Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

RIM: Mons. Zgrablić na seminaru za nove biskupe i susretu s papom Franjom

22. rujna 2022. u 19:00

Na drugom ovogodišnjem seminaru za nove biskupe održanom od 12. do 19. rujna u Rimu sudjelovala su 179 biskupa iz cijelog svijeta, a među njima četvorica hrvatskih biskupa: kotorski biskup Ivan Štironja, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, dubrovački biskup Roko Glasnović i zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić, izvijestio je ured za medije Dubrovačke biskupije.

Tema susreta bila je „Naviještati evanđelje u promijenjenoj epohi i poslije pandemije: služba biskupa“. Svakog dana biskupi su zajedno slavili euharistiju kojom je predsjedao jedan od kardinala iz različitih dikasterija, a euharistijom u bazilici sv. Petra u Vatikanu, u petak 19. rujna predsjedao je prefekt Dikasterija za biskupe kardinal Marc Ouellet.

Nakon mise biskupi su se susreli s papom Franjom koji im je tijekom razgovora naglasio važnost četiriju blizina koje oni kao biskupi trebaju njegovati: blizinu s Bogom, blizinu s drugim biskupima, blizinu sa svećenicima i blizinu s narodom Božjim.

Okupljeni biskupi na seminaru su dublje promišljali o službi biskupa u kontekstu hoda sinodalne Crkve. Svaki radni dan imao je temu o kojoj su nazočni biskupi slušali izlaganja i razgovarali: Crkva u postmodernom društvu nakon pandemije; Dva prioriteta naglašena od Pape u hodu Crkve: obitelj i sveopće bratstvo; Svetost biskupa; Usavršavanje u vođenju. Jedna od podtema na susretu je bila i tema prevencije i nulte tolerancije zlostavljanja.

Biskupi pristigli iz 35 zemalja bili su smješteni kod Legionara Kristovih u centru Regina apostolorum. Najviše biskupa sudionika stiglo je iz Južne Amerike, a sudjelovali su i biskupi iz Sjeverne Amerike, Italije, Filipina, Španjolske, Francuske, Hrvatske, Slovenije i nekih drugih zemalja. Seminar za nove biskupe organizirao je Dikasterij za biskupe.

Četvorica hrvatskih biskupa posjetila su i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima gdje su se susreli sa svećenicima koji studiraju u Rimu, a rade u Vatikanu.

Seminari za nove biskupe u Katoličkoj Crkvi održavaju se svake godine u Rimu. Zbog pandemije, ove godine održana su dva seminara. Na prvom seminaru sudjelovao je oko 150 biskupa, među kojima križevački vladika Milan Stipić. (IKA)

 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Brojni prosvjednici protiv mobilizacije u Moskvi uhićeni, a nekima uručen poziv za vojsku

22. rujna 2022. u 18:52

Otkako je Putin u srijedu najavio prvu veliku mobilizaciju u Rusiji nakon Drugog svjetskog rata, letovi za izlazak iz zemlje rasprodani su, dok su u više gradova održani prosvjedi koje je policija brzo razbila.

OVD-Info je objavio da je najmanje 1310 prosvjednika privedeno, a nekima su uručeni pozivi za vojsku.

Jednom prosvjedniku u Moskvi rečeno je da mu prijeti 10-godišnja zatvorska kazna jer je odbio primiti poziv za mobilizaciju, navodi se.

Prema ruskom zakonu, policija ima ovlasti zaustaviti ljude za koje se smatra da izbjegavaju mobilizaciju.

Zakon također predviđa višegodišnje zatvorske kazne i pozamašne novčane kazne za one koji izbjegnu vojni rok bez zakonske osnove za izuzeće.

– Od 15 policijskih uprava zaprimljena je informacija da su privedenim muškarcima uručeni pozivi za vojsku, navodi se u priopćenju OVD-Info, prenosi N1.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije zanijekao spomenute navode. Samo je kazao da to “nije protivno zakonu”.

Policija nije bila dostupna za komentar, kao ni ured za mobilizaciju, navodi Reuters.

Pozivi za mobilizaciju navodno su uručeni i novinarima. Ruska televizija Dožd (Kiša) objavila je kako je Artem Kriger, novinar portala SOTA, dobio poziv nakon što je uhićen dok je izvještavao o prosvjedima protiv mobilizacije u Moskvi.

Neki muškarci požurili su prema granicama u četvrtak nakon odluke o djelomičnoj mobilizaciji. Zabilježena je povećana gužva na graničnim prijelazima s Finskom i Gruzijom, dok su cijene zrakoplovnih karata iz Moskve vrtoglavo porasle.

Objava Brojni prosvjednici protiv mobilizacije u Moskvi uhićeni, a nekima uručen poziv za vojsku pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Na američkom tržištu pojavila se tuna uzgojena u laboratoriju. Biste li je probali?

22. rujna 2022. u 18:34

U svijetu se događaju tektonske promjene u mesnoj industriji. Već gotovo cijelo desetljeće 40-ak kompanija diljem svijeta radi na razvoju i proizvodnji laboratorijski uzgojene govedine, piletine, svinjetine i ribe. Doduše, to ne prati komercijalizacija, prije svega zbog stroge zakonske regulative.

Trenutno se tako jesti može jedino laboratorijski uzgojena piletina američke kompanije Eat Just, i to u jednom jedinom restoranu u Singapuru. No na tržištu bi uskoro, već sljedeće godine, mogla biti i laboratorijski uzgojena tuna američke kompanije Finless Foods.

Više prednosti

-Podnijet ćemo dokumentaciju američkom regulatoru ove zime. Trebat će između 9 do 12 mjeseci da dobijemo dozvolu te da laboratorijski uzgojenu tunu možemo staviti na tržište. Što se tržišta tiče, fokusirani smo na SAD i Singapur, otkrio je Michael Seldon, suosnivač i izvršni direktor Finless Foodsa na konferenciji Infobip Shift.

Tijekom izlaganja Seldon je više puta prekidan pljeskom publike što dovoljno govori o raspoloženju i pogledu na budućnost prehrane uglavnom mladih i tehnološki obrazovanih ljudi, a koji su o najnovijoj tehnologiji proizvodnje mesa prvi put u Hrvatskoj mogli uživo slušati zahvaljujući organizatorima Infobip Shifta.

Dok je ovo tema o kojoj se u svijetu priča, a proizvodnja razvija, u Hrvatskoj se o njoj nažalost, jako malo zna, a još manje priča. Svima pak koji žele jesti iz stanica uzgojeno, odnosno laboratorijski uzgojeno meso, američki poduzetnik poručuje da se radi o sigurnom i zdravom proizvodu.

Laboratorijski se uzgojeno meso dobiva iz matičnih stanica životinja. Nakon što se izoliraju i pročiste, stavlja ih se u tekuće hranjive medije gdje se razmnožavaju. Ovaj proces imitira onaj koji se događa unutar životinje, pa se ovako nastalo meso naziva i čistim.

Osim toga, mnogo je održivije jer za njegovo uzgoj nisu potrebne velike farme i obradive površine. U konačnici, da bi jeli meso ne moramo ubijati, a trebalo bi postati priuštivije.

Tuna je, objašnjava Seldon, u SAD-u trenutno 20 puta skuplja od piletine, svinjetine i govedine. Kada Finless Foods tržištu ponudi svoju tunu, bit će iste cijene kao i ona iz mora, no s povećanjem proizvodnih kapaciteta postat će znatno jeftinija.

Europa – ne, hvala

-Stanice se udvostručuju svakih 24 sata, a količina proizvodnje ovisit će o kapacitetima. Trenutno u tjedan dana možemo laboratorijski uzgojiti tunu za obrok samo nekoliko ljudi.

No, proizvodimo u bioreaktoru koji stoji na stolu i jako je mali. Kako ćemo rasti, povećavat će se i količina proizvedene tune”, kaže suosnivač kompanije koja je do danas primila 50 milijuna dolara investicija te koju čeka izgradnja proizvodnog postrojenja.

