Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

ZADARSKA POLICIJA PROVODI ISTRAGU Muškarac i žena kupovali mobitel preko društvenih mreža, pa ostali bez novaca

25. siječnja 2023. u 09:41

Zadarska policija provodi kriminalistička istraživanja u svezi računalnih prijevara u kojima je oštećeno dvoje hrvatskih državljana kada su putem internetskih aplikacija kupovali određene proizvode.

Naime, oboje su proteklih dana na jednoj društvenoj mreži pokušali kupiti mobitel te su naposljetku ostali materijalno oštećeni.

Tako je 35-godišnjakinja početkom tjedna na jednoj od društvenih mreža pronašla oglas za povoljnu kupnju mobitela te je s nepoznatom osobom dogovorila kupnju. Pri „dogovaranju“ o načinu uplate, bez prethodne provjere je ustupila je svoje osobne podatke virtualnom prodavaču tako da je broj svoje bankovne kartice unijela u poslani link, a koji je potom s njezinog računa podignuo iznos od 490 eura.

Nadalje, 35-godišnji muškarac se krajem mjeseca studenog prošle godine javio na internetski oglas ženske osobe o povoljnoj prodaji mobitela na društvenoj mreži, da bi potom nepoznatoj osobi na bankovni račun uplatio iznos od 200 eura, a mobitel nije dobio.
 
Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, kažu iz PU zadarske, građane opetovano pozivamo na oprez i savjetujemo:

ne plaćajte račune putem internetskih aplikacija već kod isporuke robe,

ne ustupajte svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice,

koristite dovoljno jake lozinke te na različitim internet stranicama i društvenim mrežama ne koristite iste lozinke,

dobro razmislite kakve podatke i sadržaje dijelite putem društvenih mreža,

on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične),

uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji na broj 192 ili e-mailom, čak i ako niste postali žrtvom.

Detaljni savjeti o prevenciji internet prijevara mogu se pronaći i na mrežnim stranicama EUROPOLA: https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/documents/hr.pdf

 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Toše Proeski danas bi proslavio 42. rođendan

25. siječnja 2023. u 09:41

Na današnji dan prijatelji i mnogi obožavatelji, diljem regije i šire, prisjećaju se svog omiljenog i nikad prežaljenog pjevača, makedonskog slavuja Toše Proeskog.

Da je ovdje, Toše bi danas proslavio svoj 42. rođendan, no nažalost prerano nas je napustio sa svega dvadeset i šest godina, ali iza sebe je ostavio iznimno bogatu riznicu kako glazbenih, tako i humanih djela čiji neizbrisiv trag živi u svima koji su ga poznavali, ali i onima koji ga nisu imali privilegiju upoznati osobno. Veliko srce i humanost, samo je mali dio onoga što je Toše imao i nesebično dijelio za života na Zemlji uz skromnost koja se danas rijetko viđa, ističući uvijek ljubav kao jedino što bi trebalo pokretati ljude.

“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”, Tošine su riječi koje i dan danas odzvanjaju u srcima mnogih, i iako je za njegove obožavatelje vrijeme stalo prije šesnaest godina, Toše Proeski ne prestaje živjeti kroz svoje pjesme i djela.

Objava Toše Proeski danas bi proslavio 42. rođendan pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Snimljen film o zločinu u kojem je ubijen djed Luke Modrića

25. siječnja 2023. u 09:40
Novi film Luke Klapana prikazat će događaj u kojem je ubijeno sedmero civila, među kojima je bio i Luka Modrić
Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

Sve smo bliže planetarnoj kataklizmi: Sat sudnjeg dana nikad bliže ponoći

25. siječnja 2023. u 09:39

Devedeset je sekunda do ponoći, što znači da čovječanstvo nije nikad bilo bliže planetarnoj kataklizmi, obznanila je u utorak skupina znanstvenika koji prate “Sat sudnjeg dana” koji ne odbrojava vrijeme, već upozorava na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških prijetnja.

“Bilten nuklearnih znanstvenika”, neprofitna organizacija koja od 1947. vodi taj simboličan projekt, obznanila je na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu svoj novi sat koji mjeri blizinu svjetske katastrofe.

Kazaljke sata pomaknute su za 10 sekunda i sada su na 90 sekunda do ponoći, sve bliže neminovnoj kataklizmi koja, nadaju se stručnjaci, nikad neće nastupiti.

Godine 2020. sat je postavljen na 100 sekunda do ponoći, što je tada bio rekord od njegova nastanka.

“Pomičemo sat i najbliži je ponoći nego ikad”, rekli su znanstvenici kada su objavili sat, dodajući da su takvu odluku donijeli zbog “sve veće opasnosti od rata u Ukrajini”, ali “ne samo” zbog toga.

U početku, nakon Drugog svjetskog rata, kazaljke sata su pokazivale sedam minuta do ponoći. Godine 1991., na kraju Hladnog rata, vraćene su na 17 minuta do ponoći. U 1953. te u 2018. i 2019. pokazivale su dvije minute do ponoći.

Bilten nuklearnih znanstvenika osnovao je 1945. Albert Einstein i stručnjaci koji su radili na projektu “Manhattan” koji je proizveo prvu atomsku bombu. Skupina svake godine objavljuje novi sat prilagođavajući kazaljke u skladu s događanjima u svijetu.

 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

U Lepurima ukrao građevinski materijal u vrijednosti od nekoliko tisuća eura

25. siječnja 2023. u 09:38

U vremenu od 14. do 23. siječnja na benkovačkom području, u Lepurima je nepoznati počinitelj otuđio veću količini građevinskog kamena u vlasništvu 61-godišnjaka.

Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća eura, a  protiv nepoznatog počinitelja je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

Prošli tjedan, 14. siječnja u Zadru, u Velebitskoj ulici  nepoznati počinitelj je otuđio bicikl 42-godišnjeg vlasnika.

Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a  protiv nepoznatog počinitelja je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

The post U Lepurima ukrao građevinski materijal u vrijednosti od nekoliko tisuća eura appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Pokušali kupiti mobitel preko društvene mreže pa ostali bez novca, mobitel nisu nikad vidjeli

25. siječnja 2023. u 09:37

Zadarska policija provodi kriminalistička istraživanja u svezi računalnih prijevara u kojima je oštećeno dvoje hrvatskih državljana kada su putem internetskih aplikacija kupovali određene proizvode.

Naime, oboje su  proteklih dana  na jednoj društvenoj mreži pokušali kupiti mobitel te su naposljetku ostali materijalno oštećeni.

– Tako je 35-godišnjakinja početkom tjedna na jednoj od društvenih mreža  pronašla oglas za povoljnu kupnju mobitela te je s nepoznatom osobom  dogovorila kupnju. Pri „dogovaranju“ o načinu uplate, bez prethodne provjere  je ustupila je svoje osobne podatke virtualnom prodavaču tako da je broj svoje bankovne kartice unijela u poslani link, a koji je potom s njezinog računa podignuo iznos od 490 eura.

Nadalje, 35-godišnji muškarac se krajem mjeseca studenog prošle godine javio na internetski oglas ženske osobe o povoljnoj prodaji mobitela na društvenoj mreži, da bi potom  nepoznatoj osobi  na bankovni račun uplatio iznos od 200 eura, a mobitel nije dobio, priopćeno je iz policije.

Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, građane opetovano pozivaju na oprez i savjetuju:
– ne plaćajte račune putem internetskih aplikacija već kod isporuke robe,
– ne ustupajte svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice,
– koristite dovoljno jake lozinke te na različitim internet stranicama i društvenim mrežama ne koristite iste lozinke,
– dobro razmislite kakve podatke i sadržaje dijelite putem društvenih mreža,
– on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične),
– uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji na broj 192 ili e-mailom, čak i ako niste postali žrtvom.

 

Objava Pokušali kupiti mobitel preko društvene mreže pa ostali bez novca, mobitel nisu nikad vidjeli pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Izbio požar u podrumu kuće, jedna osoba prevezena u zadarsku bolnicu

25. siječnja 2023. u 09:36

Jutros oko 07,30 sati zadarska policija je zaprimila dojavu kako je u Zadru, izbio požar u kući u ulici Put Gazića, gdje su odmah po dojavio upućene sve žurne službe.

Prema zasad dostupnim informacijama požar je izbio u podrumu kuće te je jedna osoba prevezena na pružanje liječničke pomoći u Opću bolnicu Zadar.

Požar su ugasili vatrogasci, a  policija na mjestu događaja provodi očevid te slijedi daljnje kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja.

The post Izbio požar u podrumu kuće, jedna osoba prevezena u zadarsku bolnicu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Botić: “Dukić ima za derneke po Zagrebu i Gradskoj loži, nema za suradnike u nastavi!”

25. siječnja 2023. u 09:23

I dok blokada gradskog proračuna i dalje traje, medijima i dalje pristižnu razne reakcije oporbenih vijećnika. Svoju je poslala Marjana Botić, vijećnica Akcije mladih. Priopćenje donosimo u cijelosti:

“U trenutku dok zbog Dukićeve blokade proračuna koja je presedan u pravnom sustavu Republike Hrvatske nema povećanja satnice za suradnike u nastavi, dok pokušavam utvrditi na Ministarstvu financija koju je uopće dostavio odluku o proračunu jer su i oni svjesni da je sve što je radio teško kršenje zakona, dok nam se Dukić prijeti blokiranjem javne rasvjete u Gradu i dok se proračunski korisnici u vrtićima ili vatrogasci još sjećaju kako im nije htio iz kaprica isplatiti primanja za 12. mjesec, uza sve to gradonačelnik Dukić međutim ima za izlet brojnog izaslanstva grada Zadra u Zagreb, navodno u posjet novoimenovanom ministru europskih fondova Erliću ujedno predsjedniku županijskog HDZa.

Stoga molimo pročelnika ureda gradonačelnika Antu Čurkovića i pročelnicu Stefani Mikulec Perković da nas „političke teroriste“ informiraju o izletu:

– koja je svrha tog izleta, na čiju je inicijativu ili poziv izlet organiziran, tko je, kako i koliko platio taj izlet?

– KOLIKO je bilo izletnika i TKO su izletnici koji su bili u posjeti novom ministru?

– Je li gradonačelnik Dukić ODOBRIO izlet u ZG?

– kako se PUTOVALO, Liburnijinim autobusom, shuttle busom, privatnim,  službenim vozilima ili…

– kakav je bio PROGRAM izleta, da li su uz ministra posjetili još neke bitne sadržaje: npr. muzej Mimara, zološki vrt ili su možda išli vidjeti omiljeno odredište HDZ-ovaca REMETINEC, gdje je završila NAJUSPJEŠNIJA ministrica EU fondova Gabrijela Žalac?

I zadnje ali najbitnije tko je, kako i koliko PLATIO ovaj izlet u Zagreb, gdje su se u gradskoj blagajni našli novci kad je na snazi odluka o NUŽNOM financiranju zbog kojeg ponavljam suradnici u nastavi koji ozbiljno rade svoj težak posao sa djecom sa teškoćama u razvoju za podcjenjujuće novce NE MOGU dobiti obećanu im povišicu satnice?!? Ili im gradonačelniče NE ŽELITE osigurati bar minimalno povećanje kako smo na gradskom vijeću izglasali u usvojenom proračunu za ovu godinu?

