Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Banožić: “Pad MiG-a pokazuje spremnost vojske da obavlja svoje zadaće unatoč izazovima i stanju opreme.”

6. prosinca 2022. u 19:56

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je navečer da su na svu sreću obojica pilota pronađena živa a incident je pokazao spremnost Hrvatske vojske da uspješno obavlja svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme. Nažalost imali smo danas incident prilikom redovne obuke, prije svega želim izraziti žaljenje članovima obitelji koji su danas pretrpjeli  strah i stres, na svu sreću piloti su pronađeni živi, oni su na pregledu s liječnicima i nadam se da će biti sve u redu, rekao je Banožić na konferenciji za novinare.

Zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske, policije, vojne policije, HGSS-a, vatrogasaca, lovaca i svih koji su se u prvim trenucima uključili u potragu za drugim pilotom i tako doprinijeli da ga pronađu prije mraka. Jedan pilot ima određene tjelesne ozljede i uskoro se očekuje izvješće o njegovom zdravstvenom stanju. Ovo je još jedan od trenutaka koji potvrđuje da i dalje trebamo ulagati u Hrvatsko vojno zrakoplovstvo, prije svega u avione četvrte plus generacije, ljude i tehničare, poručio je ministar.

Incident po njegovim riječima pokazuje spremnost Hrvatske vojske da uspješno obavlja svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme. Istraga će, dodao je biti nastavljena sutra i nada se da ćemo utvrditi što se dogodilo u tehničkom smislu.  Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je da je tijekom redovne vježbovne aktivnosti pao avion i da su sve procedure odrađene propisno, poštivale su se mjere sigurnost. To još jednom pokazuje koliko je odluka o nabavi aviona bila opravdana. Zahvalio je službama što su brzo pronašle pilota.

Objava Banožić: “Pad MiG-a pokazuje spremnost vojske da obavlja svoje zadaće unatoč izazovima i stanju opreme.” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Svi su se htjeli slikati! Sv. Nikola stigao u City Galleriju i razveselio najmlađe poklonima

6. prosinca 2022. u 19:50

Objava Svi su se htjeli slikati! Sv. Nikola stigao u City Galleriju i razveselio najmlađe poklonima pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Testirali djecu u osmim razredima osnovnih škola, pokazalo se da ih 8 posto treba psihološku pomoć

6. prosinca 2022. u 19:42

Testiranjem oko 1700 učenika osmih razreda osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji utvrđeno je da nešto više od osam posto njih ima psihičke teškoće, rečeno je u utorak u Rijeci. Testiranje je provedeno u sklop sistematskih pregleda učenika, rekla je Tatjana Čulina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prilikom predstavljanja vodiča savjetovališta za mentalno zdravlje djece i mladih u Rijeci.

Na temelju parametara, nakon anketiranja učenika utvrđeno je tko od njih treba dodatnu psihološku pomoć, a 8,3 posto je očekivani rezultat, rekla je i dodala da je među njima 82 posto djevojčica. Svi u kojih su utvrđene teškoće upućeni su u savjetovališta – a to je većini bilo dovoljno da prebrode probleme – ili su ostali pod nadzorom. No, 37 posto njih nije moglo svoje teškoće riješiti u savjetovalištima pa su upućeni kliničkim psiholozima ili psihijatrima. Od njih je 85 posto upućeno psiholozima, a ostali izravno psihijatrima. U takvim slučajevima, rekla je Čulina, obavještavaju se roditelji.

Tijekom tih postupaka pokazalo se da je smanjen osjećaj stigmatizacije među samom djecom, koja su otvoreno govorila o svojim problemima. Roditeljima je pak teže padala informacija da im dijete ima psihičke teškoće, dodala je. Do kraja godine trebalo bi testirati sve osmoškolce, slijede učenici prvih razreda srednjih škola, a konačni rezultati znat će se početkom sljedeće godine. Zbog otvorenosti i lakše komunikacije s djecom o ovoj temi, lakše se pronalaze djeca s teškoćama, ali ostaje problem nedovoljnih kadrovskih kapaciteta, zaključila je. Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Nataša Dragaš-Zubalj predstavila je prvi vodič s dostupnim podatcima o psihološkim savjetovalištima na području te županije. Vodič je u online obliku i nije predviđeno njegovo tiskano izdanje zbog očekivanih promjena i dodavanja novih savjetovališta te ustanova i udruga koje se bave takvim problemima, rekla je.

Objava Testirali djecu u osmim razredima osnovnih škola, pokazalo se da ih 8 posto treba psihološku pomoć pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Na Višnjiku održano Regionalno plivačko prvenstvo Dalmacije, PK Zadar osvojio 12 medalja

6. prosinca 2022. u 19:20

Na 25m bazenu Višnjik u Zadru održano je Regionalno prvenstvo Hrvatske Regije 1 (Dalmacije) za starije kategorije od ml.juniora do seniora. U konkurenciji 139 natjecatelja iz 12 klubova naše regije pod vodstvom trenera Ante Džaje prof. nastupili smo sa 7 članova: Dora Babić, Luka Čulina, Andrija Kačanić, Stipe Kasun, Tonka Krstić, Mate Molnar i Šimun Zdrilić.

