Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Prijeteći paketi ukrajinskim ambasadama poslani iz Njemačke, s adresom iz Tesle

7. prosinca 2022. u 17:25

Niz paketa poslanih ukrajinskim veleposlanstvima stiglo je s adresom zastupništva Tesle u Njemačkoj i obično su slani iz poštanskih ureda koji nemaju video nadzor, rekao je u srijedu ukrajinski ministar vanjskih poslova. Dmitro Kuleba je na Facebooku napisao da su paketi stigli u 31 ukrajinsku misiju u 15 zemalja, dodavši da je na djelu kampanja terora prema ukrajinskim diplomatima.

– Sve omotnice su imale istu adresu: zastupništvo automobila Tesla u njemačkom gradu Sindelfingenu. Obično su paketi slani iz poštanskih ureda koji nemaju video nadzor, napisao je Kuleba.

U petak je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao da je nekoliko ukrajinskih diplomatskih predstavništava u Europi, među kojima i veleposlanstvo u Zagrebu, primilo “krvave” omotnice sa životinjskim očima. Kuleba je dodao da kriminalci nisu ostavili nikakav DNK trag, što ukazuje da se radi o profesionalcima. Njemačke vlasti i zastupništvo proizvođača električnih automobila Tesla u Sindelfingenu, južnoj Njemačkoj, nisu komentirali navode ukrajinskog ministra.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, našao se na udaru kritika jer je zagovarao mirovni sporazum kako bi se zaustavio rat u Ukrajini. Kijev je predložene odredbe mogućeg sporazuma ocijenio kao nagrađivanje Rusije. Musk je izjavio da njegova tvrtka SpaceX ne može unedogled financirati internetsku uslugu Starlink u Ukrajini, ali je dan kasnije rekao da će nastavit s pružanjem usluge jer su “dobra djela” potrebna.

Objava Prijeteći paketi ukrajinskim ambasadama poslani iz Njemačke, s adresom iz Tesle pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Stručnjaci tvrde da će doći do usporavanja tržišta nekretnina: “Cijene ne mogu rasti unedogled.”

7. prosinca 2022. u 16:59

Razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina je sve veća, a trenutno doseže oko 15 posto, što znači da zahtjevi vlasnika nisu uvijek realni, posebno kada je riječ o rabljenim nekretninama, istaknuto je u srijedu na 34. Forumu poslovanja nekretninama. Forum je organiziralo Udruženje poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore (HGK), a kako je rekao predsjednik tog udruženja Dubravko Ranilović, još se ne može sa sigurnošću reći kako će izgledati sljedeća godina, no smatra da će sigurno doći do promjene trendova.

– Doći će do određenog usporavanja tržišta nekretnina, cijene na ovaj način neće moći rasti unedogled, izjavio je Ranilović.

Gospodarstvo EU, uključujući Njemačku, uslijed krize usporava i ide prema recesiji, zbog inflacije se dižu kamatne stope, a s obzirom da su kupci više od trećine nekretnina u Hrvatskoj stranci, to će se u sljedećoj godini reflektirati i na hrvatsko tržište, ocijenio je. Ranilović je apostrofirao važnost diferencijacije hrvatskog tržišta, pri čemu tržište na obali uvelike ovisi upravo o strancima, a ostatak većinom o hrvatskim kupcima.Tako, kada je riječ o stranim kupcima, pokazuju podaci Porezne uprave, od lani ukupno 31.361 kupoprodaje kuće ili stana, 9491 se odnosila na strane kupce.

U razdoblju, pak, od srpnja 2021. do lipnja 2022. stranci su u Hrvatskoj kupili 12.518 stambenih nekretnina, odnosno 36 posto od ukupnog broja. S 3501 kupljenom nekretninom pritom prednjače Nijemci, a s 3090 slijede ih Slovenci. Broj kupoprodaja nekretnina u kojima je obveznik stranac konstantno raste, a Ranilović je istaknuo da u nekim gradovima u obalnim županijama to nadmašuje 90 posto.

Fenomen “optimizma susjeda”

Kada je riječ o ukupnoj slici, Ranilović je istaknuo da tražene cijene nekretnina rastu po bitno višim stopama no realizirane cijene, što znači da cijene i zahtjevi vlasnika nisu svugdje realni, što se posebno odnosi na rabljene nekretnine. Štoviše, ta razlika između traženih i realiziranih cijena je sve veća, a po nekim procjenama, ona prosječno već doseže blizu 15 posto, dok je na početku godine bila svega deset posto, istaknuo je Ranilović. Taj fenomen neki nazivaju i “optimizmom susjeda”, u smislu da se nekome teško odreći planiranog prihoda za kojeg je čuo da ga je netko drugi ostvario, dodao je.

Tako, kada je primjerice riječ o stanovima, podaci Burze nekretnina za 2021. godinu pokazuju da je tražena cijena kvadrata stana u Hrvatskoj iznosila 2197 eura, a postignuta cijena 1731 euro. Pritom, realizirana cijena kvadrata stana u Zagrebu lani je prosječno iznosila 1847 eura, a na obali 2047 eura. Predvodnik cijena je novogradnja, pri čemu se takve kvalitetne nekretnine na dobrim lokacijama prodaju, no ono što se gradi nije dovoljno da bi namirilo potrebe. S druge strane, rabljene nekretnine nisu na razini standarda, stoga bi postojeći stambeni fond, koji je generalno loš, to jest nedovoljno održavan, trebalo bitno poboljšati, izjavio je Ranilović.

Pojasnio je da je tražena cijena subjektivni stav vlasnika o vrijednosti nekretnine, pa ako tržište i krene prema dolje najprije će prodavati po nižim cijenama samo oni koji moraju prodati, dok za korekciju cijena kod ostalih treba proći od šest mjeseci do godine dana. – Ljudi će teško prihvaćati realnost. To je tako, ustvrdio je Ranilović. Brojnim okupljenima iz nekretninskog sektora u hotelu Westin, njih više od 700,  poručio je da oni trebaju biti “realni stabilizator tržišta cijena nekretnina,” a ne da “dodvoravanjem vlasnicima” dodatno potiču rast cijena i “napuhavanje balona”. “Što će se taj balon više napuhnuti, to će nam biti teže poslije”, rekao je Ranilović.

Kao jednu od dobrih vijesti je apostrofirao rast broja transakcija građevinskih zemljišta, kojih je lani bilo 19.6 tisuća, s obzirom na to da to pretpostavlja i buduću poslovnu aktivnost. Da je cilj struke da se tržište kreće u što realnijim okvirima, kako bi se ublažile posljedice eventualnog usporavanja i kako se ne bi ponovila kriza iz 2008. godine, poručio je i savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher. Istaknuo je da su uslijed prisutne inflacije porasle i cijene građevinskog materijala i radne snage, pa su tako značajno porasle i cijene nekretnina.

Izvijestio je da je u 2021. na tržištu nekretnina realizirano oko 135 tisuća transakcija, u vrijednosti većoj od 60 milijardi kuna. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman istaknula je da je lanjska vrijednost kupoprodajnih transakcija nekretnina činila 14 posto BDP-a, što svjedoči tome koliko je tržište nekretnina “vibrantno i živo”.

