Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Iznenada preminuo Vatroslav Čerina, jedan od vodećih hrvatskih neurokirurga

30. siječnja 2023. u 20:00

Preminuo je Vatroslav Čerina, specijalist neurokirurgije rodom iz Solina, piše Slobodna Dalmacija.

Bio je jedan od vodećih regionalnih endoskopskih operatera i pituitarnih kirurga (operativni zahvati na hipofizi).

Radio je kao djelatnik zagrebačkog Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Pozlilo mu je jučer, iznenada, navodno poslije treninga.

Pacijenti su o njemu na stranici Najdoktor redom pisali pohvale. Index prenosi neke od komentara:

“Doktor koji je u tri rečenice objasnio problematiku, način na koji će obaviti zahvat, moguće posljedice. Nakon razgovora nema nejasnoća niti dodatnih pitanja (ni za mene koja nisam u struci).”

“Dr. Čerina… Što reći, na prvu je rekao da tumor mora vani, ali da će biti problema… I kako god je rekao, tako je bilo. Uz sve napore cijelog odjela nismo uspjeli riješit problem. On je čak pod gripom i visokom temperaturom došao da me ponovo uz svoje kolege operira. To jutro kada sam ga ugledala kao da sam Boga vidjela. Jedva je stajao na nogama, ali došao je. Svako jutro u viziti osmijeh, ne meni nego svim pacijentima. Bez njega na bilo koju operaciju ne idem više.”

“2016. godine tumor na hipofizi mi otklonio dr. Čerina i postoperativno sam se već za par sati osjećala odlično. Veliki čovjek koji ne zanemaruje pacijente i brine o njima kao da su mu članovi obitelji. Hvala, Doktore.”

Objava Iznenada preminuo Vatroslav Čerina, jedan od vodećih hrvatskih neurokirurga pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Milanovićev ured objavio: Za cvijeće će potrošiti 25.900 eura, za kavu i čaj 6000

30. siječnja 2023. u 19:58

Možda najpoznatija nabava Ureda Predsjednika bila je za mandata tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, kada se tražilo četiri tone lososa, a poznato je što ove godine planira nabaviti Milanovićev Ured.

Za nabavu svježeg cvijeća planira se potrošiti 25.900 eura što je za oko 2000 eura više nego li lani, za nabavu kave i čaja planira se potrošiti šest tisuća eura, a to je oko 500 eura više, piše Danas.hr.

Za nabavu mlijeka i mliječnih proizvoda Ured predsjednika planira potrošiti 4700 eura, a za nabavu svježeg mesa peradi 4000 eura.

Također, za bezalkoholno i alkoholno pića planiraju potrošiti 10.700 eura, što je za 100-tinjak eura više negoli prošle godine.

Milanovićev ured planira i izradu projektne dokumentacije za sanaciju krova na vili Prekrižje i za to je plan izdvojiti 21.300 eura, što je 160.484 kune.

Objava Milanovićev ured objavio: Za cvijeće će potrošiti 25.900 eura, za kavu i čaj 6000 pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Znate li koji je proizvođač prodao najviše automobila prošle godine?

30. siječnja 2023. u 19:45

Toyota je bila najprodavaniji proizvođač automobila na svijetu prošle godine. Japanski proizvođač isporučio je 10,5 milijuna vozila 2022. godine (odnosno, točno 10.438.024 vozila), a tu brojku uključeni su i Lexus, Daihatsu i Hino.

Toyota je ispred drugog Volkswagena, odnosno cijele Volkswagenove grupa, za čak 2 milijuna primjerka Volkswagen je početkom siječnja objavio da je prodao 8,3 milijuna vozila u 2022. godini, javlja Revija HAK.

Unatoč laskavom naslovu, Toyotine ukupne prodajne brojke u 2022. pale su za 0,1 posto u odnosu na brojke iz 2021. godine.

Objava Znate li koji je proizvođač prodao najviše automobila prošle godine? pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Čepići za uši: Vrste, kako ih pravilno koristiti i koja im je cijena u dućanima?

30. siječnja 2023. u 19:30

Ako ste često izloženi buci, ne možete zaspati jer partner pored vas hrče, volite koncerte, plivanje ili osjećate jak pritisak u ušima tijekom leta zrakoplovom, rješenje su čepići za uši.

Čepići za uši vrlo su korisna i praktična stvarčica koju je dobro uvijek imati uza se jer nikada ne znate kada će vam trebati. Oni se koriste za zaštitu ušiju od zvukova i vode ili kad spavate, donosi N1.

Postoji više vrsta čepića za uši, tako da prije kupnje dobro pročitajte ovaj članak jer kupnja nekvalitetnih čepića može napraviti kontraefekt.

Vrste čepića za uši

Čepići za uši dijele se prema namjeni i materijalu od kojeg su napravljeni. Prema namjeni čepići mogu biti za:

– spavanje

– zaštitu od buke

– zaštitu od vode

– zaštitu od glasne glazbe

– lov i streljanu

– zaštitu od promjene tlaka

– djecu i bebe

Materijali od kojih se izrađuju čepići mogu biti poliuretanska ili polivinil kloridna pjena, vosak, silikon ili termoplastika.

1. Čepići za uši od pjene
Ovo je najjeftinija opcija, a takvi čepići obično su jednokratni pa ih nemojte koristiti više puta. Naime, pjena je porozni materijal pa se na njoj mogu skupljati bakterije koje pak uzrokuju upalu uha. Čepići od pjene su idealni za spavanje i koncerte.

2. Čepići za uši od silikona
Ovi čepići ču čvršći od prethodni te se zato preporučuju koristiti za blokiranje glasnih zvukova, primjerice na gradilištu, koncertima ili kod lova. Mogu se koristiti nekoliko puta i odgovaraju vanjskom dijelu ušnog kanala.

3. Čepići za uši od voska
Čepići od voska lako se oblikuju po anatomiji uha te su udobniji od primjerice silikonskih. Vodootporni su pa su idealni za plivanje.

4. Čepići za uši po mjeri
Ako vam prethodni čepići ne odgovaraju, uvijek možete napraviti vlastite, dizajnirane prema odljevu vašeg uha.

Međutim, važno je napomenuti za što ćete ih sve koristiti – ako ćete ih nositi samo dok spavate, odljev se radi u ležećem položaju.

Iako su nešto skuplji od običnih, isplati se u njih uložiti jer su dugotrajni. Izrađuju se većinom od silikona ili termoplastike.

5. Čepići za uši za djecu i bebe
Na tržištu postoje i dječji čepići za uši koji će spriječiti da voda uđe u uho tijekom kupanja i tuširanja. Kod kupovine pripazite da su mekani i napravljeni od hipoalergenih materijala koji ne sakupljaju bakterije.

Za bebe postoje posebne trake za glavu s čepićima koje možete nabaviti u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama.

Kako koristiti čepiće za uši?

Možda ste mislili da stavljanje čepića u uši nije neka filozofija, ali važno je pravilno ih stavljati kako biste izbjegli komplikacije. Evo kako:

1. Vršak otvora uha primite rukom.

2. Uži vrh čepića lagano, kružnim pokretima polako gurajte u uho.

3. Kada osjetite otpor, ne gurajte dalje.

4. Čepić gurnite samo onoliko koliko je potrebno da blokirate zvuk.

Brinite se za njih
Jednokratne čepiće bacajte nakon svakog korištenja, a trajne nakon svakog korištenja perite nježnim sapunom i vodom.

Pripazite da su potpuni suhi prije korištenja.

Nažalost postoje određeni rizici uslijed korištenja čepića za uši.

Može se javiti bol u ušima zbog nakupljanja ušnog voska, poremećaji sluha i infekcije uha. U tim slučajevima prestanite koristiti čepiće i obratite se liječniku.

Također, ako osjetite da su vam uši nakon korištenja čepića često začepljene, također se obratite liječniku jer se može razvila infekcija.

Cijena čepića za uši

Čepiće za uši možete pronaći u svim drogerijama, ljekarnama, trgovinama sa sportskom opremom i slušnim pomagalima. Cijena jednokratnih čepića za uši je oko euro i pol, voštanih oko 5 eura, dok su silikonski skuplji od 7 eura.

Objava Čepići za uši: Vrste, kako ih pravilno koristiti i koja im je cijena u dućanima? pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zovko: SLAPP tužbe su novi oblik zlostavljanja novinara

30. siječnja 2023. u 19:17

Problem SLAPP tužbi iznimno je važna tema jer one predstavljaju najnoviji oblik zlostavljanja i napada na novinare i novinarke, rekao je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko govoreći na panelu “Koja su pravna uporišta i izazovi u reguliranju SLAPP – strateških tužbi protiv javne participacije”.
Zovko je istaknuo da HND godinama prikuplja podatke o ukupnom broju tužbi protiv medija i novinara za povredu ugleda i časti.

