Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Sutra u Zadru dugoočekivani koncert J.R. Augusta

23. lipnja 2022. u 10:38
U Providurovoj palači
Cijeli je album pomno promišljen; od samih pjesama i produkcije pa do vizuala, odnosno spotova koji su ga najavili, pa tako i dizajna izdanja te majica
Promo
Koncert se održava u petak, 24. lipnja u 21 sat u Polivalentnoj dvorani Providurove palače

Nakon velikog broja sjajnih recenzija novog albuma objavljenog na LP-ju i CD-u te promocije novog materijala u sklopu Ljeta u MSU, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, J. R. August s "mirnim vodama" stiže i u Zadar.

Koncert se održava u petak, 24. lipnja u 21 sat u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Album Still Waters J. R.-ova je intimna priča o svijetu koji se nezaustavljivo mijenja, kako na individualnoj razini pojedinca, tako i na globalnoj. Cijeli je album pomno promišljen; od samih pjesama i produkcije pa do vizuala, odnosno spotova koji su ga najavili, pa tako i dizajna izdanja te majica. Svoju svjetsku klasu J. R. je pokazao prijašnjim radom, a nema sumnje kako ju je opravdao i novim albumom, koji je dostupan na svim streaming platformama.

Nakon prvog singla “Dealing With the Pain”, u kojem se kroz prizmu 2022. godine želi prikazati najpoznatiju priču svih vremena, avangardna interpretacija iste priče nastavila se i kroz drugi singl i videospot “I Forgive Her” kojim je J. R. August otvorio novo poglavlje. Poslije albuma “Dangerous Waters” i kolekcije EP-jeva “Murky Waters”, vrijeme je da zadarska publika čuje “Still Waters”, treći studijski album J. R. Augusta, višestruko nagrađivanog glazbenika koji je probudio domaću glazbenu scenu i pokazao da ima itekako što za reći.

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Svečanim podizanjem zastave i polaganjem vremenske kapsule otvoreni "Dani pomorstva u Vrsima"

23. lipnja 2022. u 10:30
Višednevna zanimljiva manoifestacija
Vrsi su pomorsko mjesto i zaslužuju jedan ovakav događaj. Program je uistinu šarolik i prilagođen svim generacijama
Dani pomorstva u Vrsima
Podizanje zastave

Manifestacija „Dani pomorstva u Vrsima“ sinoć je svečano otvorena podizanjem službene zastave u Parku pomoraca. Riječ je o višednevnoj manifestaciji koja će trajati do subote, 25. lipnja, a mještane i posjetitelje do tad očekuje bogat program događanja. Na početku programa, sve prisutne pozdravio je Neven Predovan, predsjednik Udruge pomoraca sveti Nikola Vrsi.

- Iznimno mi je drago što smo uspjeli realizirati ovu manifestaciju koja puno znači svim vrškim pomorcima. Imamo bogatu pomorsku tradiciju i ovim događajem je želimo prikazati i drugima, da pređe granice naše Domovine. Ističem uvijek taj podatak, a isticat ću ga i u budućnosti – nema kuće u Vrsima iz koje nije niknuo barem jedan pomorac i na to smo ponosni. Također, ovim putem zahvaljujem svim našim pokroviteljima i sponzorima koji su podržali ovu lijepu priču, kazao je Predovan u uvodnom pozdravu.  

Mještanima i posjetiteljima iz svih krajeva svijeta obratila se i Rafaela Maraš, direktorica Turističke zajednice Općine Vrsi, istaknuvši važnost ove manifestacije za mjesto.

- Vrsi su pomorsko mjesto i zaslužuju jedan ovakav događaj. Program je uistinu šarolik i prilagođen svim generacijama, tako da vjerujem kako ćete idućih nekoliko dana uživati u svemu što smo vam pripremili, rekla je Maraš.

Nakon pozdravnih riječi, uslijedilo je podizanje službene zastave manifestacije na jarbol, koji je za ovu priliku postavljen u Parku pomoraca. Zastavu su, uz prekrasne taktove pjesme „Vrška čežnja“ u izvedbi KUD-a sveti Lovre podignuli prvi časnik na brodu Marko Tkalčec i Anđelo Milutin, maturant Pomorske škole Zadar. Na samom kraju programa položena je i vremenska kapsula mjesta Vrsi, čije otvaranje je predviđeno za 22. lipnja, 2072. godine. U kapsulu su pohranjeni zbornici radova Vrsi kroz povijest 1 i 2, Statut Općine Vrsi, Statut Udruge pomoraca sveti Nikola Vrsi i drugi materijali, panorama Vrsi iz zraka, dokumentarni film Sedma kora, promotivni materijali Općine Vrsi i Turističke zajednice Općine Vrsi te matrikule od tri vrška pomorca. Tijekom cijele večeri, posjetitelji su se mogli zasladiti besplatnim fritulama koje su pripremile žene pomoraca. Za vrijeme trajanja manifestacije, otvorena je izložba fotografija pomoraca te maketa brodova, a dostupna je od 18 do 22 sata u Parku pomoraca, te zadnji dan u istom vremenskom periodu, ali na trgu Kolište u centru mjesta.

Program se nastavlja i danas, velikim koncertom klape sveti Juraj HRM na glavnoj rivi od 21 sat. Pokrovitelji događaja su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije i Općina Vrsi.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Od 1. srpnja plaćanje kazni policiji ne ide na ruke, već se primaju samo – kartice

23. lipnja 2022. u 09:41
ANTIKORUPCIJSKI KORAK
Plaćanjem manjih novčanih kazni na mjestu počinjenja prekršaja iznos kazne umanjuje se za polovicu, a ukoliko prekršitelj želi platiti odmah, ali to nije u mogućnosti jer kod sebe nema karticu ili dovoljno novca na računu policajci će mu uručiti obavijest o počinjenom prekršaju
Damir ŠKROMLJ
Ilustracija

Od 1. srpnja prometne kazne na mjestu počinjenja prekršaja više se neće moći plaćati gotovinom jer Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu kazni putem POS uređaja.

Za tu svrhu MUP je nabavilo 600 POS uređaja, raspoređenih po cijeloj Hrvatskoj i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje.

MUP ispunjava antikorupcijske preporuke

Uz brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, MUP ispunjava preporuke GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor sustava plaćanja kazni te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji.

Uz to, navedenom promjenom obuhvaćene su i preporuke Samostalne službe za unutarnju reviziju MUP-a, koja je tijekom 2020. provela unutarnju reviziju, kažu u policiji.

