Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Treći je dan štrajka radnika Čistoće, Zagreb je zatrpan smećem

25. siječnja 2023. u 10:28

Štrajk radnika zagrebačke Čistoće nastavljen je u srijedu, treći dan, radnici traže povećanje koeficijenata za najniže plaćene radnike i vozače Čistoće, a dok to Uprava Zagrebačkog holdinga ne prihvati, neće se vratiti na posao i odvozit otpad u gradu.

“Štrajk se nastavlja. Radnici su svi u Čistoći od ranoga jutra kao jedan. I dalje ostaju ovdje dok im se netko ne obrati, odnosno dok im se ne ispune zahtjevi. Očekuju da im se obrati gradonačelnik Tomislav Tomašević ili članovi Uprave Zagrebačkog holdinga”, izjavila je jutros Hini predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak.

Istaknula je da radnici Čistoće traže povećanje koeficijenata, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1,8, a vozačima na 2,4.

Kaltak je podsjetila da je Uprava Zagrebačkog holdinga jučer pristala na pet od njihovih 11 zahtjeva, a radnici, kao uvjet povratka na posao, traže beskompromisno povećanja tih koeficijenata.

Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je jučer nabavu nove ispravne HTZ opreme i plaćanje kartica vozača, koje su vozači dosad morali plaćati sami. Prihvatili su i zahtjeve za izradu sistematizacije radnih mjesta u roku 30 dana, upute na koji način radnici trebaju prikupljati otpad, te besplatni parking za radnike Čistoće ispred podružnice, koji su dosad morali plaćati.

O ostalih sedam zahtjeva u Upravi Zagrebačkog holdinga su spremni pregovarati. Radnici prihvaćaju da se od sedam zahtjeva njih pet rješava putem pregovora u procesu mirenja.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević jutros je sazvao konferenciju za novinare u 10 sati u Gradskoj upravi, u povodu posljednjih zbivanja u podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga, najavljeno je iz Grada.

The post Treći je dan štrajka radnika Čistoće, Zagreb je zatrpan smećem appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Just Friends Quartet u petak nastupa u HNK Zadar

25. siječnja 2023. u 10:23

U petak, 27. siječnja u HNK Zadar gostuje poznati slovenski sastav Just Friends Quartet kojeg vodi Bojan Volk,  jedan od najznačajnijih saksofonista danas u Sloveniji s međunarodnom karijerom.

Band njeguje i interpretira glazbu legendarnog saksofoniste 50-ih godina prošlog stoljeća Sonny Rollinsa. Kvartet je izdao tri albuma: Sitting in the shade (2018), Swinging all the way (2020) i Light blue morning daylight (2022) s originalnim glazbom akademskog pijanista Marka Petrušiča. Glazba je napisana u duhu tradicionalnog jazza. Posljednji album je još uvijek ukorijenjen u tradiciji, ali se je prvi put okrenuo i prema modernijem zvuku. Uz Petrušičeve skladbe, na albumu se nalazi balada Korona autora Nikole Matošiča, inspirirana iskustvom pandemije. Pogotovo u korona razdoblju zvuk kvarteta se organski mijenjao, ali ne prema klišejima, već prema vlastitoj viziji zvuka.

Koncert će se održati u Velikoj dvorani HNK Zadar, s početkom u 20 sati.  Just Friends quartet predstavit će zadarskoj publici autorsku glazbu uz izvođenje glazbe  iz različitog razdoblja bogate jazz tradicije.

Marko Petrušić: klavir

Bojan Volk: saksofon

Nikola Matošić: kontrabas

Enos Kugler: bubnjevi

Ulaznice možete kupiti na blagajni HNK Zadar i online na sustavu Eventim https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/just-friends-quartet-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-602235/event.html?v=41433 Cijena ulaznice iznosi 9 eura.  Radno vrijeme blagajne od 11 do 13 sati i na dan koncerta od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.

Objava Just Friends Quartet u petak nastupa u HNK Zadar pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski.hr Zadarski.hr  

Veleposlanik Kraljevine Norveške zainteresiran za suradnju u sektoru marikulture! Župan Longin: "Predvodnici smo u sektoru ribarstva na Jadranu"

25. siječnja 2023. u 10:23

Župan Božidar Longin sa suradnicima, pročelnicom Ureda župana Katarinom Miletić i pročelnikom Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimirom Laštrom, primio je u Domu županije veleposlanika Kraljevine Norveške Nj. E. Haakona Blankenborga i njegovu zamjenicu Hommu Latif. Upoznavši goste...

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Lošije od lošeg koncesionara je da nam plažama upravlja – banka! Barić: “Ograde ostaju još barem šest, sedam godina”

25. siječnja 2023. u 10:19

Svakodnevno čitamo vijesti o uzurpaciji pomorskog dobra, prisvajanju plaža, uništavaju prirodnih resursa i prekomjernoj gradnji na obali mora.

Pomorsko dobro opće je dobro i pripada svim ljudima.

No, u trenutku kada smo kapital stavili ispred čovjeka, i to ustavno pravo došlo je je pod upitnik.

Hoće li novi Zakon o pomorskom dobru biti na strani održivog razvoja i javnog interesa ili zakupaca?