Prema posljednjim rezultatima te ankete iz ožujka prošle godine, u Hrvatskoj je bila aktivna najmanje 951 tužba za povredu ugleda i časti protiv medija i novinara od kojih su tužitelji potraživali gotovo 77 i pol milijuna kuna, prenose agencije.

“Ovo je jedna prevažna tema za nas i tiče se svih naših članova i članica jer SLAPP-tužbe su jedan novi oblik zlostavljanja i napada na novinarke i novinare”, kazao je Zovko.

Predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever naglasila je kako je u borbi protiv SLAPP-a potrebno zajedničko djelovanje novinarskih strukovnih organizacija, pravnih stručnjaka, ali i sudaca.

“Ovo je zajednička borba. Nažalost, posljedice SLAPP-tužbi na svakoga pojedinačnog novinara su strašne. Većina naših kolega kaže da je svaki napad, online harassment (zlostavljanje) ništa u usporedbi sa strahom od ciljanih SLAPP-tužbi”, kazala je Sever.

Odvjetnice specijalizirana za medijsko pravo i slobodu izražavanja te članice stručne skupine Europske komisije za SLAPP Vanja Jurić i Vesna Alaburić naglasile su iznimnu važnost edukacije, ne samo odvjetnika i novinara, nego i sudaca u borbi protiv SLAPP-tužbi.

Ocijenile su i kako je preduvjet uspješnost primjene europskih praksi iznimno dobro poznavanje sudske prakse kako bi se uopće mogla i odrediti neosnovanost SLAPP-a, ali su i pozvale na oprez u njihovu definiranju.

Alaburić je istaknula da cilj SLAPP-tužitelja najčešće nije u dobivanju spora, nego u obeshrabrivanju novinara ili aktivnosti organizacija civilnog društva koji pokreću neke osjetljive teme.

U raspravi su sudjelovali i sudac Ustavnog suda Goran Selanec i profesorica Dunja Duić te brojni novinari među kojima su svoja viđenja SLAPP-tužbi ponudili, između ostalih, Drago Hedl i Ivan Pandžić. U panel se uključio i Matthew Caruana Galizia iz fondacije koja se bavi zagovaranjem institucionalne borbe protiv SLAPP-a, a nosi ime njegove majke Daphne, malteške novinarke poginule u eksploziji autobombe.

Panel je dio projekta “Informirani građani prate sprječavanje budućih kršenja ljudskih prava i rad Ureda zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava” podržan kroz Fond za aktivno građanstvo novcem Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Objava Zovko: SLAPP tužbe su novi oblik zlostavljanja novinara pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Iznenadit će vas kad čujete što sve možete dobiti besplatno na letu

30. siječnja 2023. u 19:15

Otkad su niskobudžetne avionske kompanije preuzele velik dio neba i otkad za putovanja koja su nekad bila putovanja života možemo kupiti kartu za tek nekoliko eura, luksuz koji smo prije povezivali s letenjem ispuhao se kao i cijena avionske karte. Naravno, ako govorimo o ekonomskoj klasi, jer business-klasa i dalje zadržava svoj standard udobnosti.

Puno stvari koje se odnose na udobnost putnika razlikuje se od tvrtke do tvrtke i većina će ih ovisiti o unutarnjoj poslovnoj politici svake od njih, piše Punkufer. Kod nekih avioprijevoznika određene stvari jednostavno neće biti dostupne na letu, ali ako vam nešto treba, ne ustručavajte se pitati jer drugačije i ne možete saznati što vam je još na raspolaganju, a nisu vam ponudili.

Za www.travelandleisure.com nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je što sve možete zatražiti na letu kada letite ekonomskom klasom – i dobiti besplatno. Naravno, više toga dostupno je na prekooceanskim letovima letovima u odnosu kontinentalne. Ali i kad letite ekonomskom klasom, možete dobiti više od onoga čime vas ponude, samo morate pitati.

Kompleti za udobnost

Na dugim letovima svim će putnicima biti podijeljene kozmetičke torbice s putnim papučama, maskom za spavanje, četkicom za zube, čepićima za uši. U tim kompletima nećete naći luksuzne kreme za ruke i druge artikle koji će biti podijeljeni putnicima prve klase, ali i ovi će vam dobro doći na dugom letu.

Flaširana voda

Na svakom letu uvijek možete zatražiti i dobiti besplatno čašu vode, a vrlo vjerojatno možete dobiti i čitavu bocu vode. Hoćete li je dobiti na kraju uvijek ovisi o zalihama na letu, ali nema razloga da ne pitate.

Deke i jastuci

Deku također možete uvijek zatražiti kada letite avionom, bez obzira na duljinu leta. Temperatura u avionu zna biti vrlo niska, zato su deke uvijek spremne ako je komu hladno, samo morate pitati. Ako letite noćnim letom, možete tražiti i jastuk.

Pribor za prvu pomoć

Svi komercijalni avioni moraju biti opremljeni setovima prve pomoći koji sadrže osnovo – zavoje, gaze i antiseptičkih maramice i sredstva za ispiranje rana. Ako vam se dogodi nezgoda na letu, samo obavijestite stjuardesu i ona će vam donijeti ono što trebate.

Lijekovi

Možete zatražiti i lijekove za razna stanje, od bolova i temperature do proljeva. Naravno, priručna ljekarna u avionu neće sadržavati rijetke lijekove i one koji se izdaju na recept, ali slobodno možete zatražiti stjuardesu tabletu protiv glavobolje koja vas muči otkad ste poletjeli, ne morate trpjeti do slijetanja.

Slušalice

Ako se letite ekonomskom klasom, i slušalice će joj odgovarati kvalitetom. Neće biti one koje izoliraju vanjsku buku kao u poslovnoj klasi, ali dobro će vam doći pogotovo ako su vaše privatne slušalice nekompatibilne s uređajima u avionu koji će vas zabavljati tijekom leta.

Knjige ili bojanke za djecu

Neke zrakoplovne tvrtke imaju knjige za djecu koje će ih zabavljati tijekom leta. Za ovo nema pravila, pa je najbolje da pitate – izgubiti ne možete ništa, a možete uživati u punom mirnijem letu ako vašeg mališana uspava nova priča ili pak uživati u filmu dok je on zabavljen bojenjem.

Dodatne grickalice ili još jedno piće

Na kratkim se letovima obično ne služi čitav obrok, nego samo grickalice. Ali ako ste još gladni ili ako su vam one taman otvorile apetit, pitajte stjuardese možete li dobiti još jedan paket. Ne znači da možete, ovo će se također razlikovati od kompanije do kompanije, ali tko pita, možda dobije repete.

Pića koja dobivate na letu – a da ih ne tražite – obično su besplatna, pa kad tražite nešto ekstra, provjetite za svaki slučaj plaća li se, da ne bi bilo neugodnih iznenađenja jednom kad ste već posluženi.

Objava Iznenadit će vas kad čujete što sve možete dobiti besplatno na letu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Plenković: Ne znam tko je “AP”, ali autorice poruka nisu baš zadovoljne s njim

30. siječnja 2023. u 19:04

Završena je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a u središnjici stranke. Predsjednik stranke Andrej Plenković u izjavi za medije osvrnuo se na slučaj Softver. Podsjetimo, prema prepisci Gabrijele Žalac i Josipe Rimac može se naslutiti da je premijer bio upoznat s pričom preplaćenog softvera. Ona, naime, u sms poruci Josipi Rimac spominje da je “AP upoznat”, javlja N1.

Očekivano, prvo je pitanje novinara bilo – tko je AP?

“Puno je opcija. Što kažu? Associated Press, autobusna poduzeća, jedna vaša kreativna međunarodna predsjednica se sjetila Anthonyja Perkinsa…”, našalio se Plenković, a potom nastavio:

“Pa što se tiče cijele te teme zanimljivo je da se više priča o tome čiji su inicijali, nego u kojem se kontekstu spominje. Ne znam odnosi li se na mene, ali mogao bih pretpostaviti iz onog što sam pročitao. I mogao bih iščitati da autorice nisu zadovoljne s tim dotičnim AP.”

Upitan zašto nije javno rekao da je projekt prezentiran u Vladi, Plenković je kazao:

“Ne vidim da je to nešto neuobičajeno u odnosu na sve brojne sastanke koji se odvijaju u Vladi. To je bio jedan od sastanaka na zahtjev tadašnje ministre. To je bilo vrijeme kada smo bili 5 ili 6 mjeseci na vlasti, apsorpcija europskih fondova je bila na 9 posto i u tom kontekstu nadležna ministrica je predložila susret o jednoj bazi podataka koja bi mogla biti koristan alat za apsorpciju sredstava iz fondova.”

“I za mene ima nekih potpuno novih elemenata u ovim transkriptima, nije bitno koji su, nije na meni da komentiram proces, ali su me iznenadili”, također je komentirao.

