Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ZADAR ČITA U ARHEOLOŠKOM MUZEJU Što je smijeh, zašto se od pamtivijeka traži recept kako ga izazvati i kako se sve može koristiti?

22. ožujka 2023. u 16:18

I ove godine Arheološki muzej Zadar u suradnji s Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II.  s pravom javnosti  sudjeluju u manifestaciji Zadar Čita.

Program pod nazivom Otperjat ću održat će se u petak, 24.03.2023. u 11sati u knjižnici  Arheološkog muzeja Zadar .

Što je smijeh, zašto se od pamtivijeka traži recept kako ga izazvati i kako se sve može koristiti?

Stari Grci pronašli su i usavršili jedan od najsuptilnijih načina za proizvodnju smijeha – komediju. Njome su mogli duhovito ukazivati na probleme tadašnjeg društva i provocirati promjene.

Kroz prizmu izvornog djela najvećeg grčkoga komediografa Aristofana, komedije “Ptice”, u obliku radionice obradit će se motiv humora i prikazati na koji se način može popločati put prema boljem svijetu – u protivnom će(mo) “otperjati”.

Radionicu čini vođena igra temeljena na izabranim dijelovima teksta i neobičnim predmetima kojom se sudionici potiču na proaktivnost, a usmjerava ih se i na čitanje djela antičke književnosti. 

Radionicu vodi Ana Fundak, prof., a sudjeluju učenici trećih i četvrtih razreda Klasične gimnazije Ivana Pavla II. s pravom javnosti. Koordinatorice programa su Marina Maruna, knjižničarska savjetnica i Katarina Vukić, stručna suradnica knjižničarka.

Objava ZADAR ČITA U ARHEOLOŠKOM MUZEJU Što je smijeh, zašto se od pamtivijeka traži recept kako ga izazvati i kako se sve može koristiti? pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

BENKOVAC Potpisan ugovor o izvođenju poslova katastarske izmjere

22. ožujka 2023. u 16:13

Na području Grada Benkovca za katastarske općine Benkovac i Buković provest će se katastarska izmjera u svrhu izrade katastra nekretnina i obnove zemljišne knjige. Katastarsku izmjeru provodi Državna geodetska uprava, a stručne geodetske poslove u okviru usluga provođenja katastarske izmjere i izrade elaborata katastarske izmjere za potrebe osnivanja katastra nekretnina obavit će trgovačko društvo ACES d.o.o. iz Zadra.

Danas, 22.ožujka u 12 sati na ulazu u grad Benkovac, na križanju ulica Kralja Tomislava i Zadarske, otkrivena je ploča sa svim podacima o početku izvođenja radova. Ploču su otkrili  gradonačelnik Grada Benkovca, Tomislav Bulić, te predstavnici Državne geodetske uprave i izvođača radova. Vrijednost ovoga projekta, procjenjen je na 1 300 000 eura.

U obavljanju poslova katastra nekretnina, službenici Državne geodetske uprave i zaposlenici spomenutog trgovačkog društva ovlašteni su ući hodom u prostor svake katastarske čestice, izuzimajući građevine, a vozilom ako to dopuštaju okolnosti gospodarenjem zemljištem, u nužnom opsegu odstraniti drveće, grmlje i ostalo raslinje ukoliko ometa obavljanje katastarske izmjere, te će postaviti na zemljištu ili građevinama sve potrebne oznake izmjere i međne oznake.

„Otvaram radove skupa s gradonačelnikom Grada Benkovca. Radi se o radovima na području Benkovca i Bukovića. Radi se o 2764 hektara. Izvoditelji radova su tvrtka Aces d.o.o. iz Zadra, a za nadzor je odgovorna tvrtka Geoprojekt iz Splita. Ovom prilikom pozivam sve vlasnike i upravitelje dobara da sudjeluju u ovom postupku jer će njihovom participacijom projekt završiti još uspješnije i bolje. Planirana katastarska izmjera trebala bi biti do kraja ove godine“, pojasnio je pročelnik područnog ureda za katastar Zadar, Nenad Javoran.

Nositelji prava na zemljištu na području na kojem se provodi katastarska izmjera dužni su vidljivim trajnim oznakama i na svoj trošak označiti granice zemljišta na kojima imaju pravo vlasništva ili druga prava ili kojim upravljaju za k.o. Benkovac do 1. travnja i za k.o. Buković do 1. lipnja ove godine.

Nositelje prava na zemljištu, pisanim putem će se pozvati na obilježavanje granica zemljišta, a Državna geodetska uprava, Područni ured za katastar Zadar, Odjel za katastar nekretnina Benkovac i trgovačko društvo ACES d.o.o. će im osigurati stručnu pomoć.

Objava <strong>BENKOVAC Potpisan ugovor o izvođenju poslova katastarske izmjere</strong> pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ZASTOJ RADOVA Sve stoji raskopano, razlog tomu nepoznat

22. ožujka 2023. u 10:50

Izgleda da je zapelo s nastavkom radova na izgradnji kanalizacijskog sustava između ulica Ante Tresića Pavičića i Karlovačkog prilaza u naselju Crvene kuće. Cijevi su postavljene već 3 tjedna, stoji otkopano, ali se više ništa ne radi. Razlog tomu još uvijek je nepoznat. Odvodnji d.o.o. uputili smo upit za objašnjenje ove situacije budući da su građani isfrustrirani nezavršenim radovima. Od njih smo dobili odgovor, kako je isti upućen izvođaču radova te se mole građani za još strpljenja.

Čim budemo znali nešto više o ovom problemu, objavit ćemo na našem portalu i FB stranici.

Objava ZASTOJ RADOVA Sve stoji raskopano, razlog tomu nepoznat pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ZADAR NIGHT RUN Za 20-ak dana Zadar postaje centar trčanja u Hrvatskoj

22. ožujka 2023. u 09:43

Bliži se Grawe Zadar Night Run 23 i Zadar Night Half marathon by Rentlio,  najveća cestovna utrka u povijesti našeg grada. Za samo 20ak dana,  14. i 15.travnja, Zadar postaje centar trčanja u Hrvatskoj! 

Očekuje nas spektakularni dvodnevni festival rekreativnog trčanja koji će u naš grad dovesti stotine trkača iz cijele Hrvatske ali i Europe.

Već u petak (14.4., 18:00h) starta EVN Mali Zadar Night Run, utrka za djecu svih uzrasta, od predškole do 8. razreda osnovne škole. Biti će to kratke utrke od 100m do 500m a trčati će se ni manje ni više nego po „Kalelargi“. Utrka za djecu je besplatna a očekuje se preko 400 mališana. Majice i medalje za sve sudionike je osigurao partner utrke, tvrtka EVN a da djeca budu puna energije pobrinuti će se Maraska i Juicy sa svojim napitcima za djecu!

U subotu se održava glavna utrka koja se sastoji od 3 dionice. Rentlio Polu maraton starta u 20:30 a 21km se trči prekrasnom stazom od Foše, preko Bulevara pa uz more do Puntamike te natrag oko Poluotoka i Muraja. Cilj polu maratona je opet kraj Kopnenih vrata!

Utrke Grawe Zadar Night Run 5 i 10km startaju ispred Kopnenih vrata u 21:00h te se trči poznatom i atraktivnom stazom oko grada (2 ili 4 kruga).