Svi naši plivači su isplivali osobne rekorde, a najbolje rezultate je ostvario ml.junior Andrija Kačanić (07) koji je osvojio 5 medalja. Do 4 srebrne medalje i titule regionalnog vice prvaka doplivao je u disciplinama: 100m slobodno (54.62), 50m slobodno (25.04), 100m mješovito (1:02.74) i 50m leptir(27.38). Brončanu medalju je osvojio u disciplini 100m leptir s vremenom 1:03.00. Uz 5 osvojenih medalja Andrija je isplivao i ml.juniorske A norme za Prvensvo hrvatske u svim disciplinama u kojima je nastupio, dok je u disciplini 50m leptir isplivao i A juniorsku normu.

Mate Molnar (08) koji do kraja godine spada u kategoriju kadeta doplivao je do srebrne medalje i titule ml.juniorskog viceprvaka u najdužoj disciplini programa. Mate je dionicu od 1500m isplivao za 18:11.96 što je bilo dovoljno i za B ml.juniorski limit za PH. Među 10 najbržih ml.juniora plasirao se u disciplinama: 400m slobodno (4:33.37) na 7.mjesto i 200m slobodno gdje je s vremenom 2:08.57 zauzeo 9.mjesto.

Ml.junior Stipe Kasun (06) je otplivao dvije A norme za PH i to u disciplinama 100m prsno (1:12.38) i 200m prsno (2:39.60) dok je u disciplini 50m prsno (33.60) doplivao do B norme. Stipe se ujedno u sve tri discipline plasirao na visoko 5.mjesto u kategoriji.

Muška mj.juniorska štafeta u sastavu: Andrija Kačanić (07), Stipe Kasun (06), Luka Čulina (06) i Mate Molnar (08) je zajedničkim snagama doplivala do 6 medalja. Redom zlatnu medalju i titulu ml.juniorskih regionalnih prvaka osvojili su u disciplini 4x200m slobodno s vremenom 8:44.23 u istoj disciplini u kategoriji juniora osvojili su srebro i titulu juniorskih vicepraka te broncu u seniorskoj kategoriji, još dvije srebrne medalje i titule ml.juniorskih vicepraka doplivali su u disciplinama 4x50m mješovito (1:58.31) i 4x100m slobodno (3:55.61) dok su u disciplini 4x50m slobodno doplivali do brončane medalje s vremenom 1:45.75

Objava Na Višnjiku održano Regionalno plivačko prvenstvo Dalmacije, PK Zadar osvojio 12 medalja pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Kineski hakeri SAD-u ukrali milijune dolara

6. prosinca 2022. u 19:07

Kineski hakeri su od 2020. ukrali desetke milijuna dolara američkih potpora namijenjenih kao pomoć u prevladavanju pandemije covida-19, priopćila je u ponedjeljak navečer američka Tajna služba.

Tajna služba je potvrdila izvješće NBC-a da je za krađu odgovorna kineska hakerska skupina poznata u sigurnosnoj zajednici kao APT41 ili Winnti. APT41 je vrlo uspješna kibernetička kriminalna skupina koja je izvela niz upada i uz pomoć vlade, a motiv je uglavnom bio financijske prirode. Protiv nekoliko članova skupine je 2019. i 2020. u SAD-u podignuta optužnica u kojoj ih ministarstvo pravosuđa teretilo za špijuniranje preko 100 kompanija, uključujući kompanije za razvoj softvera, pružatelje telekomunikacijskih usluga, tvrtke za razvoj video igara i tvrtke za društvene medije.

– Nažalost, Kineska komunistička partija je odabrala drugi put kako Kinu učiniti sigurnom od kibernetičkih napada sve, dok se napadaju kompjutori izvan Kine kako bi se ukralo intelektualno vlasništvo u korist Kine, rekao je tada bivši zamjenik državnog odvjetnika Jeffrey Rosen. Kinesko veleposlanstvo u SAD-u je priopćilo da se Kina “odlučno protivi i bori protiv kibernetičlih krađa i hakiranja” te odbacuje “neutemeljene optužbe” protiv svoje zemlje.

Objava Kineski hakeri SAD-u ukrali milijune dolara pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

U Hrvatskoj se traži sve više radnika, ovih pet zanimanja je najtraženije

6. prosinca 2022. u 18:57

Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks – za studeni pokazuje da je tržište rada i dalje robusno, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), ističući da će po svemu sudeći 2022. biti zabilježena kao godina značajnog rasta potražnje za radom.

Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u studenom zabilježio povećanje od 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec što je najveće povećanje na mjesečnoj razini od svibnja ove godine. Rast je na godišnjoj razini iznosio 10,8 posto u odnosu na studeni prošle godine, što je među nižim stopama rasta ove godine, izuzmu li se ljetni mjeseci, navedeno je u objavi na internetskoj stranici Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).

Nakon što je u prvom i drugom tromjesečju ove godine indeks rastao u odnosu na prethodno tromjesečje, u trećem je zabilježen pad, a podaci za listopad i studeni upućuju na to da će rast ponovo biti izvjestan i u posljednjem tromjesečju ove godine. Po svemu sudeći će 2022. godina biti zabilježena kao godina značajnog rasta potražnje za radom. Unatoč padu BDP-a u trećem tromjesečju ove godine, potražnja za radom je u uzlaznoj putanji, a tržište rada i dalje je robusno, barem kada su u pitanju konvencionalni načini oglašavanja, istaknuli su EIZ-ovi analitičari.

Najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini u studenom je zabilježeno u zanimanjima knjigovođa, liječnik/stomatolog, referent i učitelj, dok je najveće smanjenje opaženo kod informatičara, programera, radnika u proizvodnji i vozača. U odnosu na studeni 2021. godine, povećao se udio oglasa koji nude ugovor na neodređeno, s 46,3 na 47,8 posto. Što se geografske raspodjele poslova tiče, broj oglasa zabilježio je povećanje u svim regijama. Iako je rast na godišnjoj razini bio najveći na sjevernom Jadranu, 16,1 posto, najveći doprinos rastu dala je središnja Hrvatska jer na nju otpada 60 posto svih oglasa. U odnosu na prethodnu godinu, smanjio se broj oglasa iz inozemstva, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Objava U Hrvatskoj se traži sve više radnika, ovih pet zanimanja je najtraženije pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Plenković: “Ljudi koji prijete bombama lažno uznemiruju hrvatsku javnost i za to ih treba kazniti.”

6. prosinca 2022. u 18:25

Premijer Andrej Plenković danas je rekao da sve prijetnje, pa tako i prijetnje postavljenim bombama u više državnih institucija, doživljava ozbiljno te da institucije provode istragu, a naglasio je i da nitko neće uspjeti u destabilizaciji države.

MUP i SOA, naravno, rade i nastoje identificirati odakle je to došlo, rekao je Plenković u izjavi novinarima u Tirani gdje je sudjelovao na sastanku na vrhu EU – Zapadni Balkan, upitan za jučerašnje dojave o postavljenim bombama u nizu pravosudnih institucija.

Plenković: Ljudi koji to rade trebaju biti kažnjeni

– To je uznemiravanje javnosti i svih tih institucija, rekao je te podsjetio da je nedavno bilo puno dojava o bombama i u velikim trgovačkim centrima.

– Dakle, ima ljudi koji očito lažno uznemiruju hrvatsku javnost i za to ih treba, naravno, kazniti, dodao je podsjetivši i na situacije na Trgu žrtava fašizma te na Trgu svetog Marka.

Sve to, naglasio je, doživljava ozbiljno te podsjetio da stalno govori o ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama koje sad više nisu iznimka nego su kontinuirane, prozvavši oporbu zbog njezinog stava koji je nazvao smiješnim.

“Imamo ljude koji očito imaju neke druge ciljeve i ambicije”

– Dakle, ta jedna apsurdna retorika koju stalno koristi oporba je smiješna. Kad dobiju dopis SOA-e, koji u biti kaže isto što i ja, onda šute. Dok to ne dobiju, onda nešto bucaju bezveze po medijima, rekao je.

Situacija je takva kakva je, dodao je, imamo ljude koji očito imaju neke druge ciljeve, neke druge ambicije, žele na neki način uznemiriti javnost, destabilizirati situaciju u Hrvatskoj.

– U tome, naravno, neće uspjeti i mi ćemo nastaviti sve ovo što radimo da Hrvati budu sigurni, poručio je premijer.

O smrti Pavla Miljavca: Velika šteta, često smo surađivali

Plenković je još jednom izrazio sućut obitelji i suborcima preminulog generala Pavla Miljavca, bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane, saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora.

Istaknuo je da je Miljavac dao ogroman doprinos i obol Hrvatskoj u Domovinskom ratu i kroz djelovanje u Hrvatskom generalskom zboru.

– Često smo surađivali i mislim da je velika šteta da je ovako naglo i rano preminuo. Izražavam sućut obitelji i svim njegovim suborcima i kolegama, zaključio je Plenković.

Objava Plenković: “Ljudi koji prijete bombama lažno uznemiruju hrvatsku javnost i za to ih treba kazniti.” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Milanović o padu MIG-a: “Pronađen i drugi pilot, najvažnije je da nitko nije poginuo.”

6. prosinca 2022. u 18:07

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se o današnjem padu MiG-a nedaleko od Slatine. Podsjetimo, oba pilota su se uspješno katapultirala i prizemljila te su u stabilnom stanju. S mjesta nesreće prevezeni su u Zagreb, prenosi Index.

– U ovom trenutku najvažnije je da su oba pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva živa te da nema žrtava ni ozlijeđenih na mjestu pada zrakoplova, kao ni štete na imovini građana. Ozlijeđenom pilotu HRZ-a želim brz oporavak. U stalnom sam kontaktu s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem koji me obavještava o situaciji. Očekujem da se što prije utvrde okolnosti i razlog pada zrakoplova MiG-21, poručio je Milanović.