Seldon kaže da su u laboratorijski uzgoj tune krenuli jer su oceani zbog izlova, a i klimatskih promjena “u problemu”. Na tržište Europske unije ne planiraju uskoro jer je dobivanje dozvola, zbog stroge regulative, praktički nemoguća misija, prenosi Poslovni dnevnik.

Objava Na američkom tržištu pojavila se tuna uzgojena u laboratoriju. Biste li je probali? pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

84,2 milijuna kuna za ozelenjivanje gradova

22. rujna 2022. u 18:30
Ministar Filipović
Vedran SITNICA
Ilustracija
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 84,2 milijuna kuna jedinicama lokalne i regionalne samouprave za sufinanciranje projekata provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. 

"Svjedoci smo ekstremnih vremenskih uvjeta s kojima smo ušli u ovu jesen i nema dvojbe da su oni jasan znak klimatskih promjena. Ulaganjem u odgovarajuću infrastrukturu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost žele ojačati otpornost naših gradova i općina na sadašnje i buduće promjene, odnosno štete koje klimatske promjene mogu prouzročiti", istaknuo je ministar Filipović.

Stoga su jedinicama lokalne i regionalne samouprave kroz javni poziv Fonda za sufinanciranje projekata provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama osigurali 84,2 milijuna kuna.  Konkretno, riječ je o razvoju zelene infrastrukture koja obuhvaća i ulaganja u očuvanje i obnovu staništa, ali i u formiranje novih zelenih površina, uključujući drvorede, urbane šume i šetnice te sigurne točke za slučaj ekstremnih meteoroloških uvjeta (primjerice, skloništa od toplinskih valova).

Dodatno, sufinancira se i ozelenjivanje nadstrešnica na stajalištima javnog prijevoza te javnih parkirališta, parkova i ostalih mreža javnih okupljanja. Projekti mogu uključivati i izgradnju mreža za pješačenje ili biciklističke infrastrukture u gradovima, pogotovo turističkim mjestima, ali i izgradnju javnih slavina s vodom za piće.

Uz to, novčana sredstva će biti dostupna i za projekte informiranja javnosti o klimatskim promjenama te projekte edukacije u školama i vrtićima.

Zainteresirane jedinice regionalne i lokalne samouprave Fondu mogu dostaviti svoju prijavu, koja može sadržavati jedan ili više projekata za koje je moguće dobiti sufinanciranje od maksimalno tri milijuna kuna, odnosno 80 posto opravdanih troškova. Iznimno, gradovi s više od 35.000 stanovnika i županije mogu dostaviti maksimalno dvije prijave.

Novac će se dodjeljivati do iskorištenja dostupnog budžeta, o čemu će obavijest biti objavljena na stranicama Fonda.

 

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Srpska hit serija snima se u Hrvatskoj, produkcija traži statiste, evo koliki je honorar i koje uvjete trebate ispunjavati

22. rujna 2022. u 18:13

Riječ je o drugoj sezoni serije ‘Južni vetar’ koja je nastala pod redateljskom palicom Miloša Avramovića kao nastavak na istoimeni film iz 2018. godine koji je postao regionalni hit i osvojio brojne nagrade.

Druga sezona srpske hit serije Južni vetar trenutno se snima u Hrvatskoj. Riječ je o seriji koja je nastala pod redateljskom palicom Miloša Avramovića kao nastavak na istoimeni film iz 2018. godine koji je postao regionalni hit i osvojio brojne nagrade. Druga sezona snima se od 21. rujna do 2. listopada 2022. na području otoka Krka i u Rijeci, a za potrebe snimanja produkcija traži statiste.

Oglas je objavljen na Facebook stranici Produkcije i casting agencije Serena Pro i otkriva kakve profile osoba traže za snimanje. Djeca, žene, muškarci, mediteranski tipovi (tamnije puti) glume Napolitance, dječaci 10-14 godina (Napolitanci) koji igraju ulični nogomet, opasni tipovi – mafija, kupači na plaži i prolaznici (djeca, žene, muškarci), turisti (kontinentalni tipovi), zgodne mlade djevojke koje plešu, vozači sa vozilima (honorira se i vozač kao statist i vozilo-osobni automobil, čamac, motor, skuter).

Iz produkcije navode i da snimanje traje 12 sati dnevno, a u tom periodu statisti će morati biti dostupni nekoliko sati, a ponekad i cijeli dan. Otkriven je i honorar koji će statisti dobiti za svoj angažman. Honorar statista je 300,00 kn fiksno bez obzira o duljini trajanja snimanja unutar 12-satnog radnog dana. Prekovremeni sat (nakon 12 sati rada) i noćni rad (od 22:00 do 6:00) se dodatno plaćaju.Prekovremeni sat je 30,00 kn, noćni rad dodatnih 70,00 kn na honorar. Honorar za igrajuće vozilo/plovilo 350,00 kn – navode iz casting agencije.

Svi zainteresirane koji su u mogućnosti provesti cijeli dan na snimanju mogu svoju prijavu poslati na mailom, a točan proces prijave objašnjen je u oglasu na Facebook stranici.

Ovo nije prvi put da ekipa ‘Južnog vetra’ snima u Hrvatskoj, točnije na Kvarneru. U listopadu 2020. godine u kvarnerskom gradiću Kastvu snimao se “Južni vetar 2: Ubrzanje”, podsjeća Večernji list. Film je, baš kao i seriju, režirao Miloš Avramović, a glumačku ekipu čine Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Jovana Stojiljković, Goran Navojec, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček i Luka Gabrić. Inače, serija sadrži dijelove istoimenog filma iz 2018. godine, i nastavlja s radnjom tamo gdje film prestaje. U Srbiji se prikazivala od 19. siječnja 2020. na kanalu RTS 1, dok je u Hrvatskoj premijerno prikazana na 5. ožujka 2021. na RTL Adria, prenosi Poslovni dnevnik.

Objava Srpska hit serija snima se u Hrvatskoj, produkcija traži statiste, evo koliki je honorar i koje uvjete trebate ispunjavati pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Druga etapa završit će u Zadru

22. rujna 2022. u 18:00
Sljedeći tjedan kreće biciklistička utrka Cro Race
Ispostavilo se kako je termin krajem rujna i početkom listopada odličan - kaže Vladimir Miholjević direktor utrke
Marko DIMIĆ/PIXSELL
Cilj dosadašnje zadarske etape završavale su na Novoj rivi

Najveće priznanje koje smo dobili za svoj rad na prethodnim izdanjima utrke dobili smo od samih momčadi i liste vozača koji dolaze na ovogodišnje izdanje CRO Racea - izjavio je Vladimir Miholjević direktor biciklističke utrke kroz Hrvatsku koja će se voziti od 27. rujna do 2. listopada. Na startu u Osijeku za šest dana tako bi se trebala naći trojica pobjednika najveće svjetske utrke Tour de Francea, ovogodišnji slavljenik iz Pariza Danac Jonas Vingegaard, član momčadi Jumbo-Visma, te dvojac iz INEOS Grenadiersa Britanac Geraint Thomas i Kolumbijac Egan Bernal, pobjednici Toura iz 2018. i 2019. godine. Nedostajat će samo Slovenac Tadej Pogačar, pobjednik Toura iz 2020. i 2021.

- Vingegaardu će ovo biti prva utrka na kojoj će nastupiti nakon pobjede na Touru krajem srpnja. Iako je Bernalov dolazak najavljen, još uvijek nije sigurno kako će sigurno i doći jer ima zakazanu operaciju odmah po završetku CRO Racea. No, dolazi još velikih imena kao što je svjetski prvak iz 2014. godine Poljak Michal Kwiatkowski te pobjednik ovogodišnjeg izdanja najduže utrke u UCI kalendaru, Milano-Sanremo, Slovenac Matej Mohorič - naglasio je Miholjević.

Ove godine za utrku je prijavljeno šest momčadi s WorldTour licencom, odnosno iz najvišeg ranga svjetskog biciklizma, a tri od tih šest - Jumbo-Visma, INEOS Grenadiers i Bahrain Victorious - među četiri su najuspješnije po rang-ljestvici Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI). Uz njih na utrci će nastupiti i Israel-Premier Tech, DSM i Trek-Segafredo. Na startu će se naći osam ProTour momčadi te šest Continental Tour momčadi.

