Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

DOBRA VIJEST U Privlaci se otvara moderan dječji vrtić vrijedan 15 milijuna kuna

13. siječnja 2023. u 17:08

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak, 16. siječnja 2023. godine boravit će u Zadarskoj županiji, točnije u Gradu Ninu i Općini Privlaka, gdje će obići radove na projektima koje sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U Gradu Ninu će, zajedno s predstavnicima lokalne i regionalne vlasti, u 10.30 sati obići lokacije radova na sanaciji mulova u luci Nin, a potom u 11.00 sati obići radove u Sabunikama.

U 11.20 sati predviđen je obilazak radova na projektu proširenja i produbljenja Privlačkog gaza, vrijednog više od 2,3 milijuna eura kojim će se povezati Zadarski i Velebitski kanal te skratiti plovni put i povećati sigurnost pomorskog prometa. 

U Privlaci će potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković sudjelovati i na svečanom otvorenju spomenika privlačkim sabunjarima u 11.50 sati (na gatu u Privlaci), a zatim i na otvorenju novog dječjeg vrtića u 12.20 sati u Privlaci.

Načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja

U izgradnju i uređenje dječjeg vrtića Sabunić s modernom kuhinjom i uključenim odjelom za djecu jasličke dobi u Privlaci uloženo je 15 milijuna kuna. Izgrađen je i opremljen prema europskim standardima.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Kandidat SDP-a na izborima za načelnika Općine Starigrad bit će Zlatko Marasović

13. siječnja 2023. u 09:52

SDP Zadarske županije poslao je priopćenje za javnost koje objavljujemo u cijelosti.

“Kandidat SDP-a na izborima za načelnika Općine Starigrad bit će Zlatko Marasović. Starigrad je u fokus javnosti nažalost došao samo po kaznenim djelima bivšeg načelnika. Naš cilj je da fokus javnosti u Starigradu budu razvojni projekti. U predizbornoj kampanji koja nam slijedi iznijeti ćemo odrednice programa u kojem ćemo se zalagati da cijelo Podgorje dobije vodovodnu i kanalizacijsku mrežu što su osnovni uvjeti za život. Realizacija sportske dvorane, koju su toliko puta obećali, bit će naš prioritet.

Starigradu i okolnim mjestima je prije svega potreban pošten načelnik koji se vodi javnim, a ne privatnim interesom. Takvog kandidata i nudimo građanima!

SDP Zadarske županije “

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Održan JobIT 2023 – prvi dan IT karijera na Sveučilištu u Zadru

13. siječnja 2023. u 08:53
Zadar je veliki izvoznik IT i STEM kadrova, ali sada se mnogi vraćaju doma

Na Sveučilištu u Zadru jucer je održan JobIT 2023 – prvi dan IT karijera u suorganizaciji Stručnog preddiplomskog studija informacijskih tehnologija Sveučilišta u Zadru i partnerskih tvrtki i organizacija s kojima odjel od ranije ima potpisane ugovore o izvođenju studentske prakse.

Uz stručnjake iz IT sektora studentima i zainteresiranoj javnosti predstavili su se Alfatec group, Cognism, Cromaris, Digacon Software Solutions, Fer projekt, Financijska agencija – FINA, Helmholz sistemi, Maverik, OTP banka Hrvatska, Rentlio, WOD Software Solutions i Zadar Developers Hub.

U ime organizatora sudionike je pozdravio doc. dr. sc. Franjo Pehar, koji je najavio kako će JobIT sustavno i redovito okupljati lokalnu obrazovnu, akademsku i poslovnu zajednicu zainteresiranu za razvoj STEM područja u Zadru i okolici, te razviti in vivo platformu za razmjenu karijernih perspektiva, regrutiranje talenata, umrežavanje i povezivanje studenata, kao potencijalnih posloprimaca, s potencijalnim poslodavcima iz IT sektora.

Ideja o organizaciji dana karijera u IT-u je naša instinktivna reakcija i odgovor na rastuće potrebe tržišta rada za različitim profilima stručnjaka koje, između ostalog, pripremamo ili IT rječnikom “razvijamo” na našem studijskom programu ali i na studijskim programima Sveučilišta u drugim područjima znanosti čije kompetencije su potrebne u IT sektoru, rekao je Pehar. Istaknuo je i kako je Zadar jedan od najvećih „izvoznika“ IT i STEM kadrova, a situacija se u posljednje vrijeme mijenja jer se predstavnici sektora vraćaju u Zadar i obogaćuju domaću IT scenu.