Optužio je opoziciju da kreira lažne teme poput priče o policajcima koji su se drogirali na jednoj intervenciji, kritiziranja Zakona o pomorskom dobru…

“To čine ne bi li pokrili svoju sramotu u glasanju o vojnoj pomoći Ukrajini. Ne mogu se iz tog gliba oprati, šmrkovima da se peru, neće se oprati nikada. Njihov poglavica, mislim na Milanovića, danas ide korak dalje. Pritišće DORH u vezi ministra Banožića. To je hrvatska opozicija. U tom kontekstu se pokriva i smeće u kontekstu. Hajdemo nabaciti sve ‘neteme’ samo da ne govorimo o njihovoj sramoti i lošim potezima”, rekao je Plenković.

Predsjednika RH Zorana Milanovića nazvao je licemjerom.

“Zamislite licemjerja, danas ispraća naše vojnike u Litvu, prije par tjedana u Poljsku, u NATO-ovu misiju. Naši vojnici koji su trebali sudjelovati u misiji EUMAM isto su trebali ići u Poljsku i Njemačku. Koja je razlika?”, rekao je.

Osvrnuo se i na Milanovićevu izjavu o Kosovu.

“Nitko nije anektirao Kosovo jer bi ga onda pripojio nekoj drugoj državi. Ne znam za pojam ekstrakcije u međunarodnom pravu. Ono što je važno je da je Kosovo neovisna država s kojom imamo diplomatske odnose, da je naš ministar Filipović bio na Kosovu, da je išlo s njim naših 50-ak gospodarstvenika s njim ne bi unaprijedili razmjenu između dvije zemlje. Ovakav narativ o Kosovu dosad nismo nikad doživjeli. Sad nije zvijezda samo u ruskim nego i u srpskim medijima.”

Objava Plenković: Ne znam tko je “AP”, ali autorice poruka nisu baš zadovoljne s njim pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Genijalne vijesti za početak tjedna: Uskoro gledamo deveti film o Harry Potteru!

30. siječnja 2023. u 19:00

Posljednji, osmi filmski nastavak o čarobnjaku Harry Potteru, njegovim prijateljima Ronu i Hermioni te borbi sa zlim magom Voldemortom stigao je u kina sada već davne 2011. godine, a obožavatelji magičnog svijeta čarobnjaštva i dalje jednakim žarom vole ovu franšizu. Baš zato vjerujemo kako će mnoge oduševiti vijest da ćemo relativno uskoro ponovno gledati Harry Pottera – i to u devetom nastavku filma!

Naime, otkako je J.K. Rowling, autorica knjiga o Harry Potteru, odobrila stvaranje kazališne drame o njegovom životu, počelo se pričati kako će se snimati ‘Harry Potter and the Cursed Child’. Naime, predstava tog naziva pokorila je prije nekoliko godina svjetske kazališne pozornice, a bavila se odnosom Harryja i njegova sina Albusa Severusa. Dakle, radnja je smještena u doba kada je Harry odrastao čovjek te otac troje djece, donosi portal Jolie.hr.

Sada je pak izvršni direktor Warner Bros. Discoveryja, David Zaslav, izazvao histeriju među fanovima jer je dao natuknuti kako se ta velika produkcijska kuća svakog časa sprema odobriti snimanje devetog filma o Harryju, a koji će pratiti radnju predstave te nam približiti Harryja kao odraslog čarobnjaka čija vlastita djeca odlaze u Hogwarts. Osim Zaslava, ova šuškanja potvrdio je i Rupert Grint, koji je u originalnih osam nastavaka filma utjelovio Harryjeva prijatelja Ronalda Weasleyja.

‘Ne mogu smisliti dobar razlog da ne nastavimo dalje otkrivati ovaj svijet. Volim svoj lik, volim taj svijet. To je ogroman dio mog života, a očekujem i da će se novom projektu pridružiti Daniel Radcliffe i Emma Watson bez kojih nastavak ne bi imao smisla’, rekao je tako nedavno Rupert u jednom intervjuu.

Naravno, taj potez vraćanja originalnog casta u novom, devetom nastavku filma, imao bi itekako smisla jer bi sama činjenica da se originalna trojka ponovno okupila privukla golem broj gledatelja u kino dvorane. Također, sva tri lika imaju velike uloge u ‘Harry Potter and the Cursed Child’ priči pa je nezamislivo da ih ne vidimo u sklopu tog projekta.

Najavljeno je skoro objavljivanje još detalja vezanih uz ovu najavu snimanja, a dotad vam predlažemo da se ponovno prisjetite prvih osam nastavaka – dok s nestrpljenjem čekate deveti.

Objava Genijalne vijesti za početak tjedna: Uskoro gledamo deveti film o Harry Potteru! pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Sedam najboljih namirnica za zdravlje bubrega, jedite ih što češće možete

30. siječnja 2023. u 18:45

Zdravlje našeg organizma ovisi o mnogim čimbenicima kao što su stil života, stres, genetika, ali i prehrana. Isto tako, unos određenih namirnica može imati velik utjecaj na zdravlje naših bubrega, čija je glavna zadaća filtriranje krvi i uklanjanje toksina koje šalje u mjehur, a mjehur ih zatim eliminira kroz urin. Ako bubrezi ne rade kako treba, može doći do ozbiljnih posljedica.

No jeste li znali da postoje namirnice koje dokazano pospješuju rad naših bubrega i samim time poboljšavaju njihovo zdravlje? Kako piše IndiaTimes i prenosi Index Fit, radi se o sljedećim namirnicama koje liječnici preporučuju konzumirati što češće upravo zbog njihovih pozitivnih utjecaja na zdravlje bubrega, donosi N1.

To su:

kupus
cvjetača
paprika
bobičasto voće
maslinovo ulje
jaja (posebno bjelanjci)
riba.

Svaka od ovih namirnica sadrži nutritivne vrijednosti koje pospješuju rad bubrega, sprječavaju nastanak bakterija u mjehuru i mokraćnom traktu te pomažu u smanjenju rizika od bubrežnih bolesti.

Objava Sedam najboljih namirnica za zdravlje bubrega, jedite ih što češće možete pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

HDZ “opleo” po predsjedniku Gradskog vijeća: “Svi “dresovi” Marka Vučetića”

30. siječnja 2023. u 18:30

HDZ Zadar na svojoj je Facebook stranici objavio post u kojem su se dotaknuli Marka Vučetića, predsjednika gradskog vijeća Grada Zadra.

Naime, u postu naziva “Svi “dresovi” Marka Vučetića” objavili su niz fotografija koje Vučetića prikazuju u različitim političkim situacijama, uz tekst:

“Čestitamo jer je prvi u Hrvatskoj uspio zatvoriti krug od krajnje desnice do ljevice i centra”.

 

Objava HDZ “opleo” po predsjedniku Gradskog vijeća: “Svi “dresovi” Marka Vučetića” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u brzom brojanju kovanica eura, tko je najbrži prst?

30. siječnja 2023. u 18:30

Ovih je dana na Facebooku otvoren događaj od nazivom “Otvoreno prvenstvo Hrvatske u brzom brojanju kovanica eura”.

Dakako, radi se o još jednom ruganju na račun uvođenja eura kao valute, obzirom na to s čim se sve građani susreću od 1. siječnja. Količina sitniša kojeg imaju u svojim džepovima daleko je veća nego u vijeme kune, pa su se stoga i dosjetili ovom događaju.

Navedeni događaj trebao bi se održati 1. travnja pa je stoga jasno da se radi o šali.

– Najprisutnija aktivnost od 1.1.2023. dobija novu dimenziju!!! Blagajnice, amateri i svi ljudi brzih prstiju, dovoljno ste vježbali svakodnevno, vrijeme je da pokažete da ste najbolji u brzopoteznom brojanju kovanica eura!!! Sudjelovanje besplatno, nagrada nema – jedino titula! Ajmo!!!! Nema veze što cijeli svijet preferira beskontaktno plaćanje (što oni znaju?!), mi Hrvati udaramo po metalu u džepovima!!!!, navodi se u objavi.

Objava Otvoreno prvenstvo Hrvatske u brzom brojanju kovanica eura, tko je najbrži prst? pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Detalji akcije u Zagrebu: Uhićen je odbjegli suradnik crnogorskog narkobosa?

30. siječnja 2023. u 18:26

Zagrebačka policija uhitila je u subotu prijepodne u središtu Zagreba crnogorskog državljanina Draška Vukovića (46), zvanog Ken, za kojim je argentinska policija raspisala Interpolovu potjernicu zbog pokušaja krijumčarenja droge.

Policija, koja je objavila samo Vukovićevu dob i državljanstvo izvijestila je da su Vukovića u iznajmljenom stanu u središtu Zagreba uhitili policajci iz Odjela za potrage Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ), prenosi N1.

U PUZ-u dodaju da su policajci temeljem ciljanog prikupljanja informacija došli do saznanja da se u iznajmljenom stanu u Centru nalazi strani državljanin za kojim je raspisana međunarodna potraga Interpola Republike Argentine zbog kaznenog djela pokušaja krijumčarenja opojnih droga.

