Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

ODLIČNI REZULTATI Na Viru je 20. srpnja ostvareno milijun noćenja

25. srpnja 2024. u 13:01

S milijun noćenja domaćih i stranih gostiju zabilježenih prošlu subotu 20. srpnja (1.022.629), Vir je zabilježio drugi najbolji turistički rezultat svih vremena. Lani je milijun noćenja na otoku dosegnuto dva dana ranije nego 2024. godine, odnosno 18. srpnja kada je na Viru bilo ostvareno 1.004.207 turističkih noćenja. Dva dana kasnije – u vrijeme ovogodišnjeg dosezanja milijuntog noćenja – turistička statistika u sustavu e-Visitor zabilježila je 1.075.382 noćenja turista, ili  52.753 noćenja više nego ove godine. Riječ je o padu turističkih brojki u noćenjima za 5,15 posto, što odgovara generalnoj slici ostvarenih noćenja od početka godine do polovice srpnja (pad od 4,98 posto). No još uvijek je riječ o iznimnoj brojci noćenja i datumu ostvarenog milijuna koji je, na primjer, bolji ili raniji od 2022. godine (21. srpnja), 2021. (27. srpnja), 2020. (30. srpnja) i 2019. (23. srpnja).  

Veći udio noćenja u ovim brojkama imaju strani gosti (53,2 posto), dok su domaći s 46,8 posto udjela u ukupnim brojkama noćenja općenito najuspješniji turisti na otoku. Slovenci uvjerljivo predvode goste iz inozemstva s 24 posto udjela u noćenjima stranih turista, slijede Nijemci (17,1 posto udjela), Mađari (13,7 posto), Česi (11,4 posto) i Slovaci (10 posto). Slovenci su uz Hrvate zasad jedina nacija s više od 100.000 ostvarenih noćenja, dok su Slovenci, Nijemci, Mađari, Česi i Slovaci jedini ostvarili 10 ili više posto udjela u brojkama noćenja inozemnih gostiju. 

Od 1.022.629 noćenja domaćih i stranih turista oko 28 posto ostvareno je u komercijalnom smještaju. Udio noćenja u komercijalnom smještaju značajan je kod stranih turista s 46,2 posto, što znači kako približno svaki drugi strani gost dolazi na smještaj u turistički objekt, ali isto tako najmanje svaki drugi stranac dolazi u svoj objekt na otoku. Domaći gosti u komercijalnom smještaju sudjeluju s 12,2 posto. Ove godine najviše komercijalnih noćenja pripada Česima (rast 1,48 posto), Mađarima, Slovacima (rast 3,14 posto), Nijemcima i Poljacima (rast 1,88 posto), dok je najveći pad komercijalnih noćenja u odnosu na lanjsku rekordnu godinu zabilježen kod gostiju iz Njemačke (15,4 posto), Mađarske (10,9 posto) i Hrvatske (6,1 posto). Najveći rast gostiju u nekomercijalnom smještaju zabilježen je kod Austrijanaca (rast 11,3 posto), Slovaka (4,3 posto) i Švicaraca (3,4 posto), dok su strmoglavi pad u ovoj kategoriji turističkog prometa zabilježili Česi (22, 3 posto). 

Objava ODLIČNI REZULTATI Na Viru je 20. srpnja ostvareno milijun noćenja pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

NAJAVA Bibinjski kogo – natjecanje u pripremi sipe u petak, a koncert klape Intrade u subotu

25. srpnja 2024. u 14:56

12. Bibinjski kogo, 26.07.2024., šetnica Taline, 20:00 h

Tradicionalni Bibinjski kogo održat će se u petak, 26. srpnja, po dvanaesti put zaredom. Šetnica Taline ponovno će biti domaćin ovoj manifestaciji s gastronomskim i natjecateljskim prizvukom, gdje će se amaterske ekipe nadmetati u pripremi najboljeg manestruna, poznatog specijaliteta iz Bibinja. Strogi žiri odabrat će pobjedničku crnu valjanu manestru na sipama, a sve će biti popraćeno zabavnim i glazbenim programom. Ova šarmantna manifestacija ponovno će okupiti ljubitelje tradicionalne dalmatinske kuhinje, stoga ne propustite priliku uživati u ovom zabavnom i ukusnom gastronomskom događaju! 

Koncert Tomislava Bralića i Klape Intrade, 27.07.2024., Trg Sri Sela, 21:00 h

U nadolazećem tjednu Bibinje će biti domaćin jednog od najznačajnijih ljetnih događanja. U subotu, 27. srpnja, Tomislav Bralić i klapa Intrade priredit će svoj tradicionalni ljetni koncert. Trg Sri Sela će se u 21:00 sat pretvoriti u impresivnu pozornicu za cjelovečernji klapski spektakl, tijekom kojeg će Bralić i klapa Intrade izvesti svoje najpoznatije hitove. Vjerni obožavatelji koji su već prisustvovali njihovim koncertima u Bibinjama, s velikim iščekivanjem očekuju ponovno uživanje u ovoj nezaboravnoj večeri. S druge strane, publika koja još nije imala priliku doživjeti čaroliju njihovog nastupa sada će to moći doživjeti po prvi put. Pozivamo vas da nam se pridružite i uživate u ovoj jedinstvenoj glazbenoj večeri! Ulaznice se mogu kupiti u uredu Turističke zajednice općine Bibinje, kao i ispred ulaza na dan koncerta.

Objava NAJAVA Bibinjski kogo – natjecanje u pripremi sipe u petak, a koncert klape Intrade u subotu pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

BIBINJE Održana 8. Večer dalmatinske beside – u sjećanje na Anđelka Sorića Đambru

25. srpnja 2024. u 13:36

Uz sjećanje na nedavno preminulog bibinjskog pjesnika Anđelka Sorića Đambru, održana osma večer posvećena pjesnicima koji pišu na dalmatinskom dijalektu.