Sudionicima se obratila i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, prisjetivši se početaka rada na računalima, kada se činilo da se otvaraju neslućene mogućnosti na području odgoja i obrazovanja.

“Bili smo jedni od rijetkih koji su u svoj terminološki kompleks uzimali riječ karijera. Danas je kreiranje standarda zanimanja i standarda kvalifikacija ključna riječ u cijelom svijetu. On traje točno do realizacije studijskoj programa, a tad ponovno dolazite do zrna kvasa, da morate podebljavati svoje kvalifikacije. Vi ćete nakon diplome pokucati na vrata naših partnera iz privatnog sektora po novo zrno kvasa, umrežavati se kroz partnerstva i mentorski rad, a vrijednost diplome bit će uvećana doprinosom koji ćete dati kroz prenošenje znanja na sve druge sektore”, rekla je rektorica Vican.

O svijetu IT industrije izlaganje je održao direktor inženjeringa CROZ-a Ivan Krnić, dajući savjete kakve bi, kako je rekao, sebi dao da je mogao kada je on prije 20 godina ulazio u ovaj svijet.

“Kad dobijete zadatke, oni su vaši i ne dopustiti da vas drugi podsjećaju na njih. Ako ne možete riješiti zadatak, ne lupajte glavom o zid nego tražite pomoć. To nije znak nesposobnosti nego odgovornosti. Uvijek se potrudite razumjeti što se traži od vas. Najgore je kada radite na zadatku a nije vam jasno što radite, rekao je Krnić. Svaku novu aplikaciju nije potrebno raditi novom tehnologijom, jer ispitivanja pokazuju da su za uspjeh važniji vještina, organizacija i dobar tim nego tehnologija koja se koristi”.

Nakon izlaganja i prezentacija partnera i predstavnika IT Sektora održana je panel rasprava o regrutiranju talenata IT-a, a u večernjim satima na rasporedu je IT Pub kviz u Guma baru.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Policija sumnjiči 52-godišnjaka za krađu vode

13. siječnja 2023. u 00:04

Policijski službenici Policijske postaje Biograd dovršili su kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za kazneno djelo krađe. Sumnjiči ga se da je proteklih godina, nakon što mu je isporuka vode bila obustavljena, svoj objekt na biogradskom području neovlašteno spojio na vodovodnu mrežu te nastavio koristiti vodu do mjeseca kolovoza 2022.godine, a čime je ovlaštenog distributera oštetio za iznos od oko 1 900 eura.  Protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog krađe.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Jamnicki: Dok drugi gradovi prosperiraju, Zadar zbog političkih igara stagnira

13. siječnja 2023. u 14:37

Miranda Jamnicki, predsjednica Gradskog odbora HSP-A dr. Ante Starčević, poslala je priopćenje za javnost u kojem se osvrće na probleme oko Proračuna Grada Zadra. Objavljujemo ga u cijelosti.

“Odsustvo odgovornosti i nedostatak empatije prema građanima Grada Zadra je vrlo zabrinjavajuće. Egzistencija velikog broja zaposlenika Grada Zadra i gradskih tvrtki ovisi o proračunu. Ispaštaju i brojne udruge, te sportski klubovi. Grad je već pretrpio ogromnu štetu, jer se na ovaj način ne mogu pokrenuti novi projekti, novi natječaji i javni radovi. Općenito se onemogućava funkcioniranje Grada, te se stvara određena nestabilnost. Dok drugi gradovi prosperiraju, Zadar stagnira, i gubi vrijeme. Sve u interesu općeg boljitka Grada Zadra i njegovih stanovnika treba podržati jer stranačka pripadnost ne smije utjecati na proračun. Komu je ova situacija u interesu? Gradska vijećnica nije mjesto za predstave, nego ozbiljno mjesto gdje se donose odluke za prosperitet Grada Zadra i njegovih stanovnika.” – poručila je Jamnicki.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

DDK Bili brig organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi

13. siječnja 2023. u 14:19

Aktiv DDK Bili brig poziva sve zeinteresirane na svoju Prvu ovogodišnju “Akciju dobrovoljnog darivanja krvi” koja će se održati u ponedjeljak, 16.01.’23 u suorganizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zadar, odjela za Tranzfuziju OB Zadar i Mjesnog odbora Bili brig.

