Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Butković: ‘Ljudi, Banožiću se dogodila nesreća, pa nećemo sad izbaciti čovjeka iz stranke’

20. studenog 2023. u 18:11

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirao je u ponedjeljak stranačku sudbinu smijenjenog ministra obrane Marija Banožića, istaknuvši da se “čovjeku dogodila nesreće” te da ga neće izbaciti iz HDZ-a, čiji je član.

“On je član HDZ-a. Ljudi, čovjeku se dogodila nesreća, pa nećemo izbaciti sad čovjeka iz stranke”, rekao je Butković medijima uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Odvjetnica smijenjenog ministra obrane Banožića u ponedjeljak je povukla zahtjev za aktivacijom i mirovanjem njegovog saborskog mandata kojeg je temeljem punomoći podnijela u petak.

Butković je rekao da ne zna za razloga povlačenja tog zahtjeva i poručio novinarima da to moraju pitati njegovu odvjetnicu.

Jandroković: U HDZ-u još nismo razgovarali o Banožićevoj stranačkoj sudbini

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je pak kako je Banožić “vjerojatno procijenio da je to tako bolje”.

“Znam da mu je zdravstveno bolje, što je dobro, i vjerojatno je u konzultacijama s bližnjima to ovako ocijenio”, poručio je Jandroković.

Odgovarajući na pitanje o Banožićevoj stranačkoj sudbini u HDZ-u, Jandroković je pak poručio da u HDZ-u o tome još nisu razgovarali.

“Čekamo da se oporavi kolega Banožić pa ćemo onda razgovarati o svemu”, rekao je Jandroković.

Banožiću se, nakon prometne nesreće koju je skrivio i u kojoj je poginula jedna osoba, zdravstveno stanje poboljšalo, pa je s odjela Jedinice intenzivnog liječenja premješten na Kliniku za neurokirurgiju.

The post Butković: ‘Ljudi, Banožiću se dogodila nesreća, pa nećemo sad izbaciti čovjeka iz stranke’ appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Više od 39 osumnjičenih u akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu

20. studenog 2023. u 17:53

Više od 39 osumnjičenika identificirano je u velikoj akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu na zapadnom Balkanu u okviru akcije Mozaik u kojoj je sudjelovala i hrvatska policija, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Cilj akcije u kojoj su uz Hrvatsku sudjelovale i Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Mađarska bio je razotkriti seksualno zlostavljane djece na internetu te spriječiti nove slučajeve, kao i osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama te sankcionirati zlostavljače.

Tijekom akcije, od 6. do 19. studenoga, hrvatska policija identificirala je osam počinitelja kaznenih djela, provela je devet pretraga domova osumnjičenih od kojih je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka.

Tijekom trajanja akcije identificirano je jedno dijete, hrvatska žrtva kaznenog djela koja je tijekom kriminalističkog istraživanja zbrinuta i svako daljnje zlostavljanje je prekinuto. Policija je za sada potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam kaznenih djela, a dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u tijeku, navode u priopćenju.

Operaciju Mozaik vodila je slovenska policija, a koordinirao Europol u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT).

U zemljama sudionicama provedena je 41 racija, “nastavno na istrage o dijeljenju slika i video zapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece, što je rezultiralo uhićenjem tri osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribuciju slika zlostavljanja djece”.

Tijekom akcija zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video zapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računala, mobilne telefone, računalne poslužitelje i memorijske kartice.

Europol je pomogao pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja te dodatno ojačao operativnu sliku u regiji unakrsnom provjerom zaplijenjenih podataka i pružanjem obavještajnih podataka u svrhu nastavka provedbe istraga u regiji i šire, kažu u MUP-u.

The post Više od 39 osumnjičenih u akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Veleposlanik Slovenije u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji

20. studenog 2023. u 17:51
U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je veleposlanik Republike Slovenije u RH, Nj. E. Gašper Dovžan.
Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Bilaver iz Zadra najavio novi Pravilnik koji u obzir uzima pejzaž i utjecaj na okoliš

20. studenog 2023. u 17:43
U organizaciji Županijske komore Zadar, a u suradnji sa Županijskim komorama Dubrovnik, Split i Šibenik, u hotelu Kolovare u Zadru održana je panel rasprava pod nazivom „Upravljanje pomorskim dobrom u okviru nove zakonske regulative".
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Veleposlanik Slovenije u nastupnom posjetu stigao u Zadarsku županiju

20. studenog 2023. u 17:17

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je veleposlanik Republike Slovenije u RH, Nj. E. Gašper Dovžan. Mandat u Hrvatskoj počeo mu je u lipnju 2022. godine, a u Zadru je uz ekonomskog savjetnika Dušana Pšeničnika sa županom Božidarom Longinom, zamjenikom župana Šimom Vickovićem te pročelnicima Katarinom Miletić i Antom Sjaušem razgovarao o gospodarskim, razvojnim i turističkim potencijalima Zadarske županije te mogućnostima ulaganja, posebno nakon ulaska Hrvatske u Schengenski režim.

