Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Vladimir Putin posjetio Krim na devetu godišnjicu aneksije

18. ožujka 2023. u 17:03

Ruski predsjednik Vladimir Putin nenajavljeno je u subotu posjetio Krim povodom devete obljetnice ruske aneksije poluotoka od Ukrajine.

Putina je dočekao guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev te mu je pokazao novi dječji centar  i odveo ga je u posjet novom vrtiću i umjetničkoj školi. Razvožajev je kazao da je riječ o iznenadnom posjetu.

Državni mediji nisu odmah prenijeli nikakvu Putinovu izjavu, dan nakon što je Međunarodni kazneni sud objavio da je izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika optuživši ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine.

Putin još nije javno komentirao odluku Međunarodnog kaznenog suda.

Njegov glasnogovornik nazvao ju je “ništavnom i nevažećom”, dodavši da Rusija smatra sama pitanja koja postavlja ICC “nečuvenim i neprihvatljivim”.

Rusija je zauzela Krim 2014., osam godina prije pokretanja potpune invazije na Ukrajinu. Ukrajina kaže da će se boriti da istjera Rusiju s Krima i svih drugih teritorija koje je okupirala Rusija.

The post Vladimir Putin posjetio Krim na devetu godišnjicu aneksije appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Turski ministar vanjskih poslova posjetio Egipat nakon desetljeća loših odnosa

18. ožujka 2023. u 16:55

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu posjetio je u subotu Egipat, što je rijetkost za turske dužnosnike i znak otopljavanja odnosa između dvije zemlje nakon desetogodišnjih napetosti.

Šef turske diplomacije sastao se u Kairu s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem koji je razgovore nazvao “dubokim, transparentnim i iskrenim”.

Odnosi između Egipta i Turske zaoštrili su se sredinom 2013. nakon što je vojska, koju je tada vodio sadašnji predsjednik Abdel Fatah Al Sisi, svrgnula tadašnjeg islamističkog predsjednika Egipta Mohameda Morsija nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine koja je izazivala podjele.

Dvije regionalne sile također su podržavale suprotstavljene strane u Libiji. Sisi i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rukovali su se na Svjetskom prvenstvu u Kataru prošlog studenog što je bio znak približavanja.

Cavusoglu je u subotu u Kairu rekao da su u tijeku pripreme za sastanak Erdogana i Sisija koji će se vjerojatno održati nakon turskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora 14. svibnja.

Riječ je o prvom posjetu turskog ministra vanjskih poslova Egiptu nakon 11 godina, prema turskoj televiziji TRT. Subotnji razgovori pokrenuli su “put za ponovnu normalizaciju odnosa u svim sferama i započinjanje nove faze”, rekao je Šukri.

“Postoji želja za razvojem odnosa i zamahom na svim razinama”, kazao je na zajedničkoj novinskoj konferenciji Cavusoglu.

Tri tjedna ranije egipatski ministar vanjskih poslova posjetio je potresom pogođeni jug Turske i susreo se s Cavusogluom. Egipat je pružio humanitarnu pomoć Turskoj nakon potresa.

The post Turski ministar vanjskih poslova posjetio Egipat nakon desetljeća loših odnosa appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Dočekajte proljeće uz pjesmu i plesni kolaž s Plesnom udrugom Gesta, ovaj ponedjeljak u City Galleriji

18. ožujka 2023. u 16:49

Pridružite nam se u proslavi prvog dana proljeća uz veselo društvo naših malih plesača iz PLESNE UDRUGE GESTA.

Ovaj ponedjeljak, 20. ožujka s početkom u 18:30 sati za vas će nastupiti mališani koji će glazbom i plesom uljepšati početak proljeća.

Gesta,  plesni ansambl koji uspješno djeluje više od dvadeset godina u Zadru i broji 150 polaznika, svojim programom promovira plesnu umjetnost i okuplja djecu i roditelje. Kroz atraktivan program djece plesača, prikazat će vam čak 12 plesnih kostimiranih ulomaka iz njihove posljednje plesne produkcije „TO MALO KLUPKO VUNE“.

Zato provedite i ovaj ponedjeljak u vašem omiljenom centru u srcu grada uz veselu plesnu priču!

Objava Dočekajte proljeće uz pjesmu i plesni kolaž s Plesnom udrugom Gesta, ovaj ponedjeljak u City Galleriji pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

FOTOGALERIJA Proljetna Subotnja špica by Saša Čuka

18. ožujka 2023. u 16:49

[See image gallery at www.znet.hr]

 
Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

OPREZNO! Ovo voće i povrće sadrži najviše pesticida…

18. ožujka 2023. u 16:40

Liječnici i dijetetičari neprestano nas potiču da jedemo više voća i povrća bogatog vlaknima i hranjivim tvarima jer kažu da su dobri za nas! Nisu u krivu. Brojne studije hvale zdravstvene dobrobiti jedenja namirnica poput borovnica, špinata, mrkve, brokule i gljiva.

Ali što ako se pritom izlažete potencijalno štetnim pesticidima?

Upravo je to pokazalo najnovije istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG): više od 75% neorganskih svježih proizvoda prodanih u SAD-u sadrži ostatke pesticida. To je još veći postotak od rezultata slične studije EWG-a prošle godine. Izvješće se temelji na federalnim podacima prikupljenim iz tisuća uzoraka 46 različitog konvencionalno uzgojenog voća i povrća.

