Zadarski portali Vijesti iz Zadra

Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

Vojni analitičar: Ako Putin pokrene nuklearni napad, to je smak svijeta

4. listopada 2022. u 15:15

Vojni analitičar Marinko Ogorec u N1 Studiju uživo analizirao je stanje na bojištu u Ukrajini. Komentirao je i kako bi Zapad reagirao u slučaju da ruski predsjednik Vladimir Putin odluči pokrenuti nuklearni rat, ističući da bi to zapravo bio smak svijeta.

“Ukrajinu ne zanima previše ta ruska igra oko pripojenja nego u velikoj ofenzivi pokušava osvojiti svoje područje”, rekao je Ogorec.

Iako je Putin ranije prijetio nuklearnim napadima i rekao da će se napadi na anektirana područja smatrati napadom na Rusiju te da će Rusija u tom slučaju reagirati, za sada nema odmazde. Ogorec navodi da bi u slučaju nuklearnog napada “izbio Treći svjetski rat i to bi bio smak svijeta”.

“Nema više s čim. Očito više nema s čim uzvratiti. Ukrajinci su u prodoru. Na jugu Putin ima oko 25.000 vojnika koja je ozbiljna snaga kad bi se htjela boriti, a očito se ne želi boriti”, naveo je.

U slučaju da Putin pokrene nuklearni rat, uslijedio bi odgovor NATO-a, a Ogorec navodi da je to onda kraj svijeta.

“To bi značilo uništenje svijeta. Ako upotrijebi nuklearno oružje, NATO će uzvratiti, Rusima preostaje da iskoriste sve iz tog nuklearnog arsenala, Amerikanci uzvraćaju i onda je to gotova priča”, kazao je vojni analitičar.

Što se tiče djelomične mobilizacije, Ogorec navodi da se provodi jako neorganizirano. Brojni Rusi bježe iz zemlje kako bi izbjegli sudjelovanje u ratu u Ukrajini, a Ogorec smatra da je takav masovni bijeg iznenadio i samog Putina.

 
Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Depeche Mode u Areni Zagreb 23. srpnja iduće godine

4. listopada 2022. u 15:04

Legendarni Depeche Mode najavili su izlazak novog albuma “Memento Mori” i svjetsku turneju u sklopu koje će 23. srpnja iduće godine nastupiti u Areni Zagreb, objavila je agencija XOXO. 

Depeche Mode, koji je 2020. godine primljen u Rock & Roll Hall of Fame, najavio je na posebnom događaju u Berlinu izlazak novog albuma i svjetsku turneju na koju kreću 2023. godine. “Memento Mori Tour” podržat će nadolazeći 15. studijski album istoimenog naziva, koji bi trebao izaći u proljeće iduće godine.

Dave Gahan i Martin Gore otkrili su da će turneja, koju predstavlja Live Nation, započeti limitiranim brojem koncerata u sjevernoameričkim arenama, počevši 23. ožujka. Koncerti u Sjevernoj Americi uključuju i njujorški Madison Square Garden, čikaški United Center, Kia Forum u Los Angelesu te Scotiabank Arenu u Torontu.

Bend potom kreće na europski, stadionski dio turneje, koja počinje 16. svibnja, a uključuje poznate lokacije kao što su Stade de France u Parizu, Olimpijski stadion u Berlinu, stadion San Siro u Milanu te stadion Twickenham u Londonu.

“The Memento Mori Tour” bit će njihova devetnaesta turneja, prva nakon više od pet godina. Posljednja turneja benda, “Global Spirit Tour 2017.-2018.”, bila je najduža turneja s više od 130 nastupa diljem Europe i Sjeverne Amerike, pred više od tri milijuna obožavatelja, a zabilježena je kao jedna od turneja s najvećom zaradom.

Govoreći o novom albumu Martin Gore je rekao: “Na ovom smo projektu počeli raditi rano u pandemiji, pa su njegove teme izravno inspirirane tim vremenom. Nakon Fletcheve smrti, odlučili smo nastaviti jer smo sigurni da je to ono što bi on želio, a to je projektu doista dalo dodatnu razinu značenja”.

Dave Gahan dodaje: “Fletchu bi se svidio ovaj album. Zaista se veselimo što ćemo ga uskoro podijeliti s vama i jedva čekamo da vam ga predstavimo uživo na nastupima sljedeće godine.”

Depeche Mode su dosad prodali više od 100 milijuna albuma i svirali pred više od 35 milijuna obožavatelja širom svijeta i ostaju posebno utjecajna glazbena sila u svijetu.

Objava Depeche Mode u Areni Zagreb 23. srpnja iduće godine pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Banožić odgovorio na današnje prozivke predsjednika Milanovića

4. listopada 2022. u 15:04
MINISTAR OBRANE
Evidentno je da se Milanović – čovjek s međunarodnim ugledom cirkuskog klauna – svojim izjavama i vrijeđanjem drugih pokušava izvući iz vlastitog fijaska zbog svega što je prouzročio Hrvatima u BiH
Davor KOVAČEVIĆ
Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić odgovorio je na današnje prozivke predsjednika RH Zorana Milanovića.

Evo njegove objave:

“Evidentno je da se Milanović – čovjek s međunarodnim ugledom cirkuskog klauna – svojim izjavama i vrijeđanjem drugih pokušava izvući iz vlastitog fijaska zbog svega što je prouzročio Hrvatima u BiH. Frustriran je i gnjevan zbog intervencije visokog predstavnika Schmidta kao i vanjskopolitičkog uspjeha Vlade i premijera koji se dogodio unatoč njegovom štetočinstvu, uvredama i kidanju svih savezništava. Predsjednik spominje lupanje prstom u stol, a on kao premijer nije mrdnuo prstom za Hrvate u BiH, već je, dapače, i radio protiv njih.

Po sličnom obrascu pokušava upravljati i manipulirati vojnim sustavom, a Hrvatske vojske sjetio se tek kada je postao Predsjednik Republike.

Već mjesecima vrši pritisak na DORH, očito naviknut na vrijeme kada je on vodio Vladu i miješa se u rad onih koji bi trebali raditi neovisno. Umjesto da patološki laže o drugima, bilo bi bolje da počne od samog sebe i prestane zloupotrebljavati vojsku za vlastite potrebe i konstantno kršiti važeće zakonske odredbe”, poručio je Banožić na Facebooku.

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Elitno turističko naselje Prtljug potaknut će zapošljavanje i ostanak mladih na otoku

4. listopada 2022. u 15:00
Slovaci počeli s čišćenjem terena za turistički kompleks na Ugljanu
Trenutno se čisti teren, ali investitor ne može ništa raditi dok ne dobije građevinsku dozvolu. Na osnovu svega dosad odrađenog, nadam se da bi se na proljeće mogli zahuktati građevinski radovi, kaže Jure Brižić, načelnik Općine Preko
Arhiva ZL/Marin GOSPIĆ
Jure Brižć

Nakon 20-godišnjeg čekanja, konačno se kreće u gradnju elitnog turističkog naselja Prtljug. Kako saznajemo u Općini Preko, investitor Lukoran resort d.o.o. tvrtke Sitno Holding iz Slovačke, započeo je s čišćenjem terena za gradnju turističkog naselja na terenu površine 386.000 metara četvornih unutar ugostiteljsko-turističke zone »Mačjak Šumljak«.

Plan je sagraditi 40 ekskluzivnih vila, marinu te prateće ugostiteljske sadržaje, što će donijeti veliku potporu razvoju turizma otoka Ugljana. Načelnik Preka, Jure Brižić, kaže kako je projekt od iznimnog značaja za otočane jer će ovdje posao naći zaista velik broj ljudi.

- Trenutno se čisti teren, ali investitor ne može ništa raditi dok ne dobije građevinsku dozvolu. Na osnovu svega dosad odrađenog, nadam da bi se na proljeće mogli zahuktati građevinski radovi. Slovačka tvrtka putem sustava eDozvola Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine predala je dokumentaciju za eKonferenciju kako bi se osigurali uvjeti za izdavanje dozvole, kaže načelnik, dodajući kako se trenutno radi na prvoj fazi projekta na terenu od 77.000 kvadrata na kojoj je planirana gradnja 40 vila.

U drugoj fazi 160 vila

- Druga faza obuhvaća ostatak projekta planiranog na terenu koji je u vlasništvu RH i čeka se da država raspiše natječaj kako bi se realizirao i ovaj dio za gradnju hotela i još 160 vila. Kada sve ovo zaživi, ne treba ni govoriti kolika će biti potreba za radnom snagom, jer već i u ovoj prvoj fazi projekta s 40 vila potrebna je radna snaga za održavanje turističkog resorta koji će imati i zajedničke sadržaje poput restorana, teretane, privezišta i ostalog kaže Brižić, napominjući kako se još ne znaju precizne brojke ljudi koji će ovdje naći posao, no zasigurno je rječ o broju važnom za revitalizaciju otoka.

- Mještani Ugljana pozitivno gledaju na ovaj projekt jer se već 20 godina o njemu priča, a dosad se ništa nije dogodilo, niti se očistio teren. Neki nisu niti znali gdje je teren na kojemu će se graditi turistički resort, a sada će to svi znati jer su radovi započeli, ističe načelnik Brižić.

Preko je inače imalo izvrsnu turističku sezonu sa 308.000 noćenja i 32.000 dolazaka, što je 17 posto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Za otočna mjesta to je velik porast budući da su nadmašili i rekordnu pretpandemijsku godinu.

Mladima osigurava ostanak na otoku

- S obzirom na sve kapacitete i najnoviji kompleks Prtljug mogu reći da nema straha za naš turizam, idemo samo prema boljemu. To su očito prepoznali i strani investitori, kao i mnogi gosti kojima su naša općina i cijeli otok Ugljan postali omiljeno odredište za kvalitetan odmor, kaže Brižić.

Općina je već riješila i imovinskopravne odnose s Hrvatskim šumama, na čemu se godinama radilo kako bi na inicijativu Općine Preko došlo i do izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim šumama. Nastojali su dati maksimalnu podršku investitoru jer ovo je projekt koji će unaprijediti ne samo turizam, već i cjelokupno gospodarstvo, kao i ono nama najvažnije, ostanak mladih na otoku. Na taj način gradnja ovog resorta i direktno utječe na demografsku sliku otoka jer mladim obiteljima omogućuje posao, a nama daljnja ulaganja u turizam i javnu infrastrukturu s obzirom da se stvara povoljna klima za buduća ulaganja, zaključuje Brižić.

O tome kada predviđaju dovršetak turističkog kompleksa Prtljug pitali smo i investitore, međutim, napomenuli su kako ne žele davati izjave dok ne dobiju građevinsku dozvolu.

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Novi radio Zadar  

Gradonačelnik Dukić premijeru Plenkoviću prezentirao aktualne projekte i aktivnosti

4. listopada 2022. u 14:44

Na današnjem radnom sastanku u prostorima Gradske uprave sastali su se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i gradonačelnik Branko Dukić.

Gradonačelnik Dukić premijeru je prezentirao sve aktualne projekte i aktivnosti koje su u tijeku. Veliki naglasak je stavljen na projekte koji su važni za daljnji razvoj Zadra, a koji se trebaju realizirati u suradnji lokalne uprave s Vladom i državnim tijelima.

„Prije svega, hvala premijeru Plenkoviću na dolasku u Zadar. Sve dosadašnje mjere kojima se Hrvatska nosi s krizama, i programi razvoja koje Vlada osmišljava, usmjeravaju prema naprijed, novim projektima i novim investicijama. Nema stagnacije, nema praznog hoda! Bilježimo rast u svakom pogledu! Potvrdili smo danas još jednom dolazak linearnog akceleratora u Zadar. Dogovarali smo suradnju na izgradnji otvorenog plivališta na Višnjiku, na Vratima Zadra, izgradnji javne garaže na Ravnicama, i mogućnostima izgradnje novih POS – ovih stanova i obiteljskih kuća po istom modelu. Upoznali smo premijera s potrebom za žurnom izgradnjom odgovarajuće trafostanice za napajanje Zone Crno i tijeku gradnje komunalne infrastrukture. Istaknuli smo i potrebu uspostave cjelogodišnje trajektne veze Zadra s Anconom za potrebe gospodarstva. Razgovarali smo i o procesu ubrzavanja izrade projektne dokumentacije za projekt „Voda Zadar“ s naglaskom na vodoopskrbu zadarskih otoka. Dotakli smo se i teme poskupljenja materijala i radova na projektima javne gradnje koji premašuju procijenjene vrijednosti i ugovorene iznose za realizaciju projekata koji se financiraju EU sredstvima.“ rekao je gradonačelnik Dukić.

 „Konačno, bez obzira na političku situaciju u Gradskom Vijeću, Zadar ide naprijed prateći svoju razvojnu strategiju i koristeći sve programe potpore koje nudi Vlada RH. Unatoč globalnim krizama, Zadar se posljednjih godina nalazi u najvećem investicijskom ciklusu ikada!“ zaključio je gradonačelnik Dukić.

Radnom sastanku prisustvovali su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka–Petešić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Šime Mršić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne  politike Marija Pletikosa, glasnogovornik Vlade Marko Milić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, viši savjetnik u Uredu predsjednika Vlade Ivan Milanović Litre, Božidar Kalmeta, zamjenik gradonačelnika Ante Babić, pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković, pročelnik Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap, pročelnik odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela i pročelnik odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić.

Objava Gradonačelnik Dukić premijeru Plenkoviću prezentirao aktualne projekte i aktivnosti pojavila se prvi puta na Novi radio Zadar.

Pročitaj više na portalu Grad Zadar Grad Zadar  

Gradonačelnik Dukić na radnom sastanku s premijerom Plenkovićem

4. listopada 2022. u 14:32

Na današnjem radnom sastanku u prostorima Gradske uprave sastali su se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i gradonačelnik Branko Dukić.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Premijer Plenković na radnim sastancima u Gradu i Županiji

4. listopada 2022. u 14:30
Radni posjet
Sve dosadašnje mjere kojima se Hrvatska nosi s krizama, i programi razvoja koje Vlada osmišljava, usmjeravaju prema naprijed, novim projektima i novim investicijama
Grad Zadar
Gradonačelnik Dukić premijeru je prezentirao sve aktualne projekte i aktivnosti

Na današnjem radnom sastanku u prostorima Gradske uprave sastali su se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i gradonačelnik Branko Dukić.

Gradonačelnik Dukić premijeru je prezentirao sve aktualne projekte i aktivnosti koje su u tijeku. Veliki naglasak je stavljen na projekte koji su važni za daljnji razvoj Zadra, a koji se trebaju realizirati u suradnji lokalne uprave s Vladom i državnim tijelima. 

- Prije svega, hvala premijeru Plenkoviću na dolasku u Zadar. Sve dosadašnje mjere kojima se Hrvatska nosi s krizama, i programi razvoja koje Vlada osmišljava, usmjeravaju prema naprijed, novim projektima i novim investicijama. Nema stagnacije, nema praznog hoda! Bilježimo rast u svakom pogledu! Potvrdili smo danas još jednom dolazak linearnog akceleratora u Zadar. Dogovarali smo suradnju na izgradnji otvorenog plivališta na Višnjiku, na Vratima Zadra, izgradnji javne garaže na Ravnicama, i mogućnostima izgradnje novih POS – ovih stanova i obiteljskih kuća po istom modelu. Upoznali smo premijera s potrebom za žurnom izgradnjom odgovarajuće trafostanice za napajanje Zone Crno i tijeku gradnje komunalne infrastrukture. Istaknuli smo i potrebu uspostave cjelogodišnje trajektne veze Zadra s Anconom za potrebe gospodarstva. Razgovarali smo i o procesu ubrzavanja izrade projektne dokumentacije za projekt „Voda Zadar“ s naglaskom na vodoopskrbu zadarskih otoka. Dotakli smo se i teme poskupljenja materijala i radova na projektima javne gradnje koji premašuju procijenjene vrijednosti i ugovorene iznose za realizaciju projekata koji se financiraju EU sredstvima, rekao je gradonačelnik Dukić. 

 - Konačno, bez obzira na političku situaciju u Gradskom Vijeću, Zadar ide naprijed prateći svoju razvojnu strategiju i koristeći sve programe potpore koje nudi Vlada RH. Unatoč globalnim krizama, Zadar se posljednjih godina nalazi u najvećem investicijskom ciklusu ikada!, zaključio je gradonačelnik Dukić. 

Radnom sastanku prisustvovali su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka–Petešić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Šime Mršić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne  politike Marija Pletikosa, glasnogovornik Vlade Marko Milić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, viši savjetnik u Uredu predsjednika Vlade Ivan Milanović Litre, Božidar Kalmeta, zamjenik gradonačelnika Ante Babić, pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković, pročelnik Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap, pročelnik odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela i pročelnik odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić.

Prije sastanka u Gradu, premijer je prisustvovao i potpisivanju sporazuma o sufinanciranju izrade studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda d.o.o Zadar. Sporazum vrijedan oko 50 milijuna kuna su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Božidar Longin i u ime Vodovoda Zadar, direktor Tomislav Matek. Glavni strateški cilj ovog Sporazuma je ostvarenje tehničkih, pravnih, organizacijskih i financijskih preduvjeta za izradu studijske, projektne i natječajne dokumentacije tijekom realizacije Projekta te obuhvaća izradu novelacije Studije izvodljivosti i aplikacijskog paketa, sa svim pratećim dokumentima uključivo okolišni elaborat, izradu projektne dokumentacije, izradu natječajne-tender dokumentacije za izvođenje radova, nabavu roba i usluga.

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

DANAS U ŽUPANIJI: Potpisan Sporazum o vodoopskrbi vrijedan 50 milijuna kuna!

4. listopada 2022. u 14:25

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnici i ostali gosti nazočili su u Domu Zadarske županije potpisivanju Sporazuma o sufinanciranju izrade studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda d.o.o Zadar.

Sporazum vrijedan oko 50 milijuna kuna su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Božidar Longin i u ime Vodovoda Zadar, direktor Tomislav Matek.

Glavni strateški cilj ovog Sporazuma je ostvarenje tehničkih, pravnih, organizacijskih i financijskih preduvjeta za izradu studijske, projektne i natječajne dokumentacije tijekom realizacije Projekta te obuhvaća:

✔ Izradu novelacije Studije izvodljivosti i aplikacijskog paketa, sa svim pratećim dokumentima uključivo okolišni elaborat

✔ Izradu projektne dokumentacije

✔ Izradu natječajne-tender dokumentacije za izvođenje radova, nabavu roba i usluga.

 
Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

(FOTO) RADNI SASTANAK PREMIJERA I GRADONAČELNIKA Dukić: “Unatoč globalnim krizama, Zadar se posljednjih godina nalazi u najvećem investicijskom ciklusu ikada!”

4. listopada 2022. u 14:26

Na današnjem radnom sastanku u prostorima Gradske uprave sastali su se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i gradonačelnik Branko Dukić.

Gradonačelnik Dukić premijeru je prezentirao sve aktualne projekte i aktivnosti koje su u tijeku. Veliki naglasak je stavljen na projekte koji su važni za daljnji razvoj Zadra, a koji se trebaju realizirati u suradnji lokalne uprave s Vladom i državnim tijelima.

„Prije svega, hvala premijeru Plenkoviću na dolasku u Zadar. Sve dosadašnje mjere kojima se Hrvatska nosi s krizama, i programi razvoja koje Vlada osmišljava, usmjeravaju prema naprijed, novim projektima i novim investicijama. Nema stagnacije, nema praznog hoda! Bilježimo rast u svakom pogledu! Potvrdili smo danas još jednom dolazak linearnog akceleratora u Zadar. Dogovarali smo suradnju na izgradnji otvorenog plivališta na Višnjiku, na Vratima Zadra, izgradnji javne garaže na Ravnicama, i mogućnostima izgradnje novih POS – ovih stanova i obiteljskih kuća po istom modelu. Upoznali smo premijera s potrebom za žurnom izgradnjom odgovarajuće trafostanice za napajanje Zone Crno i tijeku gradnje komunalne infrastrukture. Istaknuli smo i potrebu uspostave cjelogodišnje trajektne veze Zadra s Anconom za potrebe gospodarstva. Razgovarali smo i o procesu ubrzavanja izrade projektne dokumentacije za projekt „Voda Zadar“ s naglaskom na vodoopskrbu zadarskih otoka. Dotakli smo se i teme poskupljenja materijala i radova na projektima javne gradnje koji premašuju procijenjene vrijednosti i ugovorene iznose za realizaciju projekata koji se financiraju EU sredstvima.“ rekao je gradonačelnik Dukić.

„Konačno, bez obzira na političku situaciju u Gradskom Vijeću, Zadar ide naprijed prateći svoju razvojnu strategiju i koristeći sve programe potpore koje nudi Vlada RH. Unatoč globalnim krizama, Zadar se posljednjih godina nalazi u najvećem investicijskom ciklusu ikada!“ zaključio je gradonačelnik Dukić.

Radnom sastanku prisustvovali su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka–Petešić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Šime Mršić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, glasnogovornik Vlade Marko Milić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, viši savjetnik u Uredu predsjednika Vlade Ivan Milanović Litre, Božidar Kalmeta, zamjenik gradonačelnika Ante Babić, pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković, pročelnik Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap, pročelnik odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela i pročelnik odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić.

[See image gallery at www.znet.hr]
 
Pročitaj više na portalu Z NET Z NET  

Novo povlačenje popularnih napolitanki iz dućana

4. listopada 2022. u 14:21

Državni inspektorat RH izvijestio je da Lidl Hrvatska iz predostrožnosti opoziva više vrsta proizvoda Tastino napolitanke, proizvođača iz BiH, zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium, priopćila je u utorak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

S tržišta se povlače sljedeći proizvodi: Tastino napolitanke s kremom okusa lješnjaka XXL, 1000 g; Tastino napolitanke s kakaom XXL, 1000 g;Tastino napolitanke s okusom lješnjaka, 800 g; Tastino napolitanke s okusom kakaa, 800 g,  svih LOT brojeva i roka trajanja, zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium u proizvodu,

Proizvođač Tastino napolitanki je Pak Rampart d.o.o.,  Visoko, Bosna i Hercegovina, a na tržište  ih stavlja trgovačko poduzeće Lidl Hrvatska d.o.o.

Proizvodi nisu u skladu s EU Uredbom u područjima sigurnosti hrane

Detaljniji podaci o opozivu dostupni su na web stranici subjekta u poslovanju s hranom, Lidla Hrvatska.

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod, priopćeno je iz HAPIH-a.

 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Župan Petry potpisao ugovor za nabavku nove opreme Domovima zdravlja

4. listopada 2022. u 14:19
opremanje stomatološke ambulante
Sredstva su osigurana u okviru projekta pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini u Ličko-senjskoj županiji
Marin SMOLČIĆ
Ernest Petry

Kako bi se pomoglo opremanju stomatološke ambulante Gospić župan Ličko-senjske županije Ernest Petry je potpisao Ugovor o nabavi stomatološke stolice s nasadnim instrumentima za Dom Zdravlja Gospić s direktoricom tvrtke VIK-DENTAL d.o.o. Zagreb Jelenom Zečević. Ukupna vrijednost stomatološke stolice s nasadnim instrumentima iznosi 181.862,50 kn (s PDV-om), odnosno 24.137,30 €.

Sredstva su osigurana u okviru projekta pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini u Ličko-senjskoj županiji, ukupne vrijednosti 4.252.058,95 kn, a iznos EU potpore je 3.605.839,40 kn. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nositelj projekta je Ličko-senjska županija, a partner Dom zdravlja Otočac. Provedba projekta doprinosi poboljšanju uvjeta za rad i opremljenosti ordinacija u domovima zdravlja, osigurava povećanje kvalitete i raznovrsnosti pružanja liječničkih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a samim time poboljšanje uvjeta za potrebe pružanja usluga zdravstvene zaštite krajnjim korisnicima projekta. 

Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Depeche Mode nakon punih 5 godina dolazi u Zagreb

4. listopada 2022. u 14:04
TURNEJA MEMENTO MORI
Govoreći o Memento Mori, Martin Gore komentira: “Na ovom smo projektu počeli raditi rano u pandemiji, pa su njegove teme izravno inspirirane tim vremenom
Depeche Mode

Grupa Depeche Mode, koja je 2020. godine primljena u Rock & Roll Hall of Fame, najavila je danas na posebnom događaju u Berlinu, izlazak novog albuma te svjetsku turneju na koju kreću 2023. godine. Memento Mori Tour podržat će nadolazeći 15. studijski album istoimenog naziva, koji bi trebao izaći u proljeće 2023.

Dave Gahan i Martin Gore su otkrili da će turneja koju predstavlja Live Nation započeti posebnim i limitiranim brojem koncerata u sjevernoameričkim arenama, počevši 23. ožujka, prije nego krenu u Europu, na ljetni dio turneje koja će se održati na stadionima. Koncerti u Sjevernoj Americi, između ostalih, uključuju i njujorški Madison Square Garden, čikaški United Center, Kia Forum u Los Angelesu te Scotiabank Arenu u Torontu. Bend potom kreće na europski, stadionski dio turneje, koja počinje 16. svibnja, a uključuje poznate lokacije kao što su Stade de France u Parizu, Olimpijski stadion u Berlinu, stadion San Siro u Milanu te stadion Twickenham u Londonu.

Govoreći o Memento Mori, Martin Gore komentira: “Na ovom smo projektu počeli raditi rano u pandemiji, pa su njegove teme izravno inspirirane tim vremenom. Nakon Fletcheve smrti, odlučili smo nastaviti jer smo sigurni da je to ono što bi on želio, a to je projektu doista dalo dodatnu razinu značenja.” Dave Gahan dodaje: “Fletchu bi se svidio ovaj album. Zaista se veselimo što ćemo ga uskoro podijeliti s vama i jedva čekamo da vam ga predstavimo uživo na nastupima sljedeće godine.”

The Memento Mori Tour bit će njihova devetnaesta turneja, a prva nakon više od pet godina. Posljednja turneja benda, Global Spirit Tour 2017.-2018., bila je njihova najduža turneja s više od 130 nastupa diljem Europe i Sjeverne Amerike, pred više od 3 milijuna obožavatelja, a zabilježena je i kao jedna od turneja s najvećom zaradom u godini.

Memento Mori bit će 15. studijski album Depeche Modea i nastavak kritički hvaljenog Spirita iz 2017., koji je dosegao broj 1 u 11 zemalja te se svrstao u TOP 5 u više od 20 zemalja. Memento Mori, koji izlazi u izdanju Columbia Records, bit će objavljen diljem svijeta u proljeće 2023. godine.

Prodali su više od 100 milijuna albuma i svirali pred više od 35 milijuna obožavatelja širom svijeta te ostaju posebno utjecajna glazbena sila u svijetu. Neizbrisiva inspiracija obožavateljima, kritičarima i umjetnicima, Depeche Mode nastavlja ići naprijed, a s albumom Memento Mori i turnejom koju najavljuju, otvaraju najnovije poglavlje svog nenadmašnog glazbenog naslijeđa.

Više informacija o rasporedu turneje i datumima te prodaji ulaznica može se pronaći na službenoj stranici benda www.depechemode.com. Ulaznice za zagrebački koncert u prodaji su već od ovog petka, 7. listopada, a može ih se osigurati putem sustava www.eventim.hr.

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

EU konačno uvodi zajednički punjač za male elektroničke uređaje!

4. listopada 2022. u 14:00

Nakon više od deset godina, EU konačno uvodi zajednički punjač za male elektroničke uređaje USB-C.

„Prema mom istraživanju, čak 92,9 posto hrvatskih građana podržava uvođenje jedinstvenog punjača za male uređaje“, rekla je Biljana Borzan.

Objasnila je kako je zbog agresivnog lobiranja proizvođača malih uređaja prijedlog bio na ledu tako dugo vremena, a zaživio je upravo na inzistiranje Europskog parlamenta. Parlament je uspio i proširiti popis uređaja za koje se uvodi jedinstveni punjač.

U jesen 2024. mobiteli, slušalice, tipkovnice, tableti, navigacije, miševi, digitalne kamere, zvučnici, e-čitači i prenosive igraće konzole će sve imati isti punjač. Nakon toga će se uvesti i za laptope i slične uređaje.

„Budući da svatko od nas kod kuće ima ladicu punu punjača, a samo za mobitele ih na tržištu EU ima više od 30 vrsta, ovaj prijedlog će donijeti velike uštede. Procjenjuje se da potrošimo više od dvije milijarde eura godišnje na nove punjače. Ovako ćemo imati izbor i mogućnost uštede. Moramo osigurati da i proizvođači i trgovci cijenama odražavaju različite opcije dostupne potrošačima“, rekla je Borzan.

Istaknula je i kako se u EU proda više od 400 milijuna malih uređaja s punjačima, a baci više od 11 tisuća tona elektroničkog otpada.

„Ne možemo više trošiti i bacati kao da imamo tri planeta na raspolaganju. Ovaj prijedlog je veliki doprinos održivijoj potrošnji i u korist je i potrošača i okoliša“, rekla je Borzan.

Objava EU konačno uvodi zajednički punjač za male elektroničke uređaje! pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu ZADAR danas ZADAR danas  

Njemačka i Slovenija nacionaliziraju energetske kompanije, Plenkovića to ne zanima

4. listopada 2022. u 13:56

U borbi protiv energetske krize Njemačka je nacionalizirala Uniper, a Slovenija planira Geoplin, čiji je većinski vlasnik Petrol Nakon što je Njemačka nedavno nacionalizirala najvećeg …

Objava Njemačka i Slovenija nacionaliziraju energetske kompanije, Plenkovića to ne zanima pojavila se prvi puta na ZADARdanas.

Pročitaj više na portalu ZADAR danas ZADAR danas  

Remont kanadera u protupožarnoj sezoni ‘debelo’ kasnio – radnici dobili bonuse za ‘odlično obavljen posao’

4. listopada 2022. u 13:47

Uprava Zrakoplovno-tehničkog centra isplatila je novčane nagrade dijelu svojih radnika za uspješno odrađen posao remonta i održavanja protupožarnih aviona. Nagrade su navodno isplaćene za dvadesetak …

Objava Remont kanadera u protupožarnoj sezoni ‘debelo’ kasnio – radnici dobili bonuse za ‘odlično obavljen posao’ pojavila se prvi puta na ZADARdanas.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Nova afera o seksualnom uznemiravanju nogometašica

4. listopada 2022. u 13:47
Istraživačko izvješće
Počinitelji često nisu kažnjavani, a nakon zlostavljanja mogli su se nesmetano priključivati ​​novim ekipama, te nitko u nogometnoj upravi, ligi ili savezu nije tražio od trenera da se poprave, dodaje se u izvješću
Reuters
Ilustracija

Istraživačko izvješće koje je naručila uprava Američke ženske nogometne lige (NWSL) otkrilo je rašireno seksualno uznemiravanje igračica od strane njihovih trenera.

U objavljenom dokumentu na 172 stranice navedeni su brojni slučajevi neprimjerenog ponašanja te emocionalnog i fizičkog zlostavljanja igračica.

Ovlaštena neovisna istražna komisija rekla je da su radnje sustavne prirode koja je duboko ukorijenjena u američkom ženskom nogometu, kao i u ligama mladih.

“Zlostavljanje u NWSL-u duboko je ukorijenjeno u američkom ženskom nogometu, normalizirajući verbalno uvredljivo treniranje i brišući granice između trenera i igračica”, stoji između ostalog u izvješću.

“Momčadi, liga i Američki nogometni savez ne samo da nisu uvijek iznova reagirali kada su se suočili s pritužbama igračica i dokazima o zlostavljanju, nego također nisu poduzeli osnovne korake da to spriječe i riješe”, navodi se u izvješću.

Počinitelji često nisu kažnjavani, a nakon zlostavljanja mogli su se nesmetano priključivati ​​novim ekipama, te nitko u nogometnoj upravi, ligi ili savezu nije tražio od trenera da se poprave, dodaje se u izvješću.

Istragu, u kojoj su istražitelji obavili razgovore s više od 200 nogometašica, uključujući mnoge reprezentativke SAD-a, naručila je uprava Američke ženske nogometne lige nakon prošlogodišnje lavine optužbi od strane igračica.

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu ZADAR danas ZADAR danas  

Dragan Kovačević progovorit će što zna o tajnom sastanku u Vladi na kojem je Plenković naredio Ćoriću zatvaranje sisačke rafinerije

4. listopada 2022. u 13:45

Kovačević je uz premijera Plenkovića, bivšeg ministra Tomislava Ćorića i bivšu zamjenicu predstojnika Ureda premijera Tenu Mišetić, jedan od svjedoka koji su prisustvovali tom sastanku …

Objava Dragan Kovačević progovorit će što zna o tajnom sastanku u Vladi na kojem je Plenković naredio Ćoriću zatvaranje sisačke rafinerije pojavila se prvi puta na ZADARdanas.

Pročitaj više na portalu Zadarski list Zadarski list  

Rada Škugor otkupila dugove Dalekovoda i skupo ih preprodala

4. listopada 2022. u 13:41
Obrnula je milijune
Vlasnica tvrtke je Rada Škugor, majka uhićenog Damira Škugora i supruga Rade Škugora, umirovljenika na čiji je račun, prema navodima USKOK-a, sjelo gotovo pola milijarde kuna
Screenshot YouTube Sibenik News
Rada Škugor

Rada Škugor otkupila je dugove Dalekovoda i skupo ih preprodala, piše u utorak Večernji list, navodeći da su u ENNA Grupi potvrdili su da je tvrtka Construction line imala poslovni odnos kupoprodaje potraživanja s tvrtkom “Tri D Rada”, no to nije bilo povezano s trgovinom plinom.

Na račun tvrtke u vlasništvu majke Damira Škugora, jednog od osumnjičenih u aferi Ina, neki od ključnih ljudi u holdingu Prvog plinarskog društva (ENNA Grupa) uplatili su 23 milijuna kuna, i to preko tvrtke registrirane na Malti, objavio je Telegram koji je rekonstruirao kako je tvrtka “Tri D Rada” iz Šibenika bez zaposlenih zabilježila 23 milijuna kuna prihoda i dobit od 9,4 milijuna kuna.

Vlasnica tvrtke je Rada Škugor, majka uhićenog Damira Škugora i supruga Rade Škugora, umirovljenika na čiji je račun, prema navodima USKOK-a, sjelo gotovo pola milijarde kuna. Telegram piše da “Tri D Rada” otkupila potraživanja prema tvrtki Dalekovod i šest dana kasnije preprodala tvrtki Construction Line LTD registriranoj na Malti za gotovo dvostruko višu cijenu.

Telegram navodi da je stvarni vlasnik Construction Linea Josip Jurčević, poslovni partner Pavla Vujnovca i suvlasnik jedne od tvrtki u sklopu PPD-ova holdinga, odnosno ENNA Grupe, te da su i tajnik i direktorica malteškog Construction Linea visokopozicionirani u strukturi energetskog holdinga, a Construction Line LTD je sredstva za isplatu “Tri D Rade” pribavio od tvrtke Erdal Trading LTD iz Malti.

U službenom malteškom registru kao stvarni vlasnik Erdal Trading LTD-a naveden je Vujnovac, objavio je Telegram koji je opisao i tijek transakcija, stavljajući priču u kontekst tvrtke Dalekovod koja je prošla kroz financijsko restrukturiranje.

U odgovoru Telegramu u PPD-ovom holdingu (ENNA Grupi) potvrdili su informaciju da je tvrtka Construction line ltd imala poslovni odnos kupoprodaje potraživanja s tvrtkom “Tri D Rada” 2021. godine, no da taj poslovni odnos nije bio povezan s trgovinom plinom ili drugim energentima. “U konkretnom slučaju radi se o otkupu potraživanja prema Dalekovodu od tvrtke “Tri D Rada”.

Kupljeno je oko 98 milijuna kuna nominalne vrijednosti potraživanja za iznos od oko 23 milijuna kuna. Otkup potraživanja obavljen je u potpunosti u skladu sa zakonom. Jedina djelatnost tvrtke Construction line je otkup novčanih potraživanja. Tvrtka nije registrirana za obavljanje energetskih djelatnosti, ne raspolaže dozvolom za trgovanje energentima te nikada nije poslovala na tržištu energenata”, navode u priopćenju, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.

Autor: 
Kategorija: 
Pročitaj više na portalu Antena Zadar  

Direktor Zračne luke: “Već 31. kolovoza smo odradili rekordnu 2019. Do danas smo za 25 posto prešli pretpandemijske brojke”

4. listopada 2022. u 13:41

Direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić, nakon svečanosti dočeka milijuntog puntika, govorio je o dobrim rezultatima i razvojnim planovima.

Kazao je kako smo već s krajem mjeseca kolovoza dosegli brojke iz rekordne 2019., a do danas smo na 25 posto rezultata iz vremena prije korona krize.

Zračna luka Zadar jedan je od najznačajnijih subjekata u zadarskoj regiji. Po nekakvim istraživanjima koje je provelo naše Sveučilište možemo reći da se na razini ovih brojki se generira prihod od preko 200 milijuna eura u gospodarstvu. Na natječaj smo, između ostalog, prijavili rekonstrukciju i proširenje uzletno sletne staze, očekujemo sufinanciranje od strane EU u iznosu od 50 posto. Već 31. kolovoza ove godine odradili smo rekordnu 2019. Do kraja godine očekujemo brojku od milijun i 50 tisuća putnika. Najave za iduću godinu još i bolje, drago nam je što smo zračna luka koja je za 25 posto prešla pretpandemijske brojke, kazao je Klišmanić.

Objava Direktor Zračne luke: “Već 31. kolovoza smo odradili rekordnu 2019. Do danas smo za 25 posto prešli pretpandemijske brojke” pojavila se prvi puta na Antena Zadar.

Pročitaj više na portalu Zadarski.hr Zadarski.hr  

Julie Fisser nije ni sanjala ovakav doček u Zadru: "Nakon dvije godine pauze od putovanja odabrali smo vaš grad i već znam da nismo pogriješili!"

4. listopada 2022. u 13:32

Kad je Mlada Belgijanka Julie Fisser planirala godišnji odmor u Zadru ni na kraj pameti joj nije bilo da će baš ona u utorak ujutro biti dočekana na aerodromu kao kraljica. Naime, ni ne znajući, postala prva milijunta putnica u povijesti Zračne luke Zadar! - Nemam riječi! Šokirana sam, ali jako sret...

❌