Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

PUNTA SKALA: Uskoro deseti, jubilarni Zadarhalf triatlon!

18. rujna 2023. u 20:00

Vrhunski sportski event, srednje dugi triatlon – Zadarhalf triatlon by Falkensteiner Punta Skala koji se već tradicionalno odvija u lijepom okruženju resorta s pet zvjezdica uz sjajnu organizaciju i izazovnu stazu nezaobilazan je u kalendaru brojnih svjetskih triatlonaca. Sve je spremno za deseto, jubilarno izdanje u Falkensteiner Resortu Punta Skala u subotu, 30. rujna. Utrka uključuje pravi adrenalinski izazov – plivanje na 1900 metara, vožnju bicikla 90 kilometara i trčanje 21.2 kilometara, sa startom i ciljem ispred Fortis cluba, multifunkcionalnog sportskog središta u resortu.


“Zadarhalf je jedna od rijetkih utrka koja se održava deset godina zaredom, tako da čak ni u doba Covid epidemije nije bila otkazana, već smo se prilagodili novonastaloj situaciji. Narasli smo od jedne male lokalne utrke na respektabilan event, po svim standardima kvalitete, kako organizacijskim, tako i sportskom kvalitetom najboljih triatlonaca koji nastupaju”, rekao je Zlatko Parać, direktor utrke.

U proteklih devet godina Andrej Vištica, nacionalni rekorder i prvak, pobijedio je čak tri puta na Zadarhalfu.

“Zadarhalf triatlon je utrka kojoj se uvijek rado vraćam, tako da ni ove godine neće biti izuzetak. Nastupao sam još od prvih izdanja utrke i zadovoljstvo mi je svjedočiti kontinuiranom napretku iz godine u godinu. Radujem se još jednoj prilici da nastupim u predivnom okruženju Falkensteiner Punta Skala resorta i dat ću sve od sebe da obranim prošlogodišnju titulu. Vidimo se na startnoj liniji”, izjavio je Andrej Vištica.

S Višticom će odmjeriti snage i Dejan Patrčević – najuspješniji Hrvat na svjetskim prvenstvima, Pavel Wohl – češki natjecatelj koji je ove godine pobijedio na najvećim utrkama u Češkoj i Austriji i još jedno veliko ime, Michael Weiss – austrijski natjecatelj koji je nedavno pobijedio na velikoj utrci u Austriji.

“Oduševljen sam što ću po treći put stajati na liniji na Zadarhalf triatlonu.

S obzirom na blizinu moje domovine Austrije, ovo je savršen događaj za kasnu sezonu. Povest ću i ženu i djecu – cijela obitelj voli Falkensteiner Punta Skala Resort.

Vidimo se uskoro u prekrasnoj Hrvatskoj!”, rekao je Michael Weiss.

Uz glavnu utrku u srednje dugom triatlonu, održat će se i akvatlon (plivanje i trčanje) za djecu i mlade. Nastupit će više od 400 triatlonaca i akvatlonaca, a sportaši dolaze iz čak 21 zemlje.

Za one koji žele vrhunski trening prije same utrke organiziran je ZadarHalf Triathlon Training Camp by “Adriatic Coaching” od 23. do 29. rujna. Treninzi će pokriti sve tri triatlonske discipline u malim grupama, kako bi svaki sportaš dobio što individualniji pristup. Glavni trener kampa je proslavljeni hrvatski triatlonac Dejan Patrčević – Ironman Pro athleta i dva puta Finisher PRO kategorije Ironman World Championship na KONA-Hawaii.

Ovo će godine na navijačkom punktu sudjelovati i članovi Sportske udruge Mali Princ, udruga za osobe s down sindromom iz Zadra.

 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Sokol: Razlike u sastavu neprehrambenih proizvoda istog ili sličnog pakiranja potvrđene se kod svakog trećeg artikla u EU

18. rujna 2023. u 20:00

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) predstavljeni su rezultati novog istraživanja Europske komisije o različitoj kvaliteti proizvoda. Nakon što je Europska komisija ranije objavila istraživanja o različitoj kvaliteti prehrambenih proizvoda, novo istraživanje usredotočilo se na analizu neprehrambenih artikala kao što su kozmetički proizvodi. Na sjednici Odbora IMCO sudjelovao je i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je upozorio na činjenicu da postojanje proizvoda različitog sastava na tržištu koji se pakiraju na isti ili sličan način u državama članicama bez jasnog upozorenja o razlikama u sastavu i dalje opterećuju jedinstveno tržište i predstavljaju zavaravajuću praksu. 

