Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Zadar Bike Magic osvojio prvo mjesto na 4 Islands MTB Stage Race utrci

21. travnja 2024. u 11:05

Završeno deveto izdanje 4Islands MTB Stage Race utrke s današnjom etapom od 65 kilometara na otoku Rabu

Završna etapa ovogodišnje 4 Islands MTB utrke bila je brza i zahtjevna, idealna za zaključenje 4 Islands MTB Croatia avanture. Ova ruta se ističe najvišim prosječnim brzinama, ne samo zbog iskustva timova u intenzitetu otočkih utrka, već i zato što trasa na Rabu nikada ne prelazi 150 metara nadmorske visine.

U „UCI Men“ kategoriji, prvi tim koji je stigao do cilja u Rabu bio je ORBEA x Leatt x Speed Company. Međutim, ukupna pobjeda u ovoj kategoriji pripala je timu Metallurgica Veneta Mtb koji je danas zauzeo drugo mjesto na cilju. Metallurgica Veneta Mtb osvojila je prvo mjesto s ukupnim vremenom od 10:23:14, dok je tim ORBEA x Leatt x Speed Company završio drugi s vremenom 10:25:21. Treće mjesto u kategoriji osvojio je tim Klimatiza Toteemi Cabberty 2 s vremenom 10:28:43 sati.

U ženskoj “UCI Women” kategoriji, prvo mjesto na cilju zauzeo je tim BUFF MEGAMO Women s vremenom 3:04:19, čime su obranile naslov prvaka u sveukupnom poretku s ukupnim vremenom od 12:58:50 sati za sve četiri etape. Drugo mjesto osvojio je tim CANNONDALE ISB SPORT s vremenom 13:07:08, dok je treće mjesto pripalo timu 8capital s vremenom 13:18:12.

U „Mixed“ kategoriji pobjednici četvrte etape, ali i ukupni pobjednici su Karmen Skiljic i Tonko Čičin Šain, naš nepobjedivi tim Zadar Bike Magic. Finalnu etapu odvozili su s vremenom 3:02:49, a ukupno vrijeme za sve četiri etape im je 12:04:27.

„Ja sam osobno iznenađena pobjedom! Svaku etapu smo odradili gotovo savršeno, bez padova ili kvarova, što me ostavlja s osjećajem većeg zadovoljstva nego što sam očekivala. Moj otac, koji je ujedno i naš manager, pažljivo je vodio brigu o prehrani i suplementima tako da smo imali sjajnu podršku cijelo vrijeme.“ – rekla je Karmen, a Tonko nastavio: “Mislim da je sve prošlo izvrsno, posebno jer je u ovakvoj utrci presudno proći bez problema. ‘Defekt’ može puno vremena oduzeti, pa je to zaista bilo ključno izbjeći. Jučer smo pritisnuli jako i stekli značajnu prednost s obzirom na kratku etapu, ali danas je to malo došlo na naplatu. Bez obzira na to, sveukupno je bilo odlično, nema negativnih strana. Osjećam bolove, ali ništa više od toga! Ovo je bio jedan specifičan trening i mislim da ćemo imati dugoročnih efekata od ovoga jer se sam na treningu ne možeš natjerati do ovih granica izdržljivosti. Oduševljen sam cijelim konceptom 4 Islands utrke, ne samo zbog same utrke koja je specifična i drugačija, već i zbog atmosfere. Viđati iste ljude svaki dan za ručkom i večerom stvara poseban osjećaj zajedništva, kao da sam na ekskurziji!“

U kategoriji „Amateurs Men“, hrvatski tim Husquvarna Team se također našao na prvom mjestu, Ivica Mesaric i Roko Fržop pobjedu su zaslužili s odličnim ukupnim vremenom 12:04:27.

„Zadovoljni smo! Unatoč izazovima na početku utrke, uspjeli smo završiti s odličnim rezultatom i ukupnom pobjedom! Kolega Ivica je imao nekoliko problema tijekom prologa, pa smo bili malo nesigurni u sebe, ali nakon prve etape vratili smo vjeru u svoje mogućnosti. Mislim da smo zasluženo pobijedili jer nismo imali tehničkih problema, što je već pola pobjede!“ – rekao je Roko Fržop i dodao: „Ovo je bio prvi put da smo vozili zajedno kao par i ispalo je sjajno. Partner je stariji od mene 24 godine i bio mi je svojevrsni učitelj. Uz njegovu podršku i iskustvo, uspjeli smo se sjajno kombinirati u mojoj kategoriji i unatoč razlici u godinama, savršeno smo se nadopunjavali tijekom utrke. Ova utrka jedna je od najjačih u Europi, a ujedno domaća, što je čini posebnom svaki put kad se natječemo ovdje.“

Još jedan hrvatski tim odnio je ukupnu pobjedu ovogodišnjeg izdanja utrke, u kategoriji „Grand Masters Men“ , Team VISIT KVARNER, Marin Deković i Peter Vesel sve četiri staze odvozili su za 11:32:55 sati.

“Ne znam što reći… Ovo je valjda šesti put da sudjelujem na ovoj utrci i konačno sam je uspio osvojiti! Morao sam napuniti 50 godina da ostvarim ovaj uspjeh. Sve je bilo sjajno, staza na Rabu je bila izvrsna, stvarno nemam riječi. Za mene nema odmora, tek smo krenuli, tek sam zakoračio u 50. godinu života! Planiramo se sigurno vratiti, a nadam se i nastupu u Andori ove godine.” – rekao je Marin Deković

4Islands MTB stage race, koji se razvio u pravi dragulj brdskog biciklizma, predstavlja Ironman grupa kao dio svojih Epic serija uz ostalih sedam utrka. Riječ je o petodnevnoj etapnoj brdskoj biciklističkoj utrci čiji je osnovni cilj promocija brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života. Zahvaljujući izvanrednoj inicijativi domaćina, njihovom srdačnom gostoprimstvu, predanom radu organizacijskog tima te izvrsnoj suradnji s partnerima, ostvaruje se sinergija između sporta i izvansezonskog turizma, što doživljava svoj vrhunac u Hrvatskoj. Natjecatelji koji se vraćaju već nekoliko godina su to i prepoznali.

Objava Zadar Bike Magic osvojio prvo mjesto na 4 Islands MTB Stage Race utrci pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Otvoren obnovljeni Dom kulture u Benkovcu

21. travnja 2024. u 03:46

U petak, 19. travnja 2024. godine u 19,00 sati svečano je otvoren obnovljen i uređen novi Dom kulture Benkovac. Ovo je događaj koji su građani Benkovca i okolice dugo godina iščekivali, jer smo u proteklom vremenu bili svjedoci koliko gradu Benkovcu i građanima nedostaju kvalitetni prostori za organizaciju kulturnih i društvenih događanja i kulturnog života.

Posebno se dugo iščekivalo preuzimanje bivšeg Doma HV od strane državnih institucija, koje se ipak dogodilo u vrijeme mandata tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića koji je 28. rujna 2018. godine s gradonačelnikom Grada Benkovca Tomislavom Bulićem potpisao Ugovor o darovanju bivšeg Doma HV -a Gradu Benkovcu. Republika Hrvatska kao vlasnik darovala je Gradu Benkovcu bivši Dom HV – a u svrhu provedbe projekta „Rekonstrukcija i dogradnja Doma kulture Benkovac„ kao jednog od najvažnijih projekata Intervencijskog plana Grada Benkovca.

Realizacijom ovog projekta stvorili su se preduvjeti za značajniji razvoj društvenih i kulturnih djelatnosti i aktivnosti  na području Grada Benkovca. Grad Benkovac je osnovao ustanovu Pučko otvoreno učilište Benkovac, koje je preuzelo upravljanje nad Domom kulture u Benkovcu.

