Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

VUJOŠEVIĆ PORUČIO LAKIĆU: “Onaj tko je prošao Zadar, nema se čega plašiti!”

11. lipnja 2024. u 14:14

Trofejni košarkaški stručnjak i dugogodišnji trener Partizana Duško Vujošević (65) – za Antenu je prokomentirao odlazak Arijana Lakića iz KK Zadar u redove Partizana.

– Lakića nisam toliko pratio, jer utakmice Zadra obično gledam kad igraju s Partizanom. Dosta redovno pratim Partizan, Budućnost i Studentski centar, a manje Crvenu zvezdu. Odigrao je Lakić odlično u nekim jako bitnim utakmicama, u kojima je dobro šutirao i rješavao razne situacije, biranim riječima govori iskusni trener i nastavlja:

– Napravio je Lakić dobru stvar kad je došao u Zadar – gdje publika poznaje košarku i koji ima odličnog trenera Danijela Jusupa, a imao je i dobre suigrače. Uspješno je odigrao posljednju sezonu i svakako je napredovao – u uvjetima u kojima je svaka utakmica izuzetno bitna, smatra da trener Partizana nije pogriješio što je potpisao Lakića:

– Obradović sigurno zna što radi. Želja mu je napraviti momčad – kako bi imao više igrača s prostora bivše države. To mu je potrebno i zbog veće motivacije. Nadam se, kao navijač Partizana, da će sve biti uspješno, Lakiću je legendarni trener poručio kako mora biti hrabar u Partizanu:

– Onaj tko je prošao Zadar – nema se čega plašiti, kazao nam je Vujošević.

The post VUJOŠEVIĆ PORUČIO LAKIĆU: “Onaj tko je prošao Zadar, nema se čega plašiti!” first appeared on Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ANTE RUBEŠA PORUČIO DUKIĆU: “Ovo nije ucjena. Ne tražimo ništa za sebe već za građane”

11. lipnja 2024. u 14:10

Vijećnici Akcije mladih Ante Rubeša, Marjana Botić i Roko Tadin danas su na iniciranom radnom sastanku s gradonačelnikom Brankom Dukićem ponudili svoje rješenje za izlazak iz proračunske krize. Rubeša je kazao kako je Klub vijećnika Akcije mladih glasao protiv proračuna zbog ne prihvaćanja amandmana te istaknuo kako se ne smatraju krivima za blokadu proračuna.

“Klub vijećnika akcije mladih je glasao protiv proračuna, ali sebe ne smatramo krivi za blokadu proračuna. Vi iz HDZ-a ste najveći krivci za to i zato smatramo da je neozbiljno nama slati pisma što se događa u školama, vrtićima, sportskim klubovima i kulturnim organizacijama. Činjenica je da je Grad Zadar ima veliki proračun, a da mi koji živimo u Zadru imamo najmanje koristi od njega”, kazao je Rubeša.

Rubeša je naglasio kako ovo nije ucjena te da ne rade za sebe već za građane te poručio:

“Ako ste preko noći pronašli 7 milijuna eura prostora u proračunu, pretpostavljamo da će se pronaći i 3 i po milijuna što je ukupan iznos naših 21 amandmana. Obrt Dadilje, besplatni pokaz srednjoškolcima i umirovljenicima što je i prilika da se podigne stabilnost i osiguraju radnička prava u gradskoj prijevozničkoj tvrtki, stanove za najam i za mlade, podizanje broja stipendija nisu uvjeti i prohtjevi gradonačelniče već potrebe koje su uzimajući visinu proračuna već odavno trebale biti primijenjene.”

Vijećnik Rubeša posebno se dotaknuo problema prostornog plana:

“Postojeći prostorni plan trenutno vrši urbicid u prostoru, devastirana je Puntamika, Vitrenjak, Belafuža, Maraska, penetrira se u park Žmirići. Iako su odrađene sve predradnje u obliku javnog uvida i vremena za prigovore, postoji bojazan i osnovana sumnja da se konačni prijedlog prostornog plana u obliku točke dnevnog reda neće pojaviti za vrijeme ovog saziva u kojem se navodno ne zna većina. Mi smo kao klub vijećnika predali svoje prigovore a oni se sastoje od dvije osnovne stvari h2 (ha pola) i 30 % okrupnjene zelene površine, a za mjesta veće gustoće (uži centar Grada) 40 % okrupnjene zelene površine. Smatramo da h2 zadovoljava osnovni uvjet urbanizacije prostora jer onaj tko gradi obiteljsku kuću na dva kata se mora udaljiti tri metra od ceste i susjeda a onaj što gradi zgradu od 50 metara se mora udaljiti najmanje 25 metara od ceste i susjeda. U tih 25 metara onda ima mjesta i za parking, zeleni park, autobusnu stanicu, dječje igralište i prostor za rekreaciju građana – kazao je Rubeša, ističući i potrebu da Mornarica zauvijek ostane sportsko rekreacijska zona u centra grada.”

foto: noviradio.hr

Gradonačelniku Branku Dukiću nije preostalo ništa drugo osim da o svemu dobro razmisli do iduće sjednice Gradskog vijeća kada bi trebao imati odgovor na prijedloge vijećnika Akcije mladih.

“Uzet ćemo nekoliko dana i proučiti o čemu se radi, ništa od ovoga što je rečeno ne zvuči neizvedivo” zaključio je gradonačenik. 

Objava ANTE RUBEŠA PORUČIO DUKIĆU: “Ovo nije ucjena. Ne tražimo ništa za sebe već za građane” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Koeman pozvao Maatsena kao zamjenu za ozlijeđenog Koopmeinersa

11. lipnja 2024. u 14:09

Nizozemski izbornik Ronald Koeman pozvao je lijevog beka Iana Maatsena u reprezentaciju za EURO u Njemačkoj nakon što je s popisa otpao i veznjak Teun Koopmeiners zbog ozljede prepone.

