Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Rukometni trener RK Gospić dobio novo, vrhunsko priznanje i dužnosti

18. rujna 2023. u 14:40

Rukometni klub „Gospić“ na razne je načine proteklih godina svojim trenerima pružao mogućnosti dodatnih edukacija, a ta su se obrazovanja trenera svakom članu i klubu višestruko vratilo kroz vrhunske rezultate koje su mladi naraštaji igrača i igračica sukcesivno ostvarivali. Svaki sportaš, pa tako i rukometaš, svoj prvi uzor gotovo uvijek nađe u svom treneru stoga je od velike važnosti za svakog trenera i klub da, uz maksimalnu posvećenost svakom igraču i igračici, rade na poboljšanju i širenju svojih kao i znanja i vještina ostalih trenera kluba kako bi ih mogli usaditi svojim rukometašima i rukometašicama.

Iako smo sigurni kako su trenerima upravo postignuti rezultati te radost i uspjeh njihovih igrača i igračica najveća nagrada za uloženi trud i rad, priznanja koja stignu iz viših rukometnih krugova u Hrvatskoj dodatna su pohvala i dokaz kako svoja rukometna znanja dijele i prenose na ispravan i kvalitetan način. Upravo je jedno takvo priznanje za uporan rad, odlične rezultate, odanost i požrtvovnost koju godinama daje članovima i Rukometnom klubu „Gospić“ stiglo njihovom dugogodišnjem igraču i treneru Vanji Antiću (38).

Nakon što je Antić u sezoni 2021./2022. bio izabran u trenersku ekipu ženskog dijela Kampa Hrvatskog rukometnog saveza, a u sezoni 2022./2023. za trenera na istom kampu samo ovog puta za dječake, za narednu rukometnu sezonu  2023./2024. Antić je  izabran za jednog od dva stručna regionalna suradnika Hrvatskog rukometnog saveza za ženski rukomet za regiju Rijeka, Kvarner, Gospić.

Zaduženja regionalnih suradnika su, između ostalog, pratiti razvoj i kvalitetu igre djevojčica u regiji i na temelju viđenog sastaviti regionalne selekcije djevojčica 2008./2009. te 2010./2011. godišta.

Vanja Antić je uistinu veliki sportaš, vrlo skroman i radišan pa samo navodi kako je ovo velika  čast i priznanje za godine ulaganja u razvoj rukometa u Gospiću i okolici, kao i u samog sebe, upornog trenera koji će uvijek u svom radu vidjeti mjesto za napredak. Upravo zahvaljujući njegovom pregalaštvu i trudu njegovih rukometnih suradnika ovaj sport je u Gospiću već dulje vrijeme u uzlaznoj putanji. Ne samo po rukometnim rezultatima, nego i po njegovoj popularnosti.

 

The post Rukometni trener RK Gospić dobio novo, vrhunsko priznanje i dužnosti appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zadarski SDP predstavio program primarne zdravstvene zaštite: “Naša vizija je da svaki građanin i građanka u RH mogu pravovremeno dobiti zdravstvenu uslugu”

18. rujna 2023. u 14:29

U prostorijama zadarskog SDP-a, predsjednik Županijske organizacije Jure Zubčić te članica Predsjedništva SDP-a i dr.med.spec. psihijatrije Sara Medved predstavili su program primarne zdravstvene zaštite na kojem su, uz psihijatricu Medved, radili dr. Joško Markić, izvanredni profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Splitu i Ino Protrka, ravnatelj Doma zdravlja Centar u Zagrebu te Davor Katanić stručnjak za mangement u zdravstvu.

Medved se uvodno osvrnula na pitanje primarne zdravstvene zaštite koja je, kako kaže, dugo van fokusa našeg političkog narativa, a koju pak u SDP-u žele vratiti na pravo mjesto.

– Počeli smo u Zagrebu prije pola godine s programom reorganizacije domova zdravlja i sada to širimo na sve županije jer mislimo da primarna zdravstvena zaštita zaslužuje iznimno veliku pažnju. Primarna zdravstvena zaštita prvi je korak, gdje ćete se vi, gdje ću se ja, obratiti za zdravstvenu pomoć i zdravstvenu uslugu, i 8 od 10 puta kada se javimo doktoru opće prakse moramo sve naše potrebe zadovoljiti upravo u tim ambulantama. Dakle, u samo 20 posto slučajeva mi zdravstvenu uslugu možemo tražiti, odnosno trebali bi tražiti u nekim drugim razinama zdravstvene zaštite. To znači da moramo neke kapacitet i usluge koji su unutar naših domova zdravlja značajno širiti, poručila je Medved istaknuvši kako je u Zadarskoj županiji iznimno velika starosna doba liječnika.

Unatoč činjenici da prihodi HZZO-a nikad nisu bili veći, to isto ne bismo mogli reći za obujam usluga koje dobivamo. Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti uvodi puno promjena, naglasila je Medved, no te promjene su nagore, posebice kad je riječ o listama čekanja.

– On nam zapravo jasno daje poruku da Ministarstvo uopće ne planira adekvatno kontrolirati financije u zdravstvu kao ni liste čekanja. Primjerice, u Zadru se na pregled endokrinologa čeka preko 100 dana, kardiologa više od150 dana, a za neke radiološke i ultrazvučne preglede i više od godinu dana. I to nije iznimka. Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže da ukoliko će imati dugačke liste čekanja, HZZO može sklopiti ugovor s privatnikom da se ta ista usluga obavi kod privatnika, dakle ministarstvo uopće ne kani upravljati svojim financijama te definira sanaciju kao jedan redoviti postupak što bi trebala biti jedna izvanredna mjera managementa u zdravstvu, kazala je Medved.

– Naša vizija je da svaki građanin i građanka u RH mogu pravovremeno dobiti zdravstvenu uslugu kod lječnika obiteljske prakse i u svome Domu zdravlja, da povećamo broj specijalističko-konzilijarnih ambulanti, da smanjimo upućivanje u bolnice i time smanjimo pritisak na bolnički sustav te da većina naših potreba bude zadovoljena upravo kod liječnika koji poznaje nas, koji poznaje našu obitelj, koji poznaje našu anamnezu,koji poznaje naše potrebe, koji poznaje lokalne specifičnosti mjesta u kojem živimo, poslala je Medved jasnu poruku.