Kažu da plaže neće biti zatvorene. One možda neće biti zatvorene ogradama, ali postoji mogućnost da koncesionar kontrolira nazočnost ljudi na svom koncesijskom polju ako znamo da je u zakonu određeno da je 70 posto zatvorenog tipa, a 30 posto za opću, javnu uporabu. Znači, i ako nema ograde neka kontrola će postojati. Najvjerojatnije će to biti redari koji će kontrolirati nazočnost na njihovoj površini. To je i konta Ustava, jer znamo da je pomorsko dobro opće dobro. Ne bi smjelo biti nikakvog ograničenja nazočnosti, kaže nam Denis Barić iz Otočnog sabora, predsjednik udruge koja okuplja otočane i sve prijatelje mora.

Iako novi zakon zabranjuje ograđivanje i naplaćivanje plaža, opće dobro neće tako brzo biti dano na uživanje svima.

Ako dođe do izglasavanja ovog zakona koncesionari imaju pravo na stečajno pravo. To znači da se tek po isteku njihovih koncesija radi po novom zakonu. Mi procjenjujemo da ove plaže koje su sada zatvorene ostaju takve narednih šest do sedam godina, upozorava Barić.

Neki će konstatirati da je i od najgore koncesije lošije da je uopće nema jer koncesija jamči održavanje. No, lošije od lošeg koncesionara jest da plažama kao posebno vrijednom resursu upravlja – banka!

Riječ je o založnom pravu. Dakle, koncesionar založno pravo daje banci, a tu je i koncesijski ugovor. Znači, koncesionar ide u banku, diže kredit za svoje polje, za svoju gospodarsku djelatnost. U slučaju njegovog propadanja i ne vraćanja sredstava banci, ona postaje koncesionar. Dakle, može nam se dogoditi da nam banke postanu vlasnici općeg dobra, znači svih koncesijskih polja i ugovora, u konačnici plaža, priča nam Barić.

Postoji bojazan od prekomjerne gradnje u okviru koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra. Ostavlja se prostor za ignoriranje obaveze poštivanja principa zaštite okoliša.

Ovaj zakon nije u suglasnosti sa zakonima o gradnji, prostornom planiranju i okolišu. Nije prilagođen rezoluciji iz 2014. godine koja govori da se prije donošenja odluke o izvođenju radova na pomorskom dobru treba donijeti mapa planiranja na pomorskom dobru, zaključuje Barić.

Objava Lošije od lošeg koncesionara je da nam plažama upravlja – banka! Barić: “Ograde ostaju još barem šest, sedam godina” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Prodaje se veći dio otoka Galešnjaka za 10 milijuna eura, nudi se mogućnost elitnog turizma

25. siječnja 2023. u 10:17

Na oglasniku Njuškalo.hr oglašena je prodaja većeg dijela otoka Galešnjaka, jednog od najpoznatijih na svijetu, znanog i kao Otok ljubavi.

– Otok u obliku srca koji ima cca 142 000 m2 od kojih je na prodaju dio sa nešto više od 30 000 m2 koji je u jednom komadu i rasprostranjiva se na više od 500 metara obale! Sa ovom nekretninom možete napraviti stvarno nešto jedinstveno, pogotovo kad su vam stalno parkirani gosti sa jahtama poput Beyonce i Jay Z (Beyonce je slavila čak jednom prilikom svoj rođendan tu), Jeff Bezos, Michael Jordan itd. jer uostalom ko nebi došao posjetiti jedini morski otok prirodno oblikovan u obliku srca na svijetu?, navodi se u tekstu oglasa.

“Jedna od opcija je i otvaranje OPG-a! Poljoprivredno gospodarstvo koje se može raditi na površini od tri hektara. Uz to se može napraviti 400 metara kvadratnih nadzemne građevine i 1.000 metara kvadratnih podzemne. Što je izvrsna mogućnost za poljoprivredni elitni turizam sa vilom i/ili restoranom te velikim skladištem za masline, vino i ostalo bilje…, naznačeno je u oglasu.

Otok Galešnjak u Pašmanskom kanalu jedan je od najprepoznatljivijih hrvatskih otočića, a Brightside ga je jednom uvrstio i na svoj popis 20 svjetskih čuda. Znanstvenici s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru 2019. su otkrili da su na njemu prije više od 7000 godina živjeli ljudi.

Objava Prodaje se veći dio otoka Galešnjaka za 10 milijuna eura, nudi se mogućnost elitnog turizma pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

OPREZ PRI INTERNETSKOJ KUPNJI Preko društvenih mreža kupovala (35) mobitel pa ostala bez 490 eura

25. siječnja 2023. u 10:14

Zadarska policija provodi kriminalistička istraživanja u svezi računalnih prijevara u kojima je oštećeno dvoje hrvatskih državljana kada su putem internetskih aplikacija kupovali određene proizvode.

Naime, oboje su  proteklih dana  na jednoj društvenoj mreži pokušali kupiti mobitel te su naposljetku ostali materijalno oštećeni.
 