- Zanimanje za utrku među WorldTour momčadima je bilo i veće. Mi smo ih mogli pozvati najviše devet, ali financijske mogućnosti nam nisu dopustile više od šest, tako da smo neke nažalost morali i odbiti.

Miholjević je optimističan i kada je riječ o budućim izdanjima utrke:

- Već sljedećeg tjedna, upravo tijekom održavanja utrke mogli bismo primiti lijepu vijest kako je utrka za sljedeću godinu dobila višu kategoriju u kalendaru.

To znači kako bi CRO Race, koja je trenutačno u statusu etapnih utrka prve kategorije, mogla od sljedeće godine imati status utrke kategorije ProSeries, kategorije koja je je odmah ispod WorldToura.

- Ispostavilo se kako je termin krajem rujna i početkom listopada odličan jer smo jedina etapna utrka u to vrijeme i spona između Vuelte i posljednjih WorldTour utrka u kalendaru.

Tehnički direktor utrke Luka Mišović upoznao je javnost s detaljima etapa pa je tako rekao da će pred vozačima u šest dana ukupno biti 1065 kilometara tjekom kojih će svladati 9000 metara visnske razlike. Završetak druge etape 28. rujna bit će u Zadru nakon što će biciklisti prethodno prijeći 163 km nakon starta iz Otočca. Treća etapa krenut će iz Sinja.

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

MAĐARSKI VELEPOSLANIK KOD DUKIĆA Dr. Csabe Demscak: “Zadar je kolijevka veza i suradnje Hrvatske i Mađarske”

22. rujna 2022. u 18:00

NJ. E. dr. Csabe Demscak, veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj jučer je došao u nastupni posjet gradonačelniku Zadra, Branku Dukiću.

U riječima dobrodošlice gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je duge povijesno-kulturne veze Hrvatske, a posebno i Zadra s Mađarskom te dugu i plodonosnu suradnju Grada Zadra s mađarskim gradovima, s naglaskom na gradove-prijatelje: Szekesfehervar i Terezvaros. Ovoj suradnji u mnogome je doprinijela i hrvatska manjinska zajednica u Mađarskoj. Također je izrazio zadovoljstvo zbog izuzetno dobrih odnosa i suradnje s mađarskim veleposlanstvom u Zagrebu.

NJ. E. dr. Csabe Demscak je, zahvaljujući na prijemu, rekao da je Zadar kolijevka veza i suradnje Republike Hrvatske i Mađarske, osvrnuvši se na duge povijesne veze koje postoje između Zadra i Mađarske, o čemu svjedoči brojna materijalna kulturna baština. Uz kulturnu suradnju, naglasio je, veleposlanstvo ima ulogu poticati i podupirati gospodarsku suradnju i kroz svoj Ured za trgovinu stoje na raspolaganju za sve inicijative potencijalnih poduzetnika i poslovnih ljudi obiju strana.

Također je izrazio zadovoljstvo zbog izvrsne bilateralne suradnje policijskih uprava i uključenju mađarskih policajaca tijekom ljetnih sezona u Zadru, a što u mnogome doprinosi osjećaju sigurnosti mađarskih turista za vrijeme njihovog boravka u našem gradu.

Gradonačelnik je izrazio spremnost da podrži ovakve inicijative i pozvao NJ. E. da ukoliko postoji potreba zajedno organiziraju hrvatsko-mađarski poslovni susret ili forum u suradnji s gospodarskim komorama gdje bi se zainteresirane stranke mogle upoznati s potencijalima Zadra i zadarske regije.

Razgovaralo se o izvrsnoj suradnji Sveučilišta u Zadru s mađarskim sveučilištima i visokoškolskim ustanovama i o stručno-znanstvenoj suradnji koja se sigurno može još unaprijediti u budućnosti.

Sastanku su uz NJ. E. nazočili i zamjenica veleposlanika gđa Zsofia Gyöngöys i treći tajnik zadužen za poslove EU-a, g. Adam Novak te v. d. pročelnica UO za EU fondove gđa Stefani Mikulec Perković i Anita Gržan Martinović, voditeljica međunarodne suradnje u Uredu gradonačelnika.

 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Pandemija u sjeni, za trećinu žena u Hrvatskoj nasilje je u pandemiji bilo učestalije i intenzivnije

22. rujna 2022. u 17:45

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama aktivistice iz Autonomne ženske kuće Zagreb  poslale su priopćenje kojim upozoravaju na porast nasilja nad ženama od početka pandemije.

Na današnji dan 22. rujna 1999. godine dogodio se masakr na zagrebačkom Općinskom
sudu. Dvije su žene brutalno likvidirane, samo zato što su obavljale svoj posao, treća je žena
teško ranjena, a jedna žena je ubijena samo zato što je željela nastaviti život bez nasilja.
U spomen na taj krvavi 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom
brakorazvodne parnice Mato Oraškić brutalno je likvidirao tri žene, svoju suprugu Gordanu
Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku
Stanku Cvetković.

Svaka treća žena i djevojka preživjela je fizičko ili seksualno nasilje tijekom svog života od
strane intimnog sadašnjeg ili bivšeg partnera. Podaci istraživanja AŽKZ-a “Rodno uvjetovano nasilje tijekom pandemije Covida 19” pokazuju da je za trećinu žena u vrijeme pandemije nasilje bilo učestalije i intenzivnije nego inače. Ujedinjeni narodi također govore o snažnom porastu svih oblika muškog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u vrijeme pandemije COVID-19.

Stoga možemo govoriti o “pandemiji u sjeni” kada govorimo o muškom nasilju protiv žena!
Aktivistice AŽKZ-a podsjećaju na veliku važnost dosljedne i sveobuhvatne provedbe Istanbulske konvencije u svakodnevnoj praksi i radu. Konvencija ima svrhu efikasno štititi žene i njihovu djecu koje su preživjele muško nasilje, a počinitelje nasilja adekvatno i pravično sankcionirati. Ne treba zaboraviti da je muško nasilje nad ženama brutalan oblik diskriminacije žena u društvu. Neki bi uporno željeli da žena ostaje u ulozi “drugotne”. Aktivistice AŽKZ-a to nikada neće dopustiti!

Objava Pandemija u sjeni, za trećinu žena u Hrvatskoj nasilje je u pandemiji bilo učestalije i intenzivnije pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Redžepi nepravomoćno oslobođen optužbi za trgovanje utjecajem

22. rujna 2022. u 17:30
Slučaj Severinina sina
Predsjednica sudskog vijeća Koraljka Bumči kazala je u obrazloženju presude kako nema ni jednog dokaza koji bi upućivao da bi Redžepi utjecao na izradu i sadržaj nalaza vještaka Vladimira Grošića
Goran STANZL/PIXSELL/NL
Gzim Redžepi

Na zagrebačkom Županijskom sudu, zbog nedostatka dokaza, nepravomoćno je oslobođen Gzim Redžepi kojeg je Uskok teretio za trgovanje utjecajem radi izmjene sudske odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju sina pjevačice Severine Vučković i srpskog poduzetnika Milana Popovića. Predsjednica sudskog vijeća Koraljka Bumči kazala je u obrazloženju presude kako nema ni jednog dokaza koji bi upućivao da bi Redžepi utjecao na izradu i sadržaj nalaza vještaka Vladimira Grošića.

Grošić je ranije iskazivao na sudu kako Redžepi ”mentalno ni riječju niti iznudom” nije utjecao na njega pri sastavljanju vještačkog nalaza. Redžepi, nekadašnji suradnik pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, iznio je prije donošenja nepravomoćne presude svoju obranu, ističući kako nije počinio nikakvu kazneno djelo ni da je bio u poziciji bilo kome pomoći niti ikome napraviti štetu.

Sutkinja Bumči je, pojašnjavajući presudu, istaknula da sama radnja kaznenog djela trgovanja utjecajem treba biti izražena na način da se izrijekom traži neko postupanje prema nekoj osobi. Uskok je krajem prošle godine priopćio kako je Redžepi optužen da je 2020. trgovao utjecajem koristeći autoritet zastupnika Gradske skupštine i bivšeg zamjenika pročelnice gradskog Ureda za zdravstvo, kao i činjenicu da je bio osoba od povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Bandića.

