Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Ovaj vikend počinje ljetno računanje vremena

23. ožujka 2023. u 14:53

Ovaj vikend počinje ljetno računanje vremena. U noći na nedjelju kazaljke na satu pomiču se za jedan sat unaprijed, s dva na tri sata.

Tako je određeno Vladinom Uredbom o ljetnom računanju vremena u kojoj stoji: “Ljetno računanje vremena u 2023. godini počinje 26. ožujka 2023. u 02 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s. Ljetno računanje vremena u 2023. godini završava 29. listopada 2023. u 03 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03 h 00 min i 00 s računa kao 02 h 00 min i 00 s.”

Ova Uredba navodi i kako će se vrijeme regulirati sve do kraja 2026. godine.

Europska unija prije nekoliko godina je najavila da će ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno. To se još uvijek nije dogodilo, a prema zadnjim preporukama iz EU-a, svaka država članica može odlučiti za sebe. Kako je većina članica ostala neodlučna oko toga, a među njima i Hrvatska, kazaljke ćemo micati i ove godine.

Otkud uopće ova praksa? Prvi put se ljetno i zimsko računanje vremena počelo prakticirati tijekom Prvog svjetskog rata. Tada se od ove prakse brzo odustalo. Benefiti koji su tada spominjani, spominju se i danas, ali nisu baš tako veliki kao što se to ističe. Iako na ovaj način štedimo struju, što je i bio prvotni plan, trošimo više goriva.

Znanstvenici upozoravaju i da ljetno računanje vremena nije prirodno za naš organizam, prenosi N1.

Na naš organizam u mnogim stvarima utječe količina sunčeve svjetlosti koju primamo i količina sna. Ako se te dvije stvari mijenjaju, mijenjaju se i procesi u našem tijelu, uglavnom ne na bolje.

Primijećeno je da su ljudi depresivniji, da imaju više problema sa zdravljem, a zanimljiv podatak je i onaj da zbog nedostatka sna, prvog dana nakon pomicanja kazaljki na ljetno vrijeme raste broj ozljeda na poslu…

Objava Ovaj vikend počinje ljetno računanje vremena pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Postignut dogovor; Svi Enijevi stari i novi amandmani ulaze u proračun: “Htjeli su nas obezvrijediti, no sada su shvatili tko odlučuje”

23. ožujka 2023. u 14:36

Odluka o financiranju nužnih rashoda i izdataka istječe za tjedan dana, točnije 31. ožujka. U pripremi je nova i više nije upitno da će Grad i u narednom periodu ostati u blokadi.

No, na polju pregovora stvari se kristaliziraju.

Predstavnici izvršne vlasti i Nezavisna lista Enija Meštrovića postigli su dogovor.

Četvrta runda je gotova. Kroz sve ovo vrijeme samo smo tražili način izvršenja i datume. Sve što je bilo nezakonito i sve što nije prošlo onda na Gradskom vijeću – sad je prošlo. Dakle, sve naše amandmane uvrstili smo u sljedeći proračun, plus dodatna tri, kaže.

Slatko gorka pobjeda za Enija. Nezavisni vijećnik dokazao je kako su njihovi amandmani imali uporište, no kampanju diskreditacije ne zaboravlja.

Prva namjera izvršne vlasti bila je rušenje Gradskog vijeća, a zatim da nas obezvrijede u narodu i prikažu kao destruktore koji žele loše ovom gradu. Nisu uspjeli u tome i vratilo im se kao bumerang. Kasne s javnim financijama i poslovanjem četiri mjeseca. Tako da su i oni osjetili pritisak građana, prvenstveno onih koji žive od proračuna. Uz to, stali su i neki projekti u kojima izvršna vlast ima interesa. Na kraju itekako prolazi sve što smo predložili i hvala Bogu da su shvatili da smo mi ti koji odlučujemo o proračunu, a da se pritom vidi da nemamo neke vanserijske apetite. Mi smo na nekih jedan posto proračuna, dakle minorno. Sve je moglo biti gotovo još u prosincu, dodaje.

Prvi put u 32 godine Zadar nema proračun za tekuću godinu. Kada možemo očekivati izglasavanje novog?

Tražili smo zajednički sastanak svih klubova vijećnika pred medijima. Želimo da se javnosti prezentira sve ono što ulazi u proračun, datumi i načini izvršenja svega toga, a kako izvršna vlast opet ne bi mogla pobjeći od odgovornosti pred građanima. Nakon toga, najdalje za 25, 30 dana, ide sjednica vijeća na kojoj bi se trebao izglasati proračun, završava Enio.

Objava Postignut dogovor; Svi Enijevi stari i novi amandmani ulaze u proračun: “Htjeli su nas obezvrijediti, no sada su shvatili tko odlučuje” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zadar čita: U Gradskoj knjižnici Zadar ovaj tjedan gostuju Jurica Pavičić i Ljubica Uvodić-Vranić

23. ožujka 2023. u 14:30

Tjedan manifestacije Zadar čita 2023. u Gradskoj knjižnici Zadar zaokružit će se gostovanjima književnika i novinara Jurice Pavičića i psihologinje Ljubice Uvodić-Vranić.

Susret s nagrađivanim hrvatskim romanopiscem, scenaristom, piscem kratkih priča i novinarom Juricom Pavičićem održat će se u petak, 24. ožujka u 19 sati. Autor će predstaviti svoj čitani i popularni roman „Mater Dolorosa“. Razgovor će moderirati novinarka Ana Marušić.

U subotu, 25. ožujka u 11 sati predavanje „Smijeh je lijek“ održat će psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić, specijalista psihologije rada, zaposlena i nasmijana YouTuberica, osnivačica Udruge za unapređivanje obiteljskog života “Petkom u pet” te autorica brojnih knjiga iz područja psihologije od kojih izdvajamo: „Avantura osobne promjene“, „101 priča iz Eko taksija“, „Prijatelju, kako si?“, „Neizgovorena pitanja i psihologični odgovori“.

Događanja se održavaju u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, a ulaz je slobodan.

Objava Zadar čita: U Gradskoj knjižnici Zadar ovaj tjedan gostuju Jurica Pavičić i Ljubica Uvodić-Vranić pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Započinju radovi na sustavu odvodnje u Diklu, moguće zamućenje mora

23. ožujka 2023. u 14:19

Iz Grada Zadra javljaju da započinju radovi na izgradnji javnog sustava odvodnje u Diklu te upozoravaju na moguće zamućenje mora, navodeći kako isto neće utjecati na zagađenje okoliša. Završetak radova predviđaju do 15. svibnja.  Obavijest iz Grada prenosimo u cijelosti.

“U sklopu izvođenja radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH&Co.KG na  izgradnji javnog sustava odvodnje po projektima „Crpna postaja “Dražnice” u Diklu s pripadajućim tlačnim cjevovodom i gravitacijskim kolektorima“ i „Crpna postaja ″Diklo″ i “Diklo 1″ u Diklu s pripadajućim tlačnim cjevovodom i gravitacijskim kolektorima“ izvode se radovi na području naselja Diklo.