Tako je 35-godišnjakinja početkom tjedna na jednoj od društvenih mreža  pronašla oglas za povoljnu kupnju mobitela te je s nepoznatom osobom  dogovorila kupnju. Pri „dogovaranju“ o načinu uplate, bez prethodne provjere  je ustupila je svoje osobne podatke virtualnom prodavaču tako da je broj svoje bankovne kartice unijela u poslani link, a koji je potom s njezinog računa podignuo iznos od 490 eura.

 Nadalje, 35-godišnji muškarac se krajem mjeseca studenog prošle godine javio na internetski oglas ženske osobe o povoljnoj prodaji mobitela na društvenoj mreži, da bi potom  nepoznatoj osobi  na bankovni račun uplatio iznos od 200 eura, a mobitel nije dobio.

  Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, građane opetovano pozivamo na oprez i savjetujemo:
 
– ne plaćajte račune putem internetskih aplikacija već kod isporuke robe,
– ne ustupajte svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice,
– koristite dovoljno jake lozinke te na različitim internet stranicama i društvenim mrežama ne koristite iste lozinke,
– dobro razmislite kakve podatke i sadržaje dijelite putem društvenih mreža,
– on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične),
– uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji na broj 192 ili e-mailom, čak i ako niste postali žrtvom.

Detaljni savjeti o prevenciji internet prijevara mogu se pronaći i na mrežnim stranicama EUROPOLA: https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/documents/hr.pdf

Objava OPREZ PRI INTERNETSKOJ KUPNJI Preko društvenih mreža kupovala (35) mobitel pa ostala bez 490 eura pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Ella Dvornik objavila seriju provokativnih fotografija: “Ženo ti si MRAK”

25. siječnja 2023. u 10:13

Naša influencerica i poduzetnica Ella Dvornik-Pearce nedavno je objavila seriju provokativnih fotografija koje je podijelila sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama.

U posljednjoj takvoj seriji, Ella je u opisu fotografija napisala: “Vingardium leviosa”, što je referenca na čaroliju iz popularne franšize Harry Potter.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ella Dvornik-Pearce (@elladvornik)

Na fotografijama, Ella je pokazala svoju novu boju kose, a pred kamerom je pozirala noseći samo gornji dio sakoa, koji je otkrivao dekolte.

“Pored tebe bi i hetero žene preispitale svoju seksualnost”, napisala joj je u komentarima jedna od pratiteljica, dok je druga nadodala: “Ženo ti si MRAK”.

“Sve bolje i bolje fotke, predivna, a boja kose wow”, nadodala je još jedna pratiteljica.

The post Ella Dvornik objavila seriju provokativnih fotografija: “Ženo ti si MRAK” appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Zauvijek u našim srcima – neponovljivi Toše Proeski danas bi proslavio 42. rođendan

25. siječnja 2023. u 10:52

Na današnji dan prijatelji i mnogi obožavatelji, diljem regije i šire, prisjećaju se svog omiljenog i nikad prežaljenog pjevača, makedonskog slavuja Toše Proeskog.

Da je ovdje, Toše bi danas proslavio svoj 42. rođendan, no nažalost prerano nas je napustio sa svega dvadeset i šest godina, ali iza sebe je ostavio iznimno bogatu riznicu kako glazbenih, tako i humanih djela čiji neizbrisiv trag živi u svima koji su ga poznavali, ali i onima koji ga nisu imali privilegiju upoznati osobno.

Veliko srce i humanost, samo je mali dio onoga što je Toše imao i nesebično dijelio za života na Zemlji uz skromnost koja se danas rijetko viđa, ističući uvijek ljubav kao jedino što bi trebalo pokretati ljude.

“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”, Tošine su riječi koje i dan danas odzvanjaju u srcima mnogih, i iako je za njegove obožavatelje vrijeme stalo prije šesnaest godina, Toše Proeski ne prestaje živjeti kroz svoje pjesme i djela.

Sretan Ti rođendan anđele, poručila je ekipa iz Hit Recordsa. Zauvijek tvoji, potpisujemo!

The post Zauvijek u našim srcima – neponovljivi Toše Proeski danas bi proslavio 42. rođendan appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

MARKO PUPIĆ BAKRAČ O POLITIČKOJ SITUACIJI U ZADRU Mi smo šampioni po organiziranom kriminalu, ali i po ne procesuiranju istog

25. siječnja 2023. u 10:07

Priopćenje vijećnika Marka Pupića Bakrača (AM) prenosimo u cijelosti:

Nevjerojatno je do kuda seže oportunizam i podaništvo institucija sistema u Zadru. Kako ne bi nedaj Bože podigli prijavu protiv nekog politički podobnog ( čitaj visokorangiranog HDZovca ) koriste cijelu paletu načina da izbjegnu provođenje istraga, zatvore predmete bez ikakvog poduzimanja radnji na njima. Ako baš nikako ne mogu zatvoriti predmet jer je snažno utemeljen onda se prave da nešto kao izviđaju, a ta izviđanja traju godinama. Eto npr. za Ledanu od 2017 godine.