– Europska komisija do sada je objavila nekoliko istraživanja na temu različite kvalitete proizvoda. Tim istraživanjima bili su obuhvaćeni prehrambeni proizvodi, a drago mi je da je na poziv Europskog parlamenta po prvi put Europska komisija analizirala i neprehrambene proizvode kao što je kozmetika. Dosadašnja istraživanja o razlikama u sastavu prehrambenih proizvoda utvrdila su postojanje razlika u sastavu kod gotovo trećine proizvoda koji se pakiraju na isti ili sličan način u državama članicama. Nadalje, istraživanjem organoleptičkih svojstava iz 2021. utvrđeno je postojanje razlika u okusu koje su uzrokovane različitim sastavom proizvoda. Konkretno, to istraživanje je pokazalo da se okus čokoladnog kolačića Milke razlikuje po dojmu okusa u Njemačkoj i Hrvatskoj. Sada je najnovije istraživanje kojim su prvi put obuhvaćeni kozmetički i higijenski proizvodi utvrdilo postojanje razlika u sastavu svakog trećeg proizvoda koji se pakira i označava na isti ili sličan način u državama članicama. Primjerice, proizvod za bojanje kose koji se pakira na isti ili sličan način u Hrvatskoj i Njemačkoj ima različit sastav, a isto je i s poznatim antiperspirantom. Drugim riječima, rezultati istraživanja o neprehrambenim proizvodima gotovo su identična onima o prehrambenim proizvodima iz 2019.  Zato sam pozvao Europsku komisiju da dodatno procijeni od kakvog je utjecaja na kvalitetu proizvoda činjenica da se proizvod za bojanje kose hrvatskim potrošačima prodaje s različitim sastavom od proizvoda istog pakiranja u Austriji ili Njemačkoj jer se odavno zalažem za to da se Direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi revidira na način da se takve prakse pakiranja stave na crnu listu i da se apsolutno zabrane, zaključio je Sokol.  

The post Sokol: Razlike u sastavu neprehrambenih proizvoda istog ili sličnog pakiranja potvrđene se kod svakog trećeg artikla u EU appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

U noćnoj akciji ronjenja nisu naišli na plemenitu perisku

18. rujna 2023. u 20:17
Kraljičina plaža u Ninu ove je subote bila središte pozornosti zbog akcije noćnog pretraživanja podmorja u svrhu pronalaska živih jedinki plemenite periske
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Plenković: Desetljeće zaokruživanja krupnih ulaganja u infrastrukturu

18. rujna 2023. u 19:49

U Zagrebu je održana sjednica Šireg predsjedništva HDZ-a. Izjavu je nakon sjednice dao predsjednik stranke Andrej Plenković, javlja Televizija N1. Plenković je najavio dvije krupne teme na sutrašnjem početku sjednice Sabora. Govorio je i o 464 milijuna eura vrijednom paketu mjera i ostalim ulaganjima kojima se planira pomoći građanima da se nose s krizom. Već tradicionalno, Plenković ponavlja kako se šalje snažna poruka potpore građanima i gospodarstvu. Kaže i kako će cijene struje i plina ostati nepromijenjene. Govori i kako se daju posebne potpore poljoprivrednicima koji su stradali zbog ljetnih oluja, a jednako tako i onima koji su pogođeni svinjskom kugom.

Plenković kaže i kako su druga velika tema na sjednici Predsjedništva bili infrastrukturni projekti. Podsjetio je da je probijena druga cijev tunela Učka. “Kao što smo Pelješkim mostom povezali jug s ostatkom Hrvatske i odlučili da do Dubrovnika idemo s punim profilom autoceste, tako ćemo zaokružiti cijelu mrežu autocesta. Autoputom smo integrirali Baranju kroz koridor 5C. Pritom, Istra, jug, Baranja, a i važan projekt za obnovu, dovršetak autoceste Zagreb –  Sisak koja će biti gotova da Uskrsa”, nabraja.

“Ovo će desetljeće biti desetljeće zaokruživanja krupnih ulaganja u infrastrukturu. Taj ćemo posao završiti u nerednih sedam, osam godina”, kaže.

S&P je u petak objavio izvješće u kojemu je revidirao izglede hrvatskog gospodarstva iz stabilnih u pozitivne i Plenković kaže kako ne može dovoljno podcrtati koliko je to važno. “Na taj način izravno uvaživši postignuća vlade koju predvodi HDZ su poslali poruku da su spremni revidirati ocjenu. Mi smo sada samo stepenicu od slova A, a kad se tamo uđe, to znači da smo u krugu zemalja čija se reputacija vidi na način upravo onako kako smo htjeli da Hrvatska izgleda”, kaže.

Plenković kaže da je predstavljen i paket zakona za suzbijanje nasilja nad ženama i djecom. “To je izraz političke volje naše Vlade da što je moguće više djelujemo preventivno prema nasilnicima, a kad se ono jednom dogodi da ga najstrože sankcioniramo”, govori Plenković najavljujući da taj paket uskoro ide u javno savjetovanje.