A na točne mjere koje program obuhvaća u lokalnom kontekstu osvrnuo se Jure Zubčić, predsjednik SDP-a Zadarske županije.

No prije svega, Zubčić je prokomentirao aktualno pitanje nedostatka pedijatara koje je rezultiralo nedavnim prosvjedom roditelja zbog nedostupnosti zdravstvene zaštite najmlađima.

– Imamo ravnateljicu Doma zdravlja Renatu Bek u petom mandatu koju potpuno nije briga što se dešava i ne zna planirati sustavom. Tko i zašto je drži i zašto župan potpuno, pa reći ću, glupo, najavljuje tužbe protiv specijalizanata umjesto da traži odgovorne među onima koji su trebali planirati sustavom. Liječnika obiteljske medicine koji su u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima 96 od čega ih je 43 starije od 60 godina, a trenutačno je specijalizacija samo 11. To se zove neplaniranje sustavom, kaže Zubčić te nastavlja o trenutno zabrinjavajućoj situaciji kad je riječ o županijskoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti:

– Kad pogledamo prostorno Zadarsku županiju, mi smo cijelo ljeto imali cijeli otok Pašman bez liječnika obiteljske medicine, imamo situaciju da jedna općina Gračac koja je izolirana nema niti jedan dan u tjednu niti ginekologa niti pedijatra. Mi imamo situaciju u općini Vir gdje imate privatnu ordinaciju obiteljske medicine, koja radi samo ljeti jer ima financijski interes.

SDP pritom vidi pet osnovnih mjera kojima bi se trebalo priskočiti ovim problemima. Prije svega, povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite, gdje bi, kaže Zubčić, trebalo krenuti s telemedicinom koja se pokazala dosta uspješnom u udaljenim europskim krajevima, ali koja je nedavno krenula s implementacijom i u nekim hrvatskim županijama.

Jedan od ciljeva kvalitetnije primarne zdravstvene zaštite je i smanjiti pritisak na OB Zadar.

– Naime, 80 % pacijenata uopće ne bi trebalo doći do sekundarne zdravstvene skrbi. Bolnica je i ovako pred kadrovskim kolapsom, urušavanjem primarne zdravstvene zaštite će još brže doći do sve većih problema, dodao je Zubčić.

Cilj je i bolje povezati sustav primarne zdravstvene zaštite i drugih javnih sektora u svrhu prevencije, te svakako nagrađivati i liječnike koji provode preventivne preglede kako bi se sustavno smanjio trošak u zdravstvu, ali i poboljšati uvjete za sve zaposlene u sustavu primarne zdravstvene zaštite.

– Imamo primjer da liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti skoro imaju duplo manja primanja nego liječnici u OB Zadar. Mnoge županije su doskočile tome da osiguravaju dodatne bonuse na plaću liječnicima primarne zdravstvene zaštite i nekako je u Hrvatskoj među županijama, ja bih to tako rekao, nastala kompeticija. I mislim da se mi s proračunom Zadarske županije svakako tu trebamo uključiti i početi osiguravati stambeno pitanje tih liječnika, ono što se nekad zvalo “kadrovski stanovi”, napominje Zubčić.

Važna stavka jest i nabava medicinske opreme i edukacija liječnika.

– Nažalost, iz Doma zdravlja, pedijatri nisu odlazili samo i isključivo radi plaće, oni su odlazili zbog sustava kojim se ne upravlja, koji je prepušten stihiji. Nažalost, sustav kako primarne tako i sekundarne zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji se oslanja na leđa pojedinaca koji rade svoj posao i doslovno se ubijaju od posla. Bilo koja inicijativa koja je došla od zaposlenih liječnika i liječnica iz Doma zdravlja je kod ravnateljice naišla na odbijanje. I naravno, nakon što toliko godina rade, da su neki od njih odlučili otići, jasno ističe.

No, ono što je svakako jedan od gorućih problema, napominje, jest tiha privatizacija zdravstva:

– Kad spomenemo ginekologe koji su dio primarne zdravstvene zaštite, mnogi od njih su paralelno koncesionari HZZO-a i paralelno imaju privatnu ordinaciju i onda ako ćete ići preko HZZO-a čekat ćete pregled po mjesec ipo, dva, a ako ćete platiti pregled privatno onda ćete doći odmah. A zanimljiva stvar je kad žena ode na ginekološki pregled u privatnu ginekološku ambulantu kod liječnika koji je ugovorni partner HZZO-a, što se uredno taj nalaz pojavi u sustavu e-zdravlja, u e-građaninu, što znači da je taj liječnik praktički dvaput naplatio svoj pregled, naplatio je od pacijentice i od HZZO-a. To je zloupotreba sustava kojima treba stati na kraj, odlučan je Zubčić.

 

 

 

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Na Županijskoj skupštini o Narodnom muzeju i v.d. ravnateljici Sabolić

18. rujna 2023. u 14:28

Pred vijećnicima Županijske skupštine ovog četvrtka naći će se dvadeset dvije točke o kojima će se opet raspravljati u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku. Podsjetimo, prošla sjednica održana je nakon dugo vremena u Domu županije i na odobravanje oporbenih vijećnika prenošena je uživo stranicama Županije.

Raspravljat će se tako o polugodišnjem izvještaju župana, upravnih tijela, Županijske uprave za ceste, a izvješće o stanju vatrogastva i zaštite od požara predstavit će županijski zapovjednik Matej Rudić. Svakako, najzanimljivija točka će se i najdulje čekati – i to do samog kraja, a riječ je o prijedlogu odluke o razrješenju Renate Peroš s ravnateljske funkcije u Narodnom muzeju Zadar te imenovanje vršiteljice dužnosti koja će, prema prijedlogu Upravnog vijeća ove ustanove biti županijska vijećnica Vesna Sabolić iz Reformista.

