Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

U Zadru obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

18. ožujka 2023. u 14:15
Jedan od glavnih izazova je njihova uloga u društvu, posebice kada odrastu i kada im je gotovo nemoguće naći bilo kakvo zaposlenje
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Povodom Svjetskog dana Down sindroma Udruga za Down sindrom Zadarske županije organizirala druženje na Narodnom trgu

18. ožujka 2023. u 14:14

Objava Povodom Svjetskog dana Down sindroma Udruga za Down sindrom Zadarske županije organizirala druženje na Narodnom trgu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Taylor Swift u jednom danu prodala rekordnih 2,4 milijuna ulaznica za koncerte

18. ožujka 2023. u 14:04

Otkako je Taylor Swift zadnji put bila na turneji prošlo je pet godina, a za to je vrijeme pjevačica izdala četiri albuma, među kojima i Grammyjem nagrađeni Folklore.

S obzirom na to da zbog pandemije nije nastupala uživo, njezin prvi nastup, održan sinoć u sklopu turneje pod nazivom ‘Eras’ fanovi su dočekali s veliki nestrpljenjem, a trajao je tri sata i petnaest minuta.

Održan je u Glendaleu u Arizoni, američkom gradu privremeno preimenovanom u Swift City u čast Taylorina koncerta. Swift je izvela 44 pjesme, nove i starije. Na Arizona’s State Farm stadionu okupilo se oko 80.000 obožavatelja.

Zvijezda je obećala da će njezini nastupi biti svojevrsno putovanje kroz sva njezina glazbena razdoblja, a interes obožavatelja toliko je velik da je zbog potražnje za ulaznicama u jednom trenutku pao Ticketmasterov sustav.

No unatoč tomu turneja je oborila rekord po broju prodanih ulaznica za koncerte nekog umjetnika u jednom danu. Prodano ih je čak 2,4 milijuna.

Prve kritike koncerta su iznimno dobre. Većina kritičara ističe pjevačičinu opsežnu setlistu.

“Kraljica popa ponovno je zauzela svoje prijestolje”, napisao je Times. “Postojala je opasnost da vrludanje između pjesama s 10 tako različitih albuma rezultira negativnim rezultatom, no Swift je to uspjela izbjeći te je sve dobro povezala, premda je stalno mijenjala odjeću i pozadinsku scenu.”

The post Taylor Swift u jednom danu prodala rekordnih 2,4 milijuna ulaznica za koncerte appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

HSP AS Zadar: “Mnogi nisu svjesni veličine i značaja dr. Franje Tuđmana”

18. ožujka 2023. u 13:54

Miranda Jamnicki, predsjednica Gradskog odbora HSP-a dr. Ante Starčević Zadar, poslala je priopćenje za javnost koje objavljujemo u nastavku.

“S posebnim pijetetom stranka HSP AS se prisjeća jednog važnog datuma u hrvatskoj povijesti – 18.3.1990.; pokušaj atentata na dr. Franju Tuđmana na skupu u Benkovcu, uoči prvih parlamentarnih izbora. Veliki broj mještana okolnih sela, te redara je osiguravalo skup zbog prijetnji. Od samog početka atmosfera je bila vrlo napeta jer su lokalni Srbi bacali na binu različite predmete uz mnogobrojne psovke. Na sve načine su pokušavali onemogućiti skup. Par stotina nezadovoljnih Srba sa slikom zločinca Slobodana Miloševića, zastavama Socijalističke Republike Srbije i SPC dovoljno govore o ideji svesrpskog okupljanja i naleta velikosrpskog ekstremizma, dajući jasnu poruku da Sjevernu Dalmaciju vide kao dio Velike Srbije. Dok je dr. Franjo Tuđman na bini slao poruke mira i ljubavi među narodima, te propagirajući punu ravnopravnost svim narodima; ali ne na način da se od Hrvatske stvori Velika Srbija. Unatoč ovakvoj atmosferi na skupu, nitko nije mogao pretpostaviti da će doći do pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana. Atentat je spriječen zahvaljujući brzoj reakciji g. Željka Kučića koji je srušio na pod atentatora Boška Čubrilovića oduzevši mu pištolj. Osoba vrlo poznata u emigraciji i četničkom pokretu. Scenarij nažalost nama blizak iz hrvatske povijesti. Umjesto civiliziranog dogovora, služe se nasilnim metodama (op. Puniša Račić 1928. pucao u narodne poslanike HSS, te ubio Stjepana Radića).  Nedugo nakon ovog događaja dr. Franjo Tuđman postaje 1. hrvatski predsjednik ostvarujući devestoljetni san o hrvatskoj samostalnosti. Uz dr. Antu Starčevića i Stjepana Radića je primjer hrvatske rodoljubne politike. Ovom prilikom želim citirati hrvatskog politologa Ivana Pepića koji je rekao: “Hrvatskoj je tada prijetio scenarij zamrznutog konflikta i podijeljene države, te da trebamo znati vrednovati žrtvu hrvatskih branitelja i prepoznati važnost Tuđmanove strateške savršenosti.  Vizionar, idealist, lider! Samo takvi autentični i neponovljivi ljudi pišu povijest. Nažalost, mnogi nisu ni svjesni veličine i značaja njegovog djela u teškim i neizvjesnim političkim okolnostima.” – poručila je predsjednica GO HSP AS Zadar, Miranda Jamnicki.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