Plenković je, govoreći o svinjskoj kugi koja je poharala svinjogojstvo, osobito na istoku Hrvatske, pozvao sve da se vode preporukama veterinara i stručnjaka, a izjavio je i da će kompenzirati štete onima koji će ih imati.

Plenković je komentirao i pismo američkog kongresmena, kaže da je dao službama da se time pozabave. “Pismo je stiglo od kongresmena koji je bio u Hrvatskoj prije nekoliko mjeseci. Mi smo ga primili, sastanak je bio sjajan. S kim se on u međuvremenu sastao… Mi ćemo to sve ispitati i odgovorit će mu naš veleposlanik u Washingtonu koji je to pismo i primio.” Na sastanku, govori. nije bilo govora o tim problemima. “To je sve skuhano tu negdje.”

Govoreći o ustaškoj zastavi na tribinama, Plenković kaže :”Neprimjereno, kažnjivo, vrlo je jasan stav i moj i stranke. Što se tiče ljudi koji su to napravili, nitko od njih nije član HDZ-a. Nema veze s nama. Napravio je što se ne smije, kažnjivo, šteti Hrvatskoj, najviše hrvatskoj reprezentaciji. Navijači trebaju biti fer prema nacionalnoj vrsti koja je Hrvatskoj donijela takve rezultate da zemlje naše veličine to nemaju. … Svaki ovakav pokušaj koji nas dovodi na stub srama je izuzetno štetan i kažnjiv i oni koji to naprave trebaju biti kažnjeni.”

Na pitanje o sutrašnjem aktualcu, Plenković kaže kako je dobio informaciju da će sva oporbena pitanja biti upućena njemu. “Veselim se, na sve teme.”

“Bit će ih još”, kaže na pitanje kako je doživio kandidaturu Sandre Benčić.

Na pitanja o ministru Gordanu Grliću Radmanu, Plenković kaže kako će biti kažnjen, platit će kaznu. “Ta tvrtka postoji od puno prije nego što je on bio ministar”, kaže i ponavlja kako je ministar pogriješio te će za svoju grešku biti kažnjen i platiti kaznu.

Na pitanja o poreznom dugu Sandre Benčić koji je otkriven i zbog kojega joj je blokiran obrt, Plenković kaže: “Mora da je slučajnost.”

Plenković je na kraju pressice novinarima poručio kako je mnogo važnija tema od svih njihovih pitanja S&P te da će o onome što on smatra da je važno govoriti sve do izbora.

The post Plenković: Desetljeće zaokruživanja krupnih ulaganja u infrastrukturu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Elizabeth Hurley oduševila figurom u 58. godini: “Ti si božica bezvremenske ljepote!”

18. rujna 2023. u 19:39

Elizabeth Hurley (58), najpoznatija po ulogama u filmovima poput “Austin Powers” u “Bedazzled” te seriji “Royals”, objavila je video i fotografije na kojima pozira u jednodijelnom kupaćem kostimu. Modni komad njezina vlastitog brenda Elizabeth Hurley Beach u bijeloj boji i dubokog dekoltea, savršeno joj je pristajao dok je nasmiješeno pozirala kameri.

Lijepa glumica izgledala je fantastično što nije promaklo njezinim brojnim obožavateljima koji su je dobrano nahvalili u komentarima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Elizabeth Hurley (@elizabethhurley1)

“Ti si božica bezvremenske ljepote”, “Ne stariš”, “Izgledaš fantastično” i “Divno, izgledaš kao da se odlično zabavljaš”, samo su neki od njih.

 

The post Elizabeth Hurley oduševila figurom u 58. godini: “Ti si božica bezvremenske ljepote!” appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Milanović: Hrvatska dobro napreduje u ostvarenju ciljeva održivog razvoja

18. rujna 2023. u 19:26

Hrvatska dobro napreduje u ostvarenju ciljeva održivog razvoja, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak na raspravi o održivom razvoju u Ujedinjenim narodima u New Yorku. Predsjednik je naglasio da “Hrvatska dobro napreduje u brojnim područjima” te da je “postotak osoba u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj pao posljednjih godina zahvaljujući provedbi Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje od 2021. do 2027. godine”.

Dodao je da Hrvatska napreduje u zelenoj tranziciji i da namjerava povećati udio obnovljivih izvora u potrošnji električne energije na 73,6 posto do 2030. godine.

“Jedinstveno bogata vodama i šumama, Hrvatska pridaje veliku važnost zaštiti, očuvanju i konzerviranju nacionalnih resursa i bioraznolikosti. Kao zemlja tisuću otoka, Hrvatska namjerava pridonijeti globalnom cilju zaštite oceana tako što će pod zaštitu staviti 30 posto mora pod nacionalnom jurisdikcijom”, naglasio je Milanović.