Koeman je potvrdio da je Barcelonin veznjak Frenkie de Jong otpao s EURA zbog ozljede gležnja, dok se Koopmeiners ozlijedio na zagrijavanju uoči pobjede 4-0 protiv Islanda u ponedjeljak.

Maatsen (22), koji je bio na odmoru u Grčkoj, jedina je zamjena u momčadi, što znači da će Nizozemci u utorak povesti 25 igrača u Njemačku uoči prve utakmice protiv Poljske u nedjelju u Hamburgu.

Maatsen je proveo sezonu 2023./24. na posudbi u Borussiji Dortmund iz Chelseaja, a s njemačkim je klubom stigao do finala Lige prvaka u kojem su izgubili od Real Madrida.

The post Koeman pozvao Maatsena kao zamjenu za ozlijeđenog Koopmeinersa appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Na klupskom natjecanju PK Zadar nastupilo 110 plivačica i plivača u 10 dobnih skupina – kome medalje!?

11. lipnja 2024. u 14:07

Na zatvorenom bazenu Sportskog centra Višnjik, održano je tradicionalno proljetno klupsko natjecanje u organizaciji Plivačkog kluba Zadar. Na natjecanju su nastupili svi plivači škole plivanja, djeca koja u periodu od rujna do lipnja treniraju tri puta tjedno. U školi plivanja djeca usvajaju osnove sve četiri plivačke tehnike, a ovo natjecanje im je bila prilika da nakon cjelogodišnjeg treniranja, u domaćoj atmosferi, pokažu roditeljima i svim gledateljima usvojena plivačka znanja i sposobnosti u vodi.

Mnogim plivačicama i plivačima mlađih dobnih skupina bilo je to prvo natjecanje pa premda u poznatom okruženju, u borbi za što boljim rezultatom, uzbuđenja nije nedostajalo. Svoj doprinos klupskom natjecanju, dali su i plivači natjecatelji koji su zauzeli sudačka mjesta i pomogli u organizaciji samog natjecanja.

Na natjecanju je nastupilo 110 plivačica i plivača u 10 dobnih skupina koji su pred brojnom publikom pokazali svoje umijeće u plivanju. Prvo su nastupili stariji plivači i plivačice iz kategorije A (rođeni 2007. i stariji ), B (2009. i 2008.), C (2010. i 2011.), D (2012.), E (2013.) i F (2014.) u disciplinama 50m slobodno, leđno, prsno i leptir.

Mlađi plivači iz kategorije A (2014.), kategorije B (2015.), kategorije C (2016.), kategorije D (2017. i mlađi) plivali su dionice 25m slobodno, leđno, prsno i leptir. Dok su naši najmlađi plivači, neki malo iskusniji neki netom iz obuke neplivača (kategorija C i  D i Sreća u vodi) imali i pravo nastupa u disciplini 25m noge slobodno s daskom. 

Posebnu pažnju, kao i svake godine, plijenili su plivači iz programa Sreća u vodi s kojima rade treneri Nikola Deković i Roko Basioli te paraplivači pod vodstvom trenerice Danijele Kurtin. Ostalu djecu kroz cijelu godinu škole plivanja treniraju treneri: Ivan Karavida, Maja Štrbac te Bruno Šarić.

U svakoj disciplini prva tri plasirana natjecatelja u svojim kategorijama nagrađena su odličjima, a svi plivači koji su sudjelovali na Klupskom natjecanju dobili su i diplomu kao uspomenu na samo sudjelovanje.

Odličja su osvojili:

Dionice 50m;

ZLATO – Mario Mrčela (2), Lucijan Šimunić (2), Dunko Mikulec (2), Ante Lisica, Toni Morović, Matej Sinovčić (2), Lucija Mijolović (2), Petra Vučemilo, Morena Dunatov Uhoda (2), Nela Knežević (2), Lucija Ukalović (2), Petar Šoša (2), Niko Olujić, Marija Glavan, Duje Dragaš, Fabijan Bugarija, Martin Plazonić, Nina Barešić, Cvita Begonja, Nora Mamić, Bruna Franić.

SREBRO – Sven Nemarić, Vito Dželalija, Niko Olujić, Mikula Jordan, Marija Rokov, Marija Cicvarić (2), Mirjam Škara (2), Cvita Begonja, Nora Mamić, Bruna Franić, Toni Morović, Noa Jureško, Karla Mrkić Čavić, Zara Vučković, Jakov Pulig Ruić, Mate Puhov, Marco Zrilić.

BRONCA – Petar Popović, Fabijan Bugarija, Noa Jureško, Marija Glavan, Zara Vučković, Noah Craighead, Mikula Jordan, Vito Dželalija, Teo Čižmek, Petra Vučemilo.

Dionice 25m;

ZLATO – Leni Šijaković (2), Diego De Girolamo, Korina Bučić, Rita Čepić, Lovre Colić (2), Roko Meić, Roko Košta (2), Kiara Matković (2), Lorena Vuković (2), Lana Babić, Mirta Knežević (2), Toni Tudorović, Ante Markulin, Monika Mrkić Čavić, Ljupka Jelavić, Petar Grgić, Leni Matulić, Karlo Miloš, Magdalena Šare, Domagoj Kurtov, Loreta Vuković.

SREBRO – Šime Begonja, Bartol Sorić, Paola Vukić, Domagoj Kurtov, Leni Matulić, Ante Markulin, Paulo Basioli, Rita Markulin (2), Loreta Vuković, Ljupka Jelavić, Noemi Morović (2), Matija Radas, Matej Morović, Marul Perić, Dominik Zeks, Emanuela Kurtin, Lana Babić, Grgo Košta, Roko Meić, Leon Knežević, Nika Vrljičak, Franka Golem.

BRONCA – Nataniel Zdunić, Luka Vulin, Greta Ivanković, Petar Grgić, Toni Tudorović, Šime Begonja, Diego De Girolamo, Monika Mrkić Čavić, Franka Golem, Lu Čižmek (2), Paola Vukić, Šime Bašić, Marko Ivanković, Luka Mičić, Paulo Basioli, Marcela Bučić, Matija Radas, Luka Mišulić, Duje Bištrilić.