U prekrasnom ambijentu bibinjskog Starog sela, ispred crkve sv. Roka održala se osma večer posvećena isključivo dalmatinskoj riči i pjesnicima koji vjerno pišu na dalmatinskom dijalektu. Održana je osma ˝Večer dalmatinske beside˝. Bibinjska publika mogla je čuti riječi zadarskog zaleđa i otoka, nasmijati se stihovima mlade Bibinjke, nadarene Samanthe Pedišić, ali i prisjetiti se nedavno preminulog Anđelka Sorića Đambre. 

˝Đambre je bija veliki čovik, prijatelj i veliki domoljub i pjesnik. Bija je uzor meni i svim bibinjskim pjesnicima. Bija je legenda, ostao legenda i ostat će legenda. Đambre hvala ti na svakom danu, na svakoj uri, svakom trenu i sekundi što si bija s namin i što si nas zabavljaja. Nasmija si miljun puti cilo naše misto, cilo Bibinje, a prije par dan rasplakaja si nas. Fala ti Đambre. ˝–  prisjetio se prijatelja, kolege pjesnika Ante Sikirić. On je sve prisutne oduševio recitacijom pjesme koju je napisao prije više od 30 godina kada je boravio kod sestre u Njemačkoj, a sinoć je prvi put recitirao pred bibinjskom publikom.

Pored Ante Sikirića, nastupili su sinoć Marin Fuzul, Josip Bepo Bralić, Šime Lisica Kitov, Samanta Sekula, Anka Birkić, Marija Kolega Grdović, Ivica Jordan Ićan, Hrabri Perišić i Mladen Pešut.

Kao posebni gosti ove večeri nastupila je ženska klapa Preženca iz Zadra, dok je večer vodila sjajno raspoložena Vesna Matešić.

Ljetna druženja u Bibinjama nastavljaju se već sutra kada se priprema tradicionalna gastro manifestacija natjecateljskog karaktera koja prezentira svim posjetiteljima pripremu autohtonog bibinjskog jela – crne valjane manestre na sipi (manestrun). Ove godine natjecat će se čak 14 ekipa. Koja će ekipa pripremiti najukusniji ˝Kogo˝ saznajte sutra na šetnici Taline s početkom u 20:00 sati. U subotu očekuje nas tradicionalni koncert našeg Tomislava Bralića i klape Intrade na Trgu Sri Sela s početkom u 21:00 sat. Srpanj u Bibinjama završava trodnevnom gastro manifestacijom ˝Bibinjski gušti˝ kada nas uz bogata jela i domaće proizvode na šetnici Taline očekuju i koncerti Klape Rišpet, TBF-a i Borisa Oštrića.

 Više pogledajte u videu i fotografijama Lea Banića.https://youtu.be/0_6CGOnh2uM

Objava BIBINJE Održana 8. Večer dalmatinske beside – u sjećanje na Anđelka Sorića Đambru pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Tri zlata i tri srebra: Biciklistički klub Posedarje trijumfirao na Nacionalnom prvenstvu!

25. srpnja 2024. u 11:42

Biciklistički klub Posedarje vratio se sa Nacionalnog prvenstva u Žminju bogatiji za 3 naslova prvaka Hrvatske, te 3 državna doprvaka!

Državni prvaci su Šimun Krajina (U9), Ana Brala (U11) i Jelena Lipić (Kadetkinja)

Lovre Juričević (U13), Nicole Nižić (U13), Siniša Radulović (Veteran C) osvojili su druga mjesta i time postali viceprvaci Hrvatske.

Marko Dežmalj osvojio je 4. mjesto kategorije U9, dok su Ivan Dežmalj i Kristijan Brala osvojili 5., odnosno 6. mjesto iste kategorije. Stipan Klanac utrku završava na 7. mjestu kategorije U13.

Roko Doljanin, nažalost, ne uspijeva završiti utrku uslijed teškog pada dok je držao odličnu treću poziciju. Također je, na uvježbavanju staze, pao i Jadran Peran (Veteran C) koji zbog ozlijede nije nastupio na utrci. Velika šteta za Jadrana budući da će ovo izgleda biti jedina titula koju neće osvojiti ove sezone.

Objava Tri zlata i tri srebra: Biciklistički klub Posedarje trijumfirao na Nacionalnom prvenstvu! pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Ražanac dobio novu rivu vrijednu gotovo milijun eura

24. srpnja 2024. u 15:57

Završeni su radovi na prvoj fazi sanacije rive u Ražancu. Sanirani su glavni lukobran i gat u luci, a radovi su bili neophodni zbog oštećenja koja je napravila bura na cijelom objektu. Dio rive od 75 metara te 30 metara dug gat stanovništvu će osigurati dodatnu sigurnost za njihova plovila.
Vrijednost radova je oko 953 tisuće eura, a financirali su ih Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Županijska lučka uprava Zadar i Općina Ražanac.
Novoobnovljenu rivu svečano su otvorili župan Božidar Longin, državni tajnik Josip Bilaver i općinski načelnik Damir Jordan, uz nazočnost saborskih zastupnika Nikoline Baradić i Ante Babića, te brojnih uzvanika.

Objava Ražanac dobio novu rivu vrijednu gotovo milijun eura pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Uspješan završetak sezone za PK Zadar, brončana Rita Herceg na Prvenstvu Hrvatske u Zagrebu!

24. srpnja 2024. u 00:57

 Od 18. do 21. srpnja se u Zagrebu na bazenu Svetice održalo ljetno državno prvenstvo, gdje su se okupili najbolji plivači i plivačice iz 37 plivačkih klubova iz Hrvatske. Na natjecanju je nastupilo 370 plivača iz kategorija mlađih juniora, juniora, mlađih seniora i seniora koji su se natjecali u individualnim i štafetnim disciplinama te skupljali individualne i ukupne (klupske) plasmane.

U jutarnjim utrkama, sve kategorije plivača su plivale kvalifikacijske utrke; 8 najbržih plivača iz jutarnjeg dijela programa nastupalo je u popodnevnim A finalima, a idućih 8 u B finalima. Kategorija seniora ujutro je nastupala u kvalifikacijama, a popodne je plivala za seniorski poredak.