Akcija će se održati u maloj dvorani OŠ Zadarski Otoci od 16:30 do 18:30 sati gdje će se svima, koji pristupe, u prostorijama školske kantine, osigurati iće i piće.Veselimo se Vašem dolasku, osobito mlađoj populaciji te ovim putem zahvaljujemo Školi na još jednom gostoprimstvu 🤝

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

OBNOVA ZADARSKE RIVE Radovi na gatu u punom su zamahu

13. siječnja 2023. u 13:58

Nakon što su, sredinom rujna 2022. godine, započeli radovi na rekonstrukciji (cca. 64,5 m) i dogradnji (u dužini od 15 metara) gata na Obali kralja Petra Krešimira IV., a koji su se u početku odnosili na uklanjanje kamenih obloga i demontažu kamenog opločenja, sada su radovi na gatu u punom zamahu.

Naime, u kratkom periodu od 3 mjeseca, demontirane su mornarske stepenice i lijevano-željezna polera (bitve), a izvršeno je i cca 1.999 m3 nadmorskih i podmorskih iskopa.
Nadalje, izvođač je već ugradio i 65 novih betonskih temeljnih blokova na jugoistočnoj strani obalnog zida samog gata, te je izvršeno betoniranje prostora između ugrađenih temeljnih blokova i obalnog zida u količini od cca 330 m3.
Navedenom ugradnjom blokova, jugoistočna strana obalnog zida odnosno podmorski dio istog, kompletno je obnovljena u cijeloj svojoj dosadašnjoj dužini od 64,5 metara.

Trenutno, izvođač nastavlja s radovima na jugoistočnoj strani gata, prateći liniju obalnog zida i započinje s dogradnjom gata u predviđenoj dužini od 15 metara.

Ugovorni izvođač Zajednica ponuditelja Adriaing d.o.o. Kopar i Adriaing d.o.o. Buje, zaključno sa 31.12.2022. godine, izvršio je 80% ukupno predviđenih radova.

U nastavku dostavljamo fotoizvještaj stanja radova na dan 4. siječnja 2023. godine.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Dukić poručio vatrogascima da se ucjenama kod njega ne ostvaruju ciljevi

11. siječnja 2023. u 20:44

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić održao je danas sastanak s predstavnicima dvaju sindikata koji djeluju u sklopu Javne vatrogasne postrojbe Zadar – Sindikata vatrogasaca Rijeka – podružnica Zadar i  Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH – Podružnica Vatrogastvo Zadar te zapovjednikom JVP. 

Gradonačelnik je sindikalne predstavnike upoznao sa zakonskim obvezama i postupcima koje je bilo potrebno izvršiti s obzirom na aktualnu problematiku donošenja i obustave proračuna Grada Zadra za 2023. godinu, a s posebnim naglaskom na proces isplate plaća proračunskim korisnicima, među kojima su i djelatnici JVP Zadar.

Istaknuo je kako je pri završetku izrada Odluke o financiranju nužnih rashoda kao privremenog akta na tri mjeseca kojim će se osigurati isplate plaća i svih ostalih materijalnih troškova te najavio isplatu plaća zadarskim vatrogascima i svim ostalim korisnicima gradskog proračuna do petka. 

Bez sudjelovanja u razgovoru, predstavnici Sindikata vatrogasaca Rijeka – podružnica Zadar, koji u JVP Zadar broji 24 člana, nakon informacije o isplati plaća u petak napustili su sastanak uz najavu sindikalnog povjerenika Dina Lilića i člana tog sindikata Josipa Šare o prosvjedu u ponedjeljak ako plaće ne budu isplaćene.

U nastavku sastanka na kojemu su sudjelovali predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH – Podružnica Vatrogastvo Zadar, a koji broji 60 članova u JVP Zadar, razgovaralo se o nastavku pregovora vezanih uz povećanje plaća zadarskim vatrogascima te daljnjim ulaganjima u opremu. Za idući tjedan dogovoren je i novi sastanak na kojemu će se razgovarati o kolektivnom ugovoru. 

Pročelnik za financije Ivan Mijolović upoznao je sudionike sastanka kako je za ovu godinu bilo planirano povećanje plaća za 10 posto kao i sredstva za isplatu regresa vatrogascima. 