Vesela atmosfera na Višnjiku pravi je pokazatelj da su plivači spremni za novu ljetnu sezonu. Ususret ljetu i ljetnoj školi plivanja, Plivački klub Zadar organizira tradicionalnu fešticu koja će se održati 25.06.2024. na otvorenom bazenu Kolovare. Očekujemo velik odaziv i dobru zabavu za sve prijatelja plivanja i ljeta. Ljetna škola plivanja će započeti 01.07.2024., a održavat će se kroz cijeli mjesec srpanj i kolovoz na bazenu Kolovare.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Svjedok horora na Markovom trgu: ‘Prišao je ogradi i jednom bocom se polio, a iz druge je popio. Policajci nisu ni stigli reagirati…’

11. lipnja 2024. u 13:52

Tri sata prošla su od šokantnog slučaja samozapaljenja muškarca na Markovom trgu ispred zgrade Vlade. Na mjestu incidenta još se nalaze forenzičari i policajci, a trenutno traje pranje lokacije na kojoj je došlo do uznemirujućeg događaja.

Od očevidaca koji su mu prisustvovali neslužbeno smo doznali kako je muškarac u 9:37 sati prišao ogradi na Markovom trgu. Sa sobom je imao vrećicu s dvije boce za koje se naknadno ispostavilo da se radilo o benzinu.

Prognoze su loše

“Policajci su ga u jednom času pitali što treba, na što je on izvadio jednu bocu i polio se tekućinom. Drugu je nagnuo i popio nekoliko gutljaja, nakon čega se zapalio”, prepričava naš sugovornik koji je sve vidio.

Muškarac ima teške opekline i životno je ugrožen, a prognoze su prilično loše. Iz liječničkih krugova doznajemo kako, uz teške opekline, još veći problem predstavljaju ozljede jednjaka nastale od pijenja benzina.

“Dovezen je oko 10 sati. Unatoč promptnoj reakciji i maksimalno poduzetim mjerama, pacijent je zbog opsega i prirode ozljeda životno ugrožen. Pratimo razvoj situacije. U jedinici je intenzivnog liječenja opeklinskog odjela. Gotovo cijelo tijelo mu je opečeno, 4. stupanj, čak i endoopekline ima. Prognoze su loše, ali dajmo šansu čovjeku da preživi. Poduzet ćemo sve što je moguće danas da spasimo čovjeka”, izjavio je predstojnik Klinike za traumatologiju Dinko Vidović.

Nadrealni prizor

Policija je Markov trg ogradila trakama koje su sada spuštene pedesetak metara niže od lokacije. Oko njih je gomila građana i turista, koji dolaze u grupama prema Markovom trgu, vjerojatno ni ne znajući što se dogodilo.

Foto Tihana Tomičić

Fotoreporter agencije Pixsell na jednoj je od fotografija zabilježio i potpuno nadrealni prizor, snimljen neposredno nakon šokantnog događaja.

Na fotografiji se vidi tijelo teško opečenog nesretnika u klečećem položaju oko kojeg u tom trenutku nema pripadnika hitnih službi. Samo desetak metara dalje, u istom kadru nalazi se skupina vjerojatno stranih turista koji gledaju građevine na Markovom trgu i opušteno lupaju “selfieje” na mobitelu.

The post Svjedok horora na Markovom trgu: ‘Prišao je ogradi i jednom bocom se polio, a iz druge je popio. Policajci nisu ni stigli reagirati…’ appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Europski grad plaća ljudima da udome pse. Daju trećinu minimalne mjesečne plaće

11. lipnja 2024. u 13:49

Gradonačelnik kosovskog glavnog grada Prištine ponudio je ljudima gotovo trećinu minimalne mjesečne plaće u državi ako udome psa lutalicu, prenosi Index.hr.

U Prištini je 4000 pasa lutalica, što vlastima predstavlja velik problem. Neki građani kažu da su morali bježati od agresivnih pasa. Šokantna videosnimka mladića koji brutalno tuče maloga psa lutalicu osvijestila je problem i prošlog mjeseca potaknula prosvjed aktivista i ljubitelja životinja.

“Ovo nije izoliran slučaj, to se psima događa svaki dan diljem Kosova”, rekla je aktivistica za prava životinja Argjenta Dociqi.

“Kada povrijedimo životinje, one prema nama postanu agresivne”, rekla je učenica Berta Meha koja je s ocem bila na prosvjedu na glavnom prištinskom trgu.

“Ako ih hranimo i ne tučemo, neće biti agresivni”, rekla je jedanaestogodišnjakinja za AFP.

Pedeset eura mjesečno

Gradonačelnik Perparim Rama nada se da će njegov ambiciozan program, “Dom za svakog psa”, riješiti problem i promijeniti stav prema psima. Grad će kućanstvima plaćati 50 eura mjesečno za udomljenog psa lutalicu.

“Držanje psa je skupo i ne može si svatko priuštiti”, rekao je 48-godišnji arhitekt za AFP. “Zato pomažemo obiteljima koje posvoje lutalice.”

Grad je već počeo prikupljati pse s ulice. Rama kaže da će biti smješteni u velikim skloništima, gdje će biti cijepljeni, sterilizirani i pripremljeni za usvajanje.

Mehaničar Sami Haxhaj među prvima je prihvatio ponudu gradonačelnika te udomio deset pasa.

“Želim učiniti nešto za njih”, rekao je 52-godišnjak koji je izgradio niz kućica u svom velikom ograđenom dvorištu u selu Sibovcu, zapadno od Prištine.

Volio bih posvojiti još deset.

“Sretan sam što sam im osigurao krov nad glavom, dovoljno hrane i prostora”, dodao je.

Grad je rekao da bi drugi trebali “slijediti Samijev primjer i svakom psu lutalici dati dom.”

