Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Zadar obilježava povratak Hrvatskoj odlukom od prije 80 godina

18. rujna 2023. u 19:01
Na prvi dan jeseni, zadarski anfifašisti priređuju veliku obljetnicu - 80 godina od odluke o pripojenju Zadra mtaici Hrvatske.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

U Sukošanu svečano obilježen Dan općine

18. rujna 2023. u 18:09

Veselo je u Općini Sukošan, gdje se slavi Dan Općine i 30. godišnjica njezina osnutka. Svečanom je sjednicom Općinskog vijeća proslavljen osnutak općine koju već godinama karakterizira ubrzani gospodarski i turistički rast, a blizina Zadra kao najvećeg urbanog središta njegovim žiteljima daje mogućnost da spoje najbolje od modernog života.

Godine rasta i razvoja

Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Dražić, moji je na početku naglasio kako je 30 godina postojanja najvažniji dan, kada se slavi i dan obrane Sukošana i Debeljaka.

Dinko Tandara iz Ministarstva hrvatskih branitelja, ministar Šime Erlić, državni tajnik Josip Bilaver, zadarski župan Božidar Longin i mnogi drugi visoki uzvanici samo su neki od mnogih koji su se okupili u sukošanskom društvenom domu, a Dražić je najavio daljnje osuvremenjivanje komunalne i društveno-kulturne infrastrukture.

– Sukošan s mjestima Debeljak, Gorica i Glavica čini jednu sredinu gdje ćemo nastaviti s ujednačenim radom i razvojem, dodao je Dražić.

Načelnik općine Ante Martinac se pak osvrnuo na godinu za njima, naglasivši i podsjetivši na najvažnije općinske projekte, apostrofiravši kako se 30 godina težilo samo jednom cilju – ujednačenom rastu kvalitete življenja na području cijele općine.

– Uhvatili smo se u koštac s najtežim zadacima nakon oslobođenja kako bismo svojim žiteljima stvorili nešto iz ničega. Vodovodizacija cijele općine sa zaselcima je završena, imamo dječja igrališta i asfaltirane ceste i nogostupe u svim naseljima. Rekonstruirana je i izgrađena mjesna riva, a s istim će se radovima početi i u Maloj Makarskoj. Debeljak će dobiti novi vrtić, a i magistralna će cesta biti sigurnija, najavio je Martinac i kazao kako je regulaciju potoka u Debeljaku osigurana potrebna dokumentacija.

– Uspjeli smo ishoditi sredstva za nastavak radova na kanalizacijskoj mreži i rekonstrukciju vodovodne mreže. Nemamo neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, tako da nemamo problema u realizaciji svih projekta koje si zacrtamo, zaključio je načelnik.

Mjesto po mjeri obitelji

Župan Božidar Longin je pak naglasio kako je Sukošan oduvijek bio na glasu kao aktivna općina s raznolikim projektima. Kao i u mnogim općinama i u Sukošanu je turizam glavna gospodarska grana, koja se, podsjetio je Longin, širi i prema unutrašnjosti.

– Cilj je maksimalno produženje sezone, a dobar turizam zahtjeva kvalitetnu komunalnu infrastrukturu, 1,3 milijuna eura je samo utrošeno za uređenje sukošanskog obalnog pojasa. Već sada najavljujem kako će sukošanska škola biti nadograđena za dodatnih osam učionica, a 48 naknada je u prošloj godini isplaćeno za novorođenčad, po čemu se smjestila na treće mjesto na županijskoj ljestvici, kazao je župan i naglasio kako će Županija poduprijeti i završetak Aglomeracije Bibinje – Sukošan.

Redoviti gost zadarskih obljetnica je i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, koji je istaknuo kako je jubilarna obljetnica kada se treba prisjetiti učešća svih onih koji su svojim radom i zalaganjem potpomogli razvoj općine.

– Nadam se kako se na cijelom području općine ostvaruju zamisli i ideje koje idu na boljitak žitelja četiri sukošanska naselja. Osim nove zgrade DVD-a uz našu su potporu uređena i dva vrtića, a participiramo u 12 milijuna eura vrijednom nastavku projekta Aglomeracije. Projekt širokopojasnog interneta također je dio infrastrukture kojom se treba ponositi, jer podižete broj stanovnika i nivo kvalitete života, podsjetio je ministar.

The post U Sukošanu svečano obilježen Dan općine appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Očevid završen kod Peglice: vozačica oborila romobil, djevojka u bolnici

18. rujna 2023. u 15:57
Danas oko 14 sati dogodila se prometna nesreća na pješačkom prijelazu u Jazinama kod Peglice.
Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Policija spriječila veće zlo na cesti: pijani, s drogom,...

18. rujna 2023. u 14:00
Iz PU zadarske objavili su slučajeve u kojima je policija ovaj vikend spriječila neodgovorne vozače, uglavnom pijane za volanom, da ne izazovu gore posljedica.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Predstavnici Googlea, Cisca i GitHuba među govornicima na Infobip Shiftu

18. rujna 2023. u 17:48

Prvi dan jedne od najveće developerske konferencije u ovom dijelu Europe okupio je u Dvorani Krešimira Ćosića u Zadru više od pet tisuća developera i raznih IT stručnjaka i entuzijasta iz 30 država. Dvodnevnu konferenciju u ponedjeljak je otvorila Mirna Opolcer iz Infobipa koja je naglasila da iza organizacije konferencije, koja danas predstavlja nezaobilazan događaj na međunarodnoj tehnološkoj sceni, stoji samo šestero ljudi. Ivan Burazin, osnivač konferencije koju je Infobip preuzeo 2021., poručio je da je zahvalan i ponosan kada vidi kako konferencija izgleda danas. Govornici su najavili da će se tijekom dva dana na sedam pozornica izmijeniti više od 90 govornika iz nekih od najvećih svjetskih developerskih kompanija poput Googlea, Cisca, GitHuba, Red Hata i drugih tehnoloških predvodnika.