Na samom početku svečanosti otvaranja novog doma kulture nazočnima se obratio gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić koji je naglasio kako su se u sklopu Intervencijskog plana financirali brojni kapitalni i komunalni projekti grada, vrijedni ukupno 34,5 milijuna eura:

– Dom kulture je novi hram kulture Grada Benkovca, kao i budućih generacija našega grada. Ovo je mjesto emocije i mnogih lijepih uspomena naših starijih sugrađana te oslonac je svakog žitelja ovog grada. Izgradnjom i opremanjem ovog Doma stavljamo točku na “i” u kruni višegodišnjeg regeneracije našeg malog grada i infrastrukturnih ulaganja. Zadnji je ovo i najvažniji projekt kulture našeg grada, a još su četiri naselja dobila svoje Domove, Vukšić, Nadin, Lisičić i Smilčić, kazao je gradonačelnik Bulić.

Gradonačelnik je dodao kako je projekt Doma kulture nadmašio sve projekte grada zajedno, pa se opet potvrdila ona stara

„Ako Gospodin ne gradi, uzalud se muče graditelji“. Naime, projekt su kroz četiri ideje od početne ideje do realizacije pratili brojni problemi: imovinsko – pravni, izvedbeni i inženjerski.

–        Rekonstrukcija, pokazalo se, vrlo brzo nakon uvođenja projektanta u radove u veljači 2020. godine, nije zadovoljavala zahtjeve struke. Tako je bilo dodatno temeljenje i konstrukcijsko učvršćivanje koje nije bilo predviđeno projektom, što bi trošak projekta na samom početku podiglo za oko 25 posto. Nakon toga smo shvatili da staroj zgradi, nažalost, nema pomoći.

U međuvremenu, raspisali smo novi Natječaj za uklanjanje ruševina starog Doma kako bi dobili na vremenu i uštedili oko 800 tisuća kuna. U novom natječaju dobili smo istog izvođača i u posao ga uveli u veljači 2022. godine, da bi nas zatim tužio za izgubljenu dobit od 2,7 milijuna kuna. Zlonamjerni pojedinci za to su vrijeme protiv nas podnosili kaznene prijave, koje su redom od nadležnih institucija odbačene, a Grad je dobio pravomoćnu presudu kako izvođača nije dužan obeštetiti za izgubljenu dobit.

Svojim smo vam odlukama uštedjeli oko četiri milijuna eura u odnosu na prvi projekt koji bi financijski potopio grad za puno manju kvalitetu, poručio je Bulić. Projektant Doma kulture Benkovac bilo je poduzeće Projekting iz Zagreba, radove je izvodila tvrtka MP Beton iz Solina, a nadzor je bio povjeren poduzeću Investinženjering  iz Zagreba.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 3.931.840,55 eura, dok je vrijednost projekta za opremanje iznosila 299.000,78 eura. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskih strukturnih fondova u okviru operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” u omjeru 85 %. Razdoblje provedbe projekta bilo je od 1. srpnja 2019. do 29. veljače 2024.

Posebno se zatim zahvalio ravnateljici Razvojne agencije Grada Benkovca Davorki Krnčević, koja je sa svojim zaposlenicima naporno radila kako bi svi projekti grada tekli prema planu i zamislima Gradske uprave. Otvorenju je prisustvovao je ministar EU fondova Šime Erlić, naglasivši identitetsku važnost Doma kulture za kulturni razvoj grada u sadašnjosti, ali i u prošlosti.

– Nekada bivši Dom HV-a, a danas Dom kulture, bio je žarište događanja za prostor Bukovice i Ravnih kotara, te prostor vraćanja duha i života u benkovački kraj koji je mnogo propatio tijekom rata i ratnih razaranja. Zato budite ponosni i sretni na ovaj simbol napretka Benkovca, koji će ovaj grad ponovno učiniti urbanim središtem ovog kraja. Ulaganje u kulturu je ulaganje u sebe, i zato je ovaj projekt toliko bitan za Benkovac, jer on će biti okupljalište mladih, kreativaca, zabave, pjesme, i svega onoga što Benkovac jest, istaknuo je ministar Šime Erlić.

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić potom je blagoslovio Dom kulture, okupljene i buduće zaposlenike, ustvrdivši kako su duhovnost i kultura dvije stvarnosti koje najviše mogu oplemeniti čovjeka. U svečanom kulturnom programu otvaranja Doma kulture Benkovac nastupili su domaće klape, ženska klapa Kotaranke, muška klapa Asseria, te muška pjevačka skupina KUD-a Branimir Benkovac.

Po završetku službenog programa otvaranja Doma  kulture nazočne uzvanike i goste zabavljali su poznati hrvatski glazbenici „4 Tenora“, Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Pecotić i Filip Hozjak. Povodom svečanog otvorenja Doma kulture, Grad Benkovac svojim građanima poklanja dvije besplatne kazališne predstave. U subotu, 20. travnja s početkom u 20:00 sati u Domu kulture gostuje hvaljena predstava HNK Zadar, “Tata” autora Mate Matišića.

U nedjelju, 21. travnja s početkom u 17 sati u Benkovac stiže predstava “Snježna kraljica” Glumačkog studija HNK Zadar. Valja napomenuti da u narednom periodu, kako je to najavio ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Benkovac Matej Pešut, Benkovčani u Domu kulture mogu očekivati filmske projekcije, stand-up nastupe, kazališne predstave, koncerte, odnosno, sve ono što čini aktualnu medijsku i kulturnu scenu.

Tekst: Mile Marić/Anamaria Galović

Foto: Iva Perinčić

Objava GALERIJA Otvoren obnovljeni Dom kulture u Benkovcu pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA U crkvi Sv. Donata održana je Smotra klapa Zadarske županije

21. travnja 2024. u 03:33

U sklopu programa Županijski dani 2024. , u organizaciji Zadarske županije, u crkvi Sv. Donata u Zadru održana je Smotra klapa Zadarske županije
Ovo je bila 9. Smotra klapa, a nastupile su klape sa cijelog područja Zadarske županije- Koporan iz Poličnika , Galijota iz Paga, Ponistra iz Crnog, Arija iz Starigrada Paklenice, Peružini iz Paga, Preženca iz Zadra, Puntadura sa Vira, Školji iz Tkona, Maraška iz Zadra, Žurnata iz Sv. Filipa i Jakova i dječja klapa Lantina iz Zadra.
Klape su pred prepunim sv.Donatom pjevale a capella tradicionalne dalmatinske pjesme, bez razglasa što je pridonijelo potpunom ugođaju

Objava GALERIJA U crkvi Sv. Donata održana je Smotra klapa Zadarske županije pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

AK Alojzije Stepinac: Deset odličja i sjajni rezultati na Dalmatinskoj atletskoj ligi u Makarskoj

20. travnja 2024. u 17:12

U 1. kolu Dalmatinske atletske lige održanom u Makarskoj atletičari AK Alojzije Stepinac su osvojili 10 odličja. Dominirale su kadetkinje koje su u Zadar donijele četiri odličja. Najzapaženiji rezultat ostvarila je Petra Marasović koja je u skoku u vis bila srebrna. Preskočila je 150 cm koliko i pobjednica Cvita Klarić iz ASK Zadar, ali iz većeg broja pokušaja. 

U bacanju kugle Rahela Miolović je osvojila srebrno, a Iva Dražović brončano odličje. Broncu je uzela i Zara Šilić u utrci na 100 metara s preponama. Kod kadeta Mihael Dražević je bio drugi u skoku u vis. Štafeta mlađih kadetkinja bila je četvrta, a Franka Gvardiol u skoku u dalj peta.

Limačica Ita Halić (2013. godište) bila je druga u utrci na 300 metara te peta na 60 metara. Ines Barančić je među limačicama rođenim 2014. godine  na 60 metara bila brončana, a Matija Antišin u godinu dana mlađoj konkurenciji peta.

U seniorskoj konkurenciji Mary Šilić je osvojila srebrnu medalju u bacanju koplja. Mlađa juniorka Paula Dominiković je bila zlatna na 800 te srebrna na  200 metara.