Promjena se neće dogoditi preko noći

No, nisu svi oduševljeni idejom. “Mora da plivamo u novcu kad ga toliko dajemo za pse”, rekao je Mirsad Balaj (65).

“Sve pse treba sterilizirati, inače će cijeli proračun otići na pse”, dodaje taj umirovljenik.

Arhitekt Bajram Kazagiqi pak kaže da su i psi “stanovnici ovog grada”.

“Ako želimo brinuti o ljudima, moramo brinuti i o psima lutalicama poput članova obitelji”, rekao je 62-godišnjak.

Gradonačelnik Rama tvrdi da s proračunom koji ima na raspolaganju može riješiti problem pod uvjetom da je procjena broja pasa lutalica u gradu točna.

Ne očekuje, međutim, da će se to dogoditi preko noći.

“To će se dogoditi za 10 ili 20 godina, kad se promijeni društvena svijest i kad ljudi počnu pokazivati više ljubavi prema psima.”

The post Europski grad plaća ljudima da udome pse. Daju trećinu minimalne mjesečne plaće first appeared on Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Još jedan proračunski sastanak bez rješenja, ali nada za bolje sutra – Dukić: zahtjevi Akcije mladih ne izgledaju neostvarivo

11. lipnja 2024. u 13:40

Gradonačelnik Branko Dukić otvorio je današnji sastanak na temu proračuna, a koji je sazvan na inicijativu vijećnika Akcije mladih:

– Ne znam što sve možemo očekivati s obzirom na naše političke nesuglasice, ali šesti mjesec smo bez proračuna i nama je dužnost saslušati sve prijedloge da dođemo do proračuna, unaprijed zahvaljujem inicijativi i volji za rješavanjem proračuna, kazao je gradonačelnik i dodao bi bilo bolje da se neki sastanci nisu ni održali – ako krenemo s predavanjem bez konstruktivnog razgovora, onda bolje da se ni ne nađemo, zaključio je Dukić.

Ante Rubeša (AM) istaknuo je da njihovi amandmani nisu ucjena.

– Stekao se dojam da su naši amandmani šikanirani, stavljeni u drugi plan, ne tražimo njima ništa za sebe ni političke poteze, to nije ucjena, nego bismo htjeli da prihvatite činjenicu da i mi kao politička opcija imamo prijedloge za javni i društveni prostor, rekao je Rubeša nakon čega je pročitao pripremljen tekst sa zahtjevima Akcije mladih među kojima se ističu uvjeti vezani uz nove izmjene Prostornog plana i očuvanje igrališta na Mornarici.

Nakon što je primjerak teksta uručio i gradonačelniku, Rubeša je u pratnji svojih kolega vijećnika Roka Tadina i Marjane Botić, napustio sastanak:

– Vi slobodno uzmite neko vrijeme koje vam treba da razmislite o ovom, pa ćemo nakon toga razgovarati, rekao je Rubeša koji nije smatrao da je vrijeme za poslušati gradonačelnikov odgovor. Stoga se Dukić obratio medijima za koje je ovaj sastanak bio otvoren:

– Nakon ovog sastanka moram proučiti sve što je napisano, ali ne doima mi se neostvarivo. Jedino mi je zapela jedna rečenica, nisam siguran je li rečeno da Prostorni plan mora biti prije proračuna, moram pitati izrađivače u kojoj su fazi s primjedbama. Nadalje, pitanje Mornarice – to je privatno vlasništvo Tankerske plovidbe i ako nisu do sada već izgradili nešto, vjerujem da ni neće i da će to nastaviti biti sportsko igralište. Na nama je da otvorimo taj razgovor s njima, a teško je prisiljavati nekoga na nešto.

Sjednica Gradskog vijeća planirana je krajem ovog mjeseca, a ako se ne izglasa proračun, dolazi sljedeći kvartal koji čine srpanj, kolovoz i rujan. Za ta tri mjeseca bit će potrebno donijeti novu odluku o nužnom financiranju. Situacija, barem teoretski, kako je kazao gradonačelnik, može ići u nedogled, osim ukoliko Upravni sud ne donesene odluku da se proračun mora donijeti u roku 45 dana ili slijede izbori. Međutim, iduća godina ionako je izborna, podsjetio je gradonačelnik.

Foto: Tomi Burčul
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Ivan Rakitić španjolskim novinarima: “Bilo bi lijepo vidjeti Modrića kako podiže pehar EURO-a”

11. lipnja 2024. u 16:07

MADRID Bivši dokapetan hrvatske nogometne reprezentacije Ivan Rakitić rekao je da je Hrvatska sačinjena od starijih iskusnih igrača i mlađih koji su napravili iskorak, pa će s uzbuđenjem pratiti njihov nastup na Europskom prvenstvu.

“Naravno da sam uzbuđen jer volim nogomet i svoju nacionalnu reprezentaciju. To osjećam sada, a osjećat ću i za deset godina”, izjavio je 36-godišnji Rakitić u intervjuu španjolskim novinama AS objavljenom u utorak. Rekao je da će Europsko prvenstvo gledati doma uz suprugu i djecu.

“Odluku da prestanem igrati za reprezentaciju donio sam s puno srca. Moja obitelj se bila jako žrtvovala zbog mene pa je bio trenutak da donesem odluku za suprugu i kćeri”, ispričao je.

Rakitić, koji je igrao za Hrvatsku u finalu Svjetskog prvenstva 2018., za reprezentaciju ne nastupa od rujna 2020. kada je prešao iz Barcelone u Sevillu. Prije šest mjeseci je došao u saudijski klub Al-Shabab.

“Početak mi je bio spektakularan, zabio sam gol u prvom nastupu, ali je sezona bila teška za klub jer je tri puta mijenjao trenera”, rekao je. Rakitić je zatim imao nesreću da se ozlijedio i izbivao dva mjeseca s terena. Premda su mu liječnici savjetovali da pauzira do kraja sezone i ne riskira, on je “forsirao” pa se prošli mjesec vratio na teren odigravši posljednje tri utakmice.