Za Plivački klub Zadar, natjecalo se 9 plivačica i plivača u pratnji trenera Željka Olujića. Muški dio ekipe predstavljali su: Lovre Dellavia, Filip Gajić, Ivano Kuman, Matija Ukalović i Niko Baričević, a žensku postavu činile su: Rita Herceg, Mia Šarić, Andrea Uhoda, Danica Sorić te Hana Sivec koja im se pridružila u štafetnom nastupu.

Trener je zadovoljan ostvarenim uspjehom plivača u Zagrebu. Cilj na glavnom natjecanju sezone je ostvariti nove osobne rekorde svakog plivača te zajedničkim snagama zauzeti što bolji ekipni plasman što je ova mala i mlada postava i uspjela; ponosni smo na njih sve.

Najuspješnija članica Kluba, Rita Herceg je svoj najvrijedniji rezultat ostvarila je u disciplini 200m prsno (2:47.70) gdje je u jutarnjim kvalifikacijama osvojila brončanu medalju u kategoriji juniorki. Tim rezultatom izborila je popodnevno seniorsko finale te se u finalnoj trci ukupno plasirala na 4. mjesto s još brže isplivanim vremenom iste discipline (2:46.40) te isplivala najveći broj bodova (564) u istoj. Rita je također izborila i finalni B nastup u disciplini 100m prsno (1:17.76) gdje je ukupno zauzela 10. mjesto. Nastupila je i u disciplini 50m prsno (37.04) u kojoj se plasirala na 15. mjesto u kategoriji juniorki.

Izvrsna je bila i mlađa juniorka Mia Šarić koja je također izborila 2 popodnevna B finala u disciplinama 200m leđno (2:33.34) i 200m mješovito (2:44.67) te se ukupno plasirala na 14. mjesta u disciplinama. Nastupila je još i u disicplinama 100m leđno (1:12.33) gdje je zauzela 9. mjesto u kategoriji ml. juniorki, 50m leđno (33.72) 14. mjesto te 50m leptir (31.78) 19. mjesto.

Kod plivača se u ml. juniorskoj kategoriji istakao Ivano Kuman koji je otplivao svoj osobni rezultat u disciplini 100m prsno (1:11.28) te zauzeo 9. mjesto u kategoriji, a isti plasman je ostvario je i na 200m prsno (2:38.28), dok je na 50m prsno (32.98) zauzeo 13. mjesto.

Za Pk Zadar su još nastupili: junior Lovre Dellavia koji se plasirao na 17. mjesto u disciplinama 50m i 100m prsno; ml. junior Filip Gajić je otplivao svoj osobni rezultat u discipliama 50m i 100m slobodno te 50m leptir; ml. junior Matija Ukalović koji je također otplivao svoj osobni rezultat u disciplini 50m slobodno.

Najbolji štafetni plasman Pk Zadar je imao u ženskoj seniorskoj štafeti na 4x100m mješovito (Mia Šarić, Rita Herceg, Hana Sivec, Danica Sorić) koja je zauzela 6. mjesto. U muškoj konkurenciji, također u seniorskoj štafeti 4x100m mješovito u sastavu: Filip Gajić, Lovre Dellavia, Ivano Kuman, Niko Baričević, plivači su zauzeli 10. mjesto. Muška ml. juniorska štafeta 4x100m slobodno u sastavu: Ivano Kuman, Niko Baričević, Matija Ukalović, Filip Gajić je zauzela 10. mjesto. Štafeta 4×100 mixed mješovito (Mia Šarić, Lovre Dellavia, Rita Herceg, Filip Gajić) zauzela je 8. mjesto. 

U ekipnom poretku klubova prema zbroju malih bodova, Pk Zadar je u konkurenciji od 37 klubova, zauzeo visoko 17. mjesto s osvojenih 286 bodova. Plivačice su ukupno zauzele 13./21., a plivači 22./29. mjesto.

Natjecatelji prve ekipe Zadra, uspješno su priveli kraju i ovu natjecateljsku sezonu te im sad slijedi kraća ljetna stanka u kojoj svim našim članovima želimo da se dobro i zasluženo odmore. Za ekipu iz ljetne škole plivanja nema odmora jer Pk Zadar 24. srpnja na bazenu Kolovare organizira “Ljetno županijsko prvenstvo u plivanju”. Sretno svima!

Objava Uspješan završetak sezone za PK Zadar, brončana Rita Herceg na Prvenstvu Hrvatske u Zagrebu! pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

PK JADERA Niz osobnih rekorda i 5 finala sa Prvenstva Hrvatske

24. srpnja 2024. u 00:43

18.-21.07.2024. u Zagrebu u Zagrebu na bazenu Svetice održalo se Prvenstvo Hrvatske za seniore i dobne skupine. U konkurenciji 367 najboljih plivača iz 37 hrvatskih klubova pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof. boje PK Jadere branili su junior Andrija Kačanić (2007) i ml. junior Mate Molnar (2008).

Andrija je nastupio u 5 disciplina te se plasirao u 3 popodnevna finala. Najbolji plasman je ostvario u disciplini 50m leđno gdje je s vremenom 28.47 doplivao do 9.mjesta, 11. mjesto je zauzeo u disciplinama: 100m leđno (1:02.57) i 200m slobodno (1:59.85), uz disciplini 100m slobodno (55.64) se plasirao na 22.mjesto, dok je 23. mjesto zauzeo u disciplini 50m leptir (27.04).

U popodnevnim seniorskim finalima Andrija je zauzeo 11. mjesto je zauzeo u disciplinama: 50m leđno (28.64) i 100m leđno (1:01.88), dok je u disciplini 200m slobodno (2:00.94) zauzeo 14.mjesto.

Mate je također nastupio u 5 disciplina, a izborio se za 2 finalne trke. Najbolji plasman je ostvario u najdužim disciplinama programa 1500m slobodno (17:51.68) i 800m slobodno (9:23.32) gdje se plasirao na 6.mjesto, 400m slobodno (4:27.45) je završio na 7.mjestu, stepenicu niže na 8.mjesto plasirao se u disciplini 200m slobodno (2:03.69), dok se u disciplini 100m slobodno (56.36) plasirao na 15.mjesto.