Podsjetimo, dugogodišnjoj ravnateljici Renati Peroš, koja se odlučila povući, 9. listopada ističe mandat, a natječaj za tu funkciju raspisan je još u travnju. Međutim, nakon što se na njega javila povjesničarka umjetnosti dr.sc. Nataša Šegota Lah, stigla je odluka o poništenju i Upravno vijeće odlučilo je imenovati vršitelja dužnosti koji će ustanovu voditi narednih godinu dana. S obzirom da je predložena v.d. ravnateljice Sabolić članica Upravnog vijeća ove ustanove, ona se izuzela iz glasovanja, a nju su za tu privremenu dužnost predložili ostali članovi, Žan Morović, Snježana Vujčić Karlo i Hrvoje Perica te predsjednik Radomir Jurić. Izgledno je kako će, zbog stabilne većine vladajućeg HDZ-aove koalicije, ta odluka biti izglasana bez problema.

The post Na Županijskoj skupštini o Narodnom muzeju i v.d. ravnateljici Sabolić appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Hrvatski vitez pobijedio Junak za drugo mjesto

18. rujna 2023. u 14:14

POSEDARJE – Igralište Gordan Demo. Gledatelja 200. Sudac: Lukša Klaić (Konavle). Pomoćnici: Krešić (Metković) i Proleta (Opuzen). Strijelac: 1:0 Begonja (16’ – 11 m). Žuti kartoni: Begonja, Tokić, Jordan (Hr. vitez); Cvrlje, Botica, Modrić (Junak).

HRVATSKI VITEZ POSEDARJE: Pinčić, Pedišić, Begonja (od 90’ Ćelić), Čurjurić, Knežević (od 46. Blažević), Buenanueva (od 46. Zdrilić), Čirjak, Pavlović (od 46. Kevrić), Tokić, Jurjević, Kralj (od 73. Jordan). Trener: Marko Pinčić.

JUNAK: Cvrlje, Vuleta, Modrić (od 87. Marić-), Čilaš (od 64. Bilić), Plavša, Mastelić, Vrdoljak, Tadić (od 63. Vardić), Vuko, Botica, Labrović (od 60. Poljak). Trener: Ivan Medvid.

Posedarci su pobijedili Junak u derbiju kola i nakon petog kola jedina se neporažena momčad lige. Sinjani su na dvoboj stigli kao vodeći sastav lige, što je bio dodatni motiv »plavima« koji su od početka pritisnuli suparnika. Dobru situaciju za pogodak propustio je Pavlović u 12. minuti, a malo nakon toga trenutak odluke. Nakon prekršaja na Kneževiću u kaznenom prostru Junaka Posedarci su dobili jedanaesterac kojeg je realizirao Begonja. Na drugoj strani dobar pokušaj Mastelića zaustavio je vratar Pinčić. U nastavku u igru je kod domaćina ušao Blažević, a u posljednjih 20-ak minuta i Jordan, igrači s izraženim napadačkim aktivnostima. Imao je Blažević niz odličnih situacija, najprije u 76. i 77. minuti, a potom i duboko u sudačkoj nadoknadi. Premda su gledatelji već vidjeli loptu u mreži, promjena rezultata nije bilo. Drugu utakmicu zaredom Posedarci su sačuvali svoju mrežu, a u obrambenim zadaćama još se jednom istaknuo Ivan Tokić, središnji branič domaćina. Hrvatski vitez tako je drugi na ljestvici, a u sljedećem kolu očekuje ga županijski derbi kod Primorca u Biogradu.

U 47. minuti dvoboja u Posedarju ozlijedio se prvi pomoćni sudac Mišo Krešić, kojem se desetak minuta ukazivala pomoć, nakon čega nije mogao nastaviti utakmicu. Uz suglasnost kapetana obje momčadi, utakmica je nastavljena s dva suca.

– Moram pohvaliti igrače jedne i druge momčadi na vrlo korektnom ponašanju i pomaganju u procjenama glavnog suca. Glavni sudac je vrlo dobro i hrabro odsudio utakmicu na zadovoljstvo svih aktera na terenu – napisao je zapisniku delegat utakmice Petar Gabrilo

The post Hrvatski vitez pobijedio Junak za drugo mjesto appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Uskoro deseti, jubilarni Zadarhalf triatlon u Falkensteiner Resortu Punta Skala, stižu natjecatelji s 4 kontinenta

18. rujna 2023. u 14:18

Vrhunski sportski event, srednje dugi triatlon – Zadarhalf triatlon by Falkensteiner Punta Skala koji se već tradicionalno odvija u lijepom okruženju resorta s pet zvjezdica uz sjajnu organizaciju i izazovnu stazu nezaobilazan je u kalendaru brojnih svjetskih triatlonaca. Sve je spremno za deseto, jubilarno izdanje u Falkensteiner Resortu Punta Skala u subotu, 30. rujna. Utrka uključuje pravi adrenalinski izazov – plivanje na 1900 metara, vožnju bicikla 90 kilometara i trčanje 21.2 kilometara, sa startom i ciljem ispred Fortis cluba, multifunkcionalnog sportskog središta u resortu.

– Zadarhalf je jedna od rijetkih utrka koja se održava deset godina zaredom, tako da čak ni u doba Covid epidemije nije bila otkazana, već smo se prilagodili novonastaloj situaciji. Narasli smo od jedne male lokalne utrke na respektabilan event, po svim standardima kvalitete, kako organizacijskim, tako i sportskom kvalitetom najboljih triatlonaca koji nastupaju, rekao je Zlatko Parać, direktor utrke.

U proteklih devet godina Andrej Vištica, nacionalni rekorder i prvak, pobijedio je čak tri puta na Zadarhalfu.

– Zadarhalf triatlon je utrka kojoj se uvijek rado vraćam, tako da ni ove godine neće biti izuzetak. Nastupao sam još od prvih izdanja utrke i zadovoljstvo mi je svjedočiti kontinuiranom napretku iz godine u godinu. Radujem se još jednoj prilici da nastupim u predivnom okruženju Falkensteiner Punta Skala resorta i dat ću sve od sebe da obranim prošlogodišnju titulu. Vidimo se na startnoj liniji, izjavio je Andrej Vištica.