Dodatni napori bit će potrebni “za razvoj održivih industrija, diverzifikaciju ekonomije i smanjenje nejednakosti”, rekao je predsjednik.

Hrvatska prema Izvješću o održivom razvoju iz 2023. zauzima 12. mjesto od 166 ocijenjenih članica UN-a, podsjetio je Milanović u raspravi “Jačanje aktivnosti ključnih tranzicija radi ubrzanja napretka prema ciljevima održivog razvoja”.

Prošle godine Hrvatska je bila na 23. mjestu.

Sedamnaest Ciljeva održivog razvoja koje su svjetski čelnici prihvatili jednoglasno 2015. godine, služe kao smjernice za više održivosti, jednakosti i napretka u svijetu. Ti ciljevi uključuju dokidanje siromaštva i gladi, poboljšanje zdravlja i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, ravnopravnost spolova, čistu vodu, dostupnu i čistu energiju, pristojan posao i gospodarski rast.

Prije dolaska u New York predsjednik Milanović je dva dana boravio u Kanadi gdje je posjetio kanadske Hrvate.

Hrvatski predsjednik sudjelovat će na zasjedanju Opće skupštine UN-a, a njegovo obraćanje predviđeno je za srijedu.

The post Milanović: Hrvatska dobro napreduje u ostvarenju ciljeva održivog razvoja appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Maloljetnica na romobilu preko pješačkog udarila auto i završila u bolnicu

18. rujna 2023. u 15:57
Danas oko 14 sati dogodila se prometna nesreća na pješačkom prijelazu u Jazinama kod Peglice.
Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Budući Muzej grada preuzeo bi građu i polovicu zaposlenih iz Narodnog muzeja

18. rujna 2023. u 19:30
Hoće li Narodni muzej šaptom pasti nakon što Županijska skupština usvoji sporazum o tome da dio građe i zaposlenih prebaci se u Muzej Grada, osviti o tome hoće li Gradsko vijeće imati većinu za izglasavanje nove ustanove.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Uz Kraljičinu plažu postavljene poučne table za očuvanje plemenite periske

18. rujna 2023. u 18:37

Kraljičina plaža u Ninu ove je subote bila središte pozornosti zbog akcije noćnog pretraživanja podmorja u svrhu pronalaska živih jedinki plemenite periske. Akciji su se odzvali ronioci iz RK Sveti Roko iz Bibinja, RK Nautilus iz Splita, Udruga veterana HRM iz Splita, RK Giričić iz Kaštel Gomilice, ERK Leut iz Slivna, KPA Iglun iz Dugog rata, REK Wlay Zagvozd iz Zagvozda, REK Hvidra iz Splita i istraživačkog tima Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba, koji su pretražili preko 3000 m2 podmorja. 

Aktivnost je provedena u okviru projekta Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru koji na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U provedbi projekta uključeni su nacionalni znanstveni i stručni kapaciteti kroz tri Jadranske regije, a Partneri srednjeg Jadrana su JU PP Telašćica i JU Natura Jadera u suradnji sa Hrvatskim veterinarskim institutom, a podršku na terenu je pružila  Turistička zajednica grada Nina. 

Unatoč velikim nadama i naporima organizatora i ronioca, noćno pretraživanje podmorja na Kraljičinoj plaži, koje je trajalo više sati, završilo je bez pronalaska nove žive jedinke plemenite periske. 

– Iako je rezultat suprotan onome kojem su se nadali akcija je prije svega podsjetila na ozbiljnost izazova s kojima se suočava cijeli morski ekosustav, a posebice kritično ugrožena vrsta plemenite periske. Ako napomenemo da su na cijelom Jadranu trenutno zabilježene žive 24 jedinke, od toga tri u moru uz Kraljičinu plažu, tada postajemo svjesni koliko napora je potrebno uložiti da bi se jedinke pronašle, a potom i adekvatno zaštitile i očuvale, rekla je Milena Ramov koordinatorica ovog projekta iz stručne službe PP JU Telašćica 

Ova akcija privukla je pažnju lokalne zajednice i zaljubljenika u more koje još jednom pozivamo da sve dojave o živim jedinkama plemenite periske pošalju na e-mail adresu vrste@mingor.hr ili putem obrasca kojeg možete pronaći na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Foto: Zvonimir Crnković

Uz navedenu akciju postavljene su tri nove table s informacijama i upozorenju o plemenitoj periski uz Kraljičinu plažu koje je financirala Natura Jadera javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Zadarske županije.