Kad svi zaborave na taj predmet u tišini nađu način da i po njemu ne postupaju.  Na taj su način uspjeli godinama i desetljećima ne procesuirati doslovno niti jednu jedinu krupniju ribu iz političko-kriminalnog miljea . Ne bi da u Zadru nema organiziranog kriminala pod političkim patronatom, a mi šampioni u državi po tom pitanju. I šampioni u ne procesuiranju istog. S druge strane one koji govore disonantno u javnom prostoru, upozoravaju, traže poduzimanje radnji i mjera su remetilački faktor karakterizira ih se kao neuravnotežene i potencijalno opasne.

Češljaju im se istupi, facebook profili, traži se dlaka u jajetu. Podižu im se prijave u roku odmah, nema tu izviđanja i provođenja opsežnih istražnih radnji koje traju godinama.  Za najbenignije objave, zbog verbalnog delikta sa konstrukcijama kojih se ne bi posramili ni staljinistički procesi vrše se progoni koji padaju u vodu . I za to nitko ne odgovara . Dokad tako ? Do kad budu mogli, dok ih se ne počne procesuirati zbog šurovanja sa kriminalcima i prikrivanja njihovih rabota . Koliko je ljudi iz institucija sistema i pravosuđa okupljalo oko švedskog stola na rođendanskim proslavama VOXa ? Nema tko nije.

Ispravnije bi bilo postaviti pitanje tko tamo nije bio. Dlaka s glave im nije pala, dapače to je društveno prihvatljivo, poželjno ponašanje državnih odvjetnika , policajaca, sudaca… i onda i dan danas . Mi koji smo na to upozoravali i onda i danas smo opasni redikuli bili i onda i dan danas.

Odgovor-ODOu

ODO-Zahtjev-za-očitovanje

Objava MARKO PUPIĆ BAKRAČ O POLITIČKOJ SITUACIJI U ZADRU Mi smo šampioni po organiziranom kriminalu, ali i po ne procesuiranju istog pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Stranac šokiran odnosom na Istu: izmetom po automobilu

25. siječnja 2023. u 10:07
Strani državljanin koji živi na otoku Istu požalio se na društvenim mrežama kako mu se već četvrti put događa da su njegova vozila i plovila zamazani izmetom
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Kim Kardashian zatražila zabranu prilaska opsjednutom obožavatelju koji joj je poklonio dijamantni prsten

25. siječnja 2023. u 10:04

Popularnoj Kim Kardashian nedavno je odobren zahtjev za zabranom prilaska kojeg je zatražila za opsjednutog obožavatelja.

Reality zvijezda zatražila je zaštitu od dotičnog tvrdeći da joj je slao jezive pakete, uključujući i skupocjeni dijamantni prsten, prenosi Daily Star.

Kim je tvrdila da joj je nanio emocionalnu štetu  nakon što je muškarac kontinuirano pokušavao stupiti u kontakt s njom, te čak vjeruje da je oženjen za reality zvijezdu.

Radi se o Jomonieu Victoru Zigleru, koji je navodno nekoliko puta pokušao ući u njezin dom, pa je kim preko svog odvjetnika Shawna Holleya zatražila zabranu prilaska rekavši da ju je muškarac uhodio te je više puta pokušao posjetiti njezin dom, dok su ga zaštitari na ulazu morali obuzdavati.

Uz prsten, muškarac joj je navodno poslao i mnoge druge predmete uključujući ključeve hotelske sobe.

“Nikada mu nisam dala svoju adresu i nikada nisam tražila da mi pošalje te pakete”, izjavila je.

“Zabrinuta sam u kojoj je mjeri uvjeren da mi jesmo ili ćemo biti u intimnoj vezi, posebno zato što se čini da je potrošio značajna sredstva kupujući stvari koje mi je poslao”, nastavila je.

Prema pritužbi koju je podnio Kimin odvjetnik, opsjednuti obožavatelj Kim je nazivao svojom suprugom i objavljivao seksualno eksplicitne poruke o njoj na društvenim mrežama.

Sud je Kimu izdao privremenu zabranu prilaska do saslušanja sljedećeg mjeseca.

Kim je detalje opisala u zahtjevu podnesenom okružnom sudu u Los Angelesu:

“Informirana sam da je (osoba) pokušala pristupiti mojoj privatnoj rezidenciji u više navrata i vjeruje da je u romantičnoj vezi sa mnom. Nikada ga nisam srela niti s njim komunicirala, ni izravno ni neizravno. Nemam nikakav osoban ili romantičan odnos s njim. Nemam želju ulaziti u osobni ili romantični odnos s (ovim muškarcem).”

The post Kim Kardashian zatražila zabranu prilaska opsjednutom obožavatelju koji joj je poklonio dijamantni prsten appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

30. obljetnica stradanja civila u Zatonu Obrovačkom; projekcija filma “Kronika zločina u Modrićima”

25. siječnja 2023. u 09:59

Premijernim prikazivanjem filma “Kronika zločina u Modrićima”, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod kapelice u Maričićima Gornjim u Zatonu Obrovačkom te misom zadušnicom u crkvi sv. Josipa u Obrovcu obilježit će se 30. godišnjica ubojstva sedmero nevinih civila u tada okupiranom području tijekom Domovinskog rata, najavili su iz Općine Jasenice.

ČETVRTAK, 26. siječnja 2023.