Također nam Dukiću i župane Longin objasnite kako se to dobije prostor u Gradskoj loži za proslavu dječjeg rođendana i je li se to platilo instituciji Narodni muzej Zadar o čemu svakako želimo vidjeti izdani račun. Pomoći ćemo da ustanovi koja očito dobro zarađuje na muzejskim prostorima iz komercijalnih iznajmljivanja uzmemo još dio sredstava u novim amandmanima kad se već mogu pokrivati iz takvih djelatnosti. Ili je rođendan ravnateljičine nećakinje bio gratis, pa ćemo tako i nadalje osigurati za svu djecu grada Gradsku ložu za proslave rođendana? Da Dukić ne bi dodatno nezakonito blokirao Grad nadajući se kako će ljudi misliti da je to gradsko vijeće, a ne on i HDZ krivi, opetovano molim pročelnika za financije Ivana Mijolovića da napokon dostavi popis vezanih i rezerviranih  pozicija u proračunskim tablicama, samovoljom Gradonačelnika suspendiranog proračuna za 2023. godinu.

Objava Botić: “Dukić ima za derneke po Zagrebu i Gradskoj loži, nema za suradnike u nastavi!” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

MARJANA BOTIĆ O PUTU U ZAGREB “Dukić ima za derneke po Zagrebu i Gradskoj loži, nema za suradnike u nastavi!”

25. siječnja 2023. u 09:22

Gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić u današnjem priopćenju medijima dotaknula posjeta izaslanstva Grada Zadra novoimenovanom ministru Šimi Erliću u Zagreb.

U trenutku dok zbog Dukićeve blokade proračuna koja je presedan u pravnom sustavu Republike Hrvatske nema povećanja satnice za suradnike u nastavi, dok pokušavam utvrditi na Ministarstvu financija koju je uopće dostavio odluku o proračunu jer su i oni svjesni da je sve što je radio teško kršenje zakona, dok nam se Dukić prijeti blokiranjem javne rasvjete u Gradu i dok se proračunski korisnici u vrtićima ili vatrogasci još sjećaju kako im nije htio iz kaprica isplatiti primanja za 12. mjesec, uza sve to gradonačelnik Dukić međutim ima za izlet brojnog izaslanstva grada Zadra u Zagreb, navodno u posjet novoimenovanom ministru europskih fondova Erliću ujedno predsjedniku županijskog HDZa.

Stoga molimo pročelnika ureda gradonačelnika Antu Čurkovića i pročelnicu Stefani Mikulec Perković da nas „političke teroriste“ informiraju o izletu:

–          koja je svrha tog izleta, na čiju je inicijativu ili poziv izlet organiziran, tko je, kako i koliko platio taj izlet?

–          KOLIKO je bilo izletnika i TKO su izletnici koji su bili u posjeti novom ministru?

–          Je li gradonačelnik Dukić ODOBRIO izlet u ZG?

–          kako se PUTOVALO, Liburnijinim autobusom, shuttle busom, privatnim,  službenim vozilima ili…

–          kakav je bio PROGRAM izleta, da li su uz ministra posjetili još neke bitne sadržaje: npr. muzej Mimara, zološki vrt ili su možda išli vidjeti omiljeno odredište HDZ-ovaca REMETINEC, gdje je završila NAJUSPJEŠNIJA ministrica EU fondova Gabrijela Žalac?

 i zadnje ali najbitnije tko je, kako i koliko PLATIO ovaj izlet u Zagreb, gdje su se u gradskoj blagajni našli novci kad je na snazi odluka o NUŽNOM financiranju zbog kojeg ponavljam suradnici u nastavi koji ozbiljno rade svoj težak posao sa djecom sa teškoćama u razvoju za podcjenjujuće novce NE MOGU dobiti obećanu im povišicu satnice?!? Ili im gradonačelniče NE ŽELITE osigurati bar minimalno povećanje kako smo na gradskom vijeću izglasali u usvojenom proračunu za ovu godinu?

Također nam Dukiću i župane Longin objasnite kako se to dobije prostor u Gradskoj loži za proslavu dječjeg rođendana i je li se to platilo instituciji Narodni muzej Zadar o čemu svakako želimo vidjeti izdani račun. Pomoći ćemo da ustanovi koja očito dobro zarađuje na muzejskim prostorima iz komercijalnih iznajmljivanja uzmemo još dio sredstava u novim amandmanima kad se već mogu pokrivati iz takvih djelatnosti. Ili je rođendan ravnateljičine nećakinje bio gratis, pa ćemo tako i nadalje osigurati za svu djecu grada Gradsku ložu za proslave rođendana? Da Dukić ne bi dodatno nezakonito blokirao Grad nadajući se kako će ljudi misliti da je to gradsko vijeće, a ne on i HDZ krivi, opetovano molim pročelnika za financije Ivana Mijolovića da napokon dostavi popis vezanih i rezerviranih  pozicija u proračunskim tablicama, samovoljom Gradonačelnika suspendiranog proračuna za 2023. godinu.

Objava MARJANA BOTIĆ O PUTU U ZAGREB “Dukić ima za derneke po Zagrebu i Gradskoj loži, nema za suradnike u nastavi!” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu 057info 057info  

Jadrolinija kupuje veći brod za Anconu ali očekuje podršku Grada Zadra i Županije

25. siječnja 2023. u 09:19
Jadrolinija je objavila natječaj za gradnju tri broda na električni pogon, procijenjene vrijednosti 45 milijuna kuna.
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Glavni tajnik NATO-a očekuje da članice saveza povećaju izdvajanja za obranu

25. siječnja 2023. u 09:18

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg očekuje da će države članice saveza povećati svoj cilj izdvajanja za obranu, koji trenutno iznosi 2 posto BDP-a, kada se sastanu na samitu u Vilniusu u srpnju, rekao je on za njemački list Die Welt. Cilj za sve države članice NATO saveza jest da godišnje 2 posto vrijednosti svog BDP-a ulažu u obranu.