“U Projektu smo mi kao Natura Jadera preuzeli ulogu edukacije te smo napravili jednostavne i zanimljive ploče na hrvatskom i engleskom jeziku koje osvještavaju posjetitelje plaža o važnosti periske i njenoj ugroženosti. Očuvanje prirode nije samo zadatak institucija već svih, kako lokalnog stanovništva tako i njihovih gostiju. Grafičku pripremu za ploče smo voljni pokloniti svim zainteresiranim subjektima tako da ju mogu sami izraditi i postaviti na svoju plažu.” rekao je Damir Perić, ravnatelj Natura-Jadera JU. 

The post Uz Kraljičinu plažu postavljene poučne table za očuvanje plemenite periske appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Uz Kraljičinu plažu u Ninu postavljene poučne table za očuvanje plemenite periske

18. rujna 2023. u 18:32

Kraljičina plaža u Ninu ove je subote bila središte pozornosti zbog akcije noćnog pretraživanja podmorja u svrhu pronalaska živih jedinki plemenite periske. Akciji su se odzvali ronioci iz RK Sveti Roko iz Bibinja, RK Nautilus iz Splita, Udruga veterana HRM iz Splita, RK Giričić iz Kaštel Gomilice, ERK Leut iz Slivna, KPA Iglun iz Dugog rata, REK Wlay Zagvozd iz Zagvozda, REK Hvidra iz Splita i istraživačkog tima Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba, koji su pretražili preko 3000 m2 podmorja.

Aktivnost je provedena u okviru projekta Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru koji na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U provedbi projekta uključeni su nacionalni znanstveni i stručni kapaciteti kroz tri Jadranske regije, a Partneri srednjeg Jadrana su JU PP Telašćica i JU Natura Jadera u suradnji sa Hrvatskim veterinarskim institutom, a podršku na terenu je pružila  Turistička zajednica grada Nina.

Unatoč velikim nadama i naporima organizatora i ronioca, noćno pretraživanje podmorja na Kraljičinoj plaži, koje je trajalo više sati, završilo je bez pronalaska nove žive jedinke plemenite periske.

“Iako je rezultat suprotan onome kojem su se nadali akcija je prije svega podsjetila na ozbiljnost izazova s kojima se suočava cijeli morski ekosustav, a posebice kritično ugrožena vrsta plemenite periske. Ako napomenemo da su na cijelom Jadranu trenutno zabilježene žive 24 jedinke, od toga 3 u moru  uz Kraljičinu plažu, tada postajemo svjesni koliko napora je potrebno uložiti da bi se jedinke pronašle, a potom i adekvatno zaštitile i očuvale.” rekla je Milena Ramov koordinatorica ovog projekta iz stručne službe PP JU Telašćica.

Ova akcija privukla je pažnju lokalne zajednice i zaljubljenika u more koje još jednom pozivamo da sve dojave o živim jedinkama plemenite periske pošalju na e-mail adresu vrste@mingor.hr ili putem obrasca kojeg možete pronaći na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Uz navedenu akciju postavljene su tri nove table s informacijama i upozorenju o plemenitoj periski uz Kraljičinu plažu koje je financirala Natura Jadera javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Zadarske županije.

“U Projektu smo mi kao Natura Jadera preuzeli ulogu edukacije te smo napravili jednostavne i zanimljive ploče na hrvatskom i engleskom jeziku koje osvještavaju posjetitelje plaža o važnosti periske i njenoj ugroženosti. Očuvanje prirode nije samo zadatak institucija već svih, kako lokalnog stanovništva tako i njihovih gostiju. Grafičku pripremu za ploče smo voljni pokloniti svim zainteresiranim subjektima tako da ju mogu sami izraditi i postaviti na svoju plažu.” rekao je Damir Perić, ravnatelj Natura-Jadera JU.

Objava Uz Kraljičinu plažu u Ninu postavljene poučne table za očuvanje plemenite periske pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

JAVNI POZIV / Traže se suci porotnici za Općinski sud, te za mladež Općinskog suda u Zadru

18. rujna 2023. u 18:30

Iz Grada Zadra upućen je Javni poziv za sve osobe koje su zainteresirane za obnašanje dužnosti suca porotnika Općinskog suda u Zadru te suca porotnika za mladež Općinskog suda Zadru, a koji ispunjavaju sve opće i posebne uvjete propisane Zakonom o sudovima, Zakonom o državnom sudbenom vijeću te Zakonom o sudovima za mladež.

Povodom javnog poziva možete podnijeti pojedinačne prijave za kandidata za suca porotnika Općinskog suda u Zadru te suca porotnika za mladež Općinskog suda u Zadru.

Sve detalje možete pregledati OVDJE.

