Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Streličarski klub Zadar osvojio broncu na državnom prvenstvu u Varaždinu 

23. ožujka 2023. u 08:45

Državno prvenstvo Hrvatske u streličarstvu WA 2×18 + OR održano je u Varaždinu 18. i 19. ožujka u Varaždinskoj Areni pod organizacijom Streličarskog kluba “Cekin” i pod pokroviteljstvom Hrvatskog streličarskog saveza. Prvi dan na rasporedu su bili složeni luk (CU) i goli luk (BB) dok su u nedjelju nastupali zakrivljeni luk (RB) i tradicionalni luk (TRB) te dugi luk (LB). Na turniru je nastupilo oko 120 streličara a Streličarski klub „Zadar” predstavljali su Josip Šare kao senior dugog luka te Ivana Sumić seniorka zakrivljenog luka. Natjecanje je počelo kvalifikacijskim rundama i na kraju prvog dijela natjecanja Ivana se kvalificira na 3. mjestu s 475 ispucanih krugova dok se Josip plasira na 5. mjesto  s ispucana 453 kruga. U eliminacijskom dijelu natjecanja Ivana se susreće s Močinić Paulom iz SK Rijeka te gubi rezultatom 1-7. U meču za broncu susreće se s Mijom Manče te rezultatom 6:0 osvaja brončanu medalju za Streličarski klub „Zadar“.U kategoriji dugog luka Josip se u četvrtfinalu susreće s Krešimirom Mihaljom is SK „Dubrava“ te ga pobjeđuje rezultatom 6:4. U polufinalu se susreće s prvoplasiranim Igorom Krušićem ( SK Kuna) u kojoj nakon tijesne borbe gubi s rezultatom 3:7. U meču za broncu gubi od Darija Maroševića rezultatom 2:6 te završava prvenstvo kao četvrtoplasirani. Državno prvenstvo označava kraj sezone pucanja u zatvorenom te se sportska strelišta pomiču na otvoreno. Streličarski klub Zadar nastavlja kontinuirano vršiti upis i pripremu streličara za natjecanja te za amatersko rekreativnu sekciju, poručuju iz Kluba.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Dr. sc. Nenadu Šestanu uručen počasni doktorat Sveučilišta u Zadru

23. ožujka 2023. u 13:33

Na Sveučilištu u Zadru sinoć je dodijeljen počasni doktorat prof. dr. sc. Nenadu Šestanu, hrvatskom znanstveniku, redovitom profesoru na Sveučilištu Yale, neurobiologu koji je svojim proučavanjem funkcije ljudskog mozga ostavio dubok trag u svjetskoj znanosti, a posebno je zaslužan za razvoj i unaprjeđenje istraživanja i usavršavanja novih znanstvenika u području neuroznanosti u Hrvatskoj. 

Senat Sveučilišta u Zadru donio je odluku o počasnom doktoratu u siječnju 2021. godine. Zbog pandemije koronavirusa naslov mu te godine nije mogao biti uručen te je priređen sinoć, uz proslavu 21. Dies academicusa.

Šestan je rođen 1970. u Zadru. Diplomirao je 1995. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (M.D.). Nakon završetka studija medicine u Hrvatskoj otišao je u SAD te je na Sveučilištu Yale pod mentorstvom akademika Paška Rakića 1999. obranio je doktorsku radnju iz područja neurobiologije. Godine 2002. izabran je za docenta, godine 2008. za izvanrednog profesora te 2012. za redovnog profesora u trajnom zvanju na Odjelu za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale. Od 2016. je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Glavno područje interesa mu je način na koji geni kontroliraju razvoj neurona i sinaptičke veze u kori velikog mozga te kako genetske mutacije uzrokuju bolesti koje dovode do teškoća u razvoju ljudskog mozga. Takve bolesti, za koje još uvijek ne postoje detaljna i potpuno jasna objašnjenja, su autizam, poremećaji intelektualnog razvoja i Touretteov sindrom.

– Sveučilišna tradicija je dodjeljivati počasni doktorat osobama iznimnih postignuća i zasluga, osobama koje su na čast sveučilišnoj zajednici i hrvatskoj državi, osobama koje su vrijedne najvišeg poštovanja. Znamo da niste očekivali i tražili potvrdu svog rada i osobe, ali prema našim mjerilima vi ste vijorili na vrhu i zasjenili sve druge prijedloge. Kao dijete Zemunika, zadarski učenik, hrvatski studenti, svoj fascinantni istraživački duh zamršen još u djetinjstvu pretvorili ste u strast te uspjeli svoje snove ostvariti u konkurentnom okružju cijelog svijeta. Uzor ste i poticaj našim studentima, učenicima i nastavnicima, kojima pokazujete da se ne smiju zadovoljiti osrednjošću te da se isplati slijediti svoje snove, rekla je uoči dodjele naslova rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Odluka da se počasni doktorat Sveučilišta u Zadru dodijeli dr. Šestanu predstavlja priznanje znanstveniku za nove i originalne doprinose u području neuroznanosti, a s druge je strane uspio održati i značajno razviti laboratorij u kojem radi, a koji predstavlja znanstveno-istraživačku ustanovu koja je i mjesto susreta znanstvenika sa svih strana svijeta. Ujedno je taj laboratorij i mjesto koje povezuje i pruža priliku za rad velikom broju perspektivnih mladih znanstvenika iz Hrvatske. 

Dodjelu počasnog doktorata Šestan je vrlo emotivno doživio, zahvaljujući svojim roditeljima Anđelki i Ivici, a zatim supruzi i kćeri koji su ga došli podržati u ovom trenutku.