Objava AK Alojzije Stepinac: Deset odličja i sjajni rezultati na Dalmatinskoj atletskoj ligi u Makarskoj pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Sabini Glasovac 10.421 preferencijalnih glasova, šokirao dr. Žuvela sa svega 323

19. travnja 2024. u 03:52

Rezultati parlamentarnih izbora su poznati, glasovi su prebrojanih.

U IX. izbornoj jedinici HDZ je osvojio 7 mandata, od čega je troje Zadrana (Šime Erlić, Josip Bilaver i Ante Babić), SDP tri, od toga dvije Zadranke (Sabina Glasovac i Irena Dragić), dva mandata Domovinski pokret (jedan je Damir Biloglav iz Zadra) i dva Most ( od toga jedan mandat Ivan Matić).

Najviše preferencijalnih glasova dobila je Sabina Glasovac (10.421 glas). Ona je, podsjetimo, bila nositeljica liste SDP-a.

Na drugom mjestu je Šime Erlić koji je kao drugi na listi HDZ-a dobio 8.812 glasova. Na trećem mjestu je Damir Biloglav, prvi na listi Domovinskog pokreta, s ukupno 5.645 glasova.

Enio Meštrović na čelu liste Ričard nezavisni u 10. izbornoj jedinici dobio je 4.326 preferencijalna glasa.

HDZ-ov Josip Bilaver dobio je 2.854 glasa, Jure Brižić 1024, Ante Babić 872, te Nikolina Baradić  784 pojedinačna glasa.

HDZ-ovac Rade Šimičević na listi u 7. Izbornoj jedinici dobio je 659 preferencijalnih glasova.

Nadalje, Daniel Radeta je dobio 900 preferencijalnih glasova, Irena Dragić 566 glasova, Zdenko Jukić iz stranke Centar na listi SDP-a osvojio je 143 preferencijalna glasa.

Ivan Matić, drugi na listi Mosta, dobio je 506 preferencijalnih glasova.

Mate Lukić na listi HSP bio je na zadnjem 14. mjestu te je osvojio 342 preferencijalna glasa, a gore od njega prošao je Ivica Žuvela, koji je na prošlim lokalnim izborima umalo pobijedio HDZ-ovog župana Božidara Longina, a ovaj put je dobio svega 323 glasa.

Objava Sabini Glasovac 10.421 preferencijalnih glasova, šokirao dr. Žuvela sa svega 323 pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024“ – Pakoštane

18. travnja 2024. u 19:35

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton Vransko jezero 2024“ i to tradicionalno 1. svibnja.

Što je Maraton Vransko jezero?

To je kultna brdsko-biciklistička utrka oko Vranskog jezera koja je za veliku većinu rekreativnih biciklista bila prva utrka u svijetu natjecanja i samim time ostala im je u posebnom sjećanju. Za one druge kategorije biciklista, onih ozbiljnijih bila je odskočna daska i priznanje njihove ljubavi koje gaje prema biciklizmu.

“Veseli nas što ćemo ponovo i ove godine organizirati rekreativni MTB Maraton “Vransko jezero“ 1.5. 2024 na Praznik rada. Približavajući se drugom desetljeću postojanja maratona možemo zaključiti da se svake godine priključuje sve veći broj domaćih i stranih natjecatelja što nam daje dodatni poticaj ali i potvrdu da Maraton Vransko jezero postaje prepoznatljivi brend u brdskom biciklizmu kao takav i da nas obavezuje da takav brend zadržimo kao vrijednost naše mikrolokacije. Ova godina nam je posebna zbog 10.rođendana našeg kluba tako da se nadamo da će odaziv biti što veći. “- naglasio je Ivan Kurtov, predsjednik BBK Pakoštane 

Planirani start utrke je u 12.00 sati uz centra Pakoštana. Sama staza smještena je oko Vranskog jezera s prekrasnim panoramskim pogledom na tirkizno zeleno Vransko jezero.

„Ovaj maraton za nas je poseban ne samo zbog duge tradicije koja se proteže kroz njega nego i zbog svih uključenih sudionika u organizaciju. Velika podrška su nam članovi DVD Pakoštane-Vrana-Vrgada koji nam pomažu svaku našu utrku. Naravno moramo napomenuti sve članove BBK Pakoštane i njihove obitelji koji godinama volonterski pripremaju, organiziraju sami maraton ali i sve ostale utrke. Ovim putem se zahvaljujemo i TZ Općine Pakoštane i direktorici Danijeli Vulin, na podršci koju nam daju od samih početaka osnivanja kluba ali i kroz pomoć oko organizaciju ovakvih utrka.“- izjavili su iz BBK Pakoštane

Utrka se održava u više kategorija:

Kategorija Rekreacija Žene (33km/350m ukupno uspona)

Kategorija Sport Žene (33km/350m ukupno uspona)

Kategorija Rekreacija Muškarci (33km/350m ukupno uspona)

Kategorija Sport Muškarci (33km/350m ukupno uspona)

E-bike žene: jedinstvena kategorija (33km/350m ukupno uspona)

E-bike muškarci: jedinstvena kategorija (33km/350m ukupno uspona)

„Ovim putem pozivamo sve bicikliste rekreativce i one malo ozbiljnije da se prijave na utrku. Nadamo se da ćemo ove godine ponovo vidjeti stara već prijateljska lica, ali i one koji će se tek krenuti natjecati. Veseli nas i najava stranih natjecatelja iz Slovenije,Poljske, BiH koji se svake godine vraćaju na naš Maraton.“- BBK Pakoštane

Prijave su otvorene na stranici: stoperica.live, a sve dodatne informacije o samom događaju možete pronaći na društvenim mrežama i na web stranici BBK Pakoštane.

Objava Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024“ – Pakoštane pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Zadrani putuju na Državnu završnicu Telemach Dana sporta u Rijeci

18. travnja 2024. u 19:23

Lana Bukčul, Antonio Glavan, Marisa Klarić i Diego Mavra najbrži trkači

Sportski tereni Osnovne škole Šimuna Kožićića Benje uz odličnu navijačku atmosferu, igru i zabavu bili su poprište velikog sportsko-edukativnog Telemach Dan sporta. Poticanje na sportski način života, inkluziju, toleranciju i druženje kod djece i mladih već 28 godina na agendi je Plazma Sportskih igara mladih. Natjecanja u graničaru i atletici već se treću godinu održavaju u sklopu Telemach Dana sporta, graničar je i ove su sezone među najpopularnijim disciplinama Igara. Najbolje ekipe i atletičari putuju krajem srpnja u Rijeku na veliku Državnu završnicu.

Mlade sportaše u Zadru podržali su ravnatelj škole domaćina Dražen Adžić, bivši nogometaš Vedran Ješe i David Burburan, direktor natjecanja Plazma Sportskih igara mladih.

„Kao društveno odgovorna kompanija, Telemach predano radi na poticanju zdravih životnih navika kroz rekreaciju, socijalizaciju i zdravo natjecanje u sportu, nastojeći djecu i mlade potaknuti na aktivnosti koje predstavljaju temelj pravilnog rasta i razvoja. Pored istaknutijih, medaljama okrunjenih sportova, podržavamo i druga sportska područja, te smo ponosni višegodišnji zlatni sponzor Sportskih igara mladih. Smatramo da su djeca pokretači budućnosti i da svako djetinjstvo koje učinimo aktivnijim, znači korak naprijed ka stvaranju društva koje je zdravije, sretnije i uspješnije. Nastavit ćemo ulagati napore kako bismo podržali mlade generacije u razvijanju njihovih potencijala kroz sport, čime gradimo temelje za pozitivnu i prosperitetnu budućnost.“ rekla je Ana Miličević.

Ispred Plazma Sportskih igara mladih prisutne je pozdravio David Burburan, direktor natjecanja: “Prekrasno je što ste se okupili u ovolikom broju i što ste prepoznali Telemach Dan sporta kao priliku da se družite, igrate i natječete. Nastavit ćemo se truditi da kroz Plazma Sportske igre mladih djeca i mladi imaju priliku rast i razvijati se kroz sport i druženje. Zabavite se danas, budite fer prema svojim suigračima i protivnicima, i s nestrpljenjem očekujemo susret na Državnoj završnici u Rijeci.“

Svečani program Telemach Dana sporta započeo je paljenjem baklje koju je donio mladi košarkaš Gabriel Matešić.