S Višticom će odmjeriti snage i Dejan Patrčević – najuspješniji Hrvat na svjetskim prvenstvima, Pavel Wohl – češki natjecatelj koji je ove godine pobijedio na najvećim utrkama u Češkoj i Austriji i još jedno veliko ime, Michael Weiss – austrijski natjecatelj koji je nedavno pobijedio na velikoj utrci u Austriji.

– Oduševljen sam što ću po treći put stajati na liniji na Zadarhalf triatlonu. S obzirom na blizinu moje domovine Austrije, ovo je savršen događaj za kasnu sezonu. Povest ću i ženu i djecu – cijela obitelj voli Falkensteiner Punta Skala Resort. Vidimo se uskoro u prekrasnoj Hrvatskoj!, rekao je Michael Weiss.

Uz glavnu utrku u srednje dugom triatlonu, održat će se i akvatlon (plivanje i trčanje) za djecu i mlade. Nastupit će više od 400 triatlonaca i akvatlonaca, a sportaši dolaze iz čak 21 zemlje.

Za one koji žele vrhunski trening prije same utrke organiziran je ZadarHalf Triathlon Training Camp by “Adriatic Coaching” od 23. do 29. rujna. Treninzi će pokriti sve tri triatlonske discipline u malim grupama, kako bi svaki sportaš dobio što individualniji pristup. Glavni trener kampa je proslavljeni hrvatski triatlonac Dejan Patrčević – Ironman Pro athleta i dva puta Finisher PRO kategorije Ironman World Championship na KONA-Hawaii.

Ovo će godine na navijačkom punktu sudjelovati i članovi Sportske udruge Mali Princ, udruga za osobe s down sindromom iz Zadra.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Romantična komična drama “Bergmanov otok” zatvara ljetnu pozornicu Kino Zone

18. rujna 2023. u 14:13

– Dragi naši filmoljupci, ljeto nam se polako i kalendarski bliži kraju, a s njim i naše projekcije na otvorenom. Čast zatvaranja ljetne pozornice dopala je filmu jedne od najistaknutijih redateljica današnjice, Mia Hansen-Løve, romantičnu komičnu dramu “Bergmanov otok”!, najavljuju iz Kino Zone.

Par američkih filmaša, Chris i Tony, tijekom ljeta odluče se povući na osamu na mistične Farske otoke. U ovoj divljini i prirodnom okruženju gdje je slavni redatelj Ingmar Bergman živio i snimio neke od svojih najslavnijih djela, njih dvoje nadaju se pronaći nadahnuće za svoje nadolazeće filmove. I dok dani koje provode odvojeno lagano prolaze, fascinacija samim otokom kod Chris budi uspomene na njezinu prvu ljubav. Uskoro se tanka linija između realnosti i fikcije sve više zamagljuje, a par se jedno od drugog sve više udaljava…

Nakon niza priznanja koja je osvojila sa svojim prethodnim filmovima “Otac moje djece” i “Stvari koje dolaze”, Mia Hansen-Løve u filmu “Bergmanov otok” među ostalom progovara o izazovima ženskog autorstva unutar dominantnog muškog društva, krizama i emocijama kroz kakve i sama prolazi kroz kreativne procese. Impresivnu međunarodnu glumačku postavu predvode Vicky Kriesp i Tim Roth, a zapažene role među ostalima bilježe još i Mia Wasikowska, Anders Danielsen Lie, Hampus Nordenson te Anki Larsson.

“Bergmanovom otoku” će pak prethoditi domaći kratkometražni dokumentarni film Ivana Efendića, ”Mate”, koji je ovog ljeta zaslužio nagradu za najbolji kratkometražni uradak na Festivalu Mediteranskog Filma u Splitu. Radnja prati samoukog slikara Matu iz malog sela u Dalmatinskoj Zagori. Nakon što je pogledao dokumentarac o Rembrandtu, u staroj je kamenoj kući napravio atelje i izolirao se od svih utjecaja modernog života kako bi se posvetio slikanju.

”Mate” i ”Bergmanov otok” su na rasporedu u četvrtak 21. rujna s početkom od 20:30h, dok se ulaznice po cijeni od 4 eura (30, 14 kuna) mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Poljana Branka Stojakovića – između Kazališta lutaka i Sv. Dominika) od 19:30 h.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Biograjci produžili pobjednički niz

18. rujna 2023. u 14:02

GOŠK DU.       0

PRIMORAC       3

DUBROVNIK – Igralište Lapad. Gledatelja: 50. Sudac: Teo Pavić (Split). Pomoćnicu: Kukulj (Imotski), Butorović (Split). Strijelci: 0:1 Lazarevski (41’ – 11 m), 0:2 Lazarevski (51’), 0:3 Kadija (79’). Žuti kartoni: Krešić, Oberan (GOŠK Du.); Musa (Primorac).

GOŠK DUBROVNIK 1919: Kristić, Oberan (od 60’ Prebisalić), Đivić, Šijaković, Matić, Kačić, Delevski (od 80’ Dabo), Vatović, Obradović, Farić, Krešić.

PRIMORAC: Čulin, Torbarina, Birkić, Vodopija (od 65’ Mrkić), Nakić (od 78’ Labus), Lazarevski, Musa, Kolenda, Vučković, Okechukwu (od 70’ Kadija), Gambiraža. Trener: Dragan Blatnjak.

Primorac je u Dubrovniku upisao treću pobjedu zaredom (ponovno bez primljenog gola), i četvrtu utakmicu bez poraza. Dva gola Lazarevskog i jedan Kadije donijeli su Biograjcima tri boda s kojima su se probili na četvrto mjesto. Domaćinima je to bio peti poraz ove sezone, a zanimljivo je da su Dubrovčani u svojim redovima imali samo dva igrača starija od 21 godine. S druge strane, Primorac je na dvoboj doputovao sa samo tri igrača klupi, među kojima nije bilo pričuvnog vratara…

Rezultati 5. kola: Zmaj – Zagora 0:1, GOŠK-Dubrovnik 1919 – Primorac 0:3, Hrvatski vitez – Junak 1:0, Zadar – Neretvanac, Omiš – GOŠK Kaštela 1:0, Split – Sloga 1:2, Vodice – Neretva 1:6, Uskok – Kamen 4:0.