Dodaju da policajci već koriste POS uređaje za naplatu kazni, a od 1. srpnja mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopće neće postojati.

Građaninu koji, putem POS uređaja, plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćenjem odmah kazne manje za polovicu

Plaćanjem manjih novčanih kazni na mjestu počinjenja prekršaja iznos kazne umanjuje se za polovicu, a ukoliko prekršitelj želi platiti odmah, ali to nije u mogućnosti jer kod sebe nema karticu ili dovoljno novca na računu policajci će mu uručiti obavijest o počinjenom prekršaju.

U tom slučaju, smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja ako kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana.

Ako prekršitelj ne želi na mjestu počinjenja platiti kaznu, bit će mu izdan obavezni prekršajni nalog te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako u roku od 8 dana od pravomoćnosti plati dvije trećine kazne, ističu u policiji.

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Tijekom proteklih 48 sati na području evidentirano nekoliko krađa

23. lipnja 2022. u 09:36
PU zadarska
PU zadarska zbilježila je narušavanje javnog reda i mira te trinaest prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teže, a jedna lakše ozlijeđena.
Davor KOVAČEVIĆ
Ilustracija
S ponedjeljka na utorak u Benkovcu je nepoznati počinitelj provalio u skladište u vlasništvu trgovačkog društva, odakle je otuđio bakreni kabel. Materijalna šteta će biti naknadno utvrđena, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške krađe.
 

Krađa

U utorak, 21. lipnja u Zadru, na Obali kneza Trpimira, nepoznati počinitelj je s plaže otuđio mobitel i ručnik 61-godišnje vlasnice. Materijalna šteta iznosi oko tisuću kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.
 
U utorak, 21. lipnja u Zadru, u ulici Put Biliga nepoznati počinitelj je otuđio mobitel u vlasništvu maloljetne osobe. Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.
 
S ponedjeljka na utorak u Sukošanu, nepoznati počinitelj je s broda u vlasništvu 52-godišnjeg državljanina Slovačke otuđio vanbrodski motor. Materijalna šteta iznosi više tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.
 
U vremenu od 17. do 22. lipnja u Donjem Kašiću, nepoznati počinitelj je iz radnog stroja-rovokopač u vlasništvu trgovačkog društva otuđio gorivo. Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Kod 56-godišnjakinje pronađen kokain, hašiš i marihuana

23. lipnja 2022. u 09:32
PU zadarska
Jurica GALOIĆ/PIXSELL
Ilustracija
Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjom hrvatskom državljankom, koju se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. U sklopu kriminalističkog istraživanja jučer je obavljena pretraga doma i drugih prostorija koje koristi osumnjičena na području Zadra, a prilikom pretrage je pronađeno i oduzeto oko 136,1 grama kokaina, oko 27 grama hašiša te oko 117 grama marihuane kao i digitalna vaga za precizno mjerenje.
 
Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, protiv 56-godišnjakinje se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava te je predana u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske.
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Nove podvarijante koronavirusa mogu izbjeći antitijela od cijepljenja i zaraze

23. lipnja 2022. u 09:26
Brojke rastu
Oni su nedavno otkrili da je veća vjerojatnost kako će virusi BA.4 i BA.5 izbjeći antitijela u krvi potpuno cijepljenih odraslih osoba i onih s 'booster' dozom, u usporedbi s drugim podvarijantama omicrona, što povećava rizik od infekcija covida koje probijaju imunitet
Pixabay
Ilustracija

Podvarijante omicrona BA.4 i BA.5 izbjegavaju antitijela i kod ljudi koji su imali prethodnu infekciju covidom i kod onih koji su bili potpuno cijepljeni, uključivo i 'booster' dozom, pokazala su nova istraživanja iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess koji je dio harvardskog medicinskog fakulteta.

Međutim, još se uvijek očekuje da će cijepljenje protiv covida pružiti značajnu zaštitu od težih oboljenja. Proizvođači rade na unaprijeđenju cjepiva koja bi mogla potaknuti jači imunološki odgovor na ove varijante.

Prema novom istraživanju objavljenom u srijedu u New England Journal of Medicine, koje prenosi CNN,  razine neutralizirajućih antitijela koje izaziva prethodna infekcija ili cijepljenje nekoliko su puta niže kod podvarijanti BA.4 i BA.5 u usporedbi s izvornim koronavirusom.

„Primijetili smo trostruko smanjenje titara neutralizirajućih antitijela izazvanih cijepljenjem i infekcijom protiv BA.4 i BA.5 u usporedbi s podvarijantama BA.1 i BA.2, koji su već znatno niži od izvornih varijanti virusa“, odgovorio je putem elektroničke pošte CNN-u dr. Dan Barouch, autor rada i ravnatelj Centra za virusologiju i istraživanje cjepiva u medicinskom centru Beth Israel Deaconess u Bostonu.

„Naši podaci upućuju na to da postoji mogućnost da nove omicron podvarijante dovedu do porasta infekcija i kod populacije s visokom razinom imuniteta dobivenog cjepivom, kao i onih s prirodnim imunitetom na BA.1 i BA.2“, napisao je Barouch.

„Međutim, vjerojatno će imunitet stečen cjepivom i dalje pružati značajnu zaštitu od teških bolesti kod onih zaraženih podvarijantama BA.4 i BA.5“, dodao je.

Nedavno objavljeni nalazi podržavaju odvojeno istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Columbia.

Oni su nedavno otkrili da je veća vjerojatnost kako će virusi BA.4 i BA.5 izbjeći antitijela u krvi potpuno cijepljenih odraslih osoba i onih s 'booster' dozom, u usporedbi s drugim podvarijantama omicrona, što povećava rizik od infekcija covida koje probijaju imunitet.

Autori zasebne studije kažu da njihovi rezultati upućuju na veći rizik od ponovne infekcije čak i kod ljudi koji su prethodno stekli imunitet.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da je 94,7 posto američke populacije u dobi od 16 i više godina stvorilo antitijela cijepljenjem, infekcijom ili na oba načina.

BA.4 i BA.5 uzrokovali su prošlog tjedna u SAD-u oko 35 posto novih infekcija covidom u odnosu na 29 posto tjedan prije, prema podacima koje je u utorak objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

BA.4 i BA.5 podvarijante su one koje se do sada najbrže šire, a prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti očekuje se da će u sljedećih nekoliko tjedana dominirati zarazom covidom u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i u ostatku Europe.   