 
Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Nekoliko tisuća stručnjaka iz IT sektora na Infobip Shift

18. rujna 2023. u 14:51
Dvodnevna konferencija, kao što je uobičajeno, počela je dolaskom mnoštva posjetitelja iz cijeloga svijeta
Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Zadar obilježava povratak Hrvatskoj odlukom od prije 80 godina

18. rujna 2023. u 19:01
Na prvi dan jeseni, zadarski anfifašisti priređuju veliku obljetnicu - 80 godina od odluke o pripojenju Zadra mtaici Hrvatske.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

U Sukošanu svečano obilježen Dan općine

18. rujna 2023. u 18:09

Veselo je u Općini Sukošan, gdje se slavi Dan Općine i 30. godišnjica njezina osnutka. Svečanom je sjednicom Općinskog vijeća proslavljen osnutak općine koju već godinama karakterizira ubrzani gospodarski i turistički rast, a blizina Zadra kao najvećeg urbanog središta njegovim žiteljima daje mogućnost da spoje najbolje od modernog života.

Godine rasta i razvoja

Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Dražić, moji je na početku naglasio kako je 30 godina postojanja najvažniji dan, kada se slavi i dan obrane Sukošana i Debeljaka.

Dinko Tandara iz Ministarstva hrvatskih branitelja, ministar Šime Erlić, državni tajnik Josip Bilaver, zadarski župan Božidar Longin i mnogi drugi visoki uzvanici samo su neki od mnogih koji su se okupili u sukošanskom društvenom domu, a Dražić je najavio daljnje osuvremenjivanje komunalne i društveno-kulturne infrastrukture.

– Sukošan s mjestima Debeljak, Gorica i Glavica čini jednu sredinu gdje ćemo nastaviti s ujednačenim radom i razvojem, dodao je Dražić.

Načelnik općine Ante Martinac se pak osvrnuo na godinu za njima, naglasivši i podsjetivši na najvažnije općinske projekte, apostrofiravši kako se 30 godina težilo samo jednom cilju – ujednačenom rastu kvalitete življenja na području cijele općine.

– Uhvatili smo se u koštac s najtežim zadacima nakon oslobođenja kako bismo svojim žiteljima stvorili nešto iz ničega. Vodovodizacija cijele općine sa zaselcima je završena, imamo dječja igrališta i asfaltirane ceste i nogostupe u svim naseljima. Rekonstruirana je i izgrađena mjesna riva, a s istim će se radovima početi i u Maloj Makarskoj. Debeljak će dobiti novi vrtić, a i magistralna će cesta biti sigurnija, najavio je Martinac i kazao kako je regulaciju potoka u Debeljaku osigurana potrebna dokumentacija.

– Uspjeli smo ishoditi sredstva za nastavak radova na kanalizacijskoj mreži i rekonstrukciju vodovodne mreže. Nemamo neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, tako da nemamo problema u realizaciji svih projekta koje si zacrtamo, zaključio je načelnik.

Mjesto po mjeri obitelji

Župan Božidar Longin je pak naglasio kako je Sukošan oduvijek bio na glasu kao aktivna općina s raznolikim projektima. Kao i u mnogim općinama i u Sukošanu je turizam glavna gospodarska grana, koja se, podsjetio je Longin, širi i prema unutrašnjosti.

– Cilj je maksimalno produženje sezone, a dobar turizam zahtjeva kvalitetnu komunalnu infrastrukturu, 1,3 milijuna eura je samo utrošeno za uređenje sukošanskog obalnog pojasa. Već sada najavljujem kako će sukošanska škola biti nadograđena za dodatnih osam učionica, a 48 naknada je u prošloj godini isplaćeno za novorođenčad, po čemu se smjestila na treće mjesto na županijskoj ljestvici, kazao je župan i naglasio kako će Županija poduprijeti i završetak Aglomeracije Bibinje – Sukošan.

Redoviti gost zadarskih obljetnica je i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, koji je istaknuo kako je jubilarna obljetnica kada se treba prisjetiti učešća svih onih koji su svojim radom i zalaganjem potpomogli razvoj općine.

– Nadam se kako se na cijelom području općine ostvaruju zamisli i ideje koje idu na boljitak žitelja četiri sukošanska naselja. Osim nove zgrade DVD-a uz našu su potporu uređena i dva vrtića, a participiramo u 12 milijuna eura vrijednom nastavku projekta Aglomeracije. Projekt širokopojasnog interneta također je dio infrastrukture kojom se treba ponositi, jer podižete broj stanovnika i nivo kvalitete života, podsjetio je ministar.

The post U Sukošanu svečano obilježen Dan općine appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Očevid završen kod Peglice: vozačica oborila romobil, djevojka u bolnici

18. rujna 2023. u 15:57
Danas oko 14 sati dogodila se prometna nesreća na pješačkom prijelazu u Jazinama kod Peglice.
Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Policija spriječila veće zlo na cesti: pijani, s drogom,...

