira cijeli kolektiv mjesecima i tjera djelatnike da rade stvari za koje nisu plaćeni. Do kada će Državni inspektorat i gradonačelnik na ovo samo slijepo gledati – pita se jedna od osoba dobro upućena u zbivanja u vlasitoj ustanovi.

Kako doznajemo djelatnici koji su danas hodali po krovu dvorane Mocire utvrdili su kako se na krovištu iste nalaze ogromne rupe iako je krovište navodno sanirano novcem Grada Zadra.

– Ne da krov nije saniran nego pri početku svake kiše imamo slapove u dvorani. Krov je u derutnom stanju i nije renoviran – govori nam jedan od dugogodišnjih korisnika dvorane.

Dilber i Bušić prekršili Zakon o pravu na pristup informacijama

Za napomenuti je i podatak kako je ZADAR News u više navrata pokušao doći do odgovora Jurice Dilbera i resorne pročelnice Dine Bušić po pitanju rada same ustanove, ali i izbora članova Upravnog vijeća Javne ustanove Zadarski sport, ali odgovore u zakonskom roku nismo dobili pa se Dilberu i Bušić obratio Povjerenik za informiranje s obzirom da su prekršili Zakon o pravu na pristup informacijama, a kad dobijemo tražene odgovore, iste ćemo objaviti.

 

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

David Ricov predstavio pjesmu 300 ludih svatova

17. studenog 2022. u 11:14
David Ricov, omiljeni pjevač i zabavljač na području Zadarske županije odlučio se predstaviti cijeloj Hrvatskoj s veselom pjesmom koja sigurno neće zaobići ni jednu svadbu. Za novu pjesmu “300 ludih svatova” glazbu potpisuje Nikola Bosilj, tekst Nenad Ninčević i Nikola, a aranžman Nikola i Branimir Mihaljević. 
 
Novi spot u režiji Boštjana Vučaka je snimljen na prekrasnoj lokaciji MasVina u Polači kraj Zadra, a posebno ga je začinila lijepa Ukrajinka Ana Shabieva. 
 
– Ova pjesma me posebno veseli jer se po svemu razlikuje od mojeg dosadašnjeg stila. Mislim da će brzo osvojiti srca publike jer zrači pozitivnom energijom i veseljem kojih nam nikada ne može biti previše. Ja sam čovjek iz naroda, pjevam za narod, veselim se s narodom i nadam se da će to narod prepoznati u mojoj novoj pjesmi. – Ricov.
 
 
David Ricov je pjevač zadarskih korijena uvijek spreman za dobru feštu zbog čega ga ljudi i najviše vole. Nova pjesma je samo početak ludog glazbenog putovanja kojega David ističe kao prekretnicu u životu.
 
– Izuzetno mi je drago što autorski tim hitmejkera potpisuje moju novu pjesmu koja me kupila čim sam je čuo na “suho” uz gitaru. Ovo je pjesma koju sam dugo čekao i mogu reći da je upravo ona svojevrsna prekretnica u mome životu. Sada je vrijeme da konačnu odluku prepustimo publici i uživamo uz nju na feštama, svadbama i svugdje gdje se ljudi vesele. – rekao je David. 
 

 

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

VIDEO – Pogledajte kako kum Enija Meštrovića i koordinator omladinskog pogona KK Zadar Jakov Borčić prijeti smrću djelatniku HT-a

14. studenog 2022. u 18:08

Djelatnik Košarkaškog kluba Zadar i specijalist zadužen za individualni rad s mladim igračima KK Zadar Jakov Borčić nasrnuo je na djelatnika Hrvatskog Telekoma, dokazuje to video snimka koja se tjednima dijeli društvenim mrežama.

Osim izrečenih teških uvreda, Borčić je djelatniku Hrvatskog telekoma ujedno i prijetio likvidacijom i teškim batinama. Bijesni Borčić na videu spominje “bacanje s bicikle” i policiju. Kako doznajemo, preplašeni djelatnik Hrvatskog Telekoma u komačnici zbog straha i izrečenih prijetnji nije pozvao policiju.

Borčić je inače u kumskim odnosima s bivšim članom Nadzornog odbora KK Zadar Enijom Meštrovićem kojemu je upravo Meštrović pomogao da se bez javnog natječaja zaposli u klub na funkciju koju trenutno obnaša.