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Srušio se turistički helikopter, poginulo šest osoba

23. lipnja 2022. u 08:58
U Virginiji
Ivo ČAGALJ/PIXSELL
Ilustracija

Helikopter koji se koristio za turističke letove srušio se u srijedu na autocestu u državi West Virginia, pri čemu je poginulo šest osoba, izvijestili su lokalni mediji.

Helikopter, koji se nalazio u zračnoj luci u državnom okrugu Logan, srušio se na State Route 17 i bio je u plamenu kada su stigla spasilačka ekipa, izvijestila je WSAZ-TV, citirajući Raya Bryanta, šefa operacija Uprave za hitne slučajeve Logana.

Očekuje se da će Državna cesta 17 ostati zatvorena 24 sata tijekom istrage mjesta događaja koju vode Nacionalni odbor za sigurnost prometa i Federalna uprava za zrakoplovstvo, rekao je Bryant stanici.

Bryant je opisao helikopter kao Bell UH-1B iz doba Vijetnamskog rata.

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Prvi kruzer visok više od 50 metara prošao jutros ispod Pelješkog most

23. lipnja 2022. u 08:51
Plutajući hotel
Brod Bolette koji plovi pod zastavom Bahama nalazi se na kružnome turističkome putovanju, a srijedu je bio usidren u Dubrovniku. Dio putnika tijekom dana bi trebao posjetiti Mostar, Međugorje i vodopad Kravice
Matko BEGOVIĆ/PIXSELL
Brod Bolette koji plovi pod zastavom Bahama nalazi se na kružnome turističkome putovanju, a srijedu je bio usidren u Dubrovniku

Pedeset i jedan metar visoki kruzer Bolette uplovio je ispod Pelješkoga mosta u četvrtak rano ujutro u neumski akvatorij u Bosni i Hercegovini čime je opovrgnuo zamjerke dijela političara i javnosti u toj zemlji da je Hrvatska izgradnjom mosta ugrozila pristup te zemlje otvorenom moru.

Plutajući hotel s oko 1000 putnika nešto prije 07,00 sati prošao je kao prvo takvo plovilo između dva središnja stupa novoizgrađenog Pelješkoga mosta, te je uplovio u bosanskohercegovačke vode gdje planira ostati tijekom dana.

Brod Bolette koji plovi pod zastavom Bahama nalazi se na kružnome turističkome putovanju, a srijedu je bio usidren u Dubrovniku. Dio putnika tijekom dana bi trebao posjetiti Mostar, Međugorje i vodopad Kravice.

Dio vlasti iz Sarajeva dugi niz godina osporavao je izgradnju Pelješkoga mosta tvrdeći da će na taj način Hrvatska ugroziti BiH pristup otvorenom moru.

Milan Sabic/PIXSELL

Čak su dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odlukom iz 2019. godine zatražili obustavu gradnje mosta, te zaprijetili da će pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora ukoliko se ne postigne dogovor o prijepornim pitanjima.

No, tome se usprotivio srpski kolega Milorad Dodik koji je spriječio donošenje takve odluke državnog vrha BiH.

Upravo kako bi ispod njega mogli prolaziti i najveći brodovi Hrvatska je izgradila Pelješki most na 55 metara visine.

Zbog uplovljavanja kruzera Bolette tijekom jučerašnjeg dana mještani i vlasti Neuma, jedinog pomorskog gradića u BiH izrazili su prosvjed, smatrajući da se na taj način onečišćuje maleni neumski akvatorij, te se potiču pokušaji da se tamo izgradi luka.

Matko Begovic/PIXSELL

Dodatni problem predstavlja kako veliki broj putnika prebaciti do odredišta u unutrašnjosti zemlje budući su vlasti ranije zabranile dolazak autobusa uz obalu.

Predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić rekla je kako je najavljeno uplovljavanje kruzera Bolette u neumski akvatorij nedopustivo.

„Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenje koje će nanijeti izrazitu štetu Neumu“, navela je Matić u priopćenju za javnost.

Dodala je kako bi zagađenje mora do kojeg bi moglo doći zbog uplovljavanja 230 metara dugog kruzera s više od tisuću putnika, ugrozilo ne samo prirodu već bi dovelo u pitanje kompletan turizam u Neumu.

Najavila je kako će se ubuduće suprotstaviti uplovljavanju velikih brodova.

„Lokalnu zajednicu mora se poštovati i od nje tražiti mišljenje za ovakvo što. Neum baštine naša djeca. Učinit ćemo sve što možemo i što je u našoj nadležnosti da se ovakve situacije više ne ponove“, napisala je Matić.

Kruzer Bolette izgrađen je 2000. godine. Duljina mu je 237 metara, širina 32,2 metra, a dubina gaza je 8,1 metar. Ima 12 paluba, maksimalan broj putnika je skoro 1400.

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

«Sve je točno što je HDZ napisa. Ja san najveće smeće grada Zadra«

23. lipnja 2022. u 08:43
Na prozivku HDZ-a objavljenu na Facebook stranici Enio Meštrović odgovorio u svom stilu:
Znamo da ti izgradnja škole ne predstavlja ništa, jer ionako u školu nisi htio ići, ali neizgradnjom škole nećeš ucjenjivati Zadrane! Zapamti Enio, svatko je vlasnik svoje sudbine
Marin GOSPIĆ
Enio Meštrović najavio bojkot projekata

Nakon što je nezavisni gradski vijećnik Enio Meštrović najavio bojkot i skidanje s dnevnog reda svakog projekta dok se ne ispoštuju svi potpisani amandmani, a dio kojih je gradonačelnik Dukić odlukom o preraspodjeli sredstava iz proračuna poništio, na svojim Facebook stranicama oglasili su se iz zadarskog HDZ-a.

Meštrovića su prozvali za provođenje ucjenjivačke politike, referirajući se posebno na već treće skidanje s dnevnog reda prijedloga Odluke o izradi II. Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Tehničkog školskog centra Zadar kojim je ponovno zaustavljena izgradnja školske dvorane i renoviranje već postojećeg objekta za provođenje praktične nastave.