Organizator je i ove godine pripremio niz atraktivnih poklona i  iznenađenja za trkače, vrhunsku glazbu na startu te na stazi te spektakularni light show u startnoj/ciljnoj ravnini!

Svi prijavljeni do 25.3.2023. uz prijavu na poklon dobivaju i majicu utrke!


Sve info i prijava svih utrka se nalazi na www.zadarnight.run

Objava ZADAR NIGHT RUN Za 20-ak dana Zadar postaje centar trčanja u Hrvatskoj pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

PK JADERA Niz osobnih rekorda sa međunarodnih susreta Victoria – Primorje

22. ožujka 2023. u 08:51

18. i 19.03.2023. na 50m bazenu Kantrida održan je 14. Međunarodni plivački miting Victoria – Primorje HEP HPS Grand Prix. Na natjecanju je nastupilo više od 700 plivača i plivačica iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine te Ukrajine, a pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof. PK Jaderu je predstavljalo 5 članova: juniori Dora Babić, Luka Čulina i Stipe Kasun, dok su u kategoriji ml. juniora nastupali Mate Molnar i Šimun Zdrilić.

Svi članovi su ostvarili napredak i isplivali osobne rekorde. Najveći rezultatski pomak je ostvario Luka Čulina (06) koji je na dionici 200m slobodno ušao u cilj sa vremenom 2:16.06 i svoj osobni rezultat popravio za više od 16 sekundi. Luka je isplivao osobne rekorde i u ostalim disciplinama u kojima je nastupio: 100m slobodno (59.52), 50m slobodno (27.94) i 50m prsno (37.31). Slijedeći veliki napredak u rezultatima je ostvario Mate Molnar (08) u disciplini 400m slobodno koju je isplivao za 4:35.96 i svoj osobni rekord popravio za više od 5 sec. te se plasirao na 17 mjesto u kategoriji, dok je u disciplini 200m slobodno popravio svoje vrijeme za više od 2 sec i ušao u cilj s vremenom 2:09.65. Mate je nastupio i u disciplinama 50m slobodno (27.40) i  100m slobodno (59.35).  Dora Babić (08) je največi napredak ostvarila u disciplini 100m prsno (1:38.62) popravivši svoje vrijeme za skoro 3 sec, dok je i u ostalim disciplinama isplivala osobne rekorde: 50m prsno (43.30), 50m leđno (41.22) i 50m leptir (41.80). Do osobnih rekorda u sve četiri discipline doplivao je i Šimun Zdrilić (08) koji je nastupio na dionicama: 100m slobodno (1:11.17), 50m slobodno (30.71), 100m leđno (1:26.63) i 50m leđno (37.61). Stipe  Kasun (06) je u disciplini 100m prsno ostvario najveći napredak gdje je do cilja stigao za 1:15.05 što je skoro sekundu bolje od dosadašnjeg vremena.Stipe je popravio svoja vremena i u disciplinama 50m psno (34.54)  50m slobodno (28.80), dok je disciplnu 200m prsno ispilvao za 2:47.72.

Objava PK JADERA Niz osobnih rekorda sa međunarodnih susreta Victoria – Primorje pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

SVJETSKI JE DAN VODA

22. ožujka 2023. u 08:27

 Svjetski je dan voda, a Hrvatska s prosječnih 29.200 kubnih metara vode po stanovniku, zauzima prvo mjesto među državama članicama EU, međutim, veliki izazovi u javnoj vodoopskrbi su značajni gubici vode koji na godišnjoj razini iznose 49,8 posto.

Ove godine je u fokusu žurno rješavanje krize u vezi s vodom. Priopćenje Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF prenosimo u cijelosti.

“Ovogodišnji Svjetski dan voda govori o žurnom rješavanju krize u vezi s vodom. Na dan kada započinje prva UN-ova Konferencija o vodama u posljednjih 46 godina, sve je jasnije da se šesti Cilj održivog razvoja (SDG 6) : čista voda i sanitarni uvjeti za sve do 2030. – neće ostvariti. A jedan od ciljeva koji će se ovom konferencijom potaknuti je i revitalizacija 300 tisuća kilometara rijeka diljem svijeta, u kojoj naša regija sudjeluje zahvaljujući projektu obnove Europske Amazone.

„Uspostavljamo operativnu skupinu u kojoj će se naći stručnjaci iz sektora poljoprivrede, šumarstva, vodnog gospodarstva i zaštite prirode, koji će zajedno, na razini zemalja kroz koje se proteže prvi svjetski UNESCO-v petodržravni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, surađivati s lokalnim stanovništvom s ciljem obnove rijeka u Europskoj Amazoni. Tako ćemo dati doprinos UN-ovom Desetljeću obnove ekosustava“, kaže Ivana Korn Varga koja u WWF Adriji provodi projekt „Obnova Europske Amazone“.

Kroz stoljeća se raznim dijelovima prirode upravljalo bez razmatranja utjecaja koje to djelovanje ima na ekosustav i usluge koje nam pruža. U moderno vrijeme smo značajno utjecali na naše rijeke i prirodna područja koja se uz njih nalaze. U zapadnoj Europi je taj utjecaj bio i veći nego kod nas, no svugdje je utjecaj tih promjena vidljiv kroz slične probleme s kojima se danas susrećemo. Poplavna područja su isušena i prenamijenjena u poljoprivredna zemljišta.

Tok rijeka se kratio presjecanjem meandara, a same rijeke i njihovo meandriranje zaustavilo se izgradnjom obaloutvrda i nasipa. Zbog izgradnje hidroelektrana smanjio se prinos sedimenta, a sve je to rezultiralo spuštanjem razine korita rijeka i podzemnih voda, kao i na gubitak veze koju rijeka ima s poplavnom dolinom. Tako su smanjeni retencijski kapaciteti kod velikih vodnih valova, zbog čega voda brže otječe i ne zadržava se na području gdje je i sve veći utjecaj suša.

„Klimatske promjene imaju znatan utjecaj na ovaj problem, no rješenja postoje i samo zakonodavstvo Europske unije nam pruža podršku kako bi se lakše i adekvatnije nosili s problemima koje naši ekosustavi, a time i mi ljudi, osjetimo“, zaključuje Korn Varga.

Projekt “Revitalizacija Europske Amazone” podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožene krajolike), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina”, stoji u priopćenju Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

Objava SVJETSKI JE DAN VODA pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Za 26 projekata lučke infrastrukture u Zadarskoj županiji odobreno 2,67 milijuna eura

21. ožujka 2023. u 17:33

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dodijelio je 13,6 milijuna eura vrijedne ugovore i sporazume za realizaciju ukupno 92 projekta lučke infrastrukture i sanacije pomorskog dobra, kao jamstvo nastavka velikih ulaganja u lučku infrastrukturu diljem Jadrana. Od toga je za ukupno 26 projekata iz Zadarske županije odobreno 2,67 milijuna eura.

Dodijeljenim sredstvima Ministarstva sufinancirat će se izgradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, kao i sanacija i rekonstrukcija pomorskog dobra u općoj upotrebi.