Države članice NATO-a obvezale su se još 2014. godine da će povećati izdvajanja za obranu od najmanje 2 posto BDP-a do 2024. godine te najmanje 20 obrambenog proračuna za opremu oružanih snaga.

“Pretpostavljam da će postojati novi cilj za obrambenu potrošnju kada se sastanemo na samitu NATO-a u Vilniusu u srpnju ove godine”, rekao je Stoltenberg za Welt.

“Cilj od dva posto bio je za jedno desetljeće, dakle do 2024., pa ga sada moramo ažurirati.”

Stoltenberg je izjavio da još ne može reći što će se države članice dogovoriti. “Ali pretpostavljam da će to biti ambiciozniji cilj nego dosad, jer svi vide da moramo više ulagati”, dodao je.

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, mnogi su saveznici povećali svoje vojne izdatke.

The post Glavni tajnik NATO-a očekuje da članice saveza povećaju izdvajanja za obranu appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

NOĆ MUZEJA Besplatno razgledavanje izložbi u Gradu Pagu

25. siječnja 2023. u 09:15

Turistička zajednica Grada Paga poziva Vas na besplatno razgledavanje izložbi u gradu Pagu, u petak, 27. siječnja 2023. godine od 18 do 20 sati.

Svi zainteresirani moći će razgledati Galeriju paške čipke, Etno kuću KUD-a Družina i Izložbu Bartula Kašića na Trgu Petra Krešimira IV te Stalni postav izložbe solarstva u I Magazinu soli i Stalni postav izložbe crkvene umjetnosti  u Benediktinskom samostanu sv. Margarite. U prizemlju zgrade u kojoj je smještena Izložba crkvene umjetnosti u Koludraškoj ulici održati će se prezentacija umijeća izrade paške čipke koju će voditi čipkarica Jasna Magaš sa polaznicima čipkarske sekcije O.Š. Jurja Dalmatinca.

„Noć muzeja“ je manifestacija koju od 2005. godine organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Muzeji, galerije, arhivi, znanstveno-istraživački centri, obrazovne i druge institucije u Hrvatskoj zadnji petak u siječnju besplatno otvaraju svoja vrata posjetiteljima. Ove godine održat će se osamnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Objava NOĆ MUZEJA Besplatno razgledavanje izložbi u Gradu Pagu pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Grad Zadar donio Kodeks ponašanja, 86 predstavničkih tijela još uvijek to nije učinilo

25. siječnja 2023. u 09:09

Iako su jedinice lokalne samouprave Kodeks ponašanja trebale donijeti prije pola godine, čak 86 predstavničkih tijela još uvijek to nije učinilo. U lipnju prošle godine istekao je rok za donošenje pravila ponašanja vijećnika te će sve jedinice koja ga nisu donijele Ministarstvo pravosuđa i uprave sankcionirati propisanim kaznama.

Naime, Zakon o sprječavanju sukoba interesa nalaže da sva tijela jedinica lokalne i područne samouprave moraju donijeti kodeks ponašanja za članove predstavničkih tijela, za što im je dan rok od šest mjeseci od od dana stupanja na snagu Zakona, uz jasnu napomenu kako će svi oni koji to ne učine na vrijeme platiti kaznu u visini od 663,6 eura (5.000 kuna) do 1990,8 eura (15.000 kuna).

U Gradu Zadru provjerili smo jesu li oni donijeli kodeks kojim će regulirati pravila ponašanja svojih vijećnika, a pročelnik Ante Ćurković kaže kako su ispoštovali rokove te Kodeks donijeli na sjednici 21. lipnja prošle godine. U Kodeksu je navedeno kako je donesen temeljem Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim je regulirano područje upravljanja sukobom interesa kao jednim od područja integriteta dužnosnika.

Načela Kodeksa

U Gradu tako ističu kako se Kodeksom ponašanja članova Gradskog vijeća utvrđuju načela i smjernice ponašanja na temelju kojih oni postupaju tijekom obnašanja dužnosti, razrađuju pojedina pitanja integriteta, uređuje se izbor, sastav i djelokrug rada tijela za nadzor primjene kodeksa u prvom i drugom stupnju i druga pitanja od značaja za provedbu Kodeksa.

Svrha Kodeksa je odrediti etička načela i smjernice na temelju kojih se član predstavničkog tijela za vrijeme i u vezi obnašanja dužnosti obvezan ponašati i u skladu s kojima treba postupati ili koje mogu utjecati na vjerodostojno obnašanje njegove dužnosti.

U Kodeksu ponašanja još su naveli kako su vijećnici dužni kontinuirano paziti na poštivanje etičkih načela, svojim primjerom postaviti standarde u predstavničkom tijelu u kojem obnaša dužnost, kao i spriječiti potencijalni odnosno stvarni sukob interesa, te da se ne može ispričati za nepoznavanje obaveza i odgovornosti koje proizlaze iz Kodeksa.

Tek će se vidjeti hoće li donošenje Kodeksa ponašanja popraviti situaciju u zadarskom Gradskom vijeću s obzirom da su psovke, vikanje, vrijeđanje, upadanje u riječ i oduzimanje mikrofona uobičajen scenarij gradskih sjednica.