Foto

Prvi dan Infobip Shift konferencije 2023.

avatar

Snimio: Luka Jeličić

18.09.2023. 17:50

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Foto: Luka Jeličić

Galerija

Foto: Luka Jeličić

Prvi se publici obratio John Romero, legenda gaming industrije koji je poznat kao otac first-person shooter (FPS) videoigara. Posjetitelji konferencije dobili su priliku zaigrati Doom protiv Romera, koji je do sada samo jednom izgubio u svjetski popularnoj videoigri koju je napravio.

Na sedam pozornica

Uz sedam pozornica na kojima se paralelno odvija bogat program, u EXPO dvorani svoj izložbeni prostor s atraktivnim sadržajem prilagođenih developerima ima 30 kompanija domaće, ali i međunarodne tehnološke industrije.

– U Hrvatskoj iz godine u godinu ima sve više startupova i IT firmi, pa se i studij računarstva koji smo pokrenuli prije osam godina pokazao kao pun pogodak. Pratimo trendove na tržištu rada, interes raste iz godine u godinu. Studentima nudimo praksu od prve godine i surađujemo s više od 100 partnera. Kroz Aspira Innovation Hub potiče se naše studente da i sami pokreću svoje startupove, kazao je dekan Aspire Alen Jerkunica.

– Prvi put sam tu, popričao sam s nekoliko firmi. Vidim da se dosta traže front end i back end programeri, treba gledati gdje ima posla. Ja sam se posebno veselio predavanju o nastanku igrica, zanimalo me kako su prvi put programirali da se može pucati u drugu osobu. Kao programer to gledam iz druge perspektive, kazuje Antonio, student treće godine računarstva.

Neke od tema kojima se bavi konferencija su umjetna inteligencija i njen utjecaj na developersku profesiju, web development, API rješenja i programiranje u cloudu. Uz predavanja, za posjetitelje su organizirane i cjelodnevne radionice o najnovijim developerskim alatima.

Osim prilike za učenje Infobipov Shift predstavlja priliku za networking i stvaranje novih poslovnih prilika. Naime, na konferenciju su se odazvali predstavnici više od 600 tvrtki diljem svijeta, a posebna je pažnja posvećena startup zajednici koja je zastupljena na pozornici Startup Tribea, na kojoj se javnosti, ali i potencijalnim investitorima, predstavljaju najinovativnije nadolazeće kompanije.

Učenje letenja FPV dronovima

Jedan od izlagača je i Orqa iz Osijeka, čiji su predstavnici u Zadar došli pokazati FPV Ace edukativni set koji se sastoji od upravljača, drona i naočala koje omogućuju učenje letenja FPV dronovima, koji korisniku omogućuju letenje s pogledom iz prvog lica.

– To su posebni dronovi čiji pilot ima potpunu kontrolu, sam kontrolira visinu i sve drugo. S našim upravljačem se uči u besplatnom simulatoru, potom se prelazi na letenje u vidokrugu i nakon toga se koriste FPV naočale. Prvi u svijetu omogućavamo ljudima neometan ulazak u FPV svijet, a prije su se time bavili ljudi koje bi opisali kao “tech guy”. Ušli smo ove godine u više od 500 škola, pa će djeca također imati pristup simulatoru, kazuje Petar Biočić, voditelj razvoja simulatora.

Izdanje Infobip Shifta u Zadru druga je konferencija ove godine, nakon američke premijere u Miamiju u svibnju. Kako je na otvorenju istaknuo Nikola Radišić, voditelj Shiftovog tima zadužen za produkciju, Shift je ove godine doživio prvo izdanje u Sjedinjenim Američkim Državama te da je to potvrda napora koje Infobip poduzima u okupljanju globalne developerske i startup zajednice.

Zaljubljenici u suvremene softverske industrije na Shiftu se okupljaju već jedanaestu godinu, no nakon što se ova godina pokazala kao izazovna za svjetski tehnološki sektor, sada je važnije nego ikada konferencijama povezivati i osnaživati pojedince i kompanije u industriji. Podršku konferenciji dolaskom je iskazao i gradonačelnik Branko Dukić, koji je otvorenju prisustvovao sa svojim zamjenikom Antom Ćurkovićem.

The post Predstavnici Googlea, Cisca i GitHuba među govornicima na Infobip Shiftu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Hitna nabavlja 15 novih vozila za 100 tisuća kilometara

18. rujna 2023. u 09:48
Upravno vijeće Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije dalo je ravnateljici suglasnost za provedbu otvorenog postupka nabave sedam vozila za sanitetski prijevoz te osam vozila izvanbolničke hitne medicine
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

GALERIJA Iz arhive smo “iskopali” cijene sa zadarske pijace u proteklih 17 godina. Razlika je ogromna

18. rujna 2023. u 17:08

Gradska pijaca jedno je od najživljih mjesta u gradu. Bilo lito, bila zima, bila oseka il’ plima, oni su tu – vrijedne prodavačice i prodavači sa svojim proizvodima. Nema čega nema, od voća, povrća, cvijeća, sadnica, sira, domaćeg maslinovog ulja, meda…

Cijene se, kao i kupovna moć, mijenjaju svakodnevno, ali nažalost – samo na gore. Za jednaki iznos iz dana u dan možemo kupiti sve manje namirnica, a ne postoji artikl čija cijena nije rasla proteklih godina.