FOTO U Fortis clubu održan Wine EnoGastro VIP event! Pogledajte kako je bilo

18. ožujka 2023. u 13:51

Objava FOTO U Fortis clubu održan Wine EnoGastro VIP event! Pogledajte kako je bilo pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Mijolović: Drugu ratu od 20.000 eura platit ćemo do kraja godine

18. ožujka 2023. u 13:49

Grad Zadar u velikom je problemu zbog blokade proračuna, no čini se kako ih uskoro očekuje još veći problem sa slikom o kojoj bruji cijela Hrvatska – »Mediteraneo« zadarskog umjetnika Marija Javorana. Do javnosti je već došla informacija da je gradska vlast za ovu sliku već dala 30.000 eura, a s obzirom na trenutačnu financijsku situaciju u Gradu pitanje je – odakle će namaknuti preostalih 20.000 eura?

Naime, problem je što ovdje nije riječ o izdacima vezanim za proračun, budući da je ugovor sa slikarom potpisan uoči blokade proračuna te je riječ o već preuzetoj obvezi. To praktično znači da Grad za ovu sliku mora pronaći sredstva bez obzira na rasplet situacije s proračunom, odnosno nastavak mjere nužnog financiranja. Nastavi li, dakle, Grad, s hladnim pogonom – a po svemu sudeći hoće jer pregovori nisu ni blizu kraja – preostalih 20.000 eura moraju osigurati.

Obveza iz prošle godine

Na to su se, priznaje nam pročelnik za financije Ivan Mijolović, obvezali ugovorom iz prošle godine u kojemu stoji da će do kraja ove godine autoru slike platiti drugu ratu. Odakle će to platiti pitamo Mijolovića s obzirom da je Grad u potpunoj blokadi i da nema novca, a niti će ga tako skoro biti jer moraju osigurati sredstva za najnužnije potrebe. Naime, Grad još od 1. siječnja ne može ugovarati nove projekte, već isključivo provoditi preuzete obveze iz prethodne godine, kao i nužne rashode za redovno poslovanje. I pročelnik Mijolović ovih je dana za naš list izjavio kako već pripremaju odluku o nužnom financiranju za drugi kvartal ove godine, na što su prisiljeni budući da proračuna za 2023. godinu još uvijek nema te će sjednica Gradskog vijeća s ovom točkom dnevnog reda vjerojatno biti održana tek u travnju.

– U ugovoru piše da se slika plaća u dvije rate, jedna u 2022. i druga u 2023. godini i to je preuzeta obveza, a što se tiče isplate druge rate, sredstva za tu sliku nisu predviđena u prvom kvartalu. U trenutku dospijeća pročelnica za kulturu i sport predvidjet će ta sredstva, odnosno Upravni odjel će ih osigurati, kaže pročelnik Mijolović, a na pitanje koji je rok u ugovoru sa slikarom naveden kao krajnji rok isplate preostalih 20.000 eura, kaže kako je to do kraja godine.

Loša poruka građanima

– Ovaj se izdatak stoga neće stavljati u najnoviju odluku o nužnim rashodima za drugi kvartal ove godine jer ta obveza još nije dospjela, već ćemo je uvrstiti u proračun kada ta točka dnevnog reda bude na sjednici Gradskog vijeća, pojašnjava Mijolović.

Bit će zanimljivo pratiti odakle će gradski Odjel za kulturu i sport na kraju namaknuti ova sredstva jer ugovor se, kako ističe i pročelnik, mora ispoštovati. Naime, što god tko mislio o vrijednosti njegove slike, Mario Javoran ima pravo na podmirenje obveza koje je Grad preuzeo sklapajući ugovor s njim. Gradsku vlast trenutačno spašava činjenica što je proračun u blokadi, a rok isplate druge rate do kraja godine, no što kada kada rokovi počnu »curiti«, a nije nađena stavka po kojoj će se osigurati sredstva za sliku koju je Grad odlučio platiti vrtoglavih 50.000 eura?

Naime, slika »Mediteraneo« nije samo problem financijske naravi gradskog proračuna u blokadi, već je ovo prije svega loša poruka građanima koji teško mogu razumjeti da u ovakvoj gospodarskoj situaciji i uz enormna poskupljenja gradska vlast daje ovoliko novca za sliku.

The post Mijolović: Drugu ratu od 20.000 eura platit ćemo do kraja godine appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Raspisan poziv za energetsku obnovu zgrada iz javnog sektora, dijeli se 40 miljuna eura

18. ožujka 2023. u 13:35

U sljedeća dva mjeseca jedinice lokalne i regionalne samouprave, javne ustanove, mjesne zajednice ili udruge koje obavljaju javnu djelatnost mogu se javiti na poziv što ga je jučer objavilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kako bi dobili novac za energetsku obnovu zgrada iz javnog sektora. Poziv se odnosi na zgrade koje nisu oštećene u potresu, a prilika je to lokalnim vlastima da obnove, primjerice, vrtiće, domove zdravlja ili škole. Uz to što će povećati energetsku učinkovitost zgrada u kojima se nalaze te ustanove, smanjit će i izdatke za energiju, što poprilično opterećuje lokalne proračune.