Uskok tvrdio da je pokušao utjecati na vještačenja

Ne navodeći identitete tužiteljstvo je tada poručilo kako Redžepija tereti da je pokušao utjecati na ishod vještačenja u sudskom postupku koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu radi izmjene odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju maloljetnog sina Severine Vučković i Milana Popovića. Redžepi je bio optužen da je, nakon što je u tom postupku sud imenovao dvojicu vještaka za provođenje multidisciplinarnog psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja radi odlučivanja s kojim će roditeljem maloljetno dijete stanovati, tijekom provođenja vještačenja inicirao sastanak s jednim od vještaka.

Iz Uskoka su tada priopćili da se radi o vještaku koji je zaposlenik i ujedno zamjenik ravnatelja Psihijatrijske bolnice koje je osnivač Grad Zagreb, slijedom čega Redžepi može utjecati na poslovanje bolnice u kojoj je zaposlen vještak. Redžepija se teretilo kako je tijekom sastanka rekao vještaku da je dobar prijatelj s Popovićem kao tužiteljem u sudskom postupku, pri čemu je isticao Popovićeve kvalitete, donatorstvo i sve što je učinio za Grad Zagreb te za njega osobno.

Od vještaka je pritom, tvrdili su tužitelji, zatražio da ga izvijesti kakvu će odluku donijeti, no vještak mu je, ne želeći postupiti suprotno svojem stručnom uvjerenju, poručio da će svoj nalaz temeljiti isključivo na pravilima struke i stanju predmeta te se odlučio izuzeti iz tog predmeta.

 

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

IZVANREDNI RADOVI! U petak bez vode pet ulica u Zadru. Evo popisa…

22. rujna 2022. u 17:28

Zbog izvanrednih radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 23.09.2022.godine (petak) u vremenu od 08:30do 14:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Josipa Hatzea

Antuna Dobronića

Ive Mašine

Ivana Rendića

Antuna Augustiničića

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Josipa Hatzea, kod kuć. br. 12.

 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Borba između HZZO-a i Cukrića se nastavlja, hoće li HZZO opet odbiti uvrštavanje lijeka Baqsimi na listu lijekova?

22. rujna 2022. u 17:18

U dopisu koji je ispred udruge Cukrići potpisala Doris Bailo, predsjednica udruge, još jednom apelira na HZZO, koji je već dva puta odbio na listu osnovnih lijekova uvrstiti glukagon u spreju.

Među zahtjevima za uvrštenje na Osnovnu listu lijekova (pomagala) Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ponovno se našao Baqsimi, inhalacijski glukagon / glukagon u spreju – lijek koji spašava život djeci i odraslim osobama oboljelima od šećerne bolesti – u slučaju hipoglikemijske kome. HZZO je do sada dvaput odbio uvrstiti inovativni preparat (koji se “čekao” preko 20 godina) koji značajno pojednostavljuje pomoć osobama koje se nalaze u nesvjesnom stanju zbog izrazito niskog šećera u krvi. O zahtjevu će HZZO Povjerenstvo za lijekove uskoro ponovno odlučivati.

Uvrštavanje ovog lijeka zatraženo je i peticijom koju je podržalo gotovo 50 tisuća potpisnika, dijabetičke udruge, Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga, dijabetolozi te, između ostalih, i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku.

Glukagon je hormon koji, kao i inzulin, proizvodi gušterača. U slučaju ozbiljne hipoglikemije – velikog pada koncentracija glukoze u krvi, a to je stalna opasnost kojoj su izložene osobe oboljele od šećerne bolesti na inzulinskom tretmanu, glukagon je neophodna i nezamjenjiva prva pomoć u toj hitnoj zdravstvenoj situaciji.

Baqsimi je nova vrsta glukagona u obliku nosnog spreja, sitnog praha kojeg je lako aplicirati. Hipoglikemija se događa naglo i intervencija treba biti trenutna. Stoga je nužno da i pomagači bez zdravstvene obuke mogu jednostavno i pravilno dati glukagon, što nije slučaj kad je riječ o glukagonu u injekciji tj. lijeku u injekciji gdje je potrebno prije aplikacije osobi u nesvjesnom ili polusvjesnom stanju pomiješati tekućinu i prah.

Statistički podaci govore kako u RH imamo 37.273 osobe oboljele od šećerne bolesti tip 1 kojima dostupnost ovog inovativnog lijeka praktički znači izbor između života i smrti u kritičnim situacijama. Visoka cijena proizvoda farmaceutske tvrtke Eli Lilly sve je manje razlog za takvu odluku budući da je cijena u „slobodnom padu“, u malo više od godinu dana u Sloveniji snižena sa 103€ na 59€ (od srpnja prošle do rujna ove godine).

Pritom, treba imati na umu kako se radi o pomagalu koje se primjenjuje samo u srećom, rijetkim situacijama a ne trajno poput inzulina. Činjenica je da svaka osoba oboljela od šećerne bolesti može upasti u stanje hipoglikemijske kome a posjedovanje glukagona u spreju daje i osjećaj sigurnosti i mira oboljeloj osobi kao i osobama koje se o njoj brinu (roditelji, prijatelji i odgojno  obrazovni djelatnici).

Usprkos velikom pritisku javnosti i struke, HZZO je do sada ustrajavao u odbijanju uvrštavanja Baqsimi na osnovnu listu i tako onemogućava osobama oboljelim od šećerne bolesti tip 1 lijek koji im, doslovno, znači izbor između života i smrti u kriznim situacijama.

Naša Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići Zadar pokrenula je peticiju koja je prikupila skoro 50.000 potpisnika. Našu inicijativu podržala je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak , dipl. oec., te brojni Saborski zastupnici povodom 1. Hrvatskog dana šećerne bolesti.

S Europske konferencije EASD (European Association for the Study of Diabetes) koja upravo traje u Stockholmu, uvrštenje glukagona na inhaliranje na HZZO listu je podržao i prof. Dario Rahelić predstojnik referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac, predsjednik stručnog dijabetološkog društva te službeni koordinator za dijabetes pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske.

Objava Borba između HZZO-a i Cukrića se nastavlja, hoće li HZZO opet odbiti uvrštavanje lijeka Baqsimi na listu lijekova? pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Danas smo ušli u vladavinu Vage

22. rujna 2022. u 17:00
MALO ODMORA
UNSPLASH/NL
Ilustracija

Protekloga ste se mjeseca vjerojatno bavili organizacijom, napornim radom i svim se silama trudili da dovedete život u red, što i nije neobično obzirom da vladavina Djevice ima takav utjecaj na ljude. Bilo da ste se uhodavali u početak školske godine, borili se sa prekovremenima na poslu ili jednostavno pokušavali biti čim uspješniji, dobra vijest je da – stiže odmor jer danas ulazimo u vladavinu Vage!

Najviše će uspjeha imati zračni znakovi poput Vage, Blizanca i Vodenjaka dok će intenzivnije razdoblje proživljavati kardinalni znakovi kao što su Rak, Jarac, Ovan. Vladavina Vage siže u najbolje vrijeme za stvaranje novih prijateljstava, boljih odnosa s kolegama i pronalazak ljubavi. U astrologiji, Sunce predstavlja vašu svijest i ego pa kada je u znaku Vage (znak veza) usmjerit će vas prema “jedan-na-jedan” odnosima u vašem životu na kojima ćete poraditi.

Ovo nije razdoblje koje trebate provesti sami jer ćete se svakako bolje zabaviti u društvu, a imat ćete i bolje šanse za uspjeh ako ste s nekim. Suradnje su trenutno ključne. Kada je riječ o ljubavnom životu, ovo je najbolje vrijeme za rad na vezi s vašim partnerom. Bit će vam lakše otvoriti se i ujedno će vam biti lakše poslušati ih te riješiti probleme.