Odlučili smo zato malo „prokopati“ po našoj foto arhivi i provjeriti kakve su cijene bile godinama unatrag. Prije sedamnaest godina, jedno jaje je bilo 1.30 kuna, grožđe 10, a breskve 8 kuna. Ličke jabuke su koštale 6 kuna, dok su dvije godine kasnije već bile dvije kune skuplje.

2006. godina – jaje 1,30 kuna

2006. godina – grožđe 10, a breskve 8 kuna

2006. godina – ličke jabuke 6 kuna

2007. godine domaće breskve iz Nadina su bile „samo“ osam kuna. Rajčice, odnosno pomidore se 2008. godine moglo naći po cijeni od 10 kuna, dok su danas većinom 2 eura, odnosno oko 15 kuna.

2007. godina – breskve iz Nadina 8 kuna

2008. godina – rajčice, pomidori 10 kuna

Pomidori danas na pijaci

Naranče su 2013. godine bile 10, a domaći limun 15 kuna. Današnja cijena limuna je 2,80 eura, odnosno 21 kuna, što je nešto manje od eura više.

I za kraj, na jednom štandu je 2007. godina oglašena rasprodaja svog asortimana, po, vjerovali ili ne, 3 kune, odnosno 40 centi po kilogramu.

The post GALERIJA Iz arhive smo “iskopali” cijene sa zadarske pijace u proteklih 17 godina. Razlika je ogromna appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

3000 M ZAPREKE / Svestrana sportašica Lukrecija Krstičević osvojila novu državnu medalju

18. rujna 2023. u 17:00

U Zagrebu je proteklog vikenda održano Prvenstvo Hrvatske u atletici za mlađe seniorke i mlađe seniore. Atletičarka Atletskog kluba Alojzije Stepinac iz Zadra Lukrecija Krstičević osvojila je brončano odličje u vrlo zahtjevnoj disciplini – utrci na 3000 m sa zaprekama.

Lukrecija je 18-godišnja djevojka koja obožava trčanje na duge staze.  Sudjeluje na svim dostupnim dugoprugaškim utrkama, bez obzira na podlogu. Tako se već okitila brončanom medaljom na Prvenstvu Hrvatske u planinskom trčanju za juniorke u Solinu te srebrnom medaljom u utrci na 3000 metara zapreke na juniorskom PH u Čakovcu. U povijesti će ostati zapisana kao pobjednica utrke preko Pelješkog mosta upriličene povodom puštanja mosta u promet.

U listopadu je očekuju dva državna prvenstva, u cestovnom trčanju i krosu, kojima su domaći Šibenik i Medulin.

Lukrecijina kolekcija medalja je pozamašna i predstavlja zamjenu za istinsku ljubav prema sportu. Novac u ovoj priči ne postoji, on se samo troši kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi. Kako u atletici, tako i rukometu i veslanju, sportovima u kojima Lukrecija također aktivno sudjeluje.

 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Na Molatu obilježena 80. godišnjica oslobođenja Mussolinijevih fašističkih logora

18. rujna 2023. u 16:59

Na otoku Molatu pod pokroviteljstvom Vlade RH obilježena je 80. obljetnica oslobođenja Mussolinijevih fašističkih logora, kao i 30. godišnjica djelovanja Udruge logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim logorima.

Tijekom Drugoga svjetskog rata 1942. godine talijanski fašisti su u uvali Jazi u ovom mjestu osnovali logor, a kroz koji je prošlo 20.000 ljudi, od kojih je 700 umrlo, a preko 300 je strijeljano. Nepravde i strahote koje su podnijele tolike žrtve teško je opisati riječima. Fašisti su u logor dovodili većinom žene, djecu i stariju populaciju partizanskih obitelji. Na tlu Hrvatske osnovano je 14 koncentracijskih logora, od kojih je jedan logor na Molatu s 12 baraka. Kad bi se prepunili ti logori tada su logoraši internirani u logore u Italiji gdje je Mussolini osnovao 62 koncentracijska logora. Teško je navesti broj logoraša iz Hrvatske, ali se po talijanskoj literaturi penje na oko 100 tisuća. Molat je bio otok patnji desetina tisuća logoraša uglavnom s područja Dalmacije i to teško i tužno razdoblje povijesti ovoga kraja nikako se ne smije zaboraviti, a za njezino očuvanje zalaže se Udruga logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim logorima na čelu s predsjednikom Vladimirom Alavanjom, bivšim kustosom odjela Muzeja grada Zadra u Narodnom muzeju

Nazočna i preživjela logorašica

Povodom ove obljetnice na logorskom groblju odala se počast i uz mirozov položili vijenci. Tom prigodom vijence su položili Ivica Olujić, izaslanik Ureda predsjednika RH, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović, Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, Ivan Knez, gradonačelnik Biograd na Moru, izaslanstva udruge veDRA (veterani Domovinskog rata i antifašista), Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) grada Zadra, uime Županije pročelnik Josip Vidov, MO Molat te Vladimir Alavanja i Silvio Panović iz Udruge logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim logorima. Obilježavanju je bila nazočna i 96-godišnja Olga Dragičević, preživjela logorašica.

Formirana kolona kreće ka spomeniku molajskim poginulim borcima

Svečani program započeo je izvedbom himne RH koju je otpjevao školski zbor OŠ Zadarski otoci pod vodstvom prof. Lucije Paleka. Obraćajući se nazočnima Vladimir Alavanja je kazao kako se trajna memorija na stradale logoraše fizičke i psihičke boli preživjelih logoraša mogu sačuvati jedino uređenjem ovog logorskog kompleksa.