EWG koristi ove podatke za izradu dva popisa: “Dirty Dozen”, kako ga grupa naziva, uključuje voće i povrće koje je najviše kontaminirano pesticidima, i “Clean Fifteen”, sastavljeno od proizvoda s najnižom razinom pesticida.

Ideja je pomoći potrošačima da donesu informirane odluke o proizvodima u trgovini mješovitom robom.

Trebate li biti zabrinuti zbog pesticida na svojim proizvodima?

Ako ste zabrinuti zbog pesticida u hrani, najgora stvar koju možete učiniti je da potpuno smanjite unos voća i povrća. Većina Amerikanaca već ga ne jede dovoljno, prema CDC-u.

“Rizici povezani s nedovoljnom konzumacijom namirnica daleko nadmašuju svaku zabrinutost povezanu s konzumacijom namirnica s popisa prljavog voća i povrća”, rekla je Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka.

I suprotno uvriježenom mišljenju, Manaker je rekla da pesticide ne sadrže samo konvencionalni proizvodi. Izraz “organski” ne znači “bez pesticida”, primijetila je.

“Organski ili prirodni pesticidi ili drugi dodaci mogu zvučati bezopasno, ali u nekim slučajevima visoka izloženost može biti zabrinjavajuća”, rekla je Manaker. “Primjerice, bakreni sulfat, prirodni spoj koji se koristi na određenim usjevima za sprječavanje rasta gljivica, može biti povezan s oštećenjem jetre kada je izloženost previsoka.”

Prema Manaker, količina ostataka pesticida koja je prisutna na proizvodima vjerojatno je premala da bi imala veliki utjecaj. “Nitko od nas ne jede količinu proizvoda koja bi imala značajan učinak na naše zdravlje – primjerice, žena bi trebala pojesti više od 400 jagoda svaki dan kako bi dosegla razine ostataka pesticida povezane s potencijalnim rizicima”, rekla je.

Dok su jagode i ove godine ostale na vrhu popisa “Dirty Dozen”, postoji nekoliko novih dodataka grupi — točnije, borovnice i mahune, koje su srušile rajčice na 13. mjesto, a celer na 15. mjesto.

“U usporedbi sa zadnjim putom kada je USDA testirala borovnice i mahune, 2014. odnosno 2016., broj uzoraka s vidljivim ostacima pesticida se povećao”, istaknuli su iz EWG-a, ističući da su kemikalije pronađene u 90 posto nedavnih uzoraka za obje namirnice.

Popis voća i povrća s najviše pesticida:

-Jagode

-Špinat
-Kelj, raštika i gorušica
-Breskve
-Kruške

-Nektarine
-Jabuke
-Grožđe
-Bell & Ljute papričice

-Trešnje
-Borovnice
-Zeleni grah

Ako ste obožavatelj avokada, postoje dobre vijesti za vas: ovo voće je i ove godine na vrhu popisa najčišćih proizvoda.

“Avokado ima debeli vanjski sloj koji ga štiti, što znači da poljoprivrednici mogu koristiti manje pesticida kada ga uzgajaju”, objašnjava ona. “S druge strane, osjetljivi proizvodi koji se uzgajaju blizu tla, poput jagoda i špinata, nisu toliko prirodno zaštićeni i stoga ih se više prska pesticidima.”

Gotovo 65% uzoraka Clean Fifteen nije imalo vidljive ostatke pesticida, prema EWG-u. Nešto više od 10% Clean Fifteen uzoraka imalo je ostatke dva ili više pesticida, a niti jedan uzorak iz prvih šest stavki nije bio pozitivan na više od tri pesticida, piše Eat This, Not That.

Popis voća i povrća s najmanje pesticida:

-Avokado
-Slatki kukuruz

-Ananas
-Luka
-Papaja

-Slatki grašak

-Šparoga
-Dinja
-Kivi
-Kupus

-Gljive
-Mango
-Slatki krumpir
-Lubenica

-Mrkva

 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Inspektori po klubovima kontrolirali toče li alkohol maloljetnicima, pogledajte što su otkrili

18. ožujka 2023. u 16:37

Državni inspektorat, sanitarna i turistička inspekcija tijekom ovoga vikenda provode pojačane inspekcijske nadzore koji imaju za cilj kontrolu usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol osobama mlađim od 18 godina.

Ujedno ovom koordiniranom akcijom nadzire se konzumiraju li se duhanski proizvodi u ugostiteljskim objektima u kojima se uslužuje hrana te na zatvorenim terasama ugostiteljskih objekata koje za to ne ispunjavaju uvjete.

Što sve dopuštaju maloljetnicima

Samo u jednoj večeri na području Grada Zagreba obavljeno je 19 inspekcijskih nadzora. U čak sedam nadziranih ugostiteljskih objekata utvrđene su povrede propisa iz nadležnosti navedenih inspekcija, a slijedom čega su poduzete zakonom propisane mjere, izvijestili su iz Državnog inspektorata.

“Naime, ugostitelj ne smije uslužiti gosta, odnosno dopustiti mu konzumiranje alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol ako procijeni da je gost mlađi od 18 godina, a gost dobrovoljno ne dokaže da je stariji davanjem na uvid neke od osobnih isprava.

Tijekom prošle godine turistički inspektori su u 84 slučajeva utvrdili povredu navedenih odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a u prava dva mjeseca ove godine utvrđena su 44 takva prekršaja.