„Možemo biti zadovoljni da se iz više izvora, najprije europskih, a onda i nacionalnih, obnavlja i gradi lučka infrastruktura“, izjavio je Butković podsjetivši kako su 2016. godine sredstva za tu namjenu iznosila oko 25 milijuna kuna, dok su danas na razini od otprilike 100 milijuna kuna ili više od 13 milijuna eura, što je nazvao renesansom na hrvatskoj obali, budući da se nikada nije ulagalo u hrvatske luke kao posljednjih godina.

Ugovori i sporazumi dodijeljeni su ravnateljima županijskih lučkih uprava za projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, dok su gradonačelnici i načelnici gradova i općina sedam obalno-otočnih županija dobili sredstva za projekte sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

Dodijeljena sredstva i projekti odobreni su temeljem dva javna Poziva koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo u siječnju ove godine.

Zadarska županija, sveukupno odobreno  – 2.668.100,00 eura:

ŽLU ZADAR

 • Sanacija glavnog lukobrana i gata u luci Ražanac – 400.000,00
 • Sanacija gatova i rekonstrukcija obalnog zida u luci Biograd na Moru – 500.000,00
 • Sanacija lukobranskog objekta gradske luke Biograd na Moru – 300.000,00
 • Sanacija dijela rive i istezališta za brodove u luci Novigrad – 80.000,00
 • Sanacija obalnog pojasa luke Bibinje – 160.000,00

UKUPNO – 1.440.000,00 eura

JLS

 • Općina Jasenice – Rekonstrukcija dijela obale i mola na kupalištu u Maslenici – 26.000,00
 • Općina Jasenice – Rekonstrukcija dijela obale cestovnog zida i mola u Rovanjskoj – 25.000,00
 • Grad Zadar – Uklanjanje plovila i podrtina s kopnenog dijela pomorskog dobra na Ižu – 9.000,00
 • Grad Zadar – Sanacija i rekonstrukcija partera – dječjeg igrališta na pomorskom dobru na k. č. 2739 k. o. Silba – 44.100,00
 • Grad Zadar – Sanacija obalnog zida i rekonstrukcija partera na dijelu pomorskog dobra kod Fontane „Carska fontana-Karma“ – 45.000,00
 • Grad Nin – Uklanjanje naplavnog sloja materijala u zoni luke Nin –faza II – 80.000,00
 • Općina Novigrad – Uređenje plaže Vrulja u Pridrazi-II. faza – 90.000,00
 • Grad Pag – Sanacija obalnog zida Prosika – 90.000,00
 • Općina Preko – Projekt sanacije i uređenja pomorskog dobra-obala Magazin u mjestu Preko– 65.000,00
 • Općina Preko – Uređenje plaže Jugo-sanacija pomorskog dobra; Faza 2 – 20.000,00
 • Općina Bibinje – Uređenje plaže – sanacija pomorskog dobra Šulterova vala/Obala Alfreda Lisice– 2. faza – 100.000,00
 • Općina Sukošan – Sanacija obale kralja Petra Krešimira IV (Barbir-Soline) – 90.000,00
 • Općina Starigrad – Uređenje središnjeg obalnog pojasa naselja Starigrad Paklenica-2. podfaza – 10.000,00
 • Općina Vrsi – Rekonstrukcija obalnog pojasa Zukve – 44.000,00
 • Općina Sveti Filip i Jakov – Uređenje plaže iza Banja, II. faza – 70.000,00
 • Grad Obrovac – Sanacija gatova na području Grada Obrovca – 90.000,00
 • Općina Pašman – Sanacija zaštitne školjere u mjestu Pašman-I. faza – 90.000,00
 • Općina Posedarje – Etapa faze II. Izgradnje potpornog zida na pomorskom dobru– 40.000,00
 • Grad Biograd na Moru – Sanacija gata na plaži Bošana u Biogradu na Moru – 85.000,00
 • Općina Ražanac – Sanacija i opremanje plaže „Puntica“ Ražanac – 70.000,00
 • Općina Tkon – Sanacija i uređenje plaže Mrvisko – 45.000,00

UKUPNO – 1.228.100,00 eura

Objava Za 26 projekata lučke infrastrukture u Zadarskoj županiji odobreno 2,67 milijuna eura pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

OKRUGLI STOL NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Roditelji ne žele da njihova djeca s poteškoćama u razvoju budu „otpisana“

21. ožujka 2023. u 16:35

Na Sveučilištu u Zadru danas je organiziran Okrugli stol “Izazovi roditeljstva djece s teškoćama u razvoju – aktualna promišljanja”, na kojemu su predstavljeni rezultati istraživačkog tima Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru „Dobrobit zaposlenih roditelja djece s teškoćama u razvoju“, a zatim i održana rasprava u kojoj su sudjelovali državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, savjetnice pravobraniteljica za djecu i osobe s invaliditetom Ivona Makvić Salaj i Maja Karaman Grbavac, profesorica na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Smiljana Zrilić, stručne radnice, voditelji ustanova koje se bave odgojem i obrazovanjem djece s poteškoćama itd.

Prof. dr. sc. Ana Slišković iznijela je osnovne podatke o projektu i zatim osnovne zaključke do kojih se došlo.  Najvažniji čimbenici koji utječu na kvalitetu života roditelja djece s poteškoćama su vrsta i stupanj poteškoće djeteta i funkcioniranje obitelji u cjelini, zatim način na koji se oni suočavaju s tim izazovom, a zatim i podrška okoline.

– Za dio roditelja ove različite uloge koje obavljaju uzrokuju stres i utječu na njihovo psihofizičko zdravlje, dok drugi kroz to suočavanje s problemima doživljavaju određeni rast kao osobe. Roditelji su visoko organizirani kako bi udovoljili svim zahtjevima ali unatoč tome ne žele i ne mogu razmišljati puno unaprijed jer ne znaju što im nosi budućnost. Sve to donosi im emocionalni nemir, pogotovo u kontekstu pitanja što će biti s njihovom djecom kad njih više ne bude, istaknula je Slišković.

Velik broj roditelja istaknuo je kako ih ne razumije nitko osim drugih roditelja u istoj situaciji. Veliki problem je suočavanje s birokracijom i neinformiranost oko ostvarivanja prava takve djece, jer često niti u institucijama ne mogu dobiti kvalitetne odgovore, liste čekanja i primoranost na traženje (skupih) usluga u privatnom sektoru. Roditelji su uz djecu angažirani sata, pa je pitanje što kad ide na hitnu operaciju ili u sličnim situacijama.

Zbog visokih zahtjeva roditeljske uloge majke obično ne rade a to je, istaknula je doc. dr. sc. Andrea Tokić, dodatan problem.

Posao, koliko god izazova imao, nosi zadovoljstvo životom. Najlošije je roditeljima koji su nezaposleni, koji imaju najnižu razinu socijalne podrške, dok su zaposleni roditelji zdraviji i zadovoljniji životom, bez obzira na stupanj oštećenja koje dijete ima, istaknula je Tokić.

Državna tajnica Marija Pletikosa istaknula je kako se na razini više ministarstava rade izmjene koje će omogućiti bolju skrb za oko 70 tisuća djece s poteškoćama u Hrvatskoj.