Objava Milanović o padu MIG-a: “Pronađen i drugi pilot, najvažnije je da nitko nije poginuo.” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

U petak se u sklopu SC-a Višnjik otvara boulder dvorana za sportsko penjanje

6. prosinca 2022. u 17:51

Sportski penjački klub Paklenica Vas poziva na otvorenje „boulder“ dvorane ovog petka 09. prosinca s početkom u 19:00h na adresi Splitska ul. 1, Zadar u okviru Športskog centra Višnjik. Radi se o jedinoj umjetnoj penjačkoj stijeni u Zadru, u kojoj se odnedavno primaju upisi za treninge za dječje uzraste, a od ovog petka biti će otvorena i svim građanima – kako iskusnim penjačima, tako i totalnim početnicima koji žele napraviti svoje prve vertikalne korake.

Umjetna stijena je smještena u prostoru površine od 90m2, a radi se o „boulder“ stijeni koja ide do 3m visine ispod koje su mekane strunjače koje ublažavaju pad stoga je od opreme potrebno samo imati ili čiste patike ili specijaliziranu penjačku obuću („penjačice“). Inače, sportsko penjanje je jedan od najbrže rastućih sportova posljednjih desetak godina, a od 2020. penjanje postaje zaseban sport odvojen od planinarenja i alpinizma te dobiva status olimpijskog sporta. Svoju uspješnu olimpijsku premijeru penjanje je imalo na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021., a već sada znamo da ćemo penjanje gledati i na sljedeće dvije olimpijade. Ulaz je slobodan.

Objava U petak se u sklopu SC-a Višnjik otvara boulder dvorana za sportsko penjanje pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Idući vikend održava se prvo izdanje Božićne bajke u Cerovačkim špiljama, zagarantirana je zabava za najmlađe

6. prosinca 2022. u 17:39

Park prirode Velebit poziva djecu i roditelje na prvu Božićnu bajku u Cerovačkim špiljama 10. i 11. prosinca. Poziv prenosimo u cjelosti.

Draga djeco, u naše špilje uskoro dolazi poseban gost s dalekog sjevera – Djed Mraz! Djedu su njegovi vilenjaci pričali da postoje špilje u Hrvatskoj u kojima je priroda napravila njegov kip, pa je
došao provjeriti istinitost tih tvrdnji. Djecu koja mu se pridruže Djed će nagraditi prigodnim
poklonima! Prije nego nam Djed doputuje, planiramo ga iznenaditi s okićenim borom – tu ćemo trebati vašu pomoć u izradi raznih božićnih ukrasa. Veselimo se vašem dolasku! Povedite i svoje
roditelje!

Program za djecu

11:00 – radionica izrade božićnih ukrasa i kićenje bora u Centru izvrsnosti Cerovačke
špilje (Grab 70, Gračac)
12:30 – obilazak Donje špilje s vilenjacima Djeda Mraza; susret s Djedom Mrazom u
špilji i dijeljenje poklona! Djeca do 14 godina – besplatan ulaz u špilju za sudjelovanje na radionici potrebna prethodna najava (najkasnije do 08.12) na kontakt: 099/8144-724

Objava Idući vikend održava se prvo izdanje Božićne bajke u Cerovačkim špiljama, zagarantirana je zabava za najmlađe pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zadar je divan i tijekom zime, započinje manifestacija Đir po gradu

6. prosinca 2022. u 17:22

Paljenjem prve adventske svijeće započelo je najljepše doba u godini, vrijeme Božićnih radosti. Kao i svake godine do sada i ovu zimu očekuje vas Manifestacija „Đir po gradu“ i to od  02. prosinca 2022. godine pa sve do 22. siječnja 2023. godine.

Različitim aktivnostima upoznat ćemo vas s prigodnim menijima zadarskih restorana, ponudama i akcijama u trgovinama i obrtničkim radnjama; također ni ovom prilikom nećemo zaobići naše kulturne ustanove poput: Kazališta lutaka Zadar, Arheološkog muzeja Zadar, HNK Zadar, Koncertnog ureda Zadar, Muzeja antičkog stakla, II palače i Narodnog muzeja.

Đir po gradu tradicionalna je manifestacija kojom se želi promovirati sve ono što tijekom zimskih mjeseci centar grada nudi Zadranima, ali i našim gostima, jer Zadar je divan i tijekom zime samo ga treba ponovno otkriti! Đir po gradu u organizaciji je Grada Zadra uz partnerske institucije: Udruženje obrtnika Zadar, Turističku zajednicu Grada Zadra, Hrvatsku gospodarsku  komoru – Županijsku komoru Zadar i Obrtničku komoru Zadarske županije.

Objava Zadar je divan i tijekom zime, započinje manifestacija Đir po gradu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Volonterski centar Zadar organizirao okrugli stol na temu prevencije elektroničkog nasilja nad i među mladima u Zadarskoj županiji

6. prosinca 2022. u 17:03

Volonterski centar Zadar organizirao je okrugli stol na temu prevencije elektroničkog nasilja nad i među mladima u Zadarskoj županiji 1. prosinca 2022. godine u Gradskoj knjižnici Benkovac. Kao panelisti su sudjelovali:

Mario Brzoja, načelnik Policijske postaje Benkovac – Obrovac
Zrinko Gospić, policijski službenik za maloljetničku delinkvenciju PP Benkovac – Obrovac
Šime Narančić, PP Benkovac – Obrovac
Silvija Anić, policijska službenica za kibernetiku i digitalnu forenziku Službe kriminalističke policije
Martina Šarin, dipl. soc. rad., ravnateljica Centra za socijalnu skrb Benkovac
izv. prof. dr. sc. Lucija Vejmelka, Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (putem Zoom platforme).