– Naša udruga vidi budućnost ovog spomenika kulture. S relativno malim ulaganjima kompleks može i treba postati muzej na otvorenom. Treba završiti i radove na bivšoj zapovjednoj zgradi u koju je Ministarstvo kulture i Grad Zadar uložilo znatna novčana sredstva i kompleks nazvati »Hrvatski muzej logoraša u Mussolinijevim fašističkim koncentracijski logorima«, ili »Informacijsko interpretacijski centar Mussolinijevih fašističkih koncentracijski logora«. Kao takav bio bi muzeološki, stručno i politički prepoznatljiv na karti Europe, kazao je Alavanja te dodao da se uvijek uključujući u nekim od dvorana prezentira kulturno -povijesna baština otoka Molata.

Nema filma o fašističkim logorima

– Hrvatska i svjetska kinematografija nije snimila nijedan cjelovečernji igrani film o fašističkim koncentracijskim logorima, ali je zato talijanska kinematografija snimila film o »Fojbama«. Hrvatska književnost nema nijedan roman, dramu, pripovijetku o fašistički logorima. Imamo samo nekoliko pučkih pjesama bivših logoraša/ica. Nemamo nijedno likovno djelo bilo slikarsko, grafički, skulptorsko s tematikom tih logora, istaknuo je predsjednik ove udruge, dok je gradonačelnik Branko Dukić izjavio kako su o surovosti logoraških uvjeta i bestijalnosti fašističkog režima svjedočili preživjeli logoraši i obitelji stradalih te je potrebno ta svjedočanstva ponavljati i za buduće naraštaje a da svi okupljeni imaju trajnu obvezu obilježavati ovaj datum zatvaranja bivšeg koncentracijskog logora na otoku Molatu i prestanka najvećih ljudskih patnji.

– Mjesto je ovo koje svjedoči o svom zlu fašističke ideologije, neopisivoj patnji više od 20 tisuća naših težaka, ribara, domaćeg čovjeka i domoljuba za vrijeme fašističke okupacije.Oni su pristali pisati i govoriti talijanski, a još više odbijali su fašistički misliti. Svjesni žrtve, pokazali su inat i otpor dostojanstvenog čovjeka Hrvata, kao što smo uvijek u takvim trenucima bili kroz stoljeće sve do današnjeg doba kada napokon imamo svoju neovisnu hrvatsku državu, rekao je Dukić.

Olga Dragićević, (96) preživjela logorašica u društvu visokih gostiju

Miljenko Letinić iz UABA-e održao je emotivan prigodni govor prisjećajući se kako je ovo bilo mjesto strašnog stradanja, mučenja, ubijanja i umiranja zbog ljubavi prema domovini.

– Moja pokojna majka Filipa svjedočila je o torturi koju su ovdje provodili fašisti. S njom je bilo i četvero malodobne djece od kojih je najmlađa Miljenka imala samo 18 mjeseci. Ženu kojoj je do temelja spaljena kuća, opljačkana sva imovina, suprug joj je zarobljen i osuđen na doživotnu robiju te deportiran u logor u Italiji, s četvero djece bila je u ovom logoru u nečovječnim uvjetima, bez vode, bez hrane, bez lijekova, bez odjeće i obuće, pijući ponekad samo morsku vodu jer su fašisti zaključali bunare koji postoje ovdje kao izvor održavanja života. Njene kosti su, nažalost, ugrađene na ovom otoku, u ovu tužnu priču, sa suzama u očima, rekao je predsjednik UABA-e pomalo ogorčen jer su ove godine na molitvenom hodočašću na ovom mjestu izgovorili neistine, neodgovorno i neargumentirano tvrdeći kako su partizani ubijali domaće stanovništvo samo zato što su katolici i vjernici.

– Takvi ljudi se služe lažima, prekrajaju povijest, a neće da govore kako su do temelja spaljena neka mjesta na otocima, kako su u Savru u jednom danu fašisti strijeljali 29 mještana zbog toga što nisu izdali gdje se nalaze partizani, istaknuo je Letinić.

Obilježavanje je završilo u vedrijem tonu, nastupom udruge Điran iz Ugljana pjesmom »Kalelarga« u izvedbi školskog zbora OŠ Zadarski otoci. Prije polaska s Molata vijenci su se položili i na spomen-obilježju poginulim borcima NOP-a.

The post Na Molatu obilježena 80. godišnjica oslobođenja Mussolinijevih fašističkih logora appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

FOTO Očevid kod Peglice: vozačica oborila romobil, djevojka u bolnici

18. rujna 2023. u 15:57
Danas oko 14 sati dogodila se prometna nesreća na pješačkom prijelazu u Jazinama kod Peglice.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

‘Podli predator’: poznati komičar optužen za silovanje i seksualne napade

18. rujna 2023. u 16:30

Russell Brand nedavno je optužen za silovanje, seksualni napad i emocionalno zlostavljanje, a novih je optužbi protiv slavnog komičara sve više. Do sada su četiri žene iznijele optužbe protiv Branda, a napadi su se dogodili između 2006. i 2013. godine, prenosi Independent.

Istragu su pokrenuli The Times, The Sunday Times i Channel 4, a u istu se uključio i BBC.

Otkako je čitava situacija izašla u javnost, Channel 4 je uklonio sve programe povezane s Brandom sa svoje web stranice. Uslijed optužbi, Branda je napustio i agent Tavistock Wood.

U međuvremenu, na površinu su isplivali intervjui Brandove bivše supruge Katty Perry, koja je njegovo ponašanje opisala kao “veoma kontrolirajuće”, dok ga je pop zvijezda Dannii Minogue nazvala “podlim predatorom” 2006. godine.

