Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR Ivana Bulat predstavlja psihološki roman ‘Panta Rei’

2. prosinca 2022. u 13:41

Promocija psihološkog romana PANTA REI autorice Ivane Bulat održat će se u Gradskoj knjižnici „Zadar“ u ponedjeljak 5.12. s početkom u 18 sati.

Tema psihološkog romana PANTA REI je život i tijek misli osobe s poremećajem osobnosti.
Izbor navedene teme autorica, apsolventica tjelesno orijentirane psihoterapije, je donijela kao individualni doprinos razvijanju empatije i destigmatizacije osoba s teškoćama u području mentalnog zdravlja.

Roman PANTA REI je pisan u prvom licu kako bi se intenzivirali i čitateljima približili osjećaji i razmišljanja glavnog lika romana.
Ciljana publika romana su čitatelji koje zanima unutarnji svijet, svijet psihe u širem smislu riječi – ne samo suženo na psihostrukturu psihe koji karakterizira poremećaj osobnosti.

Glavni lik romana PANTA REI prolazi i kroz različite emocije i razmišljanja s kojima se može identificirati bilo koji pojedinac neurotipičnog karaktera. Unutarnja previranja i razmišljanja glavnog lika romana otvara prostor i za sagledavanje unutarnjeg prostora , psihe čitatelja. U knjizi PANTA REI na vrlo emotivan način prikazan je život i tijek borbe osobe koja je svjesna svog poremećaja osobnosti i koja traži izlaz – iscjeljenje.

Glavni lik romana u prvom licu govori o stanicama na tom putu i postavlja si mnoga pitanja s namjerom da uspije početi živjeti normalan i sretan život. Neka od tih pitanja može postavljati i postavlja i osoba neurotipičnog karaktera.

Autorica vjeruje da roman PANTA REI može biti jedna vrsta pomoći u sagledavanju vlastite životne stvarnosti, mapa u sagledavanju unutarnje, psihološke strukture ličnosti. Navedeno je uvijek prva stanica na putu iscjeljenja.

Roman PANTA REI generalno poziva na život. Na život vrijedan življenja. Na hrabrost autentičnog življenja. Ljubav prema sebi i prema daru života.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Proslava Međunarodnog dana volontera

2. prosinca 2022. u 13:06

Volonterski centar Zadar organizira obilježavanje Međunarodnog dana volontera 5. prosinca s početkom u 13 h u Providurovoj palači.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 5. prosinca Međunarodnim danom volontera 1985. godine. Cilj je učiniti vidljivim sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad, na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Slijedom toga Volonterski centar Zadar na Međunarodni dan volontera dodjeljuje županijska Priznanja „Volonterska ruka“, kako bi se na lokalnoj razini prepoznalo i nagradilo pojedince i organizacije koji su se svojim volonterskim angažmanom istaknuli u zajednici. Ovim putem se želimo upoznati s radom volontera i organizacija koje organiziraju volontiranje na području naše županije, ali ujedno i potaknuti razvoj novih volonterskih akcija i programa. Vrednovanjem doprinosa pojedinca i organizacija doprinosi se sveukupnoj afirmaciji volonterstva.

Navedena aktivnost odvija se u sklopu projekta “Pokretačka snaga volonterstva”, koji je dobio financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

OTVORENE PRIJAVE Program edukacije za kreiranje i izradu računalnih igara

2. prosinca 2022. u 11:27

Ustanova INOVAcija u Centru za kreativne industrije organizira program edukacije za kreiranje i izradu računalnih igara.

Volite sate provoditi pred računalom igrajući računalne igre? Iskoristite vašu zainteresiranost i kreativnost i naučite i vi kreirati računalne igre. Kod nas ćete prepoznati u kojem se smjeru trebate razvijati. Odgovara li vam više modeliranje ili dizajn objekata? Prvi dio edukacije podrazumijeva svladavanje osnove Blendera – alata za modeliranje i izradu objekata. Drugi dio odnosi se na rad s Unity-jem – platformom za kreiranje računalnih igara. Ako ste kreativni, prepoznat ćete se upravo u ovom dijelu edukacije. U završnom dijelu edukacije naučit ćete osnove programiranja u C programskom jeziku.

Pokrenite se još danas i počnite s vlastitim razvojem kroz edukaciju!

Cilj ovog programa je da polaznici nauče raditi u razvojnoj okolini za izradu videoigara (Unity), dizajnirati grafičke elemente potrebne za izradu videoigara (Blender), animirati 3D objekte (blender), uklope ih u audio i video sadržaj, nauče koristiti osnove c# programskog jezika i koristiti ga za izradu računalne igre. Po završetku ovog programa edukacije polaznik će znati kako samostalno izraditi računalnu igru.

Program edukacije traje 80 školskih sati, a za pohađanje su potrebne osnovna informatička pismenost, sklonost kreativnom radu, smisao za dizajn i organizaciju. Poželjno, ali ne i nužno, je predznanje osnova programiranja, prethodni rad u nekom od grafičkih ili alata za 3D dizajn.

Predavanja i radionice provodit će se u vrhunski opremljenoj multifunkcionalnoj dvorani, IT dvorani te tonskom studiju Centra za kreativne industrije na Relji.

Za više informacija, kontaktirajte nas na mail info@inovacija-zadar.hr ili, još bolje, posjetite nas na adresi Put Murvice 3A.

Program edukacije možete preuzeti klikom na https://www.centar-inovacija.hr/images/novosti/PROGRAM_VIDEO_IGRE.pdf.