U oba popodnevna finala je doplivao do novih osobnih rekorda ta je dionicu 1500m slobodno isplivao za 17:31.23 i plasirao se na 9,mjesto doj se u disciplini 800m slobodno (9:11.07) plasirao na 12.mjesto.

Na kraju natjecanja naša 2 plivača su za svoj klub osvojila 98 bodova te su se na listi uspješnosti klubova  plasirali na 18.mjesto u muškoj konkurenciji.

Objava PK JADERA Niz osobnih rekorda i 5 finala sa Prvenstva Hrvatske pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Treneri Nikola Marketin i Vedran Bajlo, autori rada objavljenog na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u Splitu

24. srpnja 2024. u 00:29

U prekrasnom ambijentu Galerije Meštrović označen je početak 7. Međunarodne znanstvene konferencije “Contemporary Kinesiology: Active lifestyle – Suvremena kineziologija: Aktivni stil života”.

Dvodnevna konferencija odvijala se u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Ovogodišnja konferencija bila je od posebnog značaja jer je dio obilježavanja 50. obljetnice splitskog Sveučilišta, kao i 70 godina kineziologije.

Proslava 70 godina studija kineziologije i otvaranje znanstvene konferencije Contemporary Kinesiology održana je u predivnom ambijentu Galerije Meštrović. Osim djelatnika i suradnika Kineziološkog fakulteta, svečanost su uveličali brojni uzvanici – predstavnici Sveučilišta u Splitu, Grada Splita, Županije Splitsko-dalmatinske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Ministarstva turizma i sporta, kao i brojni drugi gosti.

Službeni dio zaključio je rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dragan Ljutić, koji je i otvorio ovogodišnju, 7. po redu, znanstvenu konferenciju Contemporary Kinesiology. Konferencija se održavala tijekom petka i subote, 19.-20. srpnja, u sklopu Tehnološkog parka u Spinutu, tijekom koje su brojni znanstvenici iz područja kineziologije prezentirali svoja najnovija istraživanja.

Treneri boksačkog kluba Ares Diabolik, Nikola Marketin i Vedran Bajlo, zajedno s dr.sc. Goranom Kuvačićem i dr.sc. Sašom Krstulovićem, autori su znanstvenog rada pod nazivom “Rapid Weight Loss Among Boxing Athletes: Prevalence, Magnitude, and Methods”, koji je objavljen na konferenciji.

Njihov rad istraživao je brzi gubitak težine kod boksača seniorskog uzrasta te obuhvatio stotinjak amaterskih boksača iz četiri zemlje. Istraživanje se fokusiralo na metode i učestalost brzog gubitka težine te pruža vrijedne uvide koji mogu pomoći u unapređenju zdravlja i performansi sportaša.  

Njihovo sudjelovanje na znanstvenoj konferenciji i doprinos znanstvenoj zajednici još je jedan dokaz predanosti i stručnosti koju Nikola Marketin i Vedran Bajlo unose u svoj rad s boksačima, ne samo u boksačkom klubu Ares Diabolik, već i u širem sportsko-znanstvenom okruženju.

 Posebno zahvaljuju dr.sc. Goranu Kuvačiću i dr.sc. Saši Krstuloviću s kojima imaju dugogodišnju suradnju. Njihova podrška i povjerenje ključni su za daljnji razvoj i unapređenje rada, te se raduju sve većoj budućoj suradnji.

Konferencija ima za cilj pružiti vrhunske uvide i znanstvena dostignuća u području aktivnog života, s posebnim uvidom na međusobne veze između tjelovježbe, mentalnog zdravlja i kvalitete života u različitim demografskim skupinama. Također, cilj je stvoriti sveobuhvatno razumijevanje načina na koji se kineziologija može primijeniti za dobrobit pojedinaca i društva, čineći je ključnom za znanstvenike i stručnjake u području tjelesnog odgoja, zdravstvenih znanosti i šire.

Objava Treneri Nikola Marketin i Vedran Bajlo, autori rada objavljenog na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u Splitu pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Održana univerzalna i autohtona 22. Ninska šokolijada

22. srpnja 2024. u 12:31

Brojne manifestacije i događanja, posebice ljetna, traju tek koji dan ili vikend. Turistička zajednica grada Nina okupljajući oko zajedničke ideje, cilja i nasljeđa stanovnike Nina, ugostitelje, a potom i sve goste Nina, već 22 godine organizira manifestaciju koja traje od siječnja do srpnja. Svoj svečani završetak, Ninska šokolijada imala je ove nedjelje, 21. srpnja.

Svake godine u siječnju entuzijasti i zaljubljenici u gastronomsko nasljeđe i posebnost drevnoga Nina, na poticaj i uz podršku Turističke zajednice grada Nina započinju godišnju pripremu šokola. Tradicionalna receptura i procedura nastajanja šokola ulazi u domove Ninjana, a iz njih izlazi tradicijski proizvod obilježen kreativnošću i ukusom vlasnika. 

Svaki šokol drugačiji je jer nastaje jedinstvenim spojem aroma i začina, ali i vještinom sušenja koje, naravno, svake godine predstavlja novi izazov. Upravo zato šokoli se razlikuju od obitelji do obitelji i od godine do godine. Ninjani i šokolari iz okolice Nina, spremno i ponosno svake godine donose svoje šokole na ocjenjivanje u Turistički ured. 

Stručno povjerenstvo u sastavu: Zdravko Barać, Toni Perinić, Branko Čvljević, Dolores Barać, Marko Ćurko i Darko Bašić ocjenjivalo je šokole u kategoriji Ninski šokolari, dok je Ive Pijaca, Šime Stulić, Jakov Šalov, Slavko Štulić, Sanja Bubičić, Endo Sipina i Ana Šarić Fric odabralo pobjednike u kategoriji Šokolari iz ostalih mjesta. Ove se godine ocijenilo ukupno 43 pristiglih šokola. Svečana dodjela nagrada održana je uz atraktivan program, a na ljetnoj pozornici nagrade su od predstavnika organizatora i pokrovitelja uručene slijedećim šokolarima:

Od čuvara tradicijske baštine u kategoriji šokola iz Nina prvi pobjednik je Marin Dejanović, druga je Iva Skočić Burela, a treći je Roko Pekić.