Župan Longin predstavio je gostima iz Slovenije gospodarski profil Zadarske županije. Tijekom sastanka bilo je riječi o korištenju potencijala obnovljivih izvora energije, sustavima navodnjavanja i razvijanju ekološke poljoprivredne proizvodnje, održivom turizmu, razvoju marikulture te zaštiti vrijednih prirodnih resursa i okoliša, prvenstveno mora i podmorja.

Slovenski su turisti, odmah nakon Nijemaca najbrojniji na području Zadarske županije te s preko 215 tisuća dolazaka i gotovo dva milijuna noćenja kontinuirano doprinose razvoju naše turističke ponude. Izuzetno dobra prometna povezanost Zadarske županije s njezinim središnjim položajem na jadranskoj obali, dobrom cestovnom infrastrukturom te potencijalima putničko-teretne luke Gaženica i Zračne luke Zadar predstavlja značajnu prednost za njezin daljnji gospodarski razvoj i pozicioniranje kao regionalnog prometnog čvorišta u Hrvatskoj, istaknuo je župan Longin.

Veleposlanik Dovžan je ustvrdio kako je Hrvatska jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Slovenije, posebno od ulaska Hrvatske u zajedničko tržište Europske unije. Naglasio je kako je do 2013. godine robna razmjena Slovenije i Hrvatske iznosila milijardu eura, a danas je ona iznad sedam milijardi eura. S

lovenija konstanstno razvija značajnu gospodarsku suradnju s Hrvatskom te je ostvarila pet milijardi eura izravnih investicija, a slovenski gospodarstvenici zainteresirani su i za nove projekte te im je Zadarska županija iznimno zanimljiva zbog svojih potencijala i dobre prometne povezanosti, najavio je slovenski veleposlanik.

The post Veleposlanik Slovenije u nastupnom posjetu stigao u Zadarsku županiju appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

IMATE PRIJEDLOG? / Otvorene prijave za nominaciju kandidata za priznanje “Volonterska ruka”

20. studenog 2023. u 17:14

Volonterski centar Zadar otvorio je prijave za nominaciju kandidata za Priznanje “Volonterska ruka”, koje VCZ svake godine povodom Međunarodnog dana volontera 5. prosinca dodjeljuje za promociju i razvoj volonterstva najistaknutijim volonterima/kama i organizacijama koje uključuju volontere.

“Ovim putem vas pozivamo da dostavite prijedloge o nominiranju svojih volontera/ki odnosno da nominirate sebe kao organizaciju ili neku drugu za koju smatrate da zaslužuje ovo Priznanje”, dodaje se.

Rok za slanje prijava je 28. studenog.

Ostale detalje pronađite na linku: http://vczd.org/vijest-1000-poziv_na_nominaciju_kandidata…

 
Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Recidivist na cesti zatečen s 2,82 promila i važeće vozačke dozvole

20. studenog 2023. u 17:02
Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i proteklog vikenda, izvijestila je PU zadarska.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Najavljena sustavna deratizacija za područje općine Kolan

20. studenog 2023. u 17:00

Obavještavamo Vas da će se dana 27. studenoga 2023. započeti s provođenjem obvezatne preventivne sustavne deratizacije na području Općine Kolan. Ista će trajati do 28.11.2023. Za provedbu radova koristiti će se isključivo pripravci proizvođača koji su registrirani za ovu namjenu te posjeduju rješenja Ministarstva zdravstva i ostale potrebne dozvole za primjenu u Republici Hrvatskoj.

Svi pripravci će se primjenjivati sukladno uputama proizvođača, pravilnima struke te prema preporukama Programa mjera obvezatne preventivne deratizacije za područje Općine Kolan u 2023. godini. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju za sljedeći povoljniji termin.