U sklopu radova izvode se još četiri podmorska ispusta oborinskih voda i incidentnog preljeva (dva su izvedena prošle godine). Tijekom izvođenja radova moguće je zamućenje mora, ali isto ne utječe na zagađenje okoliša.

Završetak radova na ispustima predviđen je prije početka turističke sezone, odnosno do 15.05.2023. godine.

Za izvođenje predmetnih radova angažirana je plovna jedinica s bagerom na palubi za dio radova ispod razine mora. Dolazak plovne jedinice očekuje se do 27.03.2023. godine”, navode iz Grada Zadra.

Objava Započinju radovi na sustavu odvodnje u Diklu, moguće zamućenje mora pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Sjednice Županijske skupštine vraćaju se na Poluotok

23. ožujka 2023. u 13:40

Nakon dugo vremena, sjednica Županijske skupštine Zadarske županije ponovno će se održati na Poluotoku u Domu Županije.

Naime, kako stoji u najavi, 12. sjednica Županijske skupštine održat će se dana 30. ožujka (četvrtak) 2023. godine u 10,00 sati  u Velikoj vijećnici Doma županije u Zadru, Božidara Petranovića br. 8.

Na dnevnom redu naći će se 13 točaka, a prve dvije odnose se na godišnja priznanja Zadarske županije.

Podsjetimo, u proteklom razdoblju sjednice su se odvijale u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku.

Objava Sjednice Županijske skupštine vraćaju se na Poluotok pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

DARUJ KRV, SPASI ŽIVOT U ponedjeljak na Ploči akcija dobrovoljnog darivanja krvi

23. ožujka 2023. u 13:36

U ponedjeljak, 27. 3. 2023. kreće tradicionalna humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi, od 16 do 18 sati, u crkvi sv. Petra na Ploči.

Djelovanje Aktiva napunilo je u veljači ove godine punih 19 godina i ulazi u dvadesetu godinu, objavili su.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Gradskog društva Crvenoga križa Zadar i Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar.

– Molimo, ponesite sa sobom svoju osobnu iskaznicu i iskaznicu darivanja krvi! Hvala svim ljudima dobre volje i srca, a i dobrog zdravlja! Lipi pozdrav iz tajništva Aktiva DDK Ploče, Dračevac, Sinjoretovo! U ovih 19 godina lagano se sve mijenja, vrijeme, sustavi, ljudi, dica narasla, društvo, voditelji Aktiva, stari otišli, mladi dođu, a lipo se sitit dobrih djela… pa da se imate čega sjećati, dođite i učinite dobro djelo!, pozvali su iz Aktiva.

Objava DARUJ KRV, SPASI ŽIVOT U ponedjeljak na Ploči akcija dobrovoljnog darivanja krvi pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Lukuma: Sjajna superhrana s malo kalorija koja dostojno zamjenjuje – šećer

23. ožujka 2023. u 13:31

Već se stoljećima koristi u peruanskoj kuhinji, a može se stavljati u smoothieje, deserte i umake.

Kada je riječ o hrani i zdravoj prehrani, posljednjih nekoliko godina u fokusu su alternativni načini zaslađivanja. Med, eritritol, stevia i ostali prirodni zaslađivači dostojna su zamjena industrijskom šećeru koji može nepovoljno utjecati na naše zdravlje ako ga prekomjerno konzumiramo. Još jedan prirodni zaslađivač, kojeg mnogi smatraju superhranom jest lukuma, donosi N1.

Riječ je o plodu stabla Pouteria lucuma koji raste u dolini Anda te je vrlo popularni desert u Južnoj Americi.

Lukuma je okrugla, sa žutom do smeđom korom te žutom pulpom te je stoljećima glavni proizvod peruanske kuhinje. Od ploda se dobiva prah koji je hranjiva i ukusna alternativa šećeru i drugim zaslađivačima.

Zašto je dobra lukuma?

Jedna od ključnih prednosti praha lukume je njegov bogati sadržaj hranjivih tvari. Sadrži esencijalne vitamine i minerale, uključujući kalcij, kalij i fosfor.

Ove hranjive tvari imaju važne uloge u raznim tjelesnim funkcijama, kao što su zdravlje kostiju, funkcija mišića i funkcija imunološkog sustava. Kalcij je, primjerice, ključan za jake kosti i zube, dok kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka i podržava funkciju živaca i mišića.

1. Dobar izvor antioksidansa
Prah lukume također je dobar izvor antioksidansa – spojeva koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti stanice i pridonijeti starenju i bolestima. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale i štite tijelo od njihovih štetnih učinaka. Osim antioksidansa, lukuma sadrži i vitamin C, koji je ključan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

Vitamin C podržava proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje su prva linija obrane tijela protiv infekcija i bolesti.

2. Odličan za dijabetičare
Lukuma je dobar izbor za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa. Drugim riječima, sadrži više složenih ugljikohidrata (škroba i vlakana) nego jednostavnih ugljikohidrata (šećera). Hrana s visokim glikemijskim indeksom uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi, što može biti štetno za osobe s dijabetesom ili one koji pokušavaju kontrolirati razinu šećera u krvi.

Lukuma prah ima nizak glikemijski indeks, što znači da otpušta šećer u krvotok sporije od običnog šećera.

3. Potiče probavu
Ova superhrana dobar je izvor vlakana koja su važna za zdravlje probavnog sustava. Vlakna pomažu regulirati rad crijeva, sprječavaju zatvor i potiču rast korisnih bakterija u crijevima.

Zdrav probavni sustav ključan je za cjelokupno zdravlje i dobrobit jer pomaže u apsorpciji hranjivih tvari iz hrane i uklanjanju otpada iz tijela.

4. Pomaže u kontroli težine
Jedna žlica lukuma praha, što je 7,5 grama, ima tek 30 kalorija. Zbog toga je dobar izbor za one koji pokušavaju kontrolirati svoju težinu. Tome doprinosi i mnoštvo vlakana koja pomažu produljiti osjećaj sitosti. Uključivanje lukume u prahu u vašu prehranu može vam pomoći u postizanju vaših ciljeva mršavljenja, a istovremeno vam osigurava bitne hranjive tvari.

Kako koristiti lukumu?

Lukuma je svestrani sastojak koji se može koristiti u raznim receptima, od smoothieja i deserata do peciva i umaka. Ima jedinstveni okus koji se često opisuje kao kombinacija karamele i slatkog krumpira. Prah se može dodati u recepte umjesto šećera ili drugih zaslađivača, pružajući prirodnu i hranjivu alternativu. Međutim, važno je napomenuti da, kao i svaki drugi zaslađivač, lukumu u prahu treba konzumirati umjereno.