Zadarska javnost često je zgrožena razinom komunikacije među gradskim vijećnicima kojima je vlastita promocija očito važnija od dobrobiti građana. Zbog međusobnih prepucavanja neke točke za kvalitetniji život Zadrana nisu se uspjele izglasati te u konačnici uvijek ispaštaju oni zbog kojih gradski vijećnici i djeluju u Vijeću.

Birat će se Etičko povjerenstvo

Uvođenje Kodeksa ponašanja trebalo bi promijeniti ovu situaciju disciplinirajući vijećnike kojima je vlastita promocija važnija od općeg dobra.

Naime, u Kodeksu ponašanja Grada Zadra stoji kako se njime uređuje sprječavanje sukoba između privatnog i javnog interesa u obnašanju javnih dužnosti vijećnika te da je njegova svrha sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, kao i sprječavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u obnašanju dužnosti, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju dužnosti te jačanje povjerenja građana.

Bit će posebno zanimljivo pratiti tko će biti predsjednik i članovi Etičkog povjerenstva Grada Zadra koje će nadzirati primjenu Kodeksa ponašanja, s obzirom da je u Kodeksu Gradskog vijeća navedeno da se »za predsjednika i članove Etičkog povjerenstva imenuju osobe nedvojbenog javnog morala i iznimnog ugleda u lokalnoj zajednici«.

Osim toga, predsjednik i članovi Etičkog povjerenstva ne mogu biti nositelji političkih dužnosti niti članovi političke stranke ili kandidati nezavisnih lista zastupljenih u Gradskom vijeću.

The post Grad Zadar donio Kodeks ponašanja, 86 predstavničkih tijela još uvijek to nije učinilo appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Održano prvo predavanje u sklopu izložbe “Jedan svijet”, predavač bio Branko Franceschi

25. siječnja 2023. u 09:07

U Koncertnoj dvorani braće Bersa održano je prvo u nizu predavanja uz izložbu “Jedan svijet” koja organiziraju Nacionalni muzej moderne umjetnosti i Narodni muzej Zadar, uz podršku Grada Zadra.

Sve nazočne pozdravila je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš.

Predavanje “Jedan svijet u kontekstu strategija rada sa zbirkom NMMU” održao je Branko Franceschi, kao i razgovor s umjetnicom Katom Mijatović na temu “Nesvjesno u kulturi i umjetnosti s osvrtom na projekt Arhiv snova”.

Objava Održano prvo predavanje u sklopu izložbe “Jedan svijet”, predavač bio Branko Franceschi pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Rihanna primila svoju prvu ikad nominaciju za Oscar za pjesmu “Lift Me Up”

25. siječnja 2023. u 09:25

Rihanna, svjetski poznata pjevačica, nedavno je primila svoju prvu nominaciju za Oscara u svojoj karijeri.

Jučer je objavljena vijest da je ljepotica s Barbadosa dobila nominaciju u kategoriji najbolje originalne pjesme za pjesmu “Lift Me Up” iz filma “Black Panther: Wakanda Forever”.

Pjesma je Rihannina prva originalna skladba nakon mnogo godina, a pjevačica dijeli zasluge za pisanje pjesme s redateljem Ryanom Cooglerom, Oscarom nagrađenim skladateljem Ludwigom Göranssonom i nigerijskom pjevačicom Tems.

Podsjećamo, Rihanna je već osvojila sedam Grammyja, te je ova njezina prva nominacija za Oscara.

Na popisu su se našli i “Applause” koji je napisala Diane Warren i otpjevala Sofia Carson iz filma “Tell It Like A Woman”;  “Hold My Hand”, koju pjeva Lady Gaga za “Maverick: Top Gun”; “Naatu Naatu” od Rahula Sipligunja, Kaala Bhairave i M.M za film “RRR” i “This Is A Life” od Davida Byrnea iz filma “Everything Everywhere All at Once”, prenosi Daily Mail.

The post Rihanna primila svoju prvu ikad nominaciju za Oscar za pjesmu “Lift Me Up” appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Požare na električnim automobilima puno je teže ugasiti nego kod klasičnih

25. siječnja 2023. u 09:31

Požare električnih automobila puno je teže gasiti nego benzince i dizelaše, upozorio je prometni stručnjak Željko Marušić ističući da rizika stacionarnog zapaljenja automobila gotovo da i nema kod ispravnih te stručno održavanih vozila svih vrsta bez obzira na tip motora.

Po podacima HAC-a na autocestama kojima oni upravljaju lani je bilo 94 požara na motornim vozilima, godinu dana ranije 70, a 2020. godine 85. No, za sada nema podataka do koliko je požara došlo zbog sudara, a koliko je bilo samozapaljenja te kod kojih vrsta vozila.

“Požari na vozilima najčešći su posljedica kriminalnih radnji, daleko ispod toga su požari zbog sudara, a kad to čujete možete biti sigurni da je planuo benzinac, a također prilično sigurni možete biti i da je riječ o loše održavanim automobilima”, rekao je Marušić.

Pojasnio je da zapaljenja vozila dolazi kada gorivo, zbog loših vodova ili oštećenja, poprska vruće dijelove motora, posebice ispušni sustav koji se zagrijava na preko 600ºC, a kod turbomotora i više. Kod benzinskih motora problem je često električna iskra u blizini gorivnog sustava.

Marušić smatra da na električnim automobilima rizika od samozapaljenja praktički nema, ako su baterije originalne, no da bi u državi u kojoj je normalno održavanje automobila u fušu, crno i sivo tržište moglo pogubno utjecati na sigurnost električnih automobila. “Hrvatska ne smije dozvoli da itko nelicenciran može u automobilima mijenjati baterije i originale mijenjati s lošom ‘no name’ robom, nepoznatog porijekla i kvalitete”, kazao je.