S druge strane, Enio Meštrović je, o čemu su također nedavno pisali brojni nacionalni, ali i lokalni mediji, pravomoćno osuđen zbog udaranja maloljetnog djeteta.

Osim neslavne uloge na funkciji člana Nadzornog odbora KK Zadar, Meštrović je poznat i po tome što je kao “protivnik HDZ-a” upravo tom istom HDZ-u pomogao i spasio ih tako što im je prilikom izglasavanja proračuna dao svoj glas. Točnije, HDZ-ov proračun podržalo je svih sedam vijećnika Nezavisne liste Enija Meštrovića.

Video na kojemu Borčić divlja i prijeti, kako doznajemo, snimljen je nakon što je Borčić smješten u KK Zadar kao specijalist zadužen za individualni rad s mladim igračima KK Zadar.

 

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Dilber vratio 10 posto od plaće svim djelatnicima osim jednome; Djelatnici Zadarskog sporta tvrde: Od nas posuđuje novac koji nam onda ne vrati

12. studenog 2022. u 15:49

Djelatnicima Javne ustanove Zadarski sport ravnatelj Jurica Dilber vratio je 10 posto od plaće nakon što im je isti iznos skinuo u rujnu, o čemu je jedini pisao ZADAR News.

Jurica Dilber invalidima i ratnim veteranima protuzakonito skinuo 10% od plaće, očekuje se reakcija gradonačelnika Branka Dukića

Međutim, jednom djelatniku koji je se zauzeo za sve ostale djelatnike Zadarskog sporta i o tome izvijestio gradonačelnika Zadra, Branka Dukića, Državni inspektorat i Upravni odjel za kulturu i sport Grada Zadra nepravedno uzeti iznos jedinome nije vraćen, što je očita poruka notornog ravnatelja.

Vratio nelegalno uzeti novac svim djelatnicima osim jednome

Kako ZADAR News doznaje od više djelatnika Zadarskog sporta, Jurica Dilber u proteklih nekoliko godina posuđivao je novac od svojih djelatnika, ali im isti nikad ne bi vratio. Djelatnici s kojima smo pričali kažu nam kako misle da je u tome problem Dilberovog ponašanja.

Očajni djelatnici Zadarskog sporta: Jurica Dilber nas terorizira i maltretira. Imamo dokaze o njegovoj zlouporabi pozicije ravnatelja

U radu Jurice Dilbera utvrđen je niz nepravilnosti

U međuvremenu je ZADAR News objavio niz članaka o nepravilnostima u radu ravnatelja Dilbera, a o čemu je, kako doznajemo izviješten i gradonačelnik Dukić osobno, ali i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra, Dina Bušić.

Objavili smo nedavno i članak o tome kako je Državni inspektorat, iako nalaz još uvijek nije gotov, u radu Dilbera pronašao brojne nepravilnosti.

Izvor iz Državnog inspektorata: U radu Jurice Dilbera utvrđen je niz nepravilnosti

Dilber vrši pritisak na šeficu Državnog inspektorata Ivu Dunatov

Pisali smo u istome članku i o tome kako Dilber vrši pritisak na šeficu Državnog inspektorata u Zadru i svoju stranačku kolegicu Ivu Dunatov.

Je li Dilber uspio u svom naumu i kakva mu je sudbina na čelu Zadarskog sporta, doznat ćemo uskoro.

Invalid Domovinskog rata Branimir Zrilić kojemu je Jurica Dilber oteo 10% od plaće: “Vratite mi moje pošteno zarađene novce”

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

PIŠE KATARINA ĆOSIĆ – Pravni pogled na kriptovalute

12. studenog 2022. u 14:38
PRAVNI POGLED NA KRIPTOVALUTE
 
Era digitalnog novca dovela je do toga da su „obični“ ljudi preuzeli ulogu brokera te su se odlučili
investirati u digitalnu imovinu iz udobnosti svog doma.
 
Pravna regulacija kriptovaluta razlikuje se od države do države.
 
Hrvatska nema Zakon o kriptovalutama, no to ne znači da trgovanje kriptovalutama nije uopće
regulirano. Postojeći Zakon o porezu na dohodak kriptovalute tretira kao oblik investicije.
 
Virtualne valute nisu u Republici Hrvatskoj zakonsko sredstvo plaćanja, nisu strano sredstvo
plaćanja, a nisu niti elektronički novac.
 