- Nakon brojnih ucjena kojima kontinuirano provodi svoje osobne hirove, danas je odlučio otići korak dalje pa ucjenjuje kompletan Grad i građane Zadra svojim ponovnim zaustavljanjem izrade plana za školsku dvoranu. Dragi Enio, da ti pokušamo razlučiti osnove osnova, koje niti razumiješ, a niti nakon svih napora želiš razumijeti. Zaustavljanjem izrade prostornog plana za Tehnički školski centar ti kažnjavaš prije svega učenike i njihovog ravnatelja koji je inicirao projekt, a samim time i sve građane ovoga grada kojima je stalo do boljih uvjeta za školsku djecu. Za tebe je očito odgovornost prema bilo kome - nepoznat pojam. Svoje politike slobodan si provoditi kako želiš, ali ucjenjivati Grad Zadar i građane... E, to nećeš pa da si još toliki, poručili su Meštroviću iz zadarskog HDZ-a.

U istoj objavi prozvali su ga prevrtljivcem i lažovom jer iste točke prvo pušta da prođu na Gradsko vijeće, a potom ih skida, ovisno o interesu koji želi postići, smatraju zadarski HDZ-ovci.

- Znamo da ti izgradnja škole ne predstavlja ništa, jer ionako u školu nisi htio ići, ali neizgradnjom škole nećeš ucjenjivati Zadrane! Zapamti Enio, svatko je vlasnik svoje sudbine, a nastaviš li ovako, tvoja će sudbina crnim slovima biti upisana u povijest Zadra. Jer ni jedna politička opcija u novoj povijesti Zadra nije toliko štete nanosila Gradu koliko je nanosiš ti. Razlozi za tvoja postupanja su tu već sada postali nebitni. Reci nam Enio, tko normalan može zaustaviti projekt škole, iz bilo kakvih razloga, rezignirano su javno upitali Meštrovića.

Enio je na sve objede samo kratko odgovorio:

- Sve je točno što je HDZ napisa. Od istine se ne može pobići. Ja san najveće smeće grada Zadra. Moja sramota, zaključio je.

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Ruske trupe hladnokrvno pogubile ukrajinskog fotografa

23. lipnja 2022. u 08:24
Rat u Ukrajini
“Dokazi protiv ruskih snaga su neoborivi“, kaže se u uvodu izvješća skupine za slobodu tiska koje zauzima 16 stranica
Reuters
Ilustracija

Televizijski centar Petrovski u ukrajinskom gradu Donjecku koji sada drže separatisti značajno je oštećen u granatiranju, zbog čega je zaustavljeno emitiranje, prenijela je u srijedu ruska agencija TASS izvješće lokalne novinske agencije u Donjecku.

Toranj za emitiranje još uvijek stoji, ali dio opreme na njemu je uništen. Dio opreme također je premješten, prenosi novinska agencija iz Donjecka.

Glavna bojišnica u Ukrajini sada je u pokrajini Donbas, koju Moskva pokušava osvojiti uz pomoć svojih separatističkih snaga, a najgore stanje je u Sjeverodonecku.

Pogubljen fotograf

Ukrajinskog fotografa Maksima Levina ruske su snage “hladnokrvno pogubile” zajedno s njegovim prijateljem Aleksijem Černjišovim 13. ožujka sjeverno od Kijeva, objavili su Reporteri bez granica (RSF) u izvješću u srijedu.

“Dokazi protiv ruskih snaga su neoborivi“, kaže se u uvodu izvješća skupine za slobodu tiska koje zauzima 16 stranica.

Rusko ministarstvo obrane nije još komentiralo upit Reutersa.

Levin (1981) je bio redatelj dokumentarnih filmova i povremeno je sudjelovao u izvještavanju Reutersa od 2013. Nestao je 13. ožujka, na dan kada je RSF objavio da je pogubljen.

RSF je saopćio da je ispitao dokaze na mjestu događaja koji uključuju metke i Levinov izgorjeli automobil, kao i fotografije snimljenih Levinovih i Černišovljevih tijela kada su otkrivena 1. travnja.

U izvješću se navodi da položaj Černišova tijela i drugi dokazi ukazuju da je on možda bio živ spaljen, a Levin je vjerojatno ubijen s jednim ili dva hica iz neposredne blizine. Rečeno je da se na fotografiji njegova leša vide tri prostrijelne rane.

Ukrajinski tužitelji kažu da su Levina ubili pripadnici ruskih oružanih snaga s dva hica iz malokalibarskog oružja. Reuters nije mogao neovisno provjeriti ovu informaciju.

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Bez struje dvije ulice u Zadru

23. lipnja 2022. u 08:19
HEP
Pixabay
Ilustracija
Danas će zbog planih radova na elektroopskrbi bez struje biti dvije ulice u Zadru te dio naselja Pridraga i Zemunik Gornji.
 
Tako će Lastovska ulica imati povremene prekide u opskrbi od 10:30 do 12:30 dok će Ulica Nikole Šopa također imati povremene prekide opskrbe, ali od 12:30 do 14:30.
 
 
Zapadni dio naselja Vrulje,Pridraga bez struje će biti od 09:00 do 12:00 dok će u Zemuniku Gornjem bez sruje od 08:30 do 10:30 biti 5. ulica.

 

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Medijski mogul Rupert Murdoch razvodi se po četvrti put

23. lipnja 2022. u 08:11
U 90. godini
Reuters
Rupert Murdoch razvodi se od glumice Jerry Hall

Razvode se medijski mogul Rupert Murdoch i glumica Jerry Hall, izvijestio je u srijedu New York Times pozivajući se na dva izvora bliska paru.

Murdoch se s Hall vjenčao na ceremoniji u središtu Londona u ožujku 2016.

Čelnik Fox Corpa i njegova bivša supruga supermodel često su bili na meti tabloida, koji su pomno pratili njihovo vjenčanje u Spencer Houseu i svečanosti oko Murdochovog prošlogodišnjeg 90 rođendana u restoranu Tavern on the Green u New Yorku.

Murdochov četvrti razvod vjerojatno neće utjecati na vlasničku strukturu poduzeća u kojima ima udjele, među kojima je Fox Corp, matična tvrtka Fox News kanala i News Corp koja je izdavač Wall Street Journala, stoji u izvješću.

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Danas sunčano, ali pripremite se i na mogući pljusak

23. lipnja 2022. u 08:06
DHMZ
Marin GOSPIĆ
Ilustracija

I sljedećih se dana na Jadranu nastavlja pravo ljetno vrijeme. Ipak u drugim dijelovima Hvatske postoji mala mogućnost za pljuskove, posebno na Kvarneru i u Istri. 

Uz slab vjetar i more će se još zagrijati, iako je i sada njegova temperatura između 23 i 25 °C ugodna za kupanje. Pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće bit će u drugoj polovini tjedna i na kopnu, uz tek malu vjerojatnost za poneki pljusak u petak i subotu. 
 