Gašenje električnih automobila traje i po dva dana

Dosadašnji malobrojni električni automobili na hrvatskim cestama pokazali su da kod zapaljenja vatrogascima ostaje malo vremena da zaustave totalnu štetu, jer kako je Hini rekao ličko-senjski vatrogasni zapovjednik Zvonimr Lončarić, “gašenje traje i po dva dana”.

Zbog toga se vatrogasci u Hrvatskoj educiraju za gašenje požara automobila s baterijama i to u suradnji s francuskim i skandinavskim vatrogascima.

Voditelj vatrogasne smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Goran Ružić aktivan je u toj obuci gašenja požara na hibridnim automobilima, koji za pokretanje koriste dva ili više izvora energije.

“Najčešća je kombinacija benzinskog ili dizelskog motora s elektromotorom te se vatrogasci obučavaju da bi na terenu bili spremni odmah prepoznati specifične oznake, bilo boju instalacije ili spremnika, npr. da je zelen spremnik goriva pothlađenih tekućina (LNG), svjetloplav spremnik vodika, roze boje sustav klimatizacije, a smeđi rezervoari ulja.

“Najvažnije je ipak savladati znanja o pristupanju baterijama ovisno o vrsti vozila i o sigurnosnim sklopkama i elementima za odvajanje baterije”, kaže Ružić. Ističe i da baterija ponekad gori dva dana i moguće ju je ugasiti samo ako joj se priđe dovoljno brzo nakon početnog požara, kada se baterija još može odvojiti od vozila.

“Pod tim mislim na odvajanje baterije od ostatka automobila putem sklopki ili rezanjem kablova da auto ne bi bio pod naponom, kao u jednom slučaju u Varaždinu, kada je gorjela baterija. Ona se ne može ugasiti jednostavnim zalijevanjem kućišta vodom, već se gasi izravno baš zapaljena ćelija, a njih zna biti i tristotinjak. U gašenju se može koristiti voda, ali je učinkovitije specijalizirano sredstvo F-500”, rekao je Ružić.

Teslu gasili s 20.000 litara vode

Koje god vrste automobil planuo odmah kod pozivanja vatrogasaca treba reći o kojoj vrsti motora i goriva je riječ, jer se tako odmah identificiraju i opasnosti i taktika gašenja, a o tome ovisi kreće li na intervenciju uz navalno vozilo i autocisterna ili ne, poručio je Ružić vozačima. Naglasio je da su intervencije pokazale da je za Teslu S model bilo potrebno 20.000 litara vode da bi se baterije ugasile, jer su potrebni sati i sati hlađenja da se požar ne bi obnavljao.

Unatrag 20-ak godina električna vozila su doživjeli preporod zbog tehnološkog razvoja i potrebe za smanjenjem zagađenja u prometu, ali Marušić smatra da su motori s unutarnjim izgaranjem danas sve ekološkiji pa je upitno koliko su električni automobili poštedniji za okoliš.

Posebno kada se uzme u obzir “da se struja proizvodi i u termoelektranama na mazut i na ugljen pa nije svaka struja obnovljiv izvor energije”. Marušić stoga smatra da je na djelu “samo preseljenje zagađenja” kao i geopolitički razlozi i interesi.

Jedan od argumenata je i činjenica, kaže, da su u električnim automobilima najzastupljenije litij-ionske baterije, a samo za jedan automobil potrebno je litija koliko se pronađe u 9000 prostornih metara iskopine. Da apsurd bude veći sve se to iskopa s teškim strojevima pogonjenim na dizel gorivo i onda, kaže Marušić, slijedi ekstrahiranje litija u bazenima s otrovima ekstremno štetnim za okliš.

Ipak, zaključuje da će se pravi razmjeri ‘za i protiv’ argumenata o sigurnosti električnih automobila znati kada ih bude više u prometu. Sada, kaže Marušić, na ceste dolazi oko 800 električnih automobila godišnje, što je “premalo za bilo kakve zaključke”.

 

The post Požare na električnim automobilima puno je teže ugasiti nego kod klasičnih appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

Mladi sve teže dolaze do nekretnine, ali rješenje je možda na vidiku

25. siječnja 2023. u 09:06

Jučer je ministar financija Marko Primorac upozorio da ukoliko imate ili podižete kredit pokušajte fiksirati kamatu, jer je kriza nepredvidiva. A tko uopće može podići kredit od mladih osoba i što je država ili lokalna vlast učinila da stambeno pa onda i demografsko pitanje u Hrvatskoj i Zagrebu bude pristupačnije za one koji još nemaju velika primanja?

Povoljni kvadrati za mlade u Zagrebu trebali bi se graditi u Podbrežju, i to 228 stanova za 700-injak mladih ljudi. Plan je da ih bude na još tri lokacije u širem gradskom središtu, a trebali bi omogućiti povoljniji najam.

A kako uopće mladi misle riješiti stambeno pitanje? Upitali smo one koji već rade jesu li razmišljali o osamostaljenju, ali i jesu li i plaće za mlade dovoljno velike za samostalan život.

“Razmišljam trenutno o najmu nekakvom, jer nisam baš nešto trenutno previše kreditno sposobna. Cijene su dosta visoke u usporedbi s prošlom godinom, a radim studentski posao”, rekla je jedna studentica iz Zagreba.

“Ne, ne dizat kredit ne bih iskreno. Uvijek mi je bilo fora biti solo, ali ne nije mi to još neki plan. Možete vi radit studentski posao i ići na faks pa zarađivat neku normalnu cifru, al je nemoguće zaraditi novce da se to uspije”, rekao je njezin kolega.