– Moj put je bio čudan, s obzirom da sam bio dijete koje nije moglo mirovati u školskoj klupi, ali sam imao sreću da su profesori u srednjoj školi prepoznali moje talente, otvorili mi vrata u trenutku kad me nitko nije vidio kao znanstvenika. Naravno, ključna je bila i majčina želja da postanem liječnik, zbog čega mi je kupila medicinsku enciklopediju. Bila mi je dosadna dok sam je listao, sve do slova „M“, kada sam našao članak o mozgu koji je potpisao naš veliki znanstvenik Ivica Kostović. U to vrijeme Josip Sokolić izveo je prvu transplantaciju srca u Jugoslaviji i ja sam se počeo pitati bi li se i mozak mogao transplantirati. Tako je krenulo neko moje zanimanje za ovaj poziv, rekao je Šestan nakon primanja nagrade.

Tijekom doktorskog studija na sveučilištu Yale, pod mentorstvom akademika Paška Rakića, Šestan je otkrio novu ulogu signalizacije određenih bjelančevina u regulaciji razvoja neurona moždane kore. Jedan od prvih znanstvenika koji su primijenili genomske metode u proučavanju razvoja ljudskog mozga i povezanih poremećaja. Za svoja je istraživanja ljudskog mozga svojedobno je dobio 15 milijuna dolara iz tzv. “science stimulus package” američkog predsjednika Baracka Obame.

– Moj uspjeh je u prvom redu uspjeh kolega s kojima sam imao privilegij raditi. Dobri ste onoliko koliko su dobri ljudi kojima ste okruženi. Ako ste samo, ne možete riješiti probleme koji su veliki. Ja sam u svom laboratoriju okružen s 40 ljudi, od toga 27 profesora. Svi su oni uz mene ostvarili svoj san, svaki dan rada s njima je veliko zadovoljstvo, rekao je Šestan, ističući na kraju:

– Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!

Dr. Šestanu uručena je diploma počasnog doktora, upisan je u knjigu počasnih doktora te mu je kao prigodan dar uručena skulptura, rad zadarske umjetnice Zvonimire Karavida. Nakon dodjele održan je razgovor u kojemu je Šestan odgovarao na pitanja o svojoj karijeri i razmišljanjima.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Vlada RH potvrdila: Anti Martincu povjeren novi mandat u Upravnom odboru Fonda za branitelje

23. ožujka 2023. u 12:34

U priopćenju sa zatvorenoga dijela 203. sjednice Vlade RH, koja je održana jučer, objavljeno je kako su zbog isteka mandata razriješeni dosadašnji predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji – Tomo Medved, Darko Nekić, Josip Đakić, Boris Marciuš, Sanja Bošnjak, Siniša Šukunda, Ante Martinac, Tomislav Družak i Marija Skender.

Novim predsjednikom po položaju je imenovan Tomo Medved, zamjenikom predsjednika Darko Nekić, a članovima Josip Đakić, Boris Marciuš, Tomislav Jukić, Perica Prpić, Anto Šoljić, Ante Martinac i Marija Skender, kao predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatskog sabora, Ministarstva financija, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Podsjetimo, Martinac je Domovinskom ratu pristupio kao jedva punoljetan mladić, a dobitnik je brojnih odličja za hrabrost i doprinose. Nakon rata dugo godina bio je predsjednik Udruge dobrovoljaca Domovinskog rata Zadarske županije, te predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Zadarske županije. 2017. godine izabran je za predsjednika Udruge ratnih dragovoljaca RH.

Istovremeno vrlo uspješno obavlja dužnost načelnika općine Sukošan, te već pet mandata ima snažnu potporu biračkog tijela.

Njegov angažman na poziciji člana Upravnog odbora Fonda za branitelje protekle 4 godine odrađen je uspjesno, te je opravdao povjerenje koje mu je 2019. godine ukazao premijer Plenković i Vlada RH.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Vrtić Latica koji pohađaju djeca s teškoćama u razvoju slavi 32. godine rada

22. ožujka 2023. u 19:38

U ugodnoj i veseloj atmosferi Dječji vrtić Latica 21.3.2023. proslavio je svoj 32. rođendan. Uz brojne uzvanike, gradonačelnik Branko Dukić pomogao je puhati svjećice na velikoj torti koju su izradili učenici Hotelijersko-turističke i obrtničke škole.

Proslavi su prisustvovale ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović–Petani i ravnateljica DV Sunce Mirjana Miočić, te brojni suradnici i prijatelji iz: Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire, OŠ Voštarnica, Rotary Club-a Zadar, Upravnog odjela za odgoj i školstvo, Upravnog odjela za EU fondove, Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije, Kabineta za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije, Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, Udruge za autizam Zadar i Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići.

Djeca su sudjelovala u raznim radionicama koje su pripremile vrijedne odgojiteljice, rehabilitatorice i logopedice, a fizioterapeutkinje pobrinule su se da poligon postavljen u dvorištu bude svima atraktivan i zabavan.Osim svog rođendana DV Latica obilježio je i Svjetski dan osoba s Down sindromom izvijestila je Anita Rudić, mag.rehab.educ., ravnateljica Dječjeg vrtića Latica.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Biogradska bolnica dobila donaciju za dva uređaja od 100 tisuća eura

22. ožujka 2023. u 17:37

Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat suradnje javnog sektora i gospodarskih subjekata. Naime, na inicijativu HGK – Županijske komore Zadar, gospodarstvenici iz Zadarske županije priključili su se akciji prikupljanja donacija za hidraulični mobilni operacijski stol i bronho-fiberskop s kojima će rad biogradske bolnice dobiti na dodatnoj kvaliteti.