Državni hidrometeorološki zavod za danas predviđa djelomice sunčano, dok će na na Jadranu biti i više sunčanih razdoblja. I dalje nestabilno, uglavnom u unutrašnjosti mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Lokalno izraženi pljuskovi mogući su poslijepodne u gorskim krajevima, prema kraju dana vjerojatnost za njih povećana je ponovno u središnjim predjelima, ali i na Jadranu, ponajprije na sjeveru. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, uz pljuskove prolazno pojačan, a na Jadranu sjeverozapadni i zapadni.
 
Najviša dnevna temperatura uglavnom od 27 do 33 °C.
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Računam na suradnju s mladima, na njihovu živu vjeru i da se otvaraju Kristu

23. lipnja 2022. u 07:59
Imenovani nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić Zgrablić poručuje
Moj život je puno vezan uz rad s mladima jer sam gotovo 20 godina bio vrlo aktivan u radu s mladima. Nosim najljepša iskustva u susretu s mladima, u organizaciji različitih događaja, kazao je mons. Zgrablić
Zadarska nadbiskupija
Na mladim vjernicima ostaje Zadarska nadbiskupija

Mons. Milan Zgrablić, imenovani zadarski nadbiskup koadjutor, obratio se mladima pozivajući ih na Susret mladih Zadarske nadbiskupije koji se održava večeras u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 20 sati.

Taj je susret završni dio nadbiskupijske duhovne priprave ususret biskupskom ređenju na kojem će se mladima prigodno obratiti i mons. Zgrablić.

Sve generacije mladih, srednjoškolce, studente i radničku mladež, na susret u katedrali pozivaju i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predmolitelj toga bdjenja molitve za pastire i Crkvu i zadarski studentski kapelan don Ivan Šibalić.

Ljepoti susreta će doprinijeti i pjevanje koje će animirati iskusni i angažirani zbor mladih u Nadbiskupiji, Zbor mladih iz župe Uznesenja BDM na zadarskoj Belafuži pod vodstvom Luke Kotlara.

Nastupaju zborovi mladih

- Radujem se ideji i organizaciji nadbiskupa Želimira Puljića koji je želio da neposredno prije biskupskog ređenja bude susret mladih u zadarskoj katedrali. Moj život je puno vezan uz rad s mladima jer sam gotovo 20 godina bio vrlo aktivan u radu s mladima. Nosim najljepša iskustva u susretu s mladima, u organizaciji različitih događaja kao što su liturgijska slavlja, duhovne vježbe, duhovni susreti, tribine, predavanja.

U svemu tome nastale su izvanredne ideje i suradnje, kao što je bilo osnivanje Katoličke udruge mladih Istre (KUMI) koja je bila jedna od prvih organiziranih susreta i rada s mladima u Hrvatskoj. Radujem se tom susretu i pozivam mlade da dođu na susret u katedralu sv. Stošij, poručio je mons. Zgrablić.

Jako mu je drago da se susret odvija u posebnom duhu, u molitvenom duhu.

- Dolazim u Zadarsku nadbiskupiju kao biskup, kao onaj koji želi živjeti s ovim narodom, živjeti s ovim mladima. Sv. Benedikt je govorio da Duh Sveti govori preko mladih. Prema tome, itekako su nam važni mladi i da oni dolaze na taj susret. Molim mlade pomoć u mom radu, u mom poslanju, u onome što Bog želi od nas, potaknuo je mlade mons. Zgrablić.

Uz prigodne nagovore, bitan dio susreta će biti i euharistijsko klanjanje pred Presvetim.

Slušati ono što Bog govori

- Najveća suradnja i najveća pomoć je naš duhovni život, naša molitva, da se Bogu otvaramo, da Boga slušamo. Stoga mi je jako drago što je susret s mladima zamišljen baš u tom duhu u katedrali, neposredno prije ređenja, da to bude molitveni trenutak stajanja pred Presvetim.

Jer svi smo pozvani najprije slušati ono što Bog govori u susretu s nama, što Bog nama komunicira. Ono što Bog nama želi darovati. Božji govor je uvijek velik. Bog je najveće dobro od kojega veće ne možemo niti poželjeti.

Prema tome, ako dolazimo na susret u molitvi s Bogom, dolazimo na ono najveće od čega veće ne možemo niti poželjeti. Dakle, nije to samo molitva za mene, za Zadarsku nadbiskupiju, nego kada dodirujemo to najveće dobro, sve to bogatstvo mi zajednički dijelimo.

Pa srdačno pozivam mlade da dođu na susret u katedralu. Preporučujem se toplo u molitve.

Računam na mlade, na suradnju zajedno s njima, na dobru volju mladih, na njihovu živu vjeru - da otkrivaju Krista, da prepoznaju Krista, da se otvaraju Kristu, da to najveće Dobro bude i njima velika radost u njihovom životu« poručio je mons. Zgrablić. (IG)

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Bronce Ivana Kumana i Šime Markulina

23. lipnja 2022. u 07:57
Zadrani na dva natjecanja
U Splitu je održano Prvenstvo Dalmacije za najmlađe kategorije dok su se kadeti natjecali na mitingu u Zagrebu
PK Zadar
PRVENSTVO DALMACIJE - Članovi Zadra

Završena je službena natjecateljska ljetna sezona za najmlađu kategoriju plivača i plivačica. Početnici PK Zadar nastupili su u Splitu, gdje je 50 m na bazenu Poljud održan Plivaton Regije 1 (prvenstvo Dalmacije). Plivači rođeni 2012. i mlađi te plivačice rođene 2013. i mlađe natjecali su se na 100 m slobodno, 50 m slobodno, 50 m prsno, 50 m leđno, 50 m leptir i u štafeti 4×50 m slobodno. U konkurenciji 127 plivača iz 12 dalmatinskih klubova u Splitu za PK Zadar su nastupili početnici Nereo Bilan, Jan Mustać, Malik Šijaković, Šime Markulin, Niko Olujić, Šimun Boltužić, Matej Sinovčić, Noemi Maria Knez, pod vodstvom trenerice Danijele Kurtin i Maje Štrbac. Najuspješniji plivač bio je Šime Markulin, koji je na 50 m leptir osvojio broncu (43.38) dok je na 50 m slobodno bio sedmi (37.03). Nereo Bilan je na 100 m slobodno zauzeo peto, a na 50 m leptir šesto mjesto. Muška štafeta 4x50 m slobodno (Mustać, Šijaković, Bilan, Markulin) bila je šesta (2:39.33). U najboljih 10 u svojoj kategoriji ulazili su Jan Mustać, Niko Olujić i Šimun Boltužić.