Komičar je oštro zanijekao optužbe, inzistirajući na tome da su njegove prethodne veze bile “apsolutno uvijek sporazumne”.

The post ‘Podli predator’: poznati komičar optužen za silovanje i seksualne napade appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

U Posedarju bez suglasja oko novog imena, u Benkovcu prijedlog nije ni stigao

18. rujna 2023. u 16:20

Na prošloj sjednici Županijske skupštine nezavisni vijećnik Angelo Žilić upitao je župana Božidara Longina hoće li reagirati na inicijative kojima se traži preimenovanje Osnovne škole Benkovac i Osnovne škole Braće Ribar iz Posedarja. Podsjetimo, udruga Prvi hrvatski redarstvenik je već više puta u proteklih pet godina tražila promjenu imena škole u Posedarju, a po tom pitanju do danas ništa nije učinjeno.

Heroji koji su stvarali državu

– Članovi brojnih braniteljskih udruga su prije otprilike godinu dana uputili inicijative da se OŠ u Benkovcu preimenuje i da nosi naziv po njihovom i našem poginulom prijatelju, vitezu i suborcu Ivici Pešutu. Za svoju neizmjernu hrabrost ovaj poginuli branitelj dobio je zahvalnicu Prvi hrvatski redarstvenik, Spomenicu domovinskog rata, Spomenicu Oluja te je postumno odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frane Frana Krste Frankopana. Također, ove udruge su uputili inicijativu da se Osnovna škola u Posedarju preimenuje u Osnovnu školu Dragan Žunić prema imenu poginulog hrvatskog branitelja koji je tu istu školu pohađao. Žunić je posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana, Ogrlicom kneza Domagoja i Spomen značkom te Redom hrvatskog trolista. Za njegove prijatelje, suborce, ali i za nas i sve Hrvate i hrvatske građane, Žunić je istinski domoljub i jedan od heroja Domovinskog rata, kazao je Žilić, naglasivši kako se zbog nacionalne koalicije sa SDSS-om u školama vrlo malo uči o Domovinskom ratu i herojima koji su stvarali ovu državu.

Odgovor na postavljeno pitanje stigao je od županijskog pročelnika za školstvo Ivana Šimunića, koji je istaknuo kako je inicijativa za preimenovanje dobrodošla te kako su po tom pitanju odrađene neke aktivnosti.

Zajednički prijedlog

– Radi se o prijedlozima imena dvojice poginulih hrvatskih branitelja kojima se ne njeguje samo njihova osobna žrtva i doprinos stvaranju samostalne i slobodne Republike Hrvatske, već se na taj način podupire temeljna ideje hrvatske težnje za samostalnom državom i slobodom o kojoj su sanjali naraštaji i naraštaji. Ideju o promjeni naziva škole, pokazalo se, nije lako provesti ako ne postoji suglasje predlagatelja i lokalnih dionika. Ako bi imenovanje škole dovelo do nekih podjela onda bi trebalo razmisliti o tome da se prethodno osigura zajednički prijedlog koji će obuhvaćati i sve lokalne dionike, rekao je Šimunić. Podsjetio je kako su za novo ime Osnovne škole u Posedarju bila iznesena još tri prijedloga, a na tu temu je i s predstavnicima predlagatelja u Domu županije prošle godine obavljen razgovor.

– Postignut je dogovor da će predlagatelji, a bilo je riječ o predstavnicima udruga branitelja, koordinirati međusobno zajednički prijedlog kako bi se izbjegli eventualni prijepori. Nije nam poznato je li nakon tog sastanka bilo određenih usuglašavanja među predlagateljima. No, možda će pitanje koje je postavljeno na sjednici Županijske skupštine Zadarske županije potaknuti dionike na zajednički prijedlog. Nema razloga da takav prijedlog ne bude prihvaćen. Prijedlog naziva škole treba biti takav da objedinjuje i povezuje lokalnu zajednicu. Vezano za promjenu naziva osnovne škole u Benkovcu vrijedi isto načelo, navodi Šimunić, ističući kako je iz odgovora škole u Benkovcu razvidno kako do Školskog odbora takva inicijativa nije nikad ni stigla.

The post U Posedarju bez suglasja oko novog imena, u Benkovcu prijedlog nije ni stigao appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Povjerenstvo otvorilo postupak protiv Benčić jer nije prijavila da plaća najamninu

18. rujna 2023. u 16:17

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković potvrdila je u ponedjeljak da će to tijelo otvoriti predmet protiv zastupnice Sandre Benčić (Možemo), jer u imovinskoj kartici nije prijavila da plaća najamninu, što je po zakonu morala.

“Otvorit ćemo predmet jer Benčić u imovinskoj kartici to nije prijavila, a trebala je u podacima o obvezama“, rekla je Jozić Ileković Hini, navodeći da to izričito piše u uputama o popunjavanju imovinske kartice.

Taj propust u imovinskoj kartici zastupnice i premijerske kandidatkinje Možemo, otkrila su 24sata, navodeći da Benčić unajmljuje stan od 80-ak metara četvornih u središtu Zagreba za koji mjesečno plaća 580 eura, a što nije prijavila.

Benčić ne spori da je napravila grešku i najavljuje da će je ispraviti. “Greška je i radim ispravak“,  rekla je Hini, ističući kako nema što skrivati i kako je na njenu štetu to što nije upisala najamninu.

“Meni u prilog ide da imam rashod, ovo je na moju štetu”, kazala je i objasnila da se sa suprugom, nakon rođenja drugog djeteta odučila mali stan u njezinom vlasništvu zamijeniti većim, u najmu.

Manji stan iznajmljujemo i prihod po toj osnovi sam prijavila u imovinskoj kartici, no nisam i da plaćam stanarinu i iznos te stanarine, rekla je Benčić, objašnjavajući da je to plod nejasnoće u postupku upisivanja.