– Ministarstvo nastoji odgovoriti na specifične potrebe djece, njihovih roditelja i skrbnika.  Članovi obitelji mogu ostvariti različite naknade i usluge, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, jednokratnu pomoć, energente, uvećani doplatak. Novim zakonom proširio se krug osoba koje mogu ostvariti status roditelja, potiče se ostanak u vlastitom domu i sprječava institucionalizacija, rekla je Pletikosa.

O svom iskustvu savjetnice pravobraniteljice i majke djeteta s poteškoćama u razvoju govorila je Maja Karaman Grbavac, koja je rekla kako je biti roditelj djeteta s poteškoćama izazov svaki dan.

– Dijagnozu saznate na stolu po porodu, bez ikakvog protokola, bez sentimenta, ta se dijagnoza iznese i morate se suočiti s njom. Kada izađete iz rodilišta kreće borba sa sustavom, nesnalaženjem u toj ulozi, pa čak je i meni koja sam pravnica i znam kako državne službe funkcioniraju, bilo teško shvatiti odakle krenuti. Mora se voditi računa i o brojnim drugim stvarima, poput položaja djeteta urednog razvoja u obitelji, rekla je Karaman Grbavac.

Nazočni roditelji rekli su da svi dijele slične izazove, a svi žele da njihova djeca upišu vrtiće i škole, da budu među svojim vršnjacima te da ne budu u startu „otpisana“.

Objava OKRUGLI STOL NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Roditelji ne žele da njihova djeca s poteškoćama u razvoju budu „otpisana“ pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

NAGRADE NAUTIČKE PATROLE ZA 2022. GODINU Među nagrađenima i Marina Dalmacija, Olive Island Marina i Marina Kornati

21. ožujka 2023. u 14:51

Šesti puta zaredom dodijeljeno je Zlatno sidro Nautičke patrole, ali i ostale nagrade i priznanja marinama na hrvatskom Jadranu. Nautička patrola prvi put dosad je primijenila online anketiranje nautičara, prvi put se ocjenjivanje rada marina odnosilo na cijelu godinu, a ne samo na ljetnu sezonu, i prvi put dosad ocjena marine uključivala je i njenu online reputaciju.

ZLATNO SIDRO – najveće hrvatsko priznanje u nautici i nautičkom turizmu, za 2022. godinu osvojila je MARINA FRAPA ROGOZNICA

SREBRNO SIDRO Nautičke patrole osvojila je MARINA FUNTANA

BRONČANO SIDRO osvojila je MARINA DALMACIJA, D-Marin – Sukošan

Priznanje MOJA NAJDRAŽA MARINA osvojila je OLIVE ISLAND MARINA

Priznanje za najljubaznije osoblje ZLATNI OSMIJEH JADRANA nautičari su dodijelili ACI MARINI SLANO

Priznanje ZLATNI VEZ GASTRONOMIJE osvojila je MARTINIS MARCHI MARINA

ZLATNO SIDRO ZA SUHI VEZ osvojila je MITAN MARINA

ZLATNO SIDRO ZA NAJBOLJU MARINU SA CHARTEROM osvojila je MARINA KORNATI, Biograd na Moru

“Akcija Nautičke patrole traje već šest godina, a priznanja se dodjeljuju neovisno, isključivo na osnovu ocjena nautičara – gostiju hrvatskih marina. U proteklih šest godina priznanja Nautičke patrole zato su postala najznačajnija priznanja u nautici i nautičkom turizmu u Hrvatskoj. U konkurenciju smo 2022. godine po prvi puta uključili svih 60 marina na hrvatskom Jadranu, anketne upitnike na 5 jezika nautičari su ispunjavali online i to tijekom cijele godine – sve do 31.12.2022. u ponoć, čime smo pokrili ocjene rada marina i u predsezoni i u postsezoni. Kod bodovanja se uzela u obzir i online reputacija marine, te smo posebno vrednovali digitalnu i zelenu transformaciju u marinskom biznisu”, ističu u Nautičkoj patroli.

OLIVE ISLAND MARINA, foto: nauticka-patrola.hr
MARINA DALMACIJA, foto: nauticka-patrola.hr

Objava NAGRADE NAUTIČKE PATROLE ZA 2022. GODINU Među nagrađenima i Marina Dalmacija, Olive Island Marina i Marina Kornati pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

SICU Izložba učeničkih radova “Zlato i srebro grada Zadra”

21. ožujka 2023. u 14:15

U četvrtak, 23. ožujka 2023.  s početkom u 12 sati, u Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti u Zadru (SICU) održat će se otvorenje izložbe učeničkih radova Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru pod nazivom “Zlato i srebro grada Zadra”. Izložba je nastala kao dio zajedničkog projekta SICU-a i Prirodoslovno-grafičke škole gdje su učenici kroz interaktivnu radionicu za potrebe izložbe osmislili, vizualno oblikovali te pripremili i otisnuli za tisak seriju plakata koji tematiziraju povijesnu i estetsku vrijednost eksponata koji su dio stalnog postava u SICU. Na izložbi će biti predstavljeni radovi učenika trećih razreda, smjera grafički urednik – dizajner.

Voditeljice projekta: Martina Perić (Prirodoslovno-grafička škola), Ana Jordan Knežević (SICU)

Izložba je otvorena za sve zainteresirane posjetitelje. Ulaz je slobodan.

emma-VAR-3

Objava SICU Izložba učeničkih radova “Zlato i srebro grada Zadra” pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Dvanaest momčadi na prvom međunarodnom turniru u čast Hrvoja Ćustića

21. ožujka 2023. u 12:22

Pripreme za prvo izdanje Međunarodnog nogometnog turnira Hrvoje Ćustić privode se kraju. Turnir koji nosi ime neprežaljenog zadarskog Dvanaestog anđela održat će se od 11. do 16. travnja na terenima Zadarske županije i to u Zadru, Poličniku i Polači. Nastupit će 12 momčadi uzrasta do 18 godina, po šest iz Hrvatske i inozemstva, koje će kroz šest dana odigrati ukupno 22 utakmice.

– Velik dio posla u pripremi turnira je odrađen, preostali su još neki završni detalji, ali vjerujem da će sve biti spremno za ovaj veliki događaj. Petnaest godina, koliko će uskoro proći od Hrvojeve tragične smrti, je dugo razdoblje, ali sjećanje na njega u Zadru i cijelom hrvatskom nogometu nije nimalo izblijedilo. Dat ćemo sve od sebe da ovaj turnir bude na razini kakvoj njegovo ime zaslužuje i vjerujem da ćemo, uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza kao glavnog pokrovitelja, Grada Zadra, Zadarske županije, HNK Zadra, Općina Poličnik i Polača te svih ostalih partnera i ljudi koji sudjeluju u organizaciji, kao i cjelokupne javnosti, u tome i uspjeti  – kazao je u ime organizatora Darko Banić, predsjednik Nogometnog saveza Zadarske županije.

Uz domaći sastav, juniorsku momčad HNK Zadra, na turniru će od hrvatskih predstavnika nastupiti i prvoligaški klubovi Hajduk, Rijeka, Osijek, Varaždin i Lokomotiva, dok inozemnu šestorku čine ukrajinski velikan Šahtar Donjeck, austrijski Sturm Graz, mađarski klubovi Ferencvaroš i Gyor, slovensko Celje, te Široki Brijeg iz Bosne i Hercegovine.