Za utvrđene povrede propisa turistički inspektori podnijeli su nadležnim prekršajnim sudovima 15 optužnih prijedloga, šest prekršajnih naloga te su naplatili 107 kazni na mjestu izvršenja prekršaja”, kažu u Državnom inspektoratu.

Najavili nove akcije

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata temeljem Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda pojačano nadzire posjeduju li ugostiteljski objekti rješenje za prostor za pušenje, zadovoljava li prostor sve propisane uvijete i je li u funkciji i sl.

Tijekom prošle godine sanitarni inspektori su u 37 slučajeva utvrdili povredu navedenih odredbi Zakona, dok je u prva dva mjeseca ove godine obavljeno 112 nadzora te je utvrđeno osam prekršaja.

Ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da prostor za pušenje ili pušački prostor ne ispunjavaju uvjete propisane su novčana kazna u iznosu od 9.290,6 – 19.908,42 € za pravnu osobu, te 663,61 – 1.990,84 € za fizičku osobu i odgovornu osobu. Također je propisana kazna u iznosu od 132,72 € za fizičku osobu koja puši na nedozvoljenom mjestu.

“Slijedom uočenog trenda, odnosno rasta broja prekršaja koji ukazuju na konzumaciju alkoholnih pića među maloljetnima te niz slučajeva u kojima je utvrđeno konzumiranje duhanskih i srodnih proizvoda u ugostiteljskim objektima u kojima sukladno propisima isto nije dopušteno, akcija turističke i sanitarne inspekcije Državnog inspektorata nastavit će se i u nadolazećem razdoblju”, najavljuju iz Državnog inspektorata.

The post Inspektori po klubovima kontrolirali toče li alkohol maloljetnicima, pogledajte što su otkrili appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Počela opadati fasada s bivše zgrade HAK-a

18. ožujka 2023. u 16:19

Zgrada nekadašnjeg HAK-a na Relji, koja je u vlasništvu Grada Zadra, zjapi prazna, zapuštena i predstavlja ruglo u širem centru grada. U nekoliko je navrata njezina prodaja bila na dnevnom redu sjednice Gradskom vijeću, ali tek kao kamen spoticanja između oporbe i vladajućih, budući da se nije postigao dogovor oko njezine prodaje.

Posljednjih dana svjedoci smo i kako fasada s ove zgrade otpada i to na dio kolnika kuda svakodnevno prođe veći broj građana, a osobito djece.

Odgovor oko moguće sanacije ovog objekta pokušali smo dobiti od gradskog pročelnika za upravljanje gradskom imovinom, Tomislava Korone, no nije se javljao na naše pozive, pa smo do zaključenja teksta ostali bez objašnjenja.

A interesa za ovo zemljište itekako ima. I dok oporba odlučno ne želi da se zgrada proda nekom od investitora koji imaju u planu napraviti još jedan stambeni blok, njihovi prijedlozi o budućoj namjeni ovog prostora odnosili su se na izgradnju dječjeg vrtića, proširenja parkinga za potrebe Poliklinike te izgradnju dječjeg igrališta, no od konačnog dogovora još nema – ništa!

Podsjetimo, prošle godine u napuštenim prostorijama izbio je i požar zbog čega su stanovnici negodovali jer je dio krovišta od otrovnog azbesta, pa su izrazili i zabrinutost za svoje zdravlje.

A dok traje neizvjesnost oko gradskog proračuna, neizvjesna ostaje i sudbina nekadašnjih prostorija HAK-a. Dugo su već trn u oku svima, a sudeći prema trenutačnoj situaciji, to će još neko vrijeme i ostati, dok budućnost prostora HAK-a ovisi od odluke Gradskog vijeća.

The post Počela opadati fasada s bivše zgrade HAK-a appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Možemo! danas bira novo vodstvo stranke: Nužno je maknuti HDZ s vlasti

18. ožujka 2023. u 16:00

Članovi stranke Možemo! biraju u subotu novo vodstvo stranke koje će stranku provesti kroz “superizbornu” 2024. godinu, a Sandra Benčić, kandidatkinja za koordinatoricu stranke, poručila je da je pitanje vremena kada će preuzeti upravljanje državom.

Izborna skupština Možemo! održava se u Hotelu Dubrovnik, a za upravna tijela stranke kandidiralo se 72 člana. Oko 300 okupljenih članova izjasnit će se kome od kandidata za upravna tijela daje podršku, a izabrani će biti oni koji dobiju natpolovičnu podršku članstva.

Kandidatkinja za koordinatoricu stranke je Sandra Benčić, a kako nema protivnicu, zbog obveznog rodnog pariteta koji propisuje da jedan od dvoje koordinatora mora biti žena, već se sada može smatrati da joj je osigurano mjesto u vrhu Možemo!.

Za drugi dio “dvoglavog vodstva” natječu se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i član stranke Velibor Zaninović. Uz njih, bira se sedmeročlani Upravni odbor stranke te Vijeće stranke od ukupno 30 članova.

Osim koordinatora, na skupštini se bira sedam članova Upravnog odbora te 30 članova Vijeća, a i na tim mjestima postoji pravilo rodnog pariteta. Za četiri članice Upravnog odbora kandidirale su se: Ivana Brajdić, Danijela Dolenec, Morena Lekan Štiglić, Jelena Miloš, Dušica Radojčić i Urša Raukar-Gamulin, dok se za preostala tri mjesta natječu: Damir Bakić, Đuro Capor, Teodor Celakoski, Dražen Cepić, Luka Maloča, Tomislav Vukoja i Velibor Zaninović.