Tim je povodom u prostorijama bolnice izvršena primopredaja hidrauličnog mobilnog operacijskog stola, kojem su uz ravnatelja bolnice Matu Kutlešu sa suradnicima, nazočili župan Božidar Longin i predsjednik Upravnog vijeća bolnice Šime Mršić, predsjednik HGK – Županijske komore Zadar Denis Ikić te predstavnici tvrtki koje su se uključile u donatorsku akciju – Ilirije, Tankerske plovidbe, ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d. d, Bure d.o.o. i Vrane d.o.o., a dodatnu financijsku pomoć za nabavu opreme osigurao je i Grad Biograd.

Donacijama je prikupljen iznos od 66,5 tisuća eura temeljem sklopljenih ugovora, a preostala sredstva za uređaje osigurat će se iz decentraliziranih sredstava, najavio je ravnatelj Kutleša.„Hidraulični mobilni operacijski stol, vrijedan 90.250,00 eura, s priključcima za ruke i noge svojom će funkcionalnošću olakšati rad tima za operaciju te skratiti i olakšati sam operacijski zahvat.

To će u konačnici omogućiti brži i kvalitetniji oporavak pacijenta budući se povećava broj izvršenja operativnih zahvata. Što se tiče bronho-fiberskopa, u tijeku je postupak nabave s procijenjenom vrijednosti 14.362,73 eura kuna bez PDV-a, a riječ je o uređaju s kojim bi se olakšao rad i smanjila mogućnost komplikacija hospitaliziranih pacijenata“, najavio je Kutleša zahvalivši svima koji su se uključili u ovu donatorsku akciju, Županijskoj gospodarskoj komori koja ju je inicirala te Zadarskoj županiji koja kao osnivač kvalitetno prati rad Specijalne bolnice za ortopediju.

„Ponosimo se našim zdravstvenim ustanovama u čiji rad i opremu konstantno ulažemo, posebice uz odličnu suradnju koju imamo s Ministarstvom zdravstva. Naravno da su potrebe u zdravstvu uvijek veće i zato je hvalevrijedno da se u nabavu opreme uključuju gospodarski subjekti koji se za te prigode uvijek rado odazovu. Zato zahvaljujem svima koji su i ovaj put nesebično pružili potporu kako bi pacijenti biogradske bolnice, ali i zdravstveno osoblje imali što bolje uvjete. Biogradska bolnica radi kvalitetno i radimo na tome da napravimo iskorak u zdravstvenom turizmu, odnosno da postane jedan renomirani rehabilitacijski centar“, poručio je župan Božidar Longin.

Ravnatelj Kutleša je okupljene izvijestio o sve boljim rezultatima poslovanja biogradske bolnice. Tako je bolnica u prošloj godini za provedenu zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja uspjela ispostaviti račune u većem iznosu od ugovorenog limita od strane HZZO-a, što se godinama nije uspijevalo. Uz to, u 2022. godini obavljeno je 1639 operativnih zahvata, što je rekord bolnice.

„Zbog smanjenog rada ortopedije kao elektivne djelatnosti u drugim zdravstvenim ustanovama u široj regiji povećao se broj pacijenata iz drugih županija. U 2022. godini bilježimo udio od 55,08 posto hospitaliziranih pacijenata iz drugih županija od čega najveći broj pacijenata iz tri preostale dalmatinske županije. U svrhu pružanja dostupnije zdravstvene skrbi pacijentima koji gravitiraju Splitu sklopljen je ugovor o poslovnoj suradnji s Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, koji osigurava prostor, a naša ustanova liječnike ortopede za potrebe pružanja specijalističkih i kontrolnih pregleda i to svaki ponedjeljak jednom tjedno“, dodao je Mate Kutleša.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Na groblju u Sukošanu obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja

21. ožujka 2023. u 16:30

Povodom obilježavanja 30. obljetnice pogibije pripadnika 7. domobranske pukovnije i 93. krila HRZ-a, koji su poginuli u Škabrnji 18. i 21.ožujka 1993. godine u obrani dostignutih crta obrane u VRO “Maslenica”, na Mjesnom groblju Sukošan-Debeljak odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima.
Svetu misu zahvalnicu predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u koncelebraciji sa zadarskim nadbiskupom mons. Milanom Zgrablićem.

Liturgijske djelove pjevala je Klapa “Sveti Juraj”- HRM.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Šest domaćih i šest inozemnih momčadi na međunarodnom turniru u čast Hrvoja Ćustića

21. ožujka 2023. u 15:05

Pripreme za prvo izdanje Međunarodnog nogometnog turnira Hrvoje Ćustić privode se kraju. Turnir koji nosi ime neprežaljenog zadarskog Dvanaestog anđela održat će se od 11. do 16. travnja na terenima Zadarske županije i to u Zadru, Poličniku i Polači. Nastupit će 12 momčadi uzrasta do 18 godina, po šest iz Hrvatske i inozemstva, koje će kroz šest dana odigrati ukupno 22 utakmice.

– Velik dio posla u pripremi turnira je odrađen, preostali su još neki završni detalji, ali vjerujem da će sve biti spremno za ovaj veliki događaj. Petnaest godina, koliko će uskoro proći od Hrvojeve tragične smrti, je dugo razdoblje, ali sjećanje na njega u Zadru i cijelom hrvatskom nogometu nije nimalo izblijedilo. Dat ćemo sve od sebe da ovaj turnir bude na razini kakvoj njegovo ime zaslužuje i vjerujem da ćemo, uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza kao glavnog pokrovitelja, Grada Zadra, Zadarske županije, HNK Zadra, Općina Poličnik i Polača te svih ostalih partnera i ljudi koji sudjeluju u organizaciji, kao i cjelokupne javnosti, u tome i uspjeti  – kazao je u ime organizatora Darko Banić, predsjednik Nogometnog saveza Zadarske županije.