“Sve je skupo pa se ne isplati, radije onda putovat. Radim preko studentskog servisa, ali troškovi za život i plaćanje stanarine ne idu zajedno. ili jedno ili drugo”, smatra druga studentica.

Stručnjaci kažu da život po završetku fakulteta nosi premala primanja. Čak 75 posto njih dobiva manje od tisuću eura. Zbog toga su ili kreditno nesposobni ili ne mogu dobiti dovoljan iznos. U agencija za nekretnine kažu – rješenje je u subvencijama lokalnih vlasti koje bi stabilizirale tržište.

Mladi najviše traže jednosobne i dvosobne stanove. Naravno, to ovisi o njihovoj kreditnoj sposobnosti i većinom su od 100 do 120 tisuća eura vrijednosti nekretnine koje traže. Mi pozdravljamo bilo kakvu pomoć za mlade, nismo imali još iskustva s takvima, ali povoljniji najmovi definitivno bi utjecali na tržište kao takvo”, rekao je jedan agent za nekretnine.

Isto misli i mladi odvjetnik i otac malog djeteta Ivan Batinić koji je godine proveo u najmu. Cijene su sve više, tržište nije regulirano, a iako je uspio uštedjeti to neće biti dovoljno za kupnju kuće.

“Tu je nužan ipak stambeni kredit bez obzira što u mojoj situaciji radimo i supruga i ja. To nije dovoljno sa sadašnjim cijenama da uz 10-15 godišnji ratu imate znatniju svotu novca da možete isplatiti veći dio nekretnine” kaže Batinić.

Predsjednik Udruženja za poslovanje nekretninama pri HGK, Dubravko Ranilović, kaže da su cijene na tržištu trenutno na vrhuncu i vjerojatno će se usporiti, iako su one tražene puno veće od realiziranih.

“Mislim da je izgledna opcija da ćemo mi morati napraviti nekakve oblike najma gdje je jako bitna ta lokalna uprava gdje će određenim kategorijama ljudi moći osigurati stanovanje, posebice mladim ljudima da se ne moraju brinuti ili da će izaći za 7 mjeseci van, planirati poslovne želje, ali i obitelji, što osobito u ovoj demografskoj situaciji koja nije baš bajna bi sigurno pomoglo”, rekao je Ranilović.

Dakle sve vezano uz mlade i nekretnine upućuje na ono čime je mladi kupac i zaključio svoj razgovor. “Teško ćemo mi kroz neki kraći period i bez neke politike koja bi sustavno regulirala takve poticaje doći do neke razine da se tržište stabilizira”, rekao je Batinić.

I dok je Zagreb napravio barem prvi korak u realizaciji ideje, ostaje za vidjeti hoće li se i ostali gradovi i općine pa onda i država, povesti za tim primjerom.

 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

U Noći muzeja besplatno razgledavanje izložbi u Pagu

25. siječnja 2023. u 09:00

Turistička zajednica Grada Paga poziva na besplatno razgledavanje izložbi u gradu Pagu, u petak, 27. siječnja 2023. godine od 18 do 20 sati.

Svi zainteresirani moći će razgledati Galeriju paške čipke, Etno kuću KUD-a Družina i Izložbu Bartula Kašića na Trgu Petra Krešimira IV te Stalni postav izložbe solarstva u I Magazinu soli i Stalni postav izložbe crkvene umjetnosti  u Benediktinskom samostanu sv. Margarite.

U prizemlju zgrade u kojoj je smještena Izložba crkvene umjetnosti u Koludraškoj ulici održat će se prezentacija umijeća izrade paške čipke koju će voditi čipkarica Jasna Magaš sa polaznicima čipkarske sekcije O.Š. Jurja Dalmatinca.

„Noć muzeja“ je manifestacija koju od 2005. godine organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Muzeji, galerije, arhivi, znanstveno-istraživački centri, obrazovne i druge institucije u Hrvatskoj zadnji petak u siječnju besplatno otvaraju svoja vrata posjetiteljima. Ove godine održat će se osamnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Objava U Noći muzeja besplatno razgledavanje izložbi u Pagu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Analitičari procjenjuju da će realna vrijednost plaća u Hrvatskoj nastaviti padati

25. siječnja 2023. u 09:00

Nastavljen je realan pad prosječnih mjesečnih isplaćenih neto i bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama, iako je zabilježen nastavak nominalnog rasta, ističu analitičari Raiffeisen banke, pozivajući se na zadnji podatak o padu realnih plaća za studeni, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Kažu da realan pad neto plaća u Hrvatskoj na godišnjoj razini traje od veljače, a bruto plaće od travnja. Prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 7.914 kuna, bila je nominalno viša za 581 kunu, ili 7,9 posto na godišnjoj razini, u odnosu na 8,5 posto u listopadu.

U odnosu na studeni 2021. prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je viša za 950 kuna, ili 8,8 posto, u odnosu na 9,6 posto, a iznosila je 10.521 kunu.

Dvoznamenkaste razine

Međutim, prosječna neto i bruto plaća isplaćena u pravnim osobama u odnosu na studeni godinu dana ranije realno je niža za 4,9 posto odnosno 4,1 posto, primjećuju analitičari RBA. Kažu da je realan pad prosječnih neto i bruto plaća rezultat visoke godišnje stope inflacije koja je snažnija od godišnjeg nominalnog rasta plaća. Prognoziraju pritom – nastavak pada realne vrijednosti plaća.