Na sve upravne funkcije pristigle su ukupno 72 prijave.

Celakoski: Maknut ćemo HDZ s vlasti

Uoči zatvorenog dijela Skupštine, pred okupljenima s govorili iz trenutnog vodstva stranke – koordinatori Benčić i Teodor Celakoski, koji se ovoga puta kandidirao tek za člana Upravnog odbora. Benčić je poručila da je Možemo, od svog nastanka 2019. do danas, postalo treća politička snaga u Hrvatskoj,

“Snaga za koju se zna da nije pitanje hoće li doći na vlast, nego kada će preuzeti upravljanje čitavom zemljom”, istaknula je u govoru.

Najavila je da će se u narednom razdoblju vodstvo stranke fokusirati na njezin razvoj i širenje članstva u svim dijelovima Hrvatske.

“Od izbornih uspjeha su jednako važni uspjesi širenja naših ideja. Naše ideje više nisu ideje margine ljevice, već su prepoznate i korespondiraju s potrebama većine ljudi u ovoj zemlji, što nam daje nadu da je velika promjena moguća”, istaknula je Benčić.

Celakoski je poručio da Možemo! nikada nije skrivao svoj zeleno-lijevi ideološki profil, ali da su oduvijek htjeli politiku koja je okrenuta potrebama građana, bez obzira na njihov politički profil.

“Svaka generacija ima svoje zadatke. Zadatak naše generacije nije samo suzbiti korupciju, to je nužno i to radimo. Naš zadatak nije samo maknuti HDZ vlasti, to je nužno i to ćemo napraviti. No, naš zadatak je dugoročniji, moramo provesti viziju pravednog i održivog društva, teme zelene ljevice staviti u središte društvenog i političkog  interesa”, rekao je okupljenima.

Grbin: Siguran sam da znamo promijeniti državu na bolje

Podršku stranci svojim dolaskom izrazio je i supredsjednik Europske zelene stranke Thomas Waitz, koji je poručio da je Možemo! građanima Hrvatske dao “stvarnu opciju za promjenu, istinsku građansku participaciju i pravu zelenu opciju”.

No, na skupštini su bili i predstavnici srodnih stranaka u Hrvatskoj, među kojima i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“Vaš put je bio iznenađujuć, iznenađujuće brz i uspješan. No, s velikom snagom dolazi i velika odgovornost”, istaknuo je Grbin te izrazio uvjerenje u uspjeh zajedničkog ostvarenja promjene u hrvatskom društvu.

“Motiv prijašnjih govora bila je promjena, i mislim da nije svejedno kakva će promjena biti u Hrvatskoj. Ona u ovoj zemlji mora biti na bolje, a ja sam siguran da mi znamo kako to ostvariti”, poručio je Grbin.

Na marginama skupštine, kandidatkinja za članicu Upravnog odbora Ivana Kekin poručila je da članstvo od novog vodstva očekuje da stranku provede kroz 2024., superizbornu godinu, kada se održavaju izbori za EU parlament, parlamentarni izbori ali i predsjednički izbori.

Zaninović je pak, istaknuo da je svojom kandidaturom želio postati vidljiviji i na istaknutiji način uputiti kritiku samoj stranci.

“To je jedan od problema koje želim komunicirati, što u stranci nema mogućnosti kritike”, rekao je, ali i odbacio realnu mogućnost da bude izabran za koordinatora Možemo!.

Izborna skupština traje do popodnevnih sati, kada će se znati kome je članstvo dalo podršku u kandidaturi. No, rezultate izbora za koordinatore nije teško pogoditi. Sudeći po pljesku koji je dobio od članstva svojim dolaskom, jasno je da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ima veliku podršku članstva Možemo!.

The post Možemo! danas bira novo vodstvo stranke: Nužno je maknuti HDZ s vlasti appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Macron na tankom ledu: Nastavljaju se štrajkovi i prosvjedi širom Francuske

18. ožujka 2023. u 15:42

U Francuskoj se i u subotu nastavljaju štrajkovi u naftnim rafinerijama, a diljem zemlje stanovnici prosvjeduju jer su gnjevni na vladu koja je progurala prijedlog o povećanju starosne dobi za odlazak u državnu mirovinu bez glasanja u parlamentu.

Sve rašireniji nemiri u kombinaciji s gomilanjem smeća na pariškim ulicama predsjednika Emmanuela Macrona i francusku vladu stavili su pred najveći izazov od demonstracija Žutih prsluka u prosincu 2018.

Više od trećine operativnog osoblja u naftnim rafinerijama i skladištima TotalEnergiesa, na lokacijama poput Feyzina u jugoistočnoj Francuskoj i Normandiji na sjeveru zemlje, štrajkalo je u subotu, rekao je glasnogovornik tvrtke.

U međuvremenu su nastavljeni i štrajkovi zaposlenika francuskih željeznica. Za vrijeme prosvjeda na Trgu sloge (Place de la Concorde) u glavnome francuskom gradu u petak navečer interventna se policija sukobila s prosvjednicima nedaleko od zgrade parlamenta, što je rezultiralo 61 uhićenjem.