Raspored 6. kola: Primorac – Hrvatski vitez, Junak – Zadar, Zagora – Kamen, Neretva – Uskok, Sloga – Vodice, GOŠK Kaštela – Split, Neretvanac – Omiš, Zmaj – GOŠK Dubrovnik 1919.

The post Biograjci produžili pobjednički niz appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Nekoliko tisuća stručnjaka iz IT sektora na Infobip Shift konferenciji u Zadru

18. rujna 2023. u 14:51
Dvodnevna konferencija, kao što je uobičajeno, počela je dolaskom mnoštva posjetitelja iz cijeloga svijeta
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zadarski antifašisti pozivaju na svečano obilježavanje 80. godišnjice Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj

18. rujna 2023. u 13:59

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra u suradnji sa Zajednicom udruga antifašitičkih boraca i antifašista Zadarske županije uz potporu Grada Zadra, Zadraske županije, pod pokroviteljstvom Predsjednika RH i Vlade RH, poziva na prigodni svečani skup povodom obilježavanja 80. godišnjice donošenja Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj, koju je dana 20. rujna 1943. godine donijelo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske.

Kako najavljuju, svečano polaganje cvijeća i odavanje počasti palim borcima za slobodu grada Zadra na spomen obilježje na Gradskom groblju u Zadru 23. rujna 2023. U 10,00 sati.

Prigodni program će se održati u koncertnoj dvorani Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3, Zadar, 23. rujna 2023. godine s početkom u 11,00 sati.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Svestrana sportašica Lukrecija Krstičević iz AK Alojzije Stepinac osvojila novu državnu medalju

18. rujna 2023. u 13:54

U Zagrebu je proteklog vikenda održano Prvenstvo Hrvatske u atletici za mlađe seniorke i mlađe seniore. Atletičarka Atletskog kluba Alojzije Stepinac iz Zadra Lukrecija Krstičević osvojila je brončano odličje u vrlo zahtjevnoj disciplini – utrci na 3000 m sa zaprekama.

Lukrecija je 18-godišnja djevojka koja obožava trčanje na duge staze. Sudjeluje na svim dostupnim dugoprugaškim utrkama, bez obzira na podlogu. Tako se već okitila brončanom medaljom na Prvenstvu Hrvatske u planinskom trčanju za juniorke u Solinu te srebrnom medaljom u utrci na 3000 metara zapreke na juniorskom PH u Čakovcu. U povijesti će ostati zapisana kao pobjednica utrke preko Pelješkog mosta upriličene povodom puštanja mosta u promet.

U listopadu je očekuju dva državna prvenstva, u cestovnom trčanju i krosu, kojima su domaći Šibenik i Medulin.

Lukrecijina kolekcija medalja je pozamašna i predstavlja zamjenu za istinsku ljubav prema sportu. Novac u ovoj priči ne postoji, on se samo troši kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi. Kako u atletici, tako i rukometu i veslanju, sportovima u kojima Lukrecija također aktivno sudjeluje.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

PRIJAVITE SE Kreće novi ciklus radionica DJ-inga i glazbene produkcije koje vodi DJ Andrologic

18. rujna 2023. u 13:52

U listopadu, točnje 18., kreće novi ciklus radionica DJ-inga i glazbene produkcije pod nazivom “Heaven”, koje vodi Andrej Božić, odnosno DJ Andrologic.

Radionice se organziraju u suradnji s Američkim kutkom Gradske knjižnice Zadar,  a i tamo će se održavati.

Prijave na mail: heavenproject23@gmail.com. Početak škole: 18.10 u 18.00 sati.
Ove su radionice jedan korak naprijed kad je u pitanju glazbena kultura u Zadru.
Inače, DJ Andrologic na radiju Antena Zadar ima i svoju emisiju “Heaven” koju možete slušati nedjeljom od 20 sati na 97,2.

 

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Vrhunski sportski event: Uskoro deseti, jubilarni Zadarhalf triatlon

18. rujna 2023. u 13:48

Vrhunski sportski event, srednje dugi triatlon – Zadarhalf triatlon by Falkensteiner Punta Skala koji se već tradicionalno odvija u lijepom okruženju resorta s pet zvjezdica uz sjajnu organizaciju i izazovnu stazu nezaobilazan je u kalendaru brojnih svjetskih triatlonaca. Sve je spremno za deseto, jubilarno izdanje u Falkensteiner Resortu Punta Skala u subotu, 30. rujna. Utrka uključuje pravi adrenalinski izazov – plivanje na 1900 metara, vožnju bicikla 90 kilometara i trčanje 21.2 kilometara, sa startom i ciljem ispred Fortis cluba, multifunkcionalnog sportskog središta u resortu.

”Zadarhalf je jedna od rijetkih utrka koja se održava deset godina zaredom, tako da čak ni u doba Covid epidemije nije bila otkazana, već smo se prilagodili novonastaloj situaciji. Narasli smo od jedne male lokalne utrke na respektabilan event, po svim standardima kvalitete, kako organizacijskim, tako i sportskom kvalitetom najboljih triatlonaca koji nastupaju“, rekao je Zlatko Parać, direktor utrke. U proteklih devet godina Andrej Vištica, nacionalni rekorder i prvak, pobijedio je čak tri puta na Zadarhalfu.

“Zadarhalf triatlon je utrka kojoj se uvijek rado vraćam, tako da ni ove godine neće biti izuzetak. Nastupao sam još od prvih izdanja utrke i zadovoljstvo mi je svjedočiti kontinuiranom napretku iz godine u godinu. Radujem se još jednoj prilici da nastupim u predivnom okruženju Falkensteiner Punta Skala resorta i dat ću sve od sebe da obranim prošlogodišnju titulu. Vidimo se na startnoj liniji“, izjavio je Andrej Vištica.

