Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Čepići za uši: Vrste, kako ih pravilno koristiti i koja im je cijena u dućanima?

30. siječnja 2023. u 19:30

Ako ste često izloženi buci, ne možete zaspati jer partner pored vas hrče, volite koncerte, plivanje ili osjećate jak pritisak u ušima tijekom leta zrakoplovom, rješenje su čepići za uši.

Čepići za uši vrlo su korisna i praktična stvarčica koju je dobro uvijek imati uza se jer nikada ne znate kada će vam trebati. Oni se koriste za zaštitu ušiju od zvukova i vode ili kad spavate, donosi N1.

Postoji više vrsta čepića za uši, tako da prije kupnje dobro pročitajte ovaj članak jer kupnja nekvalitetnih čepića može napraviti kontraefekt.

Vrste čepića za uši

Čepići za uši dijele se prema namjeni i materijalu od kojeg su napravljeni. Prema namjeni čepići mogu biti za:

– spavanje

– zaštitu od buke

– zaštitu od vode

– zaštitu od glasne glazbe

– lov i streljanu

– zaštitu od promjene tlaka

– djecu i bebe

Materijali od kojih se izrađuju čepići mogu biti poliuretanska ili polivinil kloridna pjena, vosak, silikon ili termoplastika.

1. Čepići za uši od pjene
Ovo je najjeftinija opcija, a takvi čepići obično su jednokratni pa ih nemojte koristiti više puta. Naime, pjena je porozni materijal pa se na njoj mogu skupljati bakterije koje pak uzrokuju upalu uha. Čepići od pjene su idealni za spavanje i koncerte.

2. Čepići za uši od silikona
Ovi čepići ču čvršći od prethodni te se zato preporučuju koristiti za blokiranje glasnih zvukova, primjerice na gradilištu, koncertima ili kod lova. Mogu se koristiti nekoliko puta i odgovaraju vanjskom dijelu ušnog kanala.

3. Čepići za uši od voska
Čepići od voska lako se oblikuju po anatomiji uha te su udobniji od primjerice silikonskih. Vodootporni su pa su idealni za plivanje.

4. Čepići za uši po mjeri
Ako vam prethodni čepići ne odgovaraju, uvijek možete napraviti vlastite, dizajnirane prema odljevu vašeg uha.

Međutim, važno je napomenuti za što ćete ih sve koristiti – ako ćete ih nositi samo dok spavate, odljev se radi u ležećem položaju.

Iako su nešto skuplji od običnih, isplati se u njih uložiti jer su dugotrajni. Izrađuju se većinom od silikona ili termoplastike.

5. Čepići za uši za djecu i bebe
Na tržištu postoje i dječji čepići za uši koji će spriječiti da voda uđe u uho tijekom kupanja i tuširanja. Kod kupovine pripazite da su mekani i napravljeni od hipoalergenih materijala koji ne sakupljaju bakterije.

Za bebe postoje posebne trake za glavu s čepićima koje možete nabaviti u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama.

Kako koristiti čepiće za uši?

Možda ste mislili da stavljanje čepića u uši nije neka filozofija, ali važno je pravilno ih stavljati kako biste izbjegli komplikacije. Evo kako:

1. Vršak otvora uha primite rukom.

2. Uži vrh čepića lagano, kružnim pokretima polako gurajte u uho.

3. Kada osjetite otpor, ne gurajte dalje.

4. Čepić gurnite samo onoliko koliko je potrebno da blokirate zvuk.

Brinite se za njih
Jednokratne čepiće bacajte nakon svakog korištenja, a trajne nakon svakog korištenja perite nježnim sapunom i vodom.

Pripazite da su potpuni suhi prije korištenja.

Nažalost postoje određeni rizici uslijed korištenja čepića za uši.

Može se javiti bol u ušima zbog nakupljanja ušnog voska, poremećaji sluha i infekcije uha. U tim slučajevima prestanite koristiti čepiće i obratite se liječniku.

Također, ako osjetite da su vam uši nakon korištenja čepića često začepljene, također se obratite liječniku jer se može razvila infekcija.

Cijena čepića za uši

Čepiće za uši možete pronaći u svim drogerijama, ljekarnama, trgovinama sa sportskom opremom i slušnim pomagalima. Cijena jednokratnih čepića za uši je oko euro i pol, voštanih oko 5 eura, dok su silikonski skuplji od 7 eura.

Objava Čepići za uši: Vrste, kako ih pravilno koristiti i koja im je cijena u dućanima? pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Plenković: “Možda sam ja AP, ali vidite da autorice tih poruka nisu zadovoljne s njim”

30. siječnja 2023. u 19:19

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirao je nakon sjednice Predsjetništva HDZ-a najnovije napise o aferi Softver i toliko spominjane inicijale AP koji se nalaze u porukama Gabrijele Žalac i Josipe Rimac.

“Pa što se tiče cijele te teme zanimljivo je da se više priča o tome čiji su inicijali, nego u kojem se kontekstu spominje. Ne znam odnosi li se na mene, ali mogao bih pretpostaviti iz onog što sam pročitao.

I mogao bih iščitati da autorice nisu zadovoljne s tim dotičnim AP”, rekao je Plenković, prenosi N1. Upitan zašto nije javno rekao da je projekt prezentiran u Vladi, Plenković je kazao:

“Ne vidim da je to nešto neuobičajeno u odnosu na sve brojne sastanke koji se odvijaju u Vladi. To je bio jedan od sastanaka na zahtjev tadašnje ministrice. To je bilo vrijeme kada smo bili 5 ili 6 mjeseci na vlasti, apsorpcija europskih fondova je bila na 9 posto i u tom kontekstu nadležna ministrica je predložila susret o jednoj bazi podataka koja bi mogla biti koristan alat za apsorpciju sredstava iz fondova.