“Nema mjesta nasilju. Parlamentarna demokracija mora se poštovati”, rekao je ministar digitalne tranzicije i telekomunikacija Jean-Noel Barrot za radio Sud.

Kasnije u subotu planirano je održavanje još jednog okupljanja u Parizu.

Televizija BFM prikazala je snimke demonstracija koje se već održavaju u gradovima poput Compiegnea na sjeveru zemlje, Nantesa na zapadu i Saint-Etiennea u središnjoj Francuskoj. Savez glavnih francuskih sindikata objavio je da kani nastaviti s mobilizacijom, nastojeći na taj način iznuditi od vlasti zaokret prema promjenama.

U cijeloj je zemlji za četvrtak zakazan dan industrijske akcije. Zaposleni u prometu, obrazovanju i energetici širom Francuske sudjelovat će u četvrtak u tom štrajku, a veliki protestni marševi očekuju se u Parizu i drugim gradovima.

Industrijska akcija smatra se svojevrsnim testom koji bi trebao pokazati mogu li sindikati, koji su se proteklih godina borili kako bi ljude uvjerili u važnost štrajka, njihov gnjev transformirati u masovni društveni protest.

Osam dana prosvjeda koji su se od sredine siječnja održavali širom zemlje, kao i brojne lokalne industrijske akcije dosad su bili većinom mirni, no nemiri koji traju posljednja tri dana sve više podsjećaju na prosvjede Žutih prsluka koji su izbili krajem 2018. zbog visokih cijena goriva.

Tada su njihove demonstracije Macrona prisilile na djelomičan zaokret u pogledu poreza na ugljik. Macronova reforma podiže dob za odlazak u mirovinu za dvije godine, što znači sa 62 na 64 godine. Vlada smatra da je takav potez ključan kako bi se zajamčilo da se mirovinski sustav održi.

The post Macron na tankom ledu: Nastavljaju se štrajkovi i prosvjedi širom Francuske appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Nemiri prijete SAD-u: Trump najavio da će u utorak biti uhićen i pozvao pristaše na prosvjede

18. ožujka 2023. u 15:24

Bivši američki predsjednik Donald Trump očekuje da će u utorak biti uhićen u slučaju koji je pokrenuo ured okružnog tužitelja na Manhattanu i pozvao je svoje pristaše na prosvjed, prema objavi na mreži Truth Social u subotu.

Glasnogovornik ureda okružnog tužitelja odbio je komentirati.

Trump je rekao, bez pružanja dokaza, da “nezakonito curenje” informacija iz ureda okružnog tužitelja na Manhattanu ukazuje na to da će biti uhićen. Nije rekao koje će biti optužbe.

“Nezakonito curenje informacija iz korumpiranog i vrlo ispolitiziranog ureda okružnog tužitelja na Manhattanu … ukazuje na to da će, bez ikakvog zločina koji se može dokazati … vodeći republikanski kandidat i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, biti uhićen sljedeći utorak”, napisao je Trump.

“Prosvjedujte, vratite našu naciju!” rekao je Trump.

Ured okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga ranije ove godine počeo je predstavljati dokaze velikoj poroti koja istražuje isplatu od 130.000 dolara Michaela Cohena, Trumpova bivšeg odvjetnika, porno zvijezdi Stormy Daniels u posljednjim danima Trumpove kampanje 2016. godine.

Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford, kaže da je imala aferu s Trumpom desetljeće ranije. Trump je negirao da se afera dogodila.

Trump je bio republikanski predsjednik od 2017. do 2021. i rekao je da će se potruditi vratiti u Bijelu kuću na predsjedničkim izborima u SAD-u 2024. godine.

Braggov ured ranije ovog mjeseca pozvao je Trumpa da svjedoči pred velikom porotom koja istražuje tajne novčane isplate, prema Trumpovoj odvjetnici Susan Necheles.

Pravni stručnjaci kažu da je to znak da je optužnica blizu. Cohen se 2018. izjasnio krivim za savezne povrede financiranja kampanje organiziranjem isplata Daniels i još jednoj ženi, među ostalim djelima.

Rekao je da ga je Trump uputio da izvrši plaćanja. Ured američkog državnog odvjetnika na Manhattanu nije optužio Trumpa za zločin.

Cohen je svjedočio pred velikom porotom u ponedjeljak i ponovno u srijedu, prema riječima njegova odvjetnika Lannyja Davisa. Postupci velike porote nisu javni. Danielsina odvjetnica rekla je da je njezina stranka prošlog tjedna razgovarala s tužiteljima.

The post Nemiri prijete SAD-u: Trump najavio da će u utorak biti uhićen i pozvao pristaše na prosvjede appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

ZADAR STREET STYLE Zadrani pokazali što je subotnja špica i kako se oblači, pogledajte ove kombinacije!

18. ožujka 2023. u 15:20

Objava ZADAR STREET STYLE Zadrani pokazali što je subotnja špica i kako se oblači, pogledajte ove kombinacije! pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski.hr Zadarski.hr  

‘Lionsi‘ osigurali zvučni pikado za Sportsku udrugu slijepih i slabovidnih osoba ‘Donat‘

18. ožujka 2023. u 15:13

U Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, u VIP salonu, u subotu je održan humanitarni turnir u zvučnom pikadu. Zvučni pikado nabavljen je za potrebe Sportske udruge slijepih i slabovidnih osoba ‘Donat‘ čiji se članovi intenzivno bave i sportskom rekreacijom, ali i natjecanjem, uz ostalo i u pikadu. –...