“Htio sam pomoći ekipi”, istaknuo je. U glavnom gradu Rijadu je lijepo njegovoj obitelji, pa je zadovoljan.

Hrvatska će u subotu otvoriti Europsko prvenstvo sa Španjolskom.

“Bilo bi dobro da takvom istom utakmicom i završi prvenstvo”, rekao je nasmijavši se. Hrvatska i Španjolska su već igrale u finalu Lige nacija prije godinu dana.

“S obzirom da ste tada vi pobijedili, bio bi red da mi osvojimo Euro”, rekao je Rakitić španjolskom novinaru.

Napomenuo je da je skupina u kojoj su još Italija i Albanija “najteža na prvenstvu”.

“Srećom, s obzirom na ovaj novi format, može se proći i kao trećeplasirani. A kasnije se može svašta dogoditi”, rekao je. Uvjeren je da će biti iznenađanja na prvenstvu jer “među reprezentacijama nema razlika kao prije nekoliko godina”.

Hrvatsku smatra mješavinom starijih iskusnih igrača i mlađih talentiranih.

“Tu su igrači iz moje generacije, kojima je ovo možda zadnji ili predzadnji ples, poput Modrića, Perišića, Vide, Petkovića…Ali tu su i mlađi igrači koji su iskoračili poput Pašalića u Atalanti ili Lovre Majera”, rekao je. “Prolaze godine, a Kramarić nastavlja zabijati milijune golova u Bundesligi. Livaković se osjeća jako dobro. Imamo Gvardiola u Citiju koji je po meni među najbolja tri braniča u svijetu”, dodao je.

Izbornika Zlatka Dalića smatra “nevjerojatnim majstorom”.

“Ne samo zbog nogometa nego i mentaliteta. Zlatko je veliki psiholog”, napomenuo je Rakitić.

Vezni igrač sa 106 nastupa za Hrvatsku kaže da je “zanimljivo gledati kako hrvatski nogomet nastavlja rasti”.

“Mi smo zemlja s oko 4 milijuna stanovnika pa se čini nestvarnim naš učinak na velikim natjecanjima, napose Svjetskim prvenstvima. To se kosi s logikom”, napomenuo je.

Rekao je da je kapetan Modrić zaslužio osvojiti neko natjecanje s Hrvatskom.

“Bilo bi lijepo vidjeti Modrića kako podiže pehar Europskog prvenstva”, rekao je Rakitić. Preko mobitela su razgovarali nakon što je reprezentacija posjetila prošli tjedan papu Franju u Vatikanu.

“S Modrićem sam razgovarao o tom posjetu. Bilo je to lijepo putovanje u Vatikan, nadam se da će im pomoći na Europskom prvenstvu. Poštujem sve religije, ali sam uvjereni katolik. Molim se svaki dan”, izjavio je.

The post Ivan Rakitić španjolskim novinarima: “Bilo bi lijepo vidjeti Modrića kako podiže pehar EURO-a” appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

Opasna bakterija u Europi: Zaraženi su jeli ovu namirnicu, tri skupine ljudi najugroženije

11. lipnja 2024. u 13:34

Slučajevi infekcije bakterijom E. coli prijavljeni su diljem Ujedinjenog Kraljevstva, a zbog bakterije koja uzrokuje proljev značajan dio zaraženih je bio toliko bolestan da im je bila potrebna bolnička njega.

Iz Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) rekli su da vjeruju kako su slučajevi povezani s, još nepoznatim, “nacionalno distribuiranim prehrambenim artiklom” ili “višestrukim prehrambenim artiklima”. Ukupno 113 slučajeva zabilježeno je između 25. svibnja i 4. lipnja, ali očekuje se da će ta brojka rasti kako više slučajeva izlazi na vidjelo.

Koji su simptomi infekcije E. coli?

Sadašnju epidemiju uzrokuje E. coli 0145 (STEC) koja proizvodi Shiga toksin.

Simptomi infekcije variraju od blagog do krvavog proljeva, kaže UKHSA. Povraćanje, groznica i grčevi u želucu drugi su znakovi infekcije. Međutim, ove simptome mogu uzrokovati razni kukci, uključujući norovirus.

U teškim slučajevima, kukac može uzrokovati hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), po život opasno stanje koje može dovesti do zatajenja bubrega, što uglavnom pogađa djecu, prenosi Net.hr. 

Odrasli mogu razviti slično stanje koje se naziva trombotička trombocitopenična purpura (TTP), što je rijedak, za život opasan poremećaj krvi. Djeca, starije osobe i osobe s narušenim imunosnim sustavom najviše su izloženi riziku od razvoja teške bolesti.

Koliko dugo traje infekcija?

Većina oboljelih od te bolesti ozdravit će unutar tjedan dana, iako simptomi mogu trajati i do dva tjedna. Zaraženim se osobama savjetuje da piju puno tekućine jer simptomi poput povraćanja i proljeva mogu dovesti do dehidracije.

Zdravstveni službenici kažu da se uzimanje antibiotika i lijekova protiv proljeva općenito ne preporučuje za E. coli. To je zbog potencijala povećanja rizika od komplikacija kao što je HUS, budući da djelovanje lijekova na bakterije može uzrokovati nakupljanje toksina.

Svima koji imaju simptome E. coli preporučuje se da ostanu kod kuće do 48 sati nakon što prestanu povraćati ili imaju proljev kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije na druge.

Osobe koje poslužuju hranu, zdravstveni su radnici ili idu u vrtić ili jaslice, posebno su izložene riziku od širenja zaraze na druge. Oni bi trebali biti testirani na E. coli prije povratka na posao ili u školu.

Od koje hrane se možete dobiti E. coli?