Priuštivost stanovanja sve veći problem

Članica vijeća Udruženja poslovanja nekretninama HGK i vlasnica agencije Zagreb West Lana Mihaljinac Knežević izjavila je da se, u slučaju nastavka trenutnih makroekonomskih trendova, u idućoj godini definitivno može očekivati stabilizacija cijena.  U novogradnji, s obzirom na to da je ima premalo, ne bi trebalo doći do velikih promjena, dok se u starogradnji, posebice u Zagrebu i na obali, očekuje da vlasnici promjene svoja očekivanja i da spuste tražene cijene, istaknula je Mihaljinac Knežević.

Rekla je da priuštivost stanovanja u Hrvatskoj postaje sve veći problem, pa je stoga potrebna sustavna strategija stambenog zbrinjavanja, pri čemu u Zagrebu postoje najave takvih projekata. Poljoprivredna zemljišta su nekretninski proizvod kojim se najviše trguje, a očekuje se daljnji rast takvih transakcija jer od sljedeće godine završava moratorij na kupnju poljoprivrednih zemljišta od strane državljana EU, rekla je Mihaljinac Knežević.

Objava Stručnjaci tvrde da će doći do usporavanja tržišta nekretnina: “Cijene ne mogu rasti unedogled.” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Američki časopis Time proglasio Volodimira Zelenskog osobom godine

7. prosinca 2022. u 16:47

Američki časopis Time proglasio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i duh Ukrajine osobom 2022. godine. Uredništvo časopisa kaže da se radilo o najlakšoj odluci o osobi godine u dugo vremena.

“Njegov uspjeh temelji se na činjenici da je hrabrost zarazna.”

– Zelenskijev uspjeh kao ratnog vođe temelji se na činjenici da je ta hrabrost zarazna. Ona se proširila među ukrajinskim političkim vodstvom u prvim danima invazije jer su svi shvatili da je predsjednik ostao s njima, navodi Time odajući priznanje 44-godišnjem predsjedniku.

– Neovisno o tome ispunjava li vas borba za Ukrajinu nadom ili strahom, Volodimir Zelenski potaknuo je svijet na način koji nismo vidjeli desetljećima. U tjednima nakon što su ruske bombe počele padati 24. veljače, njegova odluka da ne pobjegne iz Kijeva, nego da ostane i prikuplja potporu bila je odlučujuća, stoji u obrazloženju uredništva.

– Od njegove prve objave na Instagramu 25. veljače, koja je dokazala da su njegova vlada, ali i civilno društvo netaknuti i na svom mjestu, pa sve do dnevnih govora koje je videovezom održavao u parlamentima, Svjetskoj banci i na dodjeli nagrada Grammy, ukrajinski predsjednik bio je svugdje. Njegova informacijska ofenziva promijenila je geopolitički sustav te pokrenula val akcija koji je zapljusnuo cijeli svijet, navelo je uredništvo Timea, prenosi Index.

“U svijetu punom podjela dogodilo se okupljanje oko jednog cilja”

– U svijetu koji definiraju podjele dogodilo se okupljanje oko jednog cilja, oko zemlje koju neki izvana nisu mogli pronaći na karti. U UN-u je invaziju osudila 141 zemlja. Samo su diktature stale uz Moskvu – Sjeverna Koreja, Sirija, Eritreja i Bjelorusija. Velike kompanije masovno su se povukle iz Rusije te izbrisale milijarde u prihodima, objavio je Time.

– Financijska, materijalna, humanitarna i vojna pomoć krenula je prema Ukrajini. Stranci su primali izbjeglice, restorani su hranili gladne, liječnici su stizali kako bi pomogli s ranjenima. Ukrajinska zastava proširila se društvenim mrežama te osvijetlila spomenike od Tokija do Ohia, navodi Time.

– Duh Ukrajine utjelovili su bezbrojni pojedinci u zemlji, ali i izvan nje, naveo je Time obrazlažući počast ne samo Zelenskom nego i svima onima koji su utjelovili duh solidarnosti s Ukrajinom, kako Ukrajincima, tako i strancima. Elon Musk, direktor Tesle, bio je Timeova osoba godine 2021. Time je tradiciju proglašavanja osoba godine započeo 1927.

Objava Američki časopis Time proglasio Volodimira Zelenskog osobom godine pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Ministar Fuchs: “Uskoro će sve škole raditi u jednoj smjeni.”

7. prosinca 2022. u 16:23

Predsjednik vlade Andrej Plenković je rekao da su politička stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvena kohezija i smanjivanje nejednakosti u društvu temelj vladine politike. Plenković je to rekao na sastanku sa županima, gradonačelnicima i načelnicima koji se održava u Podstrani i u kojem sudjeluju gotovo svi ministri.

Uvodno je podsjetio na važnost kontinuiranog i stalnog dijaloga, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju te potporu u realizaciji projekata ističući da su to prepoznali svi ministri, ali i županije, gradovi i općine. To je, uz političku stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvenu koheziju i smanjivanje nejednakosti u hrvatskom društvu, temelj politike vlade već sedmu godinu zaredom.

– Ta činjenica pridonosi usvojenju velikih zajedničkih projekata, rekao je te izdvojio kako su zajedničkim naporima realizirali strateški projekt izgradnje Pelješkog mosta, a s 1. siječnja 2023. tu je i strateški cilj zamjene hrvatske kune eurom. Rekao je također da je podignut stupanj razvijenosti Hrvatske po stanovniku sa 61 posto prosjeka na 70 posto. Sve je to, kaže, u skladu s našom nacionalnom razvojnom strategijom.

Spomenuo je i odličnu turističku sezonu te dodao da bi prihodi, koji će se zbrojiti, trebali biti puno veći nego rekordne 2019. – Zato je strategija hrvatskog turizma, koju je u međuvremenu usvojio sabor, stavila ponovno u fokus temeljno pitanje održivosti hrvatskog turizma kao srca strategije u idućim godinama, dodao je Plenković.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je prije sastanka medijima rekao kako će “sve škole uskoro raditi u jednoj smjeni” za što je potrebno rekonstruirati ili izgraditi škole, a za to im je na raspolaganju 2.5 milijardi kuna. Natječaj će biti objavljen sljedeće godine i uz to će se u školama nalaziti i prostor u kojem će se pripremati hrana. Te škole bi trebale biti izgrađene do školske godine 2027./2028.

– Što se tiče obroka u školama vlada se rukovodila time da nije dobro da bilo koje dijete u Hrvatskoj u školi bude gladno iz raznih razloga, pa je odlučeno da kao i školske udžbenike koje financiramo, u potpunosti financira i jedan obrok svakom učeniku. Iznos tog obroka po djetetu će biti 10 kuna, kazao je ministar Fuchs dodavši da je za obroke osigurano 544 milijuna kuna na razini Hrvatske i trebali bi krenuti od drugog polugodišta.

Na sastanku, koji se održava pod predsjedanjem predsjednika vlade Andreja Plenkovića sa županima, gradonačelnicima i načelnicima u Podstrani, razgovara se o reformi zdravstvenog sustava, unaprjeđenju sustava obrazovanja, financijskoj perspektivi do 2027. te izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom. Nakon sastanka, predsjednik vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručit će 62 ugovora iz Programa Zaželi.