U raspravi o ovom aktualnom problemu istaknuta je posebnost e-nasilja koje se razlikuje od „tradicionalnog“ nasilja time što djeca i mladi ne mogu pobjeći od svoga nasilnika nego su nasilju putem elektroničkih uređaja izloženi 24 h dnevno, a sve što je zapisano u digitalnom obliku zauvijek tamo ostaje. Zato su njegove posljedice dublje i dugotrajnije, ne samo za žrtvu već i za počinitelja e-nasilja. Rješenje nije u potpunom izbjegavanju digitalne tehnologije jer se velik dio njihova života odvija online (od škole, hobija, komunikacije s
obitelji i prijateljima…).

Elektroničko nasilje među djecom i mladima je zadnjih godina u velikom porastu, a škole često nemaju dovoljno educiranih stručnjaka na ovu temu, a i postavlja se pitanje odgovornosti jer se „nije dogodilo u školi“. Međutim, dužnost je svakog građanina da prijavi ne samo nasilje već i svaku sumnju na nasilje u bilo kojem obliku. Također je istaknuto da djeca i mladi uče od odraslih koji koriste neprimjeren način komunikacije na internetu.

Tehnologija napreduje svakim danom, a djeca i mladi su puno informiraniji od odraslih o novim društvenim mrežama, videoigrama i sl. Međutim, najveća odgovornost u sprječavanju elektroničkog nasilja i dalje je na roditeljima koji trebaju djecu upozoriti na opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu. Roditelji bi trebali nadzirati kako i koliko njihova djeca koriste internet. Pritom je ključno od najranije dobi djeteta graditi kvalitetan odnos tako da se, ako se dijete ili mlada osoba ipak susretne s e-nasiljem, bilo kao žrtva, počinitelj ili promatrač, može povjeriti roditelju bez straha od osuđivanja te uz shvaćanje pune ozbiljnosti situacije budući da krajnja posljedica e- nasilja može biti čak i suicid. Tako je jedna od odrednica ovog okruglog stola bila i važnost i načini prijave elektroničkog nasilja iz perspektive svih uključenih, odnosno postupanja po počinjenju kaznenog djela i rehabilitacije žrtava.

Ova aktivnost za cilj je imala stvoriti međusektorsku mrežu stručnjaka na području Zadarske županije kako bi se mogla lakše dijeliti iskustva u praksi i moguća rješenja problema nasilja na internetu, odnosno što ranije i kvalitetnije reagirati i odgovoriti na potrebe žrtve, počinitelja (ukoliko se radi o mladim osobama) te ostalih uključenih, s obzirom na to da internetsko nasilje uvijek uključuje i dodatnu „publiku“. Okrugli stol se odvijao u sklopu projekta „Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu III“, koji Volonterski centar Zadar provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Benkovac te uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Cilj projekta je edukacija srednjoškolaca, njihovih roditelja, nastavnika i stručne službe o opasnostima na internetu, s naglaskom na elektroničko nasilje, digitalni identitet te mogućnosti prevencije i zaštite mladih na internetu.

Objava Volonterski centar Zadar organizirao okrugli stol na temu prevencije elektroničkog nasilja nad i među mladima u Zadarskoj županiji pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

U Gradskoj vijećnici održan sastanak Dogus Grupe s klubovima vijećnika na temu Projekta Maraske. Vijećnici HDZ-a nisu se pojavili.

6. prosinca 2022. u 16:38

Danas je u Gradskoj vijećnici održan sastanak Dogus Grupe s klubovima vijećnika na temu prijedloga izmjena Projekta Maraska. Radi se o jednom od bitnijih projekata u kojem smo godinama tražili kompromis između investitora i javnog interesa s obzirom na to da se radi o lokaciji posebnog značaja za sve nas Zadrane. Zanimljivo je da se od svih klubova nisu pojavili jedino vijećnici HDZ-a.

S obzirom na to u kakvom se stanju nalazi stranka koja bi trebala upravljati Gradom, procesima, projektima zapravo i ne čudi. Vjerojatno od tamo više nema tko ni doći i na takvom sastanku reći išta suvislo. Pa da rezoniramo:

1) Klub vijećnika HDZ-a Zadar zapravo u vijeću formalno više i ne postoji jer je predsjednik Kluba vijećnika Damir Burčul prije 10-tak dana podnio ostavku

2) predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Zadar, sa stalnim prebivalištem u Zagrebu, Šime Erlić, očito nema kapaciteta, snage i vremena upravljati procesima koji zahtijevaju svakodnevne sastanke i organizaciju

3) očito još jednom treba podsjetiti, kako medije tako i javnost, na ostavku Damira Burčula koji nakon ostavke izlazi iz stranke i prelazi u “nezavisne” zadržavajući mandatu u vijeću, tako da HDZ zajedno s partnerima danas broji samo 10 vijećnika od ukupno 27

4) isto tako moramo uzeti u obzir kako su njihovi članovi i predsjednici, kako na Gradskoj tako i na Županijskoj razini, opterećeni raznim aferama i kaznenim progonima tako da ne čudi nezainteresiranost za teme važnim za razvoj grada, osim za svoje vlastite…

5) HDZ-u očito ne odgovaraju investitori poput Dogus Grupe koji žele o svemu razgovarati pred vijećnicima i javnosti.