Riječ je o javnom pozivu za energetsku obnovu zgrada javnog sektora neoštećenih u potresu, na kojem će se podijeliti 40 milijuna eura, a nakon obnove, ušteda mora kod toplinske energije biti 50 posto te 30 posto kod primarne energije. Bespovratni novac koji pojedinačni projekt može dobiti je od 20 tisuća do osam milijuna eura.

Uz izradu certifikata i projekta, Ministarstvo sufinancira mjere energetske obnove koje uključuju toplinsku zaštitu ovojnice, novu stolariju, krovište, sustave obnovljivih izvora energije, pa i punionice za električne romobile i bicikle. Ako se vlasnici odluče za integralnu energetsku obnovu, sufinancirat će se do 60 posto troškova, a dubinska i sveobuhvatna obnova, koja uključuje protupotresne i protupožarne zaštitne mjere, donosi sufinanciranje do 80 posto radova i usluga nadzora.

Procjena je da će se kroz javni poziv obnoviti 50 zgrada iz javnog sektora, odnosno 288 tisuća četvornih metra prostora u tim zgradama. Zgrade javnog sektora su one u kojima se obavlja društvena djelatnost i koje su u pretežitom vlasništvu tijela državne vlasti i državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave, udruga građana, vjerskih zajednica, javnih ustanova i ustanova koje obavljaju društvenu djelatnost. Uvjet je da je zgrada u pretežitom vlasništvu javnog sektora, a to znači da je najmanje 80 posto ukupne korisne površine zgrade koja se obnavlja u vlasništvu javnog sektora, dok se društvena djelatnost mora obavljati kontinuirano na najmanje 80 posto ukupne korisne površine iste. To znači da se na ovaj natječaj lokalne vlasti ne mogu prijaviti zgrade koje su u njihovom vlasništvu, ali u kojima su na više od 20 posto prostora dopustili komercijalnu djelatnost, odnosno iznajmili su ih privatnom sektoru.

Uz to, iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine najavljuju da će objaviti i natječaj za poziv za energetsku obnovu 50 višestambenih zgrada oštećenih u potresu. Taj će poziv biti vrijedan ukupno 23 milijuna eura. Poslije toga objavit će i natječaj za energetsku obnovu 300 višestambenih zgrada neoštećenih u potresu, zatim 10.000 obiteljskih kuća i dodatnih 1.000 obiteljskih kuća u okviru projekta borbe protiv energetskog siromaštva. Ta tri poziva ukupno su vrijedna 225 milijuna eura, a novac je osiguran u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti.

The post Raspisan poziv za energetsku obnovu zgrada iz javnog sektora, dijeli se 40 miljuna eura appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Petrčane postaju tenisko središte

18. ožujka 2023. u 13:23

Treći uzastopni međunarodni teniski turnir ATP Falkensteiner Punta Skala – Zadar Open, iz serije Challenger 75 počinje sutra. Organizira se u suradnji Teniskog kluba Borik i Hrvatskog teniskog saveza, na čelu s direktorom turnira Tonijem Dujmenovićem, koji poručuje kako se i ove godine očekuje spektakl, ponajviše zbog domaćih imena koje će nastupiti.

– Imamo četvoricu hrvatskih tenisača u pojedinačnoj konkurenciji, od kojih je najveće ime Mili Poljičak, prošlogodišnji juniorski Wimbledonski pobjednik i hrvatski Davis Cup reprezentativac. Osim njega tu su još i Nino Serdarušić, Dino Prižmić te Duje Ajduković. U konkurenciji parova bit će i jedan Zadranin, Fran Ninčević, koji se vraća nakon pet mjeseci radi ozljede. Igrat će u parova u paru s Dujom Ajdukovićem. Dolaze nam i pobjednici oba prijašnja turnira, Nikola Milojević i Flavio Cobolli – ističe Dujmenović te dodaje kako su napravljeni pomaci prema naprijed u odnosu na prošlu godinu što se tiče nagradnog fonda, ali i prijenosa mečeva.

– Kvalifikacije počinju u nedjelju u 10 sati, službeno otvorenje je u ponedjeljak također u 10 sati, a isti dan počet će i dvoboji 1. kola pojedinačne konkurencije, dok turnir parova kreće u utorak nakon 14 sati. Nagradni fond turnira je povećan za 28.000 američkih dolara naspram prošle godine te ove godine iznosi 80.000 dolara. Uz spomenuto, pobjednik turnira osvaja 75 bodova za ATP rang listu. Pozvali bi sve prijatelje tenisa, poznavatelje sporta, sportaše, teniske klubove i sve građane i građanke da se odazovu i posjete teniski spektakl koji se održava u Falkensteiner Punta Skala resortu. Također, za sve koji to ne budu mogli osigurali smo prijenos svih teniskih mečeva s turnira putem ATP TV livestreama gdje možete pratiti mečeve te na sportskoj televiziji od polufinalnih susreta – kazao je Dujmenović.

Treću godinu zaredom izbor lokacije turnira pao je na hotelski kompleks Falkensteiner Punta Skala u Petrčanima koji ima odličnu sportsku infrastrukturu. Prevladava veliki broj zemljanih teniskih terena, kojih je ukupno sedam, a sudionici imaju pogled s jedne strane na more i otoke, dok s druge strane na predivni Velebit. Na turniru sudjeluje 32 igrača u glavnome dijelu turnira, 24 igrača u kvalifikacijama te 16 parova koji se natječu u kategoriji teniskih parova.