Djeca su se natjecala u atletici i graničaru u dvije kategorije 2013. godište i mlađi te 2015. godište i mlađi. Kao posebno popularna disciplina istaknuo se graničar, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju.

Najspretnija ekipa u graničaru bila je ekipa 2. C u kategoriji 2015. godište i mlađi te ekipa Vatreni u kategoriji 2013. godište i mlađi. Dok su najbrži trkači 2013. godište i mlađi Lana Bukčul i Antonio Glavan, a u kategoriji 2015. godište i mlađi Marisa Klarić i Diego Mavra koji su zasluženo osvojili zlatne medalje.

Ovogodišnji Telemach Dan sporta nakon Siska posjetit će sve županije u Hrvatskoj, i održati ukupno 29 sportsko-edukacijskih evenata. Projekt je koncipiran na temelju sportskih igara, natjecanje stavlja u drugi plan a potiče druženje, toleranciju i inkluziju.

Na sportskim terenima igrao se i kvalifikacijski turnir Coca-Cola Cupa, najvećeg malonogometnog turnira u Europi. A u Zadru su se natjecale ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji. Turniri će se odigravati diljem Zadarske županije, a ekipe se bore za prolaz na veliku županijsku završnicu, a zatim i na regionalnu završnicu Igara. Djeca su se zabavljala natječući se i u svima poznatoj igri bacanja kolutova u Plazma korneru, kao i u EON korneru, a prikupili su i razmnjenjivali Topps sličice Eura 2024.

Plazma Sportske igre mladih, osim promoviranja sporta i sportskog načina života, zalažu i za fair play navijanje. Važnost podržavanja svih natjecatelja, korektno navijanje i druženje na sportskim terenima ove godine zaokružili smo i posebnom nagradom za najbolje navijače i navijačice.

Plazma Sportske igre mladih, najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se natječu u 10 sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, PAKET24 Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, FIDE turnir u šahu, graničar i atletika).  U 28. sezoni Plazma Sportske igre mladih samo u Hrvatskoj okupit će više od 110.000 djece i mladih.

Objava Zadrani putuju na Državnu završnicu Telemach Dana sporta u Rijeci pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Međunarodna noć geografije obilježena na Sveučilištu u Zadru

18. travnja 2024. u 17:45

Članovi Hrvatskog geografskog Društva – Zadar u suradnji s nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji, nastavnicima na Odjelu za geografiju i Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i članovima EGEA-e Zadar zajednički su obilježili Međunarodnu noć geografije koja se održala 12. travnja 2024. godine.

Noć geografije ove godine obilježena je s 238 aktivnosti u 36 država svijeta. Uz koordinaciju Hrvatskog geografskog društva – Zadar u Hrvatskoj je ove godine provedeno 38 aktivnosti, od čega 10 u Zadru. Noć geografije organizira EUGEO (European Geographical Organisation) u suradnji s geografskim društvima država Europe.

Pod vodstvom Josipe Zanki, prof. geografije,  organizirano je orijentacijsko kretanje i potraga za određenim detaljima u zadarskim perivojima (Perivoj Gospe od Zdravlja i Perivoj kraljice Jelene), dok su prof. geografije Katarina Mandić i Luca Bašić poučile polaznike kako se orijentirati u prostoru i kretati po azimutu otkrivajući etape urbanog razvoja grada Zadra pomoću reprezentativnih točaka na poluotoku.

S ciljem upoznavanja UNESCO-ove baštine u gradu Zadru učenici su pod noćnim svjetlima grada fotografirali detalje na gradskim zidinama uočavajući povijesna obilježja i detalje reljefnih oblika kamena. Nakon dokumentiranja fotografske građe učenici su s mentoricom Zrinkom Klarin, prof. geografije, organizirali izložbu te pripremili zanimljiva pitanja i igre za sudionike Noći geografije. Anita Mustać, prof. biol. organizirala je radionicu na temu svjetlosnog onečišćenja. Sudionici su promatrali utjecaj javne rasvjete na svjetlosno onečišćenje neba. Prof. geografije Manuela Margetić Longin i Željko Pijaca učenike nižih razreda osnovne škole  upoznali su s kontinentima svijeta i svjetskim oceanima slaganjem puzzle te igrom memory. Izv. prof. dr. sc. Marica Mamut, prof. geografije Dinko Marin i Ivana Maruna organizirali su radionicu izrade hipsometrijskih modela zadarskih otoka. Lidija Ivon, prof. geografije s astrofotografima Natalijom Kosović i Ivicom Rogićem održali su zanimljivo predavanje na temu izrade astrofotografije.

Prof. geografije Renata Cvetkoski i prof. matematike Anita Šimac organizirale su  EkoAR: radionicu održivosti kroz proširenu stvarnost. Radionica povezuje proširenu stvarnost, STEM i geografiju kombinirajući tehnološke inovacije, koncepte zvučnog i svjetlosnog onečišćenja te njihov utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje. Tijekom radionice polaznici su usvojili osnovne koncepte proširene stvarnosti kroz virtualna putovanja, interaktivne geografske karte i geografske simulacije.

Doc. dr. sc. Ivan Marić, Lovre Panđa, mag. geogr., izv. prof. dr. sc. Ante Šiljeg, izv. prof. dr. sc. Silvija Šiljeg i doc. dr. sc. Fran Domazetović demonstrirali su različite geoprostorne tehnologije koje omogućuju geografima obavljanje kompleksnih istraživačkih zadataka, s posebnim naglaskom na istraživanje područja koja su do sada bila teško dostupna, poput zabačenih dijelova našeg planeta, ili čak dijelova obližnjih planeta Sunčevog sustava. Geografija se zasniva na interdisciplinarnom pristupu rješavanju kompleksnih problema i izazova, koristeći se pritom različitim geoprostornim tehnologijama iz sfere GIS-a i daljinskih istraživanja. Dostupnost velikih količina podataka, uz sofisticirane analitičke alate omogućava geografima detaljnije proučavanje i razumijevanje našeg planeta.

U organizaciji izv. prof. dr. sc. Jadranke Brkić-Vejmelka i izv. prof. dr. sc. Ane Pejdo na Odjelu za geografiju postavljena je izložba plakata kao retrospektiva pojedinih aktivnosti Društva tijekom 35 godina djelovanja.

Noć geografije bila je ujedno prilika za obilježavanje 35 godina Hrvatskog geografskog društva – Zadar i 30 godina Odjela za geografiju Sveučilišta  u Zadru.

Objava GALERIJA Međunarodna noć geografije obilježena na Sveučilištu u Zadru pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Boksački spektakl u hramu košarke, zadarskim Jazinama

18. travnja 2024. u 17:24

Zadar, 20. travnja 2024. — U čast legendarnog boksača Damira Zrilića, s ponosom najavljujemo održavanje 2. Memorijala Damir Zrilić koji je međunarodnog karaktera. Ovaj prestižni boksački turnir održat će se u sportskoj dvorani Jazine u Zadru. Turnir će biti prava poslastica za ljubitelje boksa i borilačkih vještina, s ulazom koji će za sve posjetitelje biti besplatan.

Vrhunski mečevi na najvišoj razini

Turnir će ugostiti boksače iz poznatih klubova kao što su Torcida Split, Gromovi, Pauk, te Boksački klub Split i Leonid. Posebno ističemo i sudjelovanje Boksačkog kluba Vuk iz Otoka kod Sinja, predvođenog našim proslavljenim boksačem u ulozi trenera Stjepanom Vugdelijom.

Prvi put u povijesti, nastupit će i Zagrebački tim—selekcije boksačkih klubova iz Zagreba. Pored zagrebačkih klubova, natjecatelji dolaze iz cijele Hrvatske, Pule, Rijeke, Poreča, Dubrovnika, Broda…. kao i međunarodnih selekcija sa Cipra, iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Detalji programa

Datum: Subota, 20. travnja 2024.