– Momčadi su podijeljene u tri skupine po četiri, iz kojih će se pobjednici te najbolja drugoplasirana momčad plasirati u polufinale. Skupina A igrat će se na Stadionu Stanovi u Zadru, skupina B na Igralištu Dragovoljca u Poličniku, a skupina C na Igralištu Bićine u Polači. Sama završnica, odnosno polufinala te utakmica za treće mjesto i finale igrat će se u Zadru. Otvaranje je u utorak, 11. travnja u 17 sati, kada će na Stanovima igrati Zadar i Hajduk, dok je finale zakazano za nedjelju, 16. travnja u 15 sati na istom mjestu – referirao je Miroslav Knežević, tajnik NSŽŽ i član natjecateljske komisije turnira.

Uz čuvanje uspomene na Hrvoja kao vrhunskog sportaša i čovjeka, cilj turnira je razvoj i promocija mladih nogometaša, unapređenje nogometne infrastrukture na području Zadarske županije, kao i promocija našega kraja u Europi i svijetu. Slika iz Zadarske županije tako će putem prijenosa uživo, ali i ostalih medija obići svijet, a ne treba posebno naglašavati kako je riječ o globalno najpopularnijem sportu i što Hrvatska u njemu predstavlja.

– Većinu od ukupno 22 utakmice imat ćemo u prijenosu uživo na youtube kanalu turnira, a svi rezultati bit će u realnom vremenu dostupni i putem aplikacije Sofascore. Osim toga, sve informacije i novosti mogu se pronaći na službenoj web stranici www.hrvojecustic.org, kao i na facebook stranici međunarodnog naziva Hrvoje Ćustić International FootballTournament. Vjerujem da ćemo svi zajedno odraditi dobar posao kao domaćini i da ćemo promovirati naš grad i županiju na najbolji mogući način – zaključio je Banić.

Objava Dvanaest momčadi na prvom međunarodnom turniru u čast Hrvoja Ćustića pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

PREDSTAVLJANJE KNJIGE LEGENDARNOG DIREKTORA Stanislav Antić: Moje životno djelo

21. ožujka 2023. u 10:33

Knjiga “Stanislav Antić: Moje životno djelo” će biti predstavljena  javnosti na prvu godišnjicu Antićeve  smrti 23. ožujka u Dvorani zadarskog Ogranka Matice hrvatske u Zadru s početkom u 12 sati. – Radi se o zanimljivom, autobiografskom štivu koje će izazvati zanimanje pa  vjerojatno i polemike, brojne reakcije čitatelja, kaže Nedjeljko Jusup, urednik i priređivač knjige. 

Ovih dana u nakladi Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar posthumno je  objavljena  knjiga Stanislav Antić: Moje životno djelo.  Knjigu je uredio i za objavljivanje  priredio  zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup.

“Radi se o zanimljivom,  autobiografskom štivu,  Antić piše kao što je i govorio: jasno,  odriješito  i argumentirano. Svoje misli, činjenice  i istinu iznosi hrabro ma kako gorka bila.  Njegova je knjiga   izvrstan izvor i predmet za razmišljanje o našem vremenu pa će  zasigurno izazvati veliko zanimanje i pokrenuti mnoga razmišljanja. Vjerojatno i polemike, brojne reakcije čitatelja”, predmijeva Jusup, koji je i pisac predgovora.

Knjiga velikog formata sa šest poglavlja  na više od 170 stranica bogato je ilustrirana  sa 153 fotografije iz arhiva obitelji Antić, ali i uradcima vrhunskih zadarskih fotografa od Ante Brkana,  Vicka Zaninovića,  Zvonka Kucelina, Željka Karavide, Stipe Suraća i Filipa Brale te fotografijama  Ane Vlahov i Boška Lučeva iz Šepurina na otočiću Prviću  kod Šibenika. Dizajn i grafičku pripremu potpisuje talentirani zadarski grafičar Ivan Sikirić.

U knjizi legendarni direktor na svoj osebujan način iznosi dosad nepoznate pojedinosti o svom životu i radu počevši od svog djetinjstva u Šepurinama na otočiću Prviću, gdje je  11. 11. 1929. godine rođen kao najstariji od šestero djece Marije i Luke Antića. S puno emocija piše o stradanju obitelji u 2. svjetskom ratu, teškim danima u izbjeglištvu u El Shatu, povratku, školovanju u Šibeniku i Zagrebu, prvom poslu i inovacijama u riječkom Torpedu, stvaranju i stradanju u zadarskom Bagatu i kako je od otpisanog pogona  stvorio respektabilnu tvornicu SAS. Gospodarsko čudo, jer je od 1980. do 1990. SAS  ostvarivao oko 20 posto profita od cijele hrvatske privrede. U nove tehnologije, proširenje tvornice i izgradnju nove poslovne zgrade uloženo je 250 milijuna dolara. Sve iz vlastitih sredstva bez ijednog dinara kredita. Plaće radnika u SAS-u  bile su dvostruko/trostruko veće nego u sličnim tvornica bivše države, radnici su u prosjeku za godinu dana od zaposlenja dobivali stanove, u tvorničkom restoranu blagovala se najbolja „spiza“, na radno mjesto donosila im se kava, čaj, sokovi, keksi..

U Antićevoj su viziji radnici  imali integritet i društvene stanove, zarađivali velike plaće  i stvarali obitelji.

S osjećajem za opće dobro  Antić i SAS  od 1980.-1990. izgradili su „pola Zadra“. Čak 43 donacije  veće od ondašnjih 150 milijuna dolara zadarskom gospodarstvu, zdravstvu, vjerskim, kulturnim, športskim  i raznim drugim djelatnostima, o čemu po prvi put detaljno progovara u ovoj knjizi.

Kroz cijelo vrijeme, zbog svog vizionarstva i stvaralaštva  Stanislav Antić  bio je na udaru „struktura“. Za komunističke vlasti bio je tehnomenadžer, kapitalistički direktor. Nova vlast  ga je smatrala „komunjarom“ tako da je u tranziciji praktički potjeran iz SAS-a kojega je stvorio.

Nakon 11 godina u mirovini, na nagovor prijatelja Josipa Eće Vlahovića, Antić se 2002. godine   svojom nezavisnom listom okušao i na izborima u Zadru i dobio većinu, ali su mu političkom trgovinom kupljena dva vijećnika. Način ga je posebno pogodio o čemu također piše u svojim memoarima.

Tek nakon 26 godina provedenih u mirovini Antić dobiva javno priznanje za svoj rad, stvaralaštvo i ogroman doprinos  društvenoj zajednici. Kad mu je 2016. godine uručena Nagrada Grada Zadra za životno djelo legendarni je direktor svima uputio znakovitu poruku: „Nećete biti sretni ako budete bogati u siromašnom društvu. Radite za opće dobro.“

Autobiografska knjiga Stanislav Antić: Moje životno djelo bit će predstavljena  javnosti na prvu godišnjicu njegove smrti 23. ožujka u Dvorani zadarskog Ogranka Matice hrvatske u Zadru s početkom u 12 sati. Uz urednika Nedjeljka Jusupa o knjizi će govoriti: Antićev prijatelj Josip Ećo Vlahović, direktor korporativnih komunikacija Adris Grupe Predrag Drago Grubić i nekadašnji šef proizvodnje SAS-a Aleksandar Braco Pantalon. Voditeljica predstavljanja je Tamara Šoletić,  glumica  zadarskog Kazališta lutaka.