19:00 “Kronika zločina u Modrićima”- premijerno prikazivanje filma (zgrada Općine Jasenice u Maslenici)

PETAK, 27. siječnja 2023.

15:00 Odavanje počasti stradalim civilima u Zatonu Obrovačkom

15:45 Sv. misa u Obrovcu

Pozivamo sve mještane i zainteresiranu javnost na premijerno prikazivanje filma.

Objava 30. obljetnica stradanja civila u Zatonu Obrovačkom; projekcija filma “Kronika zločina u Modrićima” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Bliži se rok za izbor petero od šestero članova DIP-a, kandidata malo

25. siječnja 2023. u 09:57

Iako se bliži rok za izbor petero od šestero članova Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koliko ih bira Hrvatski sabor, imena kandidata pristižu na kapaljku.

Socijaldemokrati su, kako se doznaje, kandidirali bivšeg zastupnika Draženka Pandeka, Most Ivanu Ljulj, pravnicu iz Splita, a tko je izbor SDP-a i vladajućih i dalje je nepoznanica.

Iz vladajuće koalicije uvjeravaju da o imenima još nije bilo riječi, iz samog HDZ-a kažu da konačna odluka još nije donesena. Da je Most kandidirao Ivanu Ljulj, sada članicu splitskog Gradskog vijeća, potvrdio je predsjednik stranke Božo Petrov, ističući da se radi o stručnoj i iskusnoj osobi.

Pet je godina radila u odvjetničkom uredu, a isto toliko pružala pravnu i stručnu pomoć Mostu, sudjelovala je u provedbi nacionalnih i lokalnih izbora, tako da je izuzetno stručna upravo za rad u DIP-u, kazao je Petrov Hini.

Sabor bi uskoro trebao izabrati pet članova DIP-a, s obzirom da 8. ožujka istječu mandati za njih četvero, a jedno je mjesto upražnjeno od jeseni 2021., kada je preminuo Josip Vresk.

Osmogodišnji mandati istječu potpredsjednicama DIP-a Vesni Fabijančić Križanić i Ani Lovrin, te članovima Emilu Tomljanoviću i Slavenu Hojskom.

S obzirom da su u srpnju 2019. u svojoj kvoti za članicu DIP-a izabrali Ivanu Belec, HDZ s partnerima sada ima pravo odlučiti o potpredsjedniku i jednom članu, dok će oporba dati potpredsjednika i dva člana. DIP ima predsjednika, koji je po položaju uvijek predsjednik Vrhovnog suda, te četiri potpredsjednika i četiri člana.

Predsjednik DIP-a je Radovan Dobronić, a dva je potpredsjednika iz redova sudaca, Damira Kontreca i Jasenku Žapčić, izabrala opća sjednica Vrhovnog suda.

Dva potpredsjednika koji nisu suci i četiri člana bira Sabor tako da po jednog potpredsjednika i dva člana bira na prijedlog većine, a drugog potpredsjednika i druga dva člana na prijedlog oporbe, prema odnosu snaga u Saboru u trenutku izbora članova DIP-a.

To konkretno znači da svoje kandidate mogu predložiti SDP, Socijaldemokrati i Most, koji imaju najviše zastupnika.

Petrov: DP će kandidirati nekom drugom prilikom

Na poruke iz Domovinskog pokreta (DP) da su po broju stranačkih zastupnika, šest, izjednačeni s Mostom, pa da i oni mogu računati na jedno mjesto, Petrov uzvraća – DP će kandidirati nekom drugom prilikom.

Pritom otkriva da je Most jači za jednog zastupnika, odnosno da je njegovim članom postao Nino Raspudić. Glavni tajnik DP-a Danijel Spajić pak kaže da je i DP poslao ime svog kandidata, no ne otkriva o kome je riječ.

Poslali smo ime, jer imamo isti broj zastupnika kao i Most, rekao je Spajić koji je na opasku da ih Most sada ima sedam, uzvratio kako ih u vrijeme kad je DP slao svoj prijedlog nije toliko imao.

The post Bliži se rok za izbor petero od šestero članova DIP-a, kandidata malo appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

U sjemeništu Zmajević održan dvodnevni susret ministranata, nagrade im uručio mons. Zgrablić

25. siječnja 2023. u 09:54

Dvodnevni susret ministranata Zadarske nadbiskupije koji je okupio ministrante iz raznih župa Nadbiskupije, završen je u nedjelju, 22. siječnja u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru.

Susreti ministranata u zadarskom sjemeništu duga su tradicija u organizaciji Povjerenstva za duhovna zvanja i ministrante.

„Cilj je upoznati ministrante sa životom u sjemeništu i provesti vrijeme u zajedništvu korisno za njihov duhovni i ljudski rast. Smisao toga susreta je okupiti ministrante iz Nadbiskupije, da vide da nisu sami u svojim župama, nego da ih ima u svim župama. Jer danas nije baš često da u našim župama ministriraju djeca iz viših razreda osnovne škole“ rekao je don Ante Dražina, rektor sjemeništa ‘Zmajević’ i povjerenik za ministrante u Zadarskoj nadbiskupiji.