Uz domaći sastav, juniorsku momčad HNK Zadra, na turniru će od hrvatskih predstavnika nastupiti i prvoligaški klubovi Hajduk, Rijeka, Osijek, Varaždin i Lokomotiva, dok inozemnu šestorku čine ukrajinski velikan Šahtar Donjeck, austrijski Sturm Graz, mađarski klubovi Ferencvaroš i Gyor, slovensko Celje, te Široki Brijeg iz Bosne i Hercegovine.

– Momčadi su podijeljene u tri skupine po četiri, iz kojih će se pobjednici te najbolja drugoplasirana momčad plasirati u polufinale. Skupina A igrat će se na Stadionu Stanovi u Zadru, skupina B na Igralištu Dragovoljca u Poličniku, a skupina C na Igralištu Bićine u Polači. Sama završnica, odnosno polufinala te utakmica za treće mjesto i finale igrat će se u Zadru. Otvaranje je u utorak, 11. travnja u 17 sati, kada će na Stanovima igrati Zadar i Hajduk, dok je finale zakazano za nedjelju, 16. travnja u 15 sati na istom mjestu – referirao je Miroslav Knežević, tajnik NSŽŽ i član natjecateljske komisije turnira.

Uz čuvanje uspomene na Hrvoja kao vrhunskog sportaša i čovjeka, cilj turnira je razvoj i promocija mladih nogometaša, unapređenje nogometne infrastrukture na području Zadarske županije, kao i promocija našega kraja u Europi i svijetu. Slika iz Zadarske županije tako će putem prijenosa uživo, ali i ostalih medija obići svijet, a ne treba posebno naglašavati kako je riječ o globalno najpopularnijem sportu i što Hrvatska u njemu predstavlja.

– Većinu od ukupno 22 utakmice imat ćemo u prijenosu uživo na youtube kanalu turnira, a svi rezultati bit će u realnom vremenu dostupni i putem aplikacije Sofascore. Osim toga, sve informacije i novosti mogu se pronaći na službenoj web stranici www.hrvojecustic.org, kao i na facebook stranici međunarodnog naziva Hrvoje Ćustić International Football Tournament. Vjerujem da ćemo svi zajedno odraditi dobar posao kao domaćini i da ćemo promovirati naš grad i županiju na najbolji mogući način – zaključio je Banić.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Turistička zajednica Zadarske županije na  sajmovima u Napulju, Beču i Parizu 

21. ožujka 2023. u 14:54

Ukupna turistička ponuda Zadarske županije je proteklog tjedna predstavljena na tri važna turistička sajma u Italiji, Austriji i Francuskoj. Turistička zajednica Zadarske županije je tako  nastupila sajmovima Borsa Mediterranea del Turismo (BMT) u Napulju, Ferien-Messe u Beču i Salon Mondial du tourisme (MAP) u Parizu.   

Sajam BMT u Napulju najvažniji je sajam na talijanskom jugu koji se ove godine održao po 26. put i to u razdoblju od 16. do 18. ožujka. Na njemu se predstavilo 440 izlagača iz 26 zemalja i 12 talijanskih regija uz nazočnost 220 medija. Sajam Borsa Mediterranea del Turismo otvoren je prvenstveno za poslovnu ali i za široku publiku, a Turistička zajednica Zadarske županije  na njemu je nastupila kao suizlagač u okviru štanda Hrvatske turističke zajednice uz podršku Turističke zajednice grada Zadra. Istaknimo kako su na sajmu sudjelovala  značajna imena u sektoru, od turoperatora, zrakoplovnih i brodskih kompanija, pa do cruising tvrtki i hotelskih lanaca,  a između ostalog organizirane su  četiri tematske B2B radionice. 

Na turističkom sajmu Ferien-Messe u Beču, najvećem međunarodnom turističkom sajmu za poslovnu i široku publiku u Austriji održanom u razdoblju 16. do 19. ožujka 2023., a na kojem je Hrvatska nastupila kao zemlja partner, Turistička se zajednica Zadarske županije predstavila kao jedan od 21 suiuzlagača u sklopu hrvatskoga štanda. Nastup Hrvatske kao zemlje partnera pratio je bogat i zanimljiv program, a sajam je u četiri dana održavanja posjetilo više od 150 tisuća posjetitelja od kojih su mnogi posjetili štand Zadarske županije. S Turističkom zajednicom Zadarske županije kao partneri na sajmu Ferien-Messe nastupili su turistički subjekti iz Zadarske županije i to Turisthotel d.d. iz Zadra i Ilirija d.d. iz Biograda na Moru. 

Turistička zajednica Zadarske županije također je nastupila na turističkom sajmu Salon Mondial du tourisme (MAP) u Parizu koji se održao od 16. do 19. ožujka 2023. godine i to kao suizlagač na štandu Hrvatske turističke zajednice. Uslijed velikog interesa francuskih partnera u okviru održavanja najvećeg turističkog sajma za široku publiku u Francuskoj 16. se ožujka održala godišnja Sell Croatia radionica, a na kojoj je su, uz TZ Zadarske županije, sudjelovale agencije Zzuum i Feral Tours, te hotelska kuća Falkensteiner. 