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

[FOTO] Brojni Zadrani tražili svoje mjesto pod suncem na Poluotoku

18. ožujka 2023. u 15:11

Topla i sunčana subota bili su idealan mamac za brojne Zadra da odrade đir po Poluotoku. Na ulicama mogli su se vidjeti svi, i stariji sugrađani i oni mlađi, roditelji s djecom, prijatelji, parovi i tako dalje.

Mogle su se vidjeti mnoge razne odjevne kombinacije od suknji s velikim prorezom, haljina, zimskih jakni, pa sve do “casuala”. Unatoč šarolikim kombinacijama, jedna stvar je bila zajednička svima, a to su neizostavne sunčane naočale.

Foto

Subotnja špica 18.3.2023.

avatar

Snimio: Mate Komina

18.03.2023. 13:04

Foto: Mate Komina

Vjerujemo kako će se ovaj subotnji đir nastaviti i tijekom cijelog dana jer je vrijeme idealno za biti vani na zraku. Kako je jutrošnji đir izgledao iz objektiva našeg kolege fotoreportera, možete vidjeti u nastavku:

 

The post [FOTO] Brojni Zadrani tražili svoje mjesto pod suncem na Poluotoku appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Ove godine drastično više prometnih nesreća nego lani, policija najavila akciju

18. ožujka 2023. u 15:03
U noći sa subote na nedjelju, 18./19. ožujka, od 20 do 04 sata na zadarskim prometnicama, kao i protekla dva dana, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar provodit će akciju u cilju sprječavanja prometnih prekršaja upravljanja neregistriranim vozilima te prekršaja nepridržavanja ograničenja brzine kretanja, a u sklopu pojačanog nadzora sankcionirati će i ostale prekršaje kojima se grubo narušava sigurnost cestovnog prometa.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Zadar u Makarskoj spašava sezonu

18. ožujka 2023. u 15:00

Županijske predstavnike danas očekuju utakmice 20. kola Treće nogometne lige jug. Drugoplasirani Zadar, koji zaostaje sedam bodova za Zagorom, ide u goste Zmaju iz Makarske, momčadi koja je s 23 boda na 11. mjestu. Sastav sa Stanova u srijedu je u četvrtfinalu Županijskog kupa izgubio (1:0) u Posedarju od Hrvatskog viteza. Pritom je Dragan Blatnjak, trener, izostavio niz iskusnijih igrača koji su se trebali (sa)čuvati za Zmaj. U prvom dijelu sezone Zadar je protiv Makarana vodio 3:0, da bi na kraju spašavao pobjedu nakon što je Zmaj postigao dva gola. Ipak, završilo je 3:2.

– Očekujem tešku i drukčiju utakmicu od one koja je bila u Zadru. Idemo u goste protivniku koji nije baš lagan, kao što ni teren u Makarskoj nije idealan. No, nemamo pravo na izgovor, znamo naše ambicije i ciljeve – kaže zadarski veznjak Domagoj Muić, jedan od onih koji je bio pošteđen nastupa u Kupu. Oprezan uoči puta u Makarsku je i trener Blatnjak.

– Dobra je to momčad, posebno su dobri kad igraju kući. Ne smijemo ih podcijeniti, jer na to nemamo pravo. Pobijedit će onaj tko se bolje snađe u uvjetima na igralištu, koji nisu nimalo laki – rekao je Blatnjak.

Četvrtoplasirani Posedarci su riješili Zadrane u Kupu, a danas na igralište Gordan Demo stiže Split, vrlo mlada momčad kojoj ne ide u posljednje vrijeme te je pala na 14. mjesto. Pobjednički gol protiv Zadra postigao je Josip Jurjević, koji je i najavio utakmicu sa Splitovcima.

– Nakon velike pobjede u Kupu protiv Zadra, nema vremena za odmor jer nam dolazi odličan protivnik. Maksimalno respektiramo Split, ali nama svaka utakmica nosi imperativ pobjede i bili bismo nezadovoljni bilo kakvim drugačijim ishodom osim osvajanja tri boda. Još jednom zahvaljujem svim našim navijačima na podršci protiv Zadra te ih pozivam da i protiv Splita zajedno proslavimo pobjedu – rekao je Jurjević.

Treći gost Primorca ove sezone je Urania iz Baške Vode, koja je s 12 bodova najlošija momčad lige. S druge strane Biograjci su posebno neumoljivi na svom travnjaku stoga za Stefana Lazarevskog ne postoji druga opcija osim tri nova boda Primorca.

– Dolazi nam u goste posljednjeplasirana momčad lige, no ne očekujemo lagani zadatak. Baš nam je trener kazao da su u zadnje dvije utakmice bitnije podigli formu i da se trebamo čuvati kako ne bismo upali u zamku i s jednim bezbrižnijim stavom ušli u utakmicu – kazao je Lazerevski te potom dodao:

– Bez obzira na protivnika igramo kući, na svom terenu, i mislim da išta izuzev tri boda bi bilo iznenađenje. Prošlo kolo smo kod Splita primili gol iz tog nesretnog penala i uzeli na kraju samo bod, zato je pobjeda protiv Uranije imperativ. Kompletni smo, jedino nam nedostaje Frane Bitunjac koji odrađuje suspenziju zbog crvenog kartona.