Pod vodstvom trenera Edgara Nimca u Splitu su nastupili i članovi Jadere. Najbolji plasman u muškoj konkurenciji ostvario je Kristian Bušić (2013.), koji je na 50 m leptir bio četvrti (46.23), dok se na 50 m leđno (49.10) plasirao na 11. mjesto. U ženskoj konkurenciji najbolji plasman bilo je deveto mjesto Leone Rakvin (2014.) na 50 m slobodno (46.47), i 11. na 50 m leđno (55.97). Među 10 najboljih plasirali su se i debitanti Josip Alduk (2012.), deveti na 50 m leptir (1:01.10), i Ivan Alduk (2012.) koji je u istoj disciplini bio deseti (1:10.62.).

- Najmlađa natjecateljica bila je naša članica Margareta Prenđa (2015.), koja se borila s dvije godine starijim plivačicama i postavila svoje prve osobne rekorde. Čestitamo svima na uspješnom nastupu, kao i i ostalim našim članovima koji su prvi put nastupili: Aria Bončić, Bartol Klarica i Neven Torbarina - rekao je trener Nimac.

Istovremeno, kadetska postava Zadra nastupila je u Zagrebu na 13. plivačkom mitingu Žabac 2022., posljednjem natjecanju HPS-a u kategoriji kadetskog Grand prixa u sezoni 2021./22. U konkurenciji 20 klubova i 253 plivača natjecalo se sedam kadeta Zadra: Niko Baričević, Filip Župan, Ivano Kuman, Cvita Knežević, Matea Grbin, Mareta Mikulić, Maja Grgić, koje su vodili treneri Željko Olujić i Ivan Karavida. Plivalo se 13 disciplina u tri dijela natjecanja, a najuspješniji Zadranin je bio kadet Ivano Kuman, brončani na 200 m prsno (2:43.65) i šesti na 400 m slobodno (4:46.39).

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Zadranka Antonija Goja državna prvakinja u kategoriji do 40 godina

23. lipnja 2022. u 07:53
Završeno je 10. Prvenstvo Hrvatske HUT Tour serije 3000
U ženskim parovima - 45 također je zadarski par Goja/Buća slavio u finalu protiv para Gluić/Višić. U muškoj konkurenciji 40+ u finalu je Mladen Jurica izgubio od Marka Šimovića iz Solina. U finalu kategorije 35- bio je Toni Ninčević koji je nažalost morao predati finale Goranu Hummelu iz Osijeka zbog ozljede
Vedran SITNICA
POBJEDNICA -40 - Antonija Goja u društvu finalistice Mije Britvić

Nakon tri dana vrhunskog tenisa, dobre hrane i zabave uspješno je završeno 10. Prvenstvo Hrvatske HUT Tour serije 3000 Na prvenstvu je sudjelovalo 147 sudionika koji su u pojedinačno igrali u tri kategorije kod žena i osam kategorija kod muškaraca. U šest kategorija parova igralo se je u dvije skupine MIX parova, dvije kategorije kod žen i u dvije kategorije kod muškaraca.

I ovoga puta imamo državnu prvakinju u kategoriji -40 a to je Antonija Goja koja je u finalu svladala Splićanku Miu Britvić. U ženskim parovima - 45 također je zadarski par Goja/Buća slavio u finalu protiv para Gluić/Višić. U muškoj konkurenciji 40+ smo imali finalistu Mladena Juricu koji je izgubio u finalu od Marka Šimovića iz Solina. U finalu kategorije 35- bio je Toni Ninčević koji je nažalost morao predati finale Goranu Hummelu iz Osijeka zbog ozljede.

Tenis i zabava

Toni Dujmenović i Lui Štimac su pobijedili u parovima -45 kombinaciju Mario Šlibar/Kristijan Ikić sa 6:0, 6:1. U ženskim parovima 45+ također imamo državne prvakinje, Sonju Škaricu/Julijanu Hrabrov koje su finalu svladale Mariju Kusanović/Sanju Tomljanović sa 6:3, 6:2. U mješovitim parovima 45+ imamo pobjednika Alena Blaslova koji je sa svojom partnericom Marija Kusanović u finalu svladao par Sanja Tomljanović/Goran Balerić. U finalu mix parova -45 Antonija Goja/Josip Miliša su izgubili u finalu od para Mia Britvić/ Antoni Jurčić.

- Veliko hvala svim sudionicima iz svih krajeva Lijepe naše i šire koji su unatoč velikoj vrućini i teškim uvjetima za igru prezentirali odličan tenis. Uspjeli smo u tri dana odigrati sve susrete te smo i u večernjim satima imali i zabavu za sve sudionike. Velika većina je otišla sa smješkom na licu te nam to pokazuje kakav smo posao napravili ne samo za tenis nego i za turističku sliku našega grada - kazao je Tomislav Paleka, predsjednik TKRZŽ-a i organizator ovog turnira.

Rezultati

Rezultati, muškarci -35: pobjednik Goran Hummel, 35+: finale Tihomir Hardi - Matko Pedišić: 6:0, 6:3, 40+: finale Marko Šimović - Mladen Jurica: 6:3, 6:1, 45+: Marko Lautar - Marjan Marjanović: 6:1, 6:1, 50+: Goran Baletić - Alan Politeo: 7:6, 6:1, 55+: Emir Bešlagić - Mate Džale: 5:7, 6:4, 10:5, 60+: Damir Vidović - Stipe Lovrić: 6:4, 6:0, 65+: Duje Ševerdija - Branko Dupor: 6:0, 6:2

Žene, - 40: Antonija Goja - Mia Britvić: 6:0, 6:2, dame 45+: Sanja Tomljanović - Martina Matoković: 6:0, 6:1, dame 50+: Marija Kusanović - Krisztina Cstajtai: 7:5, 6:3,

gospoda parovi -45: pobjednici Toni Dujmenović/ Lui Štimac, gospoda parovi 45+:pobjednici Alan Politeo/ Mario Kukoć, dame parovi -45: pobjednice Antonija Goja/ Maja Buća, dame parovi 45+: Sonja Škarica/Julijana Hrabrov,

Mješoviti parovi -45: pobjednici Mia Britvić/ Antonio Jurčić, mješoviti parovi 45+ Marija Kusanović/Alen Blaslov.