Objava PREDSTAVLJANJE KNJIGE LEGENDARNOG DIREKTORA Stanislav Antić: Moje životno djelo pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

ZADAR JE DOMAĆIN FINAL FOURA MUŠKE ZLATNE EUROPSKE LIGE Novi veliki uspjesi hrvatskog odbojkaškog saveza

21. ožujka 2023. u 11:18

Hrvatski odbojkaški savez dobio je novo veliko priznanje u svijetu odbojke. Hrvatska je domaćin U19 FIVB Svjetskom prvenstvu za žene te Final Fouru Zlatne europske lige za muške. Ova dva velika međunarodna natjecanja obećaju odbojkaško ljeto ispunjeno brojnim uzbuđenjima te ponovno veliku promociju Hrvatske u svijetu.

Jedan od najvećih izazova, ali i uzbuđenja domaćinstvo je FIVB Svjetskog prvenstva u odbojci za žene u kategoriji U19, a koje će se igrati od 1. do 11. kolovoza u Osijeku u Hrvatskoj te u susjednoj Mađarskoj. Broj ekipa koje sudjeluju na prvenstvu ove će se godine povećati s 20 na 24 za ovu kategoriju natjecanja koje je jedinstvena prilika za talentirane mlade odbojkašice da pokažu svoj talent na najvišoj razini međunarodnog natjecanja, ali izvrsna reklama naše zemlje koja će obići svijet.

Drugi veliki događaj kojem je Hrvatska domaćin je Final Four Zlatna Europske lige za odbojkaše koji će 24. i 25. lipnja u Zadru okupiti četiri najbolje europske reprezentacije među kojima je i Hrvatska.

Hrvatski odbojkaški savez domaćinstvom ovakva dva velika događaja pokazuje da je jedan od najstabilnijih partnera ne samo europske već i svjetske organizacije. Ovako velika natjecanja ne samo što donose jednu sportsku i organizacijsku ozbiljnost te omogućavaju našim reprezentacijama da lakše poluče bolji rezultat. To pokazuje i da je Hrvatski odbojkaški savez odličan promotor Hrvatske u Europi i svijetu. Spremni smo za domaćinstva i sve izazove koji ona donose sa sobom!“ – istaknuo je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić.

Hrvatsku mušku reprezentaciju ovog ljeta očekuju brojna natjecanja i izazovi. U Zlatnoj europskoj ligi, Hrvatska će igrati 27. svibnja s Belgijom, 31. s Ukrajinom te 4. lipnja s Makedonijom u gostima, dok će 11. lipnja s Ukrajinom, 14. s Makedonijom te 18. lipnja s Belgijom snage odmjeriti na domaćem terenu u Zadru. Uz Zlatnu Europsku ligu i Final Four, naše odbojkaše očekuje i najveći ovogodišnji izazov, a to je Europsko prvenstvo koje se održava od 28. kolovoza do 16. rujna u Italiji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Izraelu.

foto: Osobna arhiva

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija nastupat će u Ligi nacija. Tijekom svibnja, lipnja i srpnja, najbolje svjetske odbojkaške ekipe natjecat će se s istim ciljem, da stignu do finala VNL-a koje je za odbojkašice na rasporedu od 12. do 16. srpnja. Preliminarni turniri za odbojkašice počinju od 30. svibnja do 4. lipnja u Ankari (Turska) i Nagoyi (Japan). Hrvatska će sudjelovati na turniru u Japanu, uz reprezentacije domaćina Japana, Brazila, Dominikanske Republike, Bugarske, Nizozemske, Njemačke i Kine. Drugi turniri kreću od 13. do 18. lipnja u Kini (Hong Kong) i Brazilu (Brazilija) gdje naše odbojkašice igraju protiv reprezentacija domaćina Brazila, SAD-a, Japana, Srbije, Njemačke, Tajlanda i Koreje. Posljednji, najvažniji tjedan za žene počinje 27. lipnja i traje do 2. srpnja, dvama turnirima u Koreji (Suwon) i Tajlandu (Bangkok). Hrvatska će u Bangkoku imati za suparnice selekcije Tajlanda, Brazila, Japana, Nizozemske, Italije, Kanade i Turske. 

foto: Osobna arhiva
Nakon Lige nacija, naše odbojkašice od 15. kolovoza do 3. rujna igrat će na Europskom prvenstvu u Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Estoniji. Ovo najvažnije europsko natjecanje, izborila je i hrvatska U17 ženska reprezentacija koja će se za titulu najboljih boriti od 11. do 22. rujna u Mađarskoj i Srbiji. 

Objava ZADAR JE DOMAĆIN FINAL FOURA MUŠKE ZLATNE EUROPSKE LIGE Novi veliki uspjesi hrvatskog odbojkaškog saveza pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

NESANIRANE RUPE U KOLNICIMA Građani nezadovoljni nepravovremenim završecima radova na cesti

21. ožujka 2023. u 11:06

Na nedavne pritužbe građana naselja Crvenih kuća, točnije u Vrličkoj ulici, gdje 4 rupe u kolniku nisu sanirane mjesec dana nakon završenih radova, te i dalje predstavljaju potencijalnu opasnost za vozače koji se žale na oštećenja automobila i neugodnu vožnju, obzirom da rupe nisu označene nikakvim prometnim znakovima upozorenja, fotografije rupa proslijedili smo nadležnim gradskim institucijama.

foto: Osobna arhiva

Prijava je proslijeđena Odsjeku za komunalno redarstvo koji vjeruju da će prekopi biti sanirani unutar propisanih rokova.

foto: Osobna arhiva

Čim saznamo detaljnije informacije, objavit ćemo na našim stranicama.

foto: Osobna arhiva

Objava NESANIRANE RUPE U KOLNICIMA Građani nezadovoljni nepravovremenim završecima radova na cesti pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Svjetski je dan sindroma Down

21. ožujka 2023. u 10:53

Svjetski dan osoba sa sindromom Down obilježava se svake godine 21. ožujka, na prvi dan proljeća. Taj je datum odabran simbolično jer je Down sindrom genetski poremećaj uzrokovan trisomijom 21. krosmosoma. U Hrvatskoj danas živi oko 1500 osoba sa sindromom Down, prosječno se s njim rađa jedno među 650 novorođene djece, kako kod nas tako i u svijetu, stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

“U organizaciji Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa iz Zagreba, koji ima oko 120 članova, a najviše djece i mladih sa sindromom Down, Svjetski dan osoba sa sindromom Down obilježili smo u nedjelju 19.3.2023. prigodnim koncertom i demonstracijom likovnih vještina, te pripreme i posluživanja hrane koje mladi sa sindromom Down uče na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Predsjednik Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa Aleksandar Karanfiloski ističe da ta udruga okuplja stručnjake, roditelje osoba s teškoćama u razvoju te djecu, mlade i odrasle s teškoćama u razvoju. Aktivnosti koje provode u Centru zasnivaju se na unapređivanju zdravstvene i psihosocijalne skrbi, obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja osoba s teškoćama u razvoju u društvenu zajednicu te poticanja znanstvenih i drugih istraživanja.