”Dolaskom na adresu 46-godišnjaka su uhitili i odveli u službene prostorije te je istog dana, 28. siječnja odveden na Županijski sud u Zagrebu radi pokretanja ekstradicijskog postupka”, dodaje PUZ.

Mediji su izvijestili da je Vuković, bivši suradnik kriminalnog klana crnogorskog narkobosa Darka Šarića, pritvoren na temelju Interpolove tjeralice iz Argentine, iz 2009. godine, koja ga tereti za nabavu 490 kilograma kokaina.

Dodaju da je Vuković poznat kao jedan od pokajnika u postupku protiv Šarića, nakon što je sa Šarićem uhićen 2010. u sklopu međunarodne akcije ”Balkanski ratnik” zbog krijumčarenja 5,9 tona kokaina iz Argentine u Europu.

Vuković je poznat po spektakularnom bijegu iz 2007. godine, kada ga je skupina naoružanih muškaraca oslobodila nakon napada na policijski konvoj koji ga je prevozio sa suda u Kopenhagenu, gdje mu se sudilo zbog trgovanja kokainom. Tom prilikom je ranjeno 11 danskih policajaca.

Objava Detalji akcije u Zagrebu: Uhićen je odbjegli suradnik crnogorskog narkobosa? pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Zbog nedostatka vozača kamiona i autobusa, besplatno polaganje C, D i E kategorije

30. siječnja 2023. u 18:15

Sve više prijevozničkih tvrtki sklapa ugovore s autoškolama oko plaćanja troškova obuke vozača i budućeg zapošljavanja.

Kada je prije 20-ak godina ukinut obvezni vojni rok u gotovo svim europskim zemljama, uglavnom se o tome govorilo u okvirima što to znači za nacionalnu sigurnost, ili pak nešto manje o tome što će to značiti za dodatnu mobilizaciju mladih ljudi na tržištu rada koji neće “izgubiti” godinu ili dvije na službu domovini. No, tada je pomalo ispod radara prošla jedna činjenica koja je u fokus došla sada. U gotovo niti jednoj zemlji Europe više nema dovoljno vozača kamiona i autobusa. Kako je to povezano?

Ono što su desetljećima radile europske vojske, između ostalog, besplatno su obučavale vozače kamiona za svoje “auto jedinice”, a koji su kasnije u civilstvu nastavili koristiti te kategorije ili ih čak i nadograđivati. Neke procjene su da je samo iz sustava nekadašnje JNA godišnje izašlo i do 30 tisuća vojnika s vozačkim dozvolama ili teretnim kategorijama, a da ih prije toga nisu imali. Situacija je gotovo identična u svim zemljama, bilo da se radi o državama na ovom prostoru, ili pak velikim zemljama poput Njemačke, Italije i Francuske. Sadašnja situacija se razlikuje u tome što bogate zemlje EU usisavaju postojeću bazu vozača iz onih siromašnijih, a osim Hrvatske, u još većem problemu su Srbija te Bosna i Hercegovina, donosi Poslovni dnevnik.

Zbog toga su u BiH mnoge prijevozničke tvrtke odlučile sklopiti sporazume s autoškolama oko omogućavanja besplatnog polaganja kategorija za kamion i autobus za nove polaznike. Naravno, intencija je da ti polaznici nakon dobivanja kategorija počnu raditi za tvrtke koje su im platile obuku. Kako piše sarajevski portal Klix, najnoviji primjer je Autoškole Ajan s tvrtkama iz Tešnja i Zavidovića za polaganje C i D kategorije. Sve troškove plaćaju prijevozničke tvrtke Green Light iz Tešnja i Prijevoz putnika iz Zavidovića. Dalibor Mlađenović, predstavnik tvrtke koja posreduje pri zapošljavanju vozača iz BiH u Sloveniji i Njemačkoj ističe da je samo on u osam godina izdao 15.000 KOD95 licenci, koje su neophodne  na EU cestama, bosanskohercegovačkim vozačima za ove dvije zemlje. Dodaje da u Sloveniji trenutno nedostaje 3800 vozača, a u Njemačkoj 30.000 vozača autobusa i 80.000 vozača kamiona. Situacija je, navodi, još alarmantnija ako se zna da prosječni vozač kamiona u autobusa u Njemačkoj ima više od 50 godina, a što znači da će ih veliki broj vrlo ubrzo otići u mirovinu. Pojašnjava da je prosječna bruto plaća vozača u Njemačkoj 3700-4200 eura.

Objava Zbog nedostatka vozača kamiona i autobusa, besplatno polaganje C, D i E kategorije pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Lions klub Zadar poziva 10. veljače na humanitarni koncert “Za mlade i nadarene”

30. siječnja 2023. u 18:05

U suradnji s Koncertnim uredom Zadar u petak, 10.02.2023. Lions klub Zadar priređuje humanitarni koncert „Za mlade i nadarene“.

Održat će se u Koncertnoj dvorani Braće Bersa u Kneževoj palači s početkom u 19,30 sati. Cijena ulaznice je 10 eura.

Na koncertu će nastupiti tek neki od umjetnika kojima je u prijašnjim godinama Lions klub Zadar financijski pomagao u školovanju ili usavršavanju. Oni će u ovoj prigodi plesati, svirati i pjevati za neke nove mlade i nadarene koji idu njihovim stopama.

Zainteresirani za taj koncert i kupovinu ulaznica mogu se obratiti na:
098 9835688 Davorka Mezić
095 3611004 Tomislav Košta

Objava Lions klub Zadar poziva 10. veljače na humanitarni koncert “Za mlade i nadarene” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru prvi put sudjelovala u Noći muzeja

30. siječnja 2023. u 17:59

Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru (SICU), jedna od četiri kapitalne kulturne ustanove u Hrvatskoj koja se nalazi u sklopu kompleksa benediktinskog samostana Sv. Marije u Zadru, ove godine prvi put sudjelovala je u nacionalnoj kulturnoj manifestaciji Noć muzeja pod motom ‘Muzeji su važni!’.

U petak, 27. siječnja, od 18 do 21 sat, brojni posjetitelji razgledavali su tu jedinstvenu ustanovu crkvenih umjetnina čiji stalni postav čini 210 eksponata, od kojih su mnogi traženi za posudbu diljem svijeta.

Bio je dirljiv prizor vidjeti koliko je ljudi svih generacija, poput rijeke harmonično i sa zanimanjem hodilo prostranim prostorima SICU-a te se zainteresirano zaustavljalo pred eksponatima: cijele obitelji, roditelji s malenom djecom, mladići i djevojke, bračni parovi, prijatelji; svi u želji ‘iskoristiti’ slobodan ulaz kako bi upoznali blago drevne zadarske crkvene baštine. Umjetnine u SICU-u datiraju od kraja 8. st. do 18. st., odnosno od predromanike do kasnog baroka.

Toliki pohod sugrađana obradovao je i zadarske benediktinke zvane čuvaricama SICU-a, s opaticom č. m. Anastazijom Čizmin, u zahvalnosti da su naraštaji od djece do starijih bili nadahnuti doći.

Koludrice su i tijekom Noći muzeja bile na svojim ‘radnim mjestima’ na usluzi tumačenja umjetnina i osobni izraz dobrodošlice posjetiteljima, kao i kustosica SICU-a doc. dr. sc. Ana Jordan Knežević koja je osobno vodila neke grupe te ravnatelj SICU-a dr. sc. don Mario Soljačić.

SICU, poznat pod nazivom Zlato i srebro Zadra, nije samo hrvatska dragocjenost nego i Izložba u svjetskim razmjerima, koju godišnje posjeti više desetaka tisuće posjetitelja, osobito ljeti.

„Po upitima za posudbom za međunarodnim izložbama, vidimo koliko je svijet zainteresiran za naše umjetnine i SICU ih posuđuje uz sve mjere zaštite i po propisima. Imamo djelo slikara Vittorea Carpaccia koje ovoga ožujka ide na izložbu u Palazzo Ducale u Veneciju. Uvijek je potražnja za našim umjetninama, što govori da je to riznica zaista svjetskog glasa“ istaknula je kustosica Knežević.

U svakom području umjetničkog stvaralaštva u SICU-u postoje značajni eksponati; u kiparstvu, slikarstvu, zlatarstvu među kojima su mnogi relikvijari.

U prizemlju SICU-a nalaze se vrlo vrijedni ulomci ambona iz katedrale sv. Stošije iz 12. st. i ulomci iz crkve sv. Šime iz 13. st. Među ikonama ističe se ikona benediktinki, Ugljanski triptih iz prve polovice 14. st., Gospa od Zdravlja Blaža Jurjeva, djela Paola Veneziana.

Na katu zgrade je vrlo vrijedan Poliptih sv. Martina autora Carpaccia, a sastoji se od šest slika u drvu s prikazom pojedinog sveca raspoređenih u dva reda.

Na skoru značajnu izložbu u Veneciju idu dvije slike, sv. Jeronima i sv. Martina kao središnja slika tog Poliptiha koji potječe iz zadarske katedrale sv. Stošije.