The post Zadar u Makarskoj spašava sezonu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

MOLIÈRE, HUMORISTIČNE NOVINE I ČASOPISI… Od ponedjeljka “ZADAR ČITA” u Znanstvenoj knjižnici Zadar

18. ožujka 2023. u 15:00

Znanstvena knjižnica Zadar na manifestaciji Zadar čita sudjeluje predavanjem i izložbom. Tema ovogodišnje manifestaciji Zadar čita je smijeh. Manifestacija započinje 20. i završava 25. ožujka 2023. godine.

Predavanje Univerzalnost Molièreove komike i njezina hrvatska recepcija održat će izv. prof. dr. sc. Mirna Sindičić Sabljo (Odjel za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru) i prof. dr. sc. Divna Mrdeža Antonina (Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru) u ponedjeljak, 20. ožujka u 11 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar.

Osnovna intencija francuskoga komediografa Jean-Baptistea Poquelina, poznatijeg pod imenom Molière, bila je nasmijati i zabaviti (parišku) publiku koja je pripadala različitim slojevima francuskoga društva druge polovice 17. stoljeća. U tekstovima je progovarao o temama koje su u društvu njegova vremena izazivale prijepore, primjerice, o licemjerju, snobizmu, lažnoj pobožnosti, hipohondriji, škrtosti, dogovorenim brakovima, obrazovanju djevojaka itd. Publiku je nasmijavao izvrgavajući poruzi sve one koji su bili u neskladu s društvenim normama onoga vremena. Unatoč izrazitoj upisanosti u društvenu realnost 17. stoljeća, njegove se komedije kontinuirano uprizoruju na pozornicama diljem svijeta već četiri stoljeća te izazivaju smijeh publike koja živi u različitim povijesnim, društvenim i kulturnim kontekstima.

Tijekom trajanja manifestacije organizirana je izložba Humoristične novine i časopisi u Dalmaciji s naglaskom na Zadar. Izložbu možete pogledati u Odjelu rada s korisnicima / Informacijskoj službi Znanstvene knjižnice u radnom vremenu Knjižnice od 7:00 do 21:00 i subotom od 7:00 do 13:00 sati.

Riječ je o iznimno zanimljivoj građi koja je u službi očuvanja zadarske kulturne baštine. Humoristične novine i časopisi datiraju iz 19. i prve polovice 20. stoljeća, a nešto manji broj naslova i kasnije. Humoristično-satirična komponenta novina i časopisa jasno ocrtava prilike kako u Dalmaciji tako i u Zadru koji je u međuratnom razdoblju bio pod Italijom.

 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Kurti i Vučić stigli u Ohrid, kreću pregovori o normalizaciji odnosa

18. ožujka 2023. u 14:46

Kosovski premijer Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigli su u subotu u Sjevernu Makedoniju na novi krug razgovora s dužnosnicima EU-a o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Kurti i Vučić odvojeno će razgovarati sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom prije zajedničkog razgovora, a kasnije se očekuje novinska konferencija.

“Optimističan sam”, rekao je Kurti uoči sastanka u Ohridu. “Došao sam ovdje s dobrim ciljem, s dobrom voljom i s vjerom da će se ono što je prije dogovoreno ovdje nastaviti kroz razgovore za provedbeni plan i na taj način postići konačni dogovor o normalizaciji”, dodao je.

Kosovo i Srbija prošlog su se mjeseca u Bruxellesu složili s dogovorom o normalizaciji odnosa uz podršku Zapada nakon gotovo 10 godina dijaloga uz posredovanje EU-a.

Međutim, još je potreban dogovor o aneksu o provedbi plana koji će biti u središtu subotnjih rasprava.

“Oči EU-a i zapadnog Balkana su usmjerene prema Ohridu danas”, tvitao je Borrell.

Posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji također sudjeluje na razgovorima u Ohridu, kazao je za prištinski RTV21 kako “želi upozoriti da možda nećemo imati konačni sporazum”.

“Radit ćemo prema finalizaciji aneksa, a očekujem puno napretka”, dodao je.

The post Kurti i Vučić stigli u Ohrid, kreću pregovori o normalizaciji odnosa appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski.hr Zadarski.hr  

Nagrada ‘Viktor Kovačić‘ za životno djelo pripala - Nikoli Bašiću!

18. ožujka 2023. u 14:38

Udruženje hrvatskih arhitekata objavilo je da je nagrada ‘Viktor Kovačić‘ za životno djelo pripala arhitektu, akademiku Nikoli Bašiću. Kako donosi culturenet.hr radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Krešimir Damjanović, Vjekoslav Gašparović, Krunoslav Ivanišin, Iva Letilović, Dinko Peračić, V...

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Uskršnja košarica u prosjeku poskupjela za 30-ak posto u odnosu na lani

18. ožujka 2023. u 14:30

Mnogi Hrvati će nadolazeće uskršnje blagdane proslaviti skromnijim blagdanskim stolom. Uz konstantna poskupljenja hrane te najave dodatnih rasta cijena, trošit će se na najnužnije.

Provjerili smo koliko su cijene prehrambenih artikala poskupjele u odnosu na prošlu godinu, posebice nakon uvođenja eura te koliko će prosječnu hrvatsku obitelj koštati spiza za blagdanski stol.