Po pitanju društvenog života, bit će jednostavnije riješiti sve razmirice i poboljšati odnose s prijateljima tako da se možda izrode još snažniji odnosi. Što se posla tiče, ključ je u timskom radu. Najveći problem na kojeg možete naletjeti u sezoni Vage je da biste mogli previše kriviti sami sebi. Primjerice, ako situacija između vas i vašeg partnera nije najbolja, mogli bi imati osjećaj da je problem u vama. Ako ste se posvađali s prijateljem, mislit ćete da vi ne valjate.

Sve dok surađujete s njima, moći ćete se izvući iz situacija bez problema. Eh da, i Merkur je još retrogradan do 02. listopada pa se pripremite na bliski susret s bivšima. Besplatan savjet Cosmopolitanovih astrologa je da nazovete prijatelje i isplanirate nešto doista zabavno. Da budete prijateljski nastrojeni prema kolegama s posla, a ako vam se bivši i javi – zaključite taj odnos jednom zauvijek.

 

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Rujanski đir oldtimerima od Poluotoka do Paga okupio brojne zaljubljenike u oldtimere iz cijele države

22. rujna 2022. u 16:48

Brojni zaljubljenici u oldtimere došli su na svoje prošlu nedjelju, 18. rujna, kada su na Branimiru ugledali stare automobile i njihove vlasnike, sudionike 21. Oldtimer auto rallyja “100 kilometara Zadra” u organizaciji Oldtimer kluba Zadar. Iako prvotno zakazan za subotu, odgođeni rally okupio je preko 65 oldtimera iz cijele HR i Slovenije od kojih najstariji datiraju Fiati 1100 E i 500 C Belvedere iz 1952. godine.

Nakon izložbe, došla je na red već tradicionalna vožnja Poluotokom sve do centra Paga gdje su vozila ponovno izložena na paškoj rivi. Sudionike je dočekao prigodni domjenak u organizaciji TZ grada Paga na kojemu je prezentiran paški sir Paške sirane nakon kojeg su sudionici posjetili samostan sv. Margarite u kojem su se upoznali s procesom izrade paške čipke i poznatih paških baškotina. Oldtimeri su se okušali i u ispitima spretnosti čiji su im rezultati donijeli bodove u Prvenstvu Hrvatske Hrvatskog oldtimer saveza.

Predstavnici OTK Zadar bili su vrlo uspješni jer su u klasi H uzeli prva tri mjesta (1. mjesto Domagoj
Praljak, 2. mjesto Karlo Stipčević, 3. mjesto Josip Švarc). Slavilo se i u T klasi gdje je 1. mjesto pripalo
Valentinu Stipčeviću. 3. mjesto u klasi G osvojio je Siniša Pavić. Arman Bogdanić je u klasi F bio 4., a u klasi G 4., 5. i 6. mjesto osvojili su Mile Jurica, Josip Tokić i Marin Pestić. U posebnoj kategoriji brzinskog ispita daleko najbrži bio je Natanael Patrov koji je priredio i najatraktivniju vožnju sa svojim Fiatom 128 sport.

Velika zahvala ide svima onima koji su podržali organizaciju “100 kilometara Zadra”: grad Pag, TZ grada Paga, Paška sirana, samostan sv. Margarite, Solana Pag, Adriatic osiguranje, Canapay, Stipčević d.o.o., RI interijeri, Horti centar, Noah instalacije te Aris nekretnine, poručuju iz Oldtimer kluba Zadar.

Objava Rujanski đir oldtimerima od Poluotoka do Paga okupio brojne zaljubljenike u oldtimere iz cijele države pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Jahanje na ponijima privuklo Zadrane na Musapstan

22. rujna 2022. u 16:30
Sve generacije priključile su se boravku u prirodi
Uz velik broj djece kojima će ovaj zaigran dan zasigurno ostati u pamćenju, sudjelovalo je i dosta ljubitelja rekreacije koji su uživali u šetnji kroz šumu s ugodnim društvom
Arif SITNICA
Za jahanje na ponijima nestrpljivo se čekalo u redu

Brojni Zadrani iskoristili su lijep i sunčan dan za sudjelovanje u zanimljivim rekreativnim aktivnostima na Musapstanu. Naime, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, u prostoru ove šume od 17 do 19 sati odvijalo se jahanje na ponijima, organizirana šetnja te teretana u šumi. Dio građana iskoristio je besplatan prijevoz do Musapstana Eco Tuk Tuk vozilima čiji je polazak bio organiziran na Branimiru.

Najveći broj sudionika bile su obitelji s malom djecom koja su se oduševljeno uključila u razne igre u prirodi, a najviše ih je razveselilo jahanje na ponijima za koje su nestrpljivo čekali u redu.

- Ovaj događaj organiziran je kako bismo potaknuli ljude da se još više počnu kretati, te da više vremena provode u prirodi, a ne da se samo kreću autima i ostalim vozilima i da ne budu samo kod kuće u sigurnoj zoni, nego da malo izađu iz te zone komforta i da malo krenu provoditi vrijeme vani. Nebitno je li to hodanje, jahanje, vježbanje, planinarenje, biciklizam, bitno je samo da se ljudi što više kreću, pogotovo poslije radnog vremena. Bitno je da budu malo više aktivni prije nego što zalegnu na poslijepodnevni odmor, kazao je Dragan Jurjević, vodič organizirane šetnje.

- U Zadru apsolutno treba više ovakvih događaja. U jednu ruku ja sam čak ovdje nešto i pokrenuo kako bih pokušao ljude malo više aktivirati i motivirati na češće izlaske u prirodu. Otkrio sam koliko prirode ima u okolici samog Zadra koju možemo i sami iskoristiti za svašta, primjerice za šetnju koju smo danas organizirali u sklopu ovog događaja. Volio bih to prenijeti i svim ostalim Zadranima. Nije lako, ali ja ću poticati ljude što više mogu da se kreću i da iskoriste prirodu, a također i Velebit koji nam je udaljen samo nekih četrdeset minuta vožnje, nastavio je Jurjević.

Oduševljene prijateljice

Uz velik broj djece kojima će ovaj zaigran dan zasigurno ostati u pamćenju, sudjelovalo je i dosta ljubitelja rekreacije koji su iskoristili teretanu te uživali u šetnji kroz šumu s ugodnim društvom.

- Mi smo inače iz Srbije i Makedonije, a u Zadru radimo. Inače jako volimo planinariti, hodati po prirodi i slično. Danas smo obje slobodne od posla, pa smo iskoristile ovaj dan za šetnju i zapravo slučajno završile ovdje. Došle smo skroz s poluotoka do Musapstana pješke, napravile đir kroz šumu i slučajno smo naišle na ovaj događaj. Taman smo krenule kući i vidjele da se nešto događa i baš nam je drago da jesmo. Probale smo jahati konje i to prvi put u životu, oduševljene smo, sretno su izjavile dvije prijateljice Verica Milatović i Aleksandra Čepujnoska.

Grad Zadar se i ove godine uključio u ovu inicijativu Europski tjedan mobilnosti koju obilježava na brojne načine. Između ostalog, organizirano je zajedničko putovanje trajektom do Preka, odakle su sudionici nastavili svoj put do Sutomišćice biciklom, rolama ili na romobilu, a oni najhrabriji su sudjelovali i u natjecanju u SUP-u. Uz ove zanimljive programe, Grad Zadar je za vrijeme obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti poklonio građanima besplatno bicikliranje korištenjem sustava javnih gradskih bicikala putem prijava na www.nextbike.hr.

Što se tiče budućih događaja, u četvrtak, 22. rujna je organiziran »Dan bez automobila« u sklopu kojeg je isplaniran raznolik program uz Atletski klub Fortius, VeraMa balet-pilates, Next bike, HAK, Udrugu tjelesnih invalida Zadarske županije, Udrugu slijepih Zadarske županije i Udrugu Cukrići. Svi zainteresirani mogu biti dio ovog programa od 17 do 19 sati na Muraju uz Trg tri bunara.

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Skupila je dovoljno “lajkova”: mlada znanstvenica Ema Donev ide u finale prestižnog natjecanja

22. rujna 2022. u 16:23

Stigli su službeni rezultati glasanja za ulazak u finale globalnog natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge – Ema Donev prikupila je najviše lajkova i osigurala direktan plasman u finale!