Uz izložbu će biti organizirano i predavanje koje donosi nove spoznaje o tom poliptihu. „Izložba u Veneciji je bila nezamisliva bez našeg Poliptiha iz SICU-a. U cijeli postupak konzervatorsko – restauratorskih radova kojeg je 13 godina vodila Jadranka Baković, voditeljica zadarskog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda, bili su uključeni i Talijani koji su stručnjaci baš za to razdoblje povijesti umjetnosti i itekako su upoznati s našim djelima“ rekla je kustosica Knežević, istaknuvši da zaista treba valorizirati djela koja imamo. Od Carpaccia u Hrvatskoj su još djela Sv. Sebastijana u Zagrebu i Bogorodica s Djetetom s Krka.

„Nismo dovoljno svjesni kolika je vrijednost tih radova i treba ih više promicati i afirmirati na europskoj kulturnoj sceni. Uopće, naša javnost treba još više upoznati   vrijednost umjetnina u SICU-u. Plan je da izložene umjetnine približimo javnosti, osobito osmoškolcima i srednjoškolcima, da još više dolaze u SICU.

To je smisao i Noći muzeja: da se građani upoznaju s umjetninama i da nakon toga dolaze i sami istraživati nove spoznaje, mogu organizirati i kreativne radionice kojima će se uključiti u taj proces“ poručila je kustosica Knežević.

U Noći muzeja SICU su najavljeno pohodile mnoge grupe srednjoškolaca i studenata, bilo je i stručno vodstvo od strane kustosice Knežević. Radionicu izrade plakata o temi Zlato i srebro Zadra vodila je Prirodoslovno – grafička škola Zadar.

„To je dodatni korak da se SICU još više otvara javnosti. Jer i to je način širenja kršćanske poruke, da ljudi i na taj način upoznaju djela i prihvaćaju očitovanja vjere u Boga po tom stvaralaštvu. I to je način da se ljudi približe Crkvi kao ustanovi“ poručila je dr. Jordan Knežević.

„Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru – tragom bogate prošlosti“

Osobitost i dodatna vrijednost trenutne ponude u prostoru SICU-a koji je pravno utemeljen 29. ožujka 1967. je izložba pod nazivom „Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru – tragom bogate prošlosti“, čija je autorica kustosica SICU-a dr. Ana Jordan Knežević.

Ta jedinstvena izložba otvorena je do 31. srpnja 2023., a njen je primarni cilj „valorizirati stalni postav i SICU kao iznimno značajnu kulturnu ustanovu u RH na nacionalnoj razini. SICU je najznačajnija crkvena riznica sačuvana u Hrvatskoj, ali i na međunarodnoj razini“, istaknula je dr. Jordan Knežević to i na svečanom otvorenju te ‘izložbe o Izložbi’ koje je bilo 5. prosinca 2022. godine, a okupilo je predstavnike svih osnivača SICU-a.

Osnivači SICU-a su Zadarska nadbiskupija, benediktinski Samostan sv. Marije Zadar i Skupština Općine Zadar. Utemeljenje SICU-a supotpisom temeljnog ugovora podržala je tadašnja Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti.

Na izložbi Tragom bogate prošlosti dr. Jordan Knežević dokumentirano je predstavila proces stvaranja SICU-a u fotografijama, slici i riječi, što je rezultat njenih opsežnih dvogodišnjih istraživanja a obuhvatila su 14 arhiva u raznim kulturnim ustanovama u Hrvatskoj. Prikupljena arhivska građa iz mnogih ustanova, prvi put predstavljena na izložbi Tragom bogate baštine, otkrila je podatke do sada nepoznate javnosti i donosi nove spoznaje o povijesti Zadra i njegovih sakralnih objekata.

Izložba u čijoj je realizaciji sudjelovalo 15 ustanova koncipirana je kroz tri kronološko – tematske cjeline: Kao Feniks iz pepela – Drugi svjetski rat; Gradnja kapitalnog objekta kulture te Stalni postav SICU-a.

Dr. Knežević Jordan zahvalila je svima na otvorenosti i suradnji, kao i benediktinkama i Zadarskoj nadbiskupiji na dostupnosti arhiva.

Na temelju sačuvane fotodokumentacije, arhivskih spisa, tlocrta i novinskih članaka, posjetitelji imaju uvid u povijesno-društvene događaje koji su prethodili utemeljenju SICU-a i utjecali su na njen razvoj od početka.

Građa izložbe Tragom bogate baštine potječe iz arhiva sljedećih ustanova: SICU, Samostan benediktinki sv. Marije u Zadru, Zadarska nadbiskupija, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Konzervatorski odjel u Zadru, Arheološki muzej u Zadru, Narodni muzej u Zadru, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (Zbirka rukopisa i starih knjiga), Državni arhiv u Zadru, Hrvatski muzej arhitekture HAZU-a, Hrvatski restauratorski zavod, Znanstvena knjižnica u Zadru te privatni arhiv Abdulaha Seferovića i Aleksandra Kotlara.

„Drugi važan cilj organiziranja te izložbe je prikazati niz društveno – povijesnih događaja koji su se događali prije i od Drugog svjetskog rata do danas, a važna su za SICU. To je vrlo važno, jer ti događaji pričaju o povijesti grada.

Cijela priča oko zadarskog Zlata i srebra koje je imalo dugi period premještanja iz skloništa do sjemeništa Zmajević, pa je jedan dio završio u Italiji. Zatim, priča o dolasku Miroslava Krleže, dugogodišnji pregovori između svjetovne i crkvene vlasti koji su se vodili i bili su jako naporni, a bili su na međudržavnoj razini“ rekla je dr. Jordan Knežević o događajima koji su prethodili osnivanju SICU-a.

„U dijelu izložbe Tragom bogate prošlosti prikazuju se i nove arhivske spoznaje koje dosad nisu bile javno objavljene – to se odnosi na dio o spašavanju Zlata i srebra. Sada vidimo što je nekada postojalo u Zadru, a talijanskim parobrodom odneseno je u Italiju. Postoji nova građa o Miroslavu Krleži. Krleža je opjevao Zadar o svom dolasku, ti su rukopisi nama sada poznati. Prvu izložbu ‘Zlato i srebro Zadra’ Krleža je 1950. radio u Parizu i za nju nitko nije znao, pa 1951. u Zagrebu. Ta ista izložba je bila 1953. u Zadru u Etnografskom muzeju“ istaknula je dr. Jordan Knežević.

Doprinos Miroslava Krleže u osnivanju SICU-a

U katalogu izložbe Zlato i srebro Zadra iz 1951. Krleža je zapisao: „Od ranog srednjeg vijeka pa sve do pada Bosne, od Čikinog srebrnog krsta do blistavog kovčega anžuvinske kraljice Jelene Kotromanićke, ime Zadra vijorilo je u grimizu krvi i ognja, u dimu požara, uz jauk djece i žena pod ruševinama, kao barjak kroz stoljeća“.

Činjenica da je u vrijeme socijalizma izložba dostupna javnosti, a sakralnog je sadržaja, uspjela dobiti svoj stalni postav predstavlja fenomen koji treba valorizirati.

SICU je jedina stalna izložba u Hrvatskoj jer je to bio tadašnji dogovor osnivača: države, Grada Zadra, Zadarske nadbiskupije i samostana sv. Marije. Određeno je da SICU neće imati formu javnog muzeja kao i drugi muzeji, jer stalni postav je umjetnička riznica, ali ipak će biti otvorena javnosti. Bilo je odlučeno da neće biti u sklopu crkve, da se zadovolje svi interesi u to vrijeme koje inače generalno nije bilo sklono Crkvi.

Osnovati SICU bio je čudesan uspjeli izdanak oko čijeg se utemeljenja trebalo puno potruditi, zauzimati i pregovarati između Crkve i bivše države.

Naime, ideja o osnivanju muzeja crkvene umjetnosti u Zadru datira od 1948. kada je istaknuti hrvatski književnik i akademik Miroslav Krleža posjetio Zadar nakon što je bio opustošen u Drugom svjetskom ratu.

„Moramo znati da je Miroslav Krleža bio fasciniran zadarskim crkvenim blagom, bio je toliko oduševljen crkvenim umjetninama da je već 1950. izložbu Zlato i srebro Zadra organizirao u Parizu, 1951. u Zagrebu, a 1953. u Zadru. Znači, bio je toliko uporan oko toga.

Potaknuo je i izdavanje istoimene monografije za koju je napisao i predgovor u kojem veliča zadarsko sakralno blago.

Čak su sačuvani njegovi rukopisi u kojima Krleža govori da treba pokriti crkvu sv. Marije. Toliko je bio angažiran oko toga. Nakon njega, u Zadar 1951. dolazi tadašnji predsjednik Jugoslavije. I tada kreće cijela obnova, što je, kad gledamo s današnjeg aspekta, fenomen“ istaknula je dr. Jordan Knežević.