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Poljska »glumi« Sloveniju i Finsku

23. lipnja 2022. u 07:51
Hrvatska danas u Rijeci igra trening utakmicu
Priprema će nam dobro doći da vidimo točno gdje smo bez Bogdanovića i Zupca, tako da ćemo isprobati razne kombinacije - kaže izbornik Damir Mulaomerović
Marko GRACIN
BORBA ZA SP - Damir Mulaomerović na treningu

Hrvatski košarkaški reprezentativci stigli su do polovice priprema, za sedam dana gostuju kod Slovenije u pretposljednjoj utakmici ovog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, dok će 3. srpnja u Centru Zamet ugostiti Finsku. Osim što je sedam dana ostalo do važnog gostovanja, jednako toliko dana je prošlo i otkad se hrvatska vrsta okupila u Zagrebu, a potom isti dan otišla u Opatiju gdje trenira dva puta dnevno. Izbornik Mulaomerović pohvalio je uvjete i ambijent u Opatiji, igrači se tijekom dana mogu rashladiti od vrućina na jednoj od opatijskih plaža, dok do dvorane Marino Cvetković pojedini idu i pješice. Danas će reprezentativci po prvi put tijekom ovih priprema otići i do Centra Zamet, gdje će odigrati pripremnu utakmicu s Poljskom, ali zatvorenu za javnost. Rezultat ipak neće biti toliko važan, već je izborniku Mulaomeroviću ključno vidjeti tko je od 14 igrača, koliko ih se trenutno nalazi u Opatiji, u najboljoj formi. I to bez važnih karika, Bojana Bogdanovića i Ivice Zupca.

Svi spremni

- Siguran sam da će današnja pripremna utakmica s Poljskom biti dobra uvertira u dvoboje sa Slovenijom i Finskom. Očekujemo dobru utakmicu sedam dana uoči gostovanja u Ljubljani. Priprema će nam dobro doći da vidimo točno gdje smo bez Bogdanovića i Zupca, tako da ćemo isprobati razne kombinacije i vidjet ćemo, na kraju krajeva, što smo u ovih sedam dana napravili i što treba popraviti. Nije tu samo upitna pozicija razigravača, već ćemo vidjeti i neke ostale stvari, na primjer tko je optimalno u najboljoj formi pa da onda odlučimo i koga ćemo morati otpisati, što će biti najteže - kaže izbornik hrvatske košarkaške vrste Damir Mulaomerović.

Tjedan dana prošlo je otkako je Mulaomerović odradio prvi trening s momčadi, Žižić se priključio tek ovoga ponedjeljka, dok sljedećega ponedjeljka dolaze Bogdanović i Zubac.

- Mogu samo biti zadovoljan s prvih tjedan dana priprema u Opatiji. Najvažnije je da nema nikakvih ozljeda, momci su motivirani i dobro rade. Istina, neki su imali manje odmora od drugih, ali svi daju sve od sebe te nam puno znači i dolazak Žižića ovoga tjedna. Situacija s Benderom nakon duge ozljede? Nije igrao utakmice zadnjih godinu dana, ali je u dobrom stanju te trenira već duže vrijeme. Moram naglasiti da su svi igrači na užem popisu opravdali svoj poziv i očekivanja te su ovdje u Opatiji svi koji su i zaslužili biti - kaže Mulaomerović.

Benderov optimizam

Dragan Bender prije točno godinu dana zadobio je tešku ozljedu ligamenata u susretu svog Maccabi Tel Aviva, a izbornik je još na početku priprema naglasio kako ga je ugodno iznenadio jer je htio trenirati s momčadi bez obaveze da bude u prvih 12.

- Super se osjećam, godinu dana nisam igrao zbog ozljede i polako se vraćam u formu. Zasad je sve odlično, nemam nikakvih problema niti nuspojava, tako da mogu biti itekako zadovoljan. Normalno treniram, jedino se sada treba vratiti u igračku formu. Mislim da je to najvažnije i zato i jesam ovdje. Ja sam već ranije počeo raditi s kontaktom, a ovo je prvi put da sam na treningu s ekipom pet na pet. Sada mi je nakon duge ozljede najvažniji taj proces vraćanja u košarkašku formu. Nadam li, ipak, mjestu u prvih 12? Vidjet ćemo, dosta je tu momaka koji se bore za mjesto pa ćemo vidjeti što će biti - kaže Dragan Bender, koji uglavnom igra na poziciji krilnog centra.

U Opatiji mu se sada pridružio i donedavni klupski suigrač, Ante Žižić, koji je baš jučer i službeno predstavljen kao novi član europskog prvaka Anadolu Efesa.

- Atmosfera u ekipi je odlična, znam sve ove momke dosta dugo, a s nekima sam igrao u klubovima, kao na primjer sa Žižićem. Zapravo sam s dosta njih i odrastao, tako da je super biti ovdje. Ostajem li u Maccabiju? Vidjet ćemo, Maccabi sada mijenja momčad, doveli su i novog trenera, Izraelca Odeda Kattasha, tako da tek moram vidjeti što će biti.

Bender zbog ozljede nije mogao igrati u prve dvije utakmice kvalifikacija sa Slovenijom i Finskom, zadnji je put igrao za reprezentaciju još 2017. godine.

- Utakmice sa Slovenijom i Finskom će biti jako teške. Obje ekipe će doći jako motivirane, ali jednako tako ćemo doći i mi. Stoga očekujem zanimljive i uzbudljive susrete. Podrška navijača? Definitivno očekujem dobru podršku, nisam igrao prije godinu dana u Centru Zamet, ali sjećam se prijateljskog turnira u Opatiji 2017. godine, kada je bila puna dvorana, te sada u Rijeci očekujem ponovo isto - kaže Bender.

Katarina BLAŽEVIĆ

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Spominjanje pape Benedikta XVI. u tužbi za spolno zlostavljanje

22. lipnja 2022. u 22:00
NAVODNI SVEĆENICI PEDOFILI POD TUŽBOM
FAH
Papa Benedikt XVI.
Tužbom protiv navodnog svećenika pedofila u Njemačkoj želi se ustanoviti jesu li bivši papa Benedikt XVI. i drugi klerici suodgovorni, kazao je odvjetnik koji je podigao tužbu. Tužba je podignuta u ime 38-godišnjeg muškarca iz Bavarske koji tvrdi da ga je kao dijete zlostavljao svećenik, objavili su televizija BR, istraživački centar Correctiv i tjednik Die Zeit.