18. rujna 2023. u 14:00
Iz PU zadarske objavili su slučajeve u kojima je policija ovaj vikend spriječila neodgovorne vozače, uglavnom pijane za volanom, da ne izazovu gore posljedica.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Predstavnici Googlea, Cisca i GitHuba među govornicima na Infobip Shiftu

18. rujna 2023. u 17:48

Prvi dan jedne od najveće developerske konferencije u ovom dijelu Europe okupio je u Dvorani Krešimira Ćosića u Zadru više od pet tisuća developera i raznih IT stručnjaka i entuzijasta iz 30 država. Dvodnevnu konferenciju u ponedjeljak je otvorila Mirna Opolcer iz Infobipa koja je naglasila da iza organizacije konferencije, koja danas predstavlja nezaobilazan događaj na međunarodnoj tehnološkoj sceni, stoji samo šestero ljudi. Ivan Burazin, osnivač konferencije koju je Infobip preuzeo 2021., poručio je da je zahvalan i ponosan kada vidi kako konferencija izgleda danas. Govornici su najavili da će se tijekom dva dana na sedam pozornica izmijeniti više od 90 govornika iz nekih od najvećih svjetskih developerskih kompanija poput Googlea, Cisca, GitHuba, Red Hata i drugih tehnoloških predvodnika.

Foto

Prvi dan Infobip Shift konferencije 2023.

avatar

Snimio: Luka Jeličić

18.09.2023. 17:50

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Galerija

Foto: Luka Jeličić

Prvi se publici obratio John Romero, legenda gaming industrije koji je poznat kao otac first-person shooter (FPS) videoigara. Posjetitelji konferencije dobili su priliku zaigrati Doom protiv Romera, koji je do sada samo jednom izgubio u svjetski popularnoj videoigri koju je napravio.

Na sedam pozornica

Uz sedam pozornica na kojima se paralelno odvija bogat program, u EXPO dvorani svoj izložbeni prostor s atraktivnim sadržajem prilagođenih developerima ima 30 kompanija domaće, ali i međunarodne tehnološke industrije.

– U Hrvatskoj iz godine u godinu ima sve više startupova i IT firmi, pa se i studij računarstva koji smo pokrenuli prije osam godina pokazao kao pun pogodak. Pratimo trendove na tržištu rada, interes raste iz godine u godinu. Studentima nudimo praksu od prve godine i surađujemo s više od 100 partnera. Kroz Aspira Innovation Hub potiče se naše studente da i sami pokreću svoje startupove, kazao je dekan Aspire Alen Jerkunica.

– Prvi put sam tu, popričao sam s nekoliko firmi. Vidim da se dosta traže front end i back end programeri, treba gledati gdje ima posla. Ja sam se posebno veselio predavanju o nastanku igrica, zanimalo me kako su prvi put programirali da se može pucati u drugu osobu. Kao programer to gledam iz druge perspektive, kazuje Antonio, student treće godine računarstva.

Neke od tema kojima se bavi konferencija su umjetna inteligencija i njen utjecaj na developersku profesiju, web development, API rješenja i programiranje u cloudu. Uz predavanja, za posjetitelje su organizirane i cjelodnevne radionice o najnovijim developerskim alatima.

Osim prilike za učenje Infobipov Shift predstavlja priliku za networking i stvaranje novih poslovnih prilika. Naime, na konferenciju su se odazvali predstavnici više od 600 tvrtki diljem svijeta, a posebna je pažnja posvećena startup zajednici koja je zastupljena na pozornici Startup Tribea, na kojoj se javnosti, ali i potencijalnim investitorima, predstavljaju najinovativnije nadolazeće kompanije.

Učenje letenja FPV dronovima

Jedan od izlagača je i Orqa iz Osijeka, čiji su predstavnici u Zadar došli pokazati FPV Ace edukativni set koji se sastoji od upravljača, drona i naočala koje omogućuju učenje letenja FPV dronovima, koji korisniku omogućuju letenje s pogledom iz prvog lica.

– To su posebni dronovi čiji pilot ima potpunu kontrolu, sam kontrolira visinu i sve drugo. S našim upravljačem se uči u besplatnom simulatoru, potom se prelazi na letenje u vidokrugu i nakon toga se koriste FPV naočale. Prvi u svijetu omogućavamo ljudima neometan ulazak u FPV svijet, a prije su se time bavili ljudi koje bi opisali kao “tech guy”. Ušli smo ove godine u više od 500 škola, pa će djeca također imati pristup simulatoru, kazuje Petar Biočić, voditelj razvoja simulatora.

Izdanje Infobip Shifta u Zadru druga je konferencija ove godine, nakon američke premijere u Miamiju u svibnju. Kako je na otvorenju istaknuo Nikola Radišić, voditelj Shiftovog tima zadužen za produkciju, Shift je ove godine doživio prvo izdanje u Sjedinjenim Američkim Državama te da je to potvrda napora koje Infobip poduzima u okupljanju globalne developerske i startup zajednice.