Objava Ministar Fuchs: “Uskoro će sve škole raditi u jednoj smjeni.” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Sutra odluka o ulasku u Schengen, načelnik uprave za granicu tvrdi da ćemo se od Nove godine kretati bez barijera

7. prosinca 2022. u 15:59

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije sastaju se u četvrtak i odlučivat će o primanju Hrvatske u šengensku zonu bez putovnica, koja omogućuje slobodno kretanje više od 400 milijuna ljudi unutar 26 zemalja članica.

Jedna od najspornijih točki bila je sposobnost Hrvatske da nadzire najdulju vanjsku kopnenu granicu EU-a, u vrijeme kada migracija ostaje ključni izazov, navodi AFP u svojoj analizi. Zahtjev Zagreba za članstvo u šengenskom prostoru 2016. također je došao u osjetljivom trenutku za Europu. Milijuni migranata, mnogi iz zona sukoba, riskirali su od 2015. godine svoje živote kako bi ilegalno ušli u EU, a potom je 2020. izbila pandemija covida-19.

Ako Hrvatska u četvrtak dobije zeleno svjetlo za ulazak u šengen – potencijalno uz Bugarsku i Rumunjsku – kilometarske kolone vozila na graničnom prijelazu Bregani sa Slovenijom odlaze u prošlost. Bregana je jedan od 73 kopnena prijelaza na granici Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom koji će prestati postojati.

– Prvog siječnja uklonit ćemo barijere i granični promet bit će slobodan, rekao je za AFP načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

U zračnim lukama će promjena stupiti na snagu 26. ožujka zbog tehničkih zahtjeva. Hrvatska se nada da će članstvo u šengenu ojačati njezinu unosnu turističku industriju. Zemlja s 3,9 milijuna stanovnika, ugostila je ove godine četiri puta više posjetitelja, većinom iz drugih država EU-a. Ukidanje graničnih kontrola omogućilo bi turistima da brže stignu do hrvatskih destinacija, rekao je nedavno direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

– Međunarodni prijevoznici bit će oduševljeni, rekao je AFP-u Vladimir Jurčec iz nacionalne udruge cestovnih prijevoznika. Ukidanje provjera na granicama uštedjet će im šest do 10 sati tjedno.

– Nema više gužvi i višesatnog čekanja, istaknuo je vozač kamiona Filip Svetličić čiji je kamion na putu za Italiju zapeo u višekilometarskoj koloni na izlasku iz Hrvatske preko Bregane. Hrvatska će se 1. siječnja pridružiti i klubu jedinstvene valute EU-a, eurozoni.

Od ulaska u EU prije gotovo deset godina, Hrvatska je imala težak zadatak – nadzirati najdulju vanjsku kopnenu granicu bloka. Granica, duga više od 1350 kilometara s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, područje je koje je zloglasno po trgovini migrantima, drogom i oružjem. Najizazovnija je 1011 kilometara duga granica s BiH, koja, osim što je najdulja, sastoji se i od teškog terena ispresijecanog rijekama i krševitim planinama. Policija pomno pregledava dokumente i vozila koja čekaju na graničnom prijelazu Staroj Gradiški. Stroge kontrole nisu ništa novo za Malika Safetu, vozača autobusa iz Sarajeva.

– To je normalno. Ovo je posljednja linija obrane EU-a i šengenske zone pred istočnim svijetom koji je uvijek malo problematičniji, rekao je AFP-u.

Ne očekuje se da će se situacija na hrvatskim granicama sa susjedima izvan EU-a puno promijeniti od 1. siječnja jer je Zagreb već uveo pravila šengenske zone za postupanje s vanjskim granicama.

– Hrvatska već godinama primjenjuje šengenske procedure i koristi sve potrebne alate za takve granične kontrole, rekao je Ničeno.

Policija kaže da je borba protiv ilegalne migracije bila i ostaje najzahtjevniji zadatak za oko 6500 graničnih policajaca. Nevladine organizacije i mediji opetovano su optuživali hrvatsku policiju za često nasilno vraćanje migranata, ali Zagreb te optužbe oštro demantira.

Hrvatska se nalazi na opasnoj balkanskoj migrantskoj ruti, kojom su prošle stotine tisuća budućih tražitelja azila iz Azije, Afrike, s Bliskog istoka tijekom europske migrantske krize od 2015. do 2016. Ruta je službeno zatvorena 2016., ali migranti koji žele ući u zapadnu Europu nastavili su je koristiti, iako u puno manjem broju. No ove godine se njihov broj značajno povećao. Gotovo 130.000 ljudi, uključujući žene i djecu, otkriveno je na ruti od početka 2022. To je 170 posto više nego 2021., prema Frontexu.

Hrvatska je do studenog registrirala oko 30.000 ilegalnih migranata, gotovo 150 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Područje Stare Gradiške postalo je žarište za migrante koji pokušavaju prijeći rijeku Savu u malim čamcima pa čak i plivajući ​​unatoč niskim temperaturama. Hrvatska policija i njihove kolege iz EU-a navode da su dvije stvari ključne za rješavanje problema – borba protiv trgovaca ljudima i suradnja zemalja kroz koje migranti pokušavaju proći.

– Ljudi koje uhitimo posljednji su u lancu (krijumčarenja) – vozači, rekao je Ničeno i dodao – No uz suradnju i analizu, možemo uhvatiti bande i organizatore, dodao je.

Objava Sutra odluka o ulasku u Schengen, načelnik uprave za granicu tvrdi da ćemo se od Nove godine kretati bez barijera pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Google objavio rezultate: Ove su pojmove Hrvati najviše pretraživali u 2022. godini.

7. prosinca 2022. u 15:37

Google je objavio popis najpretraživanijih pojmova u Hrvatskoj u 2022. te pružio jedinstveni uvid u ovogodišnje trendove. Invazija Rusije na Ukrajinu koja je započela u veljači ove godine izazvala je niz negativnih posljedica na globalnoj razini, a posebno je snažno utjecala na tržišta energije i hrane.

Stoga ne čudi da se na Googleu najviše pretraživao pojam Ukrajina, uzimajući u obzir neizvjesnosti koje nosi nastavak rata. Uz Ukrajinu, u Hrvatskoj najviše su se pretraživali sljedeći pojmovi: Matej Periš, Mislav Bago, Aki Rahimovski, Svjetsko prvenstvo u Kataru, Hrvatska – Francuska, Toma Zdravković, Hrvatska- Maroko, Liga nacija te Dinamo – Salzburg. Za jednu od najsportskijih nacija na svijetu, ljubav i strast prema nogometu ne jenjava. Očekivano, i ove su godine itekako bile praćene utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, kao i nastupi nogometnog kluba GNK Dinamo u Ligi prvaka još jednom dokazujući da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Što se sportskih događanja tiče, uz najpretraživaniji pojam Svjetsko prvenstvo u Kataru, najguglaniji sportski pojmovi zanimljivi hrvatskim državljanima za 2022. jesu: Hrvatska – Francuska, Hrvatska – Maroko, Liga nacija, Dinamo – Salzburg, Hrvatska – Danska, Dinamo – Chelsea, Dinamo – Milan, Dinamo – Sevilla i Dinamo – Hajduk, prenosi RTL.