Fenomen jaja

Uskrs je nezamisliv bez jaja. A upravo ovaj artikal u odnosu na prošlu pa i pretprošlu godinu bilježi najveći rast cijena. Jaja su od početka godine u odnosu na godinu ranije poskupjela za nevjerojatnih 70 do 100 posto. Cijena paketa jaja, na akciji, trenutačno iznosi tri eura. Jaja, za Uskrs, osim za bojanje, neizostavna su namirnica u pripremi pogača i kolača pa su dva paketa minimalna, a što iznosi šest eura.

Peradari se visokim cijenama pravdaju visokim ulaznim inputima. Poskupjelo im je sve, od hrane za perad, struje, budući da se u EU kokoši ne smiju držati na otvorenom prostoru, pa grijanje u zatvorenim prostorima zimi mora biti iznad 30 stupnjeva.

Ipak, u odnosu na ostale europske zemlje, po viskom cijenama jaja, Hrvatska prednjači.

Tu nije kraj visokim poskupljenjima. Također, ove godine suočeni smo i s visokim cijenama žitarica, pa su skuplji ulje, maslac, glatko brašno za 1,9 posto, oštro za čak 14 posto u odnosu na prošlu godinu. Pogača koje su na gotovo svakom stolu za Uskrs ove godine bit će manje.

Cijene voća i povrća također su veće nego prošle godine. Krumpir i luk skuplji su za 100 do nevjerojatnih 120 posto, što poljoprivrednici pravdaju visokim cijenama repromaterijala. Cijene mladog luka i svežnja rotkvica su oko jedan euro, dok su se lani kretale od pet do šest kuna. Veće su cijene i šećera, sira, svega što se tradicionalno može pronaći na blagdanskom stolu.

Nema blagdana bez mesa

– Teletina je poskupjela. Prošlu se godinu prodavala po 10 eura (75 kuna), sada je 11,5 eura po kilogramu. Janjetina je lani koštala 12 eura (90 kuna), a sada je 14 eura, govori nam zadarski mesar.

Janjetina, koja je najčešća namirnica za uskršnji ručak, sada je većini postala luksuz. Cijene po kilogramu u odnosu na prošlu godinu poskupjele su za 20-ak kuna, odnosno tri eura. To nam je potvrdio i Dražen Crljenko, uzgajivač ovaca s Paga.

– Lani je kila janjetine, naše paške, bila 13 eura (100 kuna), a sada je 16 eura (120 kuna). Nama stočarima, hrana za životinje poskupjela je za 100, neke stvari i za 200 posto i morali smo povećati cijene. Primjećujem i da ljudi manje kupuju nego inače, prodaja nam je slabija za 10 do 20 posto. Kako je sve poskupjelo, ljudi i u trgovinama kupuju najpotrebnije, a janjetina je ipak delicija, postala je luksuz mnogima, kao i škampi, pojašnjava Crljenko.

Oni skromnijih primanja ništa jeftinije neće proći ukoliko se odluče za piletinu ili svinjetinu jer su i ove namirnice poskupjele. Cijene piletine su veće za 30-ak posto, a svinjetine za 50 do 70 posto. Za kilogram odojka potrebno je izdvojiti oko osam eura.

A cijena šunke koja je za Uskrs, baš poput jaja, »must eat« namirnica, veća je u prosjeku za 30 posto. Ukoliko je riječ o domaćoj proizvodnji cijena je i nešto veća jer domaće je ipak domaće.

Ne smijemo zaboraviti ni ribu koja se tradicionalno jede na Veliki petak. Pojedine vrste skuplje su nego meso. KIlogram škampi je 28 do 30 eura, za kilogram orade i brancina koje spadaju u srednju klasu potrebno je izdvojiti od 15 do 20 eura, a skuplje verzije poput tune, kovača te jadranskih lignji koštaju oko 30 eura za kilogram.

Kada se sve zbroji rezultat je sljedeći, četveročlanu obitelj blagdanski ručak koštat će, u prosjeku, od 50 do 70 eura, što je u odnosu na prošlu godinu više za 30-ak posto. Obzirom na inflaciju, poskupljenja će svakako imati posljedice na kućni budžet jer za više novca ove godine ipak možemo kupiti za trećinu manje!

The post Uskršnja košarica u prosjeku poskupjela za 30-ak posto u odnosu na lani appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Leona Popović doskijala do prvog postolja u karijeri!

18. ožujka 2023. u 14:16

Fenomenalna Leona Popović stigla je do prvog postolja u karijeri!  Nevjerojatno je Leona danas odradila oba dvije vožnje. Nakon prve vožnje bila je druga kao i na kraju.

Tijekom cijele sezone Leona bila je konstantno pri vrhu, manje – više uvijek u završavala je u top 10, no nikako nije uspjela napraviti pomak i osvojiti postolje, no konačno je i to dočekala.

Do pobjede je doskijala Slovakinja Petra Vlhova koja je kasnila za Leonom tijekom cijele vožnje, no u završnom dijelu staze je napravila razliku. Treća je završila najbolja svih vremena, Mikaela Shiffrin.

Do današnjeg dana Leoni je najbolji rezultat bio 5. mjesto u Špindlerovom Mlinu ove godine.

Ovo je bio sjajan završetak sezone i odlična uvertira za novu sezonu u kojoj se nadamo kako će stići i pobjeda.

 

The post Leona Popović doskijala do prvog postolja u karijeri! appeared first on Zadarski list.

❌