Prah lukume možete pronaći u trgovinama zdrave hrane po cijeni od par eura, pa naviše za 100 grama. U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih recepata s lukuma prahom.

Smoothie s lukuma prahom
Sastojci:

· 1 banana

· 1 šalica bademovog mlijeka

· 1 žličica lukume u prahu

· 1 žličica meda (po želji)

· 1 šaka kockica leda (po želji)

Sve sastojke izmiksajte u blenderu i uživajte u okusu!

Energetske kuglice s lukumom
Sastojci:

· 1 šalica sitne zobi

· 1/2 šalice maslaca od kikirikija

· 1/4 šalice meda

· 1/4 šalice lukume u prahu

· 1/4 šalice nasjeckanih oraha

· 1/4 šalice suhog voća (kao što su grožđice ili nasjeckane datulje)

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli. Miješajte ih dok se dobro ne sjedine. Smjesu oblikujte u male kuglice. Rasporedite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja.

Objava Lukuma: Sjajna superhrana s malo kalorija koja dostojno zamjenjuje – šećer pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Martin Erlić pred Wales: “Dosta prijatelja me već pitalo imam li koju kartu!”

23. ožujka 2023. u 13:19

Hrvatska nogometna reprezentacija priprema se za ogled s Walesom u subotu u Splitu na Poljudu. To je ujedno i otvaranje kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine. Kako bi poljudski travnjak bio u što boljem stanju, izabranici Zlatka Dalića treniraju u Dugopolju na stadionu “Hrvatski vitezovi”. Podsjetimo, nakon utakmice u Splitu, Hrvatska gostuje u Bursi u utorak protiv Turske.

Utakmicu nam je kratko najavio Martin Erlić (25), koji imponira svojom visinom od 192 cm, nastupa za talijanski Sassuolo, klub koji se trenutno nalazi na dvanaestom mjestu prvenstvene ljestvice, jedanaest kola prije kraja. Martin, obrambeni igrač porijeklom iz Tinja, sela u zadarskom zaleđu, vjeruje u pobjedu već protiv Walesa.

–  Polako svi ulazimo u formu i jedva čekamo da utakmica krene, te da istričimo na puni Poljud! Sve ulaznice su rasprodane, idemo utakmicu po utakmicu, najprije u subotu Wales, potom u utorak gostujemo kod Turske. Trebamo odigrati na najvišem nivou, svi su nam bodovi bitni, jako nam je važno krenuti s pobjedom već protiv Walesa! Dosta me prijatelja već pitalo imam li koju kartu, siguran sam u to da će na tribinama biti i dosta gledatelja iz Zadra, govori Erlić, i o svom mogućem nastupu pred splitskom publikom nastavlja:

– Na izborniku Zlatku Daliću je da odluči tko će igrati, koga on stavi u prvih jedanaest tako će i biti i nema tu nikakve ljutnje! Najvažnije od svega je da Hrvatska pobjeđuje i da smo svi zdravi. Što se mene tiče, u budućnosti će biti i utakmica, ali tko god bude igrao u Splitu, bitno je da pruži maksimum, iskren je Martin, te za kraj spominje i svoj klub Sassuolo:

– Igramo vrhunski drugu polusezonu, iza vodeće momčadi Serie A  Napolija, smo klub s najviše osvojenih bodova u drugom dijelu sezone. Dobro nam ide, i trebamo samo tako nastaviti i dalje, zaključio je Erlić.

Objava Martin Erlić pred Wales: “Dosta prijatelja me već pitalo imam li koju kartu!” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Peronja o zamućivanju mora kod Maraske: “Kada bi radovi trajali jako dugo, postojala bi opasnost od smanjenja dubine mora. Ovako se sve smiruje u roku od 24 sata”

23. ožujka 2023. u 13:17

Zbog radova na gradilištu budućeg hotela “Hyatt Regency Zadar Maraska” morska i podzemna voda zajedno sa zemljanim materijalom ispuštaju se u more putem postojećeg sustava za odvodnju oborinske vode zgrade.

Plavetnilo kristalno čistog mora prekrila je velika žuta mrlja. Iza zabrinjavajućeg prizora, tvrde ljudi iz struke, nema ničeg rizičnog.

Dugogodišnji direktor Odvodnje, Grgo Peronja prisjeća se sličnih situacija prilikom izvođenja građevinskih radova na području Zadra.

Što se tiče Odvodnje, ovo nisu naši radovi, sve je isključivo stvar Dogus grupe. No, imali smo slične slučajeve. Prvi veći bio je kod izgradnje trgovačkog centra na Relji, potom kod izgradnje TIZ-a. Koliko god da je bilo zgrada, crvenica je stalno ulazila u Jazine. Posljednji sličan slučaj imali smo kod izgradnje kompleksa preko puta policije. Kod svih gradilišta koja su relativno blizu mora nemoguće je izbjeći određene refleksije u moru. Kako bi najjednostavnije to protumačili – more se vraća u more, samo što je to more obojeno sitnim česticama zemlje koja je na našem području crvenkasto smećkasta. Naime, sitne čestice zemlje se prilikom rada bagera uzburkaju i opituraju samo more, priča Peronja.

Obala i more naši su ključni resursi. Poticanje plave ekonomije i očuvanje morskog ekosustava primarni su ciljevi. Riskiramo li s radovima na budućem hotelu vjerojatnost zagađenja mora?

Po meni ovo nema snagu nekakvog ekološkog incidenta ili slično. Pokazalo se i na svih radovima do sada da vrlo brzo nakon prestanka prepumpavanja voda dolazi do potpunog smirivanja u roku od 24 sata i more ponovno ima onu istu, željenu boju. Sve se odvija na mjestu ispred lukobrana, otvorenom prema maestralu i tramontani, vjetrovima koji su pretežiti u našem kraju, tako da će i oni to dodatno raznijeti. Po meni, dakle, nema govora o ekološkoj prijetnji, umiruje Peronja.

Kratkotrajni radovi nemaju moć utjecati na promjenu sastava i debljinu naslaga na morskom dnu.

Naravno, treba ograničiti trajanje takvih radova. Kada bi oni trajali 20 godina, postojala bi opasnost da se previše toga nataloži, čime bi se smanjila dubina mora. Međutim, u periodu od mjesec mislim da nikako ne može doći do dizanja morskog dna, niti za centimetar, zaključuje Peronja.

Kontaktirali smo i tvrtku Zadar resort. Kazuju kako će redovno provoditi monitoring kakvoće mora.