Foto: Borna Subota

Održat će se i akvatlon

S Višticom će odmjeriti snage i Dejan Patrčević – najuspješniji Hrvat na svjetskim prvenstvima, Pavel Wohl – češki natjecatelj koji je ove godine pobjedio na najvećim utrkama u Češkoj i Austriji i još jedno veliko ime, Michael Weiss – austrijski natjecatelj koji je nedavno pobijedio na velikoj utrci u Austriji.

“Oduševljen sam što ću po treći put stajati na liniji na Zadarhalf triatlonu. S obzirom na blizinu moje domovine Austrije, ovo je savršen događaj za kasnu sezonu. Povest ću i ženu i djecu – cijela obitelj voli Falkensteiner Punta Skala Resort. Vidimo se uskoro u prekrasnoj Hrvatskoj!”, rekao je Michael Weiss. Uz glavnu utrku u srednje dugom triatlonu, održat će se i akvatlon (plivanje i trčanje) za djecu i mlade. Nastupit će više od 400 triatlonaca i akvatlonaca, a sportaši dolaze iz čak 21 zemlje.

Za one koji žele vrhunski trening prije same utrke organiziran je ZadarHalf Triathlon Training Camp by “Adriatic Coaching” od 23. do 29. rujna. Treninzi će pokriti sve tri triatlonske discipline u malim grupama, kako bi svaki sportaš dobio što individualniji pristup. Glavni trener kampa je proslavljeni hrvatski triatlonac Dejan Patrčević – Ironman Pro athleta i dva puta Finisher PRO kategorije Ironman World Championship na KONA-Hawaii. Ovo će godine na navijačkom punktu sudjelovati i članovi Sportske udruge Mali Princ, udruga za osobe s down sindromom iz Zadra.

O Falkensteiner grupi:

FMTG – Falkensteiner Michaeler Tourism Group AG jedna je od vodećih turističkih tvrtki u privatnom vlasništvu u šest europskih zemalja. Objedinjuje divizije Falkensteiner Hotels & Residences s trenutno 27 hotela s četiri i pet zvjezdica, 3 apartmanska naselja i premium kamp, FMTG Development i turističkog konzultanta Michaeler & Partner.

The post Vrhunski sportski event: Uskoro deseti, jubilarni Zadarhalf triatlon appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Policija jučer spriječila veće zlo na cesti: pijani, s drogom, bez dozvole, nabijaju gas

18. rujna 2023. u 14:00
Iz PU zadarske objavili su slučajeve u kojima je policija ovaj vikend spriječila neodgovorne vozače, uglavnom pijane za volanom, da ne izazovu gore posljedica.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Zbog radova od sutra se zatvara dio Vinkovačke ulice

18. rujna 2023. u 13:29

Obavještavaju se vozači u cestovnom prometu da će zbog izvođenja radova društva Filius d.o.o. na sanaciji kolničkog zastora u dijelu Vinkovačke ulice, dana 19. rujna 2023. godine (utorak) s početkom u 8:00 h na snazi biti privremena regulacija prometa u trajanju cca 10 dana ovisno o vremenskim prilikama, objavili su iz Grada na svojim službenim stranicama.

Regulacija prometa obuhvaća zatvaranje dijela navedene ulice za sav promet.

– Molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i razumijevanje zbog mogućih poteškoća u prometu, poručuju iz Grada.

 

The post Zbog radova od sutra se zatvara dio Vinkovačke ulice appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Grad Zadar poziva sve osobe koje su zainteresirane za obnašanje dužnosti porotnika

18. rujna 2023. u 13:17

Grad Zadar poziva sve osobe koje su zainteresirane za obnašanje dužnosti suca porotnika Općinskog suda u Zadru te suca porotnika za mladež Općinskog suda Zadru, a koji ispunjavaju sve opće i posebne uvjete propisane Zakonom o sudovima, Zakonom o državnom sudbenom vijeću te Zakonom o sudovima za mladež, da povodom javnog poziva podnesu pojedinačne prijave za kandidata za suca porotnika Općinskog suda u Zadru te suca porotnika za mladež Općinskog suda u Zadru, objavili su iz Grada na svojim službenim stranicama.

Više informacija o pozivu možete pogledati na ovom linku.

The post Grad Zadar poziva sve osobe koje su zainteresirane za obnašanje dužnosti porotnika appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

PRISTAJETE NA ŠIŠANJE? Za potrebe snimanja filma traže se muški statisti iz Zadra i Paga. Evo detalja…

18. rujna 2023. u 13:13

Za potrebe snimanja hrvatskog dugometražnog igranog filma, 4 FILM produkcija traži muške statiste s područja Zadra i Paga.

Snimanje će biti organizirano u Pagu, i to 3 dana (od 28.9. do 30.9.), a osiguravamo honorar, prijevoz, obroke.

Statisti moraju biti voljni šišati se i brijati brade. Svi zainteresirani, mogu se prijaviti na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3fJQ42m1hrVVeJ5dft_n-T-uL47liThw0iuwBdaSjwZmhZw/viewform?fbclid=IwAR2WLNunlYBxGbErdMlaANOpHIqUc_E2D4Leo3A8498AdT4fbQEFoPSNttE

Ili preko maila casting@indigoprodukcija.com

Na isti mail se mogu javiti s upitima.

 
Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Prijavljen jer je skinuo zaštitu na radnom strojem za glačanje

18. rujna 2023. u 11:15
Iz Policijske postaje Biograd proveli su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom u dobi od 47 godina, kojeg se sumnjiči za kazneno djelo iz domene opće sigurnosti.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Tri stotine kvizaša u čast jednog od najvećih

18. rujna 2023. u 12:57

Ovog vikenda u Zadru je održano najveće kvizaško natjecanje u jugoistočnoj Europi koje okuplja najbolje kvizaše iz Hrvatske i susjednih zemalja u spomen na prerano preminulog Mirka Miočića, jednog od najvećih hrvatskih kvizaša u povijesti.

Natjecanje je bilo podijeljeno u tri glavne discipline – individualni, ekipni i kviz parova. Uz navedene, kvizaši su se mogli okušati i u tematskim kvizovima.