HDZ-u su ipak draži neki drugi, kao npr. oni koji su viškom betona uništili Vitrenjak, bez da je ikome prezentirano kako će taj prostor izgledati u budućnosti. Kako je izglasan upravo taj UPU Vitrenjak neću ponavljati, ali reći ću samo da ga je izglasao jedan vijećnik bez gaća i to s Kanara…  Tako je bilo sa zgradom Mesoprometa, tako je bilo s Mamuticom na Brodarici, tako je trebalo biti i na gradskom terenu na prostoru HAK-a…. ali ta im politika više neće prolaziti. Što god oni rekli i mislili, Zadar ipak neće stati, ali se bome neće ni raditi na način kako su to radili zadnjih 30 godina.

Ima tu još puno dobrih i poštenih ljudi s kojima možemo i moramo nastaviti graditi naš grad, ali s naglaskom na javni interes. Upravo je danas tako i izgledalo u vijećnici. Javno i transparentno. Tamo gdje su investitori spremni dati odgovore na sva postavljena pitanja, koliko god ona teška bila. Tamo gdje postoji razum i kompromis. Tamo gdje je moguće poklopiti javni interes, s interesima investitora! Takve uvijek treba podržati!

 

Objava U Gradskoj vijećnici održan sastanak Dogus Grupe s klubovima vijećnika na temu Projekta Maraske. Vijećnici HDZ-a nisu se pojavili. pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Razumiju li psi kad im kažemo da ih volimo?

6. prosinca 2022. u 16:15

Emocionalni užitak koji doživimo kad nam netko kaže “volim te” teško je opisati riječima. Te jednostavne dvije riječi u nama pobude neki čudesan osjećaj, posebno ako dolaze od osobe prema kojoj i mi gajimo osjećaje.

Jeste li znali da ljudi nisu jedina bića koja osjećaju navalu sreće kad im netko izjavi ljubav?

Novo istraživanje pokazalo je da psi također razumiju kad im kažemo da ih volimo. Već neko vrijeme znamo da njihove oči ne sjaje samo jer bi se mazili ili jer su gladni, već da nam doista na nevjerojatan način pokazuju da nas vole.

Ako vas pas gleda u oči, naslanja se na vas, nosi uokolo vaše čarape i piški kad vas vidi, on vam na svoj poseban način pokazuje da vas voli. Kako bismo dobili bolju predodžbu o tome kako psi fizički reagiraju kad im izjavimo ljubav, tim tvrtke Canine Cottages stavio je ogrlice za praćenje otkucaja srca na četiri psa i pratio ih tjedan dana.

Zaključili da su svaki put kad vlasnik psu kaže da ga voli, ljubimcima srce ubrzano radi.

Primjerice, normalni otkucaji srca kod pasa su 67 otkucaja u minuti, a nakon što su dobili pozitivnu pažnju punu ljubavi, otkucaji su porasli na 98 u minuti, što je porast za velikih 46 posto.

Iako je psu dovoljno reći volim te kako bismo ga usrećili, postoje još neki načini na koje svojim ljubimcima možemo pokazati ljubav. Jedan je od njih trljanje ušiju. Uši psića sadrže živčane završetke koji šalju impulse kroz tijelo i oslobađaju hormone zaslužne za dobro raspoloženje.

Još je jedan način s vremena na vrijeme psa nahraniti ručno. To je osobito korisno ako trenirate štene, ali hranjenje iz ruke psu bilo kojeg uzrasta jedan je od najvećih pokazatelja ljubavi.

Sve dok svojem psu pokazujete ljubav i privrženost, on će to razumjeti. Međutim, ako s vremena na vrijeme protrljate njegove uši i glasno mu kažete da ga volite, dobit ćete ogromnu dozu ljubavi koja će vam zasigurno popraviti dan, piše Zadovoljna.hr.

Objava Razumiju li psi kad im kažemo da ih volimo? pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Policijski službenik Interventne jedinice policije Nikola Marketin izabran za predavača na Kineziološkom fakultetu u Splitu

6. prosinca 2022. u 15:16

Policijski službenik Interventne jedinice policije Policijske uprave zadarske, Nikola Marketin je ovih dana izabran za predavača na Kineziološkom fakultetu u Splitu, priopćeno je danas iz zadarske policije.

Nikola Marketin, na radnom mjestu voditelj programa specijalističke obuke u jedinici je policijski službenik koji u Jedinici interventne policije vodi zahtjevno obuku interventnih policijskih službenika, a od sada će predavati na Programu osposobljavanja u okviru obrazovanja odraslih za trenera/ice boksa u organizaciji Kineziološkog fakulteta, Sveučilišta u Splitu.

Marketin, inače po struci magistar kineziologije, boks, dojučerašnji izbornik Hrvatske boksačke reprezentacije za mlađe uzraste, trener boksačkog kluba u Zadru, već dugi niz godina daje obol i u radu s djecom, promičući boks kao plemenit vještinu.