Tim je povodom Mihaela Kadija izjavila: “U ovom intenzivnom razdoblju od 2 i po mjeseca odrađena je većina predviđenih ovogodišnjih nastupa na svjetskim turističkim sajmovima na tržištima koja su za Zadarsku županiju ključna, njih čak 14.  Odaziv i publike i partnera je bio odličan i može se reći kako je Zadarska županija kao turistička destinaciji sve snažnija i posjetiteljima privlačnija“. 

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

BIBINJE Nove investicije – 260.000 eura za obalni pojas: luku Jaz i Šulterovu valu

21. ožujka 2023. u 13:26

Načelnik Općine Bibinje, gosp. Šime Sekula jučer je u Zagrebu potpisao sporazum za realizaciju projekta nastavka uređenja sanacije pomorskog dobra Šulterova vala/Obala Alfreda Lisice druga faza, u vrijednosti od 100.000,00 eura. Na svečanosti u Zagrebu potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture gosp. Oleg Butković dodijelio je Županijskoj lučkoj upravi Zadar sredstva u iznosu od 160.000,00 eura za projekt ˝Sanacija obalnog pojasa luke Bibinje – Jaz˝, koji će se odvijati u više faza, a prvi radovi trebali bi započeti već nakon ljetne sezone.

“Jako smo zadovoljni suradnjom s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, nakon prošlogodišnjeg ulaganja u prvu fazu uređenja Obale Alfreda Lisice i Šulterove vale s iznosom od 225.000,00 eura, novi ugovori s kojima će se nastaviti spomenuti projekt ali i započeti kompletna sanacija luke Jaz sigurno veseli sve moje sumještane. Posebno bih istaknuo uređenje luke Jaz koja će promijeniti vizuru mjesta” – rekao je općinski načelnik Šime Sekula.

Iznos od ukupno 260.000,00 eura investicija pristiže u Općinu Bibinje zahvaljujući odličnoj suradnji načelnika s Ministrom Butkovićem, ali i s državnim tajnikom Josipom Bilaverom. Sredstva su se dodijelila u sklopu prijave na dva javna poziva iz siječnja ove godine.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Ministar Erlić: Koliko je jako Sveučilište u Zadru, toliko su jaki grad i županija

21. ožujka 2023. u 00:18

Obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru započelo je danas sastankom rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican s predstavnicima gospodarstva i lokalne samouprave u zgradi novog studentskog doma. Susret je održan kako bi Sveučilište kroz prezentaciju provedenih projekata pokazalo ostvarenje zacrtanih strateških ciljeva, koji su sukladni nacionalnim i europskim ciljevima. – Usmjereni smo na transfer tehnologija koje izravno doprinose gospodarstvu i javnom sektoru. Proveli smo brojna istraživanja u turizmu, pomorstvu, agronomiji, akvakulturi, geografiji, psihologiji, sociologiji, pedagogiji… koja povezana s gospodarskim granama predstavljaju čistu dodatnu vrijednost. Sudjelovali smo u izradi krovnih strateških dokumenata koji predstavljaju temelj budućih financiranja. Kako bi naš doprinos bio utemeljen na najnovijim spoznajama, nabavljena je visoko sofisticirana oprema, koja omogućuje vrlo precizne rezultate. Ponosna sam jer smo uspostavili kulturu rada, koja podrazumijeva inovativnost i sustavnost, utemeljenu na međuodjelnoj suradnji, istaknula je rektorica Vican.Znanost i visoko obrazovanje nezaobilazni su u ostvarivanju politike EU , koja je pametna, zelena, povezana, solidarna i bliža građanima. U aktualnom programskom razdoblju Sveučilište u Zadru se vidi kao aktivni sudionik stvaranja snažnog, održivog i ekološki orijentiranog društva. – Na tome ćemo raditi kroz različite projekte, aktivnosti i kroz osmišljavanje novih studijskih programa za mlade naraštaje, poručila je rektorica.Sveučilištu je na ostvarenim rezultatima čestitao ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, koji je kao nekadašnji pročelnik gradskog odjela za EU fondove, istaknula je rektorica, bio svojevrstan kum Centra za projekte, znanost i transfer tehnologija, kroz kojega su provođeni projekti.- Sveučilište u Zadru je najvažnija institucija u našem gradu i županiji. Ovo zdanje, financirano EU fondovima, najbolje govori o snazi sveučilišta, koje je pokazalo da ima viziju i da zna kako viziju pretočiti u konkretne stvari. Ovakva okupljanja omogućuju da se razgovara o perspektivi ovog kraja, pri čemu Sveučilište stavlja svoju znanost, struku, ekspertize, u funkciju razvoja grada i županije. Razvoj ovog kraja povezan je s razvojem Sveučilišta, koliko je ono jako toliko su jaki grad i županija, rekao je Erlić.Hrvatska je u zadnjoj godini aktualne financijske perspektive, u kojoj su realizirani deseci tisuća projekata kojima je u kratkom vremenu standard približen razvijenim zemljama EU. U Zadarsku županiju uložene su oko 4 milijarde kuna, a nova perspektiva, u kojoj će biti više nego dvostruko sredstava, omogućit će dodatan iskorak.- Realizirali smo brojne infrastrukturne projekte, od Pelješkog mosta nadalje, a u novom razdoblju naglasak će biti na zelenim politikama, ulaganjima u pametne vještine. Znanost nam mora dati odgovor na pitanje u što usmjeriti sredstva kako bismo mogli što više naših resursa staviti u funkciju razvoja, rekao je Erlić.Nazočnima su zatim prezentirani projekti koji se provode kroz Pomorski odjel, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i Centar za geoprostorne tehnologije. Svi su oni kroz različite aktivnosti i projekte, suradnju s partnerima iz više europskih zemalja, nabavljali vrijednu opremu, bilo da se radi o dronovima, georadarima, uređajima za ispitivanje ispušnih plinova, softveru… Sam Centar za geoprostorne tehnologije nabavio je opremu vrijednu 440.000 eura.- Od naših projekata izdvojio bih projekt GUTTA, kroz koji brodari mogu ovisno o vremenskim uvjetima, mogu optimizirati svoju rutu i potrošiti manje goriva, istovremeno i emitirati manje štetnih plinova. Drugim smo u suradnji s lokalnim partnerom Adriatic Propeleri i Jadrolinijom omogućili poboljšavanje propulzije broda optimizacijom propelera, pri čemu bi se potrošnja goriva, vibracija i emisije plina mjerile prije i poslije modifikacije i optimizacije, rekao je izv. prof. dr. sc. Josip Orović s Pomorskog odjela.Izv. prof. dr. sc. Ivan Župan predstavio je projekte Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, koji se provode u Laboratoriju za istraživanje mora i akvakulturu Sfinga, na Sveučilišnom dobru Baštica, u Novigradskom moru… Naglasak je na korištenju suvremenih tehnologija u proizvodnji hrane, ali i zaštiti okoliša kroz smanjenje upotrebe sintetskih tvari.U zaključnom panelu kojim je moderirala dr. sc. Gabrijela Vidić o inovacijama u doprinosu gospodarskom razvoju govorili su izv. prof. dr. sc. Tomislav Šarić, izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, dr. sc. Fran Domazetović, izv. prof. dr. sc. Josip Orović i izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić. – Sveučilište je spremno prilagoditi se novim izazovima u smjeru održivosti. Jedan od naših projekata istražit će što nam se događa u turizmu preklapanjem brojki o potrošnji energije, vide, emisiji ispušnih plinova, fiskaliziranim računima… Kad sve to usporedimo znat ćemo jesmo li održivi i kuda naš turizam ide, rekla je Krce Miočić.Na kraju događanja napore u izlasku iz učionica i prezentaciji javnosti pohvalio je zadarskih gradonačelnik Branko Dukić. Naša sredina, istaknuo je, treba povezivanje obrazovanja, poljoprivrednika i gospodarstvenika, kako bi se stvorili kvalitetni kadrovi, na vrijeme prepoznali trendovi u svijetu i lokalnoj zajednici i onda inovacije pretočile u život.- Dolazimo do onog da se naš mentalitet mijenja. Ovi ljudi svoje znanje će pretočiti u neku gospodarstvenu aktivnosti i pomoći svima nama da Zadar napravimo još boljim i ljepšim. U svemu tome vidim svijetlu budućnost, rekao je gradonačelnik Dukić.Obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru nastavlja se sutra okruglim stolom „Izazovi roditeljstva djece s teškoćama u razvoju – aktualna promišljanja“, koji će se održati u Svečanoj dvorani s početkom u 12 sati.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Šahovski klub Zadar pobjednik je Županijskog kupa za 2023. godinu