Povodom izjave za medije sindikalnog povjerenika Sindikata vatrogasaca Rijeka – podružnica Zadar kojom najavljuje prosvjed, gradonačelnik Dukić je izjavio:

–          Kod mene nitko i nikada nije uspio ucjenama ostvariti svoje ciljeve, pogotovo one političke. A, nažalost, predstavnici Sindikata vatrogasaca Rijeka – podružnica Zadar upravo to pokušavaju. Kako drugačije objasniti njihov nastup na sastanku o materijalnim uvjetima vatrogasaca bez ijedne riječi osim najave prosvjeda i napuštanja sastanka. Ovaj radni sastanak organiziran je s ciljem razmjene mišljenja i iznošenja informacija i prijedloga o rješavanju trenutne situacije s proračunom i isplatu materijalnih primanja djelatnika JVP Zadar. Šteta za sve članove tog sindikata jer bila je to prigoda i za sudjelovanje u nastavku razgovora o kolektivnom ugovoru, poboljšanju uvjeta materijalnih primanja u JVP i nastavku ulaganja u vatrogasnu opremu. Zahvaljujem predstavnicima sindikalne podružnice Vatrogastvo Zadar na konstruktivnoj raspravi u kojoj su argumentirano istaknuli potrebu za žurnom i redovitom isplatom plaća djelatnicima, pokazali spremnost za daljnju suradnju u cilju poboljšanja uvjeta zadarskih vatrogasaca, ali i naglasili kako ne prihvaćaju sudjelovanje u prosvjedu koji je najavio predstavnik drugog sindikata.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Zadranim Šime Erlić novi je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU

11. siječnja 2023. u 22:29

U kasnim poslijepodnevnim satima premijer Andrej Plenković održao je kongerenciju za medije na kojoj je obznanio svoje nove odluke.

– Nakon obavljenih sastanaka i konzultacija koje sam obavio u protekla dva dana, a nakon što sam dobio punu potporu parlamentarne većine i nakon što sam razgovarao s ministrom Paladinom i ministricom Tramišak, odlučio sam ih zamijeniti.

Za novog potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva predložit ću Branka Bačića, on je čovjek s velikim iskustvom i moj bliski suradnik. Ministricu Tramišak će zamijeniti Šime Erlić.”

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

U adventskom vremenu Zadar posjetilo više turista nego 2019. godine!

11. siječnja 2023. u 15:39

Brojni koncerti, zabavna događanja, gastronomska ponuda adventskih kućica i blagdanski ukrasi ove su zime pretvorili Zadar u jednu od najčarobnijih adventskih destinacija u Hrvatskoj. Od samog otvorenja s koncertom grupe Dalmatino, preko gledanja utakmica Svjetskog prvenstva, obilježavanja Badnjeg jutra i Božića, dočeka Nove godine, pa do završnog nastupa grupe Kanela, Zadrani su u velikom broju dolazili na Trg Petra Zoranića i Trg pet bunara, koji su im u tom vremenu bili drugi dom.Da se dobro ne zabavljaju samo domaćini, nego i turisti iz ostatka Hrvatske i inozemstva, moglo se vidjeti već tijekom trajanja Adventa, kada se uz adventske kućice moglo čuti slovenski, njemački, mađarski, talijanski, engleski jezik… Podaci iz eVisitora to su nakon završetka Adventa i potvrdili: ove je godine od 23. studenog do 8. siječnja Zadar posjetilo 17.671 turista, što je 54 posto više nego prošle godine, a oni su tijekom tog vremena ostvarili 45.018 noćenja. Svi su oni u svojim komentarima iskazivali zadovoljstvo što gradom ne vlada „mrtvilo“, dobro su se zabavljali pa čak i pronalazili posebnu čar u našoj domaćoj glazbi. Turistička zajednica grada Zadra već nekoliko godina promovira Advent kao posebno vrijeme u kojemu se turisti mogu dobro zabaviti u gradu, a rezultati su vidljivi posebice kada se rezultati usporede s inače rekordnom 2019. godinom. Ostvaren je otprilike isti broj dolazaka (98 posto) uz rast noćenja od 11 posto, što znači da su turisti kada su jednom došli u grad, duže ostajali, odnosno da su bili zadovoljni ponudom. S obzirom na to da ih je velika većina (75 posto) odsjela u hotelima, još jednom se pokazuje da je upravo razvoj visokokvalitetnog hotelskog smještaja ključan u privlačenju turista izvan glavne sezone u sljedećim godinama.Na sam doček Nove godine (31.12. – 2.1.) na području zadarske turističke zajednice registrirano je 4.265 turista i 7.306 noćenja, što je porast broja turista od 39% i porast noćenja od 26% u odnosu na prošlu godinu, najviše iz Slovenija i Austrije. Svi oni ponijeli su u svoje zemlje dojmove o posebnom zadarskom Adventu, koji će se bez sumnje u sljedećim godinama i još jače razvijati.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Dominik Livaković slavi 28. rođendan, dobio brojne čestitke uz dobre želje

10. siječnja 2023. u 18:21

Dominik Livaković, vratar hrvatske nogometne reprezentacije i Dinama, danas slavi svoj 28. rođendan. Tijekom cijelog dana prima brojne čestitke i lijepe želje, a čestitku mu je uputila i FIFA.