Sve radnje obavljamo u koordinaciji s relevantnim odjelima državnih tijela poštujući sve propise i zakone. Dogus grupi briga za okoliš iznimno je važna te cijelom ovom procesu pristupamo s posebnom pažnjom. Zbog radova na zgradi Maraska, a ovisno o potrebama gradilišta, u more će se putem postojećeg sustava za odvodnju oborinske vode ispuštati akumulirana i filtrirana morska i podzemna voda zajedno sa zemljanim materijalom, a koje je u posebnim uvjetima odobreno za građevinsku dozvolu svih javnopravnih tijela u postupku davanja suglasnosti na glavni projekt. Ovaj proces, za koji se očekuje da će trajati do 1. svibnja, može povremeno dovesti do nimalo štetnog zamućenja mora. Za cijelo vrijeme ovih radova redovno će se provoditi monitoring kakvoće mora od strane nadležnih službi, doznajemo.

Objava Peronja o zamućivanju mora kod Maraske: “Kada bi radovi trajali jako dugo, postojala bi opasnost od smanjenja dubine mora. Ovako se sve smiruje u roku od 24 sata” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Najpoznatiji zabavni park u Njemačkoj i Europi dio posvećuje Hrvatskoj!

23. ožujka 2023. u 13:04

Europa-Park u Rustu, najpoznatiji zabavni park u Njemačkoj i drugi najposjećeniji u Europi kojeg godišnje posjeti oko 6 milijuna gostiju, najviše iz Njemačke, Francuske i Švicarske, posebnu cjelinu posvećuje Hrvatskoj! Park se proteže na gotovo milijun kvadratnih metara i ima preko 100 zabavnih atrakcija među kojima su i adrenalinski roller coasteri te posjetiteljima nudi mogućnost raznih doživljaja u svojih 16 velikih cjelina.

 

Obitelj Mack, vlasnici Europa-Parka odlučili su kao novu atrakciju i novost izgraditi novu tematsku cjelinu koja će biti posvećena Hrvatskoj i u potpunosti otvorena 2024. godine. Osim toga, već za ovu sezonu koja započinje 25. ožujka, u parku se otvara hrvatsko kino pod nazivom „Traumzeitdome Kroatien“. Kino, odnosno film u 3D tehnologiji posjetiteljima će pružati mogućnost virtualne posjete Hrvatskoj kroz prikazivanje najpoznatijih hrvatskih znamenitosti poput dubrovačkih zidina, hrvatskih otoka, nacionalnih parkova, parkova prirode, a gledatelje će kroz film i svoje izume voditi Nikola Tesla.

Uoči samog otvorenja nove sezone, u Europa-Parku održala se konferencija za inozemne medije na kojoj je prezentiran projekt hrvatske tematske cjeline te je prikazan dio filma o Hrvatskoj. Kao posebni gosti na otvorenju nove sezone Parka sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio te generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić.

– Lokacija parka na samoj njemačko-francuskoj granici, pored gradova Freiburg i Stassbourg čini ga idealnim mjestom za predstavljanjem Europe, njenih zemalja i njihovih kultura. Velika nam je čast što se nakon desete godišnjice priključivanja Hrvatske Europskoj uniji te posebno u godini ulaska Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu u ovako velikoj zabavnoj destinaciji otvara cjelina posvećena Hrvatskoj. Ovo je odlična mogućnost dodatne promocije naše zemlje u samom srcu Europe, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Svaka cjelina u parku na kreativan i originalan način predstavlja jednu europsku zemlju kroz koju posjetitelj dobiva uvid u glavne karakteristike te zemlje putem tipične arhitekture i gastronomsku ponudu. „Iznimno mi je drago da se otvara prostor posvećen Hrvatskoj, pogotovo ako znamo da je Europa-Park jako popularan u Njemačkoj, ali i okolnim zemljama te će ovo zasigurno imati pozitivne efekte na promociju Hrvatske u Njemačkoj, Švicarskoj i Francuskoj. U sklopu hrvatskog prostora pruža nam se idealna prilika na kreativan način doći u izravan kontakt s novim potencijalnim klijentima i obiteljima koji su naša primarna ciljna skupina gostiju“ zaključio je Romeo Draghicchio, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj.

Inače, Europa-Park ujedno je i najveći njemački hotelski resort sa 5.800 kreveta te 2.000 dodatnih smještajnih jedinica u samome Rustu, veliki broj restorana, barova, konferencijskih dvorana te 23 sata dnevnog show programa za posjetitelje. Park je 8 puta osvojio Golden ticket award, dok je dio Parka “Rulantica” proglašen najboljim vodenim parkom u Njemačkoj.

Uključivanjem Hrvatske u ovaj projekt zadovoljstvo je izrazio i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

– Iznimno smo zadovoljni što će Hrvatska biti uključena u priču o uspjehu Europa-Parka kao nova tematska cjelina koja će biti otvorena 2024. godine. Na taj način milijuni gostiju jednog od najboljih svjetskih zabavnih parkova dobit će priliku vidjeti i upoznati se s dijelom brojnih znamenitosti Hrvatske, koje ju čine posebnom i jedinstvenom. Siguran sam kako će ova nova tematska zona biti iznimno atraktivna i privući brojne posjetitelje te ih na taj način i potaknuti da dođu u Hrvatsku i osobno dožive sve što naša zemlja nudi, od prirodnog, kulturnog do povijesnog bogatstva. Uz sve druge novosti koje od ove godine turistička putovanja čine jednostavnijim, a našu zemlju nikad bližom, od ulaska u Schengen i eurozonu te izgradnje Pelješkoga mosta s kojim smo cestovno spojili cijelu Hrvatsku, ovakvo predstavljanje još je dodatna potvrda koliko smo atraktivna i poželjna destinacija, zaključio je Glavina.

Objava Najpoznatiji zabavni park u Njemačkoj i Europi dio posvećuje Hrvatskoj! pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Bronca za Streličarski klub Zadar na državnom indoor prvenstvu u Varaždinu

23. ožujka 2023. u 12:56

Državno prvenstvo Hrvatske u streličarstvu WA 2×18 + OR održano je u Varaždinu 18. i 19. ožujka u Varaždinskoj Areni pod organizacijom Streličarskog kluba “Cekin” i pod pokroviteljstvom Hrvatskog streličarskog saveza.

Prvi dan na rasporedu su bili složeni luk (CU) i goli luk (BB) dok su u nedjelju nastupali zakrivljeni luk (RB) i tradicionalni luk (TRB) te dugi luk (LB). Na turniru je nastupilo oko 120 streličara, a Streličarski klub „Zadar” predstavljali su Josip Šare kao senior dugog luka te Ivana Sumić seniorka zakrivljenog luka.

Natjecanje je počelo kvalifikacijskim rundama i na kraju prvog dijela natjecanja Ivana se kvalificira na 3. mjestu s 475 ispucanih krugova dok se Josip plasira na 5. mjesto  s ispucana 453 kruga.

U eliminacijskom dijelu natjecanja Ivana se susreće s Močinić Paulom iz SK Rijeka te gubi rezultatom 1-7. U meču za broncu susreće se s Mijom Manče te rezultatom 6:0 osvaja brončanu medalju za Streličarski klub „Zadar“.