Naime, devet godina nakon te izložbe koju je organizirao Krleža započinju višegodišnji pregovori između crkvene i svjetovne vlasti oko izgradnje crkvenog muzeja i obnove samostanskog kompleksa Sv. Marije.

Pregovori uspješno završavaju 1970. kada je potpisan Sporazum o osnivanju SICU-a u Zadru, a 1972. završena je i izgradnja samostanskih zgrada u koje se 1976. trajno useljava stalni postav SICU-a.

Najprije se mislilo izložiti 500 eksponata, za što nije bilo mjesto, pa 250, a sada stalni postav SICU-a čini 210 eksponata na 1 200 četvornih metara.

Na izložbi Tragom bogate prošlosti građani mogu vidjeti i fotografiju sa svečanosti završetka izgradnje muzejskog kompleksa od 31. listopada 1972., kao i pisaćom mašinom tipkano Pismo Krleže zadarskom nadbiskupu Mati Garkoviću glede obnove zadarskog samostana sv. Marije.

Krležino Pismo datirano Zagreb, 1. lipnja 1962., s njegovim vlastoručnim potpisom, glasi: „Mnogo poštovani gospodine, u vezi s Vašim pismom od 30. V. o.g., izvolite, molim Vas, primiti do znanja, da ću nastojati da budem vjernim tumačem Vaših misli i namjera u vezi s Vašim brigama oko zadarskog samostana. I ovom prilikom, molim Vas, mnogo poštovani gospodine, primite izraze mog dubokog poštovanja“.

Mons. Puljić: „SICU nije samo crkveno, nego opće ljudsko djelo“

Svečano otvarajući izložbu Tragom bogate baštine u ponedjeljak 5. prosinca 2022., tadašnji zadarski nadbiskup Želimir Puljić u prigodnom govoru pohvalio je koncept izložbe Tragom bogate baštine, jer njenim razgledavanjem posjetitelji mogu dobiti informacije kako se SICU rađao i koliko dugo, kako je sve počelo.

„To nije išlo lagano. Ali u onom vremenu, kada je sve, na neki način, bilo upereno protiv Crkve, crkvenih službenika i crkvenih samostana, ipak se našlo pametnih ljudi koji su rekli, ovo treba staviti na noge! Jer ovo nije samo crkveno, ovo je opće ljudsko djelo“ istaknuo je mons. Puljić.

Utjecaj kojega je u vremenu komunizma intelektualac Krleža založio i izložio svoj autoritet, da ondašnja socijalistička država podrži utemeljenje zapravo crkvenog muzeja, sociološki promatrano je društveni fenomen, a u duhovnom smislu, čudesno providonosan čin.

Očigledno su i ondašnji vlastodršci prepoznali da sakralno blago, jedan od znakova hrvatskog identiteta, nadilazi granice crkvenog atributa i predstavlja javno, kulturno dobro, vrijedno da ga upozna cijela zajednica i društvo, domaća i svjetska javnost.

Nadbiskup Puljić smatra da je za osnivanje SICU-a uvelike zaslužan grad Zadar.  „Zadar koji je kao nevino dijete stradao u Drugom svjetskom ratu, bez ikakvog temelja. On je bombardiran tako da ga uspoređuju s njemačkim gradom Dresdenom koji je također bio strašno bombardiran. A bez ikakvog razloga. Onda je vjerojatno proradila, recimo, savjest, hajdemo pomoći tom Zadru. Hvala Bogu da je netko bio razuman i pametan i učinio to što je učinio“ istaknuo je mons. Puljić prigodom otvorenja izložbe Tragom bogate prošlosti.

Ta je Izložba plod suradnje mnogih institucija, osobito osnivača koji su je podigli. „Lijepo je vidjeti kako je ta nedavna prošlost bila strukturirana i kako je došlo do postojanja SICU-a. Biblioteke, arhivi i stalni postav crkvene umjetnosti u Zadru upućuju nas na bogatu ostavštinu prošlosti, ali jezikom boja i stilovapokušavaju reći i priopćiti nam nešto sada i ovdje. Davno je napisano, naslikano, učinjeno, ali ostavlja nam i danas svoju poruku koja je aktualna“ rekao je mons. Puljić, dodavši da se „takva kulturna događanja zbivaju kako bi se na živ i konkretan način priopćilo i prenijelo suvremenom čovjeku poruku i jeku iz prošlih godina i vremena“.

„Jer, ako se ne aktualizira od vremena do vremena, onda je to mrtvi kapital. Naša izložba želi biti živi kapital koji danas govori, poručuje i uprisutnjuje one koji su ta djela stvarali.

Zato je Crkva stoljećima surađivala s umjetnicima u različitim područjima ljudskog duha i stvaralaštva: na književnom, likovnom, glazbenom, graditeljskom polju i poticala ih neka svojim djelima i kreativnošću stvaraju i uljepšavaju sjaj Božje prirode. Kulturna baština u koju su umjetnici utisnuli svoj pečat i obilježje uvijek je bila duša nekog mjesta te bitni čimbenik imena i prezimena jednog kraja i naroda“ poručio je mons. Puljić.

Podsjetio je i na riječi sv. Ivana Pavla II. koji je u svom Pismu umjetnicima 2000. istaknuo da je religija kao domovina duše, „umjetnicima kroz vjekove bila nadahnućem njihovih umjetničkih dostignuća. Mi smo nemoćni do kraja proniknuti i protumačiti povijesne niti pletiva kulta i kulture, religije i čovjekove duše koja je u našim predjelima stvarala brojna umjetnička djela s kojima se ponosimo i ostavština su generacijama koje će doći iza nas.

Kad s pažnjom i intuicijom promatramo sklad boja i oblika izloženih umjetničkih djela, kadri smo parcijalno doživjeti i osjetiti dio ‘nevidljivog fluida’ umjetničkog i vjerničkog nadahnuća koji su nam genijalni graditelji ljepote htjeli priopćiti“ podsjetio je na Wojtiline riječi mons. Puljić.

Zadarski SICU je među znamenitim svjetskim izložbama crkvene umjetnosti

Dina Bušić, pročelnica za kulturu Grada Zadra, u ime Grada Zadra je poručila: „SICU u Zadru izuzetan je dio naše povijesti. Čestitam na ustrajnosti i radu svima koji su uložili svoju energiju, entuzijazam i inteligenciju u postojanje SICU-a te kustosici na velikom radu. Čestitam svima koji su pokrenuli ideju da se još jednom oživi memorija kako je sve izgledalo, koliko je nekada bilo teško, izazovno, kakve su bile suradnje i kako to izgleda danas. Jer povijest će se pisati i nakon nas. Tu smo svi da služimo na ponos našem gradu i tako vrijednoj zbirci. Grad Zadar je tu kao i suosnivači – sigurna smo podrška i platforma za daljnji rad ustanove SICU-a“.

Proces nastajanja SICU-a na otvaranju izložbe Tragom bogate prošlosti 5. prosinca 2022. opisao je i izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

„Izložba je vrlo zanimljiv izložbeni koncept s arhivističkog i povijesnog te muzejskog odnosno umjetničkog gledišta. Prikazuje dugotrajni proces nastanka sadašnjeg postava Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru.

Postav zadarske crkvene umjetnosti od neprocjenjive je umjetničke vrijednosti i stoga ga s pravom smatramo prvom nacionalnom hrvatskom izložbom ovakve vrste te ga uvrštavamo i u red znamenitih europskih i svjetskih izložbi crkvene umjetnosti“ poručio je dr. Oršolić.

Zbog datiranja umjetnina SICU-a koje čine današnji izložbeni postav, povijest nastanka SICU-a zapravo je trajala stoljećima, od prvih početaka kršćanstva i Katoličke Crkve na širem prostoru Zadarske nadbiskupije.

„Ipak, sama ideja izgradnje i osnivanje SICU-a produkt je druge polovice 20. st. kad se tek početkom 1950.-ih godina počinje raščišćavati porušeni Zadar nakon bombardiranja savezničkog zrakoplovstva.

Očuvanje sakralnog blaga i umjetnina treba pripisati tadašnjem zadarskom nadbiskupu Petru Dujmu Munzaniju i benediktinkama. Naime, upravo je nadbiskup Munzani o svom trošku dao 19. rujna 1943. zazidati sklonište tj. prostrani podzemni i nadzemni bunker podno zvonika crve sv. Marije, gdje su sklonjene sakralne umjetnine i druge dragocjene povijesne-kulturno-umjetničke vrijednosti“ istaknuo je dr. Oršolić.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata tijekom kojeg je 16. i 17. studenog 1943. bio razrušen samostan benediktinki, Okružni narodnooslobodilački odbor Zadar u lipnju 1945. pokušava staviti cjelokupnu imovinu samostana benediktinki Sv. Marije pod svoju privremenu upravu.