Centar tijekom 2022. i 2023. godine provodi projekte EU-a “Pomozi mi u startu: rana intervencija i sport za osobe s invaliditetom kao važan čimbenik u prevenciji bolesti i promociji zdravlja” i “Na izvoru znanja – jačanja kapaciteta za podršku ranjivim skupinama”.

Trenutačno se u Centru provode radionice integracije refleksa, logopedske radionice, radionice senzorne integracije. Imamo također i radionice art terapije za male i za velike, poput likovne, glazbene, kazališne radionice, plesa, keramičke radionice, te sportske radionice poput veslanja na dasci i taekwondo radionica – kaže Karanfiloski: “Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom značajno jer na taj dan puno govorimo i mogućnostima tih osoba. Naime, kako u društvu podižemo svijest o sindromu Down i što više radimo na inkluziji, pa smo djecu sa sindromom Down uključili u redovne vrtiće, osnovne i srednje škole, sportske aktivnosti i u svijet rada, tim bolje se oni prilagođavaju i mogu se bolje uključiti u društvo. Takve procese potičemo obilježavanjem Svjetsko dana osoba s Down sindromom – pojašnjava Karanfiloski.

Dakle, od ključne važnosti je percepcija javnosti: što mi kao društvo vidimo u jednom djetetu s sindromom Down i kakva su naša očekivanja prema njemu/njoj. O tome ovisi koliko će se osjećati prihvaćeni i što će nam zauzvrat oni pokazati da mogu. Veoma je popularno i veselo na ovaj dan u znak podrške osobama sa sindromom Down obući šarene i rasparene čarape. To nije zato što osobe sa sindromom Down ne znaju spariti čarape, nego zato što se tim zaigranim činom promiče integracije drugačijega u društvo – odnosno time podržavamo različitost. Na proslavi Svjetskog dana sindroma Down na Bundeku nastupali su, ovim redoslijedom: dječja skupina Mikrofončići, polaznice mikrofon.hr škole pjevanja Laura Borković i Tessa Aralica, Jure Brkljača, grupa Feminem, Marko Kutlić, Dino Jeluslić i Mile Kekin. Voditeljica programa bila je Zlata Mück Sušec. Zahvaljujem im što su nam poklonili svoje vrijeme i donirali nastup, a također zahvaljujemo suorganizatorima Svjetskom savezu mladih Hrvatska, Hrvatskom društvu skladatelja i Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Objava Svjetski je dan sindroma Down pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

PRONEVJERA U GOSPODARSKOM POSLOVANJU Oštetio vlastito trgovačko društvo za iznos oko 110 tisuća eura

21. ožujka 2023. u 10:16

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Sumnjiči ga se da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na području zadarske županije, protupravnim ponašanjem oštetio društvo za iznos oko 110 tisuća eura.

Naime, u vremenu od rujna 2010. do lipnja 2013. godine inozemnom poslovnom partneru od kojeg je dobavljao robu koju je dalje distribuirao na području RH, dostavio broj svog osobnog računa na koji račun je inozemni društvo uplaćivalo novac tj. proviziju, a osumnjičeni ga nije polagao na račun društva već ga je zadržao za sebe.

Također ga se sumnjiči ga se da u vremenu od 2010. do 2017. godine kao odgovorna osoba društva, s ciljem da sebi pribavi nepripadajuću imovinsku korist, bez pravnog osnova, za nepostojeće usluge, nalagao isplate s bankovnog računa trgovačkog društva na svoj račun.

Nadalje ga se sumnjiči da je tijekom 2013. godine krajnjim kupcima kojima je dostavljao robu navodio da novčana sredstva za isporučeno, umjesto na žiro račun društva, uplate na njegov račun.

Nakon dovršenog kriminalističko istraživanja protiv osumnjičenog se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru.

Objava PRONEVJERA U GOSPODARSKOM POSLOVANJU Oštetio vlastito trgovačko društvo za iznos oko 110 tisuća eura pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

21 GODIŠNJAK PRETUKAO STARCA Došao u posjet prijatelju pa nanio teške tjelesne ozlijede 77- godišnjaku

21. ožujka 2023. u 10:13

Policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac dovršili su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom u dobi 21 godinu, kojeg se sumnjiči da je 18. ožujka ove godine u popodnevnim satima na benkovačkom području, u kući 77-godišnjaka, za vrijeme posjete jednom od članova obitelji, nakon što ga je 77-godišnjak upozorio na ponašanje, prvo verbalno, a potom ga i fizički napao te srušio na tlo.

Ozlijeđenom 77-godišnjaku je pružena liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar, gdje su mu naknadno konstatirane teže tjelesne ozljede.

Nakon kriminalističkog istraživanja koje je provedeno u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke, protiv 21-godišnjaka je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Teška tjelesna ozljeda.

Objava 21 GODIŠNJAK PRETUKAO STARCA Došao u posjet prijatelju pa nanio teške tjelesne ozlijede 77- godišnjaku pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Za projekte suradnje hrvatskih i norveških institucija dodijeljeno 1,1 milijun eura – Zadarskoj županiji uručen ugovor za projekt „Safe“

21. ožujka 2023. u 10:10

U sklopu Fonda za bilateralne odnose u Zagrebu je  dodijeljeno 12 ugovora u vrijednosti od 1,1 milijun eura, a njima će se financirati stručna suradnja hrvatskih i norveških partnera.

Ugovore su korisnicima dodijelili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj. E. Haakon Blankenborg.

Županu Zadarske županije Božidaru Longinu uručen je ugovor za projekt SAFE – Bilateral cooperation in the field of sustainable upcycling of by-products in the fields of aquaculture and fisheries . Projekt je odobren u okviru poziva za projektne prijedloge „Jačanje bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške u zelenoj tranziciji“,

 Zadarska županija vodeći je partner u ovom projektu kojeg provodi zajedno sa  Ministarstvom poljoprivrede, Agronomskim fakultetom te renomiranim partnerima iz Kraljevine Norveške.  Projekt  se  u stopostotnom iznosu financira sredstvima programa „EEA and Norway Grants – Bilateral cooperation Fund“. Vrijednost  projekta je 98.071,00 EUR-a.

„Projekt „SAFE“ usmjeren je na jačanje suradnje između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške u sferi akvakulture i ribarstva, s posebnim naglaskom na održivo upravljanje nus-proizvodima iz ribarstva. Projektom će se ostvariti neke od nužnih pretpostavki za razvoj sustava kojim će se osigurati usklađivanje s relevantnim nacionalnim i EU propisima, zaštiti Jadranskog mora, te doprinijeti razvoju cirkularne ekonomije i konkurentnijih modela akvakulture u Republici Hrvatskoj.  Glavne aktivnosti projekta su promicanje inovativnih tehnologija i rješenja u sektorima plave ekonomije, razvoj rješenja kružnog gospodarstva te pametna rješenja i/ili inovacije u proizvodnji ribljih proizvoda.“, rekao je župan Božidar Longin.