I za mene ima nekih potpuno novih elemenata u ovim transkriptima, nije bitno koji su, nije na meni da komentiram proces, ali su me iznenadili”, rekao je Plenković.

The post Plenković: “Možda sam ja AP, ali vidite da autorice tih poruka nisu zadovoljne s njim” appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Trojka uhićena za 17 imovinskih kaznenih djela

30. siječnja 2023. u 19:19
Kriminalistička policija Policijske postaje Benkovac-Obrovac i Policijske postaje Zadar u suradnji sa službenicima Službe kriminalističke policije dovršili višemjesečno opsežno kriminalističko istraživanje nad tri hrvatska državljanina u dobi od 35, 48 i 47 godina zbog sumnje da su s ciljem ostvarivanja nepripadne materijalne koristi, počinili 17 imovinskih kaznenih djela na zadarskom području.
Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Otvorene ponude za prometnice na Putu Bokanjca, prijeti poništenje kao za Ulicu od Cezana

30. siječnja 2023. u 19:17
Povjerenstvo neće žuriti s odabirom najpovoljnije ponude, kako bi se pokušao izbjeći slučaj kakav je bio s natječajem za rekonstrukciju Ulicu Admirala Jakova Šubića od Cezana
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zovko: SLAPP tužbe su novi oblik zlostavljanja novinara

30. siječnja 2023. u 19:17

Problem SLAPP tužbi iznimno je važna tema jer one predstavljaju najnoviji oblik zlostavljanja i napada na novinare i novinarke, rekao je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko govoreći na panelu “Koja su pravna uporišta i izazovi u reguliranju SLAPP – strateških tužbi protiv javne participacije”.
Zovko je istaknuo da HND godinama prikuplja podatke o ukupnom broju tužbi protiv medija i novinara za povredu ugleda i časti.

Prema posljednjim rezultatima te ankete iz ožujka prošle godine, u Hrvatskoj je bila aktivna najmanje 951 tužba za povredu ugleda i časti protiv medija i novinara od kojih su tužitelji potraživali gotovo 77 i pol milijuna kuna, prenose agencije.

“Ovo je jedna prevažna tema za nas i tiče se svih naših članova i članica jer SLAPP-tužbe su jedan novi oblik zlostavljanja i napada na novinarke i novinare”, kazao je Zovko.

Predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever naglasila je kako je u borbi protiv SLAPP-a potrebno zajedničko djelovanje novinarskih strukovnih organizacija, pravnih stručnjaka, ali i sudaca.

“Ovo je zajednička borba. Nažalost, posljedice SLAPP-tužbi na svakoga pojedinačnog novinara su strašne. Većina naših kolega kaže da je svaki napad, online harassment (zlostavljanje) ništa u usporedbi sa strahom od ciljanih SLAPP-tužbi”, kazala je Sever.

Odvjetnice specijalizirana za medijsko pravo i slobodu izražavanja te članice stručne skupine Europske komisije za SLAPP Vanja Jurić i Vesna Alaburić naglasile su iznimnu važnost edukacije, ne samo odvjetnika i novinara, nego i sudaca u borbi protiv SLAPP-tužbi.

Ocijenile su i kako je preduvjet uspješnost primjene europskih praksi iznimno dobro poznavanje sudske prakse kako bi se uopće mogla i odrediti neosnovanost SLAPP-a, ali su i pozvale na oprez u njihovu definiranju.

Alaburić je istaknula da cilj SLAPP-tužitelja najčešće nije u dobivanju spora, nego u obeshrabrivanju novinara ili aktivnosti organizacija civilnog društva koji pokreću neke osjetljive teme.

U raspravi su sudjelovali i sudac Ustavnog suda Goran Selanec i profesorica Dunja Duić te brojni novinari među kojima su svoja viđenja SLAPP-tužbi ponudili, između ostalih, Drago Hedl i Ivan Pandžić. U panel se uključio i Matthew Caruana Galizia iz fondacije koja se bavi zagovaranjem institucionalne borbe protiv SLAPP-a, a nosi ime njegove majke Daphne, malteške novinarke poginule u eksploziji autobombe.

Panel je dio projekta “Informirani građani prate sprječavanje budućih kršenja ljudskih prava i rad Ureda zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava” podržan kroz Fond za aktivno građanstvo novcem Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Objava Zovko: SLAPP tužbe su novi oblik zlostavljanja novinara pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Iznenadit će vas kad čujete što sve možete dobiti besplatno na letu

30. siječnja 2023. u 19:15

Otkad su niskobudžetne avionske kompanije preuzele velik dio neba i otkad za putovanja koja su nekad bila putovanja života možemo kupiti kartu za tek nekoliko eura, luksuz koji smo prije povezivali s letenjem ispuhao se kao i cijena avionske karte. Naravno, ako govorimo o ekonomskoj klasi, jer business-klasa i dalje zadržava svoj standard udobnosti.