Lokacija: Dvorana Jazine, Zadar

Jutarnja sesija počinje u 11:00 sati: nastupit će mlađi kadeti, kadeti i juniori.

Poslijepodnevna sesija započinje svečanim otvorenjem u 17:30 sati: natjecanja mlađih seniora i seniora, te dva najbolja juniorska meča.

Dodatne informacije: Službena vaga postavljena je za 09:00 sati u press centru na Višnjiku. Polaganje vijenaca i svijeća na gradskom groblju u čast Damira Zrilića započet će u 08:00 sati.

Ulaz za sve posjetitelje turnira je slobodan.

Organizator je Boksački klub Ares, Zadar uz pokroviteljstvo Hrvatskog boksačkog saveza.

Objava Boksački spektakl u hramu košarke, zadarskim Jazinama pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Kalmeta zadovoljan: “HDZ je uvjerljivo pobijedio, ostvarili smo sve ciljeve!”

17. travnja 2024. u 23:25

Veselo slavljeničko raspoloženje osjeća se večeras u stožeru HDZ-a u Zadru. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Božidar Kalmeta zahvalio se biračima koji su izašli u velikom broju i iskazali svoju demokratsku volju.

HDZ je ostvario pobjedu u svim općinama i gradovim Zadarske županije, izuzev Kukljice.

“Ostvarili smo sva četiri cilja koja smo zacrtali i drago mi je što smo ih ostvarili uz izlazak velikog broja birača. Prvi je bio preko 60 mandata, već sad možemo reći da ćemo imati i više od toga, još se glasovi broje, što je veliki uspjeh nakon 8 godina Vlade Andreja Plenkovića. Imamo preko 20 mandata više od prvoga iza nas. Drugo, u 9. izbornoj jedinici ponovili smo uspjeh od osam mandata, što je odličan rezultat. Svi smo zadovoljni s tim. Treći cilj je da smo pobijedili u Gradu Zadru i svim općinama i gradovima Zadarske županije osim jedne. Četvrto, svi oni koji su radili probleme Branku Dukiću, funkcioniranju Grada Zadra, Gradskom vijeću, a bili su na listama za Sabor, nisu prošli i doživjeli su potop. Građani Zadra i 9. izborne jedinice su takvim hohštaplerima rekli ne, ne želimo da nas predstavljate. Želim zahvaliti svima koji su izašli na izbore, a pogotovo onima koji su glasovali za HDZ jer nisu pogriješili. HDZ će nastaviti stabilno, sigurno i prosperitetno voditi Hrvatsku.” – poručio je Kalmeta.

Objava Kalmeta zadovoljan: “HDZ je uvjerljivo pobijedio, ostvarili smo sve ciljeve!” pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Kalmeta sa suprugom glasovao jutros ranije, kao i svi HDZ-ovi kandidati

17. travnja 2024. u 16:37

Naši kandidati Šime Erlić, Josip Bilaver, Ante Babić, Nikolina Baradić i Jure Brižić tijekom prijepodneva glasovali su na svojim biračkim mjestima u Zadru, Škabrnji, Banjevcima i Preku.

Na biračkom mjestu u Arbanasima glasovao je i predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta sa suprugom.

Birališta su otvorena do 19 sati.

Objava GALERIJA Kalmeta sa suprugom glasovao jutros ranije, kao i svi HDZ-ovi kandidati pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Održani sportski dani i projekt “Boksom protiv nasilja”

16. travnja 2024. u 11:43

Svečanom otvorenju Sportskih dana u dvorani Damir Zrilić, BK Ares a u organizaciji Odbora za sport i su organizaciji Sveučilišta u Zadru, Centra za sport i tjelovježbu Sveučilišta u u Zadru, Boksačkog kluba Ares i Krav Mage Zadar prisustvovali su brojni studenti Sveučilišta i učenici srednjih škola.

Na samom otvorenju nazočne je pozdravio prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić te izrazio zadovoljstvo Uprave da se studenti uključuju u sportske aktivnosti te potaknuo na nastavak ovakvih projekata. Kratkim obraćanjem nazočne je pozdravio predsjednik Studentskog zbora Luka Lešić kao organizacije u čijem je sastavu Odbor za sport. 

U ime Centra za sport i tjelovježbu okupljenima se obratila izv. prof. dr. sc. Gordana Ivković te potaknula studente da se kroz izborne predmete na Sveučilištu aktivnije bave sportom i tjelovježbom. Okupljene su pozdravili u ime Boksačkog kluba Ares i Krav Mage Zadar mag. cin. Nikola Marketin te instruktor Krav Mage Mile Romić koji su istaknuli važnost suradnje Sveučilišta i Studentskog zbora u organizaciji radionica boksa i samoobrane, poglavito nakon nedavnih primjera napada nožem i sjekirom iz Splita i Kaštela.

Predsjednik Odbora za sport Šime Krešimir Zeko je kratko pozdravio okupljene i svečano otvorio Sportske dane. 

Nakon svečanog otvorenja odmah je uslijedilo predavanje sveučilišne magistre pedagogije Fani Marinović o vršnjačkom nasilju kao uvod za projekt BK Ares i Krav Mage Zadar pod nazivom “Boksom protiv nasilja” koji se savršeno uklopio u Sportske dane.

Za vrijeme predavanja o vršnjačkom nasilju studenti su imali priliku izmjeriti sastav tijela te dobiti sportsku dijagnostiku koju je proveo voditelj Sportskog dijagnostičkog centra Sveučilišta u Zadru mag. cin. Dinko Jadrešić. 

Uvodno predavanje o vršnjačkom nasilju koje je održala članica Boksačkog kluba Ares i sveučilišna magistra pedagogije, Fani Marinović, izazvalo je posebno zanimanje. Predavanje je potaknulo važne rasprave i naglasilo ulogu sporta u prevenciji nasilja.

Praktični dio seminara, usmjeren na tehnike obrane od naoružanog napadača, proveo je tim stručnjaka Nikola Marketin i Vedran Bajlo predvođen instruktorom Krav Mage Milom Romićem.

Sudionici su pokazali veliku posvećenost u učenju i usvajanju novih vještina.

Zainteresiranost za naše seminare je u stalnom porastu, a pozitivan odaziv i aktivno sudjelovanje sudionika potvrđuju važnost i potrebu za ovakvim i sličnim edukativnim događanjima. 

BK Ares i Krav Maga Zadar zahvaljuju svim partnerima, podupirateljima i sudionicima koji su doprinijeli uspjehu ovog seminara i s nestrpljenjem očekuju buduće događaje.

Objava Održani sportski dani i projekt “Boksom protiv nasilja” pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Plamen Sportskih igara mladih dolazi u Zadar

16. travnja 2024. u 11:32

Sportski tereni Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje u četvrtak, 18. travnja  u 12.30 sati domaćin je Telemach Dana sporta u organizaciji Plazma Sportskih igara mladih. Na sportsko-edukativnom danu djeca će se imati priliku natjecati u graničaru i atletici. Najbolje ekipe i najbrži trkači izborit će plasman na državnu završnicu koja će se održati krajem srpnja u Rijeci. Djeca koja izbore plasman na državnu završnicu tri dana će se besplatno kupati, igrati i družiti s vršnjacima iz cijele Hrvatske.

Plazma Sporske igre mladih potiču na toleranciju, inkluziju, fair play, ali i korektno navijanje, tako da od ove godine posebna nagrada dodijelit će se i najboljoj navijačkoj ekipi.

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: Tommy turnir u malom nogometu, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, MIS turnir u odbojci, Fide turnir u šahu, stolnom tenisu, PAKET24 Cup u tenisu. Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su besplatne i otvorene na web stranici igremladih.com.

Plazma Sportske igre mladih najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, a ove godine samo u Hrvatskoj okupit će više od 110.000 djece i mladih.

Objava Plamen Sportskih igara mladih dolazi u Zadar pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA BK Posedarje najbolji i u Premanturi!