„Nadbiskup Munzani je na 12 stranica uputio žalbu Oblasnom narodnooslobodilačkom odboru u Splitu u kojoj je obrazložio stvarno stanje posjeda benediktinki te da su Nadbiskupski ordinarijat i svećenici tijekom i nakon završetka rata obilazili, pazili i čuvali samostanski posjed i crkvu sv. Marije. Njegovo obrazloženje je prihvaćeno i Upravni odjel oblasnog narodnog odbora Dalmacije u Splitu odbija odluku ONOO-a Zadar te ostavlja svu imovinu u posjedu Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru, odnosno sestara benediktinki“ istaknuo je dr. Oršolić.

Po povratku benediktinki u Zadar 1947. iz samostana u Pagu, Rabu i Cresu gdje su tri godine bile privremeno smještene nakon što je njihov samostan u Zadru srušen, zadarske benediktinke preuzele su čuvanje sakralnog blaga i umjetnina, a tadašnja Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, odnosno sadašnji Zavod HAZU-a u Zadru, preuzeo je odgovornost oko izgradnje kompleksa sv. Marije u koju ulazi projekt izgradnje i utemeljenja SICU-a koji je bio jedan od četiri nacionalna projekta tadašnje socijalističke Republike Hrvatske.

Dr. Oršolić istaknuo je dvije osobe važne u osnivanju SICU-a, što se tiče Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

To je akademik Branimir Gušić, prvi predsjednik savjeta SICU-a od 1967., odnosno od utemeljenja 1970., no on nije dočekao otvorenje SICU-a 1976. jer je kasnilo.

„Kad je obnovljen samostan sv. Marije, izgrađena je i zgrada SICU-a u kojoj se danas nalazi stalni postav. Međutim, ta zgrada nije bila i useljena. Opet se čekalo zbog raznih pravnih zavrzlama i ugovora koji su kasnije dopunjavani između Nadbiskupije, Grda i tadašnjih republičkih organa, tako da je za javnost SICU otvoren tek 1976. godine.

Druga osoba koju treba istaknuti u vezi obnove cijelog kompleksa samostana sv. Marije i osnivanje SICU-a je dr. Vjekoslav Maštrović. On je prvi direktor Instituta tadašnjeg JAZU-a, sadašnjeg Zavoda za povijesne znanosti HAZU-a u Zadru koji je bio i prvi direktor SICU-a u izgradnji i prvi v. d. direktor SICU-a poslije 1970. Zbog raznih političkih razloga, jer to je bilo doba Hrvatskog proljeća, Maštrović nije bio pozvan na otvaranje SICU-a 1976. godine.

Dr. Oršolić je u Arhivu Zavoda za povijesne znanosti u Zadru došao do kutije arhivskog gradiva koja se odnosi na obnovu samostana sv. Marije i izgradnju SICU-a. „To su dvije opširne i zasebne teme od kojih svaka zaslužuje zasebnu monografiju s obzirom na političko stanje koje se događalo u to vrijeme“ rekao je dr. Oršolić.

Nakon dugotrajnog procesa i pregovora između Nadbiskupskog ordinarijata i Narodnog odbora Općine Zadar uz posredovanje Republičkih vlasti, konačno je potpisan ugovor o osnivanju SICU-a koji je, uz nekoliko godina počeka, s radom počeo tek 1976. godine.

Tragom bogate prošlosti je izložba o osnivanju i utemeljenju SICU-a, dakle, izložba o Izložbi. Autorica dr. Jordan Knežević to je pregledno elaborirala na panoima gdje se detaljno saznaje o povijesti nastanka SICU-a.

„Budući da se nada skoroj obnovi postava, posebno je htjela valorizirati stalni postav SICU-a. Edo Kovačević napravio je jedno od najljepših likovnih oblikovanja muzejskog postava koje se smatra jednim od najboljih rješenja muzejskih interijera u 20. stoljeću. Kustosica Knežević istražila je i sam postav, namještaj koji je radio Bernardo Bernardi, najpoznatiji hrvatski arhitekt i dizajner“ rekao je dr. Oršolić.

Naime, „likovno oblikovanje stalnog postava SICU-a struka danas prepoznaje kao jedno od najboljih rješenja muzejskih interijera 20. st., a u njegovu konačnu realizaciju bili su uključeni vrsni stručnjaci za tehniku i rasvjetu te stručnjaci s područja povijesti umjetnosti koji su sudjelovali u konačnom odabiru eksponata. Za uređenje prostorija naručen je dizajnerski namještaj Bernarda Bernardija (1921.-1985.). To je naš poznati arhitekt koji je 1950.-ih godina stvarao bezvremenska djela arhitekture i dizajna i ostavio neizbrisiv trag na hrvatskoj kulturnoj sceni“ istaknula je dr. Jordan Knežević.

Zadarske benediktinke sv. Marije – budne i brižne čuvarice kulturne baštine

Č. m. Anastazija Čizmin, opatica benediktinskog samostana sv. Marije koji postoji od 11. st., istaknula je da SICU i izložba Tragom bogate baštine predstavlja bogatu prošlost Zadra, samostana sv. Marije i Zadarske nadbiskupije.

Na izloženim fotografijama vidi se puno osoba zaslužnih za osnivanje SICU-a.  „Veliki je doprinos koludrica sv. Marije koje su budno, brižno, tajnovito i hrabro čuvale i očuvale veliki dio kulturne baštine koja se nalazila pod njihovim okriljem u samostanu.

U Drugom svjetskom ratu samostan je bio temeljito razrušen, a umjetnine i ostale dragocjenosti bile su pohranjene na tajno mjesto. Ta tajnovitost bila je dugog vijeka. Nakon Drugog svjetskog rata, u mirnodopskim uvjetima, kad su koludrice bile bez svoga doma, pristupilo se prikupljanju i obnavljanju sačuvanih predmeta“ rekla je opatica Čizmin, istaknuvši da su koludrice željele da to veliko umjetničko blago bude smješteno na jednom mjestu i izloženo po najsuvremenijim standardima.

Citirala je svjedoka toga vremena, zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka, koji je o osnivanju SICU-a zapisao: „Bila su duga i mučna pregovaranja s Gradom i Republikom oko obnove povijesnog samostana, te najstarije ustanove u Zadru i uspostave SICU-a u dva krila samostanskog kompleksa. Krenulo se doslovno od točke zero.

Odluka ondašnjih gradskih otaca bila je jednostavno izbrisati samostan sv. Marije na njegovom tisućugodišnjem prostoru. Oni su kompleks samostana Sv. Marije bili prenamijenili za četiri muzeja: Gradski muzej, Prirodoslovni muzej, Galeriju umjetnina i Arheološki muzej!!!! To Rješenje zaslužuje četiri uskličnika. Bio je to odgovor na molbu opatice M. Benedikte Braun za djelomičnu obnovu svoga povijesnog samostana“.

Naime, opatica zadarskog samostana M. Benedikta Braun 1960. je uputila prvu molbu za djelomičnu obnovu samostana. SICU je otvorena prije 46 godina, nakon dugih 16 godina pregovaranja, 4. prosinca 1976. godine.

Tom svečanom otvorenju SICU-a prisustvovali su visoki predstavnici političkog, društvenog, znanstvenog i kulturnog života Hrvatske te uglednici Crkve na čelu s pronuncijem, nadbiskupom Micheleom Cecchinijem i kardinalom Augustinom Mayerom.

„Prekretnicu u tom sporom i neizvjesnom procesu donijelo je potpisivanje ugovora između tri osnivača SICU-a: tadašnje Skupštine Općine Zadar, Zadarske nadbiskupije i Samostana sv. Marije.

Temeljni ugovor potpisan je 29. ožujka 1967., što SICU obilježava kao svoj Dan. Jedna od temeljnih odredbi tog ugovora je da se benediktinkama samostana sv. Marije prizna status čuvarica izložbenog prostora SICU-a i izložaka koji se u SICU nalaze.

Mi smo zaista to i bile, ne samo tada kad se odlučivalo o našoj sudbini, nego i puno ranije, kad su se koludrice suprotstavile odluci tadašnjih vlasti da se vrijedne umjetnine odnesu u Italiju.

Naša je zadaća, potvrđena i u pravnom dokumentu o osnivanju ustanove SICU-a, da budemo čuvarice, da pazimo na te vrijedne predmete i da se brinemo o njima, jer to nisu samo predmeti.

Uz svoju materijalnu, kulturnu i umjetničku vrijednost, ti izlošci su poveznica nas koji smo sada tu sa svima koji su tu bili prije nas, znani i neznani, koje je vjera u onostrano nadahnjivala i poticala da nam ostave ono najbolje od sebe“ poručila je o. Čizmin, u želji da, uz Božju pomoć, koludrice nastave stopama njihovih predaka.

Povodom izložbe SICU – Tragom bogate prošlosti će biti predstavljen i opsežni dvojezični katalog s više od 160 stranica posvećen SICU i Zadru.

Stalni postav SICU-a obnovljen je i nakon Domovinskog rata tehničkim osuvremenjivanjem prostora što nije zadiralo u izvornu koncepciju Izložbe koju je zadao akademski slikar Edo Kovačević (1906.-1993.), autor idejnog likovnog rješenja stalnog postava SICU-a.