Dramatična završnica između naše Eme Donev i Abela Dagnea iz Amerike završila je Eminim
vodstvom u broju lajkova. Hrvatska je za Emu osigurala 156.100 ukupnih lajkova na Youtube i
Facebook videima, dok je Abel skupio ukupno 151.900. Sve to ne bi bilo moguće bez velike
podrške javnosti – Hrvatska je još jednom dokazala da ne postoji nemoguće kada se ujedini oko
istog cilja. Podrška iz Hrvatske pokazala se snažnijom od podrške koju je sjajni mladi
znanstvenik Abel dobio iz Amerike i Etiopije odakle potječe.

No, natjecanje još nije gotovo. Ema je prvi potvrđeni finalist u TOP 5, dok će se ostalih 15
kandidata boriti za preostala četiri mjesta ocjenom stručnog žirija.

Pobjednika odabire stručni žiri u kojem sjedi 14 vrhunskih stručnjaka iz NASA-e, International
Space Universityja, kao i Harvarda, Berkleyja, te druga cijenjena imena svjetske znanosti.

Tko zapravo stoji iza Breakthrough Junior Challenge natjecanja?

Natjecanje je sponzorirano od strane zaklada koje su osnovali suosnivač Googlea Sergey Brin,
suosnivači Meta platformi (Facebook, Instagram, Whatsapp) Priscilla Chan i Mark Zuckerberg,
te velika imena zaslužna za ovo natjecanje, osnivači Yuri i Julia Milner te Anne Wojcicki. Cilj je
proslaviti najbolji znanstveni rad i nadahnuti sljedeću generaciju znanstvenika.

Objava Skupila je dovoljno “lajkova”: mlada znanstvenica Ema Donev ide u finale prestižnog natjecanja pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

U Zadru se uskoro održavaju edukacije na temu poremećaja u uzimanju hrane i svjesnosti jedenja

22. rujna 2022. u 16:11

U organizaciji Grada Zadra i Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja – „Cukrići“ Zadar u listopadu i studenom održat će se edukacije na temu poremećaja u uzimanju hrane (prejedanja) i svjesnosti jedenja.

Radionice će voditi stručnjaci iz Centara za poremećaje hranjenja BEA koji je osnovan 2012. godine
radi pružanja podrške oboljelima od poremećaja hranjenja i njihovim obiteljima, provođenja
preventivnih programa, educiranja javnosti te povezivanja stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva u
stvaranju što kvalitetnijeg sustava prevencije i liječenja oboljelih od anoreksije, bulimije i
nespecifičnog poremećaja hranjenja (uključivo emocionalno prejedanje)

Prva radionica pod nazivom “Hrana i emocije – Zašto se prejedamo?” održat će se u srijedu 5.
listopada 2022., a druga na temu “Tehnike svjesnog jedenja – Neka hrana ostane hrana” 9.
studenoga 2022. godine (da bi se pratila druga radionica, potrebno je sudjelovati i na prvoj).
Lokacija održavanja obje radionice je Code Hub, Sveučilište u Zadru, Ulica Dr. Franje Tuđmana 24D, u tri raspoloživa termina, od 12:00 do 14:00 sati, 16:00 do 18:00 sati i 18:00 do 20:00 sati.
Prijavu na radionice moguće je izvršiti putem  obrasca za registraciju .

Radionice su organizirane u sklopu Projekta CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 HRK koji je
sufinancirala EU iz ESF-a u ukupnom iznosu od 397.222,68 HRK u okviru Poziva „Jačanje kapaciteta
OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. Nositelj projekta je Udruga djece oboljele od
dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići – Zadar a partneri su Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar.

Objava U Zadru se uskoro održavaju edukacije na temu poremećaja u uzimanju hrane i svjesnosti jedenja pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Neke okolišno prihvatljive metode suzbijanja maslinine muhe

22. rujna 2022. u 16:00
Riječ znanstvenika
Dok čekamo rezultate istraživanja novih, kurativnih metoda trenutačno se možemo usredotočiti jedino na implementiranje preventivnih mjera u suzbijanju ili odbijanju odraslih kukaca
Julia Sakelli/Pexsel
Ilustracija

Maslinina muha je jedan od gospodarski najznačajanijih štetnika masline rasprostranjen na svim uzgojnim područjima. Ovaj kukac gotovo svake godine uzrokuje izvjesna oštećenja plodova što naravno ovisi o nizu različitih čimbenika, poput osjetljivosti samog sortimenta, uvjetima uzgoja, vremenskim prilikama i sl. U godinama kad je u nasadu prisutna visoka populacija, a zaštita izostane štete mogu biti izuzetno velike. Muhi posebno pogoduju visoka relativna vlažnost zraka, padaline i temperaturne vrijednosti između 28 i 30 °C. Zaštita maslina od ovog štetnika je godinama bila bazirana isključivo na korištenju insekticida, međutim njihov negativni učinak na ulje i ostale proizvode, okoliš i korisne organizme doveo je do pronalaženja novih načina i metoda suzbijanja. Naime, zakonodavstvo EU nalaže smanjivanje uporabe kemijskih sredstava za zaštitu bilja za 50 posto do 2030., a prema sadašnjim podacima izgleda kako bi njihova upotreba do 2050. mogla u potpunosti izostati. Stoga se postavlja pitanje kako zaštititi maslinu od muhe, a pri tome ne posezati za iskušanom, jednostavnom i donekle učinkovitom kemijskom metodom.

Dok čekamo rezultate istraživanja novih, kurativnih metoda trenutačno se možemo usredotočiti jedino na implementiranje preventivnih mjera u suzbijanju ili odbijanju odraslih kukaca. Značajan uspjeh u zaštiti ostvario je KARATE trap. Radi se o lovki za masovni ulov odraslih muha koja osim posude za hvatanje sadrži hranidbeni atraktant i insekticid. Insekticidom je premazana unutrašnjost lovke pa muha ugiba ukoliko s tim dođe u kontakt. Osim toga, kada bi kukac razvio otpornost na djelovanje insekticida uginuo bi zbog nedostatka hrane jer nema mogućnosti izlaska iz lovke. Kako je u ovom slučaju štetan učinak na okoliš minimalan, ova metoda zaštite je pogodna za ekološku i integriranu proizvodnju. Da bi učinak ove metode bio potpun treba poštivati određena pravila prilikom njezine uporabe. Lovku trebalo postaviti u krošnju (jugoistočni položaj), otprilike 1,5 do 2 metra iznad površine tla. Najbolje ju je pozicinirati u središnji dio krošnje koji nije izravno osvijetljen da bismo smanjili negativni utjecaj sunca. Lovka ostaje u masliniku tijekom cijele godine, što je još jedna prednost u odnosu na okoliš jer time smanjujemo količinu otpada. Prilično je otporna je na atmosferske utjecaje i aktivna je između 120 i 160 dana, što joj daje određenu prednost u odnosu na neke druge lovke. Broj lovki ovisi o površini samog nasada, pa se tako na površinu od 1 hektara postavlja između 10 i 20 lovki. Ako se radi o velikim površinama ovakav način zaštite bi trebali provoditi svi proizvođači na tom području jer u okružju nezaštićenih ili zapuštenih maslinika korištenje ove metode može biti kontraproduktivno. Naime, tada atraktant može privući muhe iz okolnih maslinika pa učinkovitost izostati. Svrha ove metode je privući ženke i spriječiti ih u odlaganju jaja u plodove. Tijekom višegodišnjeg korištenja lovki moguće je značajno smanjiti populaciju štetnika.