16. travnja 2024. u 11:24

26. Kamenjak Rocky Trails u Premanturi okupio je najbolje bicikliste

iz čak 14 europskih zemalja,  a biciklistički klub Posedarje najuspješniji je predstavnik hrvatskih klubova.

Na dvodnevnom međunarodnom spektaklu, na kojem su se skupljali bodovi za svjetsku rang ljestvicu i Olimpijske igre, nastupilo je ukupno 180 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Poljske, Austrije, Češke, Nizozemske, Belgije, Njemačke, Mađarske, Švedske, Slovačke, Francuske, te Bosne i Hercegovine.

Biciklistički klub Posedarje predstavljalo je 15 natjecatelja koji su ostvarili zavidne rezultate. DOLJANIN Roko (JUNIOR) prvog je dana završio na odličnom 12 mjestu u velikoj međunarodnoj konkurenciji. Kako je bio najbolji u hrvatskom kupu klubu je donio velikih 100 bodova. DEŽMALJ Marko (U9) i JURIČEVIĆ Lovre (U13) pomeli su međunarodnu konkurenciju i završili kao najbolji u svojim kategorijama. BRALA Ana (U11) je osvojila srebrnu medalju, dok su se broncom okitili KRAJINA Šimun (U9), NIŽIĆ Nicole (U13) i RADULOVIĆ Siniša (MASTER C).

Rezultati 26. Kamenjak Rocky Trails:

Kategorija U9M

1. mjesto DEŽMALJ Marko

3. mjesto KRAJINA Šimun

7. mjesto BRALA Ante

9. mjesto BRALA Kristijan

10. mjesto DEŽMALJ Ivan

12. mjesto NIŽIĆ Nicolas

DNF ČOR David

Kategorija U11

2. mjesto  BRALA Ana

Kategorija U13 W

3. mjesto NIŽIĆ Nicole

4. mjesto ZEKIĆ Antonija

Kategorija U13 M

1. mjesto JURIČEVIĆ Lovre

Kategorija U15

15. mjesto KLANAC Stipan

KADETKINJA

6. mjesto LIPIĆ Jelena

JUNIOR

12. mjesto DOLJANIN Roko

MASTER C

3. mjesto RADULOVIĆ Siniša

Nakon tri utrke kupa Hrvatske biciklistički klub Posedarje uvjerljivo je prvi u klupskom poretku sa osvojenih 982 bodova ispred BBK Šišmiš iz Samobora (800 bodova) i BK Grobnik (601 bod).

Objava GALERIJA BK Posedarje najbolji i u Premanturi! pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici!

16. travnja 2024. u 11:13

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

Objava Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici! pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Nadbiskup predvodio Susret obitelji Zadarske nadbiskupije u Privlaci

15. travnja 2024. u 05:46

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je svečano koncelebrirano misno slavlje na Susretu obitelji Zadarske nadbiskupije u subotu, 13. travnja, za vanjskim oltarom kod crkve sv. Barbare u župi Rođenja BDM u Privlaci.

Nadbiskup Zgrablić pozvao je obitelji da još dublje upoznaju svoje obiteljsko dostojanstvo, da cijene i čuvaju dragocjene darove braka i obitelji, da svakodnevno doprinose svetosti jedinstva i nerazrješivosti braka; da čuvaju i njeguju ljubav, kako bi bila snažna i ispunjena vrijednostima kao što su velikodušnost, predanost, vjernost i strpljivost; da u njihovoj obiteljskoj ljubavi dozrijevaju plodovi milosrđa i oproštenja. U svakodnevnoj užurbanosti i ponekad površnim odnosima, papa Franjo potiče supružnike da daju važnost nježnosti u kršćanskom iskustvu braka. Nadbiskup je pozvao obitelji da budu otvorene životu i da s ljubavlju primaju djecu kao najdragocjeniji plod svoje ljubavi.

„Ljubav je temelj svake obitelji. Obiteljski poziv nije lako živjeti, a na osobiti način ne u našem vremenu i kulturi. Za živjeti puninu ljubavi, onu čudesnu, Kristovu, bezuvjetnu i do kraja, ljubav koja nadilazi emocije i strasti, potrebna je Božja pomoć, kako bi obitelj postala velika snaga koja može oblikovati osobu, društvo i svijet“, rekao je mons. Zgrablić, poželjevši da zajednička molitva toga susreta bude doprinos dobru svake obitelji, ne samo kršćanskih obitelji.

„Obitelj koja proizlazi iz sakramenta braka i koja živi ono što jest u božanskom planu, u svojoj naravi, od temeljne je važnosti za obitelj, pojedinca u obitelji i za cijelo društvo. Obitelj je osnovna stanica života“, poručio je mons. Zgrablić, istaknuvši misao Benedikta XVI. da je obitelj „stup društva“.

Nadbiskup je upozorio da se stavovi „liberalnog i materijalističkog pogleda na čovjeka i obitelj, slobodu i ljubav, nekad perfidno, a nekad agresivno i nasilno nameću“. Stoga se u našoj kulturi i civilizaciji govor o obitelji može činiti nesuvremenim, kada se o obitelji govori kao o „spasonosnoj antropološkoj istini utemeljenoj na Svetom pismu, koje promatra brak između muškarca i žene kao plod Božjeg plana iz kojeg proizlazi neizmjerno dostojanstvo svakog muškarca i žene i svakog njenog člana, dostojanstvo svake obitelji“.

 „Materijalističko mišljenje, liberalizam i stavovi koji iz njih proizlaze, nama su izazov da još dublje promislimo o obitelji u svjetlu Božje objave, da razmišljamo o naravi braka i obitelji, da promičemo dostojanstvo obitelji, upoznajemo njenu veličinu i nezamjenjivu ulogu koju ima za opstanak pojedinih naroda, razvoj zdravog društva i svetosti Crkve; da budemo svjesni važnosti obitelji i njene nezamjenjive uloge u razvoju svake osobe“, istaknuo je mons. Zgrablić, rekavši da i taj susret obitelji želi biti „dio vapaja i molitve Bogu da obitelj postaje sve više i dublje ono što obitelj jest u Božjim očima, u Božjem planu spasenja za čovjeka i svijet“.

Poželjevši da susret obitelji bude molitva da obitelji postanu što sličnije Svetoj Nazaretskoj obitelji Isusa, Marije i Josipa, nadbiskup je istaknuo da Božji plan za muškarca i ženu, za obitelj, svoju puninu pronalazi u Isusu Kristu. „Krist je ženidbu uzdigao na dostojanstvo sakramenta. Osobitim darom Duha Svetoga, ljubavi između Oca i Sina, Krist čini bračne drugove sudionicima svoje ljubavi i postavlja znakom svoje ljubavi prema Crkvi: vjerne, bezuvjetne, plodne i potpune ljubavi. Bračni drugovi koji znaju primiti ovaj dar i obnavljaju ga svakog dana, po vjeri, svojim ‘Da’, po milosti koja dolazi od sakramenta ženidbe, njihova obitelj živi Božju ljubav po uzoru na Svetu Nazaretsku obitelj. Obitelj koja se po molitvi utječe zagovoru Marije i sv. Josipa, uči prihvaćati Božju ljubav kako su je i oni prihvatili“, poručio je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je podsjetio da Sveto pismo već u prvoj, Knjizi Postanka, prikazuje narav ljudskog para čija se puna stvarnost tu izriče riječima: „Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih“ (Post 1,27). „To ne znači da je Bog spolno biće i da ima neku božansku družicu. Tu pomisao i idolatriju Biblija je sasvim odbacila. Plodna Božja ljubav simbol je Božjih intimnih stvarnosti. „Bračni par koji voli i rađa život“, slikovito izražava papa Franjo u enciklici Radost ljubavi, „pravi je ´živi´ kip kadar očitovati Boga stvoritelja i spasitelja“. Bog Otac, Sin i Duh Sveti, kakvog nam Krist objavljuje, zajednica je božanske ljubavi, a obitelj je njezin odraz“, rekao je mons. Zgrablić. Podsjetio je na misao sv. Ivana Pavla II.: „Naš Bog, u svom najdubljem otajstvu, nije samoća, već obitelj, jer u sebi ima očinstvo, sinovstvo i bît obitelji koja je ljubav. Ta ljubav, u božanskoj obitelji, jest Duh Sveti“.