Cijena programa edukacije – 6.000,00 kn

Trajanje – 80 školskih sati

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Lidija Bačić otvara Advent u Bibinjama

2. prosinca 2022. u 11:23

Subota, 03. prosinca, 20:30, otvorenje manifestacije „Advent u Bibinjama“, Trg Franje Tuđmana

Blagdansko razdoblje u Bibinjama započinje ove subote 3. prosinca 2022., kada će Lidija Bačić Lille velikim koncertom službeno otvoriti ovogodišnji „Advent u Bibinjama” na Trgu Franje Tuđmana. Lidija će za sve okupljene otpjevati svoje najveće hitove počevši u 20:30 sati na glavnom bibinjskom trgu, a zabavu će nakon njena nastupa nastaviti DJ Mate Nemarić.
Okupljene na otvorenju Adventa u Bibinjama 2022. očekuje i bogata ponuda izlagača adventskih kućica, moći će se kušati tradicionalne ali i moderne blagdanske delicije. Ovim putem Turistička zajednica općine Bibinje poziva vas na otvorenje Adventa u Bibinjama uz dobru zabavu i ukusnu okrjepu za početak najljepšeg razdoblja u godini!


Nedjelja, 04. prosinca, 18:00, nastup DJ Kimi, Trg Franje Tuđmana

Prvi adventski vikend u Bibinjama okrunit će nastup izvođača DJ Kimi koji će u nedjelju 4. prosinca s početkom u 18:00 sati na Trgu Franje Tuđmana puštati prigodne blagdanske hitove uz hitove popularne glazbe. Očekuje se dobar štimung i atmosfera, a uz dobru glazbu brojni će izlagači u adventskim kućicama nuditi tople i ukusne blagdanske delicije i tradicionalne proizvode. 

Dođite na otvorenje Adventa u Bibinjama i proslavite s nama početak najljepšeg razdoblja u godini! Cjelokupni ovogodišnji program koji će se održati tijekom prosinca pregledajte na poveznici → Advent u Bibinjama. 

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Hrvatska nakon drame s Belgijom prošla u osminu finala!

1. prosinca 2022. u 18:04

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je bez golova, 0:0, s Belgijom te s drugog mjesta u skupini ide u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Vozni park Liburnije obogaćen je s 21 novim i modernim autobusom

1. prosinca 2022. u 16:52

Vozni park Liburnije obogaćen je s 21 novim autobusom proizvedenim po najsuvremenijim standardima, u što su se danas mogli uvjeriti sudionici završne konferencije za medije projekta „Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.“, održane u Centru za kreativne industrije u Zadru. 

Radi se o projektu vrijednom ukupno 49.450.000,00 kuna, od čega 33.500.000,00 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. Nabava 21 novog autobusa financirana je u okviru Drugog poziva za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza, nakon što je kroz prvi poziv Liburnija 2019. godine dobila prvih 25 autobusa. 

Ove godine nabavljeno je 6 gradskih niskopodnih, 12 prigradskih visokopodnih, 1 prigradski visokopodni autobus s podiznom rampom za invalide te 2 prigradska troosovinska visokopodna autobusa. Svi novi autobusi prilagođeni su osobama s invaliditetom i proizvedeni prema normi EURO VI, stoga će imati pozitivan utjecaj i na okoliš. 

„Stavljam naglasak na to da će 359 tona ugljičnog dioksida biti manje u našoj atmosferi na godišnjoj razini. Zajedno s prvih 25 autobusa, to je otprilike 2 tone dnevno manje CO2“, istaknuo je direktor Liburnije Edvin Šimunov koji je usporedio staru i novu flotu kroz priču o ružnom pačetu koje je postalo labud. 

Projekt „Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.“ završen je čak godinu dana prije ugovorenog roka, 31. prosinca 2023. godine.

„Čestitke timu Liburnije, rijetkost je da netko prije završi projekt, pogotovo u ovo vrijeme poremećaja u dobavnim lancima. Ne treba previše govoriti o tome koliko su Zadar i Zadarska županija uspješni u povlačenju bespovratnih EU sredstava, ali napomenut ću kako u samom SAFU-u imamo skoro 80 ugovora vrijednih preko 1,4 milijardi kuna. No na tome ne stajemo, već nam sada slijedi Nacionalni plan oporavka i otpornosti i novo financijsko razdoblje“, istaknuo je Dragan Jelić, vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. 

U voznom parku Liburnije dosad je bilo 88 autobusa, od kojih 30 starijih od 15 godina, s preko 25,5 milijuna prijeđenih kilometara. Nakon nabave novih autobusa prosječna starost vozila koja su u dnevnoj upotrebi pala je ispod 5 godina.

„Prije nekoliko godina bio sam predsjednik Nadzornog odbora Liburnije pa iz prve ruke znam s kakvim se poteškoćama suočavala. Razina kvalitete pružanja usluga te sigurnosti putnika i vozača postala je neusporediva kroz samo nekoliko godina. S ukupno 46 novih autobusa, nabavljenih u tri godine, obnovljene su tri četvrtine voznog parka Liburnije. Ostvareni su svi ciljevi – od sigurnosti vozača i putnika preko podizanja kvalitete usluga javnog prijevoza i smanjenja C02 do uštede u troškovima održavanja vozila“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ante Babić. 

Podizanje kvalitete usluga javnog prijevoza kroz anegdotu je prikazao zamjenik župana Šime Vicković. 

„Prije 20 godina dok sam kao učenik putovao do škole poznavao sam svaku rupu na putu od Zemunika do Zadra zbog stanja autobusa. Danas možemo vidjeti da je to jedan velebni vozni park“, poručio je Vicković. 

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver prisjetio se prvih sastanaka s direktorima tvrtki za javni prijevoz. 