Što su onda i kako su regulirane?
 
Na kriptovalute se odnosi Zakon o porezu na dohodak po osnovi kapitalne dobiti, što će biti
detaljnije pojašnjeno u nastavku teksta, u dijelu u kojem se objašnjava porezni tretman kriptovaluta.
 
Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma kao obveznika mjera koje propisuje,
navodi i pravne i fizičke osobe koje se bave djelatnošću pružanja usluga razmjene virtualnih i
fiducijarnih valuta te djelatnošću pružanja skrbničke usluge novčanika.
 
U Republici Hrvatskoj Hrvatska narodna banka ne obavlja nadzor nad poslovanjem tvrtki ili
pojedinaca koji se bave izdavanjem kriptoimovine ili pružanjem usluga povezanih s
kriptoimovinom. Međutim, u dijelu poslovanja koji se odnosi na usluge mjenjačnice virtualnih
valuta i skrbničke usluge novčanika kriptoimovine, nadzor nadradom takvih subjekata obavlja
Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) i to s aspekta primjene Zakona o
sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma. Za onaj dio poslovanja koji se odnosi na
pružanje usluga ili odnos prema klijentima ne postoji posebno definirana nadležnost regulatora
financijskog sustava RH.
 
Na stranici HANFA-e se nalazi i popis osoba koje su obavijestile HANFA-u da obavljaju djelatnosti
pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i/ili pružanja skrbničke usluge novčanika.
 
Kao što je rečeno, pravna regulativa koja bi se bavila pitanjem kriptovaluta gotovo da ne postoji,
izuzev dijelom u pitanjima koja se bave sprječavanjem pranja novca i financiranja terorizma i to
zbog saznanja o kriminalnim radnjama (pranje novca, prijevarna postupanja, hakerski napadi).
 
EU TRETMAN
 
Europska unija radi na novim propisima kako bi se iskoristili potencijali te ograničili rizici
kriptoimovine. Potrebno je osigurati pravni okvir u vezi s kriptoimovinom, podržati tehnološke
inovacije te ukloniti eventualne prepreke korištenju novih tehnologija.
 
Na razini Europske unije priprema se regulativa kojom bi se reguliralo kriptotržište. Riječ je o
regulatornom okviru (prijedlog Uredbe o tržištima kriptoimovine, engl. Markets in Crypto-assets
Regulation, MiCA) kojom bi se regulirali subjekti koji pružaju usluge povezane s kriptoimovinom,
primjerice usluge skrbništva i upravljanja kriptoimovinom u ime trećih strana te savjetovanja o
kriptoimovini. Tako bi prema Uredbi usluge u vezi s kriptoimovinom smjele pružati samo pravne
osobe koje imaju registrirano sjedište u državi članici EU-a, a koje su dobile odobrenje za pružanje
takvih usluga od nadležnog nadzornog tijela, kao što je sada slučaj s investicijskim društvima.
Regulativom bi se regulirali i izdavatelji kriptoimovine koji namjeravaju nuditi kriptoimovinu ili
tražiti uvrštenja na platforme za trgovanje kriptoimovinom u EU-u.

POJAM KRIPTOIMOVINA, KRIPTOVALUTE, TOKENI
 
Što su kriptoimovina, kriptovalute, tokeni?
Kriptoimovina je digitalna imovina koja se može koristiti kao sredstvo razmjene ili za ulaganja. Za
razliku od tradicionalnog bankarstva, nema potrebe za središnjim registrom – temelji se na
tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija koja omogućuje sigurno bilježenje
transakcija putem mreže računala. Transakcije su privatne; ne odrađuje ih niti za njih jamči
središnja banka ili neko javno tijelo. “Kripto” u nazivu sugerira sigurnost, budući da se radi o zaštiti
kriptografijom.
 
Kriptovaluta je vrsta digitalnog novca. Djeluje na osnovi kriptografskih algoritama. Ima sve
osobine prave valute, osim što iza njih ne stoji autoritet države i postoje samo u elektroničkom
obliku. Najpoznatija su vrsta kriptoimovine.
 
Tokeni su novija kriptoimovina; oni su digitalno predstavljanje udjela ili prava na određenu
imovinu. Obično se izdaju za prikupljanje kapitala za nove poduzetničke projekte ili start-upove.
 