„Takvi susreti ministrantima poticaj su da se odvaže, da ustraju biti uz oltar i služiti Gospodinu uz oltar. Taj susret je i prilika da upoznaju život sjemeništa i sjemeništaraca. Ako Bog da, da se mogu odazvati pozivu, da jednog dana mogu reći, meni je bilo lijepo u tom sjemeništu, volio bih vidjeti kako je tamo, volio bih ostati u sjemeništu i vidjeti želi li Bog to uistinu od mene. Taj je susret prilika da ministranti vide i jednog dana možda dođu u sjemenište“ rekao je rektor Dražina. Na tom susretu neki ministranti izrazili su želju da će doći u sjemenište.

Ministrante je 21. siječnja pohodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Uručio je nagrade ministrantima koji su imali točan odgovor u kvizu o mjesnoj Crkvi i medalje pobjedničkoj ekipi iz sportskih aktivnosti. Na tom tragu govorio je o cjelovitosti ljudskog bića koje čine tijelo i duša.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako osjetimo tjelesnu bol od nekog udarca, tako nas od ružne riječi koju nam netko uputi može zaboljeti duša, rekao je mons. Zgrablić.

„Čovjek je stvarnost koju vidimo i koju ne vidimo. Čovjek nije samo tijelo, nego  i duša. Vidimo i osjećamo da nas boli neki dio tijela koji se i izvanjski vidi. Ali, osim tijela, imamo i dušu. Kad nam netko nešto ružno kaže, mi kažemo da nas boli srce. Ne boli nas srce kao organ, ali mi tako kažemo, boli nas srce. Boli nas duša, u nama se nešto događa, iznutra nas nešto boli“ rekao je mons. Zgrablić.

Podsjetio je da tijelo ne bi bilo zdravo i ne bismo se dobro osjećali kad bismo cijeli život samo ležali. „Nakon nekog vremena teško bismo hodali, jer nismo u pokretu. Jer naše tijelo je stvoreno na način da se mora razvijati, mora se gibati, mora se kretati. Naši mišići moraju raditi. Ako se ne krećemo, naši mišići oslabe i ne možemo biti stabilni. Nije dovoljno da nas kosti drže stabilnima, na nogama, nego i mišići nas drže stabilnima.

Tako je i s našom dušom. Ako duša miruje, spava, ako naša duša ništa ne radi, s njom će se dogoditi što i s našim tijelom. Mi ćemo se razboljeti, biti nezadovoljni, u našem srcu će biti nemir“ upozorio je nadbiskup Zgrablić.

U tom kontekstu, rekao je kako je lijepo da su ministranti došli na taj susret, da su zajedno, zabavili su se, ali je lijepo da su ministranti i molili.

„Kada molimo, mi vježbamo našu dušu. Ne može se dobro igrati, a da se ne trenira. Što si veći sportaš, moraš više trenirati. Duša nas čini sretnim ili nesretnim. Prema tome, ako želimo biti sretni u duši, moramo trenirati i razvijati našu dušu. Moramo je donositi pred svjetlo, pred svjetlo Božje, pred Boga, jer Bog nas prosvjetljuje, vodi, Bog trenira našu dušu, jer On nas liječi. Bog povija naše rane. Moramo staviti našu dušu u Gospodinovu prisutnost. Moramo voditi računa i o našoj duši. Zato ima smisao i dolazak ministranata“ poručio je nadbiskup Zgrablić, rekavši da mu je drago da su se ministranti igrali, ali i da su molili.

„Nemojte to zaboraviti, da uvijek trenirate, vježbate i svoju dušu, svoju nutrinu. To znači da postajemo sve više radosni i sretni, a to što postajemo je odgovor naše duše. Što budemo više radili na svojoj duši, to ćemo biti sretniji i to će nam biti ljepše u životu“ potaknuo je mons. Zgrablić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kao što čovjek treba održavati higijenu i čistoću tijela, to treba činiti i s dušom: čistiti je, njegovati, obavljati higijenu duše.

„Radujem se vašem dolasku u sjemenište, da nosite sjemenište u lijepoj uspomeni. Da je i tim susretom Gospodin razvježbao vašu dušu, da osjećate koliko vas Gospodin ljubi i nosi u životu. Zahvaljujući Gospodinu živite i On vas želi učiniti sretnima, a to možete biti ako Isus bude živ u vašem srcu i duši, ako ga nosite u srcu“ poručio je nadbiskup Zgrablić ministrantima.

Aktivnosti tijekom toga susreta su u svrhu rasta u ljudskoj, intelektualnoj i duhovnoj dimenziji.

Ministranti su imali prigodu za ispovijed, molitvu i sudjelovanje u misnom slavlju oba dana. Igrali su i društvene igre, posjetili su Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. i znamenitosti Zadra.

Sada je u zadarskom sjemeništu pet sjemeništaraca. Dan započinju molitvom Časoslova, predvečer slave misu a onda mole povečerje. Četvrtkom imaju euharistijsko klanjanje kad osobito mole za svećenička i redovnička zvanja i za sve koji razmišljaju o svećeništvu ili redovništvu. Uz zajedničku, sjemeništarci imaju vrijeme i za osobnu molitvu, sabranost i razmatranje Svetog Pisma. Ponedjeljkom i srijedom imaju zajednička razmatranja s duhovnikom.