Nakon kompleksnih konzervatorsko – restauratorskih zahvata na liturgijskim predmetima i umjetničkim slikama koje su tada izvađene iz skloništa, SICU je ponovno otvoren za javnost 4. srpnja 1997. i kao takav sačuvan je do danas. Godišnje pohodom SICU-a divljenje i poštovanje zadarskim, hrvatskim crkvenim umjetninama izraze desetci tisuća stranih posjetitelja, a to sve više čini i domaća javnost.

Objava Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru prvi put sudjelovala u Noći muzeja pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Umro Adama Niane, glumac iz Netflixove hit serije Lupin

30. siječnja 2023. u 17:55

Adama Niane, francuski glumac koji je bio najpoznatiji po svojoj ulozi u Netflixovoj hit seriji Lupin, preminuo je 56. godini. Uzrok njegove smrti još nije poznat, javlja Index.

Zvijezda serije Omar Sy odao je počast kolegi na Twitteru uz poruku da je glumac bio “rijetko dobar čovjek”. “Izražavam duboku sućut voljenima Adame Nianea, velikog glumca s kojim sam imao priliku i zadovoljstvo surađivati. Počivao u miru”, napisao je.

Adama Niane u Lupinu je utjelovio ubojicu i bivšeg osuđenika Leonarda Konea. Njegov je posljednji glumački projekt bio u TV seriji L’lle aux 30 Cercueils iz 2022., gdje je preuzeo ulogu Yannicka Lantryja.

 

Objava Umro Adama Niane, glumac iz Netflixove hit serije Lupin pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Njemački trgovački lanac uvodi pametna kolica za kupovinu

30. siječnja 2023. u 17:45

Trgovački lanac Edeka u Njemačkoj uvodi nova kolica za kupnju koja su opremljena pametnom tehnologijom. Kolica opremljena 10-inčnim zaslonom s funkcijom na dodir i skenerom trebala bi ponuditi novo iskustvo kupnje, piše Fenix Magazin.

Nova kolica će biti uvedena u cijeloj zemlji. Pilot-projekt se već testira u poslovnicama Edeke u Bavarskoj, Saskoj i Rajnsko-rurskoj regiji, kao i u nekim podružnicama Netta.

Edeku trenutno opskrbljuju dvije tvrtke koje proizvode pametna kolica. Kako pišu njemački mediji, projekt su kupci dobro prihvatili. Međutim, cijena novih pametnih kolica je prilično visoka. 40 pametnih kolica u poslovnici Edeke u Fürthu koštalo je oko 250.000 eura, uključujući pozadinsku tehnologiju, navode mediji.

Kupovina funkcionira tako da se kolica uključe pritiskom na gumb i svaki proizvod se pojedinačno skenira. Skener se nalazi na kolicima, a postoji i mogućnost ručnog unosa kupljenih proizvoda. Proizvodi se stavljaju u košaricu koja to registrira.

Nezapakirani artikli poput voća i povrća moraju se izvagati i označiti na vanjskoj vagi, nakon čega se mogu skenirati. Peciva iz pekare u trgovini mogu se dodati ručnim unosom. Proizvodi se također mogu jednostavno izbrisati iz košarice/kolica. Za plaćanje se skenira kod na blagajni. Kupac se s kolicima upućuje na blagajnu, gdje možete platiti.

Unatoč tome što cijeli proces funkcionira praktički bez zaposlenika, ne postoji mogućnost zloupotrebe. Kolica koriste posebne mjerne stanice pomoću kojih je moguće otkriti je li nešto dodano u njih bez prethodnog skeniranja.

Objava Njemački trgovački lanac uvodi pametna kolica za kupovinu pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Od sutra zbog radova privremena regulacija prometa na Putu Bokanjca, promet će se odvijati jednim trakom

30. siječnja 2023. u 17:27

Obavještavaju se vozači u cestovnom prometu da će zbog izvođenja radova društva EVN CROATIA PLIN d.o.o. iz Zagreba na kolniku u dijelu ulice Put Bokanjca u Zadru,  od dana 31. siječnja 2022. (utorak) do 03. veljače 2023. (petak) na snazi biti privremena regulacija prometa.

Promet će se odvijati jednim kolničkim trakom uz naizmjenično propuštanje.

– Pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju privremenu postavljenu signalizaciju te molimo za strpljenje i razumijevanje radi mogućih poteškoća u prometu, navodi se u objavi iz Grada Zadra.

Objava Od sutra zbog radova privremena regulacija prometa na Putu Bokanjca, promet će se odvijati jednim trakom pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Jozo Čabraja osuđen zbog ubojstva 19-godišnjaka u Kaštelima, dobio je 14 godina

30. siječnja 2023. u 17:19

Završeno je drugo suđenje Jozi Čabraji (32), optuženom za ubojstvo 19-godišnjeg Marina Matijaša u lipnju 2014. godine ispred osnovne škole Bijači u Kaštel Novom. Osuđen je na 14 godina zatvora, piše Dalmacija Danas.

Predsjednik sudskog vijeća Mile Rebić u kraćem obrazloženju presude Županijskog suda u Splitu naglasio je olakotne i otegotne okolnosti koje su dovele do ovakve kazne: raniju neosuđivanost optuženog, smanjenu ubrojivost, bio je mlad, obiteljske prilike (otac dvoje maloljetne djece) te izraženo žaljenje i kajanje pred sudom, a s druge strane bešćutnost te bezobzirnost u počinjenju nedjela, mladost žrtve i društvenu opasnost ovakvih zločina.

Sudac: Bio je svjestan da ga može usmrtiti

Što se tiče samog čina ubojstva, tijekom postupka je utvrđeno da je Čabraja ubio Matijaša s “neizravnom namjerom”.

“Bio je na mjestu suvozača u automobilu, ispalio je jedan metak iz Makarova u smjeru Matijaša svjestan da ga može usmrtiti i pristajući na to. Udaljenost nije bila manja od 5-10 metara niti je Matijaš bio udaljeniji u od 20-30 metara u trenutku opaljenja, a vidljivost je bila dobra jer su svjedoci dobro vidjeli reakciju Čabraje nakon što je njihov automobil pogodila maca, čekić kojeg je bacio Duje Pivčević”, između ostalog je kazao sudac Rebić.

Dvije suprotstavljene skupine mladića našle su se te večeri upravo s namjerom da se sukobe. U prvom postupku, koji je okončan 2015. godine, osuđujućom presudom Čabraja je dobio 13 godina zatvora, no odluka je pala na Vrhovnom sudu.

Čabraju pokušavali ubiti, više puta je propucan

Trebalo je neko vrijeme da se novi postupak privede kraju. Čabraja je u međuvremenu pušten na slobodu, u Kaštelima je na njega najmanje tri puta pokušan atentat, u nekoliko odvojenih incidenata je propucan. Svaki put se čudesno oporavio, no zbog svega su patili sudski postupci, čekao se njegov oporavak. Iako se nije pojavio na proglašenju presude, njegov odvjetnik tvrdi kako Jozo Čabraja neće bježati hrvatskom pravosuđu.

Odlazak u pritvor je obavezan jer je izrečena sankcija viša od pet godina zatvora, a branitelj Leopold Aljinović najavljuje da će njegov klijent odmah zatražiti odlazak na izdržavanje kazne dok se čeka odluka po žalbi na ovu presudu. Maksimalna zakonom predviđena kazna za ubojstvo je 20 godina zatvora.

Objava Jozo Čabraja osuđen zbog ubojstva 19-godišnjaka u Kaštelima, dobio je 14 godina pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Glovo najavio otkaze: “Ljudi rjeđe naručuju…”

30. siječnja 2023. u 17:07

Španjolska digitalna tvrtka za dostavu Glovo objavila je u ponedjeljak da planira otpustiti 250 radnika u pratećim službama zbog smanjene potražnje u razdoblju visoke inflacije i skoka troškova života.

“Odluka o otkazima uglavnom obuhvaća sjedište tvrtke u Barceloni u područjima kao što poslovna podrška, zapošljavanje i podaci”, rekao je izvršni direktor Glova Oscar Pierre u priopćenju, prenosi N1.

Otkaz neće dobiti nijedan kurir ni ostali radnici u izravnom kontaktu s kupcima, naglasio je Pierre.

Nakon otkaza Glovo će imati 6,5 posto manje radnika u Španjolskoj i ostalim zemljama.

Brzi rast kompanije od početka poslovanja 2015. godine doveo je do neučinkovitosti, objasnio je šef Glova, dodavši i da na rezultate negativno utječu i vanjski čimbenici, poput pada narudžbi u četvrtom tromjesečju 2022. godine.

“Trenutna makroekonomska situacija, obilježena rastućim kamatnim stopama i inflacijom, smanjuje kupovnu moć potrošača, pa neki rjeđe naručuju”, dodao je Pierre.

Objava Glovo najavio otkaze: “Ljudi rjeđe naručuju…” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

❌