Kad vidite rubriku preuzete obaveze, naziv vjerovnika ili banke, ništa ne govori da bi tu trebalo upisati stanarinu, kazala je, priznajući da je, kako bi se nejasnoće izbjegle, trebala konzultirati Povjerenstvo.

Jozić Ileković kaže da Benčić za svoj propust može dobiti kaznu od 4000 do 40.000 kuna, preračunato u eure, ali i da može proći s opomenom.

“To će ovisiti o olakotnim i otegotnim okolnostima, odnosno kako Povjerenstvo utvrdi koliko je to ozbiljna povreda“, rekla je.

Navela je da predmet još nije otvoren, a ne zna tko će biti izvjestitelj jer se predmeti u računalno dodjeljuju.

Predmet ćemo prioritetno dati u redovne provjere, kazala je Jozić Ileković, napominjući da se tako postupa u slučaju svih visokih dužnosnika.

The post Povjerenstvo otvorilo postupak protiv Benčić jer nije prijavila da plaća najamninu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

OB ZADAR: Pred završetkom izgradnja Dnevnih bolnica

18. rujna 2023. u 15:42

Opća bolnica Zadar je kao korisnik sredstava u dva projekta: ”Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju te adaptacija i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju” te ”C5.1. R2-I1 Nabava opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka” pred završetkom izgradnje, opremanja i tehničkog pregleda, te primopredaje objekta. Nakon tehničkog pregleda i primopredaje očekuje se ishođenje uporabne dozvole kao i svih suglasnosti potrebnih za obavljanje djelatnosti u navedenim prostorima.

Podsjećamo da je temeljem raspisanog poziva za financiranje projekata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, Opća bolnica Zadar bila ograničena na maksimalni iznos sredstava u vrijednosti od 50.000.000,00 HRK za provedbu sljedećih projektnih aktivnosti: izgradnju, opremanje, vidljivost, edukaciju i provedbu horizontalnih mjera za ostvarivanje ciljeva poziva te je ugovoren projekt ukupne vrijednosti od 49.998.615,00 HRK, odnosno 6.635.956,60 EUR čija je stopa sufinanciranja 100 %.
Projekt “Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju te adaptacija i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju“ je nakon svih izazova, odnosno raskida Ugovora s izvođačem radova Solida d.o.o. te ugovaranja novog s tvrtkom Krekić Avangard, COVID-19 pandemije i rasta cijena na tržištu, pri samom kraju.
Potrebno je spomenuti i dio nužnih troškova koji nisu financirani EU sredstvima, a riječ je o neplaniranim troškovima koji su usko vezani za gradnju dnevnih bolnica, a nisu se mogli pravovremeno planirati i izbjeći.

Za gradnju su temeljem Ugovora o financiranju osigurana sredstva EU u iznosu od 41.591.682,31 HRK /5.520.164,88 EUR. S izvođačem Krekić Avangard potpisan je Ugovor u vrijednosti od 32.965.063,46 HRK / 4.375.215,80 EUR, a konačan iznos Ugovora o gradnji znati će se nakon završnog obračuna.

Medicinska i nemedicinska oprema bitna za funkcioniranje dnevnih bolnica nakon završetka gradnje financirana je u okviru projekta u ukupnom iznosu od 5.570.664,94 HRK. Sva novonabavljena oprema instalirati će se kroz mjesec listopad 2023.

Izrađeni bunker prethodnim projektom bio je preduvjet da Opća bolnica Zadar uđe u ”Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026.”, Komponentu 5 – Zdravstvo, Reforme 2 i investicije 1 „Nabava opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka“.
Navedenim projektom definirana je nabava građevinskih radova za izgradnju i uređenje novih bunkera te nabava radioterapijske opreme, odnosno linearni akceleratori VMAT i SBRT, HDR brahiterapija i CT simulator.
Ministarstvo zdravstva je, kao nadležno tijelo za provedbu projekta s ciljem usuglašavanja natječajne dokumentacije u smislu efikasnosti i ekonomičnosti te zadovoljavanja traženih specifikacija, nalagalo da svaka bolnica mora izraditi projektno tehničku dokumentaciju.

Javnu nabavu za opremu (linearne akceleratore i CT simulatore) provodi Ministarstvo zdravstva te je u završnoj fazi nakon otvaranja ponuda od dana 14. kolovoza 2023 godine.
Nabave za uređenje i izgradnju novih bunkera provode kliničko bolnički centri, klinički centri i opće bolnice nakon dostave projektno tehničke dokumentacije na uvid Ministarstvu zdravstva te konačnog odobrenja za financiranje. Budući da su ostale bolnice u fazi projektiranja, Opća bolnica Zadar jedina u ovom trenutku ima izgrađen, ali trenutno neuređen bunker te ima mogućnost prva instalirati linearni akcelerator i CT simulator. Temeljem Sporazuma o zajedničkoj provedbi određenih postupaka s Ministarstvom zdravstva Opća bolnica Zadar izradila je projektno tehničku dokumentaciju za izvođenje radova za uređenje prostorije namijenjene smještaju linearnog akceleratora, CT stimulatora te ostalih prostorija za primanje i obradu pacijenata. Ističemo kako projektno-tehnička dokumentacija obuhvaća građevinski, elektrotehnički i strojarski projekt te je izrađena tako da osigura svim ponuđačima opreme (linearnih akceleratora) mogućnost sudjelovanja u nabavi kako bi oprema što prije bila stavljena u funkciju.