Vikendom sjemeništarci pohode župe ili idu na izlete. Jednom mjesečno odlaze svojim kućama, kao i za vrijeme školskih praznika.

Objava U sjemeništu Zmajević održan dvodnevni susret ministranata, nagrade im uručio mons. Zgrablić pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Kylie Jenner ponovno u centru kritika, ovoga puta zbog kontroverzne Givenchyjeve ogrlice

25. siječnja 2023. u 09:52

Kylie Jenner ponovno u centru kritika zbog modnih odabira, ovoga puta zbog kontroverzne Givenchyjeve ogrlice

Modni odabiri Kylie Jenner ovog su se tjedna doista našli pod povećalom, te je mlada zvijezda u centru razgovora radi svojih kontroverznih odabira.

Nakon lavlje glave, sada je u centru kritika zbog nošenja ogrlice koja uvelike podsjeća na omču.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Kylie Jenner News 🇽🇰 (@kylie.sassy)

Snimljena u Parizu, Kylie je uhvaćena noseći usku električno plavu haljinu i svjetlucave ružičaste čizme od Givenchyja, a čitav outfit odlučila je upariti s prema mnogima problematičnim komadom nakita.

Outfit je objavila i na svom Instagramu, a mnogi od pratitelja nisu bili opravdavajućeg stava.

Kylie Jenner wearing a noose necklace is disgusting ,this woman has no shame at all ,is she picking her outfits on purpose knowing very well they will create controversy? #KylieJenner pic.twitter.com/B5pBxOYCK6

— moryne (@Nihalla3) January 24, 2023

U prijevodu, korisnica je napisala: “Nošenje ogrlice s omčom Kylie Jenner je odvratno, ova žena nema nimalo srama, bira li svoju odjeću namjerno znajući vrlo dobro da će izazvati kontroverzu?”.

Podsjećamo, kreativni direktor dizajnerske kuće u pitanju, Matthew M. Williams, još se 2021., kada je izašla kolekcija u kojoj se pronašla i ova ogrlica, našao se na udaru kritika jer je niz pistu slao modele koji su oko vrata nosili ogrlice koje su nalikovale omči.

Tada su g kritizirali zbog neosjetljivosti na samoubojstvo, a također je istaknuta i povijest omče povezana s ropstvom.

The post Kylie Jenner ponovno u centru kritika, ovoga puta zbog kontroverzne Givenchyjeve ogrlice appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

U Lepurima 61-godišnjak ostao bez veće količine građevinskog kamena u vrijednosti nekoliko tisuća eura

25. siječnja 2023. u 09:49

U vremenu od 14. do 23. siječnja na benkovačkom području, u Lepurima je nepoznati počinitelj otuđio veću količini građevinskog kamena u vlasništvu 61-godišnjaka.

Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća eura, a  protiv nepoznatog počinitelja je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

Prošli tjedan, 14. siječnja u Zadru, u Velebitskoj ulici  nepoznati počinitelj je otuđio bicikl 42-godišnjeg vlasnika.

Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a  protiv nepoznatog počinitelja je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

Objava U Lepurima 61-godišnjak ostao bez veće količine građevinskog kamena u vrijednosti nekoliko tisuća eura pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Skup sport: Ovo su naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka

25. siječnja 2023. u 09:46

Nakon što je kuna sredinom siječnja službeno otišla u povijest okončano je i jednomjesečno razdoblje besplatnog dizanja gotovine na bankomatima. Pogledajte koliko iznose bankarske naknade nakon prelaska na euro.

Dobra vijest glasi da je gotovo svih 4000 bankomata opet u funkciji, ali ona manje dobra je da će vas dizanje gotovine na bankomatu nematične banke skupo koštati, piše N1.

Kao i ranije, svaka banka svojim klijentima, korisnicima kartica, naplaćuje naknadu kada podižu gotovinu na bankomatima druge banke. Neke imaju jedinstvenu naknadu za dizanje gotovine, a kod nekih se naknada razlikuje ovisno o tome dižete li gotovinu u zemlji ili inozemstvu. Razlika u naknadama ovisi i o tome je li neka banka članica jedne od mreža koje obavljaju poslove procesiranja kartičnih transakcija. Primjerice, ako raspolažete karticama koje su izdale banke članice grupacije MBNet, plaćat ćete nižu proviziju kada dižete gotovinu s njihovih bankomata.

Treba naglasiti da je naknada viša ako podižete gotovinu kreditnom karticom nego ako obavljate transakciju debitnom karticom. Naknada koja se obično naplaćuje sastoji se od fiksnog dijela i postotka od isplaćenog iznosa. Primjerice, ako naknada iznosi dva eura + 2,50 posto od podignutog iznosa, na podignuti iznos od 100 eura platit ćete 4,5 eura provizije.

S obzirom na to da više nema gornjeg limita, naknade rastu proporcionalno veličini iznosa. U nastavku pogledajte kako se kreću naknade na podizanje gotovine debitnom karticom kod sedam najvećih hrvatskih banaka.