The post Petrčane postaju tenisko središte appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

VIDEO: U Jasenicama snimljen vuk

18. ožujka 2023. u 13:15

Na adresu naše redakcije stigao je zanimljiv video u kojem je naš čitatelj zabilježio rijetki prizor. Naime, u videu koji nam je poslao čitatelj, vidi se pas, za kojeg čitatelj tvrdi da pripada pasmini turskog kangala, a onda se pojavljuje i vuk. Ovaj neobičan par snimljen je na području Jasenica kod Maslenice.  Donosimo vam ga u nastavku.

 

Objava VIDEO: U Jasenicama snimljen vuk pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

💾

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Ukrajinski i američki šefovi obrane videovezom raspravljali o vojnoj pomoći za Kijev

18. ožujka 2023. u 13:10

Trojica najviših američkih sigurnosnih dužnosnika razgovarali su videovezom sa svojim ukrajinskim kolegama o vojnoj pomoći za Kijev, rekao je u subotu šef stožera ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

“Raspravljali smo o daljnjem slanju potrebne pomoći za našu zemlju, osobito vozila, oružja i streljiva”, napisao je Andrij Jernak na komunikacijskoj platformi Telegram.

Jernak je kazao da su on, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, glavni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužnij i nekoliko drugih viših zapovjednika i dužnosnika prisustvovali sastanku.

Američki ministar obrane Lloyd Austin, načelnik združenog stožera američke vojske Mark Milley i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan predstavljali su američku stranu.

Jernak nije rekao pojedinosti o ukrajinskim zahtjevima.

Dužnosnici su se sastali u vrijeme kada Kijev nastoji od svojih zapadnih saveznika, od kojih su Sjedinjene Države najznačajnije, dobiti dovoljno oružja kako bi započeo protuofenzivu i pokušao pod svoju kontrolu vratiti teritorij, koji je Moskva zauzela prošle godine.

Jernak je dodao da se Zelenskij pridružio sastanku na kraju kako bi podijelio svoje viđenje oslobađanja ukrajinskih teritorija, koje je okupirala Rusija od početka njene invazije prije gotovo 13 mjeseci.

“Potanko smo izvijestili naše saveznike o trenutnoj situaciji na bojišnici, borbenim operacijama u najtežim područjima i o najhitnijim potrebama ukrajinske vojske”, kazao je Jernak.

Ukrajinske snage su u petak nastavile odbijati ruske napade na razrušeni grad Bahmut, središnju točku osmomjesečnih ruskih pokušaja da ostvare napredak kroz industrijsku pokrajinu Doneck na istoku Ukrajine.

The post Ukrajinski i američki šefovi obrane videovezom raspravljali o vojnoj pomoći za Kijev appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Na Narodnom trgu organizirano druženje s ciljem uključivanja osoba s Down sindromom u društvo

18. ožujka 2023. u 12:55

Povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom zadarska je udruga druženjem s građanima na glavnom zadarskom trgu još jednom ukazala na važnost integracije djece i odraslih osoba s Down sindromom u obrazovanje i društvo.

Suzana Periša, predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije kazala nam je kako se od 2006. godine u Singapuru obilježava Svjetski dan Down sindroma, te kako se Hrvatska ovoj akciji pridružila 2011. godine.

– Naše je današnje druženje upravo zato važno, jer širem društvu želimo skrenuti pozornost na nas i našu djecu, njihove nade, snove, ali i probleme. Redovito se s građanima družimo povodom ove važne obljetnice, kako bi se Zadru i Zadranima zahvalili za svu potporu koju nam pružaju tijekom godine, ali i kako bi pokazali da su naša djeca, iako drugačija, jednako vrijedna, marljiva i pametna, poručila je Periša i dodala kako su mališani skupa s roditeljima radili kolače.

– Iz hotela Kolovare došao nam je chef koji s nama peče fritule, a pomogla sam je i Poljoprivredno – prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, čiji su učenici pripremili mnoštvo kolača. Poanta je pokazati da smo svi jedno i jednaki i pokazati što naša djeca mogu ponuditi društvu te što od njega trebaju, pojasnila je Periša i najavila bogat program posvećen djeci s teškoćama i njihovim roditeljima, koji je otpočeo današnjim druženjem na trgu.

Od danas pa sve do 2. travnja održavaju se   Dani djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, kada Udruga za Down sindrom zajedno s Odjelom za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, Udrugom za autizam Zadar, Studentskim savjetovalištem Sveučilišta u Zadru, Dječjim vrtićem „Latica“, Osnovnom školom „Voštarnica“ – Zadar, Centrom za pružanje usluga u zajednici Mocire, Kabinetom za ranu intervenciju Caritasa Zadarske županije,  Udrugom odgajatelja „Maraške“ i Udrugom mladih „Ahimsa“  Dane djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja obilježava nizom aktivnosti s ciljem senzibilizacije društvene zajednice za potrebe djece s teškoćama  i njihovih roditelja.