 
 
 
 
 
POREZNI TRETMAN KRIPTOVALUTA U REPUBLICI HRVATSKOJ
 
Porezna uprava je dana 19. ožujka 2018. g. dala sljedeću uputu i to zbog učestalih upita o načinu
utvrđivanja dohotka od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka koje fizičke osobe ostvaruju
trgovanjem kriptovalutama. Prema Zakonu o porezu na dohodak dohodak od kapitala po osnovi
kapitalnih dobitaka utvrđuje se kao razlika između ugovorene prodajne cijene, odnosno primitka
utvrđenog prema tržišnoj vrijednosti financijske imovine koja se otuđuje i nabavne vrijednosti te
imovine. Primicima po toj osnovi smatraju se primici od otuđenja financijskih instrumenata i
strukturiranih proizvoda, odnosno između ostalog i primici od instrumenata tržišta novca. Kapitalni
dobitak je razlika između vrijednosti koju je porezni obveznik uložio na početku trgovanja i koju je
zaradio pri dospijeću ili prodaji te financijske imovine.
 
Prema Poreznoj upravi trgovanje bitcoinima smatra se financijskom transakcijom, sukladno presudi
Suda EU-a u predmetu C-264/14, od 22. listopada 2015. te se slijedom prethodno navedenog, na
dohodak ostvaren po osnovi trgovanja bitcoinima, kao i svim ostalim kriptovalutama, plaća porez
na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka, budući se radi o dobitku po osnovi kupoprodaje te
kripto, odnosno virtualne valute, što je ekvivalent instrumentima tržišta novca. Porez se plaća na
razliku između nabavne i prodajne cijene umanjenoj za možebitne troškove trgovanja.
 
NASLJEĐIVANJE
 
Najveći je izazov s kriptovalutama to što je teško doći do njih nakon što korisnik umre jer su gotovo
uvijek zaštićene brojnim šiframa i enkripcijama. Upravo je sigurnost jedna od karakteristika
kriptovaluta.
 
Da bi se pristupilo većini kriptonovčanika, potreban je privatni ključ, nasumična kombinacija brojki
i slova, nešto slično vrlo jakoj lozinki.
 
Kriptoburze koje nudeuslugu skrbništva za valute mogu raspolagati imovinom vlasnika i nakon
njegove smrti, no glavnina njih ne koristi tu uslugu, već ima privatne ključeve.
 
S obzirom na to da tvrtke koje nude opciju skrbništva imaju pristup korisnikovom privatnom ključu
jedno od rješenja moglo bi biti imenovanje nasljednika od strane korisnika.
 
Korisnike stoga treba educirati o posljedicama koje mogu nastupiti njihovom smrću te time o riziku
da njihov kapital ostane iza njihove smrti zauvijek nedostupan.
BE PART OF THE FUTURE
 
Gospodarske, financijske i tehnološke djelatnosti koje doživljavaju brzi rast, kao što je to slučaj s
kriptovalutama, često predstavljaju iskušenje za zakonodavstva svih država.
 
Činjenica je da se uspostavljaju novi poslovni modeli koji nisu ili su samo djelomično regulirani. To
ne znači da iste nisu legalne, već da se zakonodavstvo i državni nadzor postupno usklađuju s takvim
djelatnostima tako da postupno uvode regulaciju i nadzor, uz oprez da time ne ugase djelatnosti i
poslovne subjekte koji obavljaju te djelatnosti, već da omoguće njihov daljnji razvoj.
 
Cilj jest omogućiti razboj tehnologije, a s druge strane zaštititi potrošače.
 
Potrošači možda nisu niti svjesni da su kriptovalute sadašnjost i budućnost.
 
Ipak, najveća opasnost prijeti potrošačima od nerazumjevanja funkcioniranja kriptovaluta i zato je
isto potrebno učiniti razumljivim prosječnom čovjeku, odnosno postati sastavni dio financijske
pismenosti.
 
Kriptoimovina je računalni program jednako kao računalne i mobilne aplikacije. Upravo nam razvoj
računalnih i mobilnih aplikacija govori o tome da o tržišnim aktivnostima u razvoju tehnologije
ovisi koje ćemo sve vrste kriptoimovine još vidjeti i koje će od njih biti korišteneu budućnosti.