19. ožujka 2023. u 08:13

U subotu 18. ožujka održan je Šahovski kup Zadarske županije, u organizaciji Šahovskog saveza Zadarske županije i Šahovskog kluba Casper, uz sudjelovanje četiri kluba, Zadar, Goran-Bibinje, Casper-Zadar  i Sveti Vid-Privlaka.

Šahisti ŠK Zadar ostvarili su dvije pobjede (protiv ŠK Goran-Bibinje i ŠK Sveti Vid-Privlaka), uz neriješeni ogled sa ŠK Casper.

Za ŠK Zadar su nastupili: Ivan Jakić, Kristijan Bajlo, Šimun Mrkić, Ivan Zelić i Jure Tadić, a osvajanjem Županijskog kupa ŠK Zadar osigurao je nastup u finalu Kupa Hrvatske, koje će se održati u Malom Lošinju sredinom svibnja ove godine.

Iz uprave Kluba pohvaljuju cijelu ekipu za iznimnu borbenost i pokazani karakter, uz najbolje želje za nastup u finalu kupa!

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Mladi Zadranin Luka Bukvić proglašen najboljim na Prvenstvu Hrvatske u boksu

19. ožujka 2023. u 14:55

U subotu, 18. ožujka 2023. u dvorani Boksačkog kluba Čakovec završeno je Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i žene u mlađim dobnim skupinama.Za najboljeg boksača PPH-a za mlađe seniore izabran je od strana stručne komisije Zadranin Luka Bukvić (Ares Zadar) koji je dominirao u tri meča zaredom u tri dana rezultatima 5:0, a u finalu do 67 kg do kraja lomio otpor čvrstog Mateja Bijelića (Agram Zagreb)Luka Bukvić iz zadarskog Aresa stigao je odlično pripremljen na državno prvenstvo u Čakovec i u ukupno devet rundi zasluženo obranio lanjsku titulu osvojenu u njegovom Zadru.Trofej za najboljeg mlađeg seniora Luki Bukviću uručio je predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak. 

Treneri su mu Nikola Marketin i Vedran Bajlo.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Benkovac se izruguje gastro ponudi Zadra: Pizza cut destinacija

19. ožujka 2023. u 14:25

Turistička zajednica Ravnih kotara objavila je na Facebooku stranici objavu kojom se izruguju gastro ponudi Zadra.