E. coli 0145 (STEC) se primarno širi konzumiranjem kontaminirane hrane, kao što je nepropisno oprano ili pripremljeno sirovo povrće, sir i nedovoljno kuhano mljeveno meso. Takva hrana predstavlja opasnost od STEC kontaminacije jer bakterije mogu lako prijeći sa zaraženih radnih površina ili sa zaraženih ljudi koji pripremaju hranu, a nisu pravilno oprali ruke. Zbog toga je važno pravilno skuhati mljeveno meso poput hamburgera i temeljito oprati svu salatu i povrće kako biste uklonili eventualne tragove životinja prije konzumacije.

Također se savjetuje da ljudi osiguraju da im je temperatura u hladnjaku ispod četiri stupnja jer to može usporiti rast bakterija.

U nedavnom prethodnom širenju E.coli, pacijenti su prijavili da su jeli ribani tvrdi sir prije nego što su se razboljeli. To se može dogoditi ako se mlijeko kontaminira fekalnim tvarima i preživi ili raste tijekom procesa proizvodnje sira. Nepasterizirani sirevi, gdje se mlijeko koje se koristi za proizvodnju mliječnih proizvoda ne zagrijava na temperaturi koja ubija bakterije, imaju veći rizik od kontaminacije.

E.coli se također može prenijeti izravnim dodirivanjem zaraženih životinja, kao i izravnim kontaktom s bolesnim ljudima, primjerice kada se o njima brine. Također se može širiti putem kontaminirane vode, bilo ispijanjem zaraženih zaliha ili slučajnim gutanjem vode tijekom plivanja.

Ovaj se rizik može smanjiti prokuhavanjem vode za piće za koju se sumnja da nije sigurna, izbjegavanjem kupanja u vodi koja bi mogla biti kontaminirana, piše Daily Mail.

 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Ivan Čular državni viceprvak u cestovnom usponu

11. lipnja 2024. u 13:33

Na nedavno održanom 46. Trofeju Učka Ivan Čular (BK Posedarje) osvojio je srebrnu medalju na  Prvenstvu Hrvatske u cestovnom usponu.

Ivanu su za dionicu duljine 18.8 km i 893 metara uspona bile potrebne 52:02 minute, samo 24 sekunde više od pobjednika Bojana Rafaja iz biciklističkog kluba Rijeka.

The post Ivan Čular državni viceprvak u cestovnom usponu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski.hr Zadarski.hr  

Dr. Damir Biloglav spominje se da bi mogao u Ministarstvo. "To su za sada samo spekulacije, pregovori s kolacijskim partnerima još traju"

11. lipnja 2024. u 13:33

Ime dr. Damira Biloglava, dugogodišnjeg zadarskog liječnika, novoizabranog saborskog zastupnika i gradskog vijećnika Domovinskog pokreta, zadnjih se dana u političkim kuloarima spominje kao mogućeg državnog tajnika za zdravstvo. Svoj je saborski mandat za sada stavio u mirovanje jer ga nema tko zami...

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

BULIĆ, BRALIĆ, INTRADE… / Domoljubni koncert “Domu mom” 30. studenog na Višnjiku

11. lipnja 2024. u 13:29

U press salonu dvorane Krešimir Ćosić na Višnjiku, održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen glazbeni koncert „Domu mom“, u organizaciji Laudato TV-a. O koncertu su govorili glavna producentica, Ksenija Abramović, kreativni producent, Luka Kotlar te kao gosti, poznati hrvatski izvođači Tomislav Bralić i Mate Bulić.
– Ideja o organizaciji ovog koncerta došla je kao rezultat uspjeha više koncerata duhovne glazbe pod nazivom „Pogledaj srcem“ koje organiziramo već 10 godina. Željeli smo iskazati domoljublje, zahvalnost i ponos što imamo Domovinu te smo na jednom mjestu htjeli okupiti, kako Hrvate u Domovini tako i izvan nje, naglasila je glavna producentica koncerta, gospođa Abramović.
Prvi koncert ‘Domu mom’ održan je 13. siječnja ove godine u dvorani Arena Zagreb pred 18.500 ljudi. Izniman interes i reakcije publike potaknuli su organizatore na održavanje ovog koncerta i u drugim gradovima Hrvatske, a prvi dogovor postignut je sa ŠC Višnjik.


– Datum 13. siječnja je simboličan po tome što je na taj dan, prije 32 godine Papa Ivan Pavao II priznao državu Hrvatsku, podsjetila je gospođa Abramović, te dodala kako istu atmosferu domoljublja i zajedništva očekuje i u dvorani na Višnjiku.
Abramović je kazala kako je do sada prodano oko tri tisuće ulaznica te izrazila očekivanje povećanja interesa za ulaznice nakon današnje konferencije za medije kada se ljudi još bolje upoznaju s programom koncerta. Pozornica za ovaj glazbeni spektakl bit će postavljena u središtu dvorane kako bi publika sa svih strana mogla pratiti program na bini čime se višestruko povećava kapacitet dvorane.


– Cilj nam je okupiti i povezati Hrvate sa svih strana svijeta i povezati kroz pjesmu, zajedništvo i ljubav prema domovini, zaključila je.
Na koncertu će nastupiti preko dvadeset izvođača koji će pjevati domoljubne pjesme i pjesme svoga kraja, od hrvatskog sjevera i juga do hrvatskog istoka i zapada. Posjetitelje očekuju poznate pjesme, nezaboravni dueti, večer prepuna emocija, ponosa i zahvalnosti. Među izvođačima su i Mate Bulić te Tomislav Bralić s klapom Intrade. Obojica su sudjelovala i na prvom koncertu u Zagrebu te su danas pozvali publiku da u što većem broju dođu na koncert u dvoranu Krešimir Ćosić na Višnjiku.


Koncert domoljubne glazbe pod nazivom Domu mom održat će se u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku 30. studenoga 2024.
Laudato TV, koji je kao organizator koncerata ‘Progledaj srcem’ afirmirao suvremenu duhovnu glazbu, ovim događajem, koncertom Domu mom, želi potaknute i mlade autore na bavljenje domoljubnom tematikom i ljubavi prema svom podrijetlu, narječju i kraju.