Osim ove metode već se neko vrijeme u zaštiti koristi kaolin glina, čija je svrha odvraćanje ženki od odlaganja jaja. Posebno je pogodna u sušnim područjima, s niskom količinom padalina jer između ostalog snižava temperaturu lista, a i rizik od ispiranja čestica gline s krošnje je u takvim uvjetima puno manji. Kaolin glina se može koristiti samostalno u različitim koncentracijama ili u kombinaciji sa bakarnim hidroksidom. Najbolji učinak pokazala je kombinacija petpostotnog kaolina i bakrenog hidroksida uz preporuku od najmanje dva tretiranja. Za još bolju zaštitu rezultati novijih istraživanja sugeriraju primjenu kaolina u kombinaciji s propolisom. Bitno je naglasiti kako nije uočeno negativno djelovanje ovog spoja na korisne kukce – prirodne neprijatelje, u prvom redu parazitske osice. Osim kaolina u zaštiti se može koristiti i zeolit. Štoviše, zeolitit u usporedbi s kaolinom pruža bolju zaštitu čak i u nešto hladnijim i vlažnim uvjetima jer produljuje period zaštite, a omogućuje normalnu izmjenu plinova putem lista. Ulja dobivena preradom zeolitom tretiranih plodova u sporedbi s kaolinom imaju bolje olfaktorne karakteristike, intenzivniji miris i okus. Dosadašnja istraživanja ovih spojeva su pokazala visoku učinkovitost u smanjivanju postotka oštećenih plodova. Neki autori navode kako upotreba praha kaolina, ali i zeolita može prouzročiti određene promjene u fiziološkoj aktivnosti poput povećanja temperature lista, poremećaja u transpiraciji i korištenju vode. Eventualni nedostatak ove metode je nešto slabija pokrivenost plodova u odnosu na lišće. Naime, prijanjanje navedenih čestica na lišće zbog njegovih specifičnih morfoloških karakteristika (građa epiderme, dlačice) je puno bolje pa je i aplikacija kvalitetnija, dok je pokrivenost plodova zbog njihove glatke i zakrivljene površina nešto slabija. Osim toga na pokrivenost plodova navedenim sredstvima određeni utjecaj ima i sorta. Za razliku od atraktanata ove proizvode tzv. »repelente ovipozicije« je poželjno koristiti na manjim površinama.

Doc. dr. sc. Kristijan FRANIN

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

»Mala matura« otkrila bi nezaslužene i prave odlikaše

22. rujna 2022. u 15:45
Pobudili veliki interes prosvjetne javnosti, roditelja i učenika
Što se mene tiče, ja ću se pobrinuti da to bude jedan test za upis u srednju školu jer je to zapravo pravo znanje učenika, te na takav način vidimo na razini cijele Hrvatske radi li se o pravim odlikašima ili je nešto drugo u pitanju. To bi bilo nešto slično kao mala državna matura, kazao je Adžić
Damir SPEHAR/PIXSELL
Učenici nisu pokazali motiviranost za rješavanje ispita pa se razmatra ocjenjivanje

Nova školska godina donosi promjene u provedbi nacionalnih ispita u osnovnim školama, koje će u novoj školskoj godini pisati svi učenici osmih razreda, odnosno ukupno 39.500 učenika u cijeloj Hrvatskoj. Uz Hrvatski, Matematiku, Biologiju, Fiziku i Kemiju, uvode se ispiti iz prvog stranog jezika, Geografije i Povijesti, rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović.

«Benje« i OŠ Biograd u eksperimentalnom projektu

Osim toga, nacionalni ispiti provest će se kao eksperimentalni projekt u petim razredima 80 škola u kojima su prošle školske godine provedeni ispiti za osmaše, a pisat će se iz Hrvatskog, Matematike te Prirode i društva. U eksperimentalnom projektu u osmim razredima 80 škola prošle godine sudjelovale su i dvije škole iz Zadarske županije, Osnovna škola Biograd i Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje.

Nacionalni ispiti su standardizirani vanjski ispiti kojima je cilj utvrditi postignuća učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama u ključnim dijelovima obrazovnih ciklusa. Temeljnim se znanjima i kompetencijama smatraju materinski jezik ili jezik na kojemu se učenici školuju te znanja iz matematike i prirodoslovlja. Upravo su postignuća u tim predmetnim područjima u europskim dokumentima prepoznata kao ključna za daljnje obrazovanje i djelotvorno uključivanje na tržište rada i za suočavanje sa suvremenim gospodarskim izazovima. Nacionalnim ispitima gotovo svi obrazovni sustavi na nacionalnoj razini sustavno prate postignuća u ključnim navedenim područjima kako bi se na svim obrazovnim razinama, od razine škola do razine obrazovne politike, poduzele mjere koje će osigurati da postignuća budu na zadovoljavajućoj razini u skladu s mogućnostima svakoga učenika.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) provest ce u školskoj godini 2022./2023. nacionalne ispite za učenike osmoga razreda u svim osnovnim školama. Učenici će pisati nacionalne ispite iz Hrvatskog jezika, Matematike, prvog stranog jezika, Povijesti, Geografije, Biologije, Kemije i Fizike prema već određenom vremeniku provedbe. Dani u kojima se provode nacionalni ispiti su redoviti nastavni dani. Za učenike petog razreda u školama koje su u školskoj godini 2021./2022. bile eksperimentalne nastavit će se provoditi nacionalni ispiti iz Hrvatskoga jezika, Matematike i Prirode i društva. Učenike koji su ove godine krenuli u peti razred nacionalni ispiti će dočekati već sada u listopadu, a učenici koji su krenuli u osmi razred nacionalnim ispitima će pristupiti u svibnju.

Nema potrebe za pripremom

S obzirom na to da nam stižu različiti upiti od strane roditelja, prvenstveno osmaša koji strahuju kako bi se znanje na nacionalnim ispitima moglo vrednovati pri upisima u srednje škole iako se protekle godine iz NCVVO-a izričito naglašavalo kako u ovome projektu nije predviđeno da rezultati nacionalnih ispita utječu na završne ocjene i na bodovanje pri upisu u srednju školu, sada ravnatelj NCVVO-a, Filipović ističe kako se o istom još uvijek razmišlja. Dakle, prema trenutnim informacijama, rezultati na nacionalnim ispitima neće utjecati na upis osmaša u srednje škole, za sada.

- Razmišljamo da se ocjenjuju, jer smo analizom ispita u eksperimentalnim školama uvidjeli da neki učenici ispite nisu shvatili dovoljno ozbiljno pa nisu odgovorili niti na najjednostavnija pitanja jer su znali da im ispit ni na koji način neće utjecati na završnu ocjenu. Dakle, rezultat na nacionalnim ispitima neće biti kriterij i uvjet za upis u srednju školu, ali bi mogao biti jedan od elemenata uz sve ostale ocjene koji bi se mogao računati prilikom zaključivanja ocjena iz pojedinog predmeta. Hoće li se rezultat nacionalnih ispita pisati u rubriku s ostalim ocjenama ili u rubriku bilješke, odluku ćemo donijeti u konzultaciji s ravnateljima i učiteljima, ali i s ostalom javnosti. Nema potrebe za posebnom pripremom za pisanje nacionalnih ispita, dakle uz redovitu, dodatnu i dopunsku nastavu nije potrebno ništa više i u tom pogledu i takav stav treba imati i u komunikaciji s roditeljima. Nacionalni centar redovito će obavještavati sve sudionike ovog procesa i svjestan sam zainteresiranosti prosvjetne javnosti, učenika i roditelja kad su u pitanju nacionalni ispiti, ponekad to granici i s nestrpljivošcu, ali imajte razumijevanja da možemo davati samo one informacije s kojima u određenom trenutku raspolažemo, naglasio je Filipović.

Ocjenjivanjem do ozbiljnijeg pristupa

Dodaje kako je iskustvo s 81 eksperimentalnom školom u svibnju ove godine s pisanjem ispita za učenike osmih razreda, koje su ispite provele besprijekorno, dobro jamstvo da će se ispiti i u ožujku zahvaljujući dobroj pripremi i provedbi od strane škola provesti na zadovoljavajućoj razini.

- Vjerujem u odgovornost i spremnost svih dionika odgojno-obrazovnog sustava da ćemo provedbom nacionalnih ispita dobiti povratnu informaciju koja će biti od koristi svima, učenicima, roditeljima, učiteljima, ravnateljima i obrazovnim institucijama u cilju poboljšanja i unapređenja odgojno-obrazovnog sustava, zaključio je Filipović.

Joško Brtan, ravnatelj Osnovne škole Biograd, jedne od dviju škola u kojima je prošle godine krenuo ovaj eksperimentalni projekt, poručio je roditeljima i učenicima kako nema straha te da barem još ove godine rezultati nacionalnih ispita ne bi trebali utjecati na konačni broj bodova za upis u srednju školu.