Moto manifestacije „Uključi me … i ja mogu“ stavlja naglasak na jačanje društvenih kapaciteta za inkluzivno djelovanje i ostvarivanje najviših potencijala djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja.

– Našu smo vidljivost podigli na novu razinu. Na inicijativu Marije Ljubičić s Odjela za zdravstvene studije, koja je okupila druge udruge koje skrbe o djeci s teškoćama, razgovarat ćemo o teškoćama s kojima se djeca s teškoćama i njihovi roditelji susreću, socijalnom sustavu i pomoći društva, dodala je Periša i naglasila kako će se razgovarati o svim aktualnim temama i inicijativama.

– Važno nam je osvrnuti se i na problematiku potpomognutog stanovanja, mogućnosti obrazovanja i napose zapošljavanja osoba s teškoćama, jer to je polje u kojem nažalost kaskamo u odnosu na druge europske zemlje.

The post Na Narodnom trgu organizirano druženje s ciljem uključivanja osoba s Down sindromom u društvo appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

“POVEDITE DIJETE U KAZALIŠTE” Bogat program u Kazalištu lutaka za Svjetski dan lutkarstva

18. ožujka 2023. u 13:08

Kazalište lutaka Zadar i ove godine obilježava Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva, 20. i 21. ožujka

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade počeo se obilježavati od 2001. godine, a od 2012. godine koristi se slogan “Povedite dijete u kazalište”. Poziv je to na akciju kako bi umjetnost učinili dostupnijom djeci i mladima, ali i podsjetnik na odgovornost odraslih kako bi djeci i mladima omogućili razvijanje umjetničkih iskustva koliko god je to moguće.

Hrvatske poruke, koje se tradicionalno čitaju prije predstave, napisale su Katarina Kolega i Ana Prolić. „Vrhunske kazališne predstave ne poznaju razliku između kazališta za djecu i kazališta za odrasle, u njima podjednako uživaju sve generacije, one u svakom gledatelju mogu pobuditi znatiželju i maštu te potaknuti mnoga pitanja i uzbudljive razgovore.“, ističe Kolega.

U Kazalištu lutaka Zadar i ove godine očekuje vas bogat program; predstave za organizirani dolazak vrtića, lutkarska radionica, predstava za građanstvo, te prikaz dvije knjige.

Predstava „Koliko je duga jedna priča“, 21.3. u 18 sati, besplatna je za sve posjetitelje, no zbog ograničenog broja mjesta potrebna je rezervacija karata na mail: klz@klz.hr

 
Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Zadarska udruga slijepih dobila zvučni pikado

18. ožujka 2023. u 13:04
Zvučni pikado nabavljen je za potrebe Sportske udruge slijepih i slabovidnih osoba Donat
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Tisuće mrtvih riba preplavilo površinu australske rijeke, stanovnici šokirani

18. ožujka 2023. u 12:58

Masovno uginuće ribe zabilježen je u najdužoj australskoj rijeci Darling u blizini grada Menindeea.

Radi se o inače iznenadnom i neočekivanom masovnom uginuću koje je često posljedica onečišćenja vode ili su uzrokovani prirodnim događajima.

U slatkovodnim riječnim sustavima razlog je uobičajeno niža razina vode u slatkovodnim riječnim sustavima, no u australskoj rijeci Darling problem uginuća ribe pristuan je godinama.

Niske razine kisika u drugoj najdužoj australskoj rijeci između jezera Wetherell i općine Menindee krive su za nedavno masovno uginuće ribe u zabačenom dijelu savezne države Novi Južni Wales, rekli su nadležni za zaštitu okoliša, prenosi Danas.hr.

Problem se na istom području pojavio 2018. i 2019. kada je milijun riba uginulo zbog lošeg protoka vode, loše kvalitete vode i naglih promjena temperature.

Odjel za vodu Ministarstva za planiranje i okoliša NSW-a na društvenim je mrežama objavio da razine otopljenog kisika i dalje predstavljaju problem za zdravlje riba na tom području.

Stotine tisuća mrtvih riba pronađeno je u rijeci, a državni službenici za ribarstvo poslani su na to područje da procijene problem, izvijestila je u subotu australska radiodifuzna korporacija.

Snimke koje su preplavile društvene mreže prikazuju kako tisuće mrtvih riba plovi i prekriva cijelu površinu rijeke.

Državna agencija za planiranje i okoliš upozorila je da bi razine kisika u rijekama mogle još pasti ovog vikenda kako temperature rastu, prije nego što se sljedeći tjedan vrate hladniji uvjeti.

Situaciju je na svojim društvenim mrežama komentirala Rose Butler Jackson, autralska političarka.

U svojoj objavi kritizira loše nošenje vlade NSW-a s klimatskim promjenama.

– Još jedan katastrofalan masovni pomor ribe u jezerima Menindee. Stvarnost je da je rijeka Darling vrlo bolesna Godine lošeg upravljanja od strane vlade NSW-a pogoršale su utjecaj naše promjenjive klime. Ovi su loklani ekosustavi pred lomom, stoji u objavi.

Another catastrophic mass fish death in the Menindee Lakes.

The reality is the Darling River is very sick.