The post Najavljena sustavna deratizacija za područje općine Kolan appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Stižu strože kontrole zdravstvenog osiguranja na teret države

20. studenog 2023. u 16:43

Žene mlađe od 65 godina više neće imati pravo na zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna temeljem nesposobnosti za samostalan život i rad, nakon što na snagu stupi novi Pravilnik o mjerilima i načinu utvrđivanja nesposobnosti za samostalan život i rad i nedostatka sredstava za uzdržavanje. Dosad je dobna granica za žene iznosila 60 godina života.

Uz to, za sve kategorije osiguranika kojima njihovo zdravstveno osiguranje plaća država, pojačat će se kontrola kako bi se u čim kraćem roku otkrilo one koji više ne ispunjavaju uvjete za zdravstveno osiguranje temeljem socijalnog statusa.

Čišćenje sustava

Pravo na besplatno zdravstveno osiguranje, odnosno ono koje pokriva državni proračun, ima nekoliko kategorija građana – nezaposleni, djeca do 18-e godine života, učenici srednjih škola i redovni studenti, INO-osiguranici-umirovljenici te kategorija osoba nesposobnih za samostalan život i rad. U svim ovim skupinama lani je bilo 1.104.967 osoba, u odnosu na 1.676.302 aktivnih osiguranika.

Kako bi smanjili financijski teret zdravstvenog osiguranja za ove kategorije građana, u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike novim su pravilnikom postrožili pravila i pojačali nadzor kako bi sustav očistili od onih koji na plaćeno zdravstveno osiguranje više nemaju pravo.

Osobom nesposobnom za samostalan život i rad, prema novom pravilniku, smatra se osoba s navršenih 65 godina života, osoba lišena poslovne sposobnosti, žena za vrijeme trudnoće te drugi korisnici rodiljnih i roditeljskih potpora do godinu dana nakon rođenja djeteta odnosno do tri godine za rođene blizance, treće i svako slijedeće dijete, osoba čiju je nesposobnost za samostalni život i rad utvrdilo tijelo vještačenja, ovisnik na odvikavanju, osoba na smještaju ili organiziranom stanovanju kod pružatelja socijalnih usluga te osobe koje su zadržane na bolničkom liječenju, dok te okolnosti traju.

Prestanak uvjeta

U odnosu na postojeći pravilnik, koji datira još iz 2002. godine, osim produženja dobne granice za žene sa 60 na 65 godina, produljuje se pravo na zdravstveno osiguranje za rodilje sa šest mjeseci na godinu dana te do tri godine za više djece.

Pravo na zdravstveno osiguranje o trošku države imaju i samci ili članovi kućanstva čiji prihod ne prelazi 100 posto proračunske osnovice, odnosno u ovoj godini 441,44 eura. Ako osoba ili član kućanstva može ostvariti prihode korištenjem, prodajom ili davanjem u najam imovine koja ne služi za stanovanje, nema pravo na plaćeno zdravstveno osiguranje.

Osiguranik koji je svoj status stekao rješenjem županijskog ureda socijalne skrbi dužan je u roku od osam dana prijaviti svaku promjenu koja utječe na zadržavanje tog statusa. Nadležni ured, s druge strane, mora najmanje dva puta godišnje preispitati postojanje uvjeta za sve osobe za koje je podnio prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje, a u slučaju da osiguranik više ne ispunjava uvjete, mora ga kod HZZO-a odjaviti sa zdravstvenog osiguranja.

Građani koji su takvo osiguranje stekli temeljem postojećeg pravilnika zadržat će taj status do isteka rješenja, ili do prestanka uvjeta za zdravstveno osiguranje na teret proračuna.

The post Stižu strože kontrole zdravstvenog osiguranja na teret države appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Odvjetnica povukla zahtjev u vezi Banožićevog zastupničkog mandata

20. studenog 2023. u 16:24

Odvjetnica Ksenija Vržina povukla je zahtjev Saboru za aktivaciju i istovremeno zamrzavanje zastupničkog mandata Marija Banožića. Slijedom toga je otkazana sutrašnja sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva, na kojoj se trebalo odlučiti o zahtjevu koji je odvjetnica podnijela kao Banožićeva opunomoćenica.

Ranije nam je predsjednik MIP-a Robert Jankovics rekao da će on tom tijelu predložiti prihvaćanje toga što je zatražila Ksenija Vržina, premda odvjetnik u 32 godine Sabora još niti jednom nije sam, temeljem punomoći, regulirao nečiji mandat.

Ovakav ishod znači da je Banožiću prošao zakonski rok od osam dana za aktivaciju mandata i da je on izgubio pravo biti zastupnik.