- Mi smo odradili taj eksperimentalni dio prošle godine za osmaše, a sada nas isti čeka u listopadu za petaše. Na proljeće nas čeka frontalno uvođenje nacionalnih ispita za osmaše, ali samo kroz potupak vrednovanja. Znači, ne bi se trebalo vrednovati za upis u srednju školu. Vjerojatno neće biti ocjenjivanja, ali to se po dopisu ravnatelja NCVVO-a ipak razmatra. Navodno se smatra da bi ocjenjivanjem doveli do ozbiljnijeg pristupa učenika tim nacionalnim ispitima. Među 81 školom na razini države bila je odabrana i naša te smo u svibnju odradili taj eksperimentalni dio za osmaše, a nakon toga nas čekaju sada petaši s tri predmeta, što je također dio eksperimentalnog sustava. Frontalno uvođenje nacionalnih ispita trebalo bi ostati tako za sve škole svake godine, ali još uvijek neće ići za vrednovanje za upis u srednju školu. Da nije bilo zadnjeg dopisa od NCVVO-a, poručio bih roditeljima djece da se ne trebaju bojati ničega, međutim, ravnatelj NCVVO-a sada ipak predviđa nekakav sustav ocjenjivanja, odnosno razmišlja se o tome pa vjerujemo da bi to moglo preskočiti još ovu generaciju, istaknuo je Brtan.

U listopadu pišu petaši, u svibnju osmaši

Dražen Adžić, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, druge škole s našeg područja koja je sudjelovala u eksperimentalnom programu, podržava moguće vrednovanje uspjeha nacionalnih ispita pri upisu u srednje škole te najavljuje kako će podržati ovu inicijativu.

- Koliko sam ja upoznat nacionalni se ispiti još ne vrednuju za upis u srednju školu. Ne znam zašto roditelji paničare. Nacionalni ispiti su jednostavna provjera dječjih stečenih znanja u tom datom trenutku. Mnogi roditelji zapravo na prvu reagiraju opravdanjem za sve učeničke (ne)uspjehe kako je bila korona, ali korona je bila svima jednaka, svi su ju prošli, na istom su nivou. Kako je rekao ravnatelj NCVVO-a, učenici ne trebaju ništa ni učiti niti se posebno spremati jer je provedba ovog ispita njihovo trenutno znanje. Jedina moja zamjerka, znajući kako se prošle godine to odvijalo, jest činjenica da učenici nisu visoko motivirani da bi to dobro napisali. Onda smatram da bi to realno trebalo vrednovati za upis u srednju školu i onda bi učenici bili motivirani. Prošle godine su neki učenici 15 minuta nakon početka ispita odložili olovku i sjedili do kraja ispita. Prvi i drugi dan dok se pisala matematika bilo je još nekakve motiviranosti. Stoga sam ja za to da se rezultati tih ispita ipak vrednuju za upis u srednju školu. Za ovu godinu nešto takvo još nije najavljeno, sada uskoro pišu petaši, prošlogodišnji četvrtaši, dok u svibnju pišu sadašnji osmaši. Što se mene tiče, ja ću se pobrinuti da to bude jedan test za upis u srednju školu jer je to zapravo pravo znanje učenika, te na takav način vidimo na razini cijele Hrvatske radi li se o pravim odlikašima ili je nešto drugo u pitanju. To bi bilo nešto slično kao mala državna matura, i mislim da se sa svim ovim ide u tom pravcu, zaključio je Adžić.

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

GRAD ZADAR I “CUKRIĆI”: Radionica “HRANA I EMOCIJE – Zašto se prejedamo?”

22. rujna 2022. u 15:31

U organizaciji Grada Zadra i Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja – „Cukrići“ Zadar u listopadu i studenom održat će se edukacije na temu poremećaja u uzimanju hrane (prejedanja) i svjesnosti jedenja.

Radionice će voditi stručnjaci iz Centara za poremećaje hranjenja BEA koji je osnovan 2012. godine radi pružanja podrške oboljelima od poremećaja hranjenja i njihovim obiteljima, provođenja preventivnih programa, educiranja javnosti te povezivanja stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva u stvaranju što kvalitetnijeg sustava prevencije i liječenja oboljelih od anoreksije, bulimije i nespecifičnog poremećaja hranjenja (uključivo emocionalno prejedanje). Ime Centra za poremećaje hranjenja BEA nastalo je kao skraćenica različitih dijagnoza poremećaja hranjenja: BULIMIJA, EDNOS (nespecifični poremećaj hranjenja) i ANOREKSIJA.

Prva radionica pod nazivom “Hrana i emocije – Zašto se prejedamo?” održat će se u srijedu 5. listopada 2022., a druga na temu “Tehnike svjesnog jedenja – Neka hrana ostane hrana” 9. studenoga 2022. godine (da bi se pratila druga radionica, potrebno je sudjelovati i na prvoj). Lokacija održavanja obje radionice je Code Hub, Sveučilište u Zadru, Ulica Dr. Franje Tuđmana 24D, u tri raspoloživa termina, od 12:00 do 14:00 sati, 16:00 do 18:00 sati i 18:00 do 20:00 sati.

Prijavu na radionice moguće je izvršiti putem  obrasca za registraciju.

Radionice su organizirane u sklopu Projekta CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 HRK koji je sufinancirala EU iz ESF-a u ukupnom iznosu od 397.222,68 HRK u okviru Poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. Nositelj projekta je Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići – Zadar a partneri su Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar.

Više o Projektu CUKAR 5.0 možete pronaći na web stranici Udruge Cukrići https://cukrici-zadar.hr

 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Kapitalka iz Vlašića

22. rujna 2022. u 15:30
Najulov 2022.
Kako sam dolazio niz buru riba me uopće nije osjetila tako da sam joj se uspio približiti na svega 2,5 metra. To je bilo jako važno jer sam na pušci imao samo tri metra konopa. Zato je hitac bio savršen!
PRIVATNA ARHIVA
HRVOJE OLIĆ SA SVOJOM LICOM – Lica je bila teška 19 kilograma

Iz Vlašića na otoku Pagu nam se javio Hrvoje Olić koji je tražeći ovčice naišao na pravi izazov s kojim je, kako smo saznali, uspješno izašao na kraj. Nije mu bilo lako, no time je radost zbog uspješno okončanog lova tim veća.

Osnovna oprema

- Kao što se može zaključiti po opremi, ovo mi definitivno nije bila ciljana lovina. Puška kojom sam lovio je bila iz Decathlona, 75 centimetara bez mulinela. Jedino čime sam je malo bolje opremio je bila nešto jača cirkularna guma, priča nam Hrvoje.

- Vala je u Vlašićima je bogata ribom i nije joj tako teško doskočiti kako bi je ulovili, naravno, ako se zna što treba raditi, no meni i nije bio cilj uloviti ništa kapitalno, već više prekratiti vrijeme, nastavlja Hrvoje svoju priču.

Niz buru

- Cilj mi je bio uloviti par ovčica za pofrigati djeci za večeru. Zato nisam ponio ni rukavice, ni nož. To je trebao biti ribolov od desetak urona u neposrednoj blizini obale.

A na Pagu je tada već tri dana puhala baš jaka bura zbog čega je more bilo dosta mutno.

- Tako se i dogodilo da sam naišao na ovu licu. Kako sam dolazio niz buru riba me uopće nije osjetila, tako da sam joj se uspio približiti na svega 2,5 metra. To je bilo jako važno jer sam na pušci imao samo tri metra konopa. Zato je hitac bio savršen!

Pogodio sam je točno iza glave, banda-banda. Strijela ju je probila taman dovoljno da se otvori pero, tako da se prostrijelna rana, kad me ova riba počela voziti, nije puno otvorila i strijela je ostala. A ta je vožnja potrajala…

A kad sam je naposljetku ipak uspio odvući do plićaka, gdje sam mogao stati na noge, povukao sam je do sebe, provukao šaku kroz škrge i tako je odvukao do kraja. Bila je teška 19 kilograma. Ubila me…, ispričao nam je zadovoljni Hrvoje Olić.

Autor: 
Kategorija: 
❌