Na početku svečane dodjele uvodno su se obratili ministar i veleposlanik te su obojica istaknuli vrijedan doprinos Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma u smanjenju socijalne i ekonomske nejednakosti u Europi, ali i jačanju bilateralne suradnje između Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske. Posebno su istaknuli važnost Fonda za bilateralne odnose u okviru kojeg je proveden poziv “Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u području zelene tranzicije”.

Sredstvima dodijeljenima upravo zahvaljujući tom pozivu financirat će se projekti vezani za energetsku učinkovitost, zelenu akvakulturu, pametne sustave u urbanim sredinama, očuvanje bioraznolikosti, energetsku tranziciju i zelenu tranziciju gospodarstva i društva općenito.

12 bilateralnih inicijativa odabrano je odlukom Zajedničkog odbora za bilateralne fondove koji se sastoji od predstavnika država donatora – Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te naših Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U ove je projekte uključeno 18 hrvatskih i 13 partnerskih institucija iz Kraljevine Norveške, a obuhvaćaju sveučilišta, fakultete, ministarstva, predstavnike regionalne i lokalne samouprave, te udruge i neprofitne organizacije.

Ministar Erlić istaknuo je da je od 25 milijardi eura koje Hrvatska ima na raspolaganju u narednom periodu, velik dio usmjeren prema provedbi zelenih politika, kako kroz ulaganja javnog sektora, tako i privatnog. Već sada vidimo pozitivne učinke na naše gospodarstvo koje će te investicije imati, a svaki uloženi euro koji u sebi ima i zelenu komponentu, višestruko će nam se isplatiti u kratkom roku.

„Današnjim ugovorima dodatno unaprjeđujemo našu uspješnu desetogodišnju suradnju i vrlo sam ponosan na njene dosadašnje rezultate. Riječ je o iznimnim projektima uz pomoć kojih se stručnjaci iz Hrvatske i Norveške povezuju i rade na rješenjima zelene tranzicije. Rat u Ukrajini možda je nakratko skrenuo fokus s Europskog zelenog plana, no ciljevi vezani za očuvanje i reparaciju klime i okoliša polako se vraćaju u prvi plan. Današnji ugovori su potvrda da idemo u dobrom smjeru“ naglasio je ministar Erlić.

„Uvjeren sam da će Hrvatska ostvariti svoj potpuni „zeleni“ potencijal kojeg ima u obilju. Hrvatska i Norveška su dobri partneri, a male zemlje se moraju držati zajedno”, zaključio je veleposlanik Blankenborg.

Objava Za projekte suradnje hrvatskih i norveških institucija dodijeljeno 1,1 milijun eura – Zadarskoj županiji uručen ugovor za projekt „Safe“ pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Turistička zajednica Zadarske županije predstavila turističku ponudu Zadarske županije na  sajmovima u Napulju, Beču i Parizu

21. ožujka 2023. u 09:58

Ukupna turistička ponuda Zadarske županije je proteklog tjedna predstavljena na tri važna turistička sajma u Italiji, Austriji i Francuskoj. Turistička zajednica Zadarske županije je tako  nastupila sajmovima Borsa Mediterranea del Turismo (BMT) u Napulju, Ferien-Messe u Beču i Salon Mondial du tourisme (MAP) u Parizu.  

Sajam BMT u Napulju najvažniji je sajam na talijanskom jugu koji se ove godine održao po 26. put i to u razdoblju od 16. do 18. ožujka. Na njemu se predstavilo 440 izlagača iz 26 zemalja i 12 talijanskih regija uz nazočnost 220 medija. Sajam Borsa Mediterranea del Turismo otvoren je prvenstveno za poslovnu ali i za široku publiku, a Turistička zajednica Zadarske županije  na njemu je nastupila kao suizlagač u okviru štanda Hrvatske turističke zajednice uz podršku Turističke zajednice grada Zadra. Istaknimo kako su na sajmu sudjelovala  značajna imena u sektoru, od turoperatora, zrakoplovnih i brodskih kompanija, pa do cruising tvrtki i hotelskih lanaca,  a između ostalog organizirane su  četiri tematske B2B radionice.

Na turističkom sajmu Ferien-Messe u Beču, najvećem međunarodnom turističkom sajmu za poslovnu i široku publiku u Austriji održanom u razdoblju 16. do 19. ožujka 2023., a na kojem je Hrvatska nastupila kao zemlja partner, Turistička se zajednica Zadarske županije predstavila kao jedan od 21 suiuzlagača u sklopu hrvatskoga štanda. Nastup Hrvatske kao zemlje partnera pratio je bogat i zanimljiv program, a sajam je u četiri dana održavanja posjetilo više od 150 tisuća posjetitelja od kojih su mnogi posjetili štand Zadarske županije. S Turističkom zajednicom Zadarske županije kao partneri na sajmu Ferien-Messe nastupili su turistički subjekti iz Zadarske županije i to Turisthotel d.d. iz Zadra i Ilirija d.d. iz Biograda na Moru.

Turistička zajednica Zadarske županije također je nastupila na turističkom sajmu Salon Mondial du tourisme (MAP) u Parizu koji se održao od 16. do 19. ožujka 2023. godine i to kao suizlagač na štandu Hrvatske turističke zajednice. Uslijed velikog interesa francuskih partnera u okviru održavanja najvećeg turističkog sajma za široku publiku u Francuskoj 16. se ožujka održala godišnja Sell Croatia radionica, a na kojoj je su, uz TZ Zadarske županije, sudjelovale agencije Zzuum i Feral Tours, te hotelska kuća Falkensteiner.

Tim je povodom Mihaela Kadija izjavila: “U ovom intenzivnom razdoblju od 2 i po mjeseca odrađena je većina predviđenih ovogodišnjih nastupa na svjetskim turističkim sajmovima na tržištima koja su za Zadarsku županiju ključna, njih čak 14.  Odaziv i publike i partnera je bio odličan i može se reći kako je Zadarska županija kao turistička destinaciji sve snažnija i posjetiteljima privlačnija“.

Objava <strong>Turistička zajednica Zadarske županije predstavila turističku ponudu Zadarske županije na  sajmovima u Napulju, Beču i Parizu</strong> pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

MUZEJ ANTIČKOG STAKLA Edukativno – kreativna radionica za djecu kao inspiracija za stvaranje novih predmeta

21. ožujka 2023. u 09:10

Edukativno-kreativna radionica za djecu Gledam, učim, stvaram održat će se u subotu 25. ožujka 2023. u 11h u Velikoj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Stakleni predmeti 19. stoljeća iz postava izložbe SJAJ I BOJA – Oblikovanje stakla u 19. stoljeću – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt i njihovi raskošni oblici poslužit će nam kao inspiracija za izradu novih predmeta od plastičnog otpada. 

Pozivamo sve male kreativce da se prijave na sudjelovanje.

Radionica je besplatna, uz ograničen broj sudionika, stoga požurite.

Prijava: vedrana.jovic@mas-zadar.hr ili info@mas-zadar.hr, ili na broj 091 2140066.

Objava MUZEJ ANTIČKOG STAKLA Edukativno – kreativna radionica za djecu kao inspiracija za stvaranje novih predmeta pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

❌