Čuvari kulturnog života u kategoriji Šokolari iz okolice Nina ocjenjeni su kao pobjednički Šime Stojak iz Vrsi, drugi je Joško Jurlina iz Žerave dok je treće nagrađeni Miroslav Šango iz Privlake.

Svi šokolari pobjednici su kao vrijedni čuvari nasljeđenog recepta koji su svojim entuzijazmom i ljubavlju prema tradicijskoj gastronomskoj baštini Nina omogućili očuvanje jedinstvenog šokola, a svome Ninu, okolici, Zadarskoj regiji i gastronomskoj sceni Hrvatske vratili još jedan jedinstveni hrvatski specijalitet. Doživljaj tradicije i autohtonosti nastavljen je nastupom KUD-ova i klapa Zadarske županije, a značaj očuvanja nacionalnih posebnosti predstavili su i gosti iz Folklornog društva Rožmarin Dolena iz Slovenije.

Kao i svih prethodnih godina, šokol su kušali i brojni ninski gosti. Šokol je za njih bio izložen za degustaciju i mogućnost kupovine na Višeslavovom trgu, a osim šokola bili su tu i brojni drugi dalmatinski specijaliteti, ali i rukotvorine iz ostalih dijelova Hrvatske. 

Ovogodišnja Ninska šokolijada je završena, a šokol zahvaljujući upravo Šokolijadi, možete kušati i u brojnim ninskim restoranima istražujući okuse šokola, ali i kreativnost ninskih kuhara koji ga pripremaju u brojnim kulinarskim izvedbama.  Istražujte jedinstvenost lokalne gastronomije u gradu isprepletenom povijesnim i prirodnim ljepotama i neočekivanim okusima.

Međunarodna manifestacija Šokolijada pripada u red najznačajnijih gastronomskih fešta Zadarske županije. Pokrovitelji su bili: Ured Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zadarske županije i Grada Nina.

Objava GALERIJA Održana univerzalna i autohtona 22. Ninska šokolijada pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

U prometnoj nesreći u Zadru teško ozlijeđeno dijete

22. srpnja 2024. u 09:52

Jučer, 21. srpnja oko 18,30 sati u Zadru, na križanju Ulice dr. Franje Tuđmana i bana Josipa Jelačića dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila, u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena.
 
Prema rezultatima očevida, prometna nesreća se dogodila kada je na semaforiziranom raskrižju 25-godišnji vozač osobnog automobila zadarskih registarskih oznaka prilikom skretanja oduzeo prednost automobilu zadarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 56-godišnji vozač, a koje vozilo je nakon  sudara odbačeno na metalni stup semafora.
U prometnoj nesreći ozlijeđen je 56-godišnji vozač, koji je zadobio lake ozljede te putnik iz istog vozila, dijete, koje je zadobilo teške tjelesne ozljede.
 
U tijeku je kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Objava U prometnoj nesreći u Zadru teško ozlijeđeno dijete pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Plenković posjetio Sali: Vlada u razvoj otoka uložila 3,4 milijarde eura

22. srpnja 2024. u 16:22

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je posjetio Sali na Dugom otoku te obišao obnovljenu i uređenu luku Sali, novootvorenu Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu Sali, kao i Tvornicu ribljih konzervi Mardešić. Kazao je da je lukobran najveća pojedinačna investicija u zadnjih nekoliko desetljeća, te kazao da je projekt vodoopskrbe u Zadarskoj županiji u tijeku, te najavio realizaciju za četiri godine.

U svom je govoru premijer pozdravio prisutne i istaknuo kako je prvi predsjednik Vlade koji je posjetio Sali nakon 35 godina.

Zahvalivši na toploj dobrodošlici, kazao je da mu je drago da je Vlada u okviru politike renesanse hrvatske obale, što radi posljednjih nekoliko godina, danas formalno otvorila lukobran, što je investicija vrijedna 12 milijuna eura i najveća na otoku u zadnjih nekoliko desetljeća. Dodao je da je važnost lukobrana od strateškog značaja.

Podsjetio je da je Vlada uložila sredstva i u ceste na otoku, kao i komunalnu infrastrukturu, od sanacije deponija, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, niza aktivnosti važnih za odvodnju i pročistač.

Dodao je da je veliki broj infrastrukturnih projekata napravljeno za otok, da je napredak vidljiv te najavio još projekata.

Ova Vlada u otoke uložila 3,4 milijarde eura

„Da dobijete širu sliku, u našem mandatu je u hrvatske otoke uloženo 3,4 milijarde eura“, istaknuo je Plenković.

Spomenuo je također i restauraciju župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, a što se tiče turizma, preko ljeta je, kazao je, tamo deset puta više ljudi nego inače.

„To znači da ste dobri domaćini i da vam je turizam itekako važna grana“, rekao je premijer.

Podsjetio je kako je park prirode Telašćica nagrađen srebrnim Green Destinations priznanjem na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB u Berlinu, a da se u posjetiteljski centar Grpašćak investiralo 2 milijuna eura.

„Drago mi je da ste, kad je riječ o demografiji, pokazali izuzetan senzibilitet i prepoznali glavni problem hrvatskog naroda, pitanje demografske revitalizacije, starenja stanovništva i pada prirodnog priraštaja“, poručio je premijer prisutnima.

Pojasnio je da Sali prednjače sa 8 tisuća eura po novorođenom djetetu u cijeloj Hrvatskoj, a da se rezultati vide po povećanom broju prvašića. Također, uložena su sredstva u dječji vrtić te dodatnih 300 tisuća eura u izgradnju jaslica.

Spomenuo je i posjet obnovljenoj knjižnici te potom tvornici Mardešić, za koje je kazao da su posebno bitne, jer su tradicija od 1905. godine.