Zagrebačka banka

Na podizanje gotovine na bankomatima drugih pružatelja usluga u Hrvatskoj i zemljama Europskog gospodarskog područja Zaba naplaćuje naknadu u iznosu od 2,50 posto plus 1,19 eura od isplaćenog iznosa po transakciji. Na bankomatima u zemljama izvan Europskog gospodarskog područja provizija iznosi tri posto plus 1,99 eura. Na bankomatima banaka iz Grupe UniCredit korisnici paketiranih usluga ne plaćaju naknadu.

Privredna banka Zagreb

Za podizanje gotovine na bankomatima drugih pružatelja usluga u Hrvatskoj i prekogranične transakcije u eurima PBZ svojim klijentima naplaćuje naknadu u iznosu od 2,50 posto plus 1,13 eura od isplaćenog iznosa po transakciji. Na podizanje gotovine debitnom karticom Visa Inspire unutar Intesa Sanpaolo Grupe naknada se ne naplaćuje.

Erste banka

Podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj unutar MBNet mreže Erste banka naplaćuje 0,93 eura plus dva posto iznosa transakcije. Ako klijenti Erste banke podižu gotovinu na bankomatima drugih banaka izvan MBNet mreže u Hrvatskoj i inozemstvu, provizija iznosi 1,19 eura plus 2,50 posto od vrijednosti transakcije. Podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatima Erste Groupa u inozemstvu – u Austriji, Mađarskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, Rumunjskoj, Moldaviji i Crnoj Gori je besplatno. Također, besplatno je podizanje gotovine na bankomatima izvan Hrvatske debitnom karticom Visa Gold za korisnike Erste Gold i Erste Gold Plus Paketa.

OTP banka

Na podizanje gotovine na bankomatima drugih pružatelja usluga u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući bankomate ostalih članica grupe, OTP banka klijentima naplaćuje 2,5 posto od iznosa transakcije, najmanje 3,32 eura. Klijentima banke omogućeno je povoljnije dizanje gotovine na kioscima Tiska, gdje se naplaćuje naknada od 0,66 eura bez obzira na iznos transakcije.

Raiffeisen banka

Za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj i inozemstvu klijenti Raiffeisen banke plaćaju naknadu od 1,50 posto od iznosa transakcije, minimalno 3,32 eura. U odnosu na druge banke kod RBA se podizanje većih iznosa gotovine manje naplaćuje, ali je zato viša naknada za podizanje manjih iznosa.

Hrvatska poštanska banka

Za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj i inozemstvu klijenti HPB-a plaćaju dva posto od iznosa transakcije plus 1,19 eura.

Addiko banka

Addiko svojim klijentima naplaćuje jedinstvenu naknadu za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka u zemlji i inozemstvu u visini od 2,50 posto od vrijednosti transakcije plus 1,99 eura.

Objava Skup sport: Ovo su naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Nestala veća količina građevinskog kamena

25. siječnja 2023. u 09:46
U vremenu od 14. do 23. siječnja na benkovačkom području, u Lepurima je nepoznati počinitelj otuđio veću količini građevinskog kamena u vlasništvu 61-godišnjaka.
Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Dvoje Zadrana nasamareno prilikom kupnje mobitela

25. siječnja 2023. u 09:45
Zadarska policija provodi kriminalistička istraživanja u svezi računalnih prijevara u kojima je oštećeno dvoje hrvatskih državljana kada su putem internetskih aplikacija kupovali određene proizvode.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Uplatila novce za mobitel, ali ga nije dobila

25. siječnja 2023. u 09:45

Zadarska policija provodi kriminalistička istraživanja u svezi računalnih prijevara u kojima je oštećeno dvoje hrvatskih državljana kada su putem internetskih aplikacija kupovali određene proizvode.

Naime, oboje su  proteklih dana  na jednoj društvenoj mreži pokušali kupiti mobitel te su naposljetku ostali materijalno oštećeni. Tako je 35-godišnjakinja početkom tjedna na jednoj od društvenih mreža pronašla oglas za povoljnu kupnju mobitela te je s nepoznatom osobom  dogovorila kupnju.

Pri „dogovaranju“ o načinu uplate, bez prethodne provjere  je ustupila je svoje osobne podatke virtualnom prodavaču tako da je broj svoje bankovne kartice unijela u poslani link, a koji je potom s njezinog računa podignuo iznos od 490 eura.         

Nadalje, 35-godišnji muškarac se krajem mjeseca studenog prošle godine javio na internetski oglas ženske osobe o povoljnoj prodaji mobitela na društvenoj mreži, da bi potom  nepoznatoj osobi  na bankovni račun uplatio iznos od 200 eura, a mobitel nije dobio.


Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, građane opetovano poziva na oprez i savjetuje:

– ne plaćajte račune putem internetskih aplikacija već kod isporuke robe,
– ne ustupajte svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice,
– koristite dovoljno jake lozinke te na različitim internet stranicama i društvenim mrežama ne koristite iste lozinke,
– dobro razmislite kakve podatke i sadržaje dijelite putem društvenih mreža,
– on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične),
– uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji na broj 192 ili e-mailom, čak i ako niste postali žrtvom.

The post Uplatila novce za mobitel, ali ga nije dobila appeared first on Zadarski list.

❌