„Sveto Pismo nam kazuje, a Enciklika Amoris laetitia ukazuje, da je „obitelj povjerena muškarcu, ženi i djeci da tvore zajednicu osoba koja će biti slika jedinstva između Oca, Sina i Duha Svetoga. Rađanje i odgoj djece odraz su Očevog djela stvaranja. Obitelj je pozvana svakodnevno okupljati se na molitvu, čitanje Božje riječi i sudjelovanje u euharistijskom zajedništvu te tako rasti u ljubavi i sve više postati hramom u kojem prebiva Duh“, rekao je nadbiskup.

„Kada Isus tumači svojim učenicima bitno svojstvo ženidbe, nerazrješivost, poziva se na drugo poglavlje Knjige Postanka i pita slušatelje: „Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih i reče: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih biti će jedno tijelo?“ (Mt 19, 5). Isus govori o ‘prianjanju’ muškarca i žene, što na hebrejskom izvorniku označava tjelesni i duhovni sklad koji se koristi i za opisivanje jedinstva s Bogom. Biblijski molitelj kaže: ‘Duša se moja k tebi privija (uz tebe prianja), desnica me tvoja drži’ (Ps 63,9). Plod ljubavi je ‘prianjanje’ gdje dvoje postanu jedno tijelo, u tjelesnom zagrljaju, u jedinstvu srca i života i možda djeteta, koje će se roditi od njih dvoje“, rekao je mons. Zgrablić.

Podsjetio je na misao Benedikta XVI.: „Kršćanska obitelj, otac, majka i djeca, pozvana je živjeti vrijednosti ne kao nametnute izvana, već kao dar milosti sakramenta svete ženidbe ulivene u zaručnike. Ako muž i žena ostanu otvoreni Duhu i traže njegovu pomoć, neće im izostati komunikacija Očeve ljubavi očitovane i utjelovljene u Kristu. Nazočnost Duha pomoći će bračnim parovima da ne izgube iz vida izvor i dimenziju njihove ljubavi i međusobnog darivanja, kao ni surađivati s njime kako bi u njima odjekivao i prožimao sve dimenzije njihovog života“.

Činjenicu braka kao Kristovog sakramenta nadbiskup je posvjedočio i opisujući situaciju koju je kao svećenik doživio prije trideset godina, kad je kao župnik vjenčao jedan par. Na poziv mladenaca, mons. Zgrablić sudjelovao je na svadbenoj večeri nakon obreda vjenčanja. Za glavnim stolom između mladenaca bila je jedna prazna sjedalica, a ispred nje bili su postavljeni tanjuri i pribor za jelo, kao i na svim drugim mjestima stola u svadbenoj dvorani.

„Kad smo sjeli za stol, bilo mi je neobično kako vjenčani par između sebe ostavlja jedno prazno mjesto. Pitao sam se, zašto nisu sjeli jedan pokraj drugoga. Pomislio sam kako su to mjesto ostavili prazno zbog veće udobnosti i malo šire vjenčanice mladenke. Kad je konobar htio maknuti praznu sjedalicu na kojoj nitko nije sjedio i pribor za jelo koji se ispred nje nalazio na stolu, primijetio sam kako je mladi par dao znak konobaru da ne miče ni stolicu ni pribor za jelo ispred nje. Pomislio sam: bit’ će zanimljivo vidjeti tko to tako kasni na večeru i za koga to mjesto između sebe čuvaju zaručnici. Kako je večer odmicala, prazno mjesto između zaručnika nitko nije zauzeo“, ispričao je mons. Zgrablić. Kad su mladenci došli do stola njihovog tadašnjeg župnika, mons. Zgrablić upitao je mladenku: „Oprosti što sam znatiželjan, ali, smijem li te u ovom trenutku nešto pitati?“. Ona odgovori: „Pa naravno, velečasni, samo pitajte.“ „Za koga vi čuvate ono mjesto između tebe i muža?“. A ona odgovori: „Barem bi Vi, velečasni, to trebali znati!“ „Ja? Stvarno ne znam!“. Zatim mi ona odgovori: „Mi znamo i vjerujemo da je istina ono što ste nam govorili u pripremi za ženidbu, na zaručničkom tečaju. Ja svog Antu stvarno volim. I on voli mene. Mi se veselimo jedan drugome i našem budućem zajedničkom životu, našoj obitelji. Mi našu ljubav koju osjećamo nismo naučili, nismo je kupili, nismo je dobili u igrama na sreću. Ona nam je darovana. Mi vjerujemo da je Bog ljubav i u Kristu je ovu ljubav, ovaj veliki dar, Bog darovao nama. Krist je danas našu ljubav blagoslovio i uzdigao ovaj dar na najveće dostojanstvo, dostojanstvo sakramenta. Ova sjedalica između nas je za Isusa. Ona nije prazna. Ona nas podsjeća da je Isus s nama. Htjeli smo da bude s nama i na večeri, a ne samo u crkvi. Mi želimo da on bude s nama u svakom trenutku našeg života. Želimo da Isus stoji u našoj sredini cijeli život, kad nam bude lijepo kao danas i kad bude teško. Želimo da nas Isus drži za ruku i vodi putem ljubavi koju nam je darovao i na koju nas poziva. Kad Isusu pružimo ruku i kad nam Isus da svoju ruku, on nas nikad više na ispušta iz svoje ruke. Zar ne, velečasni?“. Zadivio sam se gesti ovog para i riječima mladenke i, iako je prošlo tridesetak godina od njihovog vjenčanja, živo nosim u sjećanju ovaj bračni par, njihovu cijelu obitelj i njihovo svjedočanstvo s dana vjenčanja“, rekao je nadbiskup Zgrablić.

Nadbiskup je podsjetio da su prije 45 godina, 11. lipnja 1979., na slavlju  Branimirove godine u Ninu, hrvatski biskupi i brojni vjernički puk izrekli zavjet: “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu Misu“. Potaknuo je na obnovu toga zavjeta, „kako bi svaka obitelj po zajedničkoj svakodnevnoj molitvi i redovitom sudjelovanju na nedjeljnoj i blagdanskoj misi, napredovala, sazrijevala i donosila dragocjene plodove ljubavi te svaka obitelj postala sveti Hram u kojem prebiva Duh Sveti, božanska ljubav. Zagovor i primjer Svete Nazaretske obitelji u kojoj je svaki njen član usmjerio svoj život prema Božjem naumu i surađivao s Božjim planom, neka Vam bude snaga u ostvarivanju onoga što jeste u Božjim očima i u Božjem planu“, poručio je mons. Zgrablić sudionicima susreta obitelji Zadarske nadbiskupije.

I. G.

Objava GALERIJA Nadbiskup predvodio Susret obitelji Zadarske nadbiskupije u Privlaci pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Severina oduševila publiku u prepunoj dvorani na Višnjiku

13. travnja 2024. u 23:58

Foto: Nenad Opačić

Objava GALERIJA Severina oduševila publiku u prepunoj dvorani na Višnjiku pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Plenković se družio s razdraganim Zadranima; Uvjeren u pobjedu!

12. travnja 2024. u 18:28

Nakon službenog dijela, uručenja vrijednih ugovora za projekte na otocima, Andrej Plenković prošetao je Kalelargom i popio kavu na Narodnom trgu.

Družio se i fotografirao s razdraganim Zadranima koji su ga okružili i uz stisak ruke poželjeli uspjeh kuna izborima.

Evo što je poručio:

“Došli smo u Zadar podržati listu HDZ-a i koalicijskih partnera u 9. izbornoj jedinici. Imamo sjajne kandidatkinje i kandidate predvođene ministrom Šimom Erlićem, uz snažnu podršku Nikoline Baradić, Josipa Bilavera, Ante Babića i Jure Brižića te Rade Šimičevića, zadarskog kandidata koji je u 7. izbornoj jedinici.