Ulaganja u vodoopskrbu: Za četiri godine pitka voda na Dugom otoku

Predsjednik Vlade istaknuo je kako je voda za svaki otok najbitnija, te da Vlada subvencionira brodove vodonosce sa 100 tisuća eura godišnje, ali da to nije rješenje u današnje vrijeme.

Kako je rekao, Hrvatska je reorganizirala sve svoje strateške zadaće i radi ogromne investicije u infrastrukturu, ne samo cestovnu, obalnu i energetsku, već mora učiniti ključne napore u vodno-komunalnoj infrastrukturi, kako bi, između ostalog, na području Zadarske županije uključila i otoke.

Kazao je da je veliki projekt ulaganja u vodoopskrbu u Zadarskoj županiji u tijeku te da je planirano da investicija bude realizirana za 4 godine te će i Dugi otok tada imati pitku vodu.

„Potrudit ćemo se to ispuniti, projekt je velik i važan i mislim da ste to zaslužili“, istaknuo je premijer.

U posjetu Dugom otoku uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Objava GALERIJA Plenković posjetio Sali: Vlada u razvoj otoka uložila 3,4 milijarde eura pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA U Privlaci održan 3. Wine Eno Gastro festivala

20. srpnja 2024. u 20:55

U prekrasnom okruženju mora i brodica, u luci Stari porat u Privlaci jučer je održan treći po redu Wine Eno Gastro festival. Riječ je o manifestaciji kojom se odaje počast bogatoj vinskoj tradiciji i kulturi Privlake, čiji je prvi pisani spomen vezan upravo za vinovu lozu. Malo je poznato kako upravo Privlaka ima autohtonu sortu Privlačku bilinu koja se vraća u vinograde, a uskoro će i vina od nje na tržište.

Projekt započet prije 10 godina, uz sve poteškoće, uspješno privodimo kraju. Dosad je posađeno oko 600 loza, proizvedena su prva vina. Bit će toga još, istaknuo je privlački načelnik Gašpar Begonja, koji je obišao štandove i isprobao brojna vina.

–  Mislim kako iznimno veliki broj posjetitelja ove godine dovoljno govori o zainteresiranosti posjetitelja za ovakav tip manifestacije, dodao je Begonja.

Tijekom ljetnog programa, u Turističkoj zajednici Općine Privlaka trude se naglasak staviti na tradiciju i izvornost. Prema riječima direktorice Ive Zorić Sarađen, ovom manifestacijom fokus stavljaju na lokalne proizvođače.

– Privlaka je mjesto koje se može pohvaliti ne samo prekrasnim pješčanim plažama i slikovitim zalascima sunca, već i bogatom vinskom tradicijom koja seže daleko u prošlost. Festival okuplja lokalne vinare koji su posjetiteljima pružili jedinstvenu priliku uživanja u raznolikosti i  kvaliteti vina koja se proizvode na području naše županije. Fokus stavljamo na očuvanje tradicije ali i promociju naših lokalnih proizvođača, naglasila je Zorić Sarađen.

Organizaciji manifestacije doprinijela je Antonela Glavić, magistra agronomije i voditeljica u komunalnom poduzeću Artić koja navodi kako se trendovi u vinu stalno mijenjaju.

Iz godine u godinu sve veći je interes za poznavanje vina i vinsku kulturu. Vinari naše županije ulažu puno truda u širenje i očuvanje autohtonih sorti. Trendovi u vinu se mijenjaju i uvijek imamo priliku kušati nešto novo i prepoznatljivo. Veseli me činjenica da se iz godine u godinu na festivalu pojavljuju nove vinarije a osim turista domaći ljudi prepoznaju isti i posjećuju ga, pojasnila je Glavić.

Na festivalu su svoje proizvode izložili i predstavili Vina Vinketa, Ker-Vin, Boškat vina, Vina Šarić, OPG Lonić, Vina Figurica, OPG Mate Dušević, Vina Grbić, Vina Ožaković, Vina Buljat, I&I, OPG Bačić, OPG Pucar, OPG B-TIM, OPG Eugen Novaković, OPG Vrkić, Obrt Tinka, OPG Pepefiš i OPG Zvonimir Marin.

Uz dobru kapljicu ide i dobra spiza za koju su se pobrinuli domaći meštri od kužine. U Privlaci se tako moglo uživati u brudetu, dagnjama, tuni i brojnim drugim delicijama. Za glazbenu atmosferu, pobrinula su se Četiri tenora i grupa Vista. Prije početka samog programa, na plaži uz Stari porat održana je radionica “Paint&wine” na kojoj je kist i vino spojilo osamnaest sudionika.

Događaj su zajedničkim snagama organizirali Turistička zajednica Općine Privlaka, Općina Privlaka i komunalno poduzeće Artić.

Fotografije: Davor Strenja/TZO Privlaka 

Objava GALERIJA U Privlaci održan 3. Wine Eno Gastro festivala pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Dr. Željko Čulina i dalje ostaje na čelu Opće bolnice Zadar kao v.d. ravnatelja

20. srpnja 2024. u 16:05

Jučer je održana 1. konstituirajuća sjednica novog Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar u koje je Vlada RH kao osnivač 11. srpnja imenovala svoje predstavnike.

Članovi su imali obvezu imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja Opće bolnice Zadar do raspisivanja javnog natječaja, te je na to mjesto imenovan dosadašnji ravnatelj dr. Željko Čulina.

Inače, dr. Čulina dugi niz godina obavlja dužnost šefa Odjela za pulmologiju, iznimno je stručan liječnik za kojega pacijenti imaju samo riječi hvale.

Unatoč brojnim obvezama koje ima kao ravnatelj i dalje je na raspolaganju pacijentima, te maksimalno vrijeme provodi na Odjelu.

Objava Dr. Željko Čulina i dalje ostaje na čelu Opće bolnice Zadar kao v.d. ravnatelja pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Sretnik iz Sv. Filipa i Jakova uplatio listić i dobio 114.832 eura!

20. srpnja 2024. u 14:49

U 172. kolu igre Joker izvučen je dobitni Joker broj 282228, koji je igraču iz Sv. Filipa i Jakova donio dobitak Joker 6 u iznosu od 114.832,79 eura.