Ulaznice se mogu kupiti na platformi Eventim.hr te u galeriji Laudato kod sv. Šime u Zadru. Kupnjom ulaznica pomaže se organizacija koncerta i rad obiteljske televizije Laudato TV.

 
Pročitaj više na portalu Zadarski.hr Zadarski.hr  

Pozdrav Suncu i Morske orgulje na listi 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Hrvatskoj!

11. lipnja 2024. u 13:16

Prema podacima platformi GetByBus.com i GetByFerry.com, koji redovito objavljuju tekstove o popularnim destinacijama, a bave se i istraživanjima aktualnih tema vezanih za transport i putovanja, zadarski Pozdrav Suncu i Morske orgulje nalaze na listi 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Hrvatskoj....

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

HUB: “Upozoravamo na aktivne kampanje usmjerene na financijske prijevare i krađu podataka”

11. lipnja 2024. u 13:15

Hrvatska udruga banaka upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka radi ostvarivanja financijske koristi i krađe podataka. Pokušaji prijevara najčešće se odvijaju putem lažne elektroničke pošte, SMS poruka i lažnih internetskih stranica, a sve je popraćeno zlonamjernim, sofisticiranim i vjerodostojnim lažnim predstavljanjem.

Cilj kriminalaca je preuzimanje tajnih podataka klijenata banke poput korisničkog imena i zaporke, broja tokena i njegove jednokratne zaporke za prijavu na digitalne usluge banke, odnosno preuzimanje tajnih podataka kartica CVC/CVV broja (koji se nalazi na poleđini kartice i predstavlja sigurnosni kod kartice) kako bi ostvarili neovlašteni pristup bankarskim aplikacijama potencijalne žrtve te pribavili protupravnu imovinsku korist.

Odavanjem financijskih i osobnih podataka ili kodova koje generira token trećim osobama građani se izlažu značajnom riziku te se omogućava nepoznatim osobama da neovlašteno pristupe njihovom internetskom i mobilnom bankarstvu te im nanesu financijsku štetu.

Preporučamo da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje, a osobito starije članove obitelji kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara. U slučaju dodatnih pitanja ili ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci, a prijevaru prijavite MUP-u.

Aktivne kampanje koje ciljaju klijente banaka:

Investicijske prijevare

U posljednje vrijeme zabilježen je povećan broj telefonskih poziva prema klijentima banaka u kojem ih nepoznati pozivatelji obavještavaju o nizu ulagačkih mogućnosti te jedinstvenoj prilici za ulaganje u kriptovalute, zlato ili dionice uz veliki povrat za mali ulog.

Pozivatelj najavljuje potencijalnoj žrtvi da će joj dostaviti elektroničku poštu s poveznicom sa koje je moguće instalirati aplikaciju i unijeti kopiju osobne iskaznice, IBAN-a i pristupnih podataka s tokena. Također, pozivatelj često traži od potencijalne žrtve uplatu dodatnog iznosa novca uz obećanje da će nakon toga dobiti isplatu većeg iznosa novca. Opisana situacija nažalost nije prvi korak u pametnom ulaganju, već najčešće početak sofisticirane investicijske prijevare.

Romantične prijevare

Kriminalci ciljaju žrtve na stranicama za upoznavanje, no koriste i društvene medije ili e-poštu u cilju uspostavljanja kontakta. Počinitelji kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama.

Prijevare povezane s prodajom proizvoda i usluga na raznim internetskim stranicama

Prodavatelji usluga u takvim situacijama mogu postati žrtve prijevara u slučaju da povjeruju da lažni kupac doista želi kupiti njegovu robu, odnosno proizvod ili uslugu. U takvim slučajevima, lažni kupac traži od prodavatelja sigurnosne podatke s njegove kartice ili u posljednje vrijeme i jednokratne zaporke i autorizacijske kodove generirane tokenom koje nakon toga navodni kupac može zloupotrijebiti u cilju stjecanja financijske koristi.

Važno je napomenuti da ako zainteresirani kupac kontaktira s namjerom kupnje usluge ili proizvoda, za uplatu je dovoljno potencijalnom kupcu poslati IBAN računa te se ne smije slati osjetljive osobne i financije podatke kao što su broj kartice, datum važenja ili CVV/CVC broj s poleđine kartice.

Kako bi se zaštitili u najvećoj mogućoj mjeri, nužno je da se građani informiraju o najčešćim vrstama prijevara putem kojih kriminalci nastoje prikupiti i zlouporabiti osobne i financijske podatke. Stoga savjetujemo građane da posjete Internet stranicu HUB-a na kojoj su dostupne detaljnije informacije o najčešćim prijevarama na Internetu i savjetima za zaštitu.

The post HUB: “Upozoravamo na aktivne kampanje usmjerene na financijske prijevare i krađu podataka” first appeared on Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski.hr Zadarski.hr  

Jedini urbani festival ‘Derivat‘ ove godine ‘pobjegao‘ iz Zadra u Ražanac, a organizator poručuje: Grad nam je isprazan

11. lipnja 2024. u 13:14

Samo se stari frikovi toga sjećaju, ali u Zadru je 1990. godine nastupao legendarni bend "Motorhead". Bio je to, međutim, fijasko, jedan od mnogih koji će uslijediti. U dvorani Jazine okupilo se te nedjelje tek 20-ak posjetitelja i uzalud je Lemmy Kilmister urlao na mikrofon karakteristično podignut...

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Policija se službeno oglasila o samozapaljenju na Markovom trgu

11. lipnja 2024. u 13:14

Policijska uprava zagrebačka zaprimila je u 9,37 sati dojavu da se izvan ograde na južnoj strani Trga svetog Marka, osoba zapalila.

Policijski službenik koji obavlja poslove osiguranja uočio je mušku osobu kako se polijeva tekućinom te je krenuo prema muškarcu koji se u tom trenutku samozapalio.

Policijski službenik je odmah aparatom za gašenje požara krenuo gasiti i ubrzo ugasio plamen, a po dolasku Hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je hitno prevezen u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu.