The post Odvjetnica povukla zahtjev u vezi Banožićevog zastupničkog mandata appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Na području općine Galovac uskoro preventivna deratizacija

20. studenog 2023. u 16:08

Dana 22. studenoga 2023. započet će se s provođenjem obvezatne preventivne deratizacije na području Općine Galovac. Ista će trajati do 24.11.2023. Za provedbu radova koristiti će se isključivo pripravci proizvođača koji su registrirani za ovu namjenu te posjeduju rješenja Ministarstva zdravstva i ostale potrebne dozvole za primjenu u Republici Hrvatskoj.

Svi pripravci će se primjenjivati sukladno uputama proizvođača, pravilnima struke te prema preporukama Programa mjera obvezatne preventivne deratizacije za područje Općine Galovac u 2023. godini. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju za sljedeći povoljniji termin.

The post Na području općine Galovac uskoro preventivna deratizacija appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

Žena koju su silovali lički policajci osuđena zbog kršenja javnog reda i mira

20. studenog 2023. u 16:13

Žena koja je ovog kolovoza prijavila dvojicu policajaca u Lici za silovanje na Općinskom je sudu u Gospiću optužena za kršenje javnog reda i mira. Ona je već ranije nekoliko puta anonimno istupala u javnost, a u jednom od istupa rekla je da su je u Gospiću na ulici ljudi vrijeđali zbog toga što je prijavila policajce i nazivali je kurvom.

Sada je, kako sama kaže, optužena nakon što se obranila od jednog takvog napada. “Ja sam nakon tri dana izašla van u klub koji je pokraj policijske postaje da vidim koliko ljudi zna za događaj s tim policajcima koje sam prijavila. Naravno ja nakon tri dana nisam bila svjesna što se dogodilo, bila sam još pod tim silnim adrenalinom koji me držao.

Jedna gospođa je ulazila par puta u WC za mnom i ja sam je pitala od kuda je. Ona je rekla da je iz Karlovca i da radi u vojsci. Kada je bio fajrunt, svi su izašli van i ja sam čekala mamu da dođe po mene pošto ne vozim. U jednom trenu ta gospođa je počela vikati na mene: ‘Kurvo! I mama ti je kurva, ti si se kurvala s tim policajcima te noći ja sam te sad snimala cijelo vrijeme. Vidjet ćeš ti”, priča žrtva ličkih policajaca.

Kažnjene s 300 eura

U presudi koju je Index dobio na uvid stoji kako su ona i još jedna 30-godišnjakinja krive jer su u rujnu u 4:30 sati na ulici ispred ugostiteljskog objekta “vikale i galamile vrijeđajući se međusobno pogrdnim psovkama. U presudi stoji da su vikale “idi u tri p*** m***”. Zbog toga, odnosno kršenja javnog reda i mira, obje su kažnjene s 300 eura kazne.

“Znači, ona me neovlašteno snimala i prijetila mi, a za ništa od toga nije optužena. Ja sam zaustavila policijski auto jer je bilo desetak ljudi vani i svi su bili na njenoj strani. Rekla sam pred njima da mene i moju familiju pusti na miru i da ode u p*** m***, a na kraju sam ja nadrljala”, ogorčena je naša sugovornica.

Podsjetimo, dvojica policajaca osumnjičena su da su u Gospiću krajem kolovoza silovala 33-godišnju ženu. Bio im je određen istražni zatvor iz kojih su pušteni na slobodu prije isteka roka, no jedan od njih je ponovno pritvoren nakon što mu je u mobitelu pronađena dječja pornografija.

 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Ako se dovoljno seksate smanjujete rizik od depresije, srčanih problema i smanjenja mozga

20. studenog 2023. u 16:00

Seks nije samo nešto zbog čega se osjećamo nevjerojatno; zapravo je nevjerojatno dobar za naše zdravlje.

Ovogodišnja studija pokazala je da muškarci koji češće ejakuliraju imaju manji rizik od raka prostate – točnije pet puta tjedno.

Ali postoji li doista zlatni standard kojem bismo trebali težiti?

Koliko puta  je normalno?

Naravno, ‘normalno’ je malo širok pojam; naposljetku, ono što je normalno za jednu osobu može biti vrlo nenormalno za drugu.