Film Top Gun: Maverick je prešao kino zaradu od milijarde dolara te tako postao drugi film, nakon “Spidermana”, kojem je taj pothvat uspio usprkos pandemiji što je ovaj film dovelo na vrh najčešće pretraživanih filmova. Uz njega, najguglaniji filmovi u Hrvatskoj su: Purple Hearts, Batman, Don’t Look Up i Uncharted. Serija Nevjera i reality show Gospodin Savršeni našli na vrhu najčešće pretraživanih TV serija, odnosno reality showova. Pretraživački, serije koje konkuriraju Nevjeri su: Euphoria, Kumovi, House of the Dragon i Dahmer.

Gospodin Savršeni našao se u društvu idućih reality showova: Zadruga 5, Ples sa zvijezdama, Survivor, Život na vagi. Kada je riječ o najčešće pretraživanim preminulim osobama na popisu su se, uz nesretno preminuloga Mateja Periša, našli i: Mislav Bago, Aki Rahimovski, kraljica Elizabetha, Anne Heche, Lukas Nola, Bob Saget, Vidoje Ristović, Ivana Trump i Betty White.

Objava Google objavio rezultate: Ove su pojmove Hrvati najviše pretraživali u 2022. godini. pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Jasenice: U ponedjeljak otvorenje izložbe “Trinaest umjetnika”

7. prosinca 2022. u 15:16

U ponedjeljak, 12. prosinca 2022. godine s početkom u 18:00 sati u prostoru Velike vijećnice Općine Jasenice bit će održano svečano otvorenje izložbe „Trinaest umjetnika“.

Organizator je Općina Jasenice, a povodom 30. obljetnice VRO Maslenica.

Objava Jasenice: U ponedjeljak otvorenje izložbe “Trinaest umjetnika” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zrakoplov prisilno sletio u Barceloni, 28 migranata pokušalo pobjeći i ilegalno ući u Španjolsku

7. prosinca 2022. u 15:13

Zrakoplov s 228 putnika na ruti od Casablance prema Istanbulu prisilno je u srijedu u zoru sletio na aerodrom u Barceloni jer je jedna putnica tvrdila da će upravo roditi. To je iskoristilo 28 osoba za pokušaj bijega i nezakonitog ulaska u Španjolsku, rekao je glasnogovornik španjolske vlade.

Zrakoplov aviokompanije Pegasus zatražio je u 4.30 sati dopuštenje za slijetanje kako bi se ženi pružila medicinska pomoć. Kontrolni toranj je aktivirao protokol za takve slučajeve pa su na pistu aerodroma El Prat izašla tri policijska vozila i liječnička ekipa. – Po slijetanju, kada su se otvorila vrata aviona kako bi bila iznesena trudna žena, izašla je grupa od 28 putnika te nastojala pobjeći, rekao je glasnogovornik predstavništva španjolske vlade u Barceloni, u telefonskom razgovoru za Hinu.

Policija je odmah uhitila njih 13 te pokrenula potragu za ostalima. Petero uhićenih vraćeno je u avion na putu prema Turskoj jer su to zatražili, a osoblje aviona prihvatilo. Za preostalih osmero pokrenut je postupak vraćanja u Maroko od kuda su krenuli na put.

Žena, čiji identitet nije otkriven, prevezena je u bolnicu Sant Joan de Deu. Nakon što je pregledana utvrđeno je da joj nije puknuo vodenjak, kako je tvrdila, pa je otpuštena iz bolnice te odmah uhićena. – Uhićena je pod optužbom za remećenje javnog reda, odnosno da je odglumila da upravo treba roditi, rekao je glasnogovornik dodavši da ne zna državljanstvo žene te ostalih uhićenih. Policija je odbila dati podatke.

Zrakoplov je zatim nastavio let prema Istanbulu. – Ne sjećam se da je ikada bilo ovakvih slučajeva u Barceloni, rekao je glasnogovornik. Oko 20 potencijalnih migranata je u studenom 2021. iskoristilo potrebu za pružanjem liječničke pomoći na istoj ruti od Casablance do Istanbula. Tada je avion sletio na španjolski otok Mallorcu jer je jedan putnik “glumio da je pao u dijabetsku komu”, izvijestila je tada španjolska vlada.

Migranti su u tom trenutku nastojali izaći s aerodroma i ući u Španjolsku na nedopušten način, u čemu su četvorica uspjela. Španjolska, koja graniči s Marokom, jedna je od zemalja najizloženijih ulasku migranata iz Afrike. Oko 16.700 osoba ušlo je u Španjolsku na nedopušten način u prvih šest mjeseci ove godine, što je 3,3 posto više nego u istom razdoblju 2021., izvijestilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Objava Zrakoplov prisilno sletio u Barceloni, 28 migranata pokušalo pobjeći i ilegalno ući u Španjolsku pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Građanima koji u idućoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 15 kuna poticaja

7. prosinca 2022. u 14:58

Građanima koji u idućoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 15 kuna odnosno 1,99 eura poticaja, proizlazi iz prijedloga odluke o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2023. godini koji je Ministarstvo financija u srijedu uputilo u javnu raspravu. Prema tom prijedlogu, koji je u javnoj raspravi do 21. prosinca, postotak državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2023. godini iznosi 0,3 posto. Tako maksimalan iznos poticaja koji stambeni štediša može ostvariti u idućoj godini za uplatu stambene štednje od 5.000 kuna iznosi 15 kuna.

To je pet kuna manje od maksimalnog iznosa poticajnih državnih sredstava koji se za uplatu stambene štednje može dobiti u ovoj godini. Naime, za 2022. godinu postotak državnih poticajnih sredstava iznosi 0,4 posto, pa se za iznos uplate od 5.000 kuna može dobiti najviše 20 kuna. Država poticajna sredstva daje stambenom štediši samo u jednoj stambenoj štedionici, i to za uplate stambene štednje do maksimalnih 5.000 kuna u jednoj godini te sam iznos poticaja ovisi o iznosu koji je građanin uplatio tijekom godine.

Inače, temeljem Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, Vlada svake godine donosi odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava. Naime, 2015. godine uveden je promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava, a formula se temelji na prosječnim kamatnim stopama na oročene depozite građana, uz korektivni faktor koji predstavlja nužnu prilagodbu na dužu ročnost. Od uvođenja te formule iznos državnih poticaja za stambenu štednju, s obzirom i na pad kamatnih stopa, iz godine u godinu je padao, da bi zadnjih par godina stagnirao na niskim razinama.

Tako će državna poticajna sredstva za iduću godinu iznositi već spomenutih 0,3 posto, što na iznos štednje od 5.000 kuna iznosi 15 kuna, dok je to za ovu godinu 0,4 posto ili 20 kuna. Usporedbe radi, u 2021. poticaj je iznosio 0,3 posto ili najviše 15 kuna, u 2020. 0,7 posto ili najviše 35 kuna, a za 2019. iznosio je 1,2 posto odnosno 60 kuna.

Za uplatu stambene štednje u 2018. stambeni štediša dobivao je poticaj od 1,8 posto što je bio maksimalni iznos od 90 kuna, a za 2017. iznosio je 3,3 posto odnosno 165 kuna. Za uplatu stambene štednje u 2016. štediša je od države dobio poticaj od 4,1 posto ili maksimalni iznos od 205 kuna, a za 2015. godinu 4,9 posto, pa su građani mogli dobiti poticaj u maksimalnom iznosu od 245 kuna.