Years of mismanagement by the NSW Govt has exacerbated the impact of our changing climate – this local ecosystems has been pushed to breaking point. pic.twitter.com/KyDREzmIuG

— Rose Jackson (@RoseBJackson) March 17, 2023

Objava Tisuće mrtvih riba preplavilo površinu australske rijeke, stanovnici šokirani pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Odermatt srušio Herminatora i postao skijaš s najviše bodova u sezoni

18. ožujka 2023. u 12:48

Marco Odmeratt postao je skijaš s najviše bodova u jednoj sezoni u muškoj konkurenciji. Nevjerojatni Švicarac protutnjao je veleslalomskom stazom kako u prvoj, tako i u drugoj vožnji. U prvoj imao je prednost od čak sekunde i 9 stotinski pred drugoplasiranim Pinturaultom.

Kada se krenuo spuštati na vodećoj poziciji bio je Henrik Kristoffersen nad kojim je Švicarac imao sekundu i 70 prednosti, a u cilj je ušao s nestanih 2 sekunde i 11 stotinki prednosti. Ovom pobjedom, Odermatt je samo stavio točku na i na kraju vrhunske sezone.

Ovom pobjedom Odermatt je prestigao rekordera Hermanna Maiera po broju poena u muškoj konkurenciji u jednoj sezoni. Sada rekord iznosi 2042 boda.

Na postolju se još našao Marco Schwarz, koji je time samo okrunio odličnu sezonu iza sebe.

Filip Zubčić odradio je standardan nastup za ovu sezonu i na kraju završio 13.

U 13:30 na rasporedu je ženski slalom u kojem Leona Popović nakon prve vožnje drži vrhunsko drugo mjesto.

 

The post Odermatt srušio Herminatora i postao skijaš s najviše bodova u sezoni appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Nova studija: Nedovoljno sna može povećati rizik od začepljenja arterija za 74 posto

18. ožujka 2023. u 12:43

Premalo sati sna povezano je sa 74 posto povećanim rizikom od periferne arterijske bolesti (PAD), uobičajenog stanja u kojem nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograničava dotok krvi u mišiće nogu, pokazala je najnovija studija.

Autor studije dr. Shuai Yuan s Karolinska instituta u Stockholmu komentirao je spomenuto istraživanje: – Naša studija sugerira da je spavanje od sedam do osam sati noću dobra navika za smanjenje rizika od ove bolesti.

Kako donosi Express, nedovoljno noćnog sna i dnevnog drijemanja ranije se povezivalo s povećanim rizikom od koronarne arterijske bolesti, koja je, kao i PAD, uzrokovana začepljenim arterijama. – Osim toga, problemi sa spavanjem su među najviše rangiranim pritužbama pacijenata s perifernom arterijskom bolesti, dodao je Yuan, prenosi Index.

Za potrebe istraživanja tim je proučavao 650 tisuća sudionika. U prvom dijelu studije istraživači su proveli opservacijsku studiju koja je istraživala vezu između trajanja sna i rizika od PAD-a. Dr. Yuan je istaknuo ograničenje uzrokovano analizom promatranja u tome što ne možete biti sigurni jesu li loše navike spavanja uzrokovale PAD ili je PAD uzrokovao loše navike spavanja. Drugi dio eksperimenta uključivao je randomizirana kontrolirana ispitivanja koja su se sastojala od podataka od 608 tisuća odraslih osoba.

– Mendelska randomizacija je robusna metoda za procjenu uzročnosti i pruža veću sigurnost u vezi s rezultatima, dodao je dr. Yuan. Opservacijska analiza pokazala je da su ljudi koji spavaju manje od pet sati noću bili gotovo dvostruko više izloženi riziku od PAD-a, a randomizirana kontrolirana ispitivanja poduprla su to otkriće.

Objava Nova studija: Nedovoljno sna može povećati rizik od začepljenja arterija za 74 posto pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Njemački kancelar Scholz u Tokiju radi jačanja gospodarske suradnje

18. ožujka 2023. u 12:38

Japan želi ojačati svoju gospodarsku suradnju s Njemačkom, rekao je japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura na sastanku s njemačkim kolegom Robertom Habeckom u Tokiju, kamo je u subotu stigao njemački kancelar Olaf Scholz radi bilateralnog sastanka između vlada dviju zemalja.

“S obzirom na drastično izmijenjenu međunarodnu situaciju, jačanje strateške suradnje između naših dviju zemalja, uključujući oblikovanje međunarodnog poretka, od velike je važnosti”, rekao je Nishimura na otvaranju prvih bilateralnih konzultacija između vlada dviju država.

Njemački kancelar Olaf Scholz i šestero njegovih ministara sletjelo je u Tokio u subotu. Scholz će se susresti s japanskim premijerom Fumijom Kishidom kako bi razgovarali o čvršćim gospodarskim vezama između dviju zemalja.

Očekuje se da će u središtu razgovora biti međunarodna suradnja, pri čemu Berlin traži načine da smanji svoju gospodarsku ovisnost o kineskim sirovinama usred poremećaja u globalnim lancima opskrbe.

Japan, koji također naveliko uvozi sirovine, prošle je godine izglasao zakon o gospodarskoj sigurnosti, koji njemačka vlada doživljava kao dobar primjer.

Habeck je rekao da su klimatski neutralni energenti također jedno od područja za razvoj bliske suradnje.

“S obzirom na zbližavanje Kine i Rusije i podjelu globalnog gospodarstva, udruživanje zapadnih zemalja je tim važnije”, kazao je Nishimura.