Čestitamo mu na izboru i priznanju za dugogodišnje usavršavanje te smo uvjereni da je izabran na temelju iskustva i rezultata te stručnosti koju posjeduje i koju dokazuje kroz svakodnevni policijski posao.

Jer kako sam Niko kaže: „Policija je moja ostvarena želja, cijeli život sam htio biti policajac i to sam postao, sve ostalo je nadogradnja i sretan sam za prilike koje mi život pruža.“

Objava Policijski službenik Interventne jedinice policije Nikola Marketin izabran za predavača na Kineziološkom fakultetu u Splitu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Gradu Biogradu na Moru odobreno 11.016.000 kuna za nadogradnju dječjeg vrtića

6. prosinca 2022. u 15:15

U okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv“, objavljenog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se provodi u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021.-2026. godine, Gradu Biogradu na Moru su odobrena  bespovratna sredstva u iznosu 11.016.000,00 HRK za projekt „Rekonstrukcija zgrade dječjeg vrtića Biograd“.

Svrha projekta je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svoj djeci bez obzira na socioekonomski status.

DCIM100MEDIADJI_0007.JPG

Projektom će se dograditi i nadograditi postojeći objekt predškolske ustanove DV Biograd na predjelu Kosa u Biogradu na Moru. Provedba projekta rezultirati će povećanjem broja dnevnih boravaka ( 9 dodatnih dnevnih boravaka – 1 za jasličnu i 8 za vrtićke skupine) čime će se povećati kapacitet novih učionica i broj izgrađenih mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju (172 mjesta). Nakon provedbe projekta ukupan broj mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju iznositi će 316 te će biti 17 dnevnih boravaka (3 za jaslične i 14 za vrtićke skupine).

Provedba projekta rezultirati će osiguranim mjestima u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju za svu djecu na  području Grada Biograda na Moru.

Planirana rekonstrukcija: U prizemlju sa sjeveroistočne strane dograđuju još 2 sobe za boravak djece s pratećim sadržajima, a s jugoistočne strane dograđuje se 1 soba za boravak djece s pratećim sadržajima te novi kuhinjski pogon. Sa sjeveroistočne strane dograđuje se novi ulaz te se dio prizemlja reorganizira u skladu s novim  potrebama. Na katu se nadograđuje još ukupno 6 soba za boravak djece s pratećim sadržajima od kojih se dvije mogu razdvojiti prema potrebi  (višenamjenski prostor – dvorana za predstave/radionice). Planiranom rekonstrukcijom proširuje se prostorni kapacitet dječjeg vrtića za 9 soba dnevnog boravka s pripadajućim sanitarnim i garderobnim prostorijama i terasama. Također, zahvatom će se urediti vanjski prostori: prilazni putevi, parkiralište, dvorište, slobodne i zelene površine koji će biti ograđeni i sigurni za djecu.

Objava Gradu Biogradu na Moru odobreno 11.016.000 kuna za nadogradnju dječjeg vrtića pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Kod Slatine srušio se MIG-21, jedan pilot pronađen, za drugim se traga

6. prosinca 2022. u 14:53

NOVO: Jedan pilot je pronađen, a za drugim se traga.

U potrazi za palim zrakoplovom u Virovitičko-podravskoj županiji, sudjeluju  HGSS stanice Požega, Bjelovar i Orahovica dok su u dolasku stanice Zagreb, Zlatar Bistrica, Varaždin, Čakovec, Novska, Slavonski Brod, Vinkovci i Osijek.

RANIJE: Ministarstvo obrane RH izvijestilo je kako se avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima, napomenuli su iz MORH-a.

Objava Kod Slatine srušio se MIG-21, jedan pilot pronađen, za drugim se traga pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Tkon: Na radionici u Interpretacijskom centru djeca izradila prekrasne čestitke i okitila bor

6. prosinca 2022. u 14:41

Veselo je bilo danas u Interpretacijskom centru u Tkonu.

Naime, održana je radionica izrade ukrasa i kićenja bora. Dječica su okitila bor izrađenim ukrasima i napravila predivne čestitke.

Objava Tkon: Na radionici u Interpretacijskom centru djeca izradila prekrasne čestitke i okitila bor pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zbog zamućenja, preporuča se preventivno prokuhavanje vode za piće

6. prosinca 2022. u 14:29

Iz zadarskog Vodovoda obavještavaju potrošače da je zbog obilnijih oborina došlo do zamućenja vode u svim dijelovima  vodoopskrbnog sustava, zbog čega se preporuča preventivno prokuhavanje vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

Osim mutnoće, svi ostali pokazatelji zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju sukladni su važećim zakonskim propisima.

Voda je pod stalnom kontrolom laboratorija Vodovoda d.o.o. Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar, napomenuli su.

Objava Zbog zamućenja, preporuča se preventivno prokuhavanje vode za piće pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Slasni i mirisni Advent: Evo što su glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru

6. prosinca 2022. u 14:17

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.