U kategoriji dugog luka Josip se u četvrtfinalu susreće s Krešimirom Mihaljom is SK „Dubrava“ te ga pobjeđuje rezultatom 6:4. U polufinalu se susreće s prvoplasiranim Igorom Krušićem ( SK Kuna) u kojoj nakon tijesne borbe gubi s rezultatom 3:7. U meču za broncu gubi od Darija Maroševića rezultatom 2:6 te završava prvenstvo kao četvrtoplasirani.

Državno prvenstvo označava kraj sezone pucanja u zatvorenom te se sportska strelišta pomiču na otvoreno. Streličarski klub Zadar nastavlja kontinuirano vršiti upis i pripremu streličara za natjecanja te za amatersko rekreativnu sekciju, poručuju iz Kluba.

Objava Bronca za Streličarski klub Zadar na državnom indoor prvenstvu u Varaždinu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

“RITAM GRADA” Ugostili smo danas Nelu Šarić nakon njezinoj debija u La traviati: “Dobila sam poziv da nastupim u još dvije izvedbe”

23. ožujka 2023. u 12:55

Operna pjevačica, naša Zadranka sopranistica Nela Šarić, prije dva dana debitirala je na splitskim kazališnim daskama u slavnoj operi Giuseppea Verdija “La traviata” i to u naslovnoj ulozi pariške kurtizane Violette Valery.

Još uvijek pod dojmom, umorna, ali i zadovoljna, Nela je stigla danas i u studio Antene Zadar gdje je s nama i našim slušateljima u emisiji “Ritam grada” podijelila svoja iskustva o ovoj ulozi.

– La traviata, može se reći, da je kruna svake sopranske karijere, ja sam očito tu krunu dobila na samom početku hahahaha. Dakle, 14. veljače, na znakovito Valentinovo, dobila sam poziv ravnatelja Opere splitskog HNK bih li se predstavila 21. ožujka, dakle, za samo mjesec dana. Ja sam, hvala Bogu, imala ovu ulogu na svom repertoaru od ranije jer sam je radila u velškoj Nacionalnoj operi, doduše, to je bilo prije pet godina, ali sam je se brzo prisjetila jer mi je to, između ostalog, najdraža operna uloga i nije mi bilo teško se pripremati za tako nešto. Objeručke sam to prihvatila i u mjesec dana sam se pripremila kao da sam to pripremala godinu dana, rekla nam je Nela.

Izvedba je bila prije dva dana pred prepunim splitskim kazalištem.

– Bilo je zaista izvrsno i sve se poklopilo. Publika je bila oduševljena. Inače, splitsko kazalište je bilo rasprodano dva tjedna unaprijed pa sam malo zezala Splićane da im je trebala doći Zadranka da napuni kazalište. To je čisto šala jer je La traviata jedna od najpoznatijih opera inače u svijetu, to nije samo u Splitu. Bilo je stvarno zanimljivo, cijeli “cast” je bio predivan, bilo je dosta debija tu večer, čak je i maestro Veton Marevci debitirao kao dirigent. Energija je bila genijalna, svi su bili puni elana i ljubavi i želje da se to izvede najbolje moguće i mislim da smo odradili izvrstan posao, zaključila je naša sugovornica koja je dobitnica i brojnih nagrada, uključujući prvu nagradu žirija i nagradu Tokyo Metropolitan Opera Foundation na natjecanju Riccardo Zandonai u Italiji, apsolutnu pobjedu na Stuart Burrows Voice Awards u Walesu i drugu nagradu žirija na Otto Edelmann natjecanju u Beču.

U ovu je izvedbu, kaže, dala svu svoju energiju, kao i emotivne i fizičke kapacitete.

– La traviata je zasigurno jedna od najtežih sopranskih uloga zato što je to, možemo slobodno reći, dva sata konstantnog pjevanja i dva sata konstantne koncentracije, a fizički neću ni govoriti. Naravno, to ovisi i o režiseru, a režiser mi nije baš dao lagani posao. Usred arije, koja je zasigurno jedna od top tri najtežih arija u tom našem repertoaru, moram se dignuti na krevet, pa se spustiti, pa padam i dižem se kroz tu operu ne znam koliko puta. Samo da kažem da Violeta umire na kraju opere i zasigurno mi nije lako to ni fizički odraditi tako da sam još uvijek u popriličnoj upali mišića, otkrila nam je.

Dakle, nije jednostavno biti operna pjevačica, pogotovo u jednom takvom djelu kao što je La traviata.

Nela nam je otkrila i podatak da je dobila poziv ravnatelja splitske Opere da se pojavi u još dvije izvedbe, 17. i 19. travnja tako da je to jedan poprilično jak uzlet od samog starta, a za dalje će vidjeti, kazala je.

I na ovoj je izvedbi u utorak bilo dosta Zadrana, a drugi još stignu napraviti mali izlet do Splita i pogledati Nelu u ulozi Violette.

Za nju nema previše prilike za odmor jer već večera nastupa na  u Biogradu s djelom “Stabat mater” od Pergolesija.

– To je jedno od dragulja klasične glazbe koje se izvodi u vrijeme Korizme, a početak je u 18.30. Sutra smo u vodicama u 19 sati i u subotu u crkvi sv. Mihovila u 19 sati u sklopu Dana Sveučilišta, najavila je.

Uz nju nastupa i kolegica Nera Gojanović mezzosopranistica, Pavao Mašić na orguljama i Žan Morović, koji je i napisao cijelu muzikologiju za ovo djelo.

U “Ritmu grada” s Nelom smo pričali i o njezinoj školi pjevanja “Arija”, što možete poslušati i u emisiji.

Objava “RITAM GRADA” Ugostili smo danas Nelu Šarić nakon njezinoj debija u La traviati: “Dobila sam poziv da nastupim u još dvije izvedbe” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Meteorolozi upozoravaju: Hrvatska je u posebno ranjivom položaju zbog klimatskih promjena!

23. ožujka 2023. u 12:16

Kakvo vrijeme, klimu i vode ostavljamo budućim naraštajima? – tema je ovogodišnjeg Svjetskog meteorološkog dana, 23. ožujka, kojoj je cilj ukazati na nužnost globalnog djelovanja bez odgode kako bismo sadašnjim naraštajima pružili sigurnost, a budućima održivi napredak i razvoj.

Ovogodišnji Svjetski meteorološki dan je poseban jer se podudara s jednom važnom obljetnicom, a to je 150. rođendan prethodnice Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Međunarodne meteorološke organizacije, kažu u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Promatrajući zadnjih 150 godina vidljivo je kako su vrijeme, klima i hidrološki ciklus doživjeli značajne promjene uzrokovane ljudskom aktivnošću, industrijalizacijom i korištenjem fosilnih goriva. Klimatske promjene danas su dio naše svakodnevnice te će u bliskoj budućnosti vrijeme, klima i vode izgledati bitno drugačije od onih o kakvima uče naša djeca u školama, ističu u DHMZ-u.