Naš program se temelji na nastavku rasta gospodarstva i plaća. Stvorili su se preduvjeti da do 2028. godine prosječna plaća bude 1.600 eura neto, da minimalna plaća bude 1.200 eura bruto, a prosječna mirovina između 750 i 800 eura. HDZ je u Zadru i Zadarskoj županiji tradicionalno snažan. Povjerenje mu birači daju 35 godina i pobjednički rezultati u 9. i 7. jedinici dat će važan doprinos u ukupnoj pobjedi HDZ-a.” – poručio je Andrej Plenković u Zadru.

Objava GALERIJA Plenković se družio s razdraganim Zadranima; Uvjeren u pobjedu! pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Uručeni ugovori – 150 milijuna eura za projekte na otocima!

12. travnja 2024. u 18:09

U novom EU programskom razdoblju 2021. – 2027. Hrvatska je, u okviru Integriranog teritorijalnog programa, osigurala čak 150 milijuna eura samo za ulaganja u otoke, od čega je 25,6 milijuna eura predviđeno za otočne projekte iz Zadarske županije.

Svečanost uručenja ugovora održana je u novouređenom prostoru Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, u nekadašnjem kompleksu crkve sv. Nikole, a nazočili su joj predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić te brojni drugi uzvanici.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je ovo prvi put da je toliko sredstava alocirano za razvoj otoka.

“Naša je poanta bila da pomognemo onima koji u ukupnoj aktivnosti hrvatskog turizma doprinose jednu petinu”, kazao je premijer te podsjetio na brojna izdvajanja koja je osigurala Vlada za održivi razvoj otoka.

Ministar Šime Erlić podsjetio je da Hrvatska jedina članica EU koja uz Finsku ima poseban Zakon o otocima te naglasio da se na ovaj način omogućava otočnim partnerstvima da pomoću svojih strategija definiraju u što će se ulagati.

“Program je to s kojim smo jako zadovoljni jer smo napravili iskorak u kontekstu financiranja iz EU fondova. Riječ je o 86 kapitalnih projekata koji će se financirati iz ITP-a: 2 u Istarskoj županiji, 20 u Primorsko-goranskoj, 3 u Ličko-senjskoj, 7 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 25 u Splitsko-dalmatinskoj, te 21 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“, istaknuo je Erlić.

Zadarska županija može se pohvaliti s čak 150 otoka i upravo su oni veliko bogatstvo koje imamo, kazao je u svom obraćanju župan Božidar Longin.

„Stoga je izuzetno značajno učiniti sve što je moguće kako bi se unaprijedila kvaliteta života njihovih stanovnika, a to je glavni cilj ovih programa. Ulaganje u kapitalne projekte infrastrukture; bila ona komunalna, javna ili poduzetnička; u obnovljive izvore energije te zaštitu okoliša, svakako jest temelj cjelokupnog razvoja. Svjesni smo da ostvariti tako velike i skupe projekte možemo samo povlačenjem europskih sredstava, u čemu smo se pokazali dosta uspješnim“, poručio je župan dodavši da je Otočno partnerstvo Zadarske županije odabralo 7 projekata za financiranje iz ITP mehanizma, i to vrlo raznolikih od Arhipelogosa Sveučilišta u Zadru, preko energetske obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan, Paškog muzeja soli, do niza projekata otočnih jedinica lokalne samouprave.

Uručeni su i ugovori iz Programa razvoja otoka 2024., čime se osigurava financiranje 71 projekta diljem svih sedam obalno-otočnih županija, a ukupna im je vrijednost 4,09 milijuna eura.

Objava GALERIJA Uručeni ugovori – 150 milijuna eura za projekte na otocima! pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Završna konferencija Projekta „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“

12. travnja 2024. u 17:45

Opća bolnica Zadar okrenula se obnovljivim izvorima energije i predstavila značajne rezultate Projekta “Solarna elektrana Opća bolnica Zadar” na konferenciji održanoj 12. travnja 2024. godine u prostorima OB Zadar.

Ravnatelj OB Zadar, g. Željko Čulina pozdravio je sve nazočne, uvažene goste iz državnih i lokalnih institucija te sve dionike na projektu kao i predstavnike medija te naglasio veliki značaj realiziranog projekta. Tom prilikom je istaknuo da su svi dionici na projektu uspješno surađivali kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi. U nepune dvije godine realiziran je visokovrijedan projekt solarne elektrane koja će ubuduće omogućiti znatnu uštedu u električnoj energiji i smanjiti emisije CO2.

Predstavnik Energetskog instituta Hrvoje Požar, g. Srećko Tamburović, izrazio je zadovoljstvo što su bili jedan od dionika na projektu te Općoj bolnici Zadar zaželio puno uspjeha u daljnjem radu i novim projektima s predznakom zelene tranzicije.

Nakon toga se nazočnima obratila gđa. Anita Milas-Anzić iz Ministarstva zdravstva RH koja je naznačila da je predmetni projekt izuzetno bitan za cijeli sustav zdravstva RH te će zasigurno i druge javne ustanove (bolnice, domovi zdravlja) krenuti putem OB Zadar i uložiti u obnovljive izvore energije kako bi trajno uštedjele na režijskim troškovima a taj ušteđeni novac investirali u opremu i kvalitetu zdravstvenih ustanova.

Župan zadarske županije, g. Božidar Longin čestitao je svim dionicima na uspješno realiziranom projektu i ukazao na važnosti podizanja kvalitete i opremljenosti zdravstvenih ustanova u Zadarskoj županiji. OB Zadar je jedna od prvih bolnica u našoj zemlji koja se okrenula zelenoj tranziciji i tako postala jedan od pionira zdravstvenih ustanova koje uspješno koriste bespovratna sredstva koja se osiguravaju iz fonda zemalja Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

Uvaženi gost zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške, g. Helge Klouman Marstrander pozdravio je i čestitao na uspješno realiziranom projektute naglasio važnost zelene tranzicije kod javnih ustanova, posebno zdravstvenih, kao preduvjet za ekonomsko i ekološko poslovanje. Ovaj projekt bio je sufinanciran bespovratnim sredstvima u iznosu od 85% ukupne vrijednosti projekta.

Ministar Šime Erlić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije istaknuo je važnost pripreme i javljanja na otvorene pozive za bespovratna sredstva iz EU fondova. S posebnim zadovoljstvom najavio je početak novog projekta u kojem sudjeluje OB Zadar, radi se o energetskoj obnovi zgrade ginekologije i pedijatrije u sklopu bolnice.

Na kraju konferencije putem stručne prezentacije i video uratka obratila nam se voditeljica projekta gđa. Ines Stipčević s prikazom ostvarenih rezultata projekta:

1. Instaliran 1 pilot projekt integrirane solarne elektrane (552 solarna panela) na krov Poliklinike s ciljem smanjenja potrošnje električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11% te će posljedično tome bolnica ostvariti uštede

2. Solarna elektrana Opće bolnice Zadar proizvodit će 279.063 kWh električne energije godišnje te će smanjiti emisije CO2 za 65,3 tona godišnje

3. Ojačani kapaciteti za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije

4. Odrađene promotivne aktivnosti projekta

5. Solarna elektrana osigurana na period od 24 mjeseca.

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga.

Izgradnja solarne elektrane također doprinosi cilju Programa „Energija i klimatske promjene“ povećanjem korištenja tehnologija sa smanjenom emisijom ugljika i povećanom sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj.

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 € od čega je iznos bespovratnih sredstava 222.149,95 €. Trajanje projekta bilo je od 15. lipnja 2022. do 30. travnja 2024. godine.

Koristi koje će solarna elektrana Opće bolnice Zadar donijeti ne samo bolnici nego i široj zajednici bit će primjer i poticaj lokalnim i nacionalnim ustanovama na korištenje obnovljivih izvora energije.

Objava Završna konferencija Projekta „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“ pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

❌