Riječ je o sedmom otvorenom kviz prvenstvu koje nosi naziv »Memorijal Mirka Miočića«, a organizator je Kvizaška udruga Zadar zajedno s Arsenalom koji je suorganizator s obzirom da su ustupili prostor kao i osoblje.

-Kao i svake godine, i ove smo imali individualni kviz, kviz parova i ekipni kviz, a osim ta tri kviza imamo i dodatne. Riječ je o tematskom kvizu »Domaćica« s 50 pitanja hrvatske tematike, kvizu »Gastronomija«, »Likovna umjetnost« i još »Knockout kviz« u kojem sudjeluje 128 igrača koji su se natjecali jedan protiv drugoga kao u tenisu na 5 pitanja do konačnog pobjednika, kazao je Lovro Jurišić, organizator turnira, naglasivši kako je sudjelovalo oko tri stotine kvizaša.

Legendarni joker zovi

– Osim natjecatelja iz Hrvatske, bilo je sudionika i iz Bosne i Hercegovine, Srbije, a čak smo imali i natjecatelja iz Švicarske koji je igrao na engleskom jeziku. Odaziv je na razini prošlogodišnjeg, to je po meni idealan odaziv, manje ne bi bilo dobro kao ni više, iz organizacijskih razloga – ovo je taman, zaključio je Jurišić.

Mirko Miočić je prvi puta nastupio 1972. godine u kvizu Tri, dva, jedan… ali vrijedan i osvojio drugo mjesto. 1982. godine prijavljuje se na Kviskoteku, gdje pobjeđuje 1983. te osvaja 20.000 dinara. Godine 1986 nastupa u nekoliko izlučnih emisija Kviskoteke, te u superfinalu 1986. osvaja treće mjesto. Ispred njega su bili Radoslav Dodig i Robert Pauletić.

Često se morao kvalificirati u hrvatskoj inačici kviza Tko želi biti milijunaš? putem najbržeg prsta. Kad je uspio, osvojio je 32.000 kuna, a zadnji odgovor na hrvatskoj verziji Milijunaša iznosio je 1.000.000 kuna. Tijekom prvih godina Milijunaša, više od 50 drugih natjecatelja ga je zvalo kao joker zovi. Ta suradnja mu je donijela nešto više od 100.000 kuna, dok je natjecateljima osigurao oko 470.000 eura. Radi toga, uredništvo hrvatske inačice Milijunaša izmijenilo je pravila tako da se ista osoba mogla zvati najviše tri puta u sezoni. Od 2013. godine do ožujka 2016. godine, bio je lovac kviza Potjera.

Organizator Lovro Jurišić

The post Tri stotine kvizaša u čast jednog od najvećih appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

Prema novom zakonu za napuštanje psa slijedi zatvor

18. rujna 2023. u 12:50

Napuštanje životinja uskoro bi trebalo postati kazneno djelo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju do godinu dana, piše u nedjelju Jutarnji list.

Bit će to dio novog paketa izmjena Kaznenog zakona koji se već godinu dana bistri na radnoj skupini Ministarstva pravosuđa i uprave, a koji je dosad ostajao u drugom planu, pa se o njemu u javnosti uopće nije govorilo.

No, iz dokumenata radne skupine koja radi na novom zakonu jasno je kako su u Ministarstvu odlučili u ovom paketu izmjena poraditi na jačanju zaštite životinja, pa tako i napuštanje životinja tretirati kao kazneno djelo.

Prvi je to put da se u Hrvatskoj napuštanje životinja tretira kao kazneno djelo za koje se može dobiti zatvorska kazna. Trenutačno je ono, naime, tek sastavni dio Zakona o zaštiti životinja za koji je predviđena novčana kazna u iznosu do 30.000 kuna.

Osim novog kaznenog djela, Ministarstvo pravosuđa i uprave planira učiniti i dodatni korak u jačanju kaznenopravne zaštite životinja, pa tako predlažu i povećanje zatvorskih kazni za ubijanje ili mučenje životinja.

Prijedlog je da se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazni zatvorom do dvije godine (trenutačno je kazna do jedne godine), a ako se to kazneno djelo počini iz koristoljublja, predlaže se kazna zatvora do tri godine, umjesto trenutačne dvije godine, piše novinar Jutarnjeg lista Nikola Patković.

 
Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

SDP ZADARSKE ŽUPANIJE Stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u županiji je pred potpunim kolapsom. Evo pet mjera kojima ćemo to spriječiti….

18. rujna 2023. u 12:41

“Sustav primarne zdravstvene zaštite je u raspadu, a bit će još gore” rečeno je na današnjoj pres  konferenciji SDP-a na kojoj je bilo riječi o primarnoj zdravstvenoj zaštiti kako onoj pedijatrijskoj tako i ginekološkoj ali i onoj opće medicine. Predsjednik županijskog SDP-a Jure Zubčić ponovno je podsjetio na nedavni prosvjed pedijatara, kompletan raspad primarne pedijatrije,a potom istaknuo I kako nas isti scenarij čeka sa  liječnicima opće prakse. “ Liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima 96, njih gotovo 40 posto je starije od 65 godina i uskoro će biti umirovljeno, a raspisano je  tek 11 specijalizacija“ naglasio je Zubčić. Dodaje kako ravnateljicu Doma zdravlja Zadar Renatu Beck uopće nije briga što se događa u toj ustanovi, pa ovakvo stanje niti ne čudi. Stanje nije katastrofično samo u Zadru nego u cijeloj županiji:

„Kad pogledamo prostorno Zadarsku županiju, mi smo cijelo ljeto imali cijeli otok Pašman bez liječnika obiteljske medicine. imamo situaciju da jedna općina Gračac koja je izolirana nema niti jedan dan u jednu niti ginekologa niti pedijatra. mi imamo situaciju u općini Vir gdje vi imate samo privatnog liječnika opće prakse. I on radi samo ljeti“, naglasio je Zubčić.