Upozoravaju kako je Hrvatska, kao dio Sredozemnog bazena, u posebno ranjivom položaju zbog mogućeg dvostruko bržeg rasta temperature od globalnog prosjeka, izloženosti poplavama, požarima, sušama, toplinskim valovima te porastu razine mora.

Kako bismo izgradili sigurniju sadašnjost i klimatski neutralnu budućnosti za naraštaje koji tek dolaze važan je doprinos nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u planiranju i izradi politika, mjera prilagodbe i procjene rizika. Upravo je jedna od zadaća DHMZ-a pružanje kvalitetnih i pouzdanih meteoroloških i hidroloških podataka te razvoj kvalitetnog sustava prognoze i ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave, poručuju.

Glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek ističe kako je povijesna modernizacija DHMZ-a značajno doprinijela unaprjeđenju realizacije te temeljne zadaće.

DHMZ privodi kraju najveću modernizaciju u svojoj povijesti kojom su modernizirali meteorološke i hidrološke mreže te modernizirali i proširili državnu mrežu za trajno praćenje kvalitete zraka.

Uspješna provedba projekata modernizacije METMONIC, VEPAR i AIRQ, ključna je za našu bolju otpornost na klimatske promjene i njihove posljedice, ističe Ivančan-Picek.

Napominje i kako je provođenje modernizacije nezamislivo bez predanog rada svih zaposlenika DHMZ-a, kao i generacijske solidarnosti njihovih prethodnika te da će njihov entuzijazam i trud omogućiti uspješan završetak projekata do kraja ove godine.

Međutim, to nije kraj želja daljnje modernizacije. Žele ojačati sustav praćenja klimatskih promjena i posljedica kojim će se ubrzati daljnji razvoj za potrebe upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa i smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena na društvo i gospodarstvo u cjelini, a glavni preduvjet za to je, kako je rekla Ivančan-Picek, izgradnja nove funkcionalne zgrade DHMZ-a u kojoj bi se sjedinile sve službe i djelatnosti, piše Zimo.

Objava Meteorolozi upozoravaju: Hrvatska je u posebno ranjivom položaju zbog klimatskih promjena! pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Recept za jednostavan, ali moćan koktel od teranina i džina koji je pomeo konkurenciju u Balama

23. ožujka 2023. u 12:12

Pitak i lagan, sladak i aromatičan, savršeno se sljubljuje s desertima od čokolade ili šumskog voća, a pasat će i kao digestiv.

Njime su se oduševili i članovi stručnog žirija koji su koktelu La Terra Destilerije Rossi na bazi ovog likera dodijelili maksimalni broj bodova na prvom Teranino festivalu u Balama.

Pojačanu aromu koktelu dao je i Rossijev gin Nostromo, a svježinu sok od limuna. Jednostavno, a opet moćno, s dugim aftertasteom tipičnim za teranino i prepoznatljive začine iz džina – tako bi se moglo opisati ovo piće koje potpisuje Filip Sarilar, poznati istarski barmen i brand manager u Destileriji Rossi.

„Iznimno smo ponosni na pobjedu na domaćem terenu u dvije kategorije u jakoj konkurenciji među 14 vrhunskih proizvođača. Kad smo prije nekolikog godina iskušavali recepturu za teranino, željeli smo napraviti nešto posebno, o čemu će pričati ljubitelji likera. Isprobavali smo, kombinirali i trebalo nam je više od tri mjeseca da budemo u potpunosti zadovoljni, pa su osvojene nagrade u Balama još jedna potvrda da smo u tome uspjeli“, kaže Filip, a ako vas zanima kakvog je okusa kotel, možete ga smućkati i sami prema njegovom receptu, piše Zadovoljna.

Recept za koktel La Terra Destilerije Roossi, autora Filipa Sarilara

Sastojci: 

10 ml Nostromo gina
30 ml Teranina Rossi
10 ml svježeg soka od limuna

Priprema koktela:

Top up (nadopunite) s Three Cents Mandarin sodom, no moguće je isti napitak zamijeniti s Pipi narančom ili nekom drugom vrstom gaziranog soka na bazi naranče ili mandarine
U vinsku čašu dodajte led, Nostromo gin, Teranino Rossi i svježi sok od limuna. Čašu nadopunite sa sodom ili Pipijem. Koktel lagano promiješajte barskom žlicom, dekorirajte s kriškom naranče i uživajte.

Objava Recept za jednostavan, ali moćan koktel od teranina i džina koji je pomeo konkurenciju u Balama pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Kako su ozljede Vrsaljku uništile karijeru: “Još smo živjeli san, ali morao sam se suočiti s istinom…”

23. ožujka 2023. u 12:08

Nije tajna da sam za uspjeh u Rusiji žrtvovao koljeno, i opet bih napravio isto jer za to smo svi živjeli, napisao je Šime Vrsaljko (31) u oproštajnom pismu od hrvatske nogometne reprezentacije prošloga kolovoza, nakon što je potpisao trogodišnji ugovor s grčkim prvakom Olympiacosom.

Odigrao je samo devet utakmica i u studenom se sporazumno razišao. Nakon što je nekoliko mjeseci nastavak njegove karijere visio u zraku, ovih je dana prelomio kako više neće igrati nogomet. Objavio je to poznati talijanski stručnjak za transfere Fabrizio Romano.

Vrsaljkovi problemi s koljenom sežu iz vremena prije Mundijala u Rusiji. U ožujku 2017. imao je rupturu medijalnog ligamenta i istegnuće stražnjeg ligamenta lijevog koljena. Prvotne prognoze govorile su o mjesec dana pauze, a on se na teren vratio tek četiri mjeseca poslije.

Imao je sitnih problema i u idućoj sezoni, no sve je kulminiralo u Rusiji. Šime je bio standardan na desnom boku u viziji Zlatka Dalića, ali u četvrtfinalu protiv Rusije nije mogao završiti produžetke. Opet je osjetio taj medijalni ligament, pišu 24 sata.

– Osjetio sam veći zamor, nešto čudno. Kad sam došao do aut linije odlučili smo da napustim igru. Nije ništa strašno, ali smeta. Nadam se da ću se uspjeti rekuperirat do utakmice s Engleskom. Igramo polufinale SP-a i jednom nogom igrat ću ga ako treba – govorio je Šime.

Digao sam bijelu zastavu

I igrao je. Ne samo to, njegov centaršut omogućio je Ivanu Perišiću izjenačujući gol protiv Engleske na putu do preokreta u polufinalu… Nažalost, nakon Mundijala muke su se nastavile, već u prvoj utakmici Lige nacija, u onom debaklu protiv Španjolske u Elcheu (0-6).