Na službenom Instagram profilu podijelili su video koji prikazuje Livakovićevu obranu penala tijekom utakmice Hrvatske protiv Japana na Svjetskom prvenstvu u Katru, uz prigodnu poruku: ‘Zid od cigli, sretan rođendan Dominik Livaković!‘

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Šoša: JVP Zadar djeluje profesionalno i na najvišoj razini, pogađa nas politikansko prozivanje!

10. siječnja 2023. u 01:33

Zapovjednik JVP-a Zadar, Željko Šoša, poslao je priopćenje za javnost. Prenosimo ga u cijelosti:

“Poštovana javnosti, povodom nedavnih neistinitih i optužujućih natpisa u raznim medijima o stanju i poslovanju Javne vatrogasne postrojbe Zadar, dužni smo iste hitno demantirati kako bismo spriječili nanošenje daljnje štete ugledu i časti ove Postrojbe i njezinih zaposlenika.

Kao zapovjedniku ove Postrojbe, iskreno mi je žao da se jedna politička situacija u Gradu Zadru i općenito teška ekonomska situacija uzrokovana inflacijom negativno odrazila upravo na ovoj Postrojbi, prikazujući ju kao neorganiziranu i gotovo kriminalnu organizaciju, usprkos njenoj dugogodišnjoj profesionalnosti i operativnosti na visokoj razini, te spremnosti na djelovanje u svakoj situaciji potrebe radi zaštite ljudi i imovine.

U široj javnosti je općepoznato da je Javna vatrogasna postrojba Zadar uvijek u službi građanima, a o našoj organiziranosti i zakonitosti rada može potvrditi i sam glavni vatrogasni zapovjednik naše krovne organizacije Hrvatske vatrogasne zajednice.

Tvrdnje objavljene u medijima obično su politikantstvo koje je upereno prema meni i gradonačelniku Dukiću, s kojim, naprotiv, imam odnos i suradnju na zavidnoj razini. Upravo slijedom navedenog, posebno pogađaju neistinite tvrdnje o tome da su u JVP Zadar najlošije plaće u cijeloj državi, da profesionalni vatrogasci ne mogu koristiti bolovanja, godišnje odmore i slična prava, kao i da nemamo opreme i tehnike ili da istu sami moraju kupovati, te brojne druge primjedbe koje jednostavno nemaju veze sa stvarnošću.

Mi smo javna ustanova, te je naše poslovanje utemeljeno na zakonima i propisima te je kao takvo transparentno i dostupno svima na uvid, kao i općenito uvjeti rada u JVP Zadar, te kontinuirano radimo na tome da situacija bude još i bolja.

Glede konkretne situacije, nadam se da će djelatnici ove Postrojbe svoju plaću primiti na vrijeme, te da se možemo u miru posvetiti našoj djelatnosti zbog koje smo i osnovani.”

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Lopov na Poluotoku otuđio novčanik 76-godišnjoj bakici

10. siječnja 2023. u 00:36

U četvrtak, 05. siječnja na Poluotoku u Zadru nepoznati počinitelj je otuđio novčanik u vlasništvu 76-godišnjakinje.

Materijalna šteta iznosi više desetaka eura, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

PK JADERA Rezime 2022. godine – 3 državna rekorda, 108 medalja

8. siječnja 2023. u 18:26

Godinu smo započeli zimskim pripremama u Sarajevu gdje su naši članovi imali vrhunske uvijete za rad. U jutarnjim terminima ekipa je imala treninge u 50m bazenu dok su se popodnevni održavali u 25m bazenu, a u međuvremenu suhi treninzi su odrađeni skijanjem na Bjelašnici gdje su oni sa manje iskustva imali instruktora i školu skijanja.

Tokom 2022 godine nastupili smo na 32 natjecanja gdje su naši plivači osvojili ukupno 108 medalja od toga 49 zlatnih, 30 srebrnih i 29 brončanih.

Za posebnu pohvalu je 6 štafetnih medalja koje je naša muška ml.junorska ekipa osvojila na Regionlnom prvenstvu u konkurenciji 12 klubova regije 1 (Dalmacje).

Posebno veseli nastup u novom sustavu natjecanja Torpedo cup (Ožujak Vol.1 / Studeni Vol. 2) kojima je cilj praćenje napretka i ranog otkrivanja talenta najmlađih natjecateljskih kategorija (početnici, mlađi kadeti, kadeti).