Sun Health je proveo istraživanje  prosincu 2022. koje je pokazalo a većina čitatelja (75 posto) ima seks manje od jednom tjedno – i većini je to sasvim u redu. Samo 20 posto ga ima jednom ili dva puta tjedno. Ljudi kažu da se više ne seksaju jer su umorni (27 posto), nemaju s kim (22 posto) ili nemaju vremena (19 posto).

Ti podaci podržavaju studiju iz 2017. koja se pojavila u Archives of Sexual Behavior koja je otkrila da prosječna odrasla osoba ima seks otprilike jednom tjedno. Najviše su se seksali oni u 20-ima (u prosjeku 80 puta godišnje), u usporedbi s onima u 60-ima (u prosjeku 20 puta godišnje).

Ljudi se općenito manje seksaju nego prije, rekli su voditelji istraživanja, a prenosi N1.

Druga studija objavljena u Social Psychological and Personality Science, koja je ispitivala preko 30 tisuća Amerikanaca tijekom 40 godina, otkrila je da je učestalost jednom tjedno zlatni standard za sreću.

Parovi koji su imali seks više od jednom tjedno nisu izjavili da su sretniji, a oni koji su imali seks manje od jednom tjedno izjavili su da se osjećaju manje ispunjeno.

No Samantha Marshall, seksualna edukatorica, smatra da postoji niz razloga zašto ne biste trebali uspoređivati, prenosi The Sun.

“Stvar u vezi s našim libidom je to što se on razlikuje od osobe do osobe. Menstrualni ciklusi, menopauza, lijekovi, stres, mentalno zdravlje, život općenito – sve te stvari mogu utjecati na našu želju za seksom”, objašnjava Marshall.

“Seksualna dobrobit ne znači imati dosljednu rutinu ili otkucavanje određenog broja puta kao da je to kao da imamo pet na dan. Radi se o tome da slušamo svoje tijelo i budemo svjesni kako seks i užitak utječu na naše blagostanje. To može značiti pružanje zadovoljstva sebi kada smo raspoloženi za to, ili priznanje kada nismo”, dodaje.

Bilo da ste sami ili s partnerom, postoji mnogo istraživanja koja sugeriraju da je redovito vrijeme za seks veliki faktor u dobrom zdravlju…

1) Poboljšava san

Želite se kvalitetno naspavati? Možda je seks upravo ono što vam treba prije spavanja.

Nedavno istraživanje Smile Makers pokazalo je da 77 posto žena koristi masturbaciju kao način da brže zaspi.

“Orgazmi mogu povećati razinu prolaktina, hormona koji čini da se osjećamo opušteno i zadovoljno – savršena situacija za dobar san”, kaže Marshall.

“Vrijedno je razmisliti o tome što doprinosi užitku jer je to daleko više od puke fizičke stimulacije. Stvaranje savršenog utočišta za seks i spavanje u spavaćoj sobi može nam pomoći da nakon orgazma utonemo u slatke snove.”

2) Povećava libido i intimnost

Opadanje seksualnog nagona? Osjećate li se kao da vi i vaš partner jednostavno nemate istu iskru? To je sasvim prirodno zbog užurbanih života, posla, djece i života općenito.

No, sam seks mogao bi biti odgovor na sve slabiji libido. “Oksitocin je hormon ‘ljubavi’ koji se aktivira senzualnim dodirom i može učiniti da se osjećamo povezanije i intimnije s našim partnerom, što zauzvrat može povećati naš seksualni libido”, poručuje Marshall.

Nastojte planirati redovito vrijeme nasamo sa svojom voljenom osobom kako biste pomogli održati iskru živom.

3) Potiče zdravlje mozga

Prema NHS-u, jedna od 11 osoba starijih od 65 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu pati od demencije, koja uzrokuje ekstremnu atrofiju ili smanjenje mozga.

No, seks bi, između ostalog, zapravo mogao pomoći u poboljšanju opće kognitivne sposobnosti jer potiče protok krvi u mozgu.

Istraživanje objavljeno u Journal of Sex Research pokazalo je da je za odrasle u dobi od 62 do 74 godine bolja seksualna kvaliteta povezana s boljim kognitivnim funkcioniranjem, dok je za one od 75 do 90 godina češći seks – barem jednom tjedno – povezan s boljim kognitivnim sposobnostima.

Marshall dodaje: “Posljednjih godina provedena su neka zanimljiva istraživanja o tome kako seks može poboljšati kognitivnu funkciju, a sve se opet svodi na one hormone zadovoljstva – posebno dopamin. Zapamtimo da seks nije samo partnerski, i kad smo stariji, još uvijek možemo iskoristiti dobrobiti masturbacije kako bismo dobili svoju dozu dopamina.”