– Dobro sam, to je problem koji sam već imao na Svjetskom prvenstvu i moram ga riješiti. Morat ću razgovarati s klubom i liječnicima – rekao je Vrsaljko.

Tek je dogovorio posudbu iz Atlética u Inter, ali u siječnju 2019. je prelomio, mora na operaciju. Obavio ju je u Belgiji. Nitko nije mogao predvidjeti koliko će dugo trajati oporavak. Vratio se u Madrid, a zaigrao je tek 13. studenog iste godine, nakon 297 dana.

– Najteži dani u karijeri? Negativne stvari brzo brišem iz glave, ali ako moram birati to je trenutak kada sam se kao igrač Intera odlučio za operaciju. Uh, to mi je bila jako teška odluka, bio sam svjestan što ću propustiti u dogledno vrijeme, a onda sam s korona virusom i svim tim čudima propustio gotovo dvije godine. I to mi je baš teško palo. To izbivanje iz reprezentacije. A sve se dogodilo brzo poslije Rusije, još smo nekako živjeli taj naš san, a onda sam se ja morao suočiti s istinom. Realno, s istinom za koju sam znao već godinu dana, ali sam u tom trenutku stigao do zida, digao bijelu zastavu i odlučio se za operaciju, ona je bila neizbježna – govorio je Šime u intervjuu za 24sata prošle jeseni.

Odigrao je za Atlético sedam utakmica, a sezonu je potom prekinula pandemija korona virusa. Šime se u svibnju odlučio na još jednu operaciju, artroskopiju kojom su mu uklonili zaostali osteosintetski materijal od ranije operacije ligamenata. Oporavak je opet bio dug, čak šest mjeseci. Objasnio je da je u međuvremenu dobio i infekciju, ali da je izbjegao najbolje i da se vraća u punoj snazi u prosincu. Tako je i bilo.

Jedna ozljeda vukla je drugu pa je tako Šime krajem te sezone 2020/21. ozlijedio i mišić i propustio 15 utakmica, od svibnja do listopada, proslavivši pritom naslov praka. Mjesec i pol dana poslije povratka ozlijedio je i čeljust, a prije isteka ugovora s Atléticom još je jednom stradao mišić, pišu 24 sata.

Nastavlja kao menadžer

“Vrsaljko: zbogom nogometašu kojem ozljede nisu dopustile da pokaže što zna. Ozljede su ga spriječile u pokazivanju punog potencijala. Pokidani ligamenti i stalni problemi s mišićima utjecali su na kontinuitet, zbog čega nikad nije dostigao Juanfrana”, napisala je Marca.

Vrsaljko je krenuo nekim drugim putovima, ostaje u nogometu (zasad) kao menadžer jedne agencije, a zbog žrtve koju je podnio u Rusiji imat će posebno mjesto u povijesti “vatrenih”.

Objava Kako su ozljede Vrsaljku uništile karijeru: “Još smo živjeli san, ali morao sam se suočiti s istinom…” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

U pripremi noviteti za Instagram koji se neće svidjeti korisnicima

23. ožujka 2023. u 12:00

Društvene mreže koje danas koristimo su besplatne (iako danas sve više njih uvodi pretplatu za određene opcije), no to ne znači da korisnici ne plaćaju cijenu korištenja na jedan drugi način. Taj način su, naravno, oglasi. A oglase na Facebooku, Instagramu, YouTubeu nitko ne voli jer im kvare iskustvo korištenja platformi.

Upravo zato korisnicima Instagrama neće se svidjeti jedna promjena koju uskoro mogu očekivati na toj društvenoj mreži. Naime, na ovoj platformi prikazivat će se još više oglasa.

Meta je najavila kako počinje s testiranjem prikazivanja oglasa među rezultatima pretraživanja, a nakon početne testne faze, ova će opcija postati dostupna korisnicima diljem svijeta. Iako još nije poznato kada će to biti, na TechCrunchu kažu kako će se novi oglasi na Instagramu svima pojaviti tijekom sljedećih mjeseci. Ti oglasi, naravno, bit će povezani sa sadržajem pretraživanja tako da, ako tražite objave na Instagramu vezane uz putovanja, na vrhu rezultata pretraživanja prikazivat će se oglasi turističkih agencija, odnosno ostali oglasi vezani uz turizam i putovanja.

Kako korisnici ne bi pomislili kako je riječ samo o rezultatu pretraživanja, a ne o reklami, ispod imena profila stajat će oznaka “sponzorirano”, slično kao što iznad prvih rezultata pretraživanja na Googleu stoji ista obavijest.

Još jedan novitet koji Instagram priprema jest Reminder Ads putem kojeg će poslovni korisnici jednostavnije moći najaviti, obavijestiti i podsjetiti korisnike o nekim događajima koji bi im mogli biti zanimljivi. Korisnici kojima su takve najave evenata zanimljive mogu pristati na primanje budućih objava i najava vezanih za te događaje, prenosi Zimo.

Nove opcije vezane uz oglašavanje nisu nikakvo iznenađenje jer Meta u posljednje vrijeme ima problema s padom prihoda od oglasa, a iz tvrtke su tijekom objave rezultata za prošli kvartal najavili kako očekuju da će se pad tržišta oglašavanja, pod pritiskom “nesigurne i volatilne globalne makroekonomske situacije”, nastaviti i dalje.

Objava U pripremi noviteti za Instagram koji se neće svidjeti korisnicima pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Nia Antonini i Josipa Boban iz ŠPUD-a pobjednice natjecanje u preuređivanju poznatih priča i bajki

23. ožujka 2023. u 11:58

Povodom manifestacije Zadar čita 2023., u Ogranku Grad Gradske knjižnice Zadar održano je natjecanje učenika srednjih škola (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Prirodoslovno – grafička Škola Zadar, Gimnazija Vladimira Nazora, Gimnazija Jurja Barakovića i Pomorska škola Zadar) u kojem su pokazali kako se mogu preurediti poznate priče, bajke ili lektira.

Pobijedila je priča „Snjeguljica i sedam patuljaka” koju su napisale Nia Antonini i Josipa Boban iz ŠPUD-a.

Objava Nia Antonini i Josipa Boban iz ŠPUD-a pobjednice natjecanje u preuređivanju poznatih priča i bajki pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Mokasinke ne silaze s liste trendova, a ovom modelu ne prestaje rasti popularnost

23. ožujka 2023. u 11:56

Dizajnerski komadi s upadljivim logotipom prepoznatljivi su posvuda oko nas, stoga ne čudi da su se dizajnerski amblemi pronašli na vrhu profinjenijih artikala, poput mokasinki.

Kada se nalaze uz kopče, rese i druge ukrase, logotipi su postali itekako dobrodošli dodaci. Najbolji dokaz toga je višesezonska popularnost mokasinki s potpisom talijanske Prade.