Forty Five
Brat i sestra Marta i Marino Vučkov,  koji u Pakoštanima imaju uspješan burger bar, uz svesrdnu pomoć roditelja na zadarskom su se Adventu predstavili svojim maštovitim specijalitetima: vrhunskim Steak burgerom, pilećim i veganskim  burgerima, kubanskim sendvičima i odličnim kobasicama koje im stižu iz Vinkovaca. Meso za svoje sendviče, inače, nabavljaju kod poznate obitelji mesara Lepur, a kruh iz sjajne pakoštanske pekare Kroštula  pa su i time stigli do vrlo visoke razine fast food produkcije. Povremeno, vikendima, gostima znaju ponuditi i neka stara, dugo kuhana jela poput brudeta od hobotnice.

Fusherica
Ovu kućicu vodi Zadranima poznati Gugi Egić, inače voditelj poznatog zadarskog restorana Harbor. Angažirao je kuhara Andreja Azuca koji gostima priprema sočne burgere  obogaćene coleslaw salatom od kupusa. U burger uz junetinu stavlja i laganu prženu piletinu, a u kotliću kuhaju više vrsta odličnih dalmatinskih divenica iz poznatog OPG-a Butić iz Briševa. Odlično kuhano vino iz podruma plješivičke obitelji Šoškić također je jedan od aduta u ponudi Fusherice, ali i odlične cimet rolice, pravi božićni desert.

Lavova kućica; Kod rođe
Obitelj Surać iz Murvice redovito je prisutna na Adventu u Zadru sa svoje dvije svoje kućice. Aduti ovih kućica su kobasice: domaća divenica, kranjska, pikantna, bijela, debrecinka, slavonska, panonska… vjerovatno bi se našla još koja. Znači, ljubitelji dobrih kobasica – znate gdje ćete ih pronaći. Uz to će vam na ovim kućicama ponuditi i dobru pljeskavicu i prave domaće fritule.

Letters to Santa
Ninjanin Drago Štulić u svojoj kućici nudi tek dvije vrste kobasica, a Tortilja OMG je također napunjena kobasicom i coleslow salatom koja joj daje sočnost. Međutim, glavni aduti ove kućice su pića, prvenstveno domaće rakije koje Štulić proizvodi u svom OPG-u. U ponudi je nekoliko sjajnih rakija: od limuna, žižule, smokve, rogača iu šipka. Tako da svatko može izabrati svog favorita.

Lord’s House
Ova kućica se, zajedno sa susjednom Petrunjelom na zapadnoj strani Trga pet bunara, nameće pogođenim odnosom cijene i kvalitete, te atmosferom kvartovskog kafića za „domaću ekipu“. Lord’s House vodi Đani Milin iz Briševa, koji je u ponudu uvrstio i najbogatiji burger cijelog sajma. Dupli Lord’s Burger stoji tek 47 kuna i svakako je najpovoljniji zalogaj uzevši u obzir cijenu, kvalitetu i količinu. Ni Milinova trgana svinjetina u sendviču nije skupa, tek 42 kune. Sočna piletina sa sirom također je odličan izbor, kao i sjajna torta s tri vrste čokolade koja je i jedna od rijetkih ‘ozbiljnih’ slastica na cijelom adventskom sajmu.

Petrunjela
Luka Žilić i Matej Segarić, uz angažman prijatelja Nikole Jadrijeva, pojednostavili su svoju ponudu na burgere s odležanom junetinom i kobasicama iz OPG-a Butić. S tim sočnim jelima na visokoj su razini ponude zadarskog adventskog sajma, ali konkuriraju i cijenama – ni jedno jelo s njihove karte nije skuplje od 40 kn. Burgere slažu s cheddar sirom, zrnima slatkog kukuruza, hrskavom preprženom kapulom i zelenom salatom, a domaću divenicu serviraju u sendviču s kiselim kupusom.

Plan B
Ova je ekipa već godinama prisutna na zadarskom advenskom sajmu, uvijek na istoj lokaciji, a Plan B je jedina kućica koja nudi isključivo slatke delikatese iz domaće radinosti. Fritule i palačinke, arancini i limuncini, prženi lješnjaci i ušećereni bademi, karamelizirane jabuke i šarene lizalice – ponuda je koja najviše raduje mališane. Naravno, i ponekog odraslog koji kroz ove okuse evocira uspomene na djetinjstvo.

Winter Paradise by Gušti
Zadarska Pizzerija Gušti poznata je po svojim sjajnim dalmatinskim picama, ali je ovaj tim kojeg predvodi Toni Zurak odlučio na adventskom sajmu predstaviti s drugačijom ponudom – kombinacijom dobrog fast fooda (pohana rolana piletina u tijestu) i dalmatinskim gastro klasicima poput pašticade s njokima. U kućici se pari iz povećeg kotlića punog domaćih kobasica, a Winter Paradise jedina nudi i bogatu hladnu platu, složenu u praktičnoj i odličnoj dizajniranoj kutiji. „Mali zalogaj za veliki događaj“ kombinacija je nekoliko vrsta vrhunskih sireva, pršuta, voća i grisina. Praktično i ukusno za hladnije zimske večeri uz kuhano vino ili gin.

Objava Slasni i mirisni Advent: Evo što su glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

❌