Sukladno projektu za kojeg je dobivena građevinska dozvola i temeljem koje se izvode građevinski radovi, planirana je izgradnja prostora za smještaj linearnog akceleratora i CT simulatora u roh bau fazi, te uređenje istih prostora nije bio sastavni dio ugovorenih troškovnika radova sa izvođačem. Ponovno napominjemo kako uređenje prostora te sve prateće strojarske i elektroinstalacije i oprema biti će financirana iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, te ovi troškovi neće na niti jedan način teretiti proračun ustanove. Uređenje ovih prostora i završni radovi nije bilo moguće prije utvrđenja specifikacije samog uređaja, odnosno tehničkih uvjeta za smještaj uređaja, priopćeno je iz Bolnice.

[See image gallery at www.znet.hr]
 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Svestrana sportašica Lukrecija Krstičević osvojila novu državnu medalju

18. rujna 2023. u 15:29

U Zagrebu je proteklog vikenda održano Prvenstvo Hrvatske u atletici za mlađe seniorke i mlađe seniore. Atletičarka Atletskog kluba Alojzije Stepinac iz Zadra Lukrecija Krstičević osvojila je brončano odličje u vrlo zahtjevnoj disciplini – utrci na 3000 m sa zaprekama. 

Lukrecija je 18-godišnja djevojka koja obožava trčanje na duge staze.  Sudjeluje na svim dostupnim dugoprugaškim utrkama, bez obzira na podlogu. Tako se već okitila brončanom medaljom na Prvenstvu Hrvatske u planinskom trčanju za juniorke u Solinu te srebrnom medaljom u utrci na 3000 metara zapreke na juniorskom PH u Čakovcu. U povijesti će ostati zapisana kao pobjednica utrke preko Pelješkog mosta upriličene povodom puštanja mosta u promet.

U listopadu je očekuju dva državna prvenstva, u cestovnom trčanju i krosu, kojima su domaći Šibenik i Medulin.

Lukrecijina kolekcija medalja je pozamašna i predstavlja zamjenu za istinsku ljubav prema sportu. Novac u ovoj priči ne postoji, on se samo troši kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi. Kako u atletici, tako i rukometu i veslanju, sportovima u kojima Lukrecija također aktivno sudjeluje.

The post Svestrana sportašica Lukrecija Krstičević osvojila novu državnu medalju appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Probijena druga cijev tunela Učka

18. rujna 2023. u 15:22

Druga cijev tunela Učka probijena je u ponedjeljak, a svečano obilježavanje proboja te cijevi dužine 5,63 kilometara održano je usred tunela, točno na pola puta između istarske i riječke strane. Riječ je o trenutno najvećoj infrastrukturnoj cestovnoj investiciji u Hrvatskoj vrijednoj 200 milijuna eura, a cijeli projekt trebao bi biti gotov do početka iduće turističke sezone.

Ustvrdivši kako je istarski ipsilon s tunelom Učka zasigurno jedan od najprometnijih cestovnih pravaca u Hrvatskoj, gdje tijekom ljetne sezone prolazi 30 posto turističkog prometa u državi, premijer Andrej Plenković je rekao da se time Istra četirima prometnim trakama povezuje s mrežama hrvatskih autocesta i to u istoj godini kada se to radi i s Baranjom. To je nazvao modernim suverenizmom.

“Odluka Vlade o davanju suglasnosti HAC-u za zaduženje i davanje jamstva za izgradnju autocesta od Križišća do Žute Lokve odnosno od Doli do Dubrovnika ostala je u sjeni mjera protiv inflacije, ali Vlada tu odluku nije htjela odgađati”, rekao je Plenković.

U neposrednom razdoblju koji je ispred nas, naveo je, zaokružuje se mreža hrvatskih autocesta, a kada se tome pridodaju brze ceste poput one od Križevaca prema Koprivnici ili one prema Bjelovaru i Virovitici i druge, onda možemo reći da je Hrvatska mrežom autocesta i brzih cesta integrirala sve hrvatske županije.

Dodao je kako je to dobro za razvoj, turizam, investicije i brojne gospodarske aktivnosti u svim dijelovima Hrvatske.

“Danas smo svi istinski ponosni i na radnike i na izvođače, ali i ukupnu dobit koju će ovaj projekt donijeti kako Istarskoj tako i Primorsko-goranskoj županiji”, rekao je Plenković.

Spomenuo je i osnaženi međunarodni položaj Hrvatske te ojačan kreditni rejting za koji je najavio kako će uskoro biti u kategoriji A.

Jandroković: Projekt nacionalnog karaktera

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglasio je kako se radi o projektu nacionalnog karaktera i nadilazi političke interese.

“Ovo je znak da Hrvatska tehnološki može pratiti i provodi projekte koji se mogu mjeriti s onima koji su najkvalitetniji u Europi i u svijetu”, rekao je Jandroković.

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je kako se ukupno ulaže 570 milijuna eura na potezu od Pazina do Matulja na izgradnji punog profila autoceste.

“Puni profil bit će u prometu 2026. godine, a u cijelom projektu jako je važno što Bina Istra zapošljava hrvatske tvrtke na izvođenju radova”, poručio je Butković.

Predsjednik Uprave Bina Istre Dario Sičlić naveo je kako je duljina nove tunelske cijevi 5630 metara, a osim nje izgrađena su i 24 poprečna tunelska priključka koja povezuju dvije cijevi, 12 pješačkih i 12 vozačkih. Ukupno je na probijanju cijevi potrošeno 1000 tona tekućeg eksploziva, a iskopano 1,3 milijuna tona kamenog materijala.

Najavio je kako će osim u izgradnju preostale dvije trake do Matulja krenuti dupliranje vijadukata preko Limskog kanala i rijeke Mirne u Istri čime će Istarski ipsilon biti potpuno završen s četiri prometne trake na svim dionicama.