Konceptom natjecanja na kojem svi natjecatelji dva puta godišnje nastupaju u sve četiri tehnike plivanja u dužini dionice koju djeca mogu tehnički korektno odraditi natjecatelji imaju priliku konstantno testirati svoj napredak. Usporedbom rezultata naših članova koji su nastupili na oba natjecanja očit je veliki rezultatski pomak i napredak u 86% rezultata.

Pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof. dio odabrane ekipe ml.juniora pođahao je i Regionalne razvojne centre gdje su stekli puno novih iskustava, znanja i utisaka.

U 2022. godini održali smo 7 termina obuke neplivača kroz koji je prošlo ukupno 155 djece. Jedan od termina je već tradicionalno u suradnji sa OŠ Vladimir Nazor iz Škabrnje u kojem obuku neplivača pohađaju učenici iz Škabrnje i Prkosa. Naši treneri su sudjelovali i u realizaciji programa obuke neplivača djece osnovnih škola na području grada Zadra. Koordinator programa kojeg organizira Športska zajednica Grada Zadra je Vitomir Burčul, prof., a u realizaciji programa su sudjelovali i treneri Plivačkog kluba Jadera: Vitomir Burčul, prof., Marijan Čulina, prof. i Edgar Nimac.

Kad su u pitanju natjecanja za osobe sa invaliditetom naši plivači Mihovil Ninčević i Josip Gregov se sa svakog natjecanja vrate sa punom torbom medalja, a tokom 2022. godine su ostvarili vrhunske rezultate. Mihovil Ninčević (1997) iako trenira u 25m bazenu je vlasnik 6 državnih rekorda u 50m bazenima, a protekle godine je isplivao 3 nova državna rekorda. Državne rekorde je rušio u disciplinama 50m slobodno koju je sada isplivao za 28.92 dok je prijašnji rekord postavio 2018. g. u Parizu (29.24), na istom natjecanju 2018. je postavio državni rekord na 50m leptir (31.16) koji je sada isplivao za 31.03, dok je rekord na 100m leptir (1:19.20) isplivao 2019.g. na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Splitu da bi ga danas popravio za više od 5 sekundi i cilj dotakno za 1:14.00.

Mihovil nastupa u klasi S14, a na Prvenstvu Hrvatke nastupio je u 4 discipline te je u svima doplivao do zlatne medalje i titule prvaka hrvatske u svojoj klasi. Naša mala ekipa od samo dva plivača ostvarila je ogroman uspjeh na Ekipnom prvenstvu Hrvatske u paraplivanju gdje su tokom dva dijela natjecanja sakupili 3639 bodova te se plasirali na 3.mjesto u ekipnom poretku HR klubova, dok su u međunarodnoj konkurenciji zauzeli 5.mjesto.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Velika zabava za kraj: Kanela zatvorila Advent u Zadru 2022.

8. siječnja 2023. u 17:58

Advent u Zadru 2022. zatvoren je izvrsnim koncertom domaćeg benda Kanela. Brojni Zadrani došli su na posljednju adventsku zabavu kako bi plesali, pjevali i družili se uz ponudu blagdanskih kućica. Kanela je ispunila očekivanja te je koncert otvorila uz „It’s my life“ Bon Jovija, a zatim i setom domaćih pjesama „Ljubavna“, „Refužo“, „U ljubav vjere nemam“, „Što učinila si ti“…

Baš kao što su i najavili, članovi benda odsvirali su najšarolikiji repertoar na ovogodišnjem Adventu, pa su tako izveli najpoznatije pjesme Daft Punka, Michaela Jacksona, Bruna Marsa, Majki, Whitesnakea…, za svačiji ukus ponešto. Oko 23:30 sati koncert su okončali s Princeovom „Purple Rain“, ali su nakon dugotrajnih ovacija i pljeska odradili i bis s „Afrikom“ Dina Dvornika.  

Ovogodišnji Advent u Zadru bio je najuspješniji do sada, s tridesetak izvođača koji su izveli samostalne koncerte. Krenuo je koncertom grupe Dalmatino na Dan grada Zadra 24. studenog, nakon koje su na adventskoj pozornici nastupili Jole, Petar Grašo, Jelena Rozga, Soul Fingers, Opća opasnost, Matija Cvek, grupa Cambi, brojni zadarski izvođači, a posebno su atraktivna događanja održana na Badnjak i Staru godinu, kada su priređene različite radionice za najmlađe, jutarnji koncerti, dječji doček Nove godine na Narodnom trgu…

U 25 blagdanskih kućica ponuđena je nikad raznovrsnija gastronomska ponuda, a čak je i kiša, koja je poremetila datume pojedinih koncerata, na kraju odustala i prepustila Zadranima uživanje u adventskim događanjima. Nema sumnje da nas još bolji Advent čeka u studenom ove godine!