Sustav stambene štednje u Hrvatskoj je uveden od 1998. godine, a najprije je visina državnih poticajnih sredstava bila određena kao fiksni postotak, koji se postupno smanjivao – na početku je iznosio najviše 1.250 kuna godišnje, potom 750 kuna, a zatim 500 kuna, U 2014. poticaji su bili ukinuti i za uplate stambene štednje u toj godini nisu ni isplaćeni, da bi godinu kasnije, 2015. bio uveden promjenjivi postotak.

Objava Građanima koji u idućoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 15 kuna poticaja pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Lažnim brokerima na internetu dao 100.000 eura. Policija objavila upozorenje građanima.

7. prosinca 2022. u 14:35

Izdvojivši slučaj prijevare 40-godišnjaka koji je navodnim inozemnim brokerima preko interneta uložio i ostao bez 770.000 kuna, iz primorsko-goranske policije upozorili su građane da se, posebno za trenutnog investiranja kod promjene kune u eure, savjetuju sa stručnim i provjerenim osobama.

Pozvali su ih da u bankama u kojima imaju bankovni račun odmah prijave svaku sumnju u internetsku prijevaru, s obzirom na to da su u tijeku aktualne promjene hrvatske valute kune u euro, pa se neki odlučuju i na kratkoročna investiranja u nadi ostvarenja veće zarade. Nerijetko se tako, naizgled, izvrsne financijske ponude mogu naći i na različitim dostupnim stranicama interneta, odnosno društvenih mreža.

Zato u policiji građane upozoravaju da se – kad na internetu naiđu na tzv. izvrsnu ponudu i brzu veliku zaradu te pomisle da su na tragu pametnog ulaganja – prije uplate novca sjete kako se može raditi i o investicijskim prijevarama, tj. prijevarama u online kupovini.

Ne ustupati osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN

Savjetuju ih da prije uplate uvijek provjere istinitost objave, lokaciju i kontakte tvrtke koja se oglašava, a osobito da ne ustupaju ‘prodavatelju’ svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice. Upozoravaju ih kako u posljednje vrijeme često zaprimaju prijave građana koji su novčano oštećeni nekom od internetskih prijevara.

Pritom izdvajaju istrage krčke i opatijske policije zbog računalnih prijevara, kojima su dvije sobe prevarene za ukupno više od nekoliko stotina tisuća kuna. ‘Rekorder’ je 40-godišnjak s područja Krka, koji je bio toliko uvjeren u sigurnu zaradu da je inozemnim brokerima uložio 770.000 kuna, odnosno gotovo 102.000 eura.

Oko 6250 eura izgubila je 78-godišnjakinja s područja Matulja koja je putem ‘brokera’ na društvenoj mreži, koji su ju mjesecima uvjeravali da će ulaganjem novca doći do velike zarade, a ona im je uplatila novac te instalirala aplikaciju preko koje je uz novac poslala i svoje osobne podatke te broj bankovne kartice.

Čuvati mailove, poruke s društvenih mreža, podatke o transakcijama

U policiji posebno mole građane da sačuvaju svu dokumentaciju (e-mailovi, poruke s društvenih mreža i grupa, podatke o transakcijama, aplikacije koje su trebali instalirati na računala i pametne telefone za provedbu transakcija), kako bi im pomogla u otkrivanju počinitelja prevaranata.

Preporučuju im i da ne vjeruju u lažne oglase i ponude s interneta, osobito iz inozemstva, već da se osobno jave stručnjacima u hrvatskim ovlaštenim agencijama, odnosno u Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju.

Objava Lažnim brokerima na internetu dao 100.000 eura. Policija objavila upozorenje građanima. pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Bivši direktor KK Zadar, Žilavec poručio: “Revizija je pokazala da je sve čisto, a što sad?!”

7. prosinca 2022. u 14:07

Poznato je, kako analizom rezultata i izvida ŽDO u Zadru nije utvrđena osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela u poslovanju KK Zadar koje se progone po službenoj dužnosti, konkretno radi se o “aferi smještaj”.

U čitavu priču bio je uključen i bivši direktor kluba Željko Žilavec koji je imao i još nešto za poručiti, smatra kako mu je sve namješteno od sadašnje garniture koja vodi KK Zadar.

– DORH je rekao svoje i sve je čisto! Netko očito ne može shvatiti da je sve u redu. Ispao sam kriminalac, a s druge strane revizija je pokazala kako je sve čisto, pitam vas, a što sad?! Ispada da su razlozi moje smjene izmišljeni. Tužba? Moram vidjeti što i kako s mojim odvjetnicima, jer za svaku tužbu zbog klevete postoji određeno vremensko razdoblje, odvjetnici su mi rekli da je rok tri mjeseca od dana objave navodne klevete, koja je bila u lipnju ili srpnju ove godine, čekao sam rješenje DORH-a koje je došlo puno kasnije. Trenutno sam bez posla, primanja na Zavodu za zapošljavanje su pri kraju i prije svega moram misliti na svoju egzistenciju, ne želim više s takvim ljudima uopće ulaziti u bilo kakav kontakt, niti se naganjati preko suda. Ljudima koji su preuzeli klub sada sam zbog financijskih problema kriv ja, pa dugovi i tako dalje. Znam s kim imam posla, ne želim uopće imati bilo kakav kontakt sa sadašnjim vodstvom kkluba i s NO KK Zadar, kazao je Žilavec.

Objava Bivši direktor KK Zadar, Žilavec poručio: “Revizija je pokazala da je sve čisto, a što sad?!” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Pucnjava u Zagrebu: Sukobilo se više muškaraca, jedan propucan

7. prosinca 2022. u 14:06

Došlo je do pucnjave na zagrebačkim Sveticama.

Kako su za Index potvrdili iz zagrebačke policije, oko 11:20 su dobili dojavu o sukobu nekoliko osoba u Ulici Donje Svetice. Jedna je ranjena vatrenim oružjem.

– Imamo informacije o osobama koje se dovode u vezu s ovime i za njima intenzivno tragamo. – rekli su nam u policiji, a kako smo nedugo kasnije saznali, policija je u međuvremenu privela četvoricu muškaraca – T.Z. (19), R.Z. (25), R.Z (34), D.Z (21).

Kako neslužbeno doznajemo, ranjena osoba nije u životnoj opasnosti. Radi se, doznajemo, o 46-godišnjem muškarcu koji je dovezen u bolnicu Merkur i kojemu su propucane noge.

Neslužbeno, radilo se o svojevrsnoj sačekuši.

U policiji ističu da događaj nije povezan s pljačkom Fine koja se dogodila nešto ranije u obližnjoj Ulici Grada Gospića.

Na mjestu događaja je interventna policija s pancirkama i kacigama te slijedi očevid.

Objava Pucnjava u Zagrebu: Sukobilo se više muškaraca, jedan propucan pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Sutra drugi Maslinarski četvrtak u organizaciji Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

7. prosinca 2022. u 13:59

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru nastavlja s programom Maslinarski četvrtak koji obrađuje aktualne teme iz maslinarstva. Drugi po redu Maslinarski četvrtak održat će se u suradnji s Odjelom za zdravstvene studije i Sveučilišnom knjižnicom, 8. prosinca 2022. u 18:00 h u zgradi DHM-a, u dvorani Citadela.