Cijeli Poluotok pretvoren je na ilustracijama u pizza cut, a Pozdrav suncu u veliku pizzu.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

PLAKAO OD SREĆE Dobri ljudi dali odjeću i obuću siromašnom dostavljaču iz Nepala

18. ožujka 2023. u 23:57

Marjana Ikić, poznata humanitarka koja oko sebe okuplja skupinu plemenitih i dobrih ljudi koji redovno organiziraju sajam i na razne načine pomažu siromašnim i potrebitim građanima, ove subote priredila je ugodno iznenađenje jednome dostavljaču hrane. Vidjevši da je loše odjeven i u poderanim cipelama, odlučili su mu pokloniti odjeću i cipele. Ta gesta toliko ga je ganula da se rasplakao.

Evo što gospođa Marjana kaže o tome:

“Događaj koji će mi definitivno ostati u sjećanju sa današnjeg sajma. Čovik iz Nepala vozi dostavu. Obukli smo ga i obuli a mislio je da mora platiti. Rekli smo mu ne , ne morate ništa. Rasplakao se. Cipele pune rupa. Obuli ga,a on nas je u čudu gledao. Ne zna baš nijedan jezik osim koliko eura. Ništa čovik uživaj. Samo jedno ovakvo iskustvo daje ti vitar u leđa. Znam da radimo divne stvari.”

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

HSP AS Zadar: “Mnogi nisu svjesni veličine i značaja dr. Franje Tuđmana”

18. ožujka 2023. u 13:54

Miranda Jamnicki, predsjednica Gradskog odbora HSP-a dr. Ante Starčević Zadar, poslala je priopćenje za javnost koje objavljujemo u nastavku.

“S posebnim pijetetom stranka HSP AS se prisjeća jednog važnog datuma u hrvatskoj povijesti – 18.3.1990.; pokušaj atentata na dr. Franju Tuđmana na skupu u Benkovcu, uoči prvih parlamentarnih izbora. Veliki broj mještana okolnih sela, te redara je osiguravalo skup zbog prijetnji. Od samog početka atmosfera je bila vrlo napeta jer su lokalni Srbi bacali na binu različite predmete uz mnogobrojne psovke. Na sve načine su pokušavali onemogućiti skup. Par stotina nezadovoljnih Srba sa slikom zločinca Slobodana Miloševića, zastavama Socijalističke Republike Srbije i SPC dovoljno govore o ideji svesrpskog okupljanja i naleta velikosrpskog ekstremizma, dajući jasnu poruku da Sjevernu Dalmaciju vide kao dio Velike Srbije. Dok je dr. Franjo Tuđman na bini slao poruke mira i ljubavi među narodima, te propagirajući punu ravnopravnost svim narodima; ali ne na način da se od Hrvatske stvori Velika Srbija. Unatoč ovakvoj atmosferi na skupu, nitko nije mogao pretpostaviti da će doći do pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana. Atentat je spriječen zahvaljujući brzoj reakciji g. Željka Kučića koji je srušio na pod atentatora Boška Čubrilovića oduzevši mu pištolj. Osoba vrlo poznata u emigraciji i četničkom pokretu. Scenarij nažalost nama blizak iz hrvatske povijesti. Umjesto civiliziranog dogovora, služe se nasilnim metodama (op. Puniša Račić 1928. pucao u narodne poslanike HSS, te ubio Stjepana Radića).  Nedugo nakon ovog događaja dr. Franjo Tuđman postaje 1. hrvatski predsjednik ostvarujući devestoljetni san o hrvatskoj samostalnosti. Uz dr. Antu Starčevića i Stjepana Radića je primjer hrvatske rodoljubne politike. Ovom prilikom želim citirati hrvatskog politologa Ivana Pepića koji je rekao: “Hrvatskoj je tada prijetio scenarij zamrznutog konflikta i podijeljene države, te da trebamo znati vrednovati žrtvu hrvatskih branitelja i prepoznati važnost Tuđmanove strateške savršenosti.  Vizionar, idealist, lider! Samo takvi autentični i neponovljivi ljudi pišu povijest. Nažalost, mnogi nisu ni svjesni veličine i značaja njegovog djela u teškim i neizvjesnim političkim okolnostima.” – poručila je predsjednica GO HSP AS Zadar, Miranda Jamnicki.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Dr.sc. Mladen Mavar ponovno izabran za ravnatelja Psihijatrijske bolnice na Ugljanu

18. ožujka 2023. u 06:04

Dugogodišnji ravnatelj Psihijatrijske bolnice na Ugljanu, dr. sc. Mladen Mavar, ostaje i dalje na ovoj poziciji.

S obzirom da se pokazao uspješan svih ovih godina i sposoban suočiti i s najtežim izazovima, Upravno vijeće Psihijatrijske bolnice povjerilo mu je još jedan mandat.

Podsjetimo, dr. sc. Mavar bio je jedini kandidat na natječaju.

Novi mandat mu počinje 1. lipnja.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

SVEUČILIŠTE Ovog tjedna državaju se tradicionalni Dani kroatistike

18. ožujka 2023. u 00:06

Pod motom „Književnost u životu, život u književnosti“ Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru ovog je tjedna organizirao tradicionalne Dane kroatistike. Ovogodišnje izdanje manifestacije otvoreno je u ponedjeljak izložbom „Veliki rođendani“; kojom su studentice obilježile godišnjice rođenja velikih hrvatskih književnika Antuna Gustava Matoša, Marije Jurić Zagorke, Miroslava Krleže i Ivana Gorana Kovačića.