Igrač je odigrao pretplatni listić s tri kombinacije igre Eurojackpot, prekrižio DA za igru Joker te je za uplaćenih 19.80 eura dobio 114.832,79 eura.

Dobitni listić uplaćen je na prodajnom mjestu: Tisak, Obala kralja Tomislava 1, Sv. Filip i Jakov. 

Sljedeće izvlačenje igre Joker je u subotu, 20.7.2024.

Objava Sretnik iz Sv. Filipa i Jakova uplatio listić i dobio 114.832 eura! pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

KOLOVARE Spasilačka služba brine o kupačima: Pomažu i roditeljima kad izgube djecu

19. srpnja 2024. u 18:03

Spasilačka služba i ovog ljeta dežura na zadarskim plažama, te brine o sigurnosti kupača.

Na plaži Kolovare u Zadru, pripadnici Spasilačke službe Gradskog društva Crvenog križa rade svoj posao od 10 do 18 sati.

Posjetili smo ih jutros, te prije početka radnog vremena porazgovarali s njima. Na plaži Kolovare nalaze se dva tornja, s kojih promatraju oko sebe, a mi smo razgovarali s trojicom mladića s prvog tornja.

Zovu se Dorian Marin, Noa Kuman i Šime Stipčević. Sva trojica su uspješni studenti koji tijekom ljetnih mjeseci rade kako bi imali svoj novac i rasteretili roditelje. Veći dio života bavili su se plivanjem i vodenim sportovima, a o njihovim uspjesnima na natjecanjima već smo pisali.

Dorian Marin nam je kazao kako mu je ovo već peta godina da radi kao spasilac, a s obzirom da ima iskustva pomogao je i mlađim kolegama da se upute u posao koji je pred njima. Dobro se slažu, međusobno pomažu jedni drugima i na posao dolaze s veseljem. Na drugom tornju nalazi se još troje kolega, a među njima su i dvije djevojke. Ukupno ih je 7, a jedan od njih danas ima slobodan dan.

Da je uvijek lako – nije. Visoke su temperature, puno je ljudi, ali osjeća se pozitivna energija među mladićima koji se ne žale ni na jako sunce, ni na “neposlušne kupače”.

Prostor za kupače je ograđen bovama, a s obzirom da ima onih koji glisiraju blizu obale, kupače koji odu van zaštitnog prostora znaju upozoriti na opasnost i zamoliti da se vrate.

Šime Stipčević nam je kazao kako na tornju na kojem se nalaze ima zaštitna tenda koja donekle štiti od sunca, osjeti se i lagani povjetarac, a osvježe se i u moru.

Ovi licencirani spasioci prošli su vrlo zahtjevan tečaj i obučeni su za spašavanje plivača u nevolji, a pozitivna je stvar što se u blizini nalazi Opća bolnica Zadar, pa onima kojima pozlije sva moguća pomoć se pruži zaista brzo.

Noa Kuman kaže kako pomažu kupačima i na druge načine. Turistima vrlo često daju korisne informacije o sadržajima koji ih zanimaju, upućuju ih gdje mogu iznajmiti ležaljke i slično.

Jedna od stresnijih situacija dogodila se ovog ljeta kad je roditeljima iz vidokruga nestala malena djevojčica. U sekundi nepažnje otrčala je od roditelja i nisu je mogli odmah naći. Nastala je uzbuna, tražilo se na sve strane. Plaža je bila puna kupača, te je prošlo oko pola sata dok su je pronašli 200-tinjak metara dalje.

Djevojčica stara 4 godine se prestrašila kad nije mogla pronaći roditelje, te su je pronašli uplakanu i zabrinutu.

Iako potraga nije dugo trajala i sve se sretno završilo, mladići koji rade kao spasioci bili su potreseni i pod dojmom cijeli dan nakon toga.

Inače, plaža Kolovare uistinu je lijepo održavana, posjetiteljima nudi brojne sadržaje, od tuševa i kabina za presvlačenje, urednih i održavanih WC-a, pa do ugostiteljskih objekata, a i dio plaže uz nekadašnji noćni klub Zara beach uređen je i postavljeni su suncobrani.

Taj projekt započeo je bivši direktor Obala i lučica, Edo Duka, a nastavio ga je njegov nasljednik, novi direktor Elvis Perinčić.

Za plažu je zadužen Renato Jeričević, šef plaže, koji je jutros obavljao poslove i primio delegaciju iz Zagreba koja provjerava zaslužuje li plaža Plavu zastavu, koja se na Kolovarama vijori još od 2014. godine kada je, za mandata gradonačelnika Božidara Kalmete, postavljena kao simbol čistog mora i ekološkog standarda.

Osim na plaži Kolovare, spasioci su prisutni i na još nekoliko plaža na području Zadarske županije, a njihova prisutnost i obučenost pridonose sigurnosti svih koji uživaju na zadarskim plažama.

Objava KOLOVARE Spasilačka služba brine o kupačima: Pomažu i roditeljima kad izgube djecu pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Spektakularni koncert Jelene Rozge održan u Kukljici

18. srpnja 2024. u 13:26

Jučer, 17. srpnja 2024., trg u Kukljici na otoku Ugljanu bio je prepun posjetitelja koji su uživali u spektakularnom koncertu Jelene Rozge.

Jelena Rozga oduševila je publiku svojim izvedbama i energijom. Posjetitelji su uživali u poznatim hitovima, a trg je bio ispunjen pjesmom i plesom do kasnih sati.

“Ovaj koncert nadmašio je sva očekivanja, a trg u Kukljici postao je središte ljetne zabave. Iznimno smo zadovoljni posjećenošću i pozitivnim reakcijama publike. Zahvaljujemo svima koji su se pridružili i sudjelovali u ovom ljetnom spektaklu. Radujemo se budućim događanjima!” – poručila je Vlatka Košta, direktorica Turističke zajednice općine Kukljica.