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Dukić poručio Eniju: Danas sazovite sjednicu Gradskog vijeća i odblokirajte proračun!

7. siječnja 2023. u 14:41

Reakcija gradonačelnika na priopćenje Enija Meštrovića:

Pokaži empatiju za koju tvrdiš da si je otkrio: Danas sazovite sjednicu Gradskog vijeća i odblokirajte proračun!

Nakon sto je Enio Meštrović u svom priopćenju istaknuo da je ključni razlog blokade grada to što gradska uprava nije bila “otvorenih karata” i spremna na suradnju, ovim putem dostavljamo dokaz o tome koliko je Enio Meštrović pokazao interesa i brige za sastanke na temu izrade proračuna.

Enio Meštrović i njegovi vijećnici nisu se pojavili na niti jednom sastanku na kojima se pripremao prijedlog proračuna za 2023. godinu. Odbio je sudjelovati ne na  jednom, nego na četiri sastanka koja su se održala 21. listopada 2022. godine, 28. listopada 2022. godine, 4. prosinca 2022. godine, te 8. prosinca 2022. godine, uz jasnu poruku, citiram „Nezavisna lista KGLB Enia Meštrovića neće sudjelovati u izradi Prijedloga Proračuna za 2023.godinu“.

Uostalom, ako je istina kako kaže da ga nismo htjeli slušati i uvažiti njegove zahtjeve, kako objašnjava činjenicu da su SDP i Domovinski pokret dobili sve potrebne informacije i sudjelovali na svim sastancima u formiranju proračuna? I sve im je bilo jasno? I za sve njihove zahtjeve smo našli rješenja!?

Ponavljam, ja kao gradonačelnik imam odgovornost prema proračunskim korisnicima, cijelom nizu zaposlenika vrtića, škola, vatrogasaca, svih javnih ustanova i udruga, za razliku od većine gradskih  vijećnika koji nemaju niti malo odgovornosti i zapravo im je svejedno hoće proračuna biti ili neće. Od prvog dana izrade proračuna radio sam sve što je u mojoj moći da se proračun donese. Zato sam bio iznimno uporan i zadnja dva mjeseca pozivao sve vijećnike da daju svoje prijedloge da se proračun zajednički dogovori i usvoji. 

Ovim putem apeliram i prema ostalim vijećnicima Gradskog vijeća koji se redom javljaju svaki dan: 

Nemojte raditi od Zadra grad slučaj! Medijska prepucavanja „tko je kriv” ne vode nikuda. Imate mogućnost i većinu u Gradskom vijeću kojom ovu situaciju možete popraviti još danas ako to stvarno želite.

Tako da svima vama, a posebno Eniju Meštroviću koji je kako kaže zabrinut za blokadu grada ovim putem poručujem:

Enio, ako je istina da imaš empatije i da želiš odblokiran proračun, sazovite još danas sjednicu Gradskog vijeća i izglasajte povlačenje nezakonitih amandman. Odblokirajte proračun!

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Dukić: Nisam ja doveo proračun u ovu situaciju nego neodgovorna većina u Gradskom vijeću

7. siječnja 2023. u 13:58

U nastavku objavljujemo reakciju gradonačelnika Branka Dukića na priopćenje za javnost sindikalnog povjerenika SVR Podružnice Zadar:

“Upravo zbog osjetljive situacije u kojoj se Grad Zadar našao zbog nezakonito izglasanog pororačuna izravno sam se obratio svim proračunskim korisnicima među kojima su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar. Moja je odgovornost i obveza da vas sve skupa na vrijeme informiram o svim poteškoćama sa kojima se Grad suočava na početku ove godine.

Rok od osam dana za ispravak nedostataka i nezakonitosti u proračunu većina u Gradskom vijeću je ponovo ignorirala. Nisu pokazali odgovornost za Grad i proračunske korisnike.

Vi znate koliko sam se borio da uvjeti vatrogasaca budu na najboljoj mogućoj razini. Svjestan sam važnosti vašeg teškog i odgovornog posla i nikad ne bih dozvolio da vas se koristi u bilo kakvom prljavom politikanstvu, barem ne od strane mene i onih koje predstavljam.

Ovim putem poručujem svima da nisam ja doveo proračun u ovu situaciju nego neodgovorna većina u Gradskom vijeću. Ponavljam, nisam ja odgovoran i nisam ja doveo proračun u ovu situaciju!