Županijski SDP stoga je izradio 5 mjera koje bi trebale pomoći da se ovako stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pokrene na bolje

 1. Povećati dostupnost zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji
  Dostupnost podrazumijeva mnoge dimenzije: od informacije da određena usluga postoji, mogućnosti njenog dobivanja u prikladnom roku, do fizičke pristupačnosti jednostavnosti korištenja za sve građane, bez obzira na dob, rod ili socioekonomski položaj. Kako bi PZZ dobro funkcionirala, iznimno je važno da se sustavom upravlja ambiciozno, inovativno i
  usmjereno na unaprjeđenje usluge. Nažalost na primjeru Zadarske županije jasno vidimo kako političko kadroviranje podobnih umjesto sposobnih dovodi do umrtvljenja sustava bez izgleda za poboljšanje.
  Dostupnost primarne zdravstvene zaštite prije svega treba osigurati većim brojem liječnika u PZZ. Stoga je vrlo važno kvalitetno upravljanje sustavom odnosno planiranje potrebnih kadrova i pravovremeno raspisivanje natječaja za specijalizacije. Telemedicina danas nudi rješenje za mnoge izazove u zdravstvu, što se u Hrvatskoj i dalje premalo koristi. Bolnički liječnici bi tako mogli uvesti termin kada mogu biti direktno dostupni LOM-ovima za konzultacije, što bi svakako povećalo kvalitetu skrbi.
 1. Smanjiti pritisak na OB Zadar
  U okrivu OB Zadar djeluje objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) od 2014 godine koji zbrinjava sva hitna stanja osim psihijatrije i pedijatrije. Ranijih godina je na OHPB-u bilo uposleno 13 liječnika, međutim prošle godine ih je bilo samo osam. Liste čekanja za određene specijaliste duže i od godine dana, a neke radiološke pretrage se čekaju mjesecima. Pritisci na liječnike su toliko veliki da je nedavni pokušaj „prisiljavanja“ pedijatara iz PZZ-a dežuranjem rezultirao otkazima pedijatara iz PZZ. Razumljivo je da su pedijatri iz PZZ odbili dežurstva jer bi im se događalo da rade i po 15 dana u komadu bez dana odmora, a odgovornost im je za svako dijete. Stoga je iznimno važno rasteretiti timove u bolničkom sustavu, koji je ujedno i najskuplji oblik zdravstvene zaštite.
 2. Bolje povezati sustav primarne zaštite i drugih javnih sektora, s naglaskom na sektor socijalne skrbi
  Mnogi zdravstveni problemi mogu se prevenirati, dijagnosticirati i zbrinuti suradnjom s drugim sustavima poput javno-zdravstvenih, odgojno-obrazovnih, sustavom socijalne skrbi: poboljšavanje zdravstvenih uvjeta osoba u socioekonomskom riziku, zaštita od nasilja, potpora roditeljstvu, integracija djece s teškoćama u razvoju itd. Dom zdravlja Zadarske županije treba poticati preventivne mjere nagrađivanjem liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te više ulagati u njihovo cjeloživotno usavršavanje i učenju novih pristupa i postupaka.
 3. Poboljšati uvjete za sve zaposlene u sustavu PZZ
  Zdravstveni sustav čine zdravstveni radnici koji imaju specifično znanje i vještine. Međutim, osim profesionalnog razvoja, privatni razvoj djelatnika je iznimno važan za sveukupno zadovoljstvo. Cilj nam je imati zadovoljne djelatnike koji će ostati u sustavu zdravstva i moći se adekvatno profesionalno i privatno razvijati. Primjeri županija i gradova koji su problem rješavali razgovorom, a ne naredbama, nam govori kako je problem rješiv te treba učiti iz tih primjera. Kako za jednog liječnika može biti poticajno da bude liječnik u Domu zdravlja ako mu je samim time plaća od njegovog kolege u bolnici skoro duplo manja (bez obzira na izjednačavanje koeficijenata)? To je problem kojemu treba pribjeći da se gradovi, općine, ali i sama županija uključi sa dodacima na plaću liječnicima u primarnoj zdravstvenoj skrbi. Osim dodataka mogu imati i mjere osiguravanja stanovanja koja se u mnogim mjestima pokazala
  efikasnom. Nažalost kod nas je županija potpuno pasivna po tom pitanju i zato smo pred kolapsom. U susjednoj Sloveniji, najveće ordinacije u PZZ dobivaju više sredstava i plan je da u najopterećenijim ordinacijama liječnik bude stimuliran s oko 400 eura, a sestra s oko 230 eura.
 4. Nabava medicinske opreme i edukacija liječnika
  Nekad je građanim bilo dostupno mnogo više specijalističkih pregleda unutar primarne zdravstvene zaštite (npr. dječji dispanzeri). Nažalost liječnici u PZZ su u nemogućnosti obaviti mnoge preglede zbog nedostatka opreme i time se dodatno opterećuje OB Zadar. Dom zdravlja godinama zanemaruje ulaganje kako u opremu, tako i u ljude. Smatramo da trebaju uložiti veća sredstva u nabavu medicinskih aparata i u edukaciju liječnika za rad na istima te bi time rasteretili pritisak na OB Zadar.

Uz ove  Zubčić je naglasio kako je I iznimno važno  bolje povezati sustav primarne zaštite i drugih javnih sektora, s naglaskom na sektor socijalne skrbi, poboljšati uvjete za sve zaposlene u sustavu  te nabaviti kvalitetnu medicinsku opremu i osigurati edukaciju liječnika.  

Sara Medved članica predsjedništva SDP-a istaknula je kako se na razini cijele države bore da lokalna primarna zaštita ojača te da bude dostupna  svima.

Naša vizija je da svi građani u RH mogu dobiti zdravstvenu uslugu kod liječnika obiteljske prakse i u svom Domu zdravlja. Treba povećati broj specijalističko konzilijarnih ambulanti. Time ćemo smanjiti upućivanje u bolnice, a sukladno tome i pritisak na bolnički sustav. Većina naših zdravstvenih potreba treba biti zadovoljena kod primarnog liječnika” istaknula je Medved.

Objava SDP ZADARSKE ŽUPANIJE Stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u županiji je pred potpunim kolapsom. Evo pet mjera kojima ćemo to spriječiti…. pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

❌