Objava GALERIJA Spektakularni koncert Jelene Rozge održan u Kukljici pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Policija privela dvojicu mladića – skupljali novac za lažne humanitarne svrhe

18. srpnja 2024. u 13:01

Jučer, 17. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Preka na otoku Ugljanu, policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su zatekli dvoje hrvatskih državljana koji su obilazeći mjesto od građana prikupljali novac za navodne humanitarne svrhe.

         Obojica su uhićena i dovedena u prostorije policije gdje im je oduzet novčani iznos od 150 eura koji su prikupili protupravnim ponašanjem.


        Zbog počinjenja prekršaja iz članka 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 23-godišnjak i 18-godišnjak su jučer uz optužni prijedlog dovedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Objava Policija privela dvojicu mladića – skupljali novac za lažne humanitarne svrhe pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Najmasovniji skok u more održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi

17. srpnja 2024. u 22:55

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u srijedu 17. srpnja. Ovo jedinstveno događanje još će jednom objediniti pomaganje zajednici s dobrom i sigurnom zabavom te promicanjem Zadra kao turističke destinacije. Svi sudionici će kupnjom ulaznica podržati Školu plivanja za djecu s teškoćama u razvoju Dječjeg vrtića Latica, za čiji će rad biti izdvojeno 50 posto prihoda od kotizacija

„Izuzetno smo ponosni što već 15 godina u suradnji s dm-om u Zadru organiziramo događaj jedinstven u svijetu. Veliki skok u more s rive projekt je koji su prepoznali domaći, ali i strani gosti. Brojni sudionici planiraju godišnji odmor baš u periodu održavanja događanja kako bi u njemu sudjelovali. Humanitarna nota nam je izuzetno važna, a dermatološki pregledi  skreću pozornost na važnost brige o zdravlju. Godinama gledamo kako djeca odrastaju uz ovaj događaj i sigurni smo da će tako biti i dalje“, izjavio je Neven Stojaković, autor projekta.

FOTO: Filip Brala

Okupljanje sudionika na rivi počet će u 14 sati, a prvi skok na rasporedu je u 15:15 sati. Uz prvi, zajednički skok na noge, skakat će se dvostruki domino skok i skok s jastučićima za napuhavanje. Sve sudionike i ove godine očekuje bogat zabavno-glazbeni program kojim će ih voditi Frano Ridjan. Za siguran boravak na suncu pobrinut će se dm-ova inicijativa „Zaštiti se…i uživaj na suncu“ zahvaljujući kojoj će svi sudionici i posjetitelji moći obaviti besplatni dermatološki pregled.

Zajedno s tisućama sudionika tijekom godina podržali smo nastavak rada Škole plivanja za djecu s teškoćama u razvoju Dječjeg vrtića Latica. S tim istim ciljem okupit ćemo se na zadarskoj rivi u subotu 27. srpnja na 15. dm Zadar jumpu. Zajednički plemeniti cilj upotpunit ćemo dobrom zabavom, ali i brigom o zdravlju. Šest dermatologa, pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, obavljat će preglede na zadarskoj rivi od 15 do 18 sati te se nadamo se da će odaziv sudionika biti odličan kao i proteklih godina, tijekom kojih je više od 6.100 ljudi besplatno pregledalo kožu upravo na zadarskoj rivi“, izjavio je Marijan Doutlik, područni menadžer dm-a.

Svi koji se žele pridružiti dm Zadar jumpu, od ponedjeljka 22. srpnja mogu se prijaviti na Narodnom trgu ispred Gradske lože i na Kalelargi ispred prodavaonice dm-a od 19:00 do 23:00h. Kotizacija iznosi 5 eura po osobi, a mlađi od 14 godina moraju se prijaviti uz prisutnost i potpis roditelja ili skrbnika. 

Objava Najmasovniji skok u more održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

16. Etno festival Benkovac i ove godine predstavit će tradicijske kulture različitih krajeva

17. srpnja 2024. u 19:26

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog Muzeja Benkovac s početkom u 21 sat.

Festival koji svake godine privuće mnoštvo gostiju, domaćih i stranih, dio je programa Benkovačkog kulturnog ljeta.

Festival je to natjecateljskog karaktera koji predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva, a tako će biti i ove godine.

“Festival etno pjesme, 16. po redu, održat će se ove subote u u dvorištu Zavičajnog muzeja Benkovac s početkom u 21 sat. Festival je to međunarodnog karaktera, ove godine imamo dva društva iz Bosne i Hercegovine, iz Jajca i Kiseljaka.

Ukupno sudjeluje deset grupa i svi se oni bore za prvo, drugo ili treće mjesto odnosno za najizvorniju staru pjesmu, izvornu pučku pjesmu”, kazala je Ksenija Čirjak, organizatorica festivala i predsjednica KUD-a Branimir.

Ulaz na Festival je slobodan.

Objava 16. Etno festival Benkovac i ove godine predstavit će tradicijske kulture različitih krajeva pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Spektakularna Prezentacija Taekwondo Kluba Donat

17. srpnja 2024. u 18:30

Održana je prva spektakularna prezentacija TK Donat u suradnji s prijateljima iz sportskog kluba TK Bosna Rudar u Supernovi Zadar.

Dio atmosfere pogledajte u priloženim videima i uživajte u njima, a sljedeće prezentacije uživo možete pogledati 19.07. petak u Poličniku, 20.07. subotnja špica na Narodnom trgu u 11:00, te u Općini Zemunik Donji, subota 20.07. u 20:00!

Prikazali smo taekwondo kroz drevne i moderne elemente. Sudjelovalo je oko 70 djece koja su svoj nastup pripremala nekoliko mjeseci.

U sklopu ljetnog kampa radimo i pripreme za odlazak na svjetsko prvenstvo u Koreji. Naši mlađi učenici imaju priliku trenirati s najboljima. Kamp prati 5 trenera iz različitih domena sporta: treneri taekwondoa, sportski psiholog i kondicijski treneri.

Taekwondo klub Donat vrši upise na tri lokacije: Grad Zadar, Poličnik i Donji Zemunik.Kontakt tel: 0912840266 i 0959041149. Dobro nam došli!

Objava Spektakularna Prezentacija Taekwondo Kluba Donat pojavila se prvi puta na Kalelarga info.

❌