4) Usrećuje

Primijetili ste da vam se raspoloženje naglo srozalo otkako je završilo ljeto i sve smo bliže zimi?

Vrijeme je da što češće budete zauzeti između plahti jer bi seks mogao biti sredstvo za podizanje raspoloženja.

“Mješavina hormona sreće (endorfina, dopamina i oksitocina) koji se oslobađaju tijekom seksa čini da se osjećamo dobro. Ovo također može poboljšati naše samopoštovanje i učiniti nas samopouzdanijima tijekom dana”, ukazuje Marshall.

5)  Smanjuje rizik od raka prostate

Muškarci koji se često seksaju ili masturbiraju mogli bi imati manju vjerojatnost da će razviti rak prostate.

Američka studija iz 2016. pokazala je da su muškarci u dobi od 20 do 29 godina koji su klimaksirali pet puta tjedno imali oko trećinu manje šanse da obole od raka prostate od onih koji su klimaksirali samo četiri do sedam puta mjesečno. Studija je intervjuirala 32 tisuće muškaraca o njihovim navikama ejakulacije, a zatim ih je pratila kako bi se vidjelo je li im dijagnosticirana bolest.

6) Olakšava menstrualne grčeve

“Endorfini i kontrakcija mišića tijekom orgazma mogu ublažiti napetost i bol”, kaže Marshall.

Ne brinite zbog nereda, samo položite nekoliko ručnika na krevet.

7) Podržava zdravlje srca

Istraživanje objavljeno u Journal of Health and Social Behavior kaže da je “visoka učestalost seksa pozitivno povezana s kasnijim rizikom od kardiovaskularnih događaja kod muškaraca”, dok se čini da dobra seksualna kvaliteta štiti žene od kardiovaskularnog rizika u kasnijem životu.

Jedan od velikih razloga je to što se seks računa kao tjelesna aktivnost, a studije sugeriraju da je to ekvivalent blagoj do umjerenoj tjelesnoj aktivnosti, kao što je brzo hodanje. Osim toga, tijekom seksa rade naši mišići, zglobovi i tetive, čime vježbamo cijelo tijelo.

8) Ublažava stres

Prema istraživanju, jedna od 14 odraslih osoba osjeća stres svaki dan.  No, redoviti seks i/ili masturbacija mogu biti tajno oslobađanje od stresa, i to besplatno!

“Kad smo pod stresom, naš mozak otpušta kortizol, kemikaliju koja uzrokuje porast krvnog tlaka. Kada doživimo orgazam, oslobađaju se endorfini koji smanjuju razinu kortizola”, ukazuje Marshall.

The post Ako se dovoljno seksate smanjujete rizik od depresije, srčanih problema i smanjenja mozga first appeared on Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Stanje Maria Banožića se bitno popravilo, više nije na Jedinici intenzivnog liječenja

20. studenog 2023. u 15:50

Zdravstveno stanje bivšeg ministra obrane Marija Banožića u daljem je poboljšanju te je premješten s Jedinice intenzivnog liječenja na Kliniku za neurokirurgiju, doznaje se u ponedjeljak u Ravnateljstvu ovoga KBC-a.

Banožić je 11. studenoga ozlijeđen u prometnoj nesreći kod Vinkovaca, u kojoj je poginuo vozač kombi vozila Goran Šarić. Zadobio je višestruke ozljede tijela, mozga, prsnog koša  ekstremiteta, pa je nakon nesreće najprije hospitaliziran u vinkovačkoj bolnici, ali je zbog težine ozljeda prevezen u osječki KBC.

Premijer Andrej Plenković ga je nakon nesreće razriješio ministarske dužnosti te je za novoga ministra obrane i potpredsjednika Vlade potvrđen osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

The post Stanje Maria Banožića se bitno popravilo, više nije na Jedinici intenzivnog liječenja appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Božidar Kalmeta ponovno na suđenju zbog afere Fimi media

20. studenog 2023. u 15:32

Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta sjest će, u četvrtak 23. studenoga, na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda gdje će mu se ponovno suditi za krak afere Fimi media te dio afere HAC – Remorker.  Do ponovnog suđenja doći će nakon što je Vrhovni sud u rujnu prošle godine ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu Kalmeti, koji je bio optužen da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović rekao je u razgovoru za Hinu kako će obrana ostati pri svojem ranijem stavu da ne postoje dokazi za Uskokove optužbe. ”Neoslobađajući dio optužnice, koji nije potvrđen odlukom Vrhovnog suda, ide u prilog da smo u pravu. Ulazimo u suđenje s optimizmom i u vjeri da će Kalmeta biti oslobođen za preostali dio optužbi”, kazao je Vilajtović.