Predavanje je namijenjeno svima onima koji žele proširiti znanje o zdravstvenim vrijednostima maslinovog ulja i važnosti lista masline u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Prvo predavanje bit će pod naslovom „Nutritivna i zdravstvena vrijednost maslinovog ulja“ prof. dr. sc. Marijane Matek Sarić s Odjela za zdravstvene studije. Ono će obuhvatiti važnost masti koje su uz ugljikohidrate najvažniji izvor energije. Ljudski organizam zahtijeva da se iz masti dnevno podmiri 25 do 35 % energetskih potreba, bilo da ih dobivamo iz hrane ili da ih mobiliziramo iz masnog tkiva. Sva ulja i masti sadrže istu količinu masnoća, odnosno, unošenjem 1 g ulja oslobađa se u organizmu 9 kcal. Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije kaloričnije niti manje niti više od drugih ulja, ali budući da ima jači okus, često se upotrebljava u prehrani u manjoj količini.

Stoga, osim povoljnog sastava masnih kiselina, vitaminske i nevitaminske komponente koja ima antioksidativna svojstva, to predstavlja još jedan razlog zašto se ekstra djevičansko maslinovo ulje preporučuje kao „masnoća izbora“, posebno u bolesnih stanja kao npr. dijabetes, povišene masnoće u krvi, kardiovaskularne bolesti itd. Postoje zablude oko korištenja maslinovog ulja na visokim temperaturama. Prženjem na maslinovu ulju dobiva se manje masna i više hrskava hrana. Mast zamjenjuje vodu, tj. ulje samo obloži namirnicu hrskavom koricom, a namirnica je iznutra zapravo skuhana. Za razliku od maslinova ulja, ostala sjemenska ulja prije prodiru u povrće ili meso i čine ga više masnim, a manje hrskavim.

Drugo predavanje pod naslovom „Važnost lista masline za sintezu maslinovog ulja u plodu“ održat će dr. sc. Šime Marcelić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. U listu masline sintetiziraju se šećeri i ostale aktivne tvari koje se koriste kao energija za stvaranje ulja u plodu masline. U svim fazama rasta i razvoja ploda može doći do oštećenja i gubitka lisne mase, stoga je maslinarima važno ukazati na uzroke koji dovode do gubitka lista. Jedan je od važnih razloga pojava gljivičnih oboljenja na listu, poput paunova oka, te napad štetnika. O preventivnim metodama koje nepoželjni utjecaj na maslinu mogu svesti na minimum bit će riječi na  samom predavanju.

Na drugom Maslinarskom četvrtku gostuje klapa Griblja iz Bibinja i Šime Krešimir Zeko, student Odjela za klasičnu filologiju, koji će čitati tekst na latinskom jeziku o patvorenju liburnskog maslinovog ulja. Moderatorica večeri je Jelena Rušev Mogilevskij.

Objava Sutra drugi Maslinarski četvrtak u organizaciji Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Uspjelo je samo Danijelu, Portugalcu Ricardu i sada Dominiku; Subašić otkrio tajnu uspjeha zadarskih golmana!

7. prosinca 2022. u 13:56

Dominik Livgaković obranio je tri penala u raspucavanju osmine finala Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Japana. Hrvatski golman zaustavio je Takumija Minamina, Kaorua Mitomu i Mayu Yoshidu te postao treći golman u povijesti svjetskih prvenstava koji je u raspucavanju upisao tri obrane. Hrvatska se tako plasirala u četvrtfinale.

Prije Livakovića to su učinili Portugalac Ricardo 2006. i Danijel Subašić 2018. godine.

Subašić i Livaković obojica dolaze iz Zadra pa je Subašić za HRT odgovorio na pitanje koja je tajna uspjeha zadarskih nogometaša.

“Recept je taj da moraš puno raditi i ako dobiješ šansu zaigrati u svetom dresu i odeš na Svjetsko prvenstvo, onda ti se to sve nekako vrati. Livi je svjetska senzacija iz Zadra. Čudo je to, lijepo, svima nama vratarima to je posebno”, kaže Subašić.

Podsjetimo, Subašić je bivši hrvatski reprezentativac, koji je bio startni golman kod izbornika Zlatka Dalića kada smo osvojili srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

“To je zalog za budućnost, kad pogledate tko je pucao penale protiv Japana, a tko prije četiri godine, velika je razlika. Samo je Broz isti, a ovo su sve mladi dečki koji dolaze”, rekao je Subašić.

Objava Uspjelo je samo Danijelu, Portugalcu Ricardu i sada Dominiku; Subašić otkrio tajnu uspjeha zadarskih golmana! pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

MORH: Jedan pilot otpušten kući iz bolnice, drugi upješno operiran

7. prosinca 2022. u 13:52

Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine u Virovitičko-podravskoj županiji koji su se uspješno katapultirali i prizemljili u stabilnom su stanju, navode iz Ministarstva obrane RH.

– Jedan pilot je nakon liječničkog pregleda zbog praćenja zdravstvenog stanja tijekom noći hospitaliziran te je jutros otpušten kući. Drugi pilot u jutarnjim satima 7. prosinca uspješno je operiran. – izvijestili su iz Ministarstva.

Objava MORH: Jedan pilot otpušten kući iz bolnice, drugi upješno operiran pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zastupnici o besplatnim obrocima za učenike: Neke škole ih već imaju

7. prosinca 2022. u 13:45

Saborski zastupnici danas su jednoglasno pozdravili uvođenje besplatnih obroka u osnovnima školama pri čemu je dio napomenuo da neke škole već imaju besplatne obroke za sve učenike.

U raspravi o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju koje uređuju to pitanje zastupnik Mosta Ante Kujundžić kazao je da je u Zmijavcima svako dijete obrok imalo još 2015. godine jer je lokalni dućan koji prodavao obroke dijelio ih svima, a onima koji nisu mogli platiti platila je škola.

Iako se mogu očekivati problemi u provedbi projekta besplatnih obroka zbog neopremljenosti škola ili nedostatak kadra, dodao je Kujundžić, ne bismo trebali polemizirati o onome što je u suštini dobro.

I Vladimir Bilek (Klub nacionalnih manjina) ističe da u nekim školama već funkcioniraju besplatni obroci, zahvaljujući suradnji s lokalnim jedinicama, primjerice u Daruvarskom Brestovcu i Ljudevit Selu. Nekoj djeci školski obrok je jedini obrok u danu, upozorava Sabina Glasovac (Klub SDP-a).

U prilog besplatnih obroka govori i podatak da u posljednje tri godine raste broj ovršnih postupaka nad roditeljima koji nisu mogli plaćati školske obroke, kazala je Glasovac i dodala kako bi o sličnom modelu trebalo razmisliti i za srednje škole.

Tome se nada i Irena Šimunić (Klub Socijaldemokrati) navodeći da srednjoškolci zbog školskih i izvanškolskih aktivnosti veliki dio dana provode izvan doma.

Besplatni obroci osigurat će zdravstveni i uravnoteženi obrok svim učenicima bez obzira na razlike, imat će pozitivan utjecaj na zdravlje učenika te učiniti važan korak prema istinski besplatnom obrazovanju ali i izjednačavanju prilika, povećanoj uključenosti i socijalnoj koheziji, istaknuo je Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Upozorivši na nedostatak blagovaonica i kuhinja u nekim školama, manjak osoblja i probleme u dostavi hrane zastupnici su također naglasili  potrebu osiguravanja uvjeta i infrastrukture za provedu projekta u praksi.