The post Probijena druga cijev tunela Učka appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Ličko-senjska policija zaustavila dva automobila s 15 stranih državljana bez dokumenata

18. rujna 2023. u 15:17

Afganistanski ilegalci sve učestalije prevoze u RH svoje zemljake. Bilo je naguravanja s policijom, a svi uhićeni su odjednom zatražili međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj.

Čini se kako je benevolentna klima državnog vrha RH prema ilegalnim migrantima počela davati neočekivano loše rezultate. Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalistička istraživanja nad tri osobe. Sumnja se da su počinile kaznena djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj i drugim zemljama članicama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

U subotu, 16. rujna 2023., u jutarnjim satima na području Korenice, zaustavljeno je osobno vozilo s bosansko-hercegovačkim tablicama. Za volanom je bio 24-godišnji državljanin Afganistana, a s njim u automobilu još devet osoba bez dokumenata. Kriminalističkim istraživanjem otkriveno je da je vozač prevozio osobe iz koristoljublja te da su one ilegalno prešle granicu. Svi putnici izrazili su namjeru za međunarodnom zaštitom i prevezeni su u Prihvatilište za tražitelje azila.

Dodatno, 24-godišnji Afganistanac je osumnjičen i za napad na policijskog službenika tijekom postupanja. Uhićen je zbog naguravanja i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava je proslijeđena nadležnom državnom odvjetništvu.

Također u subotu, ali na području Rakovice, policijski službenici su zaustavili automobil s njemačkim tablicama. Vozio ga je 21-godišnji Afganistanac, dok mu je suvozač bio 24-godišnji Afganistanac. S njima u vozilu bilo je pet stranih državljana bez dokumenata.

Kao i u prvom slučaju, i ovi strani državljani izrazili su namjeru za međunarodnom zaštitom i prevezeni su u Prihvatilište za tražitelje azila. Vozač i suvozač osumnjičeni su za ilegalni prijevoz i protiv njih će biti podnesena kaznena prijava.

The post Ličko-senjska policija zaustavila dva automobila s 15 stranih državljana bez dokumenata appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

FOTO Očevid kod Peglice: vozačica oborila romobil, zatvorena prometnica

18. rujna 2023. u 15:57
Danas oko 14 sati dogodila se prometna nesreća na pješačkom prijelazu u Jazinama kod Peglice.
Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

Stiže nam hladna fronta koja nosi nevrijeme, a to je tek početak

18. rujna 2023. u 15:00

Pretežno vedro je u većem dijelu zemlje, iako lokalno u unutrašnjosti ima umjerene naoblake i magle. Magla je na mjestima i vrlo gusta, smanjena je stoga vidljivost na cestama u unutrašnjosti, upozoravaju vozače na oprez iz HAK-a. Poslijepodne će postupno rasti naoblaka sa zapada, kasnije poslijepodne može pasti malo kiše ili kakav pljusak na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru.

Već sutra će na vrijeme u našim krajevima utjecati hladna fronta, kiše i pljuskova s grmljavinom bit će na sjevernom Jadranu i diljem unutrašnjosti. Lokalno je moguće i nevrijeme. Najmanje oborine bit će u Dalmaciji tijekom utorka. Temperature će se ponovno malo sniziti, osobito na kontinentu.

Posve stabilno neće biti ni tijekom srijede, kad još može biti malo kiše ili pljuskova, osobito u unutrašnjosti tijekom prijepodneva. U drugom dijelu dana posvuda razvedravanje.

Drugi dio tjedna ipak neće donijeti potpunu stabilizaciju, štoviše, prema kraju tjedna ponovno će biti sve češća oborina.

 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Erlić: Više od 400 milijuna eura za sustav zaštite i spašavanja

18. rujna 2023. u 14:54

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić najavio je u ponedjeljak da će u idućih nekoliko godina biti uloženo više od 400 milijuna eura u jačanje sustava zaštite i sprječavanja rizika od eventualnih havarija i prirodnih katastrofa. “Osigurano je više od 400 milijuna eura za promicanje prilagodbe klimatskim promjenama i sprječavanje rizika od katastrofa te jačanja otpornosti” rekao je Erlić u Dugom Ratu na svečanosti otvaranja novog vatrogasnog doma.,

Sredstva se, napomenuo je neće odnositi samo na vatrogastvo nego za širi spektar ulaganja u sustav zaštite i spašavanja, kao što su nova tehnologija, oprema te zaštita od poplava. Erlić je istaknuo da je jačanje sustava spašavanja i zaštite jedan od strateških prioriteta Vlade. “Važno je u mirnodopskom razdoblju ulagati u jačanje tog sustava kako bi se moglo pravovremeno reagirati onda kad nam pomoć bude najpotrebnija,” kazao je Erlić, spomenuvši da su diljem svijeta prirodne katastrofe i havarije sve učestalije.

Vlada će po njegovim riječima u idućih pet mjeseci raspisati natječaj za vatrogastvo vrijedan 70 milijuna eura. Za danas otvoreni vatrogasni dom rekao je da je važan sigurnosni resurs u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji će u slučaju potrebe brzo reagirati. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je da su vatrogasci iz Dugog rata zaslužili takav dom jer imaju bogatu tradiciju dugu 80 godina i pomažu gdje god je potrebno. Izgradnja novog doma stajala je gotovo dva milijuna eura, a financirale su je Općina Dugi Rat i Splitsko-dalmatinska županija.

The post Erlić: Više od 400 milijuna eura za sustav zaštite i spašavanja appeared first on Zadarski list.

❌