Njemačka je najvažniji trgovinski partner Japana u Europi, a Japan je drugi najveći trgovinski partner Njemačke u Aziji nakon Kine.

Očekuje se da će obrambena pitanja također biti tema razgovora između Scholza i Kishide.

Njemačke oružane snage su već poslale bojni brod i borbene mlazne zrakoplove u pacifičku regiju kako bi osnažile suradnju s tamošnjim prijateljski nastrojenim snagama. Njemačka ponovno namjerava sudjelovati u vojnim vježbama ove godine.

Kancelara prate još i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i ministar financija Christian Lindner, među ostalima, te poslovna delegacija od 11 članova.

Scholz je u travnju prošle godine odabrao Japan kao svoje prvo odredište u regiji. Njegovi prethodnici Angela Merkel i Gerhard Schroeder su najprije odlučili posjetiti Kinu.

The post Njemački kancelar Scholz u Tokiju radi jačanja gospodarske suradnje appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

NEOBIČNA SLIKOVNICA ZA DJECU I ODRASLE “Avin – Djevojčica koja je tražila vjetar” inspirirana je djecom i prirodom

18. ožujka 2023. u 12:36

Igor Narandžić, “Zadarsko dite” sa splitskom adresom, rođen 1976. godine svoju je izobrazbu završio u Zadru, no spletom životnih okolnosti odselio se u Split gdje se zaposlio u jednoj nakladničkoj kući. Iako radi jedan sasvim drugi posao, za koji i sam kaže da je poprilično srodan njegovom hobiju, Narandžić je istaknuo:

“Profesor sam francuskog i grčkog jezika. Često sam radio u školama na zamjenama, a ujedno sam se bavio pisanjem u zbornicima, blogovima i tome slično. Međutim taj hobi je sada prerastao u jednu veliku strast i ljubav. Sada trenutno radim na radnom mjestu koje dosta dobro ide pod ruku s ovim čemu sam trenutno posvećen, pa sam u tome i prepoznao svoj poriv za stavljanjem na papir.”

Ova slikovnica ima dosta zanimljivu formu pisanja i pedagoškog je karaktera, obzirom da se njome obraća i maloj i velikoj djeci, ali i odraslima. Može je čitati sva publika od 7 do 77 godina. Zbog svojim elemenata, namijenjena je ljubiteljima prirode kakav sam i sam. Slikovnica “Avin – Djevojčica koja je tražila vjetar” prva je u nizu koju ima u planu izdati iako ima još nekoliko projekata na kojima radi. Tematika slikovnice jedno je od najljepših dječjih doživljaja-dječji rođendan, a svodi se na dječju znatiželju za otkrivanjem i istraživanjem.

“Moja ljubav prema pisanju u posljednje je vrijeme urodila plodom: slikovnicom Avin za čiju sam inspiraciju imao dva vodeća motiva: pričanje priča pred spavanje svojim dvjema kćerima, te ljubav prema prirodi i planinarenju. Kako obično djeca postavljaju mnogo pitanja, a mi odrasli i sami ponekad nismo dorasli dovoljno pojasniti zašto je nešto tako kako je, djeca su motivirana preuzeti stvari sami u svoje ruke i kopati kako bi došla do odgovora koji ih zanimaju”, kratko je pojasnio autor slikovnice.

“Avin” se bazira na otkrivanju osjećaja i razvijanju empatije u svrhu izgradnje što boljih međuljudskih odnosa počevši od najranije dobi.

Priča o objavi slikovnice još je vruća obzirom da je ona tek izašla, stoga se točno ne zna datum njene promocije, no ona je već dostupna u prodaji. Predstavljanje je u planu ovog proljeća i to pretežno u dalmatinskim gradovima Zadru, Šibeniku i Splitu za koje je sam autor osobno povezan.

Objava NEOBIČNA SLIKOVNICA ZA DJECU I ODRASLE “Avin – Djevojčica koja je tražila vjetar” inspirirana je djecom i prirodom pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Marijan Kustić i Zlatko Dalić potpisali ugovor o produžetku suradnje, Dalić ostaje izbornik do završetka SP-a 2026.

18. ožujka 2023. u 12:31

RIJEKA Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, i izbornik hrvatske reprezentacije, Zlatko Dalić, potpisali su ugovor o produžetku suradnje između HNS-a i najuspješnijeg izbornika Vatrenih.

Predsjednik Kustić i izbornik Dalić dogovorili su sve detalje nastavka iznimno uspješne suradnje te su u sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza potpisali ugovor prema kojem Dalić ostaje izbornik Vatrenih do završetka ciklusa koji uključuje FIFA Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje će biti održano u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