 


Katarina Ćosić vodi vlastiti odvjetnički ured u Zagrebu. Zastupa domaće i strane klijente u području pomorskog i općeprometnog prava, trgovačkog prava i pravo društava, prava intelektualnog vlasništva, zemljišnoknjižnog prava, prava medija, odštetnog prava, sportskog prava, IT-a.

Vanjski je suradnik na portalu čarter.hr.

https://www.linkedin.com/in/katarina-%C4%87osi%C4%87-95731361/

 
 
 
 
 
 
 
 
Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Mario Paleka prijavljen policiji zbog nametljivog ponašanja, uhođenja i tajnog snimanja

9. studenog 2022. u 18:39

Direktor Turističke zajednice Grada Zadra i protagonist afere Jaketar, notorni Mario Paleka prijavljen je policiji zbog nametljivog ponašanja, doznaje ZADAR News.

Paleku je policiji prijavio predsjednik Gradskog odbora SDP-a Daniel Radeta koji je to u izjavi za naš portal i potvrdio.

– Prijava je podnesena, ali sam u policiji potpisao dokument kako o samoj prijavi do okončanja istrage neću govoriti – kaže nam Radeta.

Za one koji nisu upućeni, radi se o snimci koja je u rujnu 2022. objavljena na službenoj Facebook stranici HDZ Zadar, a koju je, prema prijavi koju je Radeta podnio policiji snimio upravo Paleka.

Izvori ZADAR Newsa iz policije potvrdili su nam kako je Paleka u svojoj izjavi policiji priznao kako je upravo on snimio Radetu, ali je kazao kako mu namjera nije bila snimiti Radetu već kombi koji se nalazi na Foši.

A da Palekina izjava nema veze sa zdravim razumom dokazuje i sama snimka na kojoj je razvidno kako upravo Paleka koji je i priznao da je snimku napravio, snima upravo Radetu, odnosno zumira uoravo njega. Autobus, za koji je izjavio da ga je snimao, očito mu nije bio u fokusu.

Kako doznajemo od svojih izvora, Radeta je, što je vidljivo iz policijskog spisa, u posjedu materijalnih dokaza o kojima je policija upoznata kako ga je Paleka danima pratio i snimao.

Što će o svemu reći policija i nadležno Državno odvjetništvo ostaje nam za vidjeti.

Pročitaj više na portalu ZADAR News ZADAR News  

Ovako izgleda dvorana na Ravnicama: “Ovdje se igraju djeca dok mi po dvorani hvatamo štakore, pomozite nam”

8. studenog 2022. u 18:56

Očajni djelatnici Javne ustanove Zadarski sport, odnosno ŠC Ravnice vidno uznemireni javili su se redakciji portala ZADAR News s novim zastrašujućim podacima o tome ksko se i na koji način upravlja s dvoranom na Ravnicama.

– Samo nekoliko metara od dvorane gdje školarci prakticiraju tjelesni odgoj nalazi se ova prostorija, odnosno bivša alatnica iz koje svakodnevno iskaču reprezentativni primjerci štakora koje onda spremaćice hvataju po dvorani i mame ih na ljepilo. Štakori ulaze i u kuhinju i kantinu. Ovo je strašno i ovakvim nedjelovanjem ravnatelja Jurice Dilbera svima nam je ugroženo zdravlje. Da stvar bude gora, ova prostorija nalazi se i svega nekoliko metara od njegovov ureda.

Djelatnici nam objašnjavaju i kako se ovakvim zanemarivanjem dvorane krši Statut Javne ustanove Zadarski sport.

– Jurica Dilber krši članak 40 Statuta Javne ustanove Zadarski sport u kojemu piše da ravnatelj mora poduzeti mjere za zaštitu i očuvanje okoliša. Također se krši i članak 8. u kojemu je opisano kako se trebaju održavati objekti Javne ustanove Zadarski sport. Pomozite nam. Nama nitko ne želi pomoći, a naše zdravlje i zdravlje svih korisnika Ravnica je ugroženo – govore nam očajni djelatnici Ravnica. 

Iako smo u više navrata polušali doći do samog Dilbera da objasni zbog čega su mu službene prostorije u ovako derutnom i po zdravlje korisnika opasnom stanju, do zaključka ovog članka on, ali ni resorna pročelnica Dina Bušić nisu nam se javili.
Ipak, šokantne fotografije govore puno više od bilo kakve izjave.

❌