Svih šest godina mog mandata, ali i cijeli moj život sam odgovoran i nikad ne bih dozvolio da Grad dođe u ovu situaciju.

Zadnja dva mjeseca dao sam  sve od sebe kroz brojne pokušaje uvjeravanja većine u Gradskom vijeću u važnost donošenja zakonitog proračuna. Pri tome sam naišao na začuđujuć otpor i neodgovornost od strane  iste te većine.

U danima koji su ispred nas napravit ću sve da u okviru zakona  osiguramo plaće i sva prava svih proračunskih korisnika, pa tako i djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Zadar. U to vas uvjeravam! Novca na računu ima dovoljno, ali se ne može trošiti bez proračuna. 

Uz sve to, ostaju nam brojni problemi s proračunom. Za potpunu deblokadu proračuna je potrebno da prevlada odgovornost i zdrav razum u Gradskom vijeću.

Branko Dukić 

gradonačelnik

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Zbog političkim igara zadarski vatrogasci nisu dobili plaću

6. siječnja 2023. u 17:45

Vlada RH i Hrvatska vatrogasna zajednica od 2020. godine još uvijek nisu donijeli Pravilnik s koeficijentima o složenosti poslova i radnim mjestima vatrogasaca, pa zaposlenici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra u novu godinu ulaze bez plaća, izvijestio je Index.hr.

Naime, vatrogasci plaću dobivaju iz proračuna gradova, a kako je blokiran zadarski proračun, svoje plaće nisu mogli dobiti.

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, bila je gošća Newsnighta na N1 televiziji, gdje je komentirala sve.

“Plaća je vatrogascima trebala biti isplaćena”

“Plaće zakonom treba isplatiti do 15. u mjesecu, plaća je trebala biti isplaćena, ali nije i naši članovi su se javili. To je opravdanje gradonačelnika, ali ne znamo zašto je politika ispred čovjeka”, dodala je.

Ovo nije prvi takav slučaj, dodaje.

“Apsurdno je to što sustav ne brine o onima koji brinu o našoj sigurnosti, a to su upravo vatrogasci, koje volimo nazivati herojima. Međutim, sam sustav plaća još uvijek nije reguliran, a trebao je biti prije dvije i pol godine, kada je zakon propisao donošenje pravilnika.

Pravilnik je trebala donijeti Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) koja je u ingerenciji MUP-a. Problem je što su javne vatrogasne postrojbe pod lokalnom samoupravom, odnosno gradova. U tom slučaju, ako dođe do neisplate plaća, tužba ide prema gradu”, rekla je Šušković.

“Potrebno je hitno gašenje požara, izvolite, ljudi, isplatite im plaće”

“Plaće vatrogasaca nisu jednake, njih određuje grad. Imali smo i u 11. mjesecu slučaj neisplate plaća vatrogascima u Novoj Gradiški, kada su čak prijetili gašenjem vatrogasne službe. To su političke igre preko leđa građana”, objasnila je.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Zoran Šikić: Kandidat HDZ-a za načelnika Općine Starigrad bit će Marin Čavić

6. siječnja 2023. u 17:04

Općinski odbor HDZ-a Općine Starigrad donio je jednoglasnu odluku da kandidat HDZ-a na prijevremenim izborima 12. veljače za Općinskog načelnika Općine Starigrad bude Marin Čavić (nad. Marko).

O tome nas je izvijestio vršitelj dužnosti predsjednika Općinskog odbora HDZ-a, dr. sc. Zoran Šikić.

Marin (Marko) Čavić rođen je 1981., diplomirani je ekonomist, te aktualni pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Starigrad i Povjerenik Vlade RH za Općinu Starigrad.

Član je Hrvatske demokratske zajednice.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Vatromet, konfeti, šampanjac, i koncert Ivana Zaka u Viru

1. siječnja 2023. u 15:56

Na otvorenoj pozornici Trga svetog Jure sinoć je u Viru dočekana Nova 2023. godina uz šampanjac, vatromet, konfete, prskalice te koncert Ivana Zaka i Tempo Banda.

Uz odbrojavanje posljednjih deset sekundi 2022., u 2023. zakoračilo se na bini u društvu načelnika Općine Vir Marina Radovića, predsjednika Općinskog vijeća Josipa Bašića, općinskih vijećnika, direktora komunalnih poduzeća i ustanova, općinskih pročelnika i popularnog Zaka.

A kako je bilo na Silvestrovo u Viru pogledajte u našoj velikoj fotogaleriji.

❌