Najviši sud je donio odluku o ponovnom suđenju prihvativši u cijelosti žalbe nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana i nekadašnjeg člana uprave Viadukta Damira Kezelea.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravomoćno je prije četiri godine osudilo Mikulića na tri godine zatvora, dok je Boban osuđen na dvije godine. Kezele je osuđen na tri i pol godine, a sva trojica su nepravomoćnom presudom morali vratiti nezakonitu imovinsku korist.

Prvostupanjski sud je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključio da Kalmeta nije organizirao grupu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu u odnosu na bivše šefove HAC-a Juricu Prskala i Marija Lovrinčevića.

Kalmeta od početka odbacuje optužbe

Kalmeta je bio oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske”, od marketinške agencije Fimi media koja je, u drugom postupku, osuđena za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Za oslobađajuću presuda Kalmeti za taj promotivni film suci Vrhovnog suda smatraju da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje i morat će se ponovno utvrđivati. Osim toga, Kalmeti će se opet suditi vezano i za optužbe za izvlačenje novca na izgradnji tzv. Kalmetine i luke Gaženice, a u tom dijelu će na optuženičku klupu ponovno sjesti Stjepko Boban, Milivoj Mikulić i Sandro Vukelić.

Bivši ministar i dugogodišnji zadarski gradonačelnik je od početka odbacivao optužbe i tvrdio da je žrtva političkog progona. No, optužnicom u aferi Remorker su bila obuhvaćena i trojica ‘pokajnika’ koji su prije početka suđenja priznali nedjela i nagodili se s tužiteljstvom.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Uskok je u svojoj žalbi na oslobađajući dio presude pred Vrhovnim sudom tvrdio da nema razloga da sud ne vjeruje Sapunaru, jer je on proglašen krivim za djela koja su se Kalmeti i ostalima stavljala na teret. Obrana je, s druge strane, isticala da je Sapunar prvo bio osumnjičenik, a zatim svjedok i to sve u jednom postupku, što po njihovu mišljenju nije u skladu sa zakonom.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića koji je nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

The post Božidar Kalmeta ponovno na suđenju zbog afere Fimi media appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Adele potvrdila glasine o udaji, i to na vrlo spontan način

20. studenog 2023. u 15:15

Adele je, čini se, potvrdila udaju za Richa Paula!

Otkako se još prošle godine špekuliralo o njihovoj ženidbi, sada je pjevačica na neki način potvrdila brak u showu Alana Carra u Los Angelesu.

Naime, prema priči jednog od članova publike, Carr je upitao sve prisutne je li se netko nedavno vjenčao, na što je pjevačica uzviknula: “Jesam!”.

Istu priču potvrdio je još jedan član publike, te dodao: “Adele je sjedila odmah iza mene s prijateljicom i odlično su se zabavljale. Nju nije bilo briga znaju li ljudi da je tamo”, prenosi Daily Mail.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Adele Fanpage (@adelesdaydreamerss)

The post Adele potvrdila glasine o udaji, i to na vrlo spontan način appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

(VIDEO) “JOŠ JEDNU LIJEPU RIJEČ” / Zadarski kandidat Superstara, Donat Mandić, objavio novu pjesmu i spot. Poslušajte…

20. studenog 2023. u 15:18

Zadarski kandidat RTL showa Superstar, Donat Mandić, danas je objavio novu pjesmu, pohvalio nam se.

Pjesma se zove “Još jednu lijepu riječ” i on sam je autor teksta i glazbe, dok je za aranžman zaslužan Mihael Blum, a diskografska kuća je Hit Records.

Pjesma je premijerno izvedena danas na CMC televiziji, odnosno na Radiju Kaj.

“Iako sam već izbacivao i trap pjesme, ovo je totalno drugi stil, čisti pop”, kazao je Donat.

Otkako je zakoračio u svijet glazbe sa šest godina, glazba je postala neizostavan dio njegovog života, dodaje.

“Snimanje svog prvog albuma u mladosti predstavljalo je početak avanture koja će oblikovati moj glazbeni put. Sudjelovanje na raznim festivalima i događajima diljem Zadra pružilo mi je priliku da dijelim svoju glazbu s publikom i osvojim nekoliko vrijednih nagrada.