Prema informacijama liječnika, muškarac je teško ozlijeđen i životno ugrožen. Očevid je u tijeku a njime rukovodi zamjenik Županijskog državnog odvjetnika.

The post Policija se službeno oglasila o samozapaljenju na Markovom trgu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Sastanak Akcije mladih s gradonačelnikom Dukićem

11. lipnja 2024. u 13:12
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

IZBORI U HDZ-u Erlić: Izvijestit ću javnost hoću li se kandidirati za nacionalna tijela stranke

11. lipnja 2024. u 13:02

Nakon izbora za Sabor i Europarlament, HDZ za mjesec dana ide na unutarstranačke izbore. Šef stranke, Andrej Plenković, već je objavio i datum izbora, 13. srpnja, kada će članstvo birati predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika. Plenković je već najavio i svoju kandidaturu, kao i onu cijelog njegova tima, poručujući kako svi idu po još jedan mandat.

Aktualnog predsjednika zadarske organizacije HDZ-a koji je nedavno dobio još jedan mandat ministra EU fondova, Šimu Erlića, pitali hoće li se kandidirati za neka od nacionalnih tjela stranke,  a evo što nam je odgovorio:

Sljede nam izbori za vodstvo stranke koje se potvrdilo nizom pobjeda u mandatu predsjednika Plenkovića na različitim vrstama izbora, zbog čega je on najuspješniji predsjednik HDZ-a u povijesti s čak tri mandata. Stoga vjerujem da će članstvo podržati put kojim predsjednik Plenković i predsjedništvo vode HDZ, a samim tim i Vladu i Hrvatsku te da ćemo kroz politiku HDZ-a nastaviti snažno zalagati se za interese Hrvatske, kako nacionalno, tako i u Europi, te nastaviti s trendovima dobrih stopa rasta kakve sada imamo, izjavio je Erlić za Antenu.

The post IZBORI U HDZ-u Erlić: Izvijestit ću javnost hoću li se kandidirati za nacionalna tijela stranke first appeared on Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Edukativna druženja s djecom iz zadarskih dječjih vrtića

11. lipnja 2024. u 13:02

Cilj ovih aktivnosti pod nazivom „Dani otvorenih vrata Policijske uprave zadarske“ je približavanje rada policije građanima, a posebno najmlađima

U četvrtak, 06. lipnja, Policijsku upravu zadarsku su posjetila djeca iz dječjeg vrtića „Voštarnica“ u pratnji njihovih odgojiteljica.
Djeca su se upoznala sa radom Operativno-komunikacijskog centra policije, radom i sredstvima kojima se koriste djelatnici Odjela za očevide i kriminalističku tehniku Službe kriminalističke policije te radom i opremom prometne policije.
Djeca su ponovila prometna pravila o prelasku ceste i ponašanjima u promet, a imali su i priliku fotografirati se na policijskom motoru.

Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske upoznali su djecu sa pravilima o samozaštitnom ponašanju prilikom susreta sa nepoznatim osobama i pronađenim nepoznatim predmetima u prirodi, a u edukaciji su sudjelovali i policijski službenici za prevenciju u cestovnom prometu Postaje prometne policije Zadar, voditelji smjena u Operativno-komunikacijskom centru policije i kriminalistički tehničari Službe kriminalističke policije.

Također, jučer 10. lipnja, policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika, policijski službenici Postaje prometne policije i Policijske postaje Zadar su posjetili vrtiće „Bili Brig“ i „Grigor Vitez“, gdje su djecu educirali o samozaštitnom ponašanju i prometnim pravilima o prelasku ceste i ponašanjima u prometu kojom prilikom su se djeca fotografirala na policijskom motoru i u policijskom vozilu.

 

The post Edukativna druženja s djecom iz zadarskih dječjih vrtića first appeared on Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Glasnogovornik Vlade: “Svi smo potreseni”. HND poziva medije da povuku fotografije

11. lipnja 2024. u 12:58

Glasnogovornik Vlade Marko Milić istaknuo je u utorak da su svi u Vladi potreseni viješću da se muškarac samozapalio na Trgu sv. Marka te izvijestio da su policija i sve nadležne službe žurno reagirale kako bi se unesrećenom što brže pružila pomoć.

“Svi smo, naravno, potreseni viješću da se čovjek samozapalio na Trgu sv. Marka. Policija i sve nadležne službe reagirale su žurno kako bi se unesrećenoj osobi što brže pružila pomoć i ugasila vatra”, rekao je Milić.

U tom trenutku premijer Andrej Plenković bio je na sastanku u Vladi.

“Čim je obaviješten o ovom nemilom događaju, predsjednik Vlade i ministri financija i gospodarstva, koji su tada bili na sastanku u Vladi, odmah su izišli ispred zgrade Banskih dvora na mjesto nesreće kako bi vidjeli što se dogodilo, dok je liječnica iz obližnje ordinacije već pružala prvu pomoć unesrećenome”, kazao je.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nakon čega ćemo imati jasniji pregled svih okolnosti ovog tragičnog čina, izvijestio je glasnogovornik Vlade.

HND poziva medije da povuku fotografije muškarca koji se zapalio na Markovu trgu

– Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u utorak sve medije da ne objavljuju, odnosno da povuku fotografije koje prikazuju osobu koja se jutros polila benzinom i zapalila na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

“Podsjećamo na Kodeks časti hrvatskih novinara, odnosno članak 15. i 16., koji kažu da se od novinara i medija zahtijeva posebna pozornost, obazrivost i odgovornost pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima”, stoji u priopćenju HND-a.

Novinar, poručuju, treba izbjegavati intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu. U tom je slučaju novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.

Također, vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava se ne naglašavaju te ih treba svesti na najmanju moguću mjeru. Potrebno je pridržavati se stručnih smjernica za izvještavanje o samoubojstvima, navodi HND.

The post Glasnogovornik Vlade: “Svi smo potreseni”. HND poziva medije da povuku fotografije appeared first on Zadarski list.

❌