„Kad smo ih pitali koliko im autobusa treba, bili su malo sramežljivi i nitko nije prelazio brojku od 15. Iz Ministarstva smo ih ohrabrili i složili kvalitetan program. U dva poziva povukli smo ukupno preko 900 milijuna kuna europskih sredstava i obnovili cjelokupnu flotu autobusa u 9 velikih gradova u Hrvatskoj. Od tih 900 milijuna kuna, 100 milijuna kuna je otišlo Zadru, a od 600 novih autobusa 46 je dobila Liburnija, naglasio je Bilaver dodajući kako je prosinac kao mjesec darivanja najbolje započeti s ovakvim poklonom Liburniji i svim stanovnicima Zadarske županije.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

U promet pušten novi rotor na križanju ulica Bana Jelačića i Andrije Hebranga

1. prosinca 2022. u 13:54

Danas su dovršeni radovi na rekonstrukciji raskrižja ul. Bana Jelačića i Andrije Hebranga. Radovi su izvedeni u suradnji Grada Zadra i PU zadarske, te su gradonačelnik Branko Dukić i načelnik PU zadarske Anton Dražina sa suradnicima obišli izvedene radove. 

“Zadovoljan sam izvedenim radovima i rokovima gradnje. Nastavit ćemo suradnju s policijom oko sanacije prometnih crnih točaka u Zadru. -izjavio je gradonačelnik. Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap najavio je nastavak ovakvih projekata kroz rekonstrukciju raskrižja na Putu Biliga i ulici Jakova Šubića od Cezana.

Također, u blizini novouređenog kružnog toka u tijeku je izrada studije za izgradnju javne garaže koja bi rasteretila pritisak na parkirna mjesta u ovom dijelu grada.Ugovorena vrijednost radova je 463.330,00 kn, a s uračunatim PDV-om u iznosu od 579.162,50 kn. 

 Izvođač je  CESTOGRADNJA d.o.o. Zelengrad, stručni nadzor i projekt UOIG Damir Mandra. Radovi su započeli 1. studenog, a odvijali su se bez potpunog zaustavljanja prometa.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi donirano 10.200 kn s Meat Me 3.0 Festivala

1. prosinca 2022. u 10:15

Direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka uručio je danas donaciju ravnateljici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Diani Radić Škara u iznosu od 10.200 kuna, namijenjenu za opremanje ugostiteljskih kabineta, odnosno praktični rad učenika ove škole.

Iznos je prikupljen prodajom jela na ovogodišnjem izdanju zadarskog Festivala mesa Meat Me 3.0, u kojemu su značajnu ulogu imali učenici i profesori HTUŠ. Pod vodstvom Renata Kraljeva svakodnevno su sudjelovali u pripremi i serviranju jela te se na taj način u praksi upoznali s gradivom koje tijekom godine uče u svojim kabinetima.

– Naša suradnja s profesorima i ravnateljicom je uvijek na visokoj razini, a bez učenika ova manifestacija u velikom dijelu ne bi mogla biti održana. Lijepo je vidjeti našu mladost i struku koja je budućnost hrvatskog turizma i ugostiteljstva. Čast nam je i privilegija donacijom pomoći kupnju određenih sadržaja koji će doprinijeti obrazovanju kadra, rekao je nakon donacije direktor Paleka.Ravnateljica Radić Škara istaknula je kako je svaka ovakva donacija dobrodošla, budući da je obrazovanje kadra u ugostiteljstvu, zbog skupe oprema i namirnica, podosta zahtjevno.

– Lijepo je da smo našim radom ostvarili neku financijsku korist, ali prije svega što su naši učenici imali priliku predstaviti se svojim sugrađanima, to su im najdraži dani u školskoj godini. Na festivalima Tuna, Sushi & Wine i Meat Me imamo suradnju od prvih izdanja, vjerujem da ćemo na zadovoljstvo svih koji su uključeni s njom i nastaviti, ističe Radić Škara.

Prva prilika ukazat će se već na proljeće, kada je zakazano novo izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Vijenci i svijeće za poginule vojnike i civile iz Šopota

1. prosinca 2022. u 00:20

U petak, 2.12.2022. godine s početkom u 9,00 sati ispred spomen obilježja kod Kapele u Šopotu (kružni tok prema Biogradu i Šibeniku) položit će se vijenci i svijeća za poginule vojnike i civile, mještane Šopota tijekom Domovinskog rata.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Sportaši HVIDR-e Zadar i ove godine se vratili sa medaljama iz Poreča

30. studenog 2022. u 03:16

U Poreču su od 25.11 do 27.11.2022. god. održane Sportsko rekreativne igre državne razine hrvatskog paraolimpijskog odbora i državno natjecanje u šahu.

22 sportaša Udruge HVIDR-a Zadar sudjelovalo je na državnim natjecanjima u četiri discipline : viseća kugla, šah, elektronski pikado i boćanje.

Kao i do sada, sportaši Udruge predstavili su nas u najboljem svjetlu, a nisu izostale ni medalje.

Ekipa pikada ( Saša Grdović, Berislav Maričić, Davor Magaš, Renato Dunat , Mate Vrkić i Miraš Babović ) osvojila je 1. mjesto u ekipnom poretku sa 5823 boda , a Miraš Babović osvojio je  i 1. mjesto pojedinačno sa 1624 boda.

Ekipa boćara  ( Ante Šarić, Branko Gospić, Dušan Gavran, Davor Bevanda, Ivica Vanjak i Nikola Marić ) osvojila je 1. mjesto u trojkama , te 4. mjesto u parovima.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Željko Perica više nije član Kluba nezavisne liste Ivice Žuvela

30. studenog 2022. u 03:12

Dr. Ivica Žuvela poslao je priopćenje za medije koje objavljujemo u cijelosti u nastavku:

“Obavještavam medije da gospodin Željko Perica više nije član Kluba nezavisne liste Ivice Žuvela, a u Županijskoj skupštini Županije zadarske.

Glasovanjem za županijski proračun za 2023.g. protivno stajalištu Kluba smatramo da je gosp. Perica prouzročio štetu Klubu i svima koji su svoj glas dali promjenama na političkoj sceni u našoj županiji. 

Smjer u kojem ova politička opcija ide nikad nije bila politička trgovina već nedvosmislena i bespoštedna borba za, uvjetno rečeno “malog čovika” kojem je dosta uzusa koje gledamo zadnjih 30 godina.

Kroz 2022.g. smo se kroz Županijsku skupštinu borili za dežurnog stomatologa nedjeljom i blagdanom, za higijenske potrepštine učenicama slabijeg imovinskog statusa, izgradnju Memorijalnog centra u Škabrnji, izgradnju hospicija na Babindubu, smanjenje cijene navodnjavanja u lišanskom polju, izmještanje autobusne linije za prijevoz učenika kroz Sabunike, izmjenu Pravilnika o zapošljavanju OB Zadar, transparentnije uvjete koncesija (poglavito obim i rokove investicija koncesionara), za baroterapiju u Specijalnoj bolnici Biograd na moru, adekvatnije zbrinjavanje infektivnog otpada, nudili smo rješenja vezana za parking ispred poliklinike, sugerirali izgradnju heliodroma kao temelj buduće hitne helikopterske službe.

Ozirom da nismo zadovoljni realizacijom naših amandmana niti navedenih stavki, odlučili smo kao Klub da nećemo podržati Proračun zadarske Županije za 2023. godinu.

Imajući u vidu da gosp. Perica kao načelnik Općine Stankovci svoje nastavno političko djelovanje u Skupštini temelji na boljitku svoje Općine, ipak jednoglasno smatramo da glasovanjem protivno odluci Kluba gosp. Perici prestaje rad u istom.

Želimo gosp. Željku Perici uspješan rad u Stankovcima.

Ivica Žuvela, dr.med.

Predsjednik Kluba nezavisne liste.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

ZIMSKI PARK ’22.: Radionice, led, čitanje, pjesma, ples…

30. studenog 2022. u 00:18

30.11.2022. SRIJEDA

Klizalište i ledeni tobogan od 9 sati do 22 sata.

Jahanje ponija i fotografiranje od 17 sati.

10 – 13 sati: ŠKOLA ZA TEKSTIL, DIZAJN I PRIMJENJENU UMJETNOST ZADAR & OŠ ŠKOLA VOŠTARNICA –(otvorena radionica za svu djecu ) + DV Radost, PO Višnjik
GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – PROGRAM POTICANJA ČITANJA, MOZAK TREBA VJEŽBATI, NAJBOLJE ČITANJEM, DV VIŠNJIK
19 – 20 sati: INDOOR CYCLING BY IDA ŠTULIĆ

2.12.2022. PETAK

Klizalište i ledeni tobogan od 9 sati do 23 sata.

Jahanje ponija i fotografiranje od 17 sati.

10 – 13 sati: ŠKOLA ZA TEKSTIL, DIZAJN I PRIMJENJENU UMJETNOST ZADAR & OŠ ŠKOLA VOŠTARNICA –(otvorena radionica za svu djecu )
10 sati: PODRUČNI OBJEKT BOKANJAC (vrtić) – DRAMSKA IGRA
10 sati: DJEČJI VRTIĆ HLAPIĆ – IGRAONICA/DRUŽENJE

šc-višnjik-zadar-zimski-park-klizalište-advent-klizanje-djeca-ples-otvaranje

3.12 2022. SUBOTA

Klizalište i ledeni tobogan od 9 do 23 sata.

Jahanje ponija i fotografiranje od 17 sati.

16, 30 sati: HELEN DORON ENGLISH ZADAR (pjesma/ples)
17 – 18 sati: ZUMBA by MERI TIČIĆ DE LOS SANTOS
18 – 19 sati: GLAZBENA UDRUGA LIBRETO by Ivana Begović
19 – 19, 30 sati: ZADARSKI PLESNI ANSAMBL
19, 30 – 20 sati: DJEČJA KLAPA RIVA by Marija Vičević

Klizalište iu ledeni tobogan od 9 do 23 sata.

Jahanje ponija i fotografiranje od 17 sati.

4.12.2022. NEDJELJA

16 – 16, 30 sati: UDRUGA PLESAONICA
16, 30 – 17, 30 sati: ZUMBA by MERI TIČIĆ DE LOS SANTOS

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Članovi HSP Ante Starčevića daju veliki doprinos humanitarnom sajmu Marjane Ikić

29. studenog 2022. u 14:10

Članovi HSP dr. Ante Starčević Grada Zadra i Zadarske županije tijekom cijele godine humanitarno djeluju i pomažu na razne strane, a o tome ne žele govoriti javno. Tako su oko Uskrsa odnijeli pogače u Caritas za Pučku kuhinju, odnose hranu i deke u Zadarski azil, te doniraju odjeću potrebitima. Još više su se angažirali otkako su stupili u kontakt s poznatom humanitarkom Marjanom Ikić, pa redovito sudjeluju u organizaciji sajma.

Kako bi u ovo predbožićno vrijeme potaknuli i druge da se pridruže, o humanitarnom radu stranke govorila je Miranda Jamnicki, predsjednica Gradskog odbora HSP-a, koja u humanitarnom radu ima podršku predsjednika stranke na nacionalnoj razini, Slobodana Piće Devića, koji se i sam nerijetko pridruži akcijama, kao i županijski vijećnik Nenad Klarić.

Evo što je kazala gospođa Jamnicki:

“Ulaganje osobnog vremena, znanja i vještina kroz različite angažmane volontiranja zapravo doprinosi dobrobiti zajednice. Samo volontiranje ima danas veliki ulogu u razvijenim društvima. Ovakav način djelovanja je ujedno i socijalno uključivanje koje je i cilj naše stranke HSP AS, koja promiče socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost temeljenu na socijalnom nauku Katoličke crkve.” – kazala je Miranda Jamnicki.

Dodala je:

“Ovom prilikom bih htjela predstaviti naše članove, bračni par Mirko i Željka Baričević koji su ujedno i volonteri na OPG Birkić – Sikovo. Usprkos zdravstvenim problemima i privatnim obvezama, s velikom predanošču sudjeluju u sadnji i berbi povrća. Kiša, bura, vrućina ne moze omesti njihov angažman. Svojom plemenitošću i iskrenošću ulijevaju nadu da još ima ljudi koji su rad za opće dobro stavili ispred osobnih interesa.Njihov optimizam, jednostavnost i neposrednost uvijek fascinira. Zahvaljujuci g. Marjani Ikić i njenoj viziji, humanitarni sajam na tržnici Bili Brig se održava dva puta mjesečno. Upravo je 50-ti sajam pokazao snagu ljudskog potencijala okupljenog oko istog cilja. Marjana Ikić je vizionar, entuzijast i pokretač – jedna, jedina, jedinstvena. Sada više nego ikada, društvo treba ovakve ljude…Citirala bih za kraj Majku Terezu: ” Ne trebas raditi čudesna djela, ali ono što čini razliku je trag tvog srca.” – naglasila je Jamnicki.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Zbog težih prometnih prekršaja šetorica vozača završila u zatvoru

28. studenog 2022. u 16:36

Na zadarskim prometnicama policija kontrolirala 623 vozila i vozača 

Foto: PU zadarska

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:

  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 25. do 27. studenog 2022. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 177 prekršaja od čega izdvajamo:

  • 29 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 11 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  • 13 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 16 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je 7 prekršaja zbog vožnje automobila bez tehničkog pregleda i registracije, 3 prekršaja zbog upravljanja prije stjecanja prava na upravljenje, 4 prekršaja zbog vožnje jednosmjernom ulicom, 2 prekršaja zbog nekorištenja dnevnih svjetala te po 1 prekršaj zbog nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka – prolaska za vrijeme trajanja crvenog svjetla te prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja.

Iz prometa je isključeno 37 vozača i 8 vozila. U tom se vremenu dogodilo 10 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, tri osobe su teže te je osam osoba lakše ozlijeđeno.

U petak, 25. studenog 2022. godine zbog počinjenih prekršaja

–  u 14.44 sati u Biogradu, policijski službenici zaustavili su 54-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola 1,57 g/kg upravljao mopedom zadarskih registarskih oznaka, dok mu je vozačka dozvola oduzeta zbog ranije počinjenih prometnih prekršaja i ranije prikupljenih negativnih bodova. Također je utvrđeno kako je mopedu isteklo važenje prometne dozvole.
Vozač je uhićen, nakon čega je zbog počinjenih prekršaja uz optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana.

–  u 22.40 sati u Zadru, policijski službenici Policijske postaje Zadar, su u Zrinsko-Frankopanskoj ulici koristeći zvučnu i svjetlosnu signalizaciju pokušali zaustaviti automobil zadarskih registarskih oznaka. Vozač se oglušio te nastavio vožnju kroz raskrižje za vrijeme trajanja crvenog svjetla, nakon čega se zaustavio. Daljnjim postupanjem utvrđeno je kako je 45-godišnji vozač automobilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,59 g/kg. 
Vozač je uhićen, nakon čega je zbog počinjenih prekršaja uz optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana.

U petak, 25. studenog 2022. godine zbog počinjenih prekršaja

–  u 14.44 sati u Biogradu, policijski službenici zaustavili su 54-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola 1,57 g/kg upravljao mopedom zadarskih registarskih oznaka, dok mu je vozačka dozvola oduzeta zbog ranije počinjenih prometnih prekršaja i ranije prikupljenih negativnih bodova. Također je utvrđeno kako je mopedu isteklo važenje prometne dozvole.
Vozač je uhićen, nakon čega je zbog počinjenih prekršaja uz optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana.

–  u 22.40 sati u Zadru, policijski službenici Policijske postaje Zadar, su u Zrinsko-Frankopanskoj ulici koristeći zvučnu i svjetlosnu signalizaciju pokušali zaustaviti automobil zadarskih registarskih oznaka. Vozač se oglušio te nastavio vožnju kroz raskrižje za vrijeme trajanja crvenog svjetla, nakon čega se zaustavio. Daljnjim postupanjem utvrđeno je kako je 45-godišnji vozač automobilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,59 g/kg. 
Vozač je uhićen, nakon čega je zbog počinjenih prekršaja uz optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana.

U subotu, 26. studenog 2022. godine

–  u 18.45 sati u Zadru, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar, su u Vinkovačkoj ulici zaustavili 55-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,54 g/kg upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka, što je najveća koncentracija alkohola zabilježena tijekom vikenda 

–  u 19.58 sati na benkovakčkom području, policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac, su uhitili te uz optužni prijedlog prepratili na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana, 23-godišnjeg vozača koji se u neregistriranom automobilu BMW nije zaustavio na naredbe policijskih službenika koji su ga pokušali zaustaviti koristeći zvučnu i svjetlosnu signalizaciju. Daljnjim postupanjem prema vozaču utvrđeno je kako je 23-godišnji vozač automobilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,25 g/kg. 

Nadalje, 31-godišnji vozač u Preku koji je kazneno prijavljen zbog krivotvorenja isprava, sankcioniran je i zbog počinjenih prometnih prekršaja.
Naime, prilikom nadzora prometa u subotu poslijepodne je zaustavljen u Preku dok je prije stjecanja prava na upravljanje upravljao vozilom bez osiguranja.

U nedjelju, 27. studenog 2022. godine 

– u 04.40 sati u Zadru u Zrmanjskoj ulici, policijski službenici zaustavili su 31-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola 1,85 g/kg upravljao automobilom splitskih registarskih oznaka. Vozač je uhićen, nakon čega je zbog vožnje pod utjecajem alkohola uz optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana.

– u 11.13 sati u Sv. Filip i Jakovu policijski službenici zaustavili su 63-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola 1,33 g/kg upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka, dok je nadalje utvrđeno kako je automobil bez tehničkog pregleda. Vozač je uhićen i prekršajno sankcioniran.

g/kg upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka, što je najveća koncentracija alkohola zabilježena tijekom vikenda 

–  u 19.58 sati na benkovakčkom području, policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac, su uhitili te uz optužni prijedlog prepratili na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana, 23-godišnjeg vozača koji se u neregistriranom automobilu BMW nije zaustavio na naredbe policijskih službenika koji su ga pokušali zaustaviti koristeći zvučnu i svjetlosnu signalizaciju. Daljnjim postupanjem prema vozaču utvrđeno je kako je 23-godišnji vozač automobilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,25 g/kg. 

Nadalje, 31-godišnji vozač u Preku koji je kazneno prijavljen zbog krivotvorenja isprava, sankcioniran je i zbog počinjenih prometnih prekršaja.
Naime, prilikom nadzora prometa u subotu poslijepodne je zaustavljen u Preku dok je prije stjecanja prava na upravljanje upravljao vozilom bez osiguranja.

U nedjelju, 27. studenog 2022. godine 

– u 04.40 sati u Zadru u Zrmanjskoj ulici, policijski službenici zaustavili su 31-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola 1,85 g/kg upravljao automobilom splitskih registarskih oznaka. Vozač je uhićen, nakon čega je zbog vožnje pod utjecajem alkohola uz optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 10 dana.

– u 11.13 sati u Sv. Filip i Jakovu policijski službenici zaustavili su 63-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola 1,33 g/kg upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka, dok je nadalje utvrđeno kako je automobil bez tehničkog pregleda. Vozač je uhićen i prekršajno sankcioniran.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Došašće u Privlaci; Darivanje djece, koncert, nogometni turnir, božićni sajam, vatromet…

28. studenog 2022. u 00:58

Pod pokroviteljstvom Općine Privlaka i Turističke zajednice Općine Privlaka i ove će se godine, uoči nadolazećih božićno-novogodišnjih blagdana, tradicionalno održati brojna zabavna i lutirgijska događanja pod nazivom “Došašće u Privlaci 2022.”

Na blagdan Svete Luce, 13. prosinca, u prostoru župne dvorane, s početkom u 10.30 sati, bit će upriličen doček Sv. Luce i njezino druženje s najmlađim Privlačanima. Sva djeca iz vrtića dobit će prigodne darove, a za njih se pobrinula Župa Blažene Djevice Marije.

Nadalje, 16. prosinca u 15 sati očekuje nas Božićni malonogometni turnir, a u 17 sati započinje Božićni sajam. Prodavat će se prigodni božićni ukrasi, a priprema se i bogata gastro ponuda.

U 19 sati započet će koncert Marka Škugora.

Slijedećeg dana, 17. prosinca, u 16.30 sati, očekuje se dolazak Djeda Mraza, koji će dijeliti poklone djeci. Slijedi I predstava “Christmas magic show”.

Istoga dana igrat će se finale malonogometnog turnira, nakon čega slijedi zabava uz živu glazbu i razne gastronomske delicije.

U večernjim satima bit će upriličen spektakularan vatromet.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Đir po gradu

28. studenog 2022. u 03:25

Foto: Čedomir FABULIĆ

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Svaki deseti radnik u RH zarađuje manje od 3.915 kn – među najgorima smo u Europi!

27. studenog 2022. u 15:41

Danas je održana Tematsko-izvještajna Konvencija SDP-a Zadarske županije na temu politike stanovanja pod naslovom “Moram van, ako nemam stan.”

Priopćenje za javnost objavljujemo u cijelosti.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u obraćanju je napomenuo da se u Hrvatskoj, nažalost, mjere poduzimaju stihijski pa kad ih se poduzme od njih nastane više štete nego koristi, kao što je slučaj sa subvencioniranim kreditima. Njihov rezultat – cijene stanova otišle su gore. Subvenciju je porast cijena zapravo u potpunosti pojeo – oni koji primaju subvencije su na nuli, a oni koji se nisu kvalificirali za subvencije su u još gorem položaju.

U nastavku Konvencije SDP Zadarske županije je prezentirao svoje lokalne politike stanovanja.

Trenutna situacija je da prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj 2022. godine iznosi 7378 kuna, međutim medijalna neto plaća u 2022. je 6175 kuna. Nadalje, minimalna neto plaća u 2022. godini iznosila je 3750 kuna. Oko 50 000 radnika u Hrvatskoj je prijavljeno na minimalac, no još je oko 100 000 onih čija primanja iznose svega desetak kuna više od minimalca. Svaki deseti radnik u Hrvatskoj zarađuje manje od 3915 kuna neto, a svaki drugi radnik ima plaću manju od 6175 kuna. Prema visini minimalca nalazimo se među pet članica EU s najnižim primanjima – uz Bugare, Letonce, Rumunje i Mađare.

Zbog situacije na tržištu nekretnina sve više mladih živi pod stambenim stresom. Stambeni stres jest stres koji ljudi, odnosno kućanstva preživljavaju ako njihovi stambeni troškovi iznose više od 30% njihovih primanja. Cijena stanova za dugoročni najam je u stalnom porastu te su podstanari za najam i režije često prisiljeni davati sve i do 50% svojih mjesečnih primanja, što ih dovodi na rub siromaštva.

Upravo radi toga predlažemo sljedeće mjere:


1. Priuštivi stanovi za najam


Umjesto dosadašnjih praksi izgradnje stanova i dugotrajnih listi čekanja za njihov otkup, potrebno je graditi stanove za priuštivi najam. Naime, pokazalo se da je u procesu čekanja izgradnje stana, njegova cijena narasla na razinu tržišne s početka natječaja. S druge strane, APN krediti doveli su do povećavanja cijena stanova te su oni koji ne ostvaruju pravo na subvenciju, a moraju riješiti svoje stambeno pitanje, u daleko nepovoljnijem položaju. U nepovoljnom položaju su i oni koji su kreditno sposobni i ostvaruju pravo na subvenciju jer imaju samo mjesec dana za nalazak stana i pregovor oko cijene. Također, da bi se bilo koji stan kupio, potrebna je kreditna sposobnost i dugotrajno zaduživanje, dok mladi pri ulasku na tržištu rada često rade na nisko plaćenim poslovima, poslovima na određeno, sezonski, na prekarnim poslovima. Tim je to izraženije dalje od većih urbanih centara i gdje privatni sektor nije dovoljno razvijen te gdje turizam diže cijenu stanova kako za najam, tako i za kupnju. Obalni gradovi koji su naizgled razvijeni zbog turizma, a žive uglavnom na rentijerstvu i sezonskim turističkim djelatnostima, ne mogu pružiti sigurnost u vidu rješavanja stambenog pitanja i sigurnih i dobro plaćenih poslova. Priuštivi stanovi za najam riješili bi nemogućnost osamostaljivanja mladih te ih riješili stambenog stresa, a s druge strane od najma bi jedinice lokalne samouprave pokrili troškove izgradnje, odnosno gradili novi stambeni fond. Grad/općina bi ustupila zemljište i djelomično sudjelovala u troškovima izgradnje, dok bi drugi dio pokrila država.


2. Stanovi za socijalne kategorije


Među stanovima za društveni najam nalazili bi se stanovi i za socijalne kategorije. Izuzetno je važno integrirati sve kategorije stanovništva (mlade profesionalce, obitelji s djecom, socijalne kategorije, starije stanovništvo) te im stvoriti društveni prostor u kojemu međusobno mogu prenositi svoja znanja i iskustva te prakticirati društveni život.


3. Prenamjena gradskih/općinskih zapuštenih prostora u stambene jedinice


Dosadašnja praksa prenamjene zapuštenih gradskih/općinskih ili drugih zapuštenih prostora u prostore javne namjene često je rezultirala velikim brojem obnovljenih zgrada koje nisu ostvarile svoju prvotnu svrhu – uz izgrađenu infrastrukturu, nedostajalo je društvenog kapaciteta kako bi se pokrenuli različiti centri izvrsnosti. Primjer Slovačke i Novog Mesta pokazuje izvrstan primjer prenamjene vojnih objekata u gradske stambene prostore za najam te rješavanje stambenog pitanja znatnog broja sugrađana.

4. Javno-privatna partnerstva

Zapuštene nekretnine i stanovi često predstavljaju problem susjedima, a ponekad i javno-zdravstveni problem. Vlasnici često nemaju dovoljno sredstava za obnovu i stavljanje tih nekretnina u upotrebu. S druge strane, veliki broj ljudi nema riješeno stambeno pitanje ili mu ono predstavlja veliki teret za kućni budžet. Jedinice lokalne samouprave u takvim slučajevima mogu biti posrednici. Jedinica lokalne samouprave može osnovati agenciju/tvrtku koja će sa vlasnicima nekretnina sklopiti ugovor o zakupu na određeni broj godina. JLS obnovi zapuštenu nekretninu te ju daje u priuštivi najam. Vlasnik, ovisno o cijeni obnove nekretnine, dobiva ili ne dobiva dio najma– ili ju krene dobivati nakon isplate renovacije. U takvim slučajevima najmoprimci su sigurni da neće morati nenadano napustiti nekretninu, dok je najmodavcu njegova nekretnina obnovljena te po isplati od nje ima financijsku korist.

Provođenje navedenih mjera, esencijalno je za razvoj društva u cjelini, ali i za osobni razvoj pojedinaca. Rješavanje pitanja stambenog stresa vodi ka osobnom razvoju i razvoju društva u cjelini. Mladi bi se češće odlučivali za ostanak u svojim lokalnim sredinama, sudjelovali u njihovom razvoju te samim svojim ostankom održali bolju demografsku sliku, ali ju i obogatili u slučaju da se odluče na potomstvo – za što je ključno rješavanje upravo stambenog pitanja.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Svjetlosni vodopad i tisuće konfeta na otvorenju Adventa u Viru

27. studenog 2022. u 14:16

Sinoćnjim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu svetog Jure, nastupom virske mješovite klape Puntadura i Virskih mažoretkinja te koncertom zanosnih Učiteljica otvorena je tradicionalna manifestacija Advent u Viru koja će do dočeka Nove 2023. godine na otvorenomu, ponuditi obilje zabave i atraktivnog koncertnog programa. Snažan vjetar onemogućio je dio programa, pa nije bilo puštanja lampiona, ali su svjetlosni vodopad sa zgrade Općine Vir i tisuće konfeta bili dovoljan dašak spektakla otvaranja za sve posjetitelje. A bilo ih je iz Vira, susjednih općina i gradova u Zadarskoj županiji te kao i uvijek – iz brojnih sredina u Hrvatskoj i Europi. Prvu adventsku svijeću upalili su načelnik Općine Vir Marino Radović i predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić, dok su dio impresivnog programa Virskih mažoretkinja prvi put na otoku individualno predstavile kadetska prvakinja Hrvatske Saša Ruško i Fabijana Peša. 

Dio sinoćnjeg događaja po tradiciji je bio humanitaran, pa su djelatnice Dječjeg vrtića Smješko na dva štanda svim građanima otoka i posjetiteljima ponudili ručno izrađene blagdanske suvenire virskih mališana i njihovih roditelja. Donirana sredstva proslijedit će se Caritasu Zadarske nadbiskupije – Pučke kuhinje i prenoćišta za beskućnike.   

Destinacijska menadžment kompanija Vir turizam i virska Turistička zajednica osigurali su ove kasne jeseni i zime raskošan program manifestacije, što znači da nas već sljedeće subote (3. prosinca, 18 sati) očekuje paljenje druge adventske svijeće, puštanje lampiona i koncert odličnog zadarskog Rockatansky banda. 

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Rockatansky band okončao prvi koncertni tjedan na Adventu

27. studenog 2022. u 11:08

Bogati prvi tjedan Adventa u Zadru, nakon otvaranja s Dalmatinom u četvrtak i fešte s Jolom u petak, sinoć je nastavio Zadranima uvijek dragi Rockatansky band. 

U nešto više od dva sata svirke, Dario Terzin je sa svojim kolegama iz grupe prošao standardni domaći i strani repertoar s pjesmama Prljavog kazališta, Parnog valjka, Psihomodo Popa, Brune Marsa, ali i nešto žešćih brojeva Bon Jovija i grupe AC&DC kojima su dizali temperaturu u prohladnoj noći. Kao uvijek kada je ovaj zadarski bend u pitanju, puno se pjevalo, plesalo, a i konzumiralo bogatu gastronomsku ponudu adventskih kućica. 

Nakon nedavne Brucošijade i sinoćnjeg Adventa, jedan od najdugovječnijih zadarskih bendova kreće u pripreme za koncert dočeka Nove godine u Novalji, na kojem nastupa s Jelenom Rozgom. 

Zadarski advent nastavlja se gastronomskom ponudom uz blagdansku playlistu, u utorak s klapom Leut, svaki radni dan od 10 ujutro do ponoći.

U petak na adventskoj pozornici nastupa Marko Škugor, a u subotu Opća opasnost te će radno vrijeme ugostiteljskih objekata biti produženo do 1:30 sati u noći.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

GALERIJA Nastavak veselja na Adventu u Zadru: Jole napravio veliku feštu

26. studenog 2022. u 12:57

Nakon spektakularnog otvaranja s koncertom Dalmatina, Advent u Zadru sinoć je nastavljen ništa manje posjećenim nastupom Jole i njegovog pratećeg benda Bolero. Već oko 20 sati bilo je jasno da će adventski trg biti ispunjen do kraja, ovog puta nešto mlađom publikom nego prethodne večeri.

Zbog velikog zanimanja mladih obožavatelja koji su okružili Jolu tražeći selfije, a potom i snimanja priloga za nacionalnu TV kuću, koncert je kasnio petnaestak minuta, no čim su krenuli prvi taktovi „Nine“, obožavatelji su ga velikim pljeskom dozvali na pozornicu.

U nešto više od dva sada energičnog koncerta Jole je uspio proći kroz svoj već uhodani repertoar, u kojem su neizostavna mjesta „Duša od papira“, „Nosi mi se bijela boja“, Zove zove, Jole Jole“, „Sve su žene lijepe“… Mladež u prvim redovima podizala je ruke i pjevala s pjevače, dok su mu oni nešto stariji nazdravljali iz blagdanskih kućica, konzumirajući specijalitete iz bogate gastronomske ponude.

– Svako doba u godini ima neku svoju ljepotu, netko voli Uskrs, netko skijanje, netko ljeto, a meni je ovo adventsko vrijeme nekako najdraže jer je vrijeme veselja, božićnih pjesama, okupljanja obitelji, dolaska ljudi sa svih strana svijeta, rekao je Jole, koji je Zadrane pozvao da s dobrim provodom nastave i večeras, kada nastupaju njegovi prijatelji iz Rockatansky benda.

Adventska atmosfera nastavila se i nakon koncerta, kada se Jole sam pridružio Zadranima.

Današnji program započinje dječjim Adventom, koji se službeno otvara u 11:30 sati te večernjim nastupom Rockatanskog. Gastronomska ponuda dostupna je tijekom cijelog dana, sve do 1:30 sati u noći.

Sve informacije o zadarskom Adventu možete pronaći na službenoj web stranici na adresi: www.advent.zadar.travel

❌