 Profesorica Ljudmila Vasiljeva, ugledna ukrajinska kroatistica s Nacionalnog sveučilišta Ivan Frank u Lavovu, u srijedu je studentima 2. godine diplomskoga studija održala predavanje „Rječnici i udžbenici za po(pro)učavanje hrvatskoga jezika kao stranog Ukrajincima“, dok je u poslijepodnevnim satima u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II., predavanjem izv. prof. dr. sc. Sanje Knežević „Matoševi domovinski putopisi“ obilježena 150. godišnjica rođenja ovog hrvatskog književnika.

 Središnji događaj bio je okrugli stol „Književnost u životu, život u književnosti“, na kojemu su u četvrtak sudjelovali akademkinja Dubravka Oraić Tolić, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević, prof. dr. sc. Kornelija Kuvač Levačić, doc. dr. sc. Tin Lemac i izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević. 

– Nije humanistička znanost u krizi, nego je u krizi društvo, a humanistika nudi izlaz, rekla je moderatorica Knežević, nakon čega je Kuvač Levačić izlagala o  emociji u književnosti, Lemac o autobiografizmu u poeziji, Nives Tomašević o životu književnosti i filologije u kontekstu nakladništva te Oraić Tolić o  Zagrebačkoj stilističkoj školi.

 – Još je Platon primijetio da poezija ima mogućnost magnetičnog privlačenja slušatelja i zamjerao joj je što „hrani“ strasti, dok je Aristotel uveo pojam katarze, pročišćenja koju doživljava onaj tko sluša poeziju ili tragediju.  Književnost, poput homeopatskih pripravaka, može liječiti naša unutarnja stanja i voditi duhovnom pročišćenju našeg uma. Književnost posredovanjem stvarnih emocija razotkriva njihovu bogatstvo, slojevitost i paradoksalnost i čitatelju pomaže imenovati vlastite emocije, prepoznati složene emocije, proživjeti a u nekim trenucima i preživjeti slojevitost vlastitih emocija, istaknula je Kuvač Levačić.

U četvrtak je u poslijepodnevnim satima održan i studentski kviz „Na rubu pameti o jeziku i književnosti“, a jutros radionica „Život ispod duge – nekad i sad“ u Osnovnoj školi Smiljevac.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Tijekom radova na zgradi bivše Maraske očekuje se zamućenje mora

17. ožujka 2023. u 04:02

Ovisno o potrebama gradilišta, akumulirana i filtrirana morska i podzemna voda zajedno sa zemljanim materijalom (prirodnom mineralnom sirovinom) tijekom radova iskopa ispuštat će se u more putem postojećeg sustava za odvodnju oborinske vode zgrade “Maraska”. Tijekom izvođenja radova moguće je da će doći do zamućenja mora prirodnom mineralnom sirovinom. Očekuje se da će proces trajati do 1. svibnja. Za vrijeme ovih radova provodit će se monitoring kakvoće mora.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Policija privela vozača koji je vozio neregistriranu Mazdu na Gradskom mostu

17. ožujka 2023. u 13:43

Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su noćas, 17. ožujka u 01.55 sati, tijekom ophodnje gradskim prometnicama, uočili automobil Mazda zadarskih registarskih oznaka koji se kretao pješačkom zonom, Gradskim mostom, iz pravca Poluotoka prema Obali kneza Branimira.

U svom priopćenju navode kako je, po zaustavljanju i daljnjoj kontroli vozila i vozača, utvrđeno je kako je automobilom upravljao 40-godišnji vozač kod kojeg je alkotestiranjem izmjerena koncentracija alkohola od 1,79 promila. Također je utvrđeno kako je automobilu isteklo važenje prometne dozvole te nema važeću policu osiguranja.

Vozač je uhićen te smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Uz Optužni prijedlog zbog počinjenih  prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, 40-godišnji vozač danas će biti prepraćen na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

SDP PROTIV NAGRADE ERIKU PAVINU: Svi drugi kandidati mnogo su zaslužniji!

17. ožujka 2023. u 13:28

SDP Zadarske županije, na čelu s Jurom Zubčićem, poslao je priopćenje za javnost u kojem se negoduje zbog odluke Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja da županijsku nagradu za životno djelo ove godine dodijeli poznatom ugostitelju Eriku Pavinu. Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

“Nagrada za životno djelo je uvijek prilika da u našem društvu odamo počast ljudima koji su ostavili značajan trag svojim doprinosima u znanosti, umjetnosti, novinarstvu, obrazovanju, zdravstvu ili nekom drugom području. Prilika je to da jasno pokažemo koje vrijednosti cijenimo u našem društvu.

Upravo radi toga razočarani smo predloženim kandidatom za nagradu za životno djelo Zadarske županije. Smatramo da su svi ostali kandidati mnogo zaslužniji jer su svojim nesebičnim zalaganjem, svatko u svom području, ostavili neizbrisiv trag u našem društvu.

Drago nam je da živimo u Županiji u kojoj smo imali priliku birati između veličina kao što su Drago Marić, Stipan Kujundžić, Vinko Bakija i drugi. Koliko god su djelovali u različitim sferama sve ih veže humanizam i čovjekoljublje. Zbog toga je bilo tko od njih značajno više zaslužio nagradu.

Nažalost, odbor je ovim izborom degradirao samu nagradu jer su uveli kriteriji podobnosti i sponzorstva kao ključan. Kriterij koji u zdravom društvu ne bi trebao postojati, ovdje je postavljen kao jedini i isključivi.

Zbog toga SDP Zadarske županije, ne samo da neće podržati izbor nagrade za životno djelo nego ubuduće neće ni predlagati kandidate kako HDZ-u uopće ne bi dali priliku da olako pogazi postignuća zaslužnih ljudi.”

❌