Rade Šimičević (Klub HDZ-a) kazao je da se u sustav obrazovanja kontinuirano ulaže te kako vjeruje da će se svi nedostaci ukloniti i projekt besplatnih obroka primijeniti.

Objava Zastupnici o besplatnim obrocima za učenike: Neke škole ih već imaju pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Održana premijera predstave o vječnom dječaku – Petar Pan u izvedbi ansambla Kazališta lutaka Zadar

7. prosinca 2022. u 13:41

Nakon spektakularne izvedbe glazbeno-scenskog djela “Petar Pan”, prema libretu Brune Bjelinskoga, na otvaranju 62. Glazbenih večeri u Sv. Donatu u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, u Kazalištu lutaka Zadar u ponedjeljak, 5. prosinca održana je premijerna izvedba, prilagođena kazališnim daskama.

Premisa je bila postaviti klasičnu predstavu, koja je prvotno bila balet, te ju približiti što široj publici. Kroz režijske i dramaturške zahvate cijeli komad vođen je u smjeru forme spektakla glume, lutkarstva i pokreta. Najveći izazov svakako je pred publiku, koja nam je svima najvažnija, donijeti komad koji će ih intrigirati i očarati, zaokupiti sva njihova osjetila, kada se užive u čarobni svijet ove predstave kroz priču, glazbu, ples i grandioznu scenografiju, lutke i kostime, navodi redatelj Robert Bošković.

Velikim pljeskom publika je nagradila glumce i redatelja Roberta Boškovića, a u predstavi igraju Lino Brozić, Irena Bausović Tomljanović, Dominik Karakašić, Josip Mihatov, Sanja Grgina, Anđela Ćurković Petković, Ana Cmrečnjak, Juraj Aras, Tamara Šoletić, Dragan Veselić, Vjera Vidov, Gabrijela Meštrović Maštruko, Adriano Košuta, Radojka Kozulić, Robert Košta, Zlatko Vidaković, Marijan Nižić, Emir Avdić i Marin Bakmaz.

Scenografkinja predstave je Vesna Režić, autor lutaka i kostima je Patricio Alejandro Agüero Mariño, za scenski pokret i koreografiju zaslužna je Milica Cerović, dizajnerica svjetla je Vesna Kolarec, a za video projekcije zaslužan je Ivan Lušičić.

Objava Održana premijera predstave o vječnom dječaku – Petar Pan u izvedbi ansambla Kazališta lutaka Zadar pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Dođite na kreativni vikend AGRRA creative HUB-a ove subotu od 10 sati u Bure centru

7. prosinca 2022. u 13:38

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) kroz svoj Agrra Creative Hub ovaj vikend, 10. i 11. prosinca, organizira Kreativan vikend u Bure Centru u Biogradu na Moru. Cilj događanja je upoznati širu javnost s kreativnim poduzetnicima sa zadarskog područja koji su kroz CCI4Tourism projekt prepoznati kao ključni ljudi u turističkom sektoru.

Kreativni vikend započet će u subotu, 10. prosinca, u 10:00 sati, Kreativnim dijalogom na kojem će se predstaviti poduzetnici iz kulturne i kreativne industrije. Oni će podijeliti svoja znanja i iskustva kako od svog talenta i strasti pokrenuti vlastiti posao. Među njima će biti Klara Ivanović, umjetnica iz Biograda na Moru koja stoji iza branda Fosca.hr; Marta Mamić, talentirana 13-godišnja slikarica iz Lišana Ostrovačkih; Sandra Sršen, umjetnica sa Silbe i kreatorica pletenih suvenira My Silba; Neda Marić,  kreativka iz Zadra koja se bavi izradom personaliziranog darovnog programa; i Anđela Ledenko Pešut, vlasnica obrta RoFiLu dekoracije iz Vukšića koja izrađuje balon dekoracije za razne prigode.

U subotu, od 17:00 sati, posjetitelji Bure Centra imat će priliku kroz radionice naučiti nove umjetničke tehnike, a njima će ih podučiti upravo kreativci Agrra Creative Hub-a. Zainteresirani će moći kupiti unikatne božićne poklone u sklopu Sajma koji se također održava u poslijepodnevnim satima te se nastavlja u nedjelju kroz jutro.

U sklopu Kreativnog vikenda u nedjelju, 11. prosinca, od 10:00 do 12:00 sati Agrra Creative Hub će održati prezentaciju opreme za profesionalno fotografiranje proizvoda. Na prezentaciju su pozvani svi zainteresirani poduzetnici koji žele iskoristiti ovu priliku za profesionalno fotografiranje svojih proizvoda ili rukotvorina. Fotografije će moći koristiti u svrhu promocije svog rada.

Kroz Kreativni vikend želimo upoznati širu javnost s kreativcima koje smo kroz CCI4Tourism projekt otkrili na našem području. Vjerujemo da su upravo ljudi ti koji čine razliku i bogatstvo naše turističke ponude, a na nama je da osmislimo načine kako njihove kreativne poduzetničke talente iskoristiti u promotivne svrhe, izjavila je Ivana Dević, voditeljica CCI4Tourism projekta.

Uz sudionike Kreativnog dijaloga, na Sajmu u Bure Centru predstavit će se i drugi sudionici CCI4Tourism projekta, a među njima i Atelier Wylupek, iza kojeg stoji bračni par Željka i Danko Wylupek iz Smilčića koji se bavi izradom suvenira od stakla i vitraja, te Senka Lončar, slikarica iz Zadra.

Agrra Creative Hub osnovan je u sklopu provedbe projekta CCI4TOURISM u gradu Benkovcu 2021. godine. Hub je zamišljen kao kreativno-inovacijski centar, zajednički radni prostor, platforma za razmjenu znanja, a služi i kao izložbeni prostor proizvoda. Hub je veličine 50 m2 i podijeljen je na dva dijela: radni dio i prostor za sastanke. Agrra Creative Hub nudi: razvoj lokalnih i međunarodnih radionica i seminara, razmjenu znanja i iskustava, programe usavršavanja, mentorstvo, coworking, umrežavanje, zajedničku bazu podataka za bolju komunikaciju i informiranje, razvoj kreativnog turističkog sadržaja te promicanje kreativne zajednice, objasnila je Branka Nakić, voditeljica Agrra Creative Hub-a.

CCI4TOURISM, projekt financiran iz Interreg Adrion programa, ima jasan i ambiciozan cilj, a to je da poduzetnici iz kulturne i kreativne industrije postanu ključni ljudi u turističkom sektoru. Kako bi postigao ovaj cilj CCI4TOURISM se posvetio otkrivanju poduzetnika i novih talenata, osnaživanju njihovih poduzetničke vještina i hibridizaciji između kulturnih, kreativnih i turističkih poduzeća za stvaranje novih tvrtki za dizajn novih proizvoda.

Više možete pročitati i ovdje.

Objava Dođite na kreativni vikend AGRRA creative HUB-a ove subotu od 10 sati u Bure centru pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Vatreni Mario Mandžukić i dalje pokazuje srce

7. prosinca 2022. u 13:30

Bivši hrvatski reprezentativac te član stručnog stožera Hrvatske nogometne reprezentacije s kojom živimo i za koju navijamo posljednjih tjedana Mario Mandžukić iz Katara šalje poruku o važnosti redovnih liječničkih pregleda za sportaše. Kao ambasador projekta Pokaži srce itekako je svjestan koliko je zdravlje sportaša dragocjeno.