Model okruglo oblikovanog vrha, gumenog potplata i s prepoznatljivom, trokutastom pločicom s logom brenda Prada, uglađena je verzija popularnih combat čizmama koje su vladale prošlih sezona i povezivane su sa stilom koji se najbolje opisuje kao ‘povratak u školu’.

Iako Miuccia Prada nipošto nije bila jedina koja je posljednjih godina u prodaju pustila zdepaste verzije ove nosive cipele, njihov prepoznatljiv oblik uz istaknuti logo učinio ih je izuzetno poželjnima, pogotovo među kupcima koji žele istaknuti luksuznu notu svojih stajlinga.

S mokasinkama talijanske Prade u glavnoj ulozi, ulicama svjetskih prijestolnica posljednjih mjeseci ne prestaju paradirati dame iz svijeta slavnih, uz bok poznatim ljubiteljicama mode s društvenih mreža, piše Tportal.

Objava Mokasinke ne silaze s liste trendova, a ovom modelu ne prestaje rasti popularnost pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Stiže velika promjena u postupku razvoda braka. Oporba pohvalila HDZ-ovog ministra

23. ožujka 2023. u 11:51

Saborska oporba pohvalila je “hrabrost” ministra Ivana Malenice da predloži novi zakon o izvanparničnom postupku, s obzirom na to da se još primjenjuje onaj iz 1934. godine, no drži da treba razmisliti treba li “baš sve” sa sudova prebacivati javnim bilježnicima.

“Nisam protiv da se razvodi braka obave pred javnim bilježnicima, no je li nužno prebaciti im i niz drugih stvari koje s mogu rješavati ugovorom ili u sudskom postupku”, rekao je Peđa Grbin (SDP) u saborskoj raspravi o novom zakonu, prenose agencije.

Prema njegovu prijedlogu, bilježnici će dobiti mogućnost postupanja u određenim, nespornim izvanparničnim postupcima, među kojima su i sporazumni razvod braka, postupanje kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanja smrti te pri uređenju međa.

Oporba je oprezna spram takvih mogućnosti, a Sandri Benčić (ZLB) sporno je što se dijelovi sudskih postupaka prebacuju javnim bilježnicima koje izravno bira ministar pravosuđa. “Hoćete li reći da bi htjeli da se netko od vaših nestalih proglasi umrlim od osobe koju je izravno imenovao HDZ”, upitala je.

I Dalija Orešković (Centar) primjećuje kako je u predloženom zakonu prisutna tendencija outsourcinga pravosudnih poslova na javne bilježnike. “Zakon očito nije pisala struka, iz njega nije vidljivo da će se unijeti jasnija pravila izvanparničnog postupka, nego će nastati još veća konfuzija i pravna nesigurnost”, ocijenila je.

Hrebak: Pravosuđe nam je zagušeno, sudaca je premalo
Njeno mišljenje ne dijeli Dario Hrebak (HSLS), koji ističe da imamo zagušeno pravosuđe i premalo sudaca. “Zašto se manje bitne stvari ne bi ponudile i izvanpravnim tijelima”, zapitao se ističući i važnost digitalizacije u ovom području.

Da je novi zakon nužan, ističe i Marija Jelkovac (HDZ), koja podsjeća da se sada primjenjuju pravila iz zakona koji je donesen u Kraljevini Jugoslaviji. “Zbog pravne sigurnosti potreban je novi, suvremeniji zakon, dobro je da se sudovi rasterećuju”, kazala je i naglasila da se bilježnicima neće davati dio postupka koji bi trebao biti na sudu, nego samo nesporni dio.

Vesna Vučemilović (HS) ističe da je važno napraviti solidan pravni okvir za novi zakon, da se postojeći koristio i kad su se ovjeravala rješenja kod posvojenja iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije. “Vidimo koliko je tu bilo pravnih propusta, činjenica je da se sucima ostavilo na slobodu primjenjivati pravna pravila kako su oni misli”, rekla je zastupnica.

Damir Bajs (Fokus) poziva da se ne ponovi situacija s ovrhama koje su prebačene javnim bilježnicima kad je došlo do zagušenja i većih troškova za građane.

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) poziva da se u novom zakonu propiše hitnost za izvanparnične postupke u kojima se rješavaju situacije kad se u stambenoj zgradi oštećenoj potresom većina suvlasnika ne može dogovoriti o obnovi.

Objava Stiže velika promjena u postupku razvoda braka. Oporba pohvalila HDZ-ovog ministra pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Mislite da znate sve o pranju traperica? Moguće je da radite ove pogreške…

23. ožujka 2023. u 11:44

Čini se kao da nam svaki dan govore da činimo veliki propust kada je u pitanju čišćenje uobičajenih predmeta – od naših kuća do naše odjeće.

A sada se čini da postoji još jedna velika pogreška u čišćenju koju svi radimo kada je riječ o našim trapericama, barem tako tvrdi stručnjakinja za odjeću.

Monique Leeuwenburgh, direktorica proizvodne tehnologije u Marks & Spenceru, rekla nam je da bismo svi trebali prati naše traperice što je manje moguće, prenosi Večernji list.

– Što manje perete svoje traperice, to one bolje zadržavaju svoj izgled, posebno tamno plave traperice. Najbolje je da traperice ne sušite u sušilici, nego da ih sušite na štriku što je više moguće. To ne samo da je bolje za vaše traperice, već i troši manje energije – rekla je.

Ovaj savjet podržavaju i stručnjaci iz Levi Straussa, koji tvrde da traperice trebate prati samo jednom u 10 nošenja, a ako uočite mrlju između njih, jednostavno je uklonite vlažnom krpom, starom četkice za zube i blagim sapunom. Dakle, što trebate učiniti kada konačno dođe vrijeme za pranje traperica?

– Trebali biste prati svoje traperice naopako sa zakopčanim patentnim zatvaračem i gumbom na struku, a preporučujemo pranje traperica na 30 stupnjeva i korištenje deterdženta za njegu boje, naravno, svaki je par drugačiji, stoga pogledajte upute za pranje na etiketi svojih traperica. Nastojte ne ostavljati traperice mokre u perilici predugo nakon pranja. Bolje ih je odmah izvaditi i otresti prije nego što ih stavite na štrik – dodala je Monique.

Nedavno je na internetu bio popularan trik koji je savjetovao ljudima da stave traperice u zamrzivač između pranja da im produže život bez pranja, te je obećavao da će to ubiti sve bakterije koje bi mogle biti na njima, ali to stručnakinja kaže da to ne funkcionira tako. Monique objašnjava da je to jedan od najvećih ‘mitova’ kada je u pitanju njega traperica i da zapravo neće pomoći.

– Zamrzavanje traperica je mit i ne ubija bakterije, to ne pomaže ništa i nije alternativa njihovom pranju – zaključila je.

Objava Mislite da znate sve o pranju traperica? Moguće je da radite ove pogreške… pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

❌