Zaljubljenici u suvremene softverske industrije na Shiftu se okupljaju već jedanaestu godinu, no nakon što se ova godina pokazala kao izazovna za svjetski tehnološki sektor, sada je važnije nego ikada konferencijama povezivati i osnaživati pojedince i kompanije u industriji. Podršku konferenciji dolaskom je iskazao i gradonačelnik Branko Dukić, koji je otvorenju prisustvovao sa svojim zamjenikom Antom Ćurkovićem.

The post Predstavnici Googlea, Cisca i GitHuba među govornicima na Infobip Shiftu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Hitna nabavlja 15 novih vozila za 100 tisuća kilometara

18. rujna 2023. u 09:48
Upravno vijeće Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije dalo je ravnateljici suglasnost za provedbu otvorenog postupka nabave sedam vozila za sanitetski prijevoz te osam vozila izvanbolničke hitne medicine
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

GALERIJA Iz arhive smo “iskopali” cijene sa zadarske pijace u proteklih 17 godina. Razlika je ogromna

18. rujna 2023. u 17:08

Gradska pijaca jedno je od najživljih mjesta u gradu. Bilo lito, bila zima, bila oseka il’ plima, oni su tu – vrijedne prodavačice i prodavači sa svojim proizvodima. Nema čega nema, od voća, povrća, cvijeća, sadnica, sira, domaćeg maslinovog ulja, meda…

Cijene se, kao i kupovna moć, mijenjaju svakodnevno, ali nažalost – samo na gore. Za jednaki iznos iz dana u dan možemo kupiti sve manje namirnica, a ne postoji artikl čija cijena nije rasla proteklih godina.

Odlučili smo zato malo „prokopati“ po našoj foto arhivi i provjeriti kakve su cijene bile godinama unatrag. Prije sedamnaest godina, jedno jaje je bilo 1.30 kuna, grožđe 10, a breskve 8 kuna. Ličke jabuke su koštale 6 kuna, dok su dvije godine kasnije već bile dvije kune skuplje.

2006. godina – jaje 1,30 kuna

2006. godina – grožđe 10, a breskve 8 kuna

2006. godina – ličke jabuke 6 kuna

2007. godine domaće breskve iz Nadina su bile „samo“ osam kuna. Rajčice, odnosno pomidore se 2008. godine moglo naći po cijeni od 10 kuna, dok su danas većinom 2 eura, odnosno oko 15 kuna.

2007. godina – breskve iz Nadina 8 kuna

2008. godina – rajčice, pomidori 10 kuna

Pomidori danas na pijaci

Naranče su 2013. godine bile 10, a domaći limun 15 kuna. Današnja cijena limuna je 2,80 eura, odnosno 21 kuna, što je nešto manje od eura više.

I za kraj, na jednom štandu je 2007. godina oglašena rasprodaja svog asortimana, po, vjerovali ili ne, 3 kune, odnosno 40 centi po kilogramu.

The post GALERIJA Iz arhive smo “iskopali” cijene sa zadarske pijace u proteklih 17 godina. Razlika je ogromna appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

3000 M ZAPREKE / Svestrana sportašica Lukrecija Krstičević osvojila novu državnu medalju

18. rujna 2023. u 17:00

U Zagrebu je proteklog vikenda održano Prvenstvo Hrvatske u atletici za mlađe seniorke i mlađe seniore. Atletičarka Atletskog kluba Alojzije Stepinac iz Zadra Lukrecija Krstičević osvojila je brončano odličje u vrlo zahtjevnoj disciplini – utrci na 3000 m sa zaprekama.

Lukrecija je 18-godišnja djevojka koja obožava trčanje na duge staze.  Sudjeluje na svim dostupnim dugoprugaškim utrkama, bez obzira na podlogu. Tako se već okitila brončanom medaljom na Prvenstvu Hrvatske u planinskom trčanju za juniorke u Solinu te srebrnom medaljom u utrci na 3000 metara zapreke na juniorskom PH u Čakovcu. U povijesti će ostati zapisana kao pobjednica utrke preko Pelješkog mosta upriličene povodom puštanja mosta u promet.

U listopadu je očekuju dva državna prvenstva, u cestovnom trčanju i krosu, kojima su domaći Šibenik i Medulin.

Lukrecijina kolekcija medalja je pozamašna i predstavlja zamjenu za istinsku ljubav prema sportu. Novac u ovoj priči ne postoji, on se samo troši kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi. Kako u atletici, tako i rukometu i veslanju, sportovima u kojima Lukrecija također aktivno sudjeluje.

 
❌