Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Posljednja 4 mjeseca Glovo ima gubitke, građani rjeđe naručuju

31. siječnja 2023. u 01:00

Španjolska digitalna tvrtka za dostavu Glovo objavila je u ponedjeljak da planira otpustiti 250 radnika u pratećim službama zbog smanjene potražnje u razdoblju visoke inflacije i skoka troškova života.

Brzi rast kompanije od početka poslovanja 2015. godine doveo je do neučinkovitosti, objasnio je šef Glova, dodavši i da na rezultate negativno utječu i vanjski čimbenici, poput pada narudžbi u četvrtom tromjesečju 2022. godine.

“Trenutna makroekonomska situacija, obilježena rastućim kamatnim stopama i inflacijom, smanjuje kupovnu moć potrošača, pa neki rjeđe naručuju”, dodao je Pierre.

Izvor: N1

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

U zadarskom HDZ-u ponosni: Više od 200 mladih Zadrana učlanilo se u stranku

31. siječnja 2023. u 03:33

Na radnom sastanku koordinacije Gradskog odbora, temeljnih organizacija i novih članova HDZ Zadar istaknuto je niz važnih poruka.

Snažan porast broja članova – 204 nova člana HDZ Zadar u zadnje dvije godine najbolji je dokaz rastućeg rejtinga stranke.

Većina novih članova su mladi do 30 godina, što je nova snaga i zalog za budućnost stranke.

HDZ i Vlada RH ostvaruju sve strateške cijeve države, od ulaska u Eurozone i Schengen, pomoći Ukrajini, pravovremenog reagiranja na energetsku krizu i inflaciju, zadržavanja stabilnog kreditnog rejtinga, rasta BDP-a i zaposlenosti, nikad većih EU fondova, pa do osnaživanja hrvatske vojske i zaštite nacionalnih interesa.

Bilo je govora i o aktualnoj političkoj situaciji u Gradskom vijeću.

“S druge strane kod nas u Zadru, gradonačelnik i gradska uprava žele raditi i realizirati veliki niz projekata te koristiti izvrsnu suradnju s Vladom RH i nikad veće prilike koje nam se pružaju. Međutim, zbog nezakonitog proračuna to je dovedeno u pitanje. Takvo stanje s Gradskim vijećem se ne smije nastaviti i sigurni smo kako će građani takvo ponašanje kazniti već na sljedećim izborima, kad god oni bili. HDZ Zadar će nastaviti okupljati sve one koji žele raditi za dobrobit našeg grada te ćemo nastaviti provoditi odgovornu politiku.” – poručili su.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Potpisan sponzorski ugovor između HNK Zadar i Supernove Zadar d.o.o. 

30. siječnja 2023. u 13:14

Iz HNK Zadar su izvijestili da je danas potpisan sponzorski ugovor između tvrtke Supernova Zadar d.o.o. i HNK Zadar, čime je najveći shopping centar na području sjeverne Dalmacije postao zlatni sponzor Kluba.

Ugovor su potpisali Iva Bokanović, predsjednica HNK Zadar i dr. Frank Albert, direktor Supernove Zadar d.o.o.

“Sretni smo što je Supernova podržala projekt razvoja HNK Zadar i postala glavni sponzor koji će nas pratiti u svim fazama rasta. Naš Klub ide u smjeru strateškog pozicioniranja koje zahtjeva dugoročan pristup što je vidljivo podizanjem kvalitete rada u proteklom razdoblju” – istaknula je predsjednica Iva Bokanović.

„Zadovoljstvo nam je podržati zadarski nogometni klub, a time i hrvatski nogomet koji je najveći hrvatski izvozni brend. Vjerujemo kako će uz predani rad vodstva i kvalitetne treninge cijele momčadi vrlo brzo usljediti  još bolji rezultati. Radujemo se svim budućim sportskim aktivnostima i uspjesima HNK Zadar“ – istaknuli su iz Supernova Zadar d.o.o.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Tanja Budimir, majka 5 djece iz Afrike: “Htjela sam pružiti obitelj djeci bez roditelja”

29. siječnja 2023. u 16:00

U emisiji Nedjeljom u 2 razgovaramo o posvajanju djece iz Konga. Kako izgleda proces posvojenja, zašto ima tako puno pravnih nedoumica, koliko se “čeka” na posvojenje djece u Hrvatskoj te kako se osjećaju roditelji koji su već ranije doveli djecu iz Afrike, neka su od pitanja emisije.

Gostuje Tanja Budimir Gulan, odvjetnica iz Zadra koja je posvojila petero djece iz Konga. Kaže kako ju je cijela ova novonastala situacija oko uhićenih posvojitelja u Zambiji natjerala da ispriča javnosti kako je ona posvajala djecu i da tako pokuša otkloniti nedoumice koje se u javnosti vezuju uz ovu temu. 

Na pitanje koji su njeni razlozi da izlazi sa svojom pričom u javnost rekla je da “to naprosto mora učiniti”.

– Ne mogu reći da sam ja sad glasnik svih obitelji koje su posvojile djecu u Hrvatskoj iz DR Konga, ali se svi u ovom trenutku nalazimo u jednoj jako teškoj situaciji jer smo izloženi neviđenom medijskom linču. Lako za nas posvojitelje, ali su izložena naša djeca. Ja danas ne nastupam kao odvjetnica, ne kao Tanja Budimir Gulan. Ja danas nastupam kao majka. Mislim da svaka majka ima poriv zaštititi svoju djecu pa tako i ja, rekla je u uvodu emisije.

Rekla je da joj sve što se događa u zadnjih mjesec dana izgleda kao “lov na djecu”.

– Pogledajte malo medijske natpise i društvene mreže, mislim da to svi gledaju i čitaju komentare. Toliko su degutantni i brojni da ne želim te riječi ponavljati niti se na takav nivo spuštati. Ali kad pogledate nacrtano vješalo, na što vas to asocira, upitala je.

– Znam da tu postoje određene političke opcije, ali kako sam ja apsolutno apolitična neću prozivati nikoga, niti sam taj tip. Ali moram reći da ljudi koji su u politici i koji se javno izlažu i govore o činjenicama o kojima, usudit ću se reći, pojma nemaju – da moraju razmišljati doista o djeci o kojoj navodno razmišljaju i nas prozivaju trgovcima djece ili ne znam, mi smo tu neka međunarodna skupina koja se bavi trgovinom djece, tako svašta nešto… Naravno da me to na neki način prisililo da dođem i kažem par rečenica o tome tko mi posvojitelji jesmo, naglasila je.

Tanja Budimir Gulan

Tanja Budimir Gulan

Foto: Nu2 / HRT

Objasnila je kako cijela situacija utječe na njenu djecu. Njena najstarija kćer ima 10 godina. 

– Televiziju gleda. U početku sam ja to sve gasila, skrivala i onda sam shvatila da je to bez veze. Jer netko će je putem do škole pitati nešto… Imali smo takvih slučajeva, da su pitali djecu: “koliko te mama platila”, “ti si kupljena”, “ti si prodana”. Mi smo isto imali neku malu situaciju s dečkima koji idu u 1. razred, ali je to bilo vrlo brzo sanirano jer imamo jako dobru školu. I moja kćer sve zna. Prvi put je pogledala Dnevnik i uzbunilo se dijete i onda sam joj ja ispričala o čemu se sad tu radi, na što se moje dijete, vjerovali vi to ili ne, naprosto nasmijalo. Rekla je: “oni nisu normalni” i ja sam joj odgovorila: “da ljubavi, ali oni to tako misle”. A onda je rekla: “daj pusti mene da ja objasnim tim novinarima kako sam došla u Hrvatsku”. 

Nije ju strah da će joj netko uzeti djecu koja su već posvojena. 

– Nemam uopće takvu bojazan. Ona se prožima kroz sve posvajatelje i retoriku koju, nažalost, imamo svakodnevno na dlanu, ali sam uvjerena da je to nemoguće, kazala je.

Ispričala je svoju priču o posvajanju.

– Operirana sam baš na današnji dan 2009. godine, bila sam onkološki bolesnik i tako se i dalje vodim, ali se ne gledam tako. Imam apsolutni odmak od takve etikete. Čekala sam 5 godina jer se tada događaju recidivi. Tad sam već imala 40 godina. Krenula sam i na umjetnu oplodnju, ali sam shvatila da čemu to? Čemu mučiti svoje tijelo kad postoje djeca koja nemaju roditelje? Tada, 2015. godine prvi put sam otišla u Centar za socijalnu skrb u Zadru. Tijekom te obrade upoznala sam sve stručnjake, dolazili su mi doma da vide jesam li uopće podobna kao posvajatelj i oni su mi tada, onako između redaka rekli da se moram pripremiti na to da će to zapravo jako teško ići. Odnosno, da je puno više posvajatelja nego djece koja su slobodna za posvajanje. Otvoreno sam ih pitala koliko bi trebala čekati, na što je odgovor bio “godinama”. Pomislila sam hoću li tada imati 45 godina ili koliko i sjetila se da imam poznanicu koju sam vidjela s crnom curicom. I ti je krenula moja priča prema Africi, rekla je.

Istaknula je da “Centri uopće nisu krivi što nema posvajanja i ne mogu reći za Centar ništa loše”. 

Izvor: HRT

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Odana počast herojima poginulima u akciji Maslenica Denisu Špiki i Draganu Gulanu

28. siječnja 2023. u 20:07

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena je 30. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih branitelja u akciji Maslenica. Na mjestima pogibije na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje, odana je počast pripadniku Otočkog bataljuna Denisu Špiki i vojniku 7. domobranske pukovnije Draganu Gulanu. Nakon akcije Maslenica i oslobađanja Škabrnje, hrvatske snage oslobodile su i brdo Ražovljeva Glavica koje su do akcije držale neprijateljske srpske snage. Prema riječima zapovjednika Joška Pulje Otočki bataljun je dao veliki obol akciji Maslenica. Nažalost, imali su tri mrtva i 27 ranjenih vojnika. Denis Špika bio je zapovjednik 2. satnije i na današnji dan je herojski poginuo braneći Ražovljevu glavicu. Dragan Gulan se nakon akcije vodio kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve Glavice.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Doživite glazbu legendarne ABBE  14. travnja u dvorani Krešimira Ćosića

27. siječnja 2023. u 18:10

Prvi put u Zadru !!! ABBA SYMPHONIC Real Tribute Show nastupiti će u dvorani Krešimira Ćosića u SC Višnjik 14. travnja i time postati dio ABBAmanije koja je zahvatila Hrvatsku te će se Zadar pridružiti gradovima koji su iskazali nevjerojatan interes za ovaj show!

ABBA kao globalni fenomen ne prestaje iznenađivati ni nakon pola stoljeća. Fanovi glazbe ovog legendarnog benda u Hrvatskoj, kao i u svijetu, prenose svoju ljubav s generacije na generaciju. Stoga ne čudi da su i u Hrvatskoj koncerti Abba Symphonic Real Tribute Showa ,koji autentično promoviraju glazbu ovih pop osvajača, rasprodani. Glazba kojom su se proslavili, „slatka i melankolična“, upravo je recept za dugovječnost i prolazak na svim testovima vremena jer uz sve današnje popularne pop pjesme lišene romantike i čarolije, ABBA budi u nama onu „Dancing Queen! I to naprosto nitko ne može osporiti. 

Simfonijski orkestar i bend ovom će turnejom proslaviti 50 godina postojanja jednog od najslavnijih  bendova na svijetu. Dva puta rasprodani koncert u Zagrebu  i rasprodani koncert u Rijeci, te prepuna dvorana u Varaždinu privući će sve generacije, od mladih koji su putem Tik Toka i mjuzikla Mamma Mia upoznati s stvaralaštvom ovog legendarnog benda do starije generacije koja je odrastala i prve plesne korake napravila upravo uz ABBU. Kada zasvira „Waterloo“ uz pratnju simfonijskog orkestra, dvorana se diže na noge i do kraja koncerta nitko ne sjedi. Snaga koju ima ovaj Show leži u vrhunskoj interpretaciji, glazbenom putovanju u neka jednostavnija vremena puna blještavila i scenskom nastupu nabijenom nevjerojatnom energijom.

Uz simfonijski orkestar  nastupa jedan od najboljih bendova ABBA Real Tribute, koji se odlikuje originalnom kostimografijom, plesnom koreografijom, izvrsnom interpretacijom  i nastavlja povijesti ABBE! Nastupom u živo i vrhunskom showu te produkciji, ABBA SYMPHONIC će vas vratiti u nostalgična vremena i prizvati uspomene razdoblja u kojem je ABBA dominirala na međunarodnim radijskim ljestvicama!

Skupina ABBA je u razdoblju od 1972. do 1982. kao najuspješnija švedska skupina svih vremena prodrla na svjetsku pozornicu, prodavši više od  400 milijuna ploča, što ih je pretvorilo u svjetske rekordere.

Slavni članovi ABBE su bili: Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Anderson, Anni-Frid Lyngstad. Na glazbenoj sceni pojavili su se putem natjecanja za pjesmu Eurovizije 1974. sa skladbom Waterloo, a njihov je uspon započeo 1975. godine s pjesmom S. O. S.. Na svjetski vrh ih je lansirala pjesma Mamma Mia gdje su ostali narednih godina, stvarajući vojsku obožavatelja koji su ljubav prema ABBI prenosili i na nove generacije. Izdali su osam originalnih albuma i izdali ih u rekordnim nakladama. ABBA još danas osvaja publiku na televiziji, radiju i naravno s vrlo popularnim filmom Mamma Mia.

Doživite glazbu legendarne ABBE  14. travnja 2023. u dvorani Krešimira Ćosića  u Zadru.

Ulaznice u prodaji od 26.01.  u 10 sati putem web stranice www.eventim.hr .

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

HDZ ODGOVORIO ZUBČIĆU: “SDP Zadarske županije je stranka opasnih neznalica”

27. siječnja 2023. u 03:46

HDZ Grada Zadra regirao je na priopćenje Jure Zubčića, predsjednika Županijskog odbora SDP-a.

Reagiranje objavljujemo u cijelosti.

“Lažnim spinovima nemoćne i neuke oporbe oko prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru priključio se i prvi grafiter, pardon, prvi SDP-ovac Zadarske županije.

Tobože zabrinut za pomorsko dobro Jure Z. neuvjerljivo optužuje našu stranku za ograđivanje plaža, a dobro zna da je njihovo ograđivanje omogućio stari Zakon koji je donijela njegova, SDP-ova Vlada.

Time se SDP Zadarske županije potvrdio ne kao stranka opasnih namjera, već kao stranka opasnih neznalica.

Upravo ova, HDZ-ova Vlada uklanja ograde i naplatu te vraća plaže građanima! Sve piše, crno na bijelo, samo treba znati – čitati.”

No, nakon toga, stigao je odgovor Jure Zubčića.

“Genijalci iz HDZ-a su reagirali na moje priopćenje bez da su demantirali moje izrečene
tvrdnje.
Pa ćemo ponoviti. HDZ Zadarske županije je ogradio sedam plaža u Zadarskoj županiji.
Mogao bih ja reći da su neznalice jer su izostavili navesti sve izmjene i dopune Zakona koje
su njihove koruptivne Vlade provele.
No, nisu oni neznalice, već vrlo dobro znaju, kako za vlastite džepove izigrati interes
javnosti. Pa stoga zaboravljaju da mnoge druge Županijske skupštine nisu donijele niti jednu
jedinu koncesiju kojom odobravaju ograđivanje plaža. Među tim županijama ima i onih gdje
je HDZ na vlasti.
Vrlo dobro oni znaju da su najgori u Hrvatskoj i da su upravo oni redom dizali ruke u
Županijskoj skupštini za koncesije kojim su omogućili ograđivanje i naplaćivanje. I ne, nisu
neznalice već opasni manipulatori koji bi i vlastitu djedovinu prodali.
A tome je dokaz i današnja deložacija u ulici Polačišće, gdje je Grad Zadar izigrao stanare,
redom branitelje, prodao dvorište zgrade. To je odnos HDZ-a prema javnom dobru. Važno je
da građani to razumiju!
Vaš prvi i najdraži grafiter s obzirom da vam službe nisu u stanju ili ne žele prepoznati govor
mržnje. Samo ljubav i javni interes!”

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

U subotu se obilježava Dan mimoza – svjetski dan borbe protiv raka maternice

27. siječnja 2023. u 02:30

U subotu ,28. siječnja od 10,00 do 12,00 sati na  Narodnom trgu Liga protiv raka Zadar i ove godine  obilježava Dan mimoza – svjetski dan borbe protiv raka grlića maternice. 

Mjesec siječanj je tradicionalno posvećen svjesnosti o raku grlića maternice te se  dijeljenjem grančica mimoza i edukativnog materijala podsjeća javnost i nadasve , mlade žene na potrebu redovitih ginekoloških pregleda i brige o sebi. Nježni cvjetovi mimoze svojom životnom žutom bojom cvjetaju na prijelazu siječnja u veljače usred zime, te njeguju simboliku ženskog zdravlja koje i najhladnijim razdobljima treba biti otporno. 

Sva sredstva od donacija namijenjena su za Onkološki odjel Opće bolince u Zadru. 

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Zdravko Čolić održat će 11. ožujka koncert na Višnjiku!

26. siječnja 2023. u 13:04

Popularni pjevač Zdravko Čolić, održat će koncert u Zadru i to nakon dvostruko rasprodanog koncerta u Zagrebu!

Zadranke i Zadrani će, uz vjerojatno najljepše ljubavne pjesme poput Ti si mi u krvi, Produži dalje, Gori vatra, Ljubav je samo riječ, Noć mi te duguje i Svadbarskim sokakom, uživati na koncertu u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku 11. ožujka 2023..
Tijekom bogate i zavidne karijere koja traje već pet desetljeća, Zdravko Čolić nastupio je u svim najvećim koncertnim i sportskim dvoranama.

Čolićev upečatljivi vokal, nepresušna energija i emocija s publikom jamče neponovljivu predstavu.
Ulaznice možete kupini na platformi Adriaticket.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Zubčić: HDZ je u Zadarskoj županiji dao pravo ograđivanja 7 plaža

26. siječnja 2023. u 16:32

Predsjednik SDP-a Zadarske županije, Jure Zubčić, poslao je priopćenje za javnost. Objavljujemo ga u cijelosti.

“Državni Tajnik Bilaver postaje prvak u HDZ-ovom sportu laganja javnosti. Optužuje druge za stvari za koje je kriv upravo HDZ. Jer je upravo HDZ u Zadarskoj županiji dao pravo ograđivanja na 7 plaža i to prema izvoru upravo Županijskog upravnog odjela iz kolovoza 2021. godine.

Pa da krenemo redom: 

1. Crvena luka,

2. Kamp Šimuni,

3. Zaton, Turisthotel, 

4. Borik,

5. Pine beach, Pakoštane,

6. Sunce hoteli, Starigrad,

7. Punta skala.

Ukupno je HDZ u Zadarskoj županiji uz suglasnost općina i gradova dozvolio ograđivanje 281.072 metara kvadratnih. Može državni tajnik Bilaver kriviti druge, ali najveći i isključivo krivac je HDZ, jer druge županije, a u nekima je isto HDZ na vlasti, su dodijelili koncesije bez prava ograđivanja.

Odluka o naplaćivanju je isključivo u nadležnosti Županijske skupštine i zato je građanima važno kako HDZ u Zadarskoj županiji i državni tajnik Bilaver doživljavaju pomorsko dobro. Dok su drugi, radeći po istom zakonu, odlučili javno dobro ostaviti javnim dobrom, mi u Zadarskoj županiji nismo bili te sreće.

Politiku vidimo kao borbu upravo za javno dobro, pa i u slučaju borbe za pomorsko dobro. Jer politika uistinu može biti drugačija i to se na ovom primjeru bjelodano vidi. Politika treba imati ljudsko lice, a ne lice profita. Zaključak je vrlo jednostavan: da je HDZ stranka opasnih namjera smo znali, ali je HDZ Zadarske županije stranka najopasnijih namjera!

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Počela gradnja hotela Hyatt Regency na mjestu nekadašnjeg tvornice Maraska

25. siječnja 2023. u 15:22

Na mjestu nekadašnje tvornice Maraska u centru Zadra odmah uz more proljetos je počela gradnja hotela Hyatt Regency Zadar Maraska, luksuznog objekta koji će Zadru donijeti novo turističko ruho i gostima pružiti nove doživljaje. Vrijednost investicije iznosi 55 milijuna eura, a investitor, Doğuş grupa, potvrđuje da se finalizacija projekta očekuje tijekom 2024. godine. 

Radovi na objektu znatno su ubrzani, čime je započela druga faza realizacije projekta. Ojačani su temelji i konstrukcija povijesne zgrade Maraske iza koje se grade novi objekti, a građevinski operativni radovi u punom su pogonu. Gradnja novog hotela u Zadru predstavlja veliki iskorak u realizaciji planova Doğuş grupe koja je u hrvatski turizam značajno ulagala tijekom posljednjih 14 godina.

“U prošlosti smo ulagali u turistički sektor kroz marine i hotele u Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Drago nam je što sada ulažemo u ovu povijesnu zgradu Maraske koja će služiti hrvatskom turizmu s našim dugogodišnjim partnerom Hyattom. Također, planiramo investirati i u razvoj rezidencijalnog dijela oko samog hotela, čime će ukupna investicija iznositi 120 milijuna eura. Vjerujemo da ćemo ovime dodatno osnažiti urbanu kvalitetu destinacije. Za sada nam je prioritet Hyatt Regency Zadar Maraska Hotel. Zadru je takav vrhunski hotel sa svim pogodnostima u centru grada uistinu potreban”, naglasio je predsjednik Uprave i CEO Doğuş grupe Ferit Şahenk

Hotel u povijesnoj zadarskoj jezgri imat će 133 smještajne jedinice na razini 5 zvjezdica i po tome biti perjanica zadarske turističke ponude. Hyatt je jedan od najvećih svjetskih hotelskih lanaca, koji u 72 zemlje raspolaže s oko 1200 hotela s više od 300.000 soba.

Veseli nas što na ovom projektu surađujemo s Doğuş grupom koja je vrlo uspješna u razvoju i upravljanju vrhunskim hotelima. Vjerujemo da Hyatt Regency Zadar Maraska hotel neće proći nezapaženo na ovoj predivnoj lokaciji koja je simbol zadarske povijesti 20. stoljeća, te da će ujedno postati poželjno “go-to” mjesto, ne samo za izvrstan odmor, već i za različita društvena događanja i poslovne sastanke. Ovaj hotel svidjet će se svima koji žele istražiti prekrasan grad Zadar i okolne otoke, onima koje zanima jedrenje, gurmanima te onima koji samo žele uživati u prekrasnom suncu i moru”, ističe Takuya Aoyama, potpredsjednik za razvoj iz Hyatta.

O važnosti novih investicija u hrvatskom turizmu govorila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, te izjavila:

„Drago mi je da je Doğuş grupa prepoznala Hrvatsku i Zadar kao odredište za ulaganje i gradnju prvog Hyatt hotela koji će ovom gradu bogate kulturne, povijesne i prirodne baštine donijeti još jedan motiv za posjete, budući da ovaj globalno prepoznati brend svakoj destinaciji donosi dodatnu vrijednost svojom kvalitetom i vrhunskom uslugom. Strateški cilj Vlade RH je razvijanje cjelogodišnjeg turizma, a jedan od temelja za ostvarivanje tog cilja je povećanje broja smještajnih kapaciteta visoke kvalitete koji cijele godine nude dodatne sadržaje. Zato smo novi investicijski ciklus u hrvatskom turizmu usmjerili u skladu s našim strateškim odrednicama putem sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te Višegodišnjeg financijskog okvira, ali i novog Zakona o turizmu koji je u izradi i koji će dati novi okvir za sustav poticanja investicija imajući u vidu sve pokazatelje održivosti. Poticanjem investicija omogućuje se uz ostalo i gospodarski razvoj i kvalitetan život i rad u turističkim destinacijama stoga vjerujem kako će ovaj hotel otvoriti nove mogućnosti za Zadar i pridonijeti njegovom pozicioniranju kao destinacije koja kvalitetom i ponudom zadovoljava sve potrebe suvremenih turista.“

Hyatt Regency Zadar Maraska će osim visokog komfora u sobama pružati bogatu i raznovrsnu ponudu spa i wellness sadržaja. Za potrebe poslovnih događanja, na raspolaganju je konferencijska dvorana koja se prostire na čak 400 četvornih metara te sobe za sastanke koje će podići razinu ove vrste turizma u Dalmaciji. U sklopu hotela najavljeno je i otvaranje vrhunskog restorana iz portfelja Doğuş grupe. 

U prvom hrvatskom Hyatt Regency hotelu planirano je zapošljavanje do 140 ljudi. Doğuş grupa i Hyatt namjeravaju angažirati domaće talente, s ciljem stvaranja tima koji je najbolje osposobljen za pružanje vrhunske razine usluge i profesionalnosti koje gosti očekuju. 

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 81-godišnji pješak

24. siječnja 2023. u 20:12

Jedna je osoba teže ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer, 23. siječnja oko 10.20 sati u Zadru na raskrižju ulica Put Nina i Put Petrića.

Nesreća se dogodila kada je 79-godišnjak upravljao automobilom Volkswagen francuskih registarskih oznaka i pješačkom prijelazu nije se približavao dovoljnom sigurnosnom brzinom da se može pravovremeno zaustaviti te je prednjim dijelom automobila udario u 81-godišnjeg pješaka koji je prelazio kolnik preko obilježenog pješačkog prijelaza. Ozlijeđeni muškarac prevezen je u Opću bolnicu Zadar, gdje je zbog težih ozljeda zadržan na liječenju.

Protiv 79-godišnjeg vozača se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu. 

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, policijs apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

 • usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik
 • zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz
 • ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu.

Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

 • ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga
 • ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom
 • pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja
 • kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila.
Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Župan Božidar Longin primio u Domu županije veleposlanika Kraljevine Norveške

24. siječnja 2023. u 14:17

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u Domu županije veleposlanika Kraljevine Norveške Nj. E. Haakona Blankenborga i njegovu zamjenicu Hommu Latif.
Upoznavši goste s osnovnim podacima o Zadarskoj županiji, župan je naglasak stavio na razvoj luke Gaženica kao home porta za cruisere, širenje Zračne luke Zadar, izgradnju i opremanje ribarskih luka, kao i dodatno unaprjeđivanje marikulture.
Upravo je suradnja na području marikulture bila u fokusu interesa norveške strane. Veleposlanik je izrazio želju za povezivanjem norveških klastera s tvrtkama na području Zadarske županije, i to ne samo u kontekstu proizvodnje, već i istraživanja te razvoja novih tehnologija.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

U 13 osnovnih škola opremit će se STEM učionice za darovite učenike

25. siječnja 2023. u 00:05

Dana 24. siječnja 2023. u multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije održana je početna konferencija projekta „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM COUNTY.

Prisutnima se u pozdravnoj riječi zahvalio gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin. Nakon toga okupljenima se  obratio i norveški veleposlanik Haakon Blakenborg koji se raduje zajedničkoj suradnji.

Cilj ovog događaja je predstavljanje projekta dionicima i široj javnosti uz poticanje rasprave i razmišljanja o važnosti jačanja STEM vještina u našim osnovnim školama, ali i obrazovanju općenito. U sklopu početne konferencije održana je i panel rasprava na temu „Kako uspješno odgovoriti na izazove u jačanju STEM vještina nastavnika i učenika?“   

Sudionici panel rasprave  bili su Iva Slačanac iz Centra za rano uočavanje i rad s darovitima „Dar“, Željka Zubović, ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag, Katarina Colić, ravnateljica Ustanove INOVAcija, Ivan Šimunić, pročelnik zadarskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo i Josip Faričić, prorektor za strategiju i izdavaštvo.

Projektom „STEM COUNTY“ poboljšat će se  STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji kroz modernizaciju školskih prostora, podizanje kapaciteta učitelja, edukaciju učenika te razmjenu znanja i iskustava u STEM područjima. Provedbom projekta opremit će se 13 STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji – 8 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar (OŠ Stanovi, OŠ Krune Krstića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Bartula Kašića, OŠ Voštarnica i OŠ Zadarski otoci) te 5 osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija (OŠ Zemunik, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Vladimir Nazor Neviđane, OŠ Franka Lisice Polača i OŠ Biograd na moru).

  Projekt se financira u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i kraljevine Norveške, a provodi se u razdoblju od 15. srpnja 2022. do 14. travnja 2024. godine.

Opći cilj projekta je unaprijediti STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji i modernizirati infrastrukturu u školama za rad u STEM područjima.

Ciljne skupine projekta su učenici te učitelji i nastavnici u osnovnim školama.

Krajnji korisnici projekta su osnovne škole koje sudjeluju u projektu, projektni partneri, roditelji i stanovništvo Zadarske županije.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Paleka: Podržat ćemo programe koji podižu kvalitetu turističkog proizvoda u destinaciji

24. siječnja 2023. u 02:52

Turistička zajednica grada Zadra uputila je svima zainteresiranima Javni poziv za dodjelu potpora za turističke manifestacije u 2023. godini. Kako se navodi u pozivu, sredstva se dodjeljuju za organizaciju kulturnih, zabavnih, sportskih, eno-gastronomskih i ostalih manifestacija, kojima će se unaprijediti boravak turista i obogatiti turistički proizvod/ponuda grada Zadra, podići kvaliteta turističke ponude, pridonijeti povećanju turističkog prometa, produženju turističke sezone, promociji Zadra u zemlji i inozemstvu…

Nakon što je prošle godine organizatorima na raspolaganju bilo 1,2 milijuna kuna, kako bi se s izlaskom iz pandemije pomoglo svima koji su htjeli doprinijeti uspješnom odvijanju turističke sezone, ove godine naglasak će biti na autentičnosti manifestacija.

– Podržat ćemo one programe koji podižu kvalitetu turističkog proizvoda u destinaciji, a sadržajno i promocijski imaju predispozicije plasmana na međunarodnom tržištu. U nizu aktivnosti ponekad postoji opasnost da se ne dobije željeni efekt, pa ćemo biti fokusirani na sadržaje koji predstavljaju iskorak u turističkoj ponudi i imidžu destinacije. Naravno, želja nam je da se događaji organiziraju već u predsezoni i nastave tijekom cijele godine, kaže direktor TZ grada Zadra Mario Paleka.

Zajedno s programima koje organizira Turistička zajednica grada Zadra poput Tuna, Sushi & Wine Festivala, Meat me Festivala ili ih je prepoznala kao jedinstvene projekte poput Sunset Sports Media Festivala, Zadar Sunset Festivala, uz kontinuirane, sad već etablirane i tradicionalne manifestacije kao što su Noć punog misec i Glazbene večeri u sv. Donatu, tijekom 2023. godine u Zadru možemo očekivati širok spektar različitih zbivanja. Manifestacije će dodatno podignuti ukupnu kvalitetu turističkog proizvoda, a samim time i biti motiv dolaska u destinaciju, sadržajno obogatiti cjelogodišnje razdoblje i stvarati prepoznatljivi imidž grada kao destinacije vrijedne posjeta.

– Manifestacije nam daju priliku da našu turističku ponudu napravimo jedinstvenom te da turistima boravak u gradu ne bude samo noćenje, nego doživljaj, poručuje Paleka.

Prijave se podnose zaključno s 30. siječnja 2023. godine do 16 sati, a svi detalji dostave potrebne dokumentacije i online obrazac za prijavu manifestacija dostupni su na adresi https://potpore.zadar.travel/.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Supernova centar donirao Općoj bolnici Zadar medicinsku opremu

24. siječnja 2023. u 02:48

S ciljem da i ove godine pridonese poboljšanju zdravstvene skrbi svojim sugrađanima, ali i turistima i posjetiteljima koji dolaze u Zadar i Zadarsku županiju, Supernova centar Zadar ponovno je donirao medicinsku opremu Općoj Bolnici Zadar. 

Danas je voditeljica trgovačkog centra Supernova Zadar, Iva Fisher, u prostoru Opće bolnice Zadar, zamjeniku ravnatelja Opće bolnice, doktoru Ediju Karucu, uručila značajnu donaciju medicinske opreme u vrijednosti od 33.180,70 eura (250 tisuća kuna) namijenjenu bolničkom odjelu za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu.

Riječ je o Hamilton Medical MR1 kompatibilnom respiratoru koji predstavlja inteligentno rješenje u liječenju neonatoloških, pedijatrijskih i odraslih pacijenata. Uređaj je jedinstven te nudi odlične performanse, a izrađen je od kompaktnog i čvrstog  materijala s ugrađenim baterijama i turbinom što ga čini prihvatljivim za primjenu prilikom MRI skeniranja. Posjeduje i kontrolu magnetskog polja “Tesla Spy” koji vodi korisnika da drži uređaj uvijek na sigurnoj udaljenosti. Sustav Hamilton Medical MR1 kompatibilni respirator osigurava kontinuiranu ventilacijsku njegu, a njegova pouzdanost i visoka izvedba, s naprednim strategijama zaštite pluća i načinima rada koji se prilagođavaju pacijentu, predstavlja visoko kvalitetan izbor za odjel intenzivne njege.

Ovom donacijom još smo jednom pokazali našu želju i spremnost pomoći. Već tradicionalno doniramo vrijedne uređaje zadarskoj bolnici. Do sad smo donirali opremu i novčana sredstva u vrijednosti od oko 173.000,00 eura, odnosno 1.300.000,00 kuna. Stoga smo i ove godine, usprkos izazovnim vremenima, ali i odličnim poslovnim rezultatima ostvarenim u 2022.godini, ponovno usmjerili pomoć u sigurne ruke koje mogu nekome olakšati i spasiti život. Ovom gestom želimo zahvaliti cijeloj zajednici”, poručila je voditeljica trgovačkog centra Supernova Zadar, Iva Fisher.

Zahvalni smo što je i ove godine Supernova centar Zadar odlučila pomoći Općoj bolnici Zadar. Ova vrijedna donacija medicinske opreme pomoći će nam da što bolje i kvalitetnije obavljamo naš posao i pružimo najbolju pomoć našim pacijentima”, izjavio je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, doktor Edi Karuc.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Ciklus predavanja uz izložbu “Jedan svijet”

24. siječnja 2023. u 01:53

Nacionalni muzej moderne umjetnosti i Narodni muzej Zadar, uz podršku Grada Zadra, organiziraju ciklus predavanja uz izložbu Jedan svijet, postav zbirke NMMU u II Palače

U utorak, 24. 1. 2023. godine s početkom u 18 sati u Koncertnoj dvorani Braće Bersa u Kneževoj palači održat će se predavanje Branka Franceschija Jedan svijet u kontekstu strategija rada sa zbirkom NMMU te razgovor s umjetnicom Katom Mijatović Nesvjesno u kulturi i umjetnosti s osvrtom na projekt Arhiv snova.

Jedan svijet kao jedinstveni projekt postava zbirke Nacionalnog muzeja izvan sjedišta na razdoblje od dvije godine, predstavlja cjelokupni vremenski i disciplinski raspon zbirke sa 199 ikoničkih umjetnina postavljenih po tematskim cjelinama. Prizemlje Providurove palače u predvorju suprotstavlja tradicionalnu disciplinu skulpture medijskoj umjetnosti, dok je atrij posvećen kozmičkim temama, radosti i tjeskobi ljudske egzistencije. Na prvom katu predstavljena je figurativna umjetnost kroz teme roda, ljudske zajednice, obitelji i urbaniteta, erosa i tanatosa, vizionarska, programska i simbolička uprizorenja, zahvati u duhovne sfere i područje podsvijesti te predodžbe prirodnog svijeta. Drugi kat posvećen je apstraktnoj umjetnosti, njezinim korijenima, vrhuncima i suvremenom statusu u sklopu hrvatske likovne umjetnosti te proto i postkonceptualnoj umjetničkoj praksi. Jedan svijet u strategiji rada sa zbirkom NMMU predstavit će autor koncepcije i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi.

U okviru teme podsvjesnog u umjetnosti u sklopu Jednog svijeta središnje mjesto pripada radu Kate Mijatović Arhiv snova te će se u nastavku predavanja održati razgovor s umjetnicom. Glavna je tema umjetničke preokupacije Kate Mijatović preispitivanje kompleksnog odnosa između svjesnog i nesvjesnog, između vidljivog vanjskog svijeta i nevidljivih unutarnjih mentalnih prostora. Polazište je uvijek dihotomija između dva psihička prostora, svjesnog i nesvjesnog, njihova interakcija i mogućnost ili nemogućnost njihove međusobne komunikacije. Poseban segment u okviru ovih istraživanja čine radovi/projekti sa snovima, pri čemu su snovi osnovni strukturni predložak i motivacijski sadržaj. Baveći se fenomenom sna, ovi radovi problematiziraju percepciju stvarnosti na relaciji svjesno-nesvjesno te istražuju funkciju nesvjesnog u konstrukciji stvarnosti.

Kata Mijatović predstavljala je Hrvatsku na 55. međunarodnoj umjetničkoj izložbi La Biennale di Venezia 2013. godine s projektom Između neba i zemlje (kustos Branko Franceschi). Kao središnji rad izložbe realiziran je projekt Arhiv snova (http://arhivsnova.hr/archive), domena na koju posjetitelji mogu smjestiti/arhivirati svoje snove. Do sada je u Arhivu snova prikupljeno više od 2000 snova na različitim jezicima. Uključivanje velikog broja sudionika stvara globalni ″bazen″ snova; otvara prostor za istraživanje fenomena snova i onoga što ljudi danas sanjaju. Arhiva snova postavlja pitanja na koja još uvijek nemamo odgovore – zašto ljudi sanjaju i koja je uloga nesvjesnog u konstrukciji stvarnosti. 

Ulaz na predavanje je slobodan.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Bogat program Narodnog muzeja Zadar povodom 18. Noći muzeja

24. siječnja 2023. u 01:02

U Noći muzeja, u petak, 27. siječnja 2023. godine, izložbeni paviljoni Narodnog muzeja Zadar, Kneževa i Providurova palača i Gradska loža te Etnološki odjel (Gradska straža) bit će otvoreni za posjetitelje u vremenu od 18 do 1 sat. 

U kreiranju programa za ovogodišnju Noć muzeja u prostorima II Palače, Narodnom muzeju Zadar pridružio se Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar.

IZLOŽBE

 • Izložba Jedan svijet, izložbene dvorane i atrij Providurove palače

Postav zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, kustoska koncepcija: Branko Franceschi, organizacija: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zadar – UO za kulturu i šport, Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Muzej partner: Narodni muzej Zadar.

Izložba Jedan svijet u ovom jedinstvenom projektu postava zbirke Nacionalnog muzeja izvan sjedišta na razdoblje od dvije godine, predstavlja cjelokupni vremenski i disciplinski raspon zbirke sa 199 ikoničkih umjetnina postavljenih po tematskim cjelinama. Prizemlje Providurove palače u predvorju suprotstavlja tradicionalnu disciplinu skulpture medijskoj umjetnosti, a atrij je posvećen kozmičkim temama, radosti i tjeskobi ljudske egzistencije. Na prvom katu predstavljena je figurativna umjetnost kroz teme roda, ljudske zajednice, obitelji i urbaniteta, erosa i tanatosa, vizionarska, programska i simbolička uprizorenja, zahvati u duhovne sfere i područje podsvijesti te predodžbe prirodnog svijeta. Drugi kat posvećen je apstraktnoj umjetnosti, njezinim korijenima, vrhuncima i suvremenom statusu u sklopu hrvatske likovne umjetnosti te proto i postkonceptualnoj umjetničkoj praksi.

 • Izložba Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata – izložba povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica, izložbene dvorane u prizemlju Kneževe palače

Na izložbi su izložene fotografije zadarskih fotografa iz fundusa Narodnog muzeja Zadar koje dokumentiraju stradanja Zadra i građana Zadra tijekom agresorskog topničkog granatiranja.
Znakovlje, odore i ostali predmeti prikazani na izložbi dio su kolekcije gospodina Tomislava Lonića koji godinama skuplja razne predmete i priče vezane uz Domovinski rat i hrvatske branitelje. Svaki predmet na izložbi ima nekoliko života; uporabni za vrijeme Domovinskog rata, život kao dio kolekcije koja čuva uspomenu na iznimno teško razdoblje hrvatske povijesti te život kao predmet izlaganja i prenošenja sjećanja na Domovinski rat i stvaranje Republike Hrvatske.

Vodstvo/razgled s kolekcionarom Tomislavom Lonićem ″Vojne oznake Bibinje″ 20-22h

 • Izložba  Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski, Edukativna dvorana Kneževe palače, organizator: Etnološki odjel NMZ. Idejni i stručni  koncept izložbe: Marija Šarić-Ban

Izložba je osmišljena  kao  priča o kazališnim  kostimima i  maskama povezanim s likovima Commedie dell’arte – Komedije maski. Izdvojeni su likovi Pulcinella, ArlecchinoColombina kao preteča svih  komičnih slugu, sluškinja, mladića i djevojaka na koje često nailazimo u kazališnim predstavama i u maškarama danas. Naglasak je stavljen na razvoj likova i njihovu transformaciju u likove: Pierrota i Colombine;Klauna i Balerine. Izložbom predstavljamo kazališne kostime, skice i fotografije, interpretirane ili original likove Commedie dell’arte: Pulcinella,  Arlecchino i Colombina  iz različitih predstava, kostimografkinje Marije Šarić-Ban. Bit će izložene i maske oblikovane na stručnim radionicama izrade Maske posebno osmišljenim za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u suradnji s njihovim profesoricama: Kate Prskalo, Sandra Bačić i Vilma Mazija. Izložbi će biti pridruženi i novi radovi koje će realizirati polaznici na ovogodišnjim radionicama Maske. Ovom edukativnom izložbom uz radionicu dajemo mogućnost sudionicima radionica i posjetiteljima muzeja da se upoznaju s kazališnim kostimom i maskom, likovnom i scenskom umjetnosti, na koji način tematizirati masku i kostim i kao kostim za maškare, kako kostim i maska funkcioniraju kao muzejski predmet – izložak, kako osmisliti i oblikovati masku/lik i kako nastaje izložba od ideje do realizacije. Izložbom tematiziramo muzej kao mjesto čuvanja i izlaganja, mjesto susreta, izmjenjivanja iskustava i prenošenja znanja.

 • Stalna izložba Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar autora koncepcije Hrvoja Perice, Svečane dvorane na 1. katu Kneževe palače, organizator: NMZ

Izložba govori o šest povijesnih razdoblja u gradu Zadru. One su tragovi, segmenti povijesnog mozaika s kojima se nastojalo dočarati ono što je u našem Gradu postojalo i sve ono što je zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika kroz povijest stizalo u grad. Šest salonskih priča je naslov ambijenata složenih u povijesni kontekst i cjeline. Fundus koji je predstavljen u postavu nije došao s jednog mjesta, on je sakupljan bilo iz Sabirnog centra, bilo otkupom ili donacijama. Za razliku od muzeja koji imaju u svom fundusu čitave cjeline zbog ratnih razaranja Zadra (ponajviše u Drugom svjetskom ratu) vrlo malo je cjelina koje su kao takve došle u posjed Narodnog muzeja Zadar. S druge strane prostor za izlaganje zbog svoje povijesne i kulturne važnosti također je poput eksponata te smo i njega nastojali valorizirati. Stoga se činilo najsretnije rješenje da umjesto školskih naslova Salon baroka, Salon klasicizma itd. salone imenujemo po povijesnim događanjima i eksponatima koji se u njima nalaze.

 • Izložba fotografija U objektivu Ante Brkana – obitelj Dešpalj, Polivalentna dvorana Providurove palače, organizatori: Koncertni ured Zadar, Galerija umjetnina NMZ

Izložba je fotografski hommage najpoznatijoj zadarskoj glazbeničkoj obitelji koja je ostavila izniman trag u povijesti zadarske glazbe tijekom 2. polovice 20 st. Izložbom se prikazuju skupni i pojedinačni portreti oca Šime i njegove djece Pavla, Maje i Valtera Dešpalja nastali kamerom zadarskog doajena fotografije Ante Brkana. Na fotografijama uočavamo tipičan Brkanov princip po kojem on ne režira prizor, već u maniri nezainteresiranog promatrača stoji po strani i bilježi događaje. Brkan ističe njihovu predanost svijetu glazbe i punu zaokupljenost kreativnim činom muziciranja. Posebno je istaknuta i osobnost svakoga od glazbenika i njihova međusobna povezanost u toj kolektivnoj obiteljskoj simfoniji.

 • Izložba scenografije i lutaka iz predstave Ljepotica i zvijer, program Gradske knjižnice Zadar u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

U Ogranku Grad izložit će se scenografija, lutke i kostimografija iz predstave Ljepotica i zvijer Kazališta lutaka Zadar. Iako je predstava namijenjena djeci, izložbeni eksponati zanimljivi su i mlađima i starijima. Izložba će biti postavljena povodom Noći muzeja, a moći će se pogledati sve do 3. veljače 2023. godine te će biti popraćena istoimenom radionicom za djecu u prostoru knjižnice. Ovo je prva u nizu izložbi u suradnji Gradske knjižnice Zadar i Kazališta lutaka Zadar. 

 • Izložba fotografija autora Miljenka Domijana Rovinj u tišini svoje svakodnevne ljepote, Gradska loža. 

Ovi evokativni rovinjski scenariji Miljenka Domijana su rezultat vrlo pozornog fotografskog oka koji nas u svojim sjajnim snimkama može natjerati da ponovno proživimo istinske osjećaje i emocije koje jedna povijesna jezgra poput rovinjske zna i može pobuditi, a svjedoče da je tišina često, kao u rovinjskom primjeru, sinonim za ljepotu.

 • Izložba Umjetnost tapiserije; Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović (zbirka Etnološkog odjela- NMZ) i dio stalnog izložbenog postava Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije, Etnološki odjel (Gradska straža)

Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović izdvaja se svojom vrijednošću i posebnošću umjetničkog izraza i tekstilnog umjetničkog rada. Vrijednost zbirke temelji se prije svega na činjenici da se radi o velikom objedinjenom opusu umjetnika, bračnog para Ane i Ivana Tomljanovića. Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija objedinjene u Zbirku tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Donacija sadrži 38 umjetničkih tapiserija. Izložbom u Etnološkom odjelu NMZ predstavljeno je  18 tapiserija i dio dokumentacije vezan uz umjetnički rad bračnog para Tomljanović. Izložba je podijeljena u 4 tematske cjeline: Geometrijska forma i apstrakcija kao polazište inspirirana je velebitskom prirodom, Realizam u prikazu grada Zadra i prirode, Kršćanska tematika, Portreti. Uz izložbu tapiserija prikazuje se i autorski  film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića U traženju izgubljene baštine posvećen tkanju tapiserija.

RADIONICE

 • Radionica izrade maski tehnikom kaširanja, Edukativna dvorana Kneževe palače. Vrijeme održavanja 18:30 – 20:00h. Organizatori: Etnološki odjel i Pedagoška služba NMZ. Radionica je primjerena svim dobnim skupinama. Voditeljice radionice: Lucija Sekula, Marija Šarić Ban.
 • STEAM radionica otvorenog tipa za djecu od 4 do 12 godina (zabavni i poučni eksperimenti). Mala izložbena dvorana Kneževe palače. Vrijeme održavanja: 20:15 – 21:30h. Organizatori: Pedagoška služba NMZ  i Tinker labs Zadar. Voditeljica radionice: Ružica Gašparović Fantov. 
 • Plesna radionica ENCANTO-NAŠ ČAROBNI SVIJET, atrij Providurove palače. Radionica je namijenjena vrtićkim i osnovnoškolskim skupinama s početkom u 18h i u 19h.  Kroz male plesne sekvence i koreografije djeca će istraživati različite plesne tehnike i čaroban svijet muzeja. Organizator: Pedagoška služba NMZ, voditeljica radionice: Ivona Kovačević.
 • Ljepotica i zvijer, radionica za djecu, vrijeme održavanja 18:00 – 19:00h, organizator Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

Radionica Ljepotica i zvijer namijenjena je djeci te je tematski vezana uz izložbu koja će paralelno biti u prostoru knjižnice. Uz čitanje slikovnice ″Ljepotica i zvijer″, djeca će se upoznati s originalnom, ali i onim kasnijim verzijama bajke. U kreativnom dijelu radionice izrađivat će se straničnik (bookmarker) origami tehnikom te potom rješavati tematski kviz. Radionicu vode knjižničarke Eva Domijan i Martina Sterle. 

PERFORMANS

 • Pierrot; Izložba kroz pokret u 20:30 h, atrij Kneževe i Providurove palače

Performativna izvedba Zadarskog plesnog ansambla. Umjetničkim performasom ZPA će predstaviti scenske kostime koji su sastavni dio izložbe Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski. Idejni i stručni koncept: Marija Šarić-Ban kustosica NMZ. Koreografija performansa: Sanja Petrovski, Natali Perić, Patricija Gospić. Trajanje performansa: 15 min.

PROJEKCIJE 

 • Projekcija koncerta Zadarska salonska glazba 19. stoljeća

Koncertna dvorana braće Bersa (Kneževa palača), organizator Koncertni ured Zadar.

Zadarska salonska glazba 19. stoljeća projekt je muzikologinje dr. sc. Katice Burić Ćenan u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, kojim se nastoji popularizirati i revitalizirati vrijedna zadarska glazbena baština tog perioda.

Radi se o djelima zadarskih glazbenika Giovannija Salghetti-Driolija, Nikole Strmića i Antonija Pini-Corsija. Skladbe ovih zadarskih profesionalnih glazbenika za njihova su života, i godinama poslije, bile poznate i daleko izvan zadarskih zidina – skladbe Salghetti-Driolija tiskane su kod najpoznatijih milanskih nakladnika, a izvodile su se u Italiji i Americi; opera La madre slava Nikole Strmića praizvedena je u Trstu, a o njoj su pisale hrvatske, talijanske i njemačke novine; Antonio Pini-Corsi, inače jedan od najboljih svjetskih komičnih bas-baritona krajem 19. stoljeća, kojega je i Giuseppe Verdi tražio da mu pjeva na premijeri posljednje opere (Falstaff), bio je veliki prijatelj Enrica Carusa koji je jednu njegovu pjesmu snimio i popularizirao diljem svijeta.

Djela zadarskih skladatelja izveli su zadarski umjetnici: sopranistica Nela Šarić, pijanisti Jurica i Mario Šoša, te zadarski zet, violinist Marco Graziani, a uz nekoliko gostujućih glazbenika: baritona Matije Meića, tenora Roka Radovana te pijanista Marijana Đuzela. 

 • Projekcija programa za djecu Karneval životinja 

Multimedijalna dvorana (Kneževa palača), organizator Koncertni ured Zadar.

Nakon višegodišnjih uspješnih izvedbi Petra i vuka, Koncertni ured Zadar i Zadarski komorni orkestar 2022. godine započeli su s novim programom za djecu. Riječ je o Karnevalu životinja, poznatom glazbenom djelu za koje je francuski skladatelj Camille Saint-Saëns inspiraciju našao u veličanstvenoj priči iz Starog zavjeta – Noinoj arci. Svaki stavak posvećen je određenoj životinji ili grupi životinja: Kraljevski marš lava, Kokoške i pilići, Mazge, Kornjače, Slon, Klokani, Akvarij, Kukavica na kraju šume, Ptičji kavez, Labud…

PROGRAM JEDNA DONACIJA I JEDNA PROJEKCIJA U NOĆI MUZEJA

 • Predstavljanje slike Giovannia Marinonia – Dominikanski fratar i predstavljanje dokumentarnog filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije 19h – Kneževa palača, Svečana dvorana na prvom katu 

NFCACF (National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation) darovala je odjelu Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar sliku Giovannia Marinonia, Dominikanski fratar, tempera i zlato na drvu, dimenzija 112.4 x 47 cm koja će ovom prilikom prvi put biti prezentirana javnosti. Dokumentarni film Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije redatelja Branka Ivande također će se predstaviti prije same projekcije. 

Projekcija filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije, 20h  – Polivalentna dvorana Providurove palače.

Dokumentarni film Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije, redatelja Branka Ivande uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije. Filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i života europskih plemićkih obitelji 

vezanih za Zagreb i Hrvatsku.

PROJEKT MUZEJ U ŠKOLI- BAŠTINA I KULTURA MIRA

Naslov događanja: Manifestacija Zadarski mir (deset godina obilježavanja manifestacije)

Mjesto događanja OŠ Zadarski otoci Zadar, Trg Damira Tomljenovića Gavrana 2, 17:00h

Program: 

 • Izložba fotografija manifestacije Zadarski mir
 • Uprizorenje potpisivanja mirovnog ugovora
 • Prezentacija tradicijskih i viteških igara DFS “Donatići” 
 • Vitezovi Vranski; vitez Ante Šarić
 • ZADARSKA ALKA – najstarija viteška kopljo-igra na istočnoj obali Jadrana, turnir, vojvoda: Tomislav Klarica, alajčauš: Slobodan Mijolović, predsjednik Časnog suda: Mile Nimac

Narodni muzej Zadar u suradnji s OŠ Zadarski otoci (ravnatelj škole: Davor Barić, koordinatorica, voditeljica Muzeja u školi: Anamarija Botica Miljanović, muzejska pedagoginja: Lucija Sekula).

KNJIŽNICA U NOĆI MUZEJA

Organizator: Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača), 18:00 – 22:00h

 • Naj knjiga Noći muzeja – posjetitelji biraju najbolju knjigu od ponuđenih, prema zadanim kriterijima
 • O muzejimaizlog literature muzejske tematike iz fonda Knjižnice

Ususret Noći muzeja, a vezano za temu Muzeji su važni!, poslušajte mišljenja naših posjetitelja/suradnika/kolega na društvenim mrežama Narodnog muzeja Zadar i II Palače jesu li i njima (i zašto) muzeji važni.

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

VEČERNJA SCENA KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR Predstava “Gidionov čvor”

24. siječnja 2023. u 00:57

U sklopu programa Večernje scene za odrasle ovog četvrtka, 26.1. u 20 sati, u Kazalištu lutaka Zadar gostovati će predstava “GIDIONOV ČVOR” u produkciji Kazališta Fort Forno.

“Gidionov čvor” je drama za dva glumca američke spisateljice Johnne Adams koja otvara važna pitanja školstva i cenzure umjetnosti u školama. Majka i nastavnica susreću se u učionici, na ranije dogovorenom informativnom sastanku, 72 sata nakon jednog tragičnog događaja. U nadmetanju dvije snažne ženske figure, one ogoljuju jedna drugu u potpunosti, otvarajući paralelno i pitanje univerzalnosti bola.

Redatelj: Robert Raponja

Tekst: Johnna Adams

Igraju: Katica Šubarić, Matea Bublić

Predstava je premijerno izvedena u travnju 2022., no već se okrunila nagradama; na 25. Susretu HC ASSITEJ osvojila je nagradu žirija, te nagradu za najbolju žensku ulogu Katica Šubarić za ulogu Korine (majke), a u studenom okrunjena je Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu – Katica Šubarić za ulogu Korine (majke).

Ulaznice se kupuju na blagajni prije predstave, a rezervacija je moguća putem maila (klz@klz.hr).

Cijena ulaznice je 6,50 eura (48,90 kuna), a za učenike, studente i umirovljenike 3,50 eura (26,37 kuna).

Pročitaj više na portalu Kalelarga info Kalelarga info  

Peđa Grbin: SDP je spreman za izbore, cilj nam je dostojanstven život građana!

23. siječnja 2023. u 03:59

SDP je spreman za izbore, a u fokusu djelovanja u sljedećih godinu, godinu i pol je briga za građane, za njihov standard, za to kako osigurati da mogu normalno i dostojanstveno živjeti, prije svega od svojega rada, ustvrdio je u nedjelju u Zadru predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Jako sam zadovoljan, čak i ponosan, što smo u tome jedinstveni, rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

Podržali bi Milanovića za novi predsjednički mandat

Novinari su se zanimali hoće li SDP podržati predsjednika Zorana Milanovića za još jedan predsjednički mandat.

“U krajnjoj liniji, to je nešto što predsjednik mora inicirati. Rekao sam već i nemam razloga bježati od toga, kada sve što je pozitivno i negativno u njegovu radu stavim na papir, ja ne vidim zašto ga ne bih podržao”, dodao je.

Upitan kako gleda na blisko savezništvo Milanovića s Viktorom Orbanom, odgovorio je da bio sretniji da u tom dijelu govori ono što je govorio 2015.

A na pitanje podržava li politiku Zorana Milanovića prema Ukrajini, Grbin je odgovorio da je „politika Zorana Milanovića prema Ukrajini da je Rusija agresor, a da je Ukrajina napadnuta“.

“To je predsjednik više puta izjavio, a to je i politika SDP-a. Ono što nećemo dopustiti jest da se pod krinkom pomoći Ukrajini ili bilo kome drugome krši Ustavni poredak RH. U ratu prije svega stradaju ljudi, strada imovina, ali i zakonitost. Mi u SDP-u nećemo dopustiti da zbog rata u drugoj zemlji strada vladavina prava, red i poštivanje onoga što bi trebalo biti temelj naše države”, poručio je Peđa Grbin.

Osvrnuo se na prošlu godinu i ocijenio je kao iznimno tešku, „plaće i mirovine su gubile na vrijednosti, a ova potpuno nesposobna Vlada nije poduzela ništa da sustavno pomogne građanima“.

“S vremena na vrijeme su stihijski, isključivo s ciljem bildanja svojega rejtinga, građanima ‘spuštali’ novac na kojemu bi im ‘kao trebali biti zahvalni’, a sustavnog pristupa borbi protiv inflacije i podizanja standarda građana – toga kod HDZ-a nema”, ocijenio je te naglasio da SDP zna što tu treba napraviti.

Na novinarski upit o Zakonu o izbornim jedinicama, za koji je premijer Andrej Plenković jučer rekao da se radi na njemu, a ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica da još ništa od toga, Grbin je odgovorio da “postoji nešto što je još hitnije od toga”.

“Ima jedna stvar koja je puno hitnija, a to je da Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU može isplaćivati novac iz tih fondova jer koliko mi je poznato, zabrljali su do te mjere da ministarstvo još uvijek nije prešlo na euro. To je ono što bi trebao biti prioritet”, kazao je.

Podsjetio je da je SDP prije točno godinu dana, 10-15 dana nakon što su objavljeni podaci iz Popisa stanovništva, iznio svoj prijedlog vezan uz Zakon o izbornim jedinicama.

Izvor: N1

❌