Tijekom osnovne i srednje škole, aktivno sam sudjelovao u klapskom pjevanju te dodatno obogatio svoje glazbene vještine.

S 18 godina započeo sam vlastito glazbeno stvaralaštvo, ulazeći u svijet pisanja vlastitih pjesama. Ova glazbena odiseja predstavlja spoj ljubavi prema izvođenju, stvaranju i neprestanom istraživanju glazbenih horizonata.

Nastavljajući glazbenu avanturu, otkrio sam radost eksperimentiranja s različitim glazbenim stilovima, posebno istražujući svijet trap glazbe s balkanskim štihom. Snimio sam četiri energične trap pjesme u kojoj se vidi moja raznolikost prema različitim glazbenim žanrovima. U međuvremenu, sviram klavijature u bendu Prvi plan te i tu stječem jedno lijepo glazbeno iskustvo.

U mojoj glazbenoj vožnji, upoznao sam Damira Osredečkog, izuzetnog menadžera čija predanost i stručnost dodatno obogaćuju moj glazbeni put. Damir je ključni član mog glazbenog tima kao i moj dugogodišnji prijatelj i naša buduća zvijezda na ovim prostorima, Jure Brkljača, čija podrška dodatno oblikuje moj glazbeni identitet i motivira da je ovo sigurno pravi put za mene.

Sada, dok se moj put razvija pod okriljem Hit Recordsa i Miroslava Rusa, osjećam da mi se smiješi sjajna karijera i svijetla budućnost u glazbi. Sa snažnom podrškom tima i novim glazbenih izazova, uzbuđen sam zbog onoga što budućnost nosi.”

O pjesmi:

“Ova autorska balada je otvoreni prozor u moju dušu. Sve što čujete u pjesmi napisano je i otpjevano iz srca. Kroz riječi i melodiju, izražavam svoje najdublje emocije i iskustva. Za mene ovo nije samo glazba; to je odraz moga srca, ispričan kroz note i stihove.”

O spotu:

“Kad smo radili spot, nije bilo nekog cirkusa s glamurom. Samo smo željeli stvoriti nešto iskreno, bez previše frke. Klavir, bez ženskih likova, sve jednostavno, iz srca. To je bila fora, ništa prenapadno, samo iskrena vibra.

Zahvaljujem se snimatelju, scenaristu, redatelju Hrvoju Baniću za jednostavnost i eleganciju koja je baš trebala za ovakvu pjesmu.”

 
Pročitaj više na portalu ZADAR danas ZADAR danas  

Srbija raspoređuje sustave protuzračne obrane u blizini granice s Kosovom, a organizator terorističkog napada pušten je da nastavi svoje paravojne i terorističke aktivnosti

20. studenog 2023. u 08:14

Kosovski premijer Albin Kurti ustvrdio je da je Srbija rasporedila sustave protuzračne obrane u blizini granice s Kosovom, upozorivši istovremeno kako se u Raškoj odvija …

Objava Srbija raspoređuje sustave protuzračne obrane u blizini granice s Kosovom, a organizator terorističkog napada pušten je da nastavi svoje paravojne i terorističke aktivnosti pojavila se prvi puta na ZADARdanas.

Pročitaj više na portalu ZADAR danas ZADAR danas  

HRVATSKA KONAČNO U VRHU: Za samo 1 (jedan) cent izmaklo prvo mjesto u Europi po cijeni jaja

20. studenog 2023. u 15:12

Od tri do tri i pol eura za 10 jaja od svojih koka traže kumice na placu i kažu – nitko se ne buni. “Nitko …

Objava HRVATSKA KONAČNO U VRHU: Za samo 1 (jedan) cent izmaklo prvo mjesto u Europi po cijeni jaja pojavila se prvi puta na ZADARdanas.

Pročitaj više na portalu ZADAR danas ZADAR danas  

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ: Opet me HDZ politički progoni preko ministrice Marije Vučković

20. studenog 2023. u 15:10

U ponedjeljak 20.11.2023. godine pred Službeničkim sudom održati će se ročište u predmetu gdje je ministrica Marija Vučković pokrenula protiv mene postupak zbog teškog kršenja …

Objava MARKO PUPIĆ-BAKRAČ: Opet me HDZ politički progoni preko ministrice Marije Vučković pojavila se prvi puta na ZADARdanas.

❌