– Čim sam dobio informaciju da se radi o projektu koji za cilj ima zaštitu zdravlja igrača, pristao sam sudjelovati – uvijek rado podržim takve projekte. Dobro znam da je zdravlje najvažniji preduvjet za bavljenje sportom, ali i da su opterećenja na sportaše iznimna, što direktno ugrožava to zdravlje! – govori Mario Mandžukić i dodaje:

– Ovaj projekt uistinu ima potencijal spriječiti situacije koje nikako ne želimo vidjeti na terenu. Mladi sportaši u pravilu osjećaju da su puni snage, pa možda misle i da su „nedodirljivi“ za neke ozbiljnije zdravstvene tegobe, no potencijalno u nama mogu biti ti skriveni problemi koje ni ne osjetimo dok možda nije prekasno. Zato su redoviti i kvalitetni zdravstveni pregledi od krucijalne važnosti za svakog sportaša, kako bismo na vrijeme detektirali potencijalne veće probleme!

Projekt Pokaži srce  pokrenut je početkom 2022. godine. Cilj projekta je besplatno pregledati što veći broj mladih sportaša diljem Hrvatske, a sve kako bi se smanjio broj nesreća na sportskim borilištima te spriječile nenadane situacije kad je zdravlje u pitanju. Svjedoci smo sve češćeg i većeg broja tragičnih situacija na terenima, naročito zbog problema sa srcem, stoga je itekako važno pravovremeno obavljati sportske preglede.

Sve su veći napori sportaša na terenu, a to najbolje zna sam Mario:

– Teško je očekivati da se to promijeni jer će se teško bilo koja strana odreći svog dijela „kolača“. Niti su televizije i gledatelji spremni jednako platiti za manji broj utakmica, niti su klubovi i igrači spremni uzeti manje novca koji bi došao s manjim brojem utakmica. Nogomet nije jedini sport s tim problemom. Mislim da je na krovnim organizacijama poput Uefe i Fife da pronađu modele gdje bi se smanjio broj utakmica i omogućio dulji odmor. Vrlo konkretan primjer je lipanjski program u Ligi nacija kada smo nakon dugačke sezone odigrali četiri utakmice u 10 dana – to je zaista bilo previše i opasno za zdravlje igrača. Na kraju dana, na igračima, stožerima i liječnicima je da dobro procijene kada su igrači na gornjoj granici mogućnosti, kada im treba lakši trening, odmor ili propuštena utakmica, da bi se tijelo kvalitetno oporavilo.

Jedan od ciljeva projekta, koji su pokrenuli PSK, Institut za sportsku medicinu te Poliklinika Life uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza, je upoznati što veći broj sportaša i sportskih djelatnika s primjenom osnovnih tehnika pružanja prve pomoći. Društveno odgovorni projekt Pokaži srce za cilj ima podizanje svijesti o brizi za zdravlje sportaša općenito, unapređenje brige o zdravlju kroz edukacije koje uključuju svladavanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći, osobito kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora kojima su opremljeni brojni sportski klubovi, a čijom se pravilnom primjernom znatno (čak do 74%) povećavaju šanse za spašavanje života.

Mario je trenirao u mnogim vrhunskim klubovima te osvojio brojne trofeje.

– Logično, kada igrate u vrhunskim klubovima, prati vas i vrhunska liječnička služba, tako da sam se u pogledu zdravlja zaista mogao osloniti na vrhunske stručnjake, od sitnijih ozljeda do onih ozbiljnijih. Pritom sam imao sreću raditi i s vrhunskim fizioterapeutima, s kojima sam radio i privatno, kako bih tijelo oporavio i pripremio za nove napore. Zahvaljujući toj brizi za tijelo, marljivom treningu i, naravno, nekim genetskim predispozicijama, imao sam sreću da mogu dugi niz godina trajati na visokoj razini, bez većih ozljeda. Ponosan sam što su moji treneri u pravilu mogli računati na mene!

Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja i Poliklinika Life uz druge partnere osiguravaju potrebnu opremu i stručno medicinsko osoblje za terensku provedbu projekta u suradnji sa ciljanim lokalnim sportskim i medicinskim subjektima. Iako Svjetsko prvenstvo u Kataru ulazi u najzanimljiviji dio, stručni tim projekta marljivo radi na organizaciji pregleda u gradovima, a Mario se nada i novom velikom uspjehu naše reprezentacije uz sjećanje na prošlo Svjetsko prvenstvo.

– Kad su trofeji u pitanju, možda se prvog sjetim jednog trofeja kojeg nisam osvojio – Svjetskog prvenstva. Koliko god je ostao žal što nismo uspjeli u finalu, još više ostaje ponos zbog svega što smo napravili tijekom tog Svjetskog prvenstva u Rusiji. Bila mi je ogromna želja napraviti nešto veliko s reprezentacijom i kada smo to uspjeli ostvariti, i to kroz one nezaboravne i dramatične utakmice, zaista sam osjetio kako su mi svi sportski snovi ostvareni!

Objava Vatreni Mario Mandžukić i dalje pokazuje srce pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Dragan Blatnjak imenovan je novim trenerom prve momčadi HNK Zadar!

7. prosinca 2022. u 12:35

Upravni odbor HNK Zadra donio je odluku o imenovanju Dragana Blatnjaka trenerom prve momčadi. Ugovor je potpisan do kraja tekuće sezone s opcijom produženja ukoliko obje strane budu zadovoljne.

Dragan Blatnjak je 41-godišnji bivši krilni i ofenzivni vezni igrač NK Zadra u koji je stigao iz rodne Bosne i Hercegovine gdje je igrao za NK Brotnjo iz Čitluka.

U mlađim kategorijama je nastupao za NK Jadran iz Ploča, NK Zagreb i HNK Grude. Odlične igre u plavom zadarskom dresu su bile pozivnica za odlazak u HNK Hajduk iz Splita za koji je nastupao u tri sezone do odlaska u redove ruskog FC Khimki i kasnije u FC Rostov na Donu.

Šest godina je Blatnjak igrao u Premijer ligi u Rusiji na viskom nivou do povratka u 1. HNL kada je kratko nastupao za NK Osijek. Nogometnu karijeru je završio u najstarijem zadarskom nogometnom klubu NK Arbanasi. Radi se o igraču koji je izvrsnu klupsku karijeru oplemenio s 12 nastupa za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Nakon debitantskog trenerskog angažmana u NK Raštane početkom 2015., talent za trenerski poziv Dragan Blatnjak pokazao je već u sezoni 2017./2018. kada je uspješno vodio NK Primorac iz Biograda u 3. HNL jug. Potom je na kratko preuzeo klupu NK Zadra s kojim je ostvario promociju u 2. HNL, a posljednji samostalni angažman kao glavni trener imao je sredinom 2019. u NK Zagori iz Unešića.

Zadnje dvije sezone je bio pomoćnik bivšem treneru HNK Zadra Želimiru Terkešu, što jasno upućuje da je jako dobro upoznat sa stanjem u momčadi. Iz postojećega je naglašeno da vodstvo kluba ide u smjeru održivog razvoja dajući podršku kontinuitetu rada struke koja je upoznata sa situacijom u klubu.

Objava Dragan Blatnjak imenovan je novim trenerom prve momčadi HNK Zadar! pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

❌