-Visoka i ustrajna inflacija iz mjeseca u mjesec umanjuje realnu vrijednost plaća unatoč pozitivnoj nominalnoj dinamici godišnjeg rasta. Godišnja stopa inflacije zadržala se na dvoznamenkastim razinama i u posljednjem mjesecu 2022., dok su prosječne nominalne plaće vjerojatno rasle skromnijom dinamikom. Sukladno navedenom, izgledan je nastavak pada realne vrijednosti plaća, ističu analitičari Raiffeisen banke.

Na mjesečnoj razini, navode, prosječna nominalna neto plaća viša je za 2,2 posto (+1,3 posto realno), a bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za 2,5 posto (+1,6 posto realno). U razdoblju od siječnja do studenog 2022. prosječna neto plaća od 7.632 kune bila je nominalno 7,3 posto viša, ali i realno 3 posto niža, u usporedbi s istim razdobljem 2021. godine.

Inače, najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena je u Zaštitnim i istražnim djelatnostima, a iznosila je 4.861 kunu. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 12.377 kuna.

Pozitivan rast

– Prema priopćenju DZS-a, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za studeni 2022. iznosila je 44,45 kuna, što je u odnosu na mjesec ranije niže za 1,8 posto, a u odnosu na isto razdoblje 2021. više za 8 posto. Medijalna neto plaća iznosila je u studenom 6.687 kuna (+8,7 posto godišnje ili +2,2 posto mjesečno), što znači da je polovini zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovini zaposlenika veća.

Medijalna bruto plaća iznosila je u studenom 8.803 kune. Analitičari RBA kažu da »iako će se značajan dio inflatornih pritisaka zadržati i kroz cijelu 2023. (kada očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od preko 7,5 posto), tijekom 2023. moguće je očekivati i blagi, ali ipak pozitivan rast realnih plaća«.

– Naime, razmjerno snažan rast nominalnih plaća podržan je zahtjevima za rastom plaća i u privatnom i u javnom sektoru uslijed rastućih troškova života i široko rasprostranjenog rasta cijena u potrošačkoj košarici. U istom smjeru djeluje i činjenica da u određenim djelatnostima nedostaje radne snage, dok Hrvatska dinamikom rasta plaća zaostaje za zemljama u okruženju, zaključuju.

The post Analitičari procjenjuju da će realna vrijednost plaća u Hrvatskoj nastaviti padati appeared first on Zadarski list.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Za osmaše iz devet županijskih osnovnih škola organiziran sat povijesti o VRO Maslenica

25. siječnja 2023. u 08:56

Učenici osmih razreda škola iz Obrovca, Jasenica, Starigrada, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Poličnika, Škabrnje i Zemunika, odnosno sa područja oslobođenih u VRO Maslenica slušali su produženi sat povijesti čija je glavna tema bila upravo ova vojna akcija. Učionice svojih škola zamijenili su dvoranom Centra za razvoj i edukaciju u Poličniku, a profesore umirovljenim brigadirom, pukovnicima i braniteljima. Povod je svečano obilježavanje 30. obljetnice VRO Maslenica, javljaju iz Općine Poličnik.

Prvi dio predavanja, koje se u ponedjeljak održalo Centru, izložio je umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Zadar i 113. brigade HV Šibenik. Učenicima je objasnio i na karti pokazao koje područje je vraćeno pod nadzor Hrvatske vojske i gdje je točno bila prva linija bojišta.

Naveo je glavni cilj operacije koja je nosila kodno ime Gusar – oslobođenje Novskog ždrila i zračne luke Zemunik te ostvarivanje prekinutog prometa pravcem Karlobag – Maslenica – Zadar. Da bi im dočarao koliko je bi važan taj prometni pravac usporedio je vrijeme putovanje od Zagreba do Zadra. Danas se od jednog do drugog grada može doći u tri sata, a tada je putovanje preko Paga trajalo 10 sati.

Naglasio je da je vojna operacija izvedena uz suradnju brojnih taktičkih grupa i specijalnih postrojbi, ali s malim brojem ljudi. Zaključio je da je vojno iskustvo stečeno u ovoj akciji pomoglo pripadnicima Oružanih snaga u nadolazećim akcijama.

Pukovnik Marko Čulina, ujedno i prvi zapovjednik 112. brigade učenicima je objasnio kontekst tijeka Domovinskog rata. U prve dvije godine djelovali su u obrambenim formacijama i branili svako selo, kazao je.

– Treći siječnja 1992. je bio vrlo važan dan jer su tada obranjeni Poličnik, Suhovare i Rupalj. Time smo stekli iskustva, ta obrana nam je dala snage, kazao je Čulina. Posebno je naglasio koliko s koliko su malo opreme tada raspolagali.

Vitomir Burčul opisao je svoje iskustvo sudjelovanja u obrani ovog područja zbog čega je bio i ranjen u lijevu nogu. Iako mu je bio teško prisjećati se i pričati o svom iskustvu, smogao je snage i učenicima opisao što je doživio kako bi oni bolje shvatili uvjete borbe i tadašnja događanja.

– Na mlađima svijet ostaje. Vi ste oni koji će ostati poslije nas i stvarno bih volio da ovo pamtite i čuvate. Možete oprostiti, ali nemojte nikad zaboraviti, poručio je osmašima.

Učenicima su još govorili pukovnik u miru Joško Pulja, Petar Strmota i Joško Merhar. Na sat povijesti došli su i načelnik općine Poličnik Davor Lončar, pročelnik odjela za hrvatske branitelje zadarske županije Josip Vidov te savjetnik za branitelje grada Zadra Tihomir Bakarić. Moderirala je Vesna Matešić iz udruge “Hrvatskoj Za dar”.

Objava Za osmaše iz devet županijskih osnovnih škola organiziran sat povijesti o VRO Maslenica pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

❌