Puno stvari koje se odnose na udobnost putnika razlikuje se od tvrtke do tvrtke i većina će ih ovisiti o unutarnjoj poslovnoj politici svake od njih, piše Punkufer. Kod nekih avioprijevoznika određene stvari jednostavno neće biti dostupne na letu, ali ako vam nešto treba, ne ustručavajte se pitati jer drugačije i ne možete saznati što vam je još na raspolaganju, a nisu vam ponudili.

Za www.travelandleisure.com nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je što sve možete zatražiti na letu kada letite ekonomskom klasom – i dobiti besplatno. Naravno, više toga dostupno je na prekooceanskim letovima letovima u odnosu kontinentalne. Ali i kad letite ekonomskom klasom, možete dobiti više od onoga čime vas ponude, samo morate pitati.

Kompleti za udobnost

Na dugim letovima svim će putnicima biti podijeljene kozmetičke torbice s putnim papučama, maskom za spavanje, četkicom za zube, čepićima za uši. U tim kompletima nećete naći luksuzne kreme za ruke i druge artikle koji će biti podijeljeni putnicima prve klase, ali i ovi će vam dobro doći na dugom letu.

Flaširana voda

Na svakom letu uvijek možete zatražiti i dobiti besplatno čašu vode, a vrlo vjerojatno možete dobiti i čitavu bocu vode. Hoćete li je dobiti na kraju uvijek ovisi o zalihama na letu, ali nema razloga da ne pitate.

Deke i jastuci

Deku također možete uvijek zatražiti kada letite avionom, bez obzira na duljinu leta. Temperatura u avionu zna biti vrlo niska, zato su deke uvijek spremne ako je komu hladno, samo morate pitati. Ako letite noćnim letom, možete tražiti i jastuk.

Pribor za prvu pomoć

Svi komercijalni avioni moraju biti opremljeni setovima prve pomoći koji sadrže osnovo – zavoje, gaze i antiseptičkih maramice i sredstva za ispiranje rana. Ako vam se dogodi nezgoda na letu, samo obavijestite stjuardesu i ona će vam donijeti ono što trebate.

Lijekovi

Možete zatražiti i lijekove za razna stanje, od bolova i temperature do proljeva. Naravno, priručna ljekarna u avionu neće sadržavati rijetke lijekove i one koji se izdaju na recept, ali slobodno možete zatražiti stjuardesu tabletu protiv glavobolje koja vas muči otkad ste poletjeli, ne morate trpjeti do slijetanja.

Slušalice

Ako se letite ekonomskom klasom, i slušalice će joj odgovarati kvalitetom. Neće biti one koje izoliraju vanjsku buku kao u poslovnoj klasi, ali dobro će vam doći pogotovo ako su vaše privatne slušalice nekompatibilne s uređajima u avionu koji će vas zabavljati tijekom leta.

Knjige ili bojanke za djecu

Neke zrakoplovne tvrtke imaju knjige za djecu koje će ih zabavljati tijekom leta. Za ovo nema pravila, pa je najbolje da pitate – izgubiti ne možete ništa, a možete uživati u punom mirnijem letu ako vašeg mališana uspava nova priča ili pak uživati u filmu dok je on zabavljen bojenjem.

Dodatne grickalice ili još jedno piće

Na kratkim se letovima obično ne služi čitav obrok, nego samo grickalice. Ali ako ste još gladni ili ako su vam one taman otvorile apetit, pitajte stjuardese možete li dobiti još jedan paket. Ne znači da možete, ovo će se također razlikovati od kompanije do kompanije, ali tko pita, možda dobije repete.

Pića koja dobivate na letu – a da ih ne tražite – obično su besplatna, pa kad tražite nešto ekstra, provjetite za svaki slučaj plaća li se, da ne bi bilo neugodnih iznenađenja jednom kad ste već posluženi.

Objava Iznenadit će vas kad čujete što sve možete dobiti besplatno na letu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Plenković: Ne znam tko je “AP”, ali autorice poruka nisu baš zadovoljne s njim

30. siječnja 2023. u 19:04

Završena je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a u središnjici stranke. Predsjednik stranke Andrej Plenković u izjavi za medije osvrnuo se na slučaj Softver. Podsjetimo, prema prepisci Gabrijele Žalac i Josipe Rimac može se naslutiti da je premijer bio upoznat s pričom preplaćenog softvera. Ona, naime, u sms poruci Josipi Rimac spominje da je “AP upoznat”, javlja N1.

Očekivano, prvo je pitanje novinara bilo – tko je AP?

“Puno je opcija. Što kažu? Associated Press, autobusna poduzeća, jedna vaša kreativna međunarodna predsjednica se sjetila Anthonyja Perkinsa…”, našalio se Plenković, a potom nastavio:

“Pa što se tiče cijele te teme zanimljivo je da se više priča o tome čiji su inicijali, nego u kojem se kontekstu spominje. Ne znam odnosi li se na mene, ali mogao bih pretpostaviti iz onog što sam pročitao. I mogao bih iščitati da autorice nisu zadovoljne s tim dotičnim AP.”

Upitan zašto nije javno rekao da je projekt prezentiran u Vladi, Plenković je kazao:

“Ne vidim da je to nešto neuobičajeno u odnosu na sve brojne sastanke koji se odvijaju u Vladi. To je bio jedan od sastanaka na zahtjev tadašnje ministre. To je bilo vrijeme kada smo bili 5 ili 6 mjeseci na vlasti, apsorpcija europskih fondova je bila na 9 posto i u tom kontekstu nadležna ministrica je predložila susret o jednoj bazi podataka koja bi mogla biti koristan alat za apsorpciju sredstava iz fondova.”