“Zlatko Dalić je ispunio apsolutno sve ciljeve koji su pred njega postavljeni u ovih pet i pol godina, a pritom je na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Kataru potpisao dva veličanstvena dostignuća i predvodio Hrvatsku do srebrne i brončane medalje, čime je postao naš najuspješniji izbornik u povijesti. Stoga mi je iznimno zadovoljstvo što smo se dogovorili oko nastavka suradnje koja je do sada bila apsolutno briljantna. Zlatko nije samo postigao izvanredne rezultate već je i kreirao jednu fantastičnu atmosferu zajedništva unutar i oko ekipe, a pokazao je i da zna kako osvježiti ekipu i pritom zadržati kontinuitet rezultata. Kao i do sada, Zlatko i reprezentacija imat će maksimalnu podršku Saveza u svom radu, a duboko vjerujem da ćemo s njim na čelu i dalje uveseljavati hrvatske navijače diljem svijeta”, izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Dalić je preuzeo Vatrene u teškom trenutku u listopadu 2017. godine, a od tada je ostvario niz impresivnih rezultata. Pritom se ističu drugo i treće mjesto na svjetskim prvenstvima u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine, no Dalić je s Hrvatskom izborio i završni turnir Lige nacija koji će ove godine biti održan u Nizozemskoj, kao i osminu finala Eura 2020. Tri puta je izborio završne turnire, a u dva puna kvalifikacijska ciklusa pod njegovom vodstvom, Hrvatska se na završnice plasirala kao prvoplasirana momčad u skupini.

“Zahvaljujem predsjedniku Kustiću i cijelom HNS-u na velikom povjerenju, kao i potpori koju imam u radu s reprezentacijom. Puno sam puta istaknuo kako je ovaj posao najveća čast i najveće zadovoljstvo koje mogu imati kao trener te se istinski radujem budućnosti s hrvatskom reprezentacijom. Bez obzira što smo već postigli čudesne uspjehe, imam veliku strast i ambiciju nastaviti raditi s Hrvatskom i smatram da je pred nama još puno sjajnih izazova. U lipnju ćemo pokušati osvojiti Ligu nacija, a idućeg ljeta želimo biti dio spektakularnog Eura u Njemačkoj – bilo bi ispunjenje sna igrati veliko natjecanje pred desecima tisuća naših navijača. Uživam u radu s našim igračima i sa svojim sjajnim stožerom te ne mogu zamisliti ljepši i časniji posao od vođenja hrvatske reprezentacije”, poručio je izbornik Zlatko Dalić.

The post Marijan Kustić i Zlatko Dalić potpisali ugovor o produžetku suradnje, Dalić ostaje izbornik do završetka SP-a 2026. appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Liječnici na veliki prosvjed u Zagreb stigli u 15-ak autobusa

18. ožujka 2023. u 12:27

U 15-AK autobusa na Trg dr. Franje Tuđmana stigli su liječnici iz cijele Hrvatske koji će u povorci proći središtem Zagreba te doći do Trga sv. Marka, gdje će u 12 sati i pet minuta održati prosvjed protiv zdravstvene politike vlade, za spas hrvatskog zdravstva.

Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu.

Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše “S.O.S. za zdravstvo” i transparentima “Rane nastale zbog nerada liječnici ne mogu sanirati”, “Nema odmora dok traje obmana”, “Zadovoljni liječnici – zadovoljni pacijenti”.

Ban Toskić: Ministar Beroš više nema vizije

– Ministar Vili Beroš više nema vizije što raditi s vojskom koju treba voditi, izjavila je uoči prosvjeda Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatske koordinacije obiteljske medicine (KoHOM), koja je jedan od organizatora prosvjeda.

– Mi Beroša nismo birali, pa ga nećemo ni smjenjivati, ali ovaj prosvjed će pokazati koliko su liječnici nezadovoljni, ističe Ban Toskić te dodaje da je Beroš preko medija dao do znanja da se danas neće pojaviti na Trgu sv. Marka.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić izjavila je kako organizatori očekuju da će ispuniti Trg sv. Marka i okolne ulice liječnicima svih generacija i svima onima koji ih podržavaju.

Odbila je izlaziti s prognozama te poručila da su rokovi za ispunjenje njihovih zahtjeva jasno definirani i da je na vladi potez.

Liječnici na prosvjedu očekuju i drugo medicinsko osoblje i građane
U 11:30 okupit će se na Trgu sv. Marka, ispred Banskih dvora i Hrvatskog sabora, a organizatori očekuju da će im se pridružiti i drugo medicinsko osoblje i hrvatski građani.

Pod geslom “SOS za zdravstvo” prosvjed organizira pet krovnih liječničkih udruga – Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska koordinacija obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Inicijativa mladih liječnika.

Ističu loše stanje u zdravstvenom sustavu, lošu pokrivenosti zemlje liječničkim timovima i ordinacijama, mlade liječnike koji odlaze u inozemstvo, kao i brojne prekovremene sate, no i da Ministarstvo zdravstva nije počelo rješavati brojne probleme, već da se bavilo lošim izgovorima.

Plan prosvjeda

Prosvjedna povorka kreće u 10:45 Ilicom do Trga bana Jelačića, planirani dolazak na Trg svetog Marka je u 11:30, a sam prosvjed započinje u 12:05.

Na prosvjedu će se prisutnima obratiti predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić, predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika Ivana Šmit, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske.

Zbog prosvjedne povorke od 10:45 do 11:45 bit će obustavljen tramvajski promet Ilicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Ulicom Franje Račkog, zatim Zrinjevcem, Frankopanskom i Savskom do Vodnikove ulice te će tramvajske linije prometovati izmijenjenim trasama u oba smjera.

Objava Liječnici na veliki prosvjed u Zagreb stigli u 15-ak autobusa pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

❌