Predmet tužbe su svećenik Peter H. i papa Benedikt XVI., koji je bio nadbiskup Muenchena i Freisinga od 1977. do 1982., njegov nasljednik kardinal Friedrich Wetter i drugi crkveni dostojnici, piše Reuters pozivajući se na dokumentaciju koju je dobio na uvid. Slučaj bi mogao postati presedan u njemačkom suočavanju s institucionalnim zlostavljanjem ako sud presudi da su krivi crkveni dostojnici.

Žrtva, koja želi ostati anonimna, imala je između 11 i 12 godina kada mu je svećenik navodno pokazivao pornografske sadržaje te ga je seksualno zlostavljao, pišu mediji. Izvješće objavljeno u siječnju o zlostavljanju u nadbiskupiji od 1945. do 2019. optužuje Benedikta da nije poduzeo mjere protiv klerika u četiri slučaja dok je bio nadbiskup Muenchena..

Benedikt XVI. je kasnije priznao da je bilo grešaka u odnosu prema slučajevima dok je bio nadbiskup te je zatražio oprost, dok su njegovi odvjetnici isticali da on nije izravno odgovoran.

 

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Ovo su kazne za skidanje filmova i serija

22. lipnja 2022. u 21:30
ONLINE PIRATSTVO
Vedran KARUZA/NOVI LIST
Ilustracija

Unatoč sve većem broju dostupnih streaming platformi za gledanje filmova i serija, neki se oslanjaju na ilegalno preuzimanje sadržaja. Iako su zakonom takve akcije zabranjene, neki ne odustaju od toga pa se i dalje bave “online piratstvom”, piše N1.

Ilegalno preuzimanje filmova, serija, videoigara, glazbe i drugih sličnih sadržaja smatra se kršenjem Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Za prekršaje protiv autorskih i srodnih prava u Hrvatskoj predviđene su novčane kazne za pravne i fizičke osobe u iznosu od 5.000 do 50.000 kuna, a u slučaju prekršaja protiv autorskih prava u svrhu stjecanja imovinske koristi, kazne mogu iznositi i do 100.000 kuna.

Prema Zakonu, vioskim novčanim kaznama sankcionirat će se oni prekršaji koji podrazumijevaju umnožavanje, distribuiranje ili poduzimanje nekih drugih radnji radi daljnjeg distribuiranja autorskog djela bez autorskog odobrenja.

Nezakoniti internetski servisi

Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) je za N1 pojasnio da organizatori “nezakonitih internetskih servisa na kojima se nude sadržaji zaštićeni autorskim pravom ili srodnim pravima svoju nezakonitu korist ostvaruju ili prodajom tih sadržaja korisnicima na njihov zahtjev ili od prihoda od oglasa (reklama) koji se prikazuju na takvim internetskim stranicama”.

U takvim slučajevim postupa policija, a uvjet za kazneni progon je da je prijavljena osoba od ovih nezakonitih aktivnosti pribavila znatnu imovinsku korist ili prouzročila znatnu imovinsku štetu.

“Povredu propisa o zaštiti autorskog prava i srodnih prava predstavlja i preuzimanje sadržaja s nezakonitih internetskih servisa. Stoga se svakako preporučuje da se za korištenje navedenih sadržaja zaštićenih autorskim i srodnim pravima (filmova, glazbe, serija i dr.) koriste zakoniti internetski servisi, koji su sada u sve većem broju dostupni hrvatskim korisnicima i odgovarajuće prilagođeni za hrvatsko tržište”, savjetuje DZIV.

U Hrvatskoj je raste broj dostupnih legalnih streaming platformi, a DZIV navodi da se “s većom dostupnošću zakonitih servisa za preuzimanje glazbe i filmova očekuje daljnje smanjenje stope piratstva”.

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je 8. lipnja Izvješće o intelektualnom vlasništvu i mladima. Izvješće je pokazalo da mladi Europljani kupuju više krivotvorenih proizvoda te i dalje pristupaju piratskom sadržaju.

“Više od polovice (52%) Europljana u dobi od 15 do 24 godine koji su sudjelovali u anketi izjavilo je da su tijekom posljednje godine putem interneta kupili barem jedan krivotvoreni proizvod, namjerno ili slučajno, dok je trećina (33%) ispitanika izjavila da je pristupila digitalnom sadržaju iz nezakonitih izvora”, navodi se u izvješću.

Također je zanimljiv podatak da je 21% njih, odnosno svaki peti, upotrebljavalo, igralo, preuzelo ili streamalo sadržaj iz nezakonitih izvora, piše N1.

 

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Upozorenje Zagrepčanima zbog čopora divljih svinja

22. lipnja 2022. u 21:00
"OSTANITE STALOŽENI"
Srećko NIKETIĆ/PIXSELL
Divlje svinje u potrazi za vodom u glavnom gradu

Iz Grada Zagreba su se u srijedu referirali na čopor divljih svinja koji je viđen u Zagrebu te su putem facebooka građane upozorili da ukoliko divljač zamijete ne prilaze joj, ne tjeraju je i ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima da ih stave na povodac i smireno se udalje.

Sve informacije o susretu ili viđenju divljači, kao i dodatne informacije o postupanju i štetama od divljači u urbanim dijelovima grada mogu se dobiti u Ustanovi Zoološki vrt Grada Zagreba na telefone: 01/230-2198 ili 091/6045-506, e-mail: info@zoo.hr ili zastita.divljaci@zoo.hr.

Iz Grada Zagreba ističu kako su u urbanom području divlje svinje povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju od ljeta do jeseni, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci).

Navode i kako se na ovom području s divljim svinjama, kao i s ostalim vrstama divljači, postupa sukladno Programu zaštite divljači za Grad Zagreb koji provode Zoološki vrt i gradski Lovački savez.

Kako bi se spriječile štete od divljači Program zaštite divljači propisuje sljedeće mjere: edukaciju i suradnju s vlasnicima i korisnicima zemljišta, nabavljanje kemijskih, bioloških i biotehničkih zaštitnih sredstava te njihovu besplatnu raspodjelu vlasnicima i korisnicima zemljišta na njihov zahtjev. Također, zaštitu usjeva i nasada izgonom divljači te uporabom zaštitnih sredstava i plašila, kažu u Gradu Zagrebu.

Autor: 
Kategorija: 
❌