“I za mene ima nekih potpuno novih elemenata u ovim transkriptima, nije bitno koji su, nije na meni da komentiram proces, ali su me iznenadili”, također je komentirao.

Optužio je opoziciju da kreira lažne teme poput priče o policajcima koji su se drogirali na jednoj intervenciji, kritiziranja Zakona o pomorskom dobru…

“To čine ne bi li pokrili svoju sramotu u glasanju o vojnoj pomoći Ukrajini. Ne mogu se iz tog gliba oprati, šmrkovima da se peru, neće se oprati nikada. Njihov poglavica, mislim na Milanovića, danas ide korak dalje. Pritišće DORH u vezi ministra Banožića. To je hrvatska opozicija. U tom kontekstu se pokriva i smeće u kontekstu. Hajdemo nabaciti sve ‘neteme’ samo da ne govorimo o njihovoj sramoti i lošim potezima”, rekao je Plenković.

Predsjednika RH Zorana Milanovića nazvao je licemjerom.

“Zamislite licemjerja, danas ispraća naše vojnike u Litvu, prije par tjedana u Poljsku, u NATO-ovu misiju. Naši vojnici koji su trebali sudjelovati u misiji EUMAM isto su trebali ići u Poljsku i Njemačku. Koja je razlika?”, rekao je.

Osvrnuo se i na Milanovićevu izjavu o Kosovu.

“Nitko nije anektirao Kosovo jer bi ga onda pripojio nekoj drugoj državi. Ne znam za pojam ekstrakcije u međunarodnom pravu. Ono što je važno je da je Kosovo neovisna država s kojom imamo diplomatske odnose, da je naš ministar Filipović bio na Kosovu, da je išlo s njim naših 50-ak gospodarstvenika s njim ne bi unaprijedili razmjenu između dvije zemlje. Ovakav narativ o Kosovu dosad nismo nikad doživjeli. Sad nije zvijezda samo u ruskim nego i u srpskim medijima.”

Objava Plenković: Ne znam tko je “AP”, ali autorice poruka nisu baš zadovoljne s njim pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Glovo otpušta 250 radnika u pratećim službama

30. siječnja 2023. u 19:03

Španjolska digitalna tvrtka za dostavu Glovo objavila je u ponedjeljak da planira otpustiti 250 radnika u pratećim službama zbog smanjene potražnje u razdoblju visoke inflacije i skoka troškova života.

„Odluka o otkazima uglavnom obuhvaća sjedište tvrtke u Barceloni u područjima kao što poslovna podrška, zapošljavanje i podaci”, rekao je izvršni direktor Glova Oscar Pierre u priopćenju.

Otkaz neće dobiti nijedan kurir ni ostali radnici u izravnom kontaktu s kupcima, naglasio je Pierre. Nakon otkaza Glovo će imati 6,5 posto manje radnika u Španjolskoj i ostalim zemljama.

Brzi rast kompanije od početka poslovanja 2015. godine doveo je do neučinkovitosti, objasnio je šef Glova, dodavši i da na rezultate negativno utječu i vanjski čimbenici, poput pada narudžbi u četvrtom tromjesečju 2022. godine.

„Trenutna makroekonomska situacija, obilježena rastućim kamatnim stopama i inflacijom, smanjuje kupovnu moć potrošača, pa neki rjeđe naručuju”, dodao je Pierre.

The post Glovo otpušta 250 radnika u pratećim službama appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

ZADARSKI HDZ ODRŽAO RADNI SASTANAK “Ovo stanje s Gradskim vijećem ne smije se nastaviti. Sigurni smo da će ga građani kazniti već na sljedećim izborima”

30. siječnja 2023. u 19:02

Na radnom sastanku koordinacije Gradskog odbora, temeljnih organizacija i novih članova HDZ-a Zadar istaknuto je niz važnih poruka, objavljeno je danas iz ove stranke.

Evo rezimea:

“Snažan porast broja članova – 204 nova člana HDZ Zadar u zadnje dvije godine najbolji je dokaz rastućeg rejtinga stranke;

većina novih članova su mladi do 30 godina, što je nova snaga i zalog za budućnost naše stranke;

HDZ i Vlada RH ostvaruju sve strateške ciljeve države, od ulaska u eurozonu i Schengen, pomoći Ukrajini, pravovremenog reagiranja na energetsku krizu i inflaciju, zadržavanja stabilnog kreditnog rejtinga, rasta BDP-a i zaposlenosti, nikad većih EU fondova, pa do osnaživanja hrvatske vojske i zaštite nacionalnih interesa.”

“S druge strane kod nas u Zadru, gradonačelnik i gradska uprava žele raditi i realizirati veliki niz projekata te koristiti izvrsnu suradnju s Vladom RH i nikad veće prilike koje nam se pružaju. Međutim, zbog nezakonitog proračuna to je dovedeno u pitanje.

Takvo stanje s Gradskim vijećem se ne smije nastaviti i sigurni smo kako će građani takvo ponašanje kazniti već na sljedećim izborima, kad god oni bili.

HDZ Zadar će nastaviti okupljati sve one koji žele raditi za dobrobit našeg grada te ćemo nastaviti provoditi odgovornu politiku”, priopćeno je iz HDZ-a.

 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Genijalne vijesti za početak tjedna: Uskoro gledamo deveti film o Harry Potteru!

30. siječnja 2023. u 19:00

Posljednji, osmi filmski nastavak o čarobnjaku Harry Potteru, njegovim prijateljima Ronu i Hermioni te borbi sa zlim magom Voldemortom stigao je u kina sada već davne 2011. godine, a obožavatelji magičnog svijeta čarobnjaštva i dalje jednakim žarom vole ovu franšizu. Baš zato vjerujemo kako će mnoge oduševiti vijest da ćemo relativno uskoro ponovno gledati Harry Pottera – i to u devetom nastavku filma!

Naime, otkako je J.K. Rowling, autorica knjiga o Harry Potteru, odobrila stvaranje kazališne drame o njegovom životu, počelo se pričati kako će se snimati ‘Harry Potter and the Cursed Child’. Naime, predstava tog naziva pokorila je prije nekoliko godina svjetske kazališne pozornice, a bavila se odnosom Harryja i njegova sina Albusa Severusa. Dakle, radnja je smještena u doba kada je Harry odrastao čovjek te otac troje djece, donosi portal Jolie.hr.

Sada je pak izvršni direktor Warner Bros. Discoveryja, David Zaslav, izazvao histeriju među fanovima jer je dao natuknuti kako se ta velika produkcijska kuća svakog časa sprema odobriti snimanje devetog filma o Harryju, a koji će pratiti radnju predstave te nam približiti Harryja kao odraslog čarobnjaka čija vlastita djeca odlaze u Hogwarts. Osim Zaslava, ova šuškanja potvrdio je i Rupert Grint, koji je u originalnih osam nastavaka filma utjelovio Harryjeva prijatelja Ronalda Weasleyja.

‘Ne mogu smisliti dobar razlog da ne nastavimo dalje otkrivati ovaj svijet. Volim svoj lik, volim taj svijet. To je ogroman dio mog života, a očekujem i da će se novom projektu pridružiti Daniel Radcliffe i Emma Watson bez kojih nastavak ne bi imao smisla’, rekao je tako nedavno Rupert u jednom intervjuu.

Naravno, taj potez vraćanja originalnog casta u novom, devetom nastavku filma, imao bi itekako smisla jer bi sama činjenica da se originalna trojka ponovno okupila privukla golem broj gledatelja u kino dvorane. Također, sva tri lika imaju velike uloge u ‘Harry Potter and the Cursed Child’ priči pa je nezamislivo da ih ne vidimo u sklopu tog projekta.

Najavljeno je skoro objavljivanje još detalja vezanih uz ovu najavu snimanja, a dotad vam predlažemo da se ponovno prisjetite prvih osam nastavaka – dok s nestrpljenjem čekate deveti.

Objava Genijalne vijesti za početak tjedna: Uskoro gledamo deveti film o Harry Potteru! pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

PRATITE I USPOREDITE CIJENE “Bijela lista” na internetskoj stranici Ministarstva od idućeg tjedna

30. siječnja 2023. u 19:00

Internetska stranica s cijenama triju trgovačkih lanaca na kojoj će građani moći pratiti i uspoređivati cijene trebala bi biti u funkciji idući tjedan, izjavio je nakon sastanka s predstavnicima tih lanaca savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Jurica Lovrinčević.

Na stranici će biti oko 300 proizvoda u 80 kategorija s “bijele liste”, rekao je Lovričević, tako da će građani moći vidjeti kolike su cijene bile 31. prosinca, za Novu godinu i kolike su danas te ima li akcija ili nema.

Trgovci će sami upisivati cijene, mogu i svaki dan, ali Lovrinčević pretpostavlja da će to raditi jedanput tjedno.

Dodao je da će prema prvotnom dogovoru trgovci i dalje prvoga i petnaestoga u mjesecu slati pune liste s 1200 do 1700 artikala, kako kod kojeg trgovca, sa svim proizvodima iz 80 kategorija osnovnih proizvoda, gdje će Ministarstvo jamčiti da su te cijene nepromijenjene u odnosu na Novu godinu ili, ako jesu, onda će informirati javnost koji proizvođač i distributer diže cijene i je li to opravdano ili nije.

Lovrinčević kaže kako su tri trgovačka lanca “apsolutno” dovoljna da bi se mogli pratiti trendovi jer drže više od 30 posto tržišta, odnosno 38 posto prema nekim izračunima.

– Očekujem da će to biti sasvim dovoljno da naši građani shvate tko ne diže cijene i gdje su proizvodi povoljni za kupnju, rekao je.

Vjeruje da će se dogovoru Ministarstva i triju trgovačkih lanaca pridružiti i drugi trgovci.

– Naša će im vrata uvijek biti otvorena, no ovisi o njima. Kad god žele, vrata su im otvorena, rekao je.

Lovrinčević kaže da Vladina inicijativa “bijelih lista” već ima učinka te jamči da je oko 1200 proizvoda iz 80 kategorija kod tri trgovačka lanca koji su se do sada odazvali nepromijenjena u odnosu na Novu godinu.

Upitan jesu li cijene negdje padale, rekao je da vjerojatno ima akcija, ali s obzirom na to da padaju cijene energije i sirovina, bilo bi poželjno da pojedini proizvođači snize cijene.

Kaže kako se ne može reći da je sve do trgovaca jer i oni očekuju da proizvođači i distributeri snize cijene pojedinih artikala.

 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Sedam najboljih namirnica za zdravlje bubrega, jedite ih što češće možete

30. siječnja 2023. u 18:45

Zdravlje našeg organizma ovisi o mnogim čimbenicima kao što su stil života, stres, genetika, ali i prehrana. Isto tako, unos određenih namirnica može imati velik utjecaj na zdravlje naših bubrega, čija je glavna zadaća filtriranje krvi i uklanjanje toksina koje šalje u mjehur, a mjehur ih zatim eliminira kroz urin. Ako bubrezi ne rade kako treba, može doći do ozbiljnih posljedica.

No jeste li znali da postoje namirnice koje dokazano pospješuju rad naših bubrega i samim time poboljšavaju njihovo zdravlje? Kako piše IndiaTimes i prenosi Index Fit, radi se o sljedećim namirnicama koje liječnici preporučuju konzumirati što češće upravo zbog njihovih pozitivnih utjecaja na zdravlje bubrega, donosi N1.

To su:

kupus
cvjetača
paprika
bobičasto voće
maslinovo ulje
jaja (posebno bjelanjci)
riba.

Svaka od ovih namirnica sadrži nutritivne vrijednosti koje pospješuju rad bubrega, sprječavaju nastanak bakterija u mjehuru i mokraćnom traktu te pomažu u smanjenju rizika od bubrežnih bolesti.

Objava Sedam najboljih namirnica za zdravlje bubrega, jedite ih što češće možete pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

U Crnom se sudarila dva osobna automobila

30. siječnja 2023. u 18:34

Danas iza 17 sati, u Crnom je došlo do prometne nesreće između dva osobna vozila. Sudar se dogodio na Jadranskoj magistrali iz smjera Supernove.

Na terenu su policija te hitna pomoć. Zasad nema nikakvih informacijama o ozlijeđenima.

The post U Crnom se sudarila dva osobna automobila appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Baljak: Jedna od naših najboljih utakmica

30. siječnja 2023. u 18:34

– Ovo je jedna od naših najboljih utakmica posljednjih sezona – rekao je Marijo Baljak nakon uvjerljive pobjede kuglača Zadra u prvom dvoboju četvrtfinala Lige prvaka protiv slovačke momčadi Trstena Starek. Baljak, koji je ove sezone u europskim nastupima neizostavan član prve postave, donio je svojoj momčadi jedan bod, nakon što je nadigrao suparnički dvojac u zadnjoj izmjeni.

– S obzirom na rezultat koji imamo, kao i osvojeni broj setova, vrlo blizu smo polufinalu, odnosno Final fouru. Vjerujem da ovoliku prednost ne možemo propustiti i da ništa osim našeg prolaska ne dolazi u obzir. Ipak, nije još sve riješeno jer će Slovaci biti domaćini u uzvratu, a riječ je o vrlo kvalitetnoj momčadi – zaključio je Baljak.

Zadrani su od početka bili na visokoj razini, pa su Radovan Vlajkov i Hrvoje Marinović u prvoj izmjeni donijeli dva boda, uz značajnu prednost u srušenim drvima (plus 106). Pobjedu je upisao i Csongor Barany, a jedini kojem to nije uspjelo bio je Borna Bakran.

– Bila nam je bitna pobjeda, naravno sa što većom razlikom, u čemu smo i uspjeli. Pohvalio bih suigrače koji su svaki put kada se lomio rezultat bili bolji od suparnika, često i sa značajnom prednošću. Nažalost, ja u tome nisam uspio, osvojio sam prvi set, ali sam protivniku dopustio sljedeća tri, i ne mogu biti zadovoljan svojom igrom.

Mislim da mogu puno bolje od onoga što sam pokazao rekao je Bakran i dodao kako očekuje našu dobru igru i u uzvratu. Zadar duže vremena nije bio na ovako visokoj razni u Europi i vjerujem da ćemo iskoristiti priliku koju smo izborili i plasirati se na završni turnir u Grazu.

Ipak, nakon buđenja Slovaka u drugoj izmjeni, Milan Uzelac, uz potporu debitanta, juniora Frana Popovčića, i Marijo Baljak vraćaju uvjerljivu prednost svojoj momčadi, koja u uzvratu može proći dalje i s porazom od 6:2, a možda i sa 7:1, bude li imala ukupno više osvojenih setova.

Odličan rezultat iz prvog dvoboja četvrtfinala ostavrio je i splitski Mertojak, koji je na domaćoj kuglani sa 6:2 bio bolji od mađarskog Zalaegerszegija.

The post Baljak: Jedna od naših najboljih utakmica appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

HDZ “opleo” po predsjedniku Gradskog vijeća: “Svi “dresovi” Marka Vučetića”

30. siječnja 2023. u 18:30

HDZ Zadar na svojoj je Facebook stranici objavio post u kojem su se dotaknuli Marka Vučetića, predsjednika gradskog vijeća Grada Zadra.

Naime, u postu naziva “Svi “dresovi” Marka Vučetića” objavili su niz fotografija koje Vučetića prikazuju u različitim političkim situacijama, uz tekst:

“Čestitamo jer je prvi u Hrvatskoj uspio zatvoriti krug od krajnje desnice do ljevice i centra”.

 

Objava HDZ “opleo” po predsjedniku Gradskog vijeća: “Svi “dresovi” Marka Vučetića” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u brzom brojanju kovanica eura, tko je najbrži prst?

30. siječnja 2023. u 18:30

Ovih je dana na Facebooku otvoren događaj od nazivom “Otvoreno prvenstvo Hrvatske u brzom brojanju kovanica eura”.

Dakako, radi se o još jednom ruganju na račun uvođenja eura kao valute, obzirom na to s čim se sve građani susreću od 1. siječnja. Količina sitniša kojeg imaju u svojim džepovima daleko je veća nego u vijeme kune, pa su se stoga i dosjetili ovom događaju.

Navedeni događaj trebao bi se održati 1. travnja pa je stoga jasno da se radi o šali.

– Najprisutnija aktivnost od 1.1.2023. dobija novu dimenziju!!! Blagajnice, amateri i svi ljudi brzih prstiju, dovoljno ste vježbali svakodnevno, vrijeme je da pokažete da ste najbolji u brzopoteznom brojanju kovanica eura!!! Sudjelovanje besplatno, nagrada nema – jedino titula! Ajmo!!!! Nema veze što cijeli svijet preferira beskontaktno plaćanje (što oni znaju?!), mi Hrvati udaramo po metalu u džepovima!!!!, navodi se u objavi.

Objava Otvoreno prvenstvo Hrvatske u brzom brojanju kovanica eura, tko je najbrži prst? pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Detalji akcije u Zagrebu: Uhićen je odbjegli suradnik crnogorskog narkobosa?

30. siječnja 2023. u 18:26

Zagrebačka policija uhitila je u subotu prijepodne u središtu Zagreba crnogorskog državljanina Draška Vukovića (46), zvanog Ken, za kojim je argentinska policija raspisala Interpolovu potjernicu zbog pokušaja krijumčarenja droge.

Policija, koja je objavila samo Vukovićevu dob i državljanstvo izvijestila je da su Vukovića u iznajmljenom stanu u središtu Zagreba uhitili policajci iz Odjela za potrage Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ), prenosi N1.

U PUZ-u dodaju da su policajci temeljem ciljanog prikupljanja informacija došli do saznanja da se u iznajmljenom stanu u Centru nalazi strani državljanin za kojim je raspisana međunarodna potraga Interpola Republike Argentine zbog kaznenog djela pokušaja krijumčarenja opojnih droga.

”Dolaskom na adresu 46-godišnjaka su uhitili i odveli u službene prostorije te je istog dana, 28. siječnja odveden na Županijski sud u Zagrebu radi pokretanja ekstradicijskog postupka”, dodaje PUZ.

Mediji su izvijestili da je Vuković, bivši suradnik kriminalnog klana crnogorskog narkobosa Darka Šarića, pritvoren na temelju Interpolove tjeralice iz Argentine, iz 2009. godine, koja ga tereti za nabavu 490 kilograma kokaina.

Dodaju da je Vuković poznat kao jedan od pokajnika u postupku protiv Šarića, nakon što je sa Šarićem uhićen 2010. u sklopu međunarodne akcije ”Balkanski ratnik” zbog krijumčarenja 5,9 tona kokaina iz Argentine u Europu.

Vuković je poznat po spektakularnom bijegu iz 2007. godine, kada ga je skupina naoružanih muškaraca oslobodila nakon napada na policijski konvoj koji ga je prevozio sa suda u Kopenhagenu, gdje mu se sudilo zbog trgovanja kokainom. Tom prilikom je ranjeno 11 danskih policajaca.

Objava Detalji akcije u Zagrebu: Uhićen je odbjegli suradnik crnogorskog narkobosa? pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Banožić se sastao s generalom NATO-a za združene zračne operacije

30. siječnja 2023. u 18:18

Ministar obrane Mario Banožić razgovarao je u ponedjeljak sa zapovjednikom NATO Zapovjedništva za združene zračne operacije (CAOCTJ) general pukovnikom Fernandom de la Cruz Caravacom o trenutnim aktualnim temama, prvenstveno implikacijama rata u Ukrajini, priopćio je MORH.

Sastanku su prisustvovali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

General pukovnik Cruz Caravaca, koji se nalazi u dvodnevnom radnom posjetu Zagrebu, predstavio je rad CAOCTJ-a. Istaknuo je kako se predano radi na sigurnosti svih zemalja članica NATO-a te kako izazovna sigurnosna situacija u kojoj se Europa nalazi zahtjeva blisku suradnju NATO saveznica.

Ministar Banožić upoznao je Cruz Caravacu s hrvatskim prioritetima u području obrane u nadolazećem razdoblju, uključujući rad u području modernizacije i opremanja Oružanih snaga RH s naglaskom na opremanje HRZ-a novim borbenim zrakoplovom i nabavu sustava PZO .

Razgovarali su i o hrvatskom doprinosu međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske u misijama, operacijama i aktivnostima u kojima će u prvoj polovici 2023. sudjelovati više od 500 pripadnika Oružanih snaga RH.

Fernando de la Cruz Caravaca španjolski je general na dužnosti zapovjednika CAOCTJ-a čija je misija i uloga planiranje, usmjeravanje, koordinacija, nadzor, analiziranje i izvješćivanje o operacijama protuzračne obrane u miru, krizi i sukobu, slijedeći direktive zračne komponente NATO-a u području odgovornosti.

NATO Zapovjedništvo za združene zračne operacije sa sjedištem u Torrejonu u Kraljevini Španjolskoj je pod Zapovjedništvom savezničkih zračnih snaga smještenog u Ramsteinu, u Njemačkoj.

U Torrejon de Ardozu se nalazi i Združeno zračno operativno zapovjedništvo južnog krila NATO-a (CAOC). Riječ je o španjolskoj vojnoj bazi  20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, a koju NATO koristi za kontroliranje neba svojih južnih članica, uključujući Hrvatsku.

The post Banožić se sastao s generalom NATO-a za združene zračne operacije appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zbog nedostatka vozača kamiona i autobusa, besplatno polaganje C, D i E kategorije

30. siječnja 2023. u 18:15

Sve više prijevozničkih tvrtki sklapa ugovore s autoškolama oko plaćanja troškova obuke vozača i budućeg zapošljavanja.

Kada je prije 20-ak godina ukinut obvezni vojni rok u gotovo svim europskim zemljama, uglavnom se o tome govorilo u okvirima što to znači za nacionalnu sigurnost, ili pak nešto manje o tome što će to značiti za dodatnu mobilizaciju mladih ljudi na tržištu rada koji neće “izgubiti” godinu ili dvije na službu domovini. No, tada je pomalo ispod radara prošla jedna činjenica koja je u fokus došla sada. U gotovo niti jednoj zemlji Europe više nema dovoljno vozača kamiona i autobusa. Kako je to povezano?

Ono što su desetljećima radile europske vojske, između ostalog, besplatno su obučavale vozače kamiona za svoje “auto jedinice”, a koji su kasnije u civilstvu nastavili koristiti te kategorije ili ih čak i nadograđivati. Neke procjene su da je samo iz sustava nekadašnje JNA godišnje izašlo i do 30 tisuća vojnika s vozačkim dozvolama ili teretnim kategorijama, a da ih prije toga nisu imali. Situacija je gotovo identična u svim zemljama, bilo da se radi o državama na ovom prostoru, ili pak velikim zemljama poput Njemačke, Italije i Francuske. Sadašnja situacija se razlikuje u tome što bogate zemlje EU usisavaju postojeću bazu vozača iz onih siromašnijih, a osim Hrvatske, u još većem problemu su Srbija te Bosna i Hercegovina, donosi Poslovni dnevnik.

Zbog toga su u BiH mnoge prijevozničke tvrtke odlučile sklopiti sporazume s autoškolama oko omogućavanja besplatnog polaganja kategorija za kamion i autobus za nove polaznike. Naravno, intencija je da ti polaznici nakon dobivanja kategorija počnu raditi za tvrtke koje su im platile obuku. Kako piše sarajevski portal Klix, najnoviji primjer je Autoškole Ajan s tvrtkama iz Tešnja i Zavidovića za polaganje C i D kategorije. Sve troškove plaćaju prijevozničke tvrtke Green Light iz Tešnja i Prijevoz putnika iz Zavidovića. Dalibor Mlađenović, predstavnik tvrtke koja posreduje pri zapošljavanju vozača iz BiH u Sloveniji i Njemačkoj ističe da je samo on u osam godina izdao 15.000 KOD95 licenci, koje su neophodne  na EU cestama, bosanskohercegovačkim vozačima za ove dvije zemlje. Dodaje da u Sloveniji trenutno nedostaje 3800 vozača, a u Njemačkoj 30.000 vozača autobusa i 80.000 vozača kamiona. Situacija je, navodi, još alarmantnija ako se zna da prosječni vozač kamiona u autobusa u Njemačkoj ima više od 50 godina, a što znači da će ih veliki broj vrlo ubrzo otići u mirovinu. Pojašnjava da je prosječna bruto plaća vozača u Njemačkoj 3700-4200 eura.

Objava Zbog nedostatka vozača kamiona i autobusa, besplatno polaganje C, D i E kategorije pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Novi napad islamističkih militanata: Bombaš samoubojica u džamiji ubio 47 ljudi

30. siječnja 2023. u 18:07

Bombaš samoubojica raznio se u ponedjeljak u prepunoj džamiji u dobro utvrđenom sigurnosnom kompleksu u Pakistanu, ubivši pritom 47 ljudi, što je najnoviji napad pobunjenih islamističkih militanata.

Policija je rekla kako se čini da je napadač prošao kroz nekoliko barikada na kojima su bile sigurnosne snage kako bi ušao u kompleks “Crvene zone” u kojem se nalaze policijski i protuteroristički uredi u nestabilnom sjeverozapadnom gradu Pešavaru.

“Bio je to bombaš samoubojica”, rekao je šef policije Pešavara Ijaz Khan za Reuters. Najmanje 47 ljudi je ubijeno, a 176 ranjeno, rekao je, mnogi od njih kritično.

Do napada je došlo dan prije dolaska misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Islamabad kako bi se pokrenuli razgovori o financiranju južnoazijskog gospodarstva pogođenog krizom.

Dužnosnici su rekli da je bombaš detonirao bombu u trenutku kada su stotine ljudi stajale u redu kako bi izmolile svoje molitve. “Pronašli smo tragove eksploziva”, rekao je Khan novinarima, dodajući da je očito došlo do sigurnosnog propusta jer je bombaš prošao kroz najsigurnije područje kompleksa.

U tijeku je istraga o tome kako je napadač probio tako elitni sigurnosni kordon i je li bilo pomoći iznutra.

Khan je rekao da je džamija bila prepuna. U njoj se nalazilo oko 400 vjernika, a većina poginulih su policajci.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, najgori u Pešavaru od ožujka 2022. kada je samoubilački napad Islamske države ubio najmanje 58 ljudi u džamiji šijitskih muslimana tijekom molitve petkom.

The post Novi napad islamističkih militanata: Bombaš samoubojica u džamiji ubio